Jump to content


- - - - -

Software untuk design kad jemputan


11 replies to this topic

#1 Ridsclan

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 599 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tanah Semenanjung
  • Kepakaran:Joomla
  • Freelance:Ya

Posted 31 December 2003 - 10:38 AM

Kengkawan boleh cadangkan software yang biase digunakan untuk design kad jemputan majlis kahwin.

Hope ITTUTORIAN bleh recommend sw ape yg senang dan design die bagus˛.

Thank you

#2 kams

    Korporal

  • Ahli
  • 87 posts
  • Location:Sg. Besar, Selangor
  • Interests:Kerani Cabuk.......
  • Freelance:Tidak

Posted 12 January 2004 - 10:16 AM

ok gaks Ridsclan... den pun tgh carik software tuh.....
klu setakat guna publisher tak berapa banyak dia punya design.....
harap tutorian dapat membantu.....
plzzzzzzz laugh.gif 8)

#3 zam4ever

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,176 posts
  • Gender:Female
  • Location:Malaysia
  • Interests:Tidur
  • Kepakaran:Rangkaian dan Sistem Operasi UNIX
  • Freelance:Ya

Posted 12 January 2004 - 11:08 AM

Boleh rujuk perbincangan terdahulu di sini:

http://ittutor.net/phpBB2/viewtopic.php?t=9845

Ringkasan:

Antara perisian dan halaman yang boleh digunakan:

1. Print Artist
2. Print Shop
3. Microsoft Publisher
4. Adobe Photoshop or Adobe Illustrator
5. Create a Card http://www.createacard.com/

Salam ceria.

#4 Ridsclan

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 599 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tanah Semenanjung
  • Kepakaran:Joomla
  • Freelance:Ya

Posted 12 January 2004 - 12:33 PM

zam4ever, saya dah try semua˛ s/w yg sedare sebut tu. Dan tak sesuai sangat la kalau nak wat kad jemputan kawin. untuk jemputan lain tu may be bleh pakai.

#5 Guest_Higashie_*

  • Tetamu

Posted 12 January 2004 - 03:02 PM

Ridsclan,


aku rasa nak cari software buat kad jemputan ni susah skit la..... tapi aku rasa benda tu leh buat sendiri guna VB6...pastu guna component CDONTS utk hantar kad jempuatan tu by email...it's easy.. tak perlu print atas kertas... email je ke sesapa yg ko nak....sebelum email tu ko kena buat satu template macam mana rupa bentuk kad yg ko nak.... pastu buat satu screen utk isi To:.. From : ....SUbject... Cc:... a;ah..macam nak send email la katakan.. pastu send... so.. bila user terima email tu nanti....rupabentuk emaiul tersebut dlm bentuk HTML... kira grafikal la....bukan text semata-mata.....menarik jugak kalu buat ni.. boleh jual nanti... :mrgreen:

#6 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 12 January 2004 - 03:08 PM

Ridsclan,
kalau nak buat kad kawin yg ada ropul˛ mcm kad kawin biasa tu,
kena tanya kedai kad kawin la nampaknya. Sbbnya kad kawin sekarang dah tak mcm kad kawin dulu˛..ada ropul˛ bunga warna warni + bau macam˛.

Sekarang ni kalau tgk trend. Semua dah buat seringkas mungkin.
Plain paper. Ada gambar bunga. Ada gambar 2 bakal pengantin dsb. Satu design yg elok di mata kita tapi tidak pada orang˛ tua yg dah biasa tgk kada ropul˛

S'ware yg zam4ever senaraikan tu teramat sesuai utk design sendiri kad kawin. Especially Illustrator n Photoshop. A very good software. :wink:

#7 Ridsclan

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 599 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tanah Semenanjung
  • Kepakaran:Joomla
  • Freelance:Ya

Posted 12 January 2004 - 03:57 PM

lelaki@melayu.terakhir,

Memang teramat sesuai untuk buat yg simple˛. Saya pun penah design jugak pakai S/W˛ yg die sebut tu. Ada tak selain dari tu?

#8 epalhijau2003

    Kapten

  • Ahli
  • 1,897 posts
  • Location:selangor
  • Interests:pengaturcaraan, permainan, hardware

Posted 12 January 2004 - 04:40 PM

ko dah lihat link ni?'
http://ittutor.net/phpBB2/viewtopic.php?t=8332
klu ko tak jumpa design yg ko nak dr software2 yg ada, aku cadangkan ko buat dr scratch.
cari background kat internet utk dijadikan latar belakang kad, font dll.
pastu ko gabungkan semua tu, edit2 sampai ko rasa memadai.

#9 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 12 January 2004 - 05:04 PM

Mungkin Ridsclan boleh kasitau, kad kawin macammanakan yg ingin di buat tu. Bulih gak geng˛ sini kasi idea.

#10 Ridsclan

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 599 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tanah Semenanjung
  • Kepakaran:Joomla
  • Freelance:Ya

Posted 13 January 2004 - 08:14 AM

Cuma nak kan lebih border die je. Kalau dalam publishe teramat la kurang hiasan tepi die tu. Macam tu gak ngan print artist.

#11 kams

    Korporal

  • Ahli
  • 87 posts
  • Location:Sg. Besar, Selangor
  • Interests:Kerani Cabuk.......
  • Freelance:Tidak

Posted 13 January 2004 - 10:54 AM

betul tu...... saya pun susah nak carik border tu.....
bab border mmg susah.....
org sekarang nakkan lebih banyak border ......
yang bungalah.... and macam2 lagi...
penin kepala ni.....

#12 zam4ever

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,176 posts
  • Gender:Female
  • Location:Malaysia
  • Interests:Tidur
  • Kepakaran:Rangkaian dan Sistem Operasi UNIX
  • Freelance:Ya

Posted 13 January 2004 - 02:40 PM

Kalau hendakkan border/clip art yang menarik, rasanya ada banyak CD/website/medium lain yang menawarkannya. Untuk lebih menepati citarasa, boleh gunakan Adobe Illustrator/perisian lain untuk merekacipta.

Salam ceria.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users