Jump to content


OUM


60 replies to this topic

#1 Guest_sufian_*

  • Tetamu

Posted 06 September 2003 - 12:13 AM

kalau tak salah Open Universiti Malaysia

ader tak sesaper kat sini belajar kat OUM?
ceriter skit pasal OUM..
sains komp best tak?
klau kiter student kat IPT lain, still boleh join kan?

#2 eastone

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 668 posts
  • Gender:Male
  • Location:K.L
  • Interests:I.T, Photography, Bowling, Music, Multimedia.
  • Freelance:Tidak

Posted 08 September 2003 - 01:18 PM

hmmm....

member aku penah tanyer...
insyaallah boleh...
asalkan ipt yg diiktiraf jpa...
requirement pun ade kat website dia...

http://www.unitem.edu.my/

tenkiu...

#3 Guest_kie_*

  • Tetamu

Posted 08 September 2003 - 08:28 PM

ok aku cerita sikit pasal OUM nie..aku sekarang tengah belajar kat situ..bagi aku OUM nie sesuai untuk orang tengah bekerja..kalau baru abis spm pun boleh masuk but aku rasa kurang sesuai coz tak ada suasana campus..and paling penting sekali kita kena belajar sendiri..so mula2 aku masuk tu susah laa juga..sebab kerja and belajar...dalam satu sem ada 6 tutorial ko kena hadiri..so banyak masa ko belajar sendiri...belajar sendiri nie susah sikit sebab kadang tu kita leka kan...satu lagi yang bagus pasal oum nie ko boleh belajar online..and kalau ko outstation ko boleh ambik exam kat mana2 pusat oum kat malaysia..
pasal u lain nak masuk oum tu ko boleh trafer credit..
hmm banyak lak aku tulis ..nanti aku sambung lagi laa kalau ko nak...

#4 Guest_NAH_*

  • Tetamu

Posted 09 September 2003 - 11:03 AM

kie,

aku nak tanya sikit nih....mcmana dgn kos dia...
bape tahun boleh kita habis kan study kita tu??
kelas bape hari seminggu???

#5 Guest_Johore_*

  • Tetamu

Posted 09 September 2003 - 11:17 AM

salam...

aku pun ade gak niat nak smbg study..ngah pilih tmpt study...nak kene buat muet dulu yg leceh tuh!! smile.gif...aku dengo blanje die leh gak tahan...ape lagik PTPTN la jawabnyer...

wslm...


p/s yg dulu pun blum abis bayo....
laugh.gif

#6 Guest_sufian_*

  • Tetamu

Posted 10 September 2003 - 09:42 AM

QUOTE
kelas bape hari seminggu???


yg aku tahu OUM nih tak pakai minggu. cumer ada beberapa perjumpaan jer dalam satu semester... termasuk test dan kuiz.
tul tak kie?

#7 Guest_tuan shahrizal tuan soh_*

  • Tetamu

Posted 10 September 2003 - 09:52 AM

sufian ko yang timbulkan isu ni
camna kau tau lak jadual kuliah dia
ko belajar kat situ ke smile.gif3

#8 Guest_sufian_*

  • Tetamu

Posted 10 September 2003 - 09:56 AM

tak boleh ker??

nek tanya mesti ler tahu skit2... hampes ko joke

#9 Guest_GLA_*

  • Tetamu

Posted 10 September 2003 - 02:05 PM

kie,

OUM nye sukatan pelajaran macamana pulak..?? sebab aku bercadang nak amik IT.. dan aku dah bandingkan subject yang kat OUM ngan lain2 U yang buat part time nie.. nampak macam OUM nie lagi advance.. betul ker?? exam pulak macamana..??

#10 Guest_alileila_*

  • Tetamu

Posted 30 December 2003 - 12:32 AM

hi all,

biar saya jawab utk kie, sebenarnya saya juga belajar kat oum dah setahun stgh dah..

