Jump to content


Perkongsian Pencetak, dan talian modem


8 replies to this topic

#1 Guest_rangga_*

  • Tetamu

Posted 10 October 2003 - 10:13 AM

Assalamualaikum,

Saya tak mahir bahagian network ni.

Saya nak buat 3 PC berkongsi talian internet dengan satu modem dial up dan juga 3PC ni berkongsi satu printer.

macam mana ye?
hardware?

kalau pakai hub utk kongsi talian ni ok ke?

3PC----->HUB------>Modem

kalau printer camne lak? sebab dia guna serial.kalo USB?
katala printer biasa cam inkjet BJC1000 tu.

adakah setting ni terpakai untuk Streamyx?

Saya guna Windows.

budget setiap satu?

perlukan setiap PC ada network kat macam D Link okey ke?
3Com dengar cite mahal sket.

wayar laks?

kalau network kad tak silap guna RJ-45 ke Hub pastu HUB ke Modem guna wayar apa plak ???

#2 dzuka9

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 264 posts
  • Location:OneStep
  • Interests:Surfing

Posted 10 October 2003 - 12:30 PM

rangga,

Actually panjang jawapan untuk soalan rangga nih. Saya jawap satu persatu.

QUOTE
Saya nak buat 3 PC berkongsi talian internet dengan satu modem dial up dan juga 3PC ni berkongsi satu printer.

macam mana ye?
hardware
Hardware diperlukan

1. NIC ( Network Card kena ada 3 )
2. MOdem untuk dialup
3. UTP Cable - straght cable
4. Hub/Switch

QUOTE
kalau pakai hub utk kongsi talian ni ok ke?

3PC----->HUB------>Modem


Jawapannya untuk kongsi OK. sebab 3 user. Beli hub yang 5 port dah
cukup. Tapi cara connection salah .

Connection sebenar

PC1 connect to internet guna MODEM -------> - hub ----------> 2 PC lain.

QUOTE
kalau printer camne lak? sebab dia guna serial.kalo USB?
katala printer biasa cam inkjet BJC1000 tu.
Printer takda masalah, mana mana sama jer sebab dia share pada satu PC.

QUOTE
adakah setting ni terpakai untuk Streamyx?


Setting streamyx dan dial up agak berbeza. Tapi networkingnya sama sahaja.


QUOTE
Saya guna Windows.

budget setiap satu?
Budget

1. Network card satu 45 inggit - 45 x 3 = RM 135
2. Cable ( maximum i kotak ) = RM 200

tapi ko hanya pakai 3 pc , maka beli sikit jer la, dalam 50 inggit jer

3. RJ 45 = 6 x 1 = RM 6

Campurlah.
Kos setiap PC average (network card ) 50 inggit sebab cable kongsi. Masa beli cable cakap kat kedai suruh biar straight cable. Pastu terus cramp ngan RJ 45.



QUOTE
perlukan setiap PC ada network kat macam D Link okey ke?
3Com dengar cite mahal sket.



Ya perlu. 3 com mmg mahal sikit. Dlink pun ok


QUOTE
kalau network kad tak silap guna RJ-45 ke Hub pastu HUB ke Modem guna wayar apa plak ???


Modem connect ke PC1. Pakai cable modem atau USB..

tu baru jawap soalan detailnya di bawah nih.

#3 dzuka9

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 264 posts
  • Location:OneStep
  • Interests:Surfing

Posted 10 October 2003 - 12:41 PM

Oklah cam nih detail explanantion camana nak buat sat satu.

Senario : ada 3 pc ada modem untuk internet dan printer.
Rangga follow satu persatu okies.

Sebelum apa apa rangga, kena paham yang connection dia sebenarnya cam nih.

PC 1 yang masuk internet dan yang buat print. ( Biasanya orang akan panggil sever - pelayan : sebab dia kena melayan pc lain )

PC 2 dan 3 hanyalah berkongsi hardware yang ada pada PC 1.



Step 1.
Abaikan dulu networking.
Sediakan satu pc complete lengkap boleh print dan masuk internet.
Connectkan modem + printer ngan komputer nih. Once dah complete baru boleh sambung.


Step 2
Masukkan network card dalam setiap satu PC.
Install, setup sampai complete .. cemana nak tau complete?
Kalau ko dapat network neigbourhood, kira ok la tu.

Step 3.
Sediakan hub.

Masukkan cable dari PC 1 ke port 1
PC 2 ke port 2
dan pC3 ke port 3.

Sekarang PC nih secara fisikal dah connect . dari pc ke hub dan ke pc lain.

