Jump to content


- - - - -

Cara membuat recovery cd sendiri


12 replies to this topic

#1 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 29 December 2003 - 03:44 PM

ada sapa tau macam mana nak create recovery boot cd sendiri...aku pernah buat...tapi utk boot.img tak boleh jalan...ada tak site utk buat recovery tu....kalau branded PC memang la ada..ni nak buat utk clone pc...

#2 Guest_semut ungu_*

  • Tetamu

Posted 29 December 2003 - 04:13 PM

A'kum.... sekadar memberi pendapat... kalau salah harap diperbetulkan.. saya rasa solution yang mudah ialah dengan membuat 'ghost' ... jadi untuk recover balik.. kenalah un-ghost kan.. begitulah mengikut pandangan saya... smile.gif3

#3 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 29 December 2003 - 04:19 PM

utk ghost dan PowerQuest Drive Image aku dah pakai..tapi nak buat bootable CD yang siap img tu macam mana?..sebab pakai PQDI..kena restore pakai PQDI software gak....ghost tak boleh baca utk PQDI punya img.

#4 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 29 December 2003 - 04:20 PM

utk ghost dan PowerQuest Drive Image aku dah pakai..tapi nak buat bootable CD yang siap img tu macam mana?..sebab pakai PQDI..kena restore pakai PQDI software gak....ghost tak boleh baca utk PQDI punya img.

#5 Guest_nevland_*

  • Tetamu

Posted 29 December 2003 - 05:27 PM

rasanya dlm nero burning rom ada yg leh buat backup bootable.. tp taksure takpernah try lagi.

#6 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 30 December 2003 - 09:43 AM

Aalamak...apasal ada dua ni....yang berkenaan, tlg buat satu ye.....nevland..memang betul..dalam nero burning ada..tapi cara utk buat tu tak berapa jelas...kalau ada site yang ada tutorial pasal buat bootable siap ngan img..kan bagus...ada tak?yang aku jumpa semuanya susah nak faham.ada gambo sekali lagi cantik..

#7 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 30 December 2003 - 12:02 PM

kalau windows..
ada cd XP SP! or win2003 get PE Builder..
smile.gif http://www.nu2.nu/pebuilder

kalau linux get la linux on cd berlambak cam knoppix etc..

#8 Guest_Crimper_*

  • Tetamu

Posted 30 December 2003 - 12:19 PM

scaryboy,cuba pakai norton ghost.dulu bebudak tpt aku setup windows pakai benda nih ler siap ngan software2.tp,pastikan system betul stabil & lengkap seblom create cd image bootable.

p/s:os yg dah test dan ok,win9x,Me.XP not test yet.

#9 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 31 December 2003 - 12:44 PM

Thks semua....aku dah dapat cara utk buat bootable cd yang siap auto utk restore img tu...kalau nak buat menu utk buat backup ngan restore sendiri pun boleh...maknanya..masuk je cd..terus running boot system dan ghost ..kalau kita nak buat menu utk select samada backup atau restore...tekan key 1 atau 2...dia automatik akan running ghost siap dengan selection command..tak perlu susah....nak buat pakai floppy pun boleh gak..yang penting...configure autoexec.bat ngan config.sys file...
utk membuat floppy recovery sendiri, mestilah mengandungi:

1.Bootable files ( Command.com, Ios.sys, dan MSDOS.SYS)
2.Config.sys (configurion setup file)
3.Autoexec.bat (auto execution batch file0
4.Ghost.exe (Ghost execution file)

note:Buat startup disk dari windows 98.Kemudian buangkan file yang ada selain yang tertera diatas..1-3..copy file ghost exe ke dalam disket tersebut..Utk buat recovery CD, buatkan beberapa pertambahan file diatas..

5.Mscdex.exe (CD-Rom execution file)
6.Oakcdrom.sys(ATAPI CD-Rom compaible driver)

buat pertambahan command diatas command yang sedia ada bagi config.sys
QUOTE
DEVICE=Oakcdrom.sys /d:idecd001
autoexec.bat
QUOTE
MSCDEX.EXE /D:IDECD001 /L:Z
Ghost.exe clone, mode=pload,scr=d:original.gho:2dst1:1 -fx -sure -rb

cth:(utk load windows secara automatik selepas boot sistem pakai disket)
set Autoexec.bat file macam ni:-
QUOTE
Ghost.exe clone, mode=pload,scr=d:original.gho:2dst1:1 -fx -sure -rb

p/s: img utk windows disimpan dalam partition d:
nama img adalah original.gho.
Selepas tu...ia akan boot sendiri..

gunakan program seperti "Easy CD Creator" utk copy kedalam CD...buat kesemua langkah didalam disket dahulu sebelum "BURN" dalam CD..

#10 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 31 December 2003 - 02:22 PM

kat sini pun boleh dijadikan rujukan...
http://www.dslreports.com/forum/remark,8585655
http://www.ping.be/satcp/ghostresq01.htm

#11 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 08 January 2004 - 11:35 AM

Berjaya jugak aku buat recovery CD tu...sayangnya..CD dah pecah..aku terpijak....kecuaian menyebabkan kerugian..

#12 Guest_Hasnol79_*

  • Tetamu

Posted 09 January 2004 - 12:42 PM

thanks scaryboy... sebenarnya aku pun teringin nak belajar nak recovery cd nie.. cuma takde masa... thanks... smile.gif2

#13 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 09 January 2004 - 02:22 PM

Hasnol79, aku pun kira masih belaja lagi...baru nak kenal dunia IT...org lain dah lama tau..aku baru dapat tahu...smile.gif)





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users