NAH,

kos keseluruhan adalah dlm 19k++ utk course IT tau coz saya tgh ambil. tempoh pengajian lebih kurang 13 semester dimana dlm 1 tahun ada 3 sem (Jan, May & Aug). terdpt 2 sem yg melibatkan nak siapkan 2 projek akhir.

Johore,

memang betul tu, boleh ambil PTPTN. setakat ini ramai antara student oum mengambilnya..

sufian,

betul tu OUM tak pakai minggu.. dlm sebulan tu sesi tutorial/kelas ada diadakan cuma 2x saja iaitu pada hari sabtu pertama & ketiga setiap bulan. ini adalah utk kemudahan kpd mereka yg berkerja. sistem Penilaian Berterusannya pula melibatkan Quiz & Assignmt.

GLA,

hmm.. tentang sukatan pelajaran pulak tu lebih kurang sama dgn course Sains Komputer di IPTA (UMS), tak taulah pulak dgn U lain tu.. berkenaan dgn exam tu 50 - 60% daripada jumlah markah kseluruhan bagi suatu subjek datangnya dr final exam (bergantung pd subjek).

tu jelah yg dpt saya huraikan.. panjang pulak cite ni.. :mrgreen:

#11 Guest_PaBLo_*

  • Tetamu

Posted 30 December 2003 - 08:28 AM

OUM ni diiktiraf oleh JPA ker tak? Masa aku pi Falcon Fair diaorang cakap JPA tak iktiraf lagi?

#12 Guest_petchiko_*

  • Tetamu

Posted 30 December 2003 - 08:49 AM

uish..
btul ke tak diiktiraf? Aku dah nak register masuk dah 4hb ni.
Aku dengar course IT dulu wat kat kampus kota tapi skang wat kat UIA PJ..btul ke?

#13 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 30 December 2003 - 08:57 AM

kie dan aliliela , ko kat PPU mana?..aku ppu MPTI...terima kasih sebab aliliela joint ittutor....tak lupa gak utk yongzu
...bagi Pablo, Pengiktirafan tu tak jadi masalah kerana OUM adalah milik kesebelasan universiti awam di negara kita..kalau tidak..masakan Kementerian pendidikan menghantar/membiayai guru-guru bagi menyambung pelajaran keperingkat ijazah....bagi waktu pembelajaran ...seperti yang aliliela nyatakan...namun begitu...bergantung diatas pihak pentadbiran disetiap PPU...Harap dapat membantu..

#14 Guest_alileila_*

  • Tetamu

Posted 30 December 2003 - 02:46 PM

scaryboy,

saya dari PPU KYS, k.kinabalu. tak sangka pula ada beberapa student OUM kat sini. ye.. memang benar walaupun masih belum mendpt pengiktirafan dari JPA tapi pihak pengurusan OUM sedang berusaha keras @ bertungkus -lumus dlm proses utk mendapatkan pengiktirafan ini. kita org tak terlalu risau coz Kementerian Pendidikan sendiri telah mengikhtiraf dgn menghantar ramai guru2 utk melanjutkan pelajaran mereka di oum. FYI, hampir 90% student oum adalah guru2 & setakat ini jumlah keseluruhan student kat oum hampir mencecah 20K or lebih dlm masa 3 tahun...

thx! biggrin.gif

#15 Guest_Md Sha_*

  • Tetamu

Posted 30 December 2003 - 11:32 PM

alileila,

nak tanya sket,
program pendidikan tu utk guru jer kah
utk grad dari diploma biasa bukan pendidikan tak boleh ker?
satu lagi, kat sabah campus ada tak course pendidikan?

