Jump to content


Apa itu broadband?


18 replies to this topic

#1 Guest_SHAD03_*

  • Tetamu

Posted 14 January 2004 - 04:29 PM

maaf kan aku kalau aku salah masuk tempat untuk soalan ni,

aku ada beberapa soalan untuk di ajukan.

1. apa itu broadband?

2. adakah streamyx itu broadband?

3. adakah broadband memerlukan talian telefon? kalau kt umah tu tak de langsung talian telefon boleh guna tak teknologi ni?

tolong pada semua yang tahu...
sekian terima kasih...



note: hari ni baru aku terpikir pasal teknologi ni. maaf malaysia!!!

#2 Guest_azlan07_*

  • Tetamu

Posted 14 January 2004 - 05:05 PM

Shado3,

cuba lawat tmnet : http://isp.tm.net.my/streamyx/

#3 zaime.kz

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 320 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:http://zaime.net
  • Kepakaran:server & network administrator, security administrator
  • Freelance:Ya

Posted 14 January 2004 - 05:57 PM

selain dari website tu, banyak lagi website lain yang ada maklumat pasal broadband.

try.. pergi www.putera.com

#4 Guest_SHAD03_*

  • Tetamu

Posted 15 January 2004 - 10:06 AM

memang ada suma tu tapi dia ada cakap tak pasal penghubung yang dia gunakan? tak de.

aku tanya pasal kat atas tu pasal dia tak de cakap kat sana. kalau ada aku tak yah tanya. anyway thanx sebab bagi tau.

kalau kat putera tu aku dah tengok tapi orang yang tulis artikel tu macam tak sure je sebab dia cakap kejap guna AP kejap tak.

tu yang aku nak tau dari korang kat ittutor ni thanx n maap malaysia!!!

#5 Ridsclan

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 599 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tanah Semenanjung
  • Kepakaran:Joomla
  • Freelance:Ya

Posted 15 January 2004 - 10:24 AM

Meh sini. Ni jawapan yg tak seberapa

1. apa itu broadband?
Ialah satu perkhidmatan internet jallur lebar yg mempunyai kelajuan yg tinggi.

2. adakah streamyx itu broadband?
Ya. Streamyx adalah perkhidmatan broadband yg diperkenalkan oleh TMNet.

3. adakah broadband memerlukan talian telefon? kalau kt umah tu tak de langsung talian telefon boleh guna tak teknologi ni?
Ya. Perkhidmatan ini memerlukan talian telefon (copper). Memang kalau tak ada talian telefon memang tak boleh pakai. kecuali menggunakan Streamyx Wireless. Dan kalau ada talian telefon yg menggunakan fibre base pun tak boleh. Dan satu lagi. Jarak rumah / kediaman hendaklah dalam lingkuangan 5KM daripada Telekom Exchange.

Sekian terima kasih. Semoga berpuas hati laugh.gif laugh.gif

#6 Guest_SHAD03_*

  • Tetamu

Posted 15 January 2004 - 11:06 AM

that's what i want.

thanx to my pren n nice to know u.
maaf sebab ilmu tu bukan setakat di hujung jari tapi kena bertanya gak pada orang yang tahu. terima kasih.

Maap malaysia!!!

#7 Guest_wardah_*

  • Tetamu

Posted 15 January 2004 - 02:12 PM

bagus la soalan nih...saya pun baru tahu pasal new tech nih.
selalu dengar dlm TV tapi buat ignore jek sbb tak paham.

anyway, time kasih kepada yang bertanya SHAD03

#8 epalhijau2003

    Kapten

  • Ahli
  • 1,897 posts
  • Location:selangor
  • Interests:pengaturcaraan, permainan, hardware

Posted 15 January 2004 - 03:11 PM

byk lagi yg ada kat ittutor.net ni ttg streamyx ni..cuba gunakan fungsi carian,
antara yg aku ingat isi mesejnya / tajuknya:

-jom tweak streamyx
-streamyx - siapa pernah try?
-kiraan bil 512kbps vs 384, mana lbh jimat dan sesuai?
-modem free, beli atau sewa?
-modem yg di'support ' oleh telekom
-broadband 24/7 - korang guna utk apa?
-streamyx suck
-kiraan bil streamyx vs dial-up , mana lbh jimat dan sesuai?
-setup network guna streamyx
-auto-dial up function (built-in router function) kat modem broadband (streamyx)

dan mcm2 lagi...

