Jump to content


- - - - -

Petua-Petua Excel


70 replies to this topic

#51 Guest_pompuan_*

  • Tetamu

Posted 29 March 2004 - 03:43 PM

hmm ini pun aku selalu jadik gak juan
tapi exactly reason, aku pun tak pasti
mungkin mouse, mungkin software pirate
kena tanya orang hardware, kot2 la berkait ngan mouse

Aiza
akak dah jawap ek dalam YM .. biggrin.gif

#52 vios

    Korporal

  • Ahli
  • 81 posts

Posted 31 March 2004 - 12:52 PM

thanx pompuan

vios pun dapat byk manfaat dari notes cikgu pompuan...arini dah apply guna CONDITIONAL FORMAT tuh....perghhh nampaknya semakin mudah guna excel...kikikiki cool.gif

#53 Guest_pompuan_*

  • Tetamu

Posted 31 March 2004 - 04:52 PM

vios
makacih
sekarang saya tengah nak belajar letak gambor kat sini
supaya senang saya leh explain bergambar

biggrin.gif

#54 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 02 April 2004 - 11:43 AM

pompuan ko ada contoh excel file on marksheet

misalnye dalam kelas ada 20 orang pelajar nak kira markah diaorang based on 20 sunject etc etc..

smile.gif

#55 juan pablo

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 522 posts
  • Gender:Male
  • Location:sEgAmAT---->jAy bEE
  • Interests:extreem sport
  • Kepakaran:huh! nope!
  • Freelance:Tidak

Posted 02 April 2004 - 12:36 PM

QUOTE (pompuan @ Mar 29 2004, 03:43 PM)
hmm ini pun aku selalu jadik gak juan
tapi exactly reason, aku pun tak pasti
mungkin mouse, mungkin software pirate
kena tanya orang hardware, kot2 la berkait ngan mouse

Aiza
akak dah jawap ek dalam YM .. biggrin.gif

masalah mouse aku rasa mungkin tak kut...coz kalu bukak word or program2 lain okey aje...just dia effect kat program execel......tapi bila kita restart com for 3 times...dia okey balik....

#56 Aiza

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 717 posts
  • Gender:Female
  • Location:Old Klang Road,KL
  • Interests:Surfing
  • Kepakaran:Provision CE & PE guna DOARDO
  • Freelance:Tidak

Posted 02 April 2004 - 01:22 PM

QUOTE (juan pablo @ Mar 27 2004, 05:38 PM)
aku ader soalan nak tanyer.....masa aku mengunakan program Excel xp kat office aku.....ader timbul masalah sikit yg mana for example let say tengah sedap2 aku menaip tuh....timbul masalah yg mana bila aku mengunakan mouse untuk clik ke satu2 kotak...tiba2 aku clik tak respon Excel tuh meaning dia drag aje.....kira cam dia highlight aje....kenapa yekkk....adakah disebabkan computer aku kene infect by virus or else...and on more thing...aku ctrl-alt-delete pun dia appear Excel error....

Juan,
cuba try reinstall balik Ms Office....ok kot pas ni....

#57 Guest_pompuan_*

  • Tetamu

Posted 02 April 2004 - 03:55 PM

obelicks
ko kasik aku contoh yang detail sikit
nanti aku try ..

Juan
mungkin betui kata Aiza kot ..
try re-install

#58 juan pablo

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 522 posts
  • Gender:Male
  • Location:sEgAmAT---->jAy bEE
  • Interests:extreem sport
  • Kepakaran:huh! nope!
  • Freelance:Tidak

Posted 04 April 2004 - 12:51 PM

QUOTE (Aiza @ Apr 2 2004, 01:22 PM)
Juan,
cuba try reinstall balik Ms Office....ok kot pas ni....

mmm.....bukan setakat satu aje pc yg effect but ader dua tiga pc gak kat office nie meghadapi masalah yg sama....tapi yg aku pelik just program excel aje yg kene....coz pc2 nie semua ader network....aku rasa cam virus aje yg menyerang...tapi tak tau la....coz buat masa nie dia tak bawak masalah pun semenjak dua menjak nie......takut nanti excel nie buat hal lagi....

#59 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 07 April 2004 - 02:31 PM

QUOTE (pompuan @ Apr 2 2004, 04:55 PM)
obelicks
ko kasik aku contoh yang detail sikit
nanti aku try ..

erm.. camni..

katakan aku ada 10 orang students..
students ambik 6 subject

so nak wat dalam excel marcksheet..

senarai nama ; subject 1; gred subject 1;subject 2;gred subject 2;subject 3;gred subject 3;subject 4;gred subject 4;subject 5;gred subject 5;subject 6;gred subject 6;

jumlah markah ; peratusan markah ; kedudukan dalam kelas ;

selain tuh setiap subject nak kena buat berapa lulus berapa gagal then peratusan lulu dan gagal setiap kelas

lepas tuh setiap pelajar lak kena kira gred purata, berapa dapat A berapa dapat B C etc..