Thanx

#16 Guest_kie_*

  • Tetamu

Posted 30 December 2003 - 11:59 PM

waa scaryboy ko budak mmu ker..join club aa macam tu ..and to aleila too..aku kat UIA...
anyway banyak orang mempersoalankan pasal pengiktirafan oleh JPA..macam kata alileila takkan laa goverment hantar cikgu-cikgi gi belajar kat OUM kalau tak iktiraf..so ada tak sapa2 kat sini PPU sama dgn aku..kalau ada leh lepak sekali nanti

#17 Guest_alileila_*

  • Tetamu

Posted 31 December 2003 - 12:05 AM

hmm.. saya tak pasti pulak tentang program pendidikan tu coz saya dlm kategori aliran utama.. apapun jawapan akan diberi secepat mungkin.. biggrin.gif

#18 Guest_Md Sha_*

  • Tetamu

Posted 31 December 2003 - 12:14 AM

alileila,

kalau ada apa2 info, bagi tau ok
satu lagi, ko tanya kat dorang, lepas sarjana muda tu, terus jadi cikgu
atau kena buat KPLI lagi...
thanx

#19 Guest_alileila_*

  • Tetamu

Posted 31 December 2003 - 12:20 AM

Md Sha,

tutor kat UMS ke.. biggrin.gif

#20 Guest_Md Sha_*

  • Tetamu

Posted 31 December 2003 - 12:24 AM

Eii,

mcm mana tau nie. Sapa bagi tau awak, future tutor(insya Allah)
yg saya tanya awak tu utk kawan saya
dia pun apply gak kat UMS dlm pendidikan
tu pasal nak tau yg lain cam mna :wink:

#21 Guest_alileila_*

  • Tetamu

Posted 31 December 2003 - 12:33 AM

hehehe... adalah informer yg bagitau. biasalah di OUM ni ada ramai kawan. dari segenap penjuru malaysia pula tu. anyway, saya akan cuba tanya utk kawan anda tu... biggrin.gif

#22 Guest_Md Sha_*

  • Tetamu

Posted 31 December 2003 - 12:36 AM

oooo
awak kenal saya ker?
sapa yg bagi tau awak tu?
takyah nak main secret2 plak.
apa2 hal nanti inform saya pasal OUM tu ok

#23 Guest_alileila_*

  • Tetamu

Posted 31 December 2003 - 12:41 AM

hmm... kejap lagi dia akan tolong jawap segala soalan Md Sha tu. hehehe... tak perlu risaulah kita belum pernah jumpa lagi.. baru juga kenal dlm ittotur ni.. :mrgreen:

#24 Guest_kie_*

  • Tetamu

Posted 31 December 2003 - 12:44 AM

waa alileila..banyak connection aa u nie kan..kl punya PPU u banyak kenal tak..?

#25 Guest_yongzu_*

  • Tetamu

Posted 31 December 2003 - 12:46 AM

Assalammualaikum wbt.. buat semua yang ada,

Eh tak sangka.. mesej ini dihidupkan semula smile.gif Ramai rupanya warga OUM juga bakal warga OUM di sini.

petchiko,
Selamat mendaftar.. PPU mana yang dipilih? Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut lagi mengenai OUM serta komunitinya silalah ke link ini http://oumclub.com/forum/index.php FYI, laman kami ini ibarat bayi yang baru dilahirkan dibandingkan dengan ittutor :wink: Mungkin ada info di sana yang dapat membantu...

Persoalan pengiktirafan telah pun dijawab oleh scaryboy dan alileila...

Md Sha,
Bagi program pendidikan pula ia disediakan buat guru-guru yang belum berijazah yang sedang berkhidmat di sekolah. Ada syarat-syarat tertentu yang perlu mereka patuhi sebelum memohon. Jadi memandangkan "kedua-dua kaki" mereka memang dah dalam KPM, automatik mereka akan kekal sebagai guru tetapi berkelulusan Ijazah sebagai memenuhi program Pengijazahan Guru-guru.

Disamping itu, KPM juga memberi peluang kepada guru-guru untuk memilih program BIT satu2nya program dari aliran utama. Walaubagaimanapun, kos kenalah tanggung sendiri berbanding dengan program PJJKPM smile.gif

Diharap sedikit sebanyak ini dapat membantu..

Wassalam.

