Jump to content


Video Korporat: Definisi sebenar dan kesesuaiannya...


14 replies to this topic

#1 bestofel

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,101 posts
  • Gender:Male
  • Location:Serdang, Selangor
  • Interests:Multimedia + Digital Art + Web application + Mobile application + ICT in agricultural R&D
  • Kepakaran:PHP web application, website / portal, Multimedia Design, Android App Development, iPhone/iPad App Development
  • Freelance:Tidak

Posted 26 October 2003 - 10:46 AM

Apa sebenarnya video korporat?
Berapa minit paling sesuai utk buat video korporat sebenarnya?
Apa content yg perlu & tak perlu ada?
Apa pentingnya video korporat ni? :roll:

#2 epalhijau2003

    Kapten

  • Ahli
  • 1,897 posts
  • Location:selangor
  • Interests:pengaturcaraan, permainan, hardware

Posted 26 October 2003 - 04:31 PM

boleh terangkan lg,
video ni nak masukkan dlm website atau nak ditayangkan pd masa2 tertentu?

#3 Guest_payabakau_*

  • Tetamu

Posted 27 October 2003 - 10:15 AM

setahu aku,video korporat ni utk memberi penerangan ringkas tentang sesebuah syarikat, apa prospek syarikat, berapa besar syarikat tu,pelaburan syarikat dalam bidang yg diceburi..kira macam 'company profile' la tapi dibuat dalam bentuk video.

#4 bestofel

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,101 posts
  • Gender:Male
  • Location:Serdang, Selangor
  • Interests:Multimedia + Digital Art + Web application + Mobile application + ICT in agricultural R&D
  • Kepakaran:PHP web application, website / portal, Multimedia Design, Android App Development, iPhone/iPad App Development
  • Freelance:Tidak

Posted 27 October 2003 - 10:47 AM

QUOTE
boleh terangkan lg,
video ni nak masukkan dlm website atau nak ditayangkan pd masa2 tertentu?

1st nak tayangkan bila2 masa.
Pastu kalau rasa2 nak masukkan dlm website, boleh difikirkan..
Berapa minit paling sesuai?

#5 Guest_cyberalam_*

  • Tetamu

Posted 29 October 2003 - 08:36 AM

dan guna software apa paling sesuai yg boleh masuk soundtrack, voiceover, image, tex and movie...? yg penting sangat mudah kalau nak buat last minute editing....

#6 bestofel

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,101 posts
  • Gender:Male
  • Location:Serdang, Selangor
  • Interests:Multimedia + Digital Art + Web application + Mobile application + ICT in agricultural R&D
  • Kepakaran:PHP web application, website / portal, Multimedia Design, Android App Development, iPhone/iPad App Development
  • Freelance:Tidak

Posted 29 October 2003 - 08:39 AM

Yg mudah biasanya output dia low quality. Cuba pakai adobe premiere & after effect. Tapi ni advance software.

#7 Guest_payabakau_*

  • Tetamu

Posted 29 October 2003 - 08:54 AM

QUOTE
dan guna software apa paling sesuai yg boleh masuk soundtrack, voiceover, image, tex and movie...? yg penting sangat mudah kalau nak buat last minute editing....

kalau nak mudah & cepat tapi canggih,guna Apple iMovie pun ok..cara nak edit pun senang..tapi output dia memang memuaskan. Kalau tak cukup pakai 'final cut express' install kat Apple. Aku tak biasa buat video editing tapi masa 'demo' org Apple diorang ajar camner nak buat video yg baik tapi yg paling penting mudah..

#8 bestofel

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,101 posts
  • Gender:Male
  • Location:Serdang, Selangor
  • Interests:Multimedia + Digital Art + Web application + Mobile application + ICT in agricultural R&D
  • Kepakaran:PHP web application, website / portal, Multimedia Design, Android App Development, iPhone/iPad App Development
  • Freelance:Tidak

Posted 30 October 2003 - 09:36 AM

Petikan dari www.spinmedia.ca :arrow:
QUOTE
Did you know?
98% of all small and medium size companies do not have a corporate video.


Kebanyakan Corporate video yg saya jumpa between 8 - 10 minutes jer..

#9 bestofel

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,101 posts
  • Gender:Male
  • Location:Serdang, Selangor
  • Interests:Multimedia + Digital Art + Web application + Mobile application + ICT in agricultural R&D
  • Kepakaran:PHP web application, website / portal, Multimedia Design, Android App Development, iPhone/iPad App Development
  • Freelance:Tidak

Posted 02 November 2003 - 09:43 AM

Contoh video korporat: Jabatan Pengairan dan Saliran

Suara latar macam kenal...jer! :roll:

#10 Guest_klewe_*

  • Tetamu

Posted 07 February 2004 - 05:32 PM

good2

#11 bestofel

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,101 posts
  • Gender:Male
  • Location:Serdang, Selangor
  • Interests:Multimedia + Digital Art + Web application + Mobile application + ICT in agricultural R&D
  • Kepakaran:PHP web application, website / portal, Multimedia Design, Android App Development, iPhone/iPad App Development
  • Freelance:Tidak

Posted 08 March 2004 - 12:17 PM

Hmm...utk video korporat, pakai suara perempuan atau lelaki paling ok utk naration ye? Saje nak tahu kot2 kat ittutor ni ada members berpengalaman.

#12 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 08 March 2004 - 12:49 PM

apa yg aku pernah tgk
video corperat guna suara lelaki

tp aku rasa..guna suara mana pun tak kisah
asalkan nada & tone suara dia mmg sesuai utk jd narrator

suara yg aku suka jd narrator :
1. Mahadzir Lokman
2. Zainal Ariffin Ismail

#13 Guest_is150_*

  • Tetamu

Posted 09 March 2004 - 08:27 AM

cool.gif

company aku buat video korporat 5 minit jer... cuma terangka apa yg penting jer...

memandang kan company aku buat sendiri video nie.. jadi isi dan kandungan senang diubah... asal ada event baru atau produk baru kami boleh masukkan...

yg penting kita nak kenalkan company kita dgn mudah... kalau cerita je, org susah nak nampak... tongue.gif

#14 bestofel

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,101 posts
  • Gender:Male
  • Location:Serdang, Selangor
  • Interests:Multimedia + Digital Art + Web application + Mobile application + ICT in agricultural R&D
  • Kepakaran:PHP web application, website / portal, Multimedia Design, Android App Development, iPhone/iPad App Development
  • Freelance:Tidak

Posted 09 March 2004 - 03:54 PM

Right..nak kenalkan company dengan mudah. Terlalu panjang pun kekadang jadi boring. Lainla kalau music background, narration, graphic, animation & story tu boleh buat org yg tengok tak boring.

Pernah dulu buat corporate video around 7minutes. Dekat2 nak habis rasa boring lak. Ish! Kena banyak mengkaji lagi ni.. Manalah tau ada org contact lagi utk buat corporate video diorg pulak.

#15 eone

    Kadet

  • Ahli
  • 1 posts
  • Kepakaran:Student IT Poly
  • Freelance:Tidak

Posted 24 March 2011 - 06:46 PM

nak tnya, ape jenis storyboard yg sesuai utk buat video korporat ni?

(nak buat utk Final Projek Poly)





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users