#9 Ridsclan

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 599 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tanah Semenanjung
  • Kepakaran:Joomla
  • Freelance:Ya

Posted 15 January 2004 - 03:50 PM

ye laepalhijau2003, sekadar menjawab aje tongue.gif

#10 iostream

    Mejar

  • Ahli Professional
  • 2,553 posts
  • Gender:Male
  • Location:Temerloh, Desa Pandan, Bukit Damansara
  • Interests:Berangan, mengalamun, berehat, makan, & tidur.
  • Kepakaran:Tidak pakar dlm bidang IT, tetapi pakar dlm bidang percintaan
  • Freelance:Ya

Posted 15 January 2004 - 04:23 PM

Sekadar bacaan tambahan:
QUOTE
In general, broadband refers to telecommunication in which a wide band of frequencies is available to transmit information. Because a wide band of frequencies is available, information can be multiplexed and sent on many different frequencies or channels within the band concurrently, allowing more information to be transmitted in a given amount of time (much as more lanes on a highway allow more cars to travel on it at the same time). Related terms are wideband (a synonym), baseband (a one-channel band), and narrowband (sometimes meaning just wide enough to carry voice, or simply "not broadband," and sometimes meaning specifically between 50 cps and 64 Kpbs).

Various definers of broadband have assigned a minimum data rate to the term. Here are a few:

   * Newton's Telecom Dictionary: "...greater than a voice grade line of 3 KHz...some say [it should be at least]20 KHz."
   * Jupiter Communications: at least 256 Kbps.
   * IBM Dictionary of Computing: A broadband channel is "6 MHz wide."  

It is generally agreed that Digital Subscriber Line (DSL) and cable TV are broadband services in the downstream direction.

---Rujuk http://searchnetworking.techtarget.com/sDe...i211706,00.html

#11 epalhijau2003

    Kapten

  • Ahli
  • 1,897 posts
  • Location:selangor
  • Interests:pengaturcaraan, permainan, hardware

Posted 15 January 2004 - 09:21 PM

Ridsclan,
baguslah ko jawab tu..
cuma aku rasa dah banyak topik ttg streamyx kat ittutor.net ni,
jd, bg aku klu ada lagi pertanyaan ttg streamyx boleh sambung kat topik2 yg dah sedia ada..
smile.gif2

#12 Guest_semut ungu_*

  • Tetamu

Posted 16 January 2004 - 09:23 AM

A'kum.... sebut pasal broadband nie... teringan pulak saya... soalan macam ni pernah ditanya kat saya masa interview kat Heitech dulu... hahahaha... nganga jugak saya nak jawab... masa tu main belasah jer.. tapi bila pikir˛ balik.. lerrr.. salah rupanyer jawapan saya...

okey... setau saya.. broadband ni sebenarnya lebih kepada konsep menggunakan DSL punya connection... atau dengan kata lain, di Malaysia... kita panggil streamyx.... itulah broadband.. yang lain˛ guna leased line etc tu... tetap dipanggil leased line.. tak boleh ubah˛ term nie...

anyway.. tu pandangan dari saya... kalau silap.. sebarang pembetulan amatlah dialu˛kan......

terima kasih.... biggrin.gif

#13 Guest_SHAD03_*

  • Tetamu

Posted 16 January 2004 - 04:00 PM

saya nak jelas kan sebab soalan saya dah di salah maksud kan.

saya bertanya pasal teknologi broadband iaitu perkhidmatan jalur lebar itu terjemahannya.

so, saya bertanya pasal teknologi dia samada menggunakan talian atau tanpa wayar. maksudnya di mana-mana kita berada kita boleh menggunakannya alaa macam cite james bond.

saya tanya pasal tu bukan tanya pasal streamyx itu produk broadband. tapi setahu saya kalau nama broadband tak perlu pakai line tipon tapi streamyx kena pakai plak. atau dalam perkara ni broadband di jadikan aplikasi penghantaran data seperti baseband?

itu yang saya nak tahu.....
maaf malaysia!!! (kata˛ abg isma halil hamzah-thr.fm)

#14 Guest_dinina_*

  • Tetamu

Posted 16 January 2004 - 08:13 PM

allo shad03... skrg ni mmg dah ader wireless broadband. cuma x launch secara rasmi je. cuba try ws ni www.atlasone.net

#15 zam4ever

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,176 posts
  • Gender:Female
  • Location:Malaysia
  • Interests:Tidur
  • Kepakaran:Rangkaian dan Sistem Operasi UNIX
  • Freelance:Ya

Posted 25 January 2004 - 09:55 PM

Apakah ia broadband, ISDN dan leased line?
http://ittutor.net/phpBB2/viewtopic.php?t=15020

Salam ceria.