#26 Guest_alileila_*

  • Tetamu

Posted 31 December 2003 - 12:56 AM

hanya ada beberap org saja dari PPU kl.. itu pun masih tak cam lagi nama dia. yg ramai dari sebelah perak, penang, kedah & johor.. yg paling kenal kat oum kl tu ialah aminuddin, amirudin & adalah beberapa lagi biggrin.gif

#27 Guest_kie_*

  • Tetamu

Posted 31 December 2003 - 12:56 AM

yongzu sapa yang buat forum tu..? ko pelajar ker tutor..?

#28 Guest_yongzu_*

  • Tetamu

Posted 31 December 2003 - 01:04 AM

I am a student just like you....

Webmasternya adalah sdr zamri, pelajar OUM dari PPU UIA, PJ.

Jikalau sdr kie rujuk di sana.. ia adalah kelab maya buat pelajar-pelajar /staf OUM..walaubagaimanapun, ia masih dalam proses pengenalan smile.gif dan lebih aktif apabila semester bermula.

Okay.. kalau ada apa2 persoalan.. sambung esok ya?

#29 Guest_Md Sha_*

  • Tetamu

Posted 31 December 2003 - 10:52 AM

yongzu,

O, macam tu yongzu, so kalau bukan guru atau pendidik memang tak bolehlah ambik course pendidikan nie
memang kena pegi IPTA yg tawarkan course pendidikanlah,
peliklah apasal OUM tak buat same rules as IPTA, boleh jawab tak?
Smile.......thanx a lot

#30 Guest_yongzu_*

  • Tetamu

Posted 31 December 2003 - 02:15 PM

Tak peliklah Md Sha smile.gif kerana ini adalah program khas kerjasama antara Kementerian Pendidikan Malaysia dan OUM. Untuk bacaan selanjutnya boleh rujuk newsletter OUM di http://www.oum.edu.my/html/modules.php?nam...showpage&pid=96

#31 Guest_Md Sha_*

  • Tetamu

Posted 31 December 2003 - 11:38 PM

yongzu,

macam tu plak, memang KPM gan OUM nie ada deallah
patut pun, sebab dengar cite memang semua guru yg bukan siswazah diwajibkan ambik course utk menjadi siswazahkan, supaya guru2 di Malaysia nie berkualiti and berdaya saing...tul tak
ingatkan yg takde asas guru boleh join sekali...sedih plakk tak dpt masuk OUM :cry: , bukan sayalah, utk my frenz

#32 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 01 January 2004 - 09:20 AM

Tapi OUM pun ada buat program master..Master IT usahama U dari France pun menarik gak....macam nak sambung master terus je rasanya...

#33 Guest_yongzu_*

  • Tetamu

Posted 01 January 2004 - 01:39 PM

Md Sha,

Petikan dari Buku Panduan Pelajar [V6] mengenai program Sarjana Muda Pendidikan:

QUOTE
Program ini merupakan sebahagian daripada usaha KPM untuk mensiswazahkan kesemua guru Sains/Matematik/Bahasa Inggeris sekolah menengah menjelang tahun 2010.
Bagi Program Sarjana Muda Pendidikan dengan Kepujian dalam Kejuruteraan pula ia adalah untuk
QUOTE
meningkatkankelayakan profesional guru-guru sekolah menengah dan politeknik di Malaysia dari diploma atau sijil ke peringkat ijazah menjelang tahun 2010.


hmm.. apa kelayakan sahabat Md Sha?

scaryboy,
Hendak seribu daya.... smile.gif

#34 Guest_alileila_*

  • Tetamu

Posted 01 January 2004 - 11:48 PM

hi.. nampaknya kawan Md Sha tu bersemangat sungguh nak ambil kursus pendidikan di OUM ni. apapun cubalah ambillah bidang lain.. :mrgreen:

scaryboy,
u ambil apa kat OUM ni..?

