Jump to content


[khas] Senarai Company Terima Pelajar Praktikal


88 replies to this topic

#1 sQew

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,120 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Tengok TV
  • Kepakaran:Data Management Services
  • Freelance:Ya

Posted 03 December 2002 - 03:48 PM

Sape boleh kasiik aku
urgent wie

#2 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 03 December 2002 - 04:02 PM

ko ni kat mana ni sqew??detail le sketss..

#3 sQew

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,120 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Tengok TV
  • Kepakaran:Data Management Services
  • Freelance:Ya

Posted 04 December 2002 - 01:39 AM

aku kat utm skudai
kalau bleh aku nak carik kompani kat kl
bidang networking and security

#4 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 04 December 2002 - 09:33 AM

cuba la ko tanya bro rizal...dia mesti banyak line networking nih...

#5 minhaj

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,047 posts
  • Location:kinta valley

Posted 04 December 2002 - 01:03 PM

sian bro rizal....

asyik jadi sasaran je utk citer praktikal ni.....
tak refer kat posting sebelum2 ni ke????
rasanya banyak gak tempat yg disenaraikan oleh mereka2 yg mampu membantu.....
smile.gif2

#6 sQew

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,120 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Tengok TV
  • Kepakaran:Data Management Services
  • Freelance:Ya

Posted 05 December 2002 - 03:40 AM

saje bukak threat baru pasal yg tu lama

#7 minhaj

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,047 posts
  • Location:kinta valley

Posted 05 December 2002 - 07:29 AM

hmmmm.....address yg disenaraikan sebelum ni pun saya rasa masih boleh digunakan....dan tak salah kita cuba utk hubungi dan tanya dulu sama ada diorang still nak pakai student praktikal atau tidak....
sebab kalau boleh kita concentrate pada satu topik je supaya senang mana2 ITTutorian nak refer tentang hal praktikal ni......
even saya yakin....tempat2 yg disenaraikan dalam posting sebelum ni mengambil pelatih utk praktikal ni mengikut musim.....
maknenyer mungkin ada yg nak pakai 3 bulan sekali....6 bulan sekali...setahun sekali...
so....masih berpeluang utk guna alamat2 yg diberikan tu.....
cuba dulu ye....

sekadar cadangan utk kebaikan bersama..... smile.gif2

#8 minhaj

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,047 posts
  • Location:kinta valley

Posted 05 December 2002 - 08:30 AM

budakit kata.....

QUOTE
Syarikat tempat saya bekerja menawarkan tempat untuk pelajar dari mana-mana institusi untuk membuat latihan praktikal.  

Kami terlibat di dalam industri ICT (web application, software development, system development, database development & etc) dan saya kira, sesuai untuk mereka yang mengambil kursus berkaitan dengan ICT seperti Science Computer, Information Service, Computer Engineering, Multimedia dan sebagainya.  

Kepada yang berminat, sila hubungi saya di alamat budakit@hotmail.com. Nyatakan maklumat2 seperti berikut :  

1. Biodata diri  
2. Nama dan alamat institusi  
3. Nama kursus / jurusan dan tahun  
4. Alamat dan nama pegawai Unit Latihan Industri (utk pengesahan)  

Sekian  
http://www.baselite.com.my
dan dia juga bagi alamat :

QUOTE
Prof Madya Dr Harun Bin Hamzah  
Pusat Komputer UKM  
Bahagian Latihan Dan Multimedia  
46000 Bangi  
Selangor Darul Ehsan  

buleh try konteks kat prof ni.dia org ketiga terpenting kat PKUKM.boleh lawat laman web dia. http://www.ukm.my


Lynxee bgtau :

QUOTE
nak praktikal pi apply kat umw IT department shah alam...  
alamatnyer jap arr..nih add dia..  

Human Resource  
UMW E-Technologies Sdn Bhd  
(formarly known as UMW-EDS Technologies Sdn Bhd)  
Jalan Utas 15/7  
P.O Box 7052,  
40915 Shah Alam.  

Tel:03-5519 1911  
Fax:03-5510 2418  

http://www.uet.com.my/student.htm


yg pernah saya dapat bantuan dari ITTutorian suatu ketika dulu.....
mereka beri saya alamat berikut....

