Jump to content


- - - - -

Perbezaan Digital Dan Analog


1 reply to this topic

#1 Guest_Xtrm_Cdr_*

  • Tetamu

Posted 21 March 2004 - 02:19 PM

OK, aku nak tahu sapa ader pakai sebarang produk digital. Tak kiralah TV ker, player ker atau perē. Aku nak tahu, kualiti digital tu memang bagus ker banding ngan analog product??

Sekarang ni aku nak beli headphone digital, tulah nak minta korang rekemen kat aku samaada aku patut beli ke tak yg digital punyer, atau just buy analog one? Kite bleh beza ker kualiti sound digital ngan analog?? Aku tau la kalu digital tu dia tak compress dan decompress signal dia.

Aper pendapat korang??

#2 zam4ever

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,176 posts
  • Gender:Female
  • Location:Malaysia
  • Interests:Tidur
  • Kepakaran:Rangkaian dan Sistem Operasi UNIX
  • Freelance:Ya

Posted 22 March 2004 - 05:27 PM

QUOTE (Xtrm_Cdr @ Mar 21 2004, 02:19 PM)
Aku nak tahu, kualiti digital tu memang bagus ker banding ngan analog product??

Pendapat mungkin berbeza bagi setiap orang. In my humble opinion, pemilihan yang mana bagus dan terbaik di antara teknologi analog dan digital sebenarnya amat sukar untuk ditentukan. Ini kerana setiap teknologi mempunyai pros dan cons tersendiri. Ada sesetengah devices yang amat sesuai jika digabungkan dengan teknologi analog, manakala ada sesetengah devices yang amat sesuai jika diserasikan dengan teknologi digital.

Pilihan?
Bergantung kepada anda.

Salam ceria.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users