Setting sambung lepas semayang jumaat..........

#4 Guest_rangga_*

  • Tetamu

Posted 10 October 2003 - 09:34 PM

DLink saya beli RM30 kat Low Yatt. Ni support Linux ke tak?

katakan A jadi server, maksudnya kalau A shutdown,takde servis lah ye?



Wayar dari Hub ke Modem pakai apa plak ?
RJ-11 ?

ke dah ada?

#5 epalhijau2003

    Kapten

  • Ahli
  • 1,897 posts
  • Location:selangor
  • Interests:pengaturcaraan, permainan, hardware

Posted 11 October 2003 - 12:18 AM

aku rasa ko nak jdkan modem tu jd router kan?
pastu x perlu server utk internet connection, sbb semua boleh dpt surf, mcm tu ke?klu punya modem streamyx jenis apa?
ada jenis yg boleh tukar mode jd router...

#6 Guest_helyex_*

  • Tetamu

Posted 20 January 2004 - 08:28 PM

QUOTE
Assalamualaikum,

Saya tak mahir bahagian network ni.

Saya nak buat 3 PC berkongsi talian internet dengan satu modem dial up dan juga 3PC ni berkongsi satu printer.

macam mana ye?
hardware?

kalau pakai hub utk kongsi talian ni ok ke?

3PC----->HUB------>Modem

kalau printer camne lak? sebab dia guna serial.kalo USB?
pasang nic setiap pc...dan guna swicth yg terbest......pastikan ip guna 192.168.0.1 pada pc yang ada dail up
katala printer biasa cam inkjet BJC1000 tu.

adakah setting ni terpakai untuk Streamyx?

Saya guna Windows.

budget setiap satu?

perlukan setiap PC ada network kat macam D Link okey ke?
3Com dengar cite mahal sket.

wayar laks?

kalau network kad tak silap guna RJ-45 ke Hub pastu HUB ke Modem guna wayar apa plak ???


#7 Guest_semut ungu_*

  • Tetamu

Posted 21 January 2004 - 10:14 AM

A'kum... kalau plan anda macam yg bro dzuka9 terangkan kat atas tu...

QUOTE
Wayar dari Hub ke Modem pakai apa plak ?
RJ-11 ?

ke dah ada?


sambungannyer ialah dari Hub ke Pc1... dan Modem jugak ke Pc1... yg mana Pc1 ni jadik server... pastu pc-pc yg lain.. cucuk saja pada hub tu...
8)

#8 multiplexer

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 755 posts
  • Location:enstek
  • Interests:memancing

Posted 21 January 2004 - 04:52 PM

sebenarnya aku kekadang confius dengan fungsi router... boleh x sapa2 terangkan kegelapan aku pasal konsep router ni... apa beza dengan bridge? kalau boleh , bagi lah real time punye cerita.. macam situasi dalam pejabt ke.. baca buku dia bagitau lah apa benda tp susah nak paham... ayat komputer lah katakan... biggrin.gif

#9 dzuka9

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 264 posts
  • Location:OneStep
  • Interests:Surfing

Posted 26 January 2004 - 02:55 PM

multiplexer,

Assalamualaikum, nak jawap panjang panjang , jawapnya mmg panjang. Banyak jawapan boleh ko dapati. Aku cuba jawap ayat paling senang kita paham.


QUOTE
sebenarnya aku kekadang confius dengan fungsi router
Jawapan :
Fungsi router nih adalah untuk routekan perjalanan network ko.
Router akan menentukan arah jalan network ko dari A nak sampai ke Z.
Biasanya digunakan untuk WAN ( wide area network )

QUOTE
apa beza dengan bridge?  


Jawapan :

Router untuk tentukan/menguruskan perjalanan network
Bridge/Hub untuk cnnectkan pc pc ko pada network.

QUOTE
kalau boleh , bagi lah real time punye cerita


Cth
Email server kat Pejabat KL
Pejabat ko dekat Kuantan.

Sekarang nih, camana ko nak access email server ko kalau tak ada sapa managekan ip address ko untuk dia sampai ke Z.
Sebab once dia masuk dalam WAN ada beratus ratus IP gitu, kalau takder router nanti dia akan sesat jalan.

Jadi router akan uruskan routekan IP .

Kuantan --> frame relay (WAN ) provider eg: Heitech -- > KL

Okies.

multiplexer,

Jawapan aku nih paling simple aku boleh kasik.
Harap ko boleh paham sikit sikit. Ok apa lagi yang ko tak paham?





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users