#35 Guest_Md Sha_*

  • Tetamu

Posted 02 January 2004 - 12:17 AM

yongzu,

dia dlm diploma teknologi pengurusan dari UTM
mungkin alileila kenal kot, dia usahasama antara UTM gan KYS,Sabah

Lepas tu, memang susah skrg nak involve dlm pengurusan, lagipun dia minat nak jai cikgu, dulu dah apply masuk maktab tapi dpt subject yg lain dari yg dia nak, so tak jadi...tulah sayang

anyway thanxx

#36 Guest_alileila_*

  • Tetamu

Posted 02 January 2004 - 12:50 AM

oo.. saya perasan tentang iklan ni, ada dipamerkan di info. board dkt KYS tu berkenaan usahasama UTM dgn KYS..

#37 Guest_Md Sha_*

  • Tetamu

Posted 02 January 2004 - 11:05 PM

betul tu alileila,
tapi dia dah grad baru2 nie kat Yayasan Sabah tu, awak ada ke kat sana
saya dtg lambat sebab ada kelas, so tak dpt nak meraikan kejayaan dia

heheheh, nanti2 jumpa gak kita ok, Manalah tau dpt masuk OUM sebgi part time tutor :mrgreen:

#38 Guest_PaBLo_*

  • Tetamu

Posted 04 January 2004 - 12:11 AM

Aku nak tanya masa mula-mula nak daftar kat OUM kena sedia berapa ribu? Katakan aku nak ambil program degree,berapa yang kena bayar waktu pendaftaran tu.

#39 Guest_alileila_*

  • Tetamu

Posted 04 January 2004 - 12:50 AM

Md Sha

oo.. saya nak ucapkan tahniah utk member kita tu krn telah grad baru2 ini. masa tak ada disana masa tu coz tak tau langsung ttg hal ini. ok, harap macam itulah ko dpt masuk OUM jadi tutor biggrin.gif

PaBlo

FYI, masa mula2 kita org daftar dulu adalah dlm seribu. itupun setahun lebih yg lalu skarang ni kalau nak daftar minimum payment 500 utk pelajar lama. bagi pelajar baru nak masuk OUM kurang pasti pula tp rasanya lbh kurang juga tu.. tapi utk persediaan ko kena sediakan dlm 1 ribu jugalah... bukan apa sesi pendaftaran pelajar baru & lama tidak dibuat pada hari yg sama. itu sebab tak pasti.. bayaran utk diploma & degree tu tak jauh bezanya. nasihat saya kalau ko nak join OUM ni baik ko terus ambil degree. tapi itu terpulang pada tahap keupayaan masing2lah.. :mrgreen: harap menjawab soalan anda..

thx!

#40 Guest_ron_*

  • Tetamu

Posted 04 January 2004 - 03:50 PM

Dengar cerita OUM byk tiru konsep UNITAR dan ramai lecturer UNITAR ngajar part time kat OUM.

Dan dr segi pengiktirafan OUM masih belum diikitraf oleh LAN dan JPA. Jadi kalau ada sesiapa dah grad sebelum di iktiraf memang membazirlah, walaupun OUM ni disupport oleh 11 IPTA tapi dia kene ikut undang2 sbb U ni under IPTS, so jaga-jaga. Even IPTA pun ada kurus tak diikitraf oleh JPA macam kat UM tu inikan ipts yg hanya di backup oleh ipta. Tapi jgn risau OUM dlm proses pengikitrafan, maybe setahun dua lagi diiktiraf kot, sbb OUM ni baru ditubuhkan dan proses pengiktirafan mengambil masa, kalau kursus yg dijalankan berkualiti insyaallah boleh dpt pengiktirafan LAN dan JPA.

