Jump to content


Perbezaan Switch Dan Router


19 replies to this topic

#1 Guest_youzer_*

  • Tetamu

Posted 20 April 2004 - 09:40 PM

allo geng ... aku mempunyai masalah bagaimana nak membezakan antara swicth dan router..... fungsi nya sekali.... tolong sesiapa leh bagi tau...

#2 Guest_fatah_*

  • Tetamu

Posted 21 April 2004 - 08:12 AM

router buat routing, switch buat switching.
router have layer 1(physical),2(data-link)&3(network), while switch have layer 1&2.
surf a while to google dot com dot my.

#3 kitaserupa2000

    Kadet

  • Ahli
  • 31 posts
  • Location:KB

Posted 21 April 2004 - 11:00 AM

layer 3 switch pun ada maa..

#4 kureng

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,480 posts
  • Gender:Male
  • Location:di tempat itu
  • Interests:Kebarangkalian, ramai, rileks-lepak, $$$ dan lain-lain
  • Kepakaran:Copy & Paste
  • Freelance:Tidak

Posted 21 April 2004 - 11:48 PM

tula psl..bende2 camni terlalu byk yg boleh disenaraikan..nanti xlalu nak bace
baik ko p cari kat google tu..abis citer..rerajinkanla diri anda..
activate urself wif google.com dry.gif

#5 Guest_fatah_*

  • Tetamu

Posted 22 April 2004 - 02:39 PM

maner2 la, cik kitaserupa. saya tak tahu.
erm... switch ada sampai 3 layer untuk aper ha??
share kat sini...

#6 moff17

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 443 posts
  • Interests:Buat Duit Siang malam, dari hujung kaki sehingga hujung rambut.
  • Kepakaran:Making Money Out Of Thin Air
  • Freelance:Tidak

Posted 22 April 2004 - 05:12 PM

layer 3 switch selalunye core switch.guna die utk menghubungkan semua switch yang ade.

#7 Guest_alex hafiz_*

  • Tetamu

Posted 27 April 2004 - 08:17 AM

camner hek kalo aku nak wat connection antara LAN dengan LAN lain ,bole guna switch tak??Camner nak configurr...??

#8 Guest_fatah_*

  • Tetamu

Posted 27 April 2004 - 02:40 PM

tq for the info, it's help somebody here...

alex hafiz
tak cukup info...

#9 Guest_Xtrm_Cdr_*

  • Tetamu

Posted 27 April 2004 - 08:47 PM

Sekolah aku ader buat LAN tapi aku tak reti nak beza samada guna Switch ker atau Router untuk connect sume komputer. Korang ader gambar untuk Router dan Switch? Atau aku bleh hantar gambar kat sini??

#10 Guest_soulfly_*

  • Tetamu

Posted 10 May 2004 - 11:24 PM

kalau ko nak tau lebih lanjut lae pasal router n switah ko gi kat cisco.netacad.net

#11 duan

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 201 posts
  • Location:Central Tanah Malaya
  • Freelance:Tidak

Posted 11 May 2004 - 10:57 AM

ok aku dpt dr http://www.practicallynetworked.com/networ...ridge_types.htm
QUOTE
Switches
Switches are the same thing as Bridges, but usually have multiple ports with the same "flavor" connection (Example: 10/100BaseT). 

Switches can be used in heavily loaded networks to isolate data flow and improve performance.  In a switch, data between two lightly used computers will be isolated from data intended for a heavily used server, for example.  Or in the opposite case, in "auto sensing" switches that allow mixing of 10 and 100Mbps connections, the slower 10Mbps transfer won't slow down the faster 100Mbps flow.

Although switch prices are dropping so that there is very little difference from hub prices, most home users get very little, if any, advantage from switches, even when sharing "broadband" Internet connections.  "Broadband" connections for most users are in the 1-2Mbps range, far below even 10Mbps speeds.  Since you share that bandwidth, you can see that your speedy 100BaseT connection isn't even breaking a sweat when you're using the Internet.

Router
Routers forward data packets from one place to another, too!  However routers are OSI model Layer 3 devices, and forward data depending on the Network address, not the Hardware (MAC) address.  For TCP/IP networks, this means the IP address of the network interface. 

Routers isolate each LAN into a separate subnet, so each network adapter's IP address will have a different third "octet" (Example: 192.168.1.1 and 192.168.2.1 are in different subnets.).  They are necessary in large networks because the TCP/IP addressing scheme allows only 254 addresses per (Class C) network segment.

Routers, like bridges, provide bandwidth control by keeping data out of subnets where it doesn't belong.  However, routers need to be set up before they can get going, although once set up, they can communicate with other routers and learn the way to parts of a network that are added after a router is initially configured.