QUOTE
http://www.apic.com.my/

rosli33 - MRCB Multimedia Consortium S/B... (try search kat internet address company nie

azri -  
Mrs Chong Li Juin  
Human Resource Department  
IBM Malaysia Sdn Bhd,  
15th Floor, Plaza IBM,  
1 Jln Tun Mohd Fuad,  
Taman Tun Dr Ismail,  
60000 Kuala Lumpur,  

dot1p pernah suruh saya email kat address ni....

mailto:amin@desawari.com   ..... dan antar resume kat die

alhakimie pulak suruh saya cek kat site ni...

http://www.tab.com.my/

bro Faris cadangkan.....cek kat website ni...

http://www.mesiniaga.com.my/

bro rizal cadangkan.....

"cuba mintak dengan Encik Suhaimi Baharudin . Dia manager IT di Fibrecomm Network Sdn Bhd. Cuba pi website ni..  

http://www.fibrecomm.net.my/cgi-bin/index.asp "


try la semua tu....moga2 ada peluang utk anda....

selain dari tu.....dari saya sendiri.....
cuba mintak kat GSI....dengar citer diorang ni memang buat installation network and networking task yg lain....
anak syarikat Kumpulan Darul Ehsan Berhad rasanya.....
alamat die......

Global Systems Integration Sdn Bhd .
Lot 15, Level 1b, Plaza Perangsang, Persiaran Perbandaran,
40000 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan
Tel : 603 - 55116880
Fax : 603 - 55198187
For Customer Support & Services, Please Contact
HelpDesk : 603-55123162


tu je yg dapat saya bantu....

terima kasih...

#9 sQew

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,120 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Tengok TV
  • Kepakaran:Data Management Services
  • Freelance:Ya

Posted 10 December 2002 - 01:51 AM

Terima kasih banyak saudara minhaj
kerana sudi memberi beberapa alamat

selamat hari raya

#10 Guest_PaBLo_*

  • Tetamu

Posted 23 December 2002 - 05:45 PM

Sqew cuba ko mintak kat tpt aku ni aku pon tgh praktikal ni. Ada gak aku member. skarang ni aku sensorang je, bosan woo. Cuba aa ko mintak

Cisco System (M) Sdn.Bhd
10-01D Level 10 ,
Tower Block D,
Damansara Uptown,
47400 Petaling Jaya,
Kuala Lumpur.

att. Ms Jeniffer tan ------------>dia yang uruskan budak praktikal ni.

Cuba laa ko try anto. biggrin.gif

#11 sQew

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,120 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Tengok TV
  • Kepakaran:Data Management Services
  • Freelance:Ya

Posted 24 December 2002 - 04:59 AM

oo ade elaun tak
ko tinggal bape bulan ;agik pratikal?

cepat reply

#12 Guest_sinbad_*

  • Tetamu

Posted 24 December 2002 - 12:09 PM

Cuba

#13 Guest_PaBLo_*

  • Tetamu

Posted 24 December 2002 - 01:01 PM

Elaun tu ada. Praktikal kat sini 6 bulan. aku ada dalam 4 bulan lagi. Bulan 4 abis aaa. Ko setat brapa haribulan.

#14 sQew

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,120 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Tengok TV
  • Kepakaran:Data Management Services
  • Freelance:Ya

Posted 24 December 2002 - 02:42 PM

tak jumpa la kita
aku stat maybe bln 4/5 atau kalau co. panggil awal lagi
stat cuti bln 2/3 ni la

#15 Guest_PaBLo_*

  • Tetamu

Posted 24 December 2002 - 04:24 PM

masuk awal pon bole apa.. aku masuk sebulan awal aritu..eheh

#16 Guest_PaBLo_*

  • Tetamu

Posted 24 December 2002 - 04:25 PM

masuk awal manyak mende ko bleh blajo..betul dak

#17 ladybird_she

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 213 posts
  • Location:kEy eLL
  • Interests:reading, surfing

Posted 26 December 2002 - 12:12 PM

a'kum...
sQew...kalo ko nak try kat Maxis pon leh gak...try antar surat kat sini...