So camna ek..

senarai nak wat formula

1) carik gred - takda masalah leh pakai example ko bagi
2) cari jumlah markah keseluruhan - pun tak jadi masalah leh sum semua cel,cel
3) carik peratusan markah - pun tak jadi masalah

masalah nak buat
4) carik pelajar lulus sebab ada prasyarat kalau gagal subject 1 maka dia akan di kira gagal
5) carik kedudukan dalam kelas kalau ada pelajar dapat semua tinggi tapi gagal dalam so dia akan masuk kategori pelajar gagal so kedudukan dalam kelas adalah selepas pelajar yang lulus walau dia dapat markah tinggi mengatasi pelajar yang lulus
6) cari bil dapat A , B , c bagi setiap setudents..

camna ek.. ?? leh bagi idea ?? atau contoh marksheet ??

#60 Guest_pompuan_*

  • Tetamu

Posted 07 April 2004 - 04:25 PM

obelicks
wokeh, dah paham sikit2 masalah

4) yang ini, aku rasa boleh pakai if function .. check utk setiap cell grade, kalau ada satu pun yg fail, maka conclusion dia tetap gagal

=IF(AND(B6<>"E",C6<>"E",D6<>"E",E6<>"E",F6<>"E",G6<>"E"),"PASS","FAIL")

Contoh, aku check adakah setiap cell tak sama dengan E guna kaedah IF dan AND, kalau TRUE, return PASS, kalau FALSE, return FAIL

kalau kena buat utk check E dan F, jadik kena buat semua la ..
but tak cantik sangat, sbb formula berbelit2 karang'
tapi still work!

5) ini rasanya kena pakai macro (VBA) sbb melibatkan perbandingan yang pelbagai. a) kena check markah dan banding ngan semua cool.gif kena check kot2 ada subject dia failed then banding plak ngan yg fail c) mungkin kena guna array utk letakkan kedudukan semua d)baru leh printkan based on the student name ..

rasanya normal features tak leh buat semua nih .. err ko biasa ngan VB dan macro tak??

6) ini pun aku rasa pakai macro better .. tapi ini mudah sikit dari soklan ke 5 sbb dia melibatkan cell contents saja ..

aku tak de contoh la ... sbb tak pernah plak buat utk student aku ..
why don't ko send kan file tuh kat aku .. insya Allah, weekend nih aku free
kalau ada masa, leh aku try2 kan

juan
bab2 cam gini, aku tak berapa pandai la
tapi kalau semua pc yang ada problem tuh, diinstall dari CD yang sama
problem yg dihadapi mungkin sama jugak kot
mungkin betui gak kata aiza
re-install balik, mungkin lebih baik ..
tapi kalau tak de masalah .. iggy jek
kekadang aku minimize then maximize balik
ok gak .. hehehee

sorry .. not much help aku boleh tolong bab2 mouse nih

#61 Guest_21Halim_*

  • Tetamu

Posted 13 April 2004 - 10:40 AM

Baru daftar jadi ahli.
Ini topik bagus.
Belum baca semua.
Tapi nanti akan datang lagi.

#62 juan pablo

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 522 posts
  • Gender:Male
  • Location:sEgAmAT---->jAy bEE
  • Interests:extreem sport
  • Kepakaran:huh! nope!
  • Freelance:Tidak

Posted 13 April 2004 - 11:04 AM

QUOTE (pompuan @ Apr 7 2004, 04:25 PM)
juan
bab2 cam gini, aku tak berapa pandai la
tapi kalau semua pc yang ada problem tuh, diinstall dari CD yang sama
problem yg dihadapi mungkin sama jugak kot
mungkin betui gak kata aiza
re-install balik, mungkin lebih baik ..
tapi kalau tak de masalah .. iggy jek
kekadang aku minimize then maximize balik
ok gak .. hehehee

sorry .. not much help aku boleh tolong bab2 mouse nih

takpe...sekadar bertanya....anyway thanks.... laugh.gif laugh.gif.jgn ko rasa susah lak... wink.gif

#63 Guest_pompuan_*

  • Tetamu

Posted 14 April 2004 - 05:39 PM

no hal .. tak rasa susah pun
nanti kalau one day ada student share ngan aku masalah nih
aku leh share kat sini .. so far .. tak de laie

21Halim
welcome .. smile.gif

#64 Guest_kuizikel_*

  • Tetamu

Posted 07 May 2004 - 01:38 PM

aku rasa kan .. yg ada problem mouse die tak bergerak tu..

mouse ko ada skroll tak?.. klu ada cuba bila dah terjadi begitu.. ko klik kat skrol tu.. nanti pointer akan tukar bentuk..ko try klik balik la..

sbb students aku slalu dpt problem camni gak..