#16 Guest_areep_*

  • Tetamu

Posted 22 February 2004 - 01:25 AM

sekadar mencelah jer..

psl broadband nih...beside dedicated line yg streamyx guna tu...kite juga ade wireless broadband...sy tau pon psl involve dlm satu projek ...projek USP (Universal Service Provision) dgn maxis...government nak provide internet access kat remote area yg mmg takde line telefon..so utk guna internet, mereka akan guna satu pemancar yg dinamakan VSAT(Very Small Aperture Terminal)...cam astro nyer..tapi besar sikit...pakai C band ngan range dlm 4-6 Ghz....voice and data dari user nyer pc dan tepon akan transmit melalui VSAT dan terus ke satelit MEASAT then ke server kat maxis nyer HQ kat KL....so..benda nihh governmet provide kat perpustakaan desa ngan klinik desa..so kalu balik kg tu...try2 aa tgk kat tempat tu... kot2 ade ke kat tempat korang......laugh.gif

#17 Guest_Maznuddin_*

  • Tetamu

Posted 02 March 2004 - 04:55 PM

eloss
ni ade sedikit info pasal broadband ... aku jumpe kat satu forum lain ... biggrin.gif

QUOTE
Streamyx secara umunya adalah servis berasaskan DSL technology yang dicipta khas untuk mengguna semula copper yang telah dideployed secara meluas di seluruh dunia. Jika semua Copper ini dibiarkan, ia akan dilihat sebagai pembaziran. Memandangkan aplikasi yang semakin memerlukan bandwidth yang tinggi maka, para pengkaji memikirkan teknik untuk mengguna semula copper untuk bandwith yang lebih besar, maka terhasil lah DSL teknologi.
Begitulah juga DSL/Streamyx, kenapa hanya untuk copper ? dah ianya adalah teknologi copper ... tak timbullah fiber ke, copper ke yang lebih baik.

Dalam hal pizzabox, ia tetap menggunakan copper, tetapi hanya dari cabinet ke rumah pengguna berbanding kawasan liputan copper yang disambung terus dari exchange ke rumah menggunakan copper.
Setiap kabinet biasa (untuk fibre-DLC) mempunyai lbh kurang sejumlah bandwidth yg mana dikongsi dgn voice. Jika terdapat beberapa E1 yg masih blh digunakan utk Streamyx, barulah pizza-box boleh dipasang pada kabinet tersebut. Jika kapasiti pengguna voice adalah tinggi, tiada lagi bandwidth utk Streamyx. Sesetengah kabinet mempunyai spare fibre yg juga boleh digunakan utk Streamyx, tapi jumlahnya mungkin tidak banyak.

Untuk isu 5km samada dalam area fiber ataupun tidak, rule 5km masih digunakan.
Kerana copper akan digunakan semula pada acess network di bahagian end user. Jadi sekiranya sub :
Untuk fiber : Bahagian D didalam lingkungan 5km dari RDSLAM(pizza box) atau
Untuk copper: Bah E+D dlm lingkungan 5km dari DSLAM (Exchange)
Servis boleh diberi kepada pengguna selagi masih ada port yg available.
Radius 5km diperkenalkan supaya sub berada didalam lingkungan untuk mengelakkan servis yg teruk disebabkan oleh network yg lama.
Untuk Teknologi ADSL sebenarnya boleh digunakan sehingga 8km.


Utuk Wireless broadband tu memang akan diperkenalkan tidak lama lagi kot ... tunggu jer lah ...

#18 budihost

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 258 posts
  • Location:Budihost Web Services
  • Interests:Surfing

Posted 02 March 2004 - 04:43 PM

ari pernah ada satu company under KUB yang buat wireless broadband kan?? guna ground station, satu kat Kelantan & satu lagi Kat menara KL.. tapi skarang senyap je.. dh takde ke??

apa website dia ek?? lupa plak..

#19 Guest_soulfly_*

  • Tetamu

Posted 18 March 2004 - 01:26 PM

ade tak broadband dial-up...





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users