Human Resources
Level 17, Menara Maxis,
Kuala Lumpur City Centre
50088 Kuala Lumpur

u.p : en Aznil (yg nih kite tak sure...time kite dulu mmg die yg handle..tak tau skang kalo dah tuko owang..)

pape hal...better ko tepon dulu : 03-3807000

kalo ko dpt....maybe die akan antar ko kat department maneČ secara rambang....tapi kalo supervisor ko ok...ko leh mintak izin kat sv ko mintak tuko kat memane depatment yg ko suke...asalkan tmpt tuh nak amek dak pektikel...nanti die leh arrangekan...

elaun die ciput jek...RM300...tapi pengalaman yg ko akan dpt mase pektikel...precious... smile.gif2 (pendpt kite la.... :wink: )

#18 sQew

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,120 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Tengok TV
  • Kepakaran:Data Management Services
  • Freelance:Ya

Posted 26 December 2002 - 05:55 PM

thanks ladybird
aku sekang tengah tunggu surat fak kuar
aku dah masukan nama co. cisco
ok thanks kerana membantu

#19 Guest_PaBLo_*

  • Tetamu

Posted 26 December 2002 - 06:15 PM

Sqew,

Dapat elaun first bleh aa blanja aku.
ekekekeek...

#20 ladybird_she

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 213 posts
  • Location:kEy eLL
  • Interests:reading, surfing

Posted 26 December 2002 - 06:37 PM

cisco denga kabo die kasik RM600...
kite tanye member kite yg pernah pektikel kat situ...
tapi skang die keje kat maxis..
mase pektikel dulu die ckp kena wat system...ingatkan bleh mainČ ngan router....tapi tak...sbb cisco tuh cuma wat testing jek...pastuh mesiniaga beli product diowang...tade configureČ...
kalo ko dpt masuk network division kat maxis...best woo...siap bleh mainČ ngan router lagi...kalo kene taimnye...ko leh join project besarČan diorg..
ni pengalaman kite dulu arr... :wink:

#21 Guest_PaBLo_*

  • Tetamu

Posted 26 December 2002 - 07:04 PM

QUOTE
cisco denga kabo die kasik RM600...
kite tanye member kite yg pernah pektikel kat situ...
tapi skang die keje kat maxis..
mase pektikel dulu die ckp kena wat system...ingatkan bleh mainČ ngan router....tapi tak...sbb cisco tuh cuma wat testing jek...pastuh mesiniaga beli product diowang...tade configureČ...


Sepanjang aku dah praktikel kat sini lebih kurang 2 bulan aku rasa ada betul nye jugak cakap ko ladybird_she. kat sini nak main ngan raouter tu payah aaa. kat sini aku lebih banyak siapkan tender spec untuk client client diorang.Tapi tatau laa pulak 4 bulan yang seterusnya ni harap harap dapat laa aku main-main ngan router tu.

#22 sQew

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,120 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Tengok TV
  • Kepakaran:Data Management Services
  • Freelance:Ya

Posted 27 December 2002 - 04:55 AM

bila ko dpt main ngan router tu cakap la kat aku pablo
hehehhee

#23 grindcore

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 999 posts
  • Gender:Female
  • Location:/tmp
  • Freelance:Tidak

Posted 27 December 2002 - 01:07 PM

ape ni bintat....offer tpt praktikel ke? bile nak keje kat aku...cepat la anto resume....

#24 Guest_PaBLo_*

  • Tetamu

Posted 08 January 2003 - 11:05 AM

Sabo. aku tak abis praktikal lagi ni. hehe

#25 crash_makers

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,152 posts
  • Gender:Male
  • Location:dreamland
  • Freelance:Tidak

Posted 25 January 2003 - 11:39 AM

kat ipoh ader tak tempat praktikal

#26 minhaj

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,047 posts
  • Location:kinta valley

Posted 25 January 2003 - 11:42 AM

saudara ni..ipoh kat mane???

setakat yang saya tau.....kawan2 saya banyak yang mintak kat pejabat kerajaan je.....

sama ada kat DBI atau kat SUK.....
itupun tengok gak bidang aper nak buat praktikal.....

saudara dalam bidang aper????

#27 Guest_shamzshamrie_*

  • Tetamu

Posted 25 January 2003 - 01:36 PM

member aku pernah buat pratikal kat hosp. ipoh..
cuba laa contact..
abih pratical.. dia dpt tawaran sambung kerja kat situ..
ttp memandangN dia studi x habib lg..
so, dia sambung blk studi..
abih studi.. terus kerja kat situ..

elaun? - takde.. biasalah gov..

