Jump to content


- - - - -

Alarm Rumah :: Jenis apa yg bagus...


15 replies to this topic

#1 mAnKuAnTaN

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,474 posts
  • Gender:Male
  • Location:KeY ELL
  • Interests:komputer dan internet
  • Kepakaran:digital gedget
  • Freelance:Ya

Posted 23 September 2003 - 05:09 PM

Skrg nih aku tgh ter PK2 nak taruk alarm kat umah, antara jenis alarm2 yg ter PK aku nak taruk adalah:

1. CMS
2. ADT
3. FBI

Korang ada pengalaman mengenai nih tak? Kalau ada boleh ler discuss kat sini jenama dan ciri2 alarm mana yang paling baik dari segi.

1. Kos
2. Kepenggunaannya (user friendly dsb.)
3. Maintainance
4. Lain2 perkara...

Atau mempunyai idea utk buat sistem alarm bersepadu sendiri? Mari kita bincangkannya bersama2...

#2 minhaj

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,047 posts
  • Location:kinta valley

Posted 26 September 2003 - 10:23 AM

setakat yang saya pernah dengar komen dari kalangan pengguna yang saya kenal....diorang lebih cadangkan ADT.....
macam2 la alasan diorang bagi dari segi kebaikannya....
tapi ntah la dari segi perbandingan dengan produk2 yang sama dari jenama yang lain......

#3 mAnKuAnTaN

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,474 posts
  • Gender:Male
  • Location:KeY ELL
  • Interests:komputer dan internet
  • Kepakaran:digital gedget
  • Freelance:Ya

Posted 02 October 2003 - 05:23 AM

minhaj: Dari segi service plan dan support jangka panjang macam mana pulak tuh?

#4 Guest_GLA_*

  • Tetamu

Posted 02 October 2003 - 06:16 AM

aku pernah survey harga untuk ADT nie..

untuk basic installation harga dia dalam RM 1,200. dia bagi sensor letak kat pintu depan ngan belakang rumah/dapur.. dan 1 infra red sensor.. untuk tambahan infra-red sensor aku tak sure lak harga dia.. harga siap ngan wiring.. lagi, kalau kita nak alarm kita tu terus sambung pada balai polis yang terdekat.. kita kena bayar deposit dalam RM 1,000 dan setiap bulan ke bayar dalam RM 70 - 80..

kalau ko bernasib baik, dia ade buat promotion ke rumah2 yang terpilih sahaja, dan ko tak payah bayar satu haram pun.. cuma, ko kena pasang ADT nye signboard kat depan umah ko... kira promote la...

tapi harga nie sume dah lama dah.. sekarang nie aku tak tahu la pulak macamana price dia.. cuba la call ADT..

#5 epalhijau2003

    Kapten

  • Ahli
  • 1,897 posts
  • Location:selangor
  • Interests:pengaturcaraan, permainan, hardware

Posted 02 October 2003 - 03:19 PM

link2 yg berkaitan dgn produk sekuriti:

http://www.adt.com/
http://www.fbii.com/

#6 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 24 October 2003 - 10:31 PM

mankuantan,
Cuba pasang sendiri pakai X10 punya products baru cool. Pencuri selalunya kalau yang standard ni depa tau kelemahannya - kita custom made sendiri . smile.gif

#7 mAnKuAnTaN

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,474 posts
  • Gender:Male
  • Location:KeY ELL
  • Interests:komputer dan internet
  • Kepakaran:digital gedget
  • Freelance:Ya

Posted 25 October 2003 - 02:08 PM

rizal: Kat maner leh dpt product X10 nih? menarik gak tuh...

#8 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 26 October 2003 - 01:09 AM

Cuba check
http://www.techgadgets.com.my

#9 Guest_Biasan Kaca_*

  • Tetamu

Posted 26 October 2003 - 09:32 PM

menarik jugak benda ni. selalu dengar kat paper dan ads pasal smart home yang ada security system tapi tak tau kat mana nak cari....

macam mana rega dia pulak, okay ke?