#41 Guest_kie_*

  • Tetamu

Posted 04 January 2004 - 04:14 PM

rezeki ada dimana2...bagi aku tak kira laa iktiraf ker atau tak..kalau ada rezeki dapat kerja gak kita....antara boleh buat kerja atau tak jer...macam aku ambik diploma bukan di iktiraf oleh goverment..but alhamdulilah aku masih mampu dapat kerja...so bagi aku belajar kat mana pun sama jer..yang penting ilmu yang kita ada bukan pengiktirafan...kalau banyak ilmu kita gi mana2 pun orang pandang kita..fikirkanlah

#42 Guest_yongzu_*

  • Tetamu

Posted 04 January 2004 - 08:47 PM

Assalammualaikum smile.gif

Seronok melihat pelajar-pelajar baru OUM (di PPU Ipoh) dari pelbagai latarbelakang mendaftarkan diri bagi semester Januari 2004 ini. Pada tahun ini, OUM memberi ruang yang lebih luas kepada mereka yang dulunya tidak berpeluang untuk meneruskan pelajaran di peringkat yang lebih tinggi dengan mengadakan "walk-in-registration".

Sila rujuk iklan tersebut di : http://www.oum.edu.my/html/pdf/WalkInAdDec03.pdf

Mengenai persoalan LAN dan JPA...mungkin boleh dirujuk topik mengenainya di laman ini:

http://oumclub.com/forum/viewtopic.php?p=497#497
(terutamanya jawapan yang diberikan oleh Prof Dr Ansary bin Ahmed)

#43 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 04 February 2004 - 12:02 PM

QUOTE
scaryboy,
u ambil apa kat OUM ni..?


Ambik IT....

Utk pengetahuan semua...keraguan tentang pengiktirafan JPA telah terjawab...sekiranya ada sesiapa yang telah membeli Borang SPA. OUM telah tersenarai sebagai salah satu IPTS yang diiktiraf

#44 Guest_PaBLo_*

  • Tetamu

Posted 05 May 2004 - 08:47 PM

Ada batch yang akan daftar 8hb ni tak?

#45 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 09 May 2004 - 08:23 PM

Ada...Technical Administrator tempat keje aku daftar 8/5...ko pm la kat dia..(ym) cahayasufi@yahoo.com

#46 Guest_mahdhir98_*

  • Tetamu

Posted 23 February 2005 - 02:29 AM

QUOTE(scaryboy @ May 9 2004, 08:23 PM)
Ada...Technical Administrator tempat keje aku daftar 8/5...ko pm la kat dia..(ym) cahayasufi@yahoo.com

aku baru nak joint oum May Intake. Nak tau sape2 yang dah OUM student kat mana nak dapat bahan rujukan? Mintak tolong sebab aku dah lama tak pegang buku. Tengah semangat ni bole gak tengok2

#47 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 23 February 2005 - 08:14 AM

ko dah anto soalan ni tempat lain...aku dah jawab pun...ko check balik.....ko jangan risau....bila ko daftar...buku rujukan ko boleh dapat...softcopy material pun ko boleh dapat kat OUM website. ko rujuk laman ni...
http://www.oum.edu.my

selamat berjaya

Edited by scaryboy, 23 February 2005 - 08:15 AM.


#48 Guest_prankster_*

  • Tetamu

Posted 05 March 2005 - 04:31 PM

Assalamualaikum...

macam best jer citer tntg oum..actually, saya ada uncle yang studi kat cni..
tgk die makin stabil studi n keje sekaligus...
tp die kurang dpt spend time ngan famili die la sbb weekend jer, ada kelas...
saya ada jgk member yang pernah studi situ,die kate, sume ok.. cume bg yang kurang mampu tu susah la sikit sbb yuran die mahal la jugak...

anyway, studi la selagi kite mampu...
rolleyes.gif
smile.gif

#49 crash_makers

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,152 posts
  • Gender:Male
  • Location:dreamland
  • Freelance:Tidak

Posted 20 March 2005 - 11:33 PM

ok ker study kat sana? iye lah kelas 2 kali sebulan. boleh masuk tak study stail camni?

#50 crash_makers

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,152 posts
  • Gender:Male
  • Location:dreamland
  • Freelance:Tidak

Posted 30 October 2007 - 12:46 AM

saya upkan balik topik ni.ok ada sesiapa yg masih study di OUM? rasa-rasa mcm nak mendaftar lah utk sesi january. nak ambik bachelor dalam network computing.perlukan feedback anda





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users