#28 crash_makers

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,152 posts
  • Gender:Male
  • Location:dreamland
  • Freelance:Tidak

Posted 27 January 2003 - 01:58 PM

QUOTE
saudara ni..ipoh kat mane???  

setakat yang saya tau.....kawan2 saya banyak yang mintak kat pejabat kerajaan je.....  

sama ada kat DBI atau kat SUK.....  
itupun tengok gak bidang aper nak buat praktikal.....  

saudara dalam bidang aper????


as`kum
saya ipoh duduk dekat bercham.saya berminat dalam it kalau boleh dalam networking.tapi saya baru jer habih spm dan takder aper-aper kelulusan boleh ker saya join praktikal

#29 Guest_leenda_*

  • Tetamu

Posted 29 January 2003 - 11:27 AM

Tul tu...kat ipoh takder ke? Tetambah dalam bidang networking. Saya cari tak jumpa la...sket lagi nak praktikal ni...kalau kat kl bukannya takder, tapi masalah tempat tinggal dan pengangkutan. kalau kat hospital ipoh tu, senior saya ada gak buat kat san. Tapi, dia major IS, multimedia ngan Software engineer boleh la....sesape yg tau, kasi la alamat n contack number ok. :cry: sedeh ni....

#30 Guest_orang pahang_*

  • Tetamu

Posted 21 February 2003 - 11:03 AM

ah.........aku nak tanyer pader kat grindcore..ko kejer aper hah......bidang networking ker?????kalau networking....aku nak praktikal kat tempat ko leh?????

#31 Guest_orang pahang_*

  • Tetamu

Posted 21 February 2003 - 11:19 AM

leh yak korang emel kan semua alamat dan contact tempat praktikal tu kat email aku...????tolonglah kawankorang yang memerlukan tempat praktikal

#32 Guest_asurax_*

  • Tetamu

Posted 03 April 2003 - 02:15 PM

laugh.gif laugh.gif laugh.gif

a"kum

sori la post benda yang same lagi tapi tempat praktikal yang korang bagi tu untuk budak diploma ader tak???

aku nak praktikal bulan april nie...cgpa<>3.00 dip science comp dari uitm.

saper-saper ader alamat/phone please contact me at asurax@catcha.com.
QUOTE
A poor man with friend is a rich man


#33 Guest_shamzshamrie_*

  • Tetamu

Posted 03 April 2003 - 02:37 PM

asurax..

kalau kau nak pratical..
tmpt aku pratical pun rasenye perlukan org gak..
cuba kau apply..
nanti aku kasi add & org yg patut kau contact..

semoga berjaya..

8)

#34 minhaj

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,047 posts
  • Location:kinta valley

Posted 03 April 2003 - 08:57 PM

dah cuba ke semua tempat yg disenaraikan sebelum ni????

takut2 nanti ITTutorian yg leh tolong...jadi malas nak tolong sebab anda semua tak refer dan try hubungi tempat2 yg dicadangkan sebelum ni....

#35 Guest_PaBLo_*

  • Tetamu

Posted 03 April 2003 - 09:12 PM

QUOTE
laugh.gif  :lol:  :lol:  

a"kum

sori la post benda yang same lagi tapi tempat praktikal yang korang bagi tu untuk budak diploma ader tak???

aku nak praktikal bulan april nie...cgpa<>3.00 dip science comp dari uitm.

saper-saper ader alamat/phone please contact me at asurax@catcha.com.
QUOTE
A poor man with friend is a rich man


baik ko antor kat IBM dia nak pointer power.Pi le anto.RTakpon ko tanya aa Bro Rizal dia kan keje sana

#36 sQew

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,120 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Tengok TV
  • Kepakaran:Data Management Services
  • Freelance:Ya

Posted 04 April 2003 - 02:50 AM

try yg list sebelum ni dulu
banyak kompeni dah aku rase

#37 Guest_MelaNi3_C_*

  • Tetamu

Posted 22 April 2003 - 10:31 PM

takkan offer tpt praktikal jek...takde ke company nak carik org baru...aku tak lama lagih nak abih...malas nak lepak lelama...nanti jadi pengusaha anggur berjaya payah plak...hehe

#38 Guest_kicap_*

  • Tetamu

Posted 23 August 2003 - 05:02 PM

ni untuk networking sahaja ke atau lain-lain cenel boleh join.. sebab aku pun nak kena prektikel nanti.. aku amik info system engineering. Ada sapa sapa nak pakai budak ISE tak? Prektikel lak dalam sebulan atau 6 minggu jer... kalau ada maklmat atau sapa-sapa ada cadangan dan bantuan, bolehlah email daoneisme@yahoo.com . Susah nak cari tempat bila time prektikel tak sampai 3 bulan... tolonglah yerk! sad.gif