#10 alienfighter

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,161 posts
  • Gender:Male
  • Location:3' 11" N 101' 42 E
  • Kepakaran:basic hardware, networking and flirting.
  • Freelance:Ya

Posted 15 January 2004 - 11:41 PM

hmmm....aku nyer syarikat nanti akan releasekan satu lagi produk keselamatan.... iaitu home security system......
yg menarik kat bende nie ialah....dia xpakai wayar langsung.....
just pasang camtu jer.... kire mcm wireless alarm ler.....
pastu setiap kali alarm trigger..... control centre kitorang akan alert jgk...

#11 open-sos

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 256 posts
  • Location:sebelah segi usj
  • Interests:Morgan Webb + Catherine Schwartz + Sarah Lane
  • Freelance:Tidak

Posted 02 May 2006 - 09:19 PM

upkan topic nie jap..

search kat internet pasal home security sekali ader link ke ittutor la plak..so nak tanyer la pada sesaper yang dah pasang orr dah survey berkenaan home security boleh kongsi info tak??

bro rizal?

#12 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 02 May 2006 - 11:07 PM

Saya takde pasang yang canggih. Pasang basic jek yang bunyi kalau pintu bukak boleh beli kat DIY macam ACE Hardware or Home Fix kat 1Utama tu.
Murah je.

Tapi kalau mintak x10 products boleh beli usha kedai ni kat Kelana CentrePoint belakang MAS KJ tu.
http://www.techgadgets.com.my/
Ada banyak lagi pilihan cuma saya suka pakai konsep smart-home yang modular kalau ada budget boleh beli sikit2.

#13 fakhrul77

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 304 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Bukit Mahkota Bangi
  • Kepakaran:Exchange 2003
  • Freelance:Tidak

Posted 03 May 2006 - 09:32 AM

Senang ke kalau nak pasang alarm sendiri nih?
Which is better, install sendiri or upah orang pasang?
wiring nih saya tak pandai sgt.. (setakat pasang kipas ngan lampu tu boleh la, tu pun org yg ngajar..) tongue.gif

p/s:je berpindah ke rumah baru Sabtu lepas laugh.gif

#14 fakhrul77

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 304 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Bukit Mahkota Bangi
  • Kepakaran:Exchange 2003
  • Freelance:Tidak

Posted 05 May 2006 - 05:12 PM

Ada sesiapa yg pakai Amway punya product? Macam menarik je..
http://www.amway2u.com/mall_prodlst.jsp?cat1=5000&cat2=7144

ADT Malaysia ada promotion - FREE, cuma rasanya ada hidden cost, and more terms & conditions di situ,
then lepas baca dia punya FAQ nampak mcm complicated je..
http://www.adtmalaysia.com/divisions/lates...otion/index.htm

#15 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 05 May 2006 - 05:53 PM

dulu2 ade budak adt dtg tmpt aku...kate ade promo...diorg pasang set alarm yg rege +/- RM2000 tp kite xyah baya pape xcept kene langgan service dier slame 18 bln...baya bulan2 RM75 (service yg diorg ltk kat web tu la)...lps 18 bln terpulang nak continue ker x...kalo x continue pon leh (alarm tu jd korg punyer la - tp jd alarm acah2 jer la xde org monitor kalo jd pape)...memula pk nak amik gak...tp bile pk blk, xjd la...sbb dgr org kate cam ade caj ni caj tu etc...lgpon not necessary yet...

#16 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 01 November 2006 - 04:01 PM

Mati dah topik ni?

Aku choose ADT pasal the new package also include a one press button to call Police/ADT patrol and also
hospital.

Ada promotion here ADT promo.

To complement,letak 1 web-cam to monitor sapa lalu depan rumah aku,accessible from net with recording

capability.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users