Edited by kuizikel, 07 May 2004 - 01:39 PM.


#65 Guest_ConanEdogawa_*

  • Tetamu

Posted 26 June 2004 - 12:37 PM

bagus tul cikgu pompuan kita nie... some new that i can learn form this thread..

mm. nie nak bertanya.. let say kita dah use if function tuk setkan greade right... now.. wat formula that we can use to calculate how many student got that particular grade such as... A berapa ramai, B berapa ramai, C berapa ramai... dan sebagainya.... leh cikgu terangkan?


sila tunjuk ajar.. org budak baru lajo...

#66 Guest_pompuan_*

  • Tetamu

Posted 27 June 2004 - 08:09 PM

kepada en Conan
kita boleh pakai COUNTIF untuk kira berapa data tertentu kita ada. contohnya data ada dari A1:A20, dan kita nak count baper A yg ada, so

=COUNTIF(A1:A20,"A")

begitu jugak utk cari B, C dan D ..

smile.gif

#67 Guest_cheng^_^_*

  • Tetamu

Posted 28 June 2004 - 12:26 AM

QUOTE(pompuan @ Oct 22 2003, 01:48 PM)
okay, sbb ada masa sikit time lunch, kita sambung utk IF function lagi

Contoh:

80-100: A
70-79: B
60-69: C
50-59: D
0-49: E

so kita boleh menggunakan function IF dalam IF ..

=IF(A1>=80,"A",IF(A1>=70,"B",IF(A1>=60,"C",IF(A1>=50,"D",IF(A1>=0,"E","Number not in the range")))))

kita boleh menggunakan sehingga 7 IF dalam satu IF.
dengan formula yang saya berikan ini, sekiranya user memasukkan number negative - mesej number not in the range akan dikeluarkan.

Challenge:
formula yang saya bagi, tidak mengambil kira sekiranya user memasukkan lebih dari 100. so challenge bagi anda, bagaimana nak ubahsuai formula ini untuk member mesej sekiranya user memasukkan lebih dari 100 markah?

:idea:

=IF(100=<A1>=80,"A",IF(A1>=70,"B",IF(A1>=60,"C",IF(A1>=50,"D",IF(A1>=0,"E","Number not in the range")))))

sollution bagi challenge yg lama tu
boleh tak kita edit mcam tu ?
bagi A kecil atau sama dengan 100

#68 Guest_ConanEdogawa_*

  • Tetamu

Posted 28 June 2004 - 10:33 AM

tq cikgu pompuan... org just nak wat confirmation jerk... heh.. org ngah bengong niie.. he.. cikgu.. leh tak adakan tutorial tentang macro in Excel... yang nie org x tahu langsung.. so.. leh start as beginner lah ek... boleh tak? hehehe.. tuh pun kalau x keberatan aarr... wink.gif

#69 cIpUt

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 401 posts
  • Gender:Male
  • Location:N17, White Hart Lane
  • Interests:membaca dan terus membaca....
  • Freelance:Tidak

Posted 17 August 2004 - 09:01 AM

cikgu....tq ngan tipsē tu....mmg dah start praktikkan dah dan mmg berkesan.

tak a asyik nak bukak buku besar je nak refer....eheh....

tapi mmg bermanfaat,.

camni a untuk dipendekkan cite.....ada masalah sbnrnya..

smlm bukak fail budang engineering......pastu bila nak preview je...dia ckp low resource..pastu terus hang..nape ek?

apa solutionnya?

buntu gak ni?

sblm ni tak penah ada masalah cmni..ni yang cam nak nangis je ni....

#70 Guest_kuizikel_*

  • Tetamu

Posted 18 August 2004 - 12:08 PM

aku rasa sbb RAM cukup kot.. heh.. ko buat multitasking ke?.. pc ko power ke tak?

#71 cIpUt

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 401 posts
  • Gender:Male
  • Location:N17, White Hart Lane
  • Interests:membaca dan terus membaca....
  • Freelance:Tidak

Posted 18 August 2004 - 12:18 PM

ada stgh org kata excel saya dah corrupt...kena reinstall..tak tau la nape..

ni pc hp brio, PIII, 866 MHz, 128 RAM.

dah scan pakai VRobot pun stil takleh, tambah lak Stinger pun sama gak....tensen ni....





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users