#39 iostream

    Mejar

  • Ahli Professional
  • 2,553 posts
  • Gender:Male
  • Location:Temerloh, Desa Pandan, Bukit Damansara
  • Interests:Berangan, mengalamun, berehat, makan, &amp; tidur.
  • Kepakaran:Tidak pakar dlm bidang IT, tetapi pakar dlm bidang percintaan
  • Freelance:Ya

Posted 26 August 2003 - 03:05 PM

Antara kompeni yg menawarkan tempat utk menjalankan latihan industri:
http://tpr3311.mmu.edu.my/cmpy_list_fit.asp
http://tpr3311.mmu.edu.my/cmpy_list_own.asp

#40 Guest_putu_mayam_*

  • Tetamu

Posted 27 August 2003 - 03:30 PM

sQew, ko kalau nak duit ko carik syarikat swasta.... kalau xpikir pasal duit ko carik lah goverment....... masing2 ader kelebihannyer yang tersendiri....... kalau dapat gaji atleast bole cover duit transport and makan.......aku masa practical dulu aku amik goverment...... rasa menyesal lak..... sebab xdak duit...... kene pakai duit mak bapak support aku masa LI 3 bulan.......

enjoy.........

#41 Guest_2furious_*

  • Tetamu

Posted 24 September 2003 - 10:15 PM

aku nak cari keje...praktikal dah..saper yang tahu ada lubang kosong...email aku wei...aku deg in IT major networking...

#42 Aiza

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 717 posts
  • Gender:Female
  • Location:Old Klang Road,KL
  • Interests:Surfing
  • Kepakaran:Provision CE & PE guna DOARDO
  • Freelance:Tidak

Posted 25 September 2003 - 10:53 AM

QUOTE
aku nak cari keje...praktikal dah..saper yang tahu ada lubang kosong...email aku wei...aku deg in IT major networking...


pak encik..penang byk kilang...try la..kalau x pun ko try isi form intership programme dgn msc company...practical 6 bulan elaun dapat RM1800....member kita Rajahshree apply benda ni...skkrg dia tgh practical...byk oooo ....rm1800 !!!

#43 Guest_shamsay_*

  • Tetamu

Posted 27 September 2003 - 10:35 PM

aku nak praktikal sem depan start 20.11..nak cari company around KL..dekat ngan UM je.sape tau tempat yang boleh aku apply ..pls laa my frenzz.help me :arrow: :mrgreen: smile.gif3

#44 Guest_manteros_*

  • Tetamu

Posted 28 September 2003 - 02:34 AM

shamsay nah aku bagi ko list tempat praktikal....

http://www.geocities.com/msr_1st/SYARIKATs...studentList.doc

#45 Guest_shamsay_*

  • Tetamu

Posted 28 September 2003 - 05:03 PM

tak leh bukak pun list tu..biar betul url ko kasik tu manteros smile.gif..sape lagi sudi bantu saya..plesssss

#46 Guest_arLaM'z_*

  • Tetamu

Posted 28 September 2003 - 08:03 PM

shamsay

right click pd link tu kemudian save as.

#47 Guest_manteros_*

  • Tetamu

Posted 28 September 2003 - 11:16 PM

shamsay, baik bagi ko punya emel nanti aku attachkan kat emel ko okie.. senarai nama syarikat tu ok...

#48 Guest_shamsay_*

  • Tetamu

Posted 29 September 2003 - 01:13 PM

thx arlamz dan manteros..aku dah bukak dah.byk list company tu.nak try la satu2 ni. :arrow: smile.gif2 smile.gif3

#49 Guest_shah2978_*

  • Tetamu

Posted 30 September 2003 - 10:12 AM

a'kum,

ada tak contoh surat utk pohon tempat utk praktikal?

apa yg perlu kita nak tulis dlm surat?

sebab aku confius la apa nak bubuh dalam surat nak pohon tempat praktikal.
biggrin.gif

#50 Guest_manteros_*

  • Tetamu

Posted 30 September 2003 - 10:50 PM

shah2978 nak surat bm ker bi nah aku bagi contoh surat aku nie yg paling sempoi n simple harap membantu...
surat bm
http://www.geocities.com/msr_1st/suratbm.doc
surat bi
http://www.geocities.com/msr_1st/suratbi.doc





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users