Routers are also the only one of these four devices that will allow you to share a single IP address among multiple network clients.

http://www.tek-tips.com/gviewthread.cfm/le.../541/qid/148477.
QUOTE
In plain and simple english:

A hub is a totally dumb device.  If it gets a data signal, it just forwards it to everybody and hopes someone will pick it up.

A switch is just barely smarter.  If it gets a data packet, it will try and find the device it goes to, and then send it to that device only, but the device MUST reside on the same subnet.  A switch wont send data packets to computers on different subnets

A router is just barely smarter than a switch.  It only gets a data packet if the destination computer isnt on the same subnet or LAN.  The router then figures out where in the world that computer is located and then sends it in the right direction.

yg pertama tu byk sgt jargon n term, tapi yg kedua tu best, ringkas n mudah difahami....sekureng2nya aku phm biggrin.gif
time kasey youzer coz bertanya..rajin jugak la aku nak mencariknya tongue.gif

#12 moff17

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 443 posts
  • Interests:Buat Duit Siang malam, dari hujung kaki sehingga hujung rambut.
  • Kepakaran:Making Money Out Of Thin Air
  • Freelance:Tidak

Posted 11 May 2004 - 01:21 PM

buat pelah nak pakai router kalo nak connect dalam network je.buat habis duit. pakai layer 3 switch lebih elok berbanding dgn router kalo kes die cam ni. advantage : lebih cepat packet transfer dari layer 2 switch. router kalo ko ade WAN atau MAN sesuai la.
lagi satu kalao ade connection ke internet guna router.

#13 my979220

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 178 posts
  • Location:Ganu
  • Interests:Driving
  • Kepakaran:Not an expert.
  • Freelance:Tidak

Posted 12 May 2004 - 06:02 PM

QUOTE (alex hafiz @ Apr 27 2004, 08:17 AM)
camner hek kalo aku nak wat connection antara LAN dengan LAN lain ,bole guna switch tak??Camner nak configurr...??

tengok camna ko nak configur LAN tu.

Kalau dalam satu segment jer ko boleh stack switch, paling simple ambil satu patch cord sambung dari satu switch ke satu switch yang lain. (kalu UTP tak leh lebih dari 100m)

kalau nak sambung dalam different segment ko kena pakai layer 3 punya switch atau pun guna router.

#14 moff17

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 443 posts
  • Interests:Buat Duit Siang malam, dari hujung kaki sehingga hujung rambut.
  • Kepakaran:Making Money Out Of Thin Air
  • Freelance:Tidak

Posted 13 May 2004 - 11:04 AM

betul ckp my979220 tu.router is for different segment. switch in same segment

#15 duan

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 201 posts
  • Location:Central Tanah Malaya
  • Freelance:Tidak

Posted 13 May 2004 - 02:31 PM

mmm... camne nak tau switch tu layer 3 swicth?
ada satu produk tu switch+router, adakah ianya layer 3 swicth?
..lagi satu, apa maksud lain2 segment? unsure.gif

#16 moff17

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 443 posts
  • Interests:Buat Duit Siang malam, dari hujung kaki sehingga hujung rambut.
  • Kepakaran:Making Money Out Of Thin Air
  • Freelance:Tidak

Posted 13 May 2004 - 03:30 PM

itu senang je.ko cuba bukak www.cisco.com
search switch layer 3. selalunya switch layer 3 ni selalunya besar2. dan dia selalu ckp multiservice switch routers.
cth catalyst 8500 series

#17 Guest_Xtrm_Cdr_*

  • Tetamu

Posted 13 May 2004 - 11:30 PM

Sekarang aku dah bleh setting my school LAN ngan Streamyx!! Bukannyer payah sgt. Sambung router pada switch, then set sumer komputer ngan Gateway, IP address dan yg sekutu dgnnyer dlm TCP/IP. Pastu dah bleh surf. Betul tak care aku ni???

#18 moff17

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 443 posts
  • Interests:Buat Duit Siang malam, dari hujung kaki sehingga hujung rambut.
  • Kepakaran:Making Money Out Of Thin Air
  • Freelance:Tidak

Posted 14 May 2004 - 10:26 AM

set betul2.kang tak jadi plak

#19 Guest_Xtrm_Cdr_*

  • Tetamu

Posted 14 May 2004 - 11:34 AM

Hah, baru aku ingat. Ader sesetengah komputer dlm bilik tu walaupun aku dah setkan dier punyer TCP/IP dan sbgnyer, tapi still takleh surf internet. Aku cek wayar ethernet dah sambung dan dlm network neighbourhood pun ader komputer ni dan komputer yg lelain. Aper prob dier hah???

#20 moff17

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 443 posts
  • Interests:Buat Duit Siang malam, dari hujung kaki sehingga hujung rambut.
  • Kepakaran:Making Money Out Of Thin Air
  • Freelance:Tidak

Posted 14 May 2004 - 12:11 PM

gateway tak betul kot
ko set gateway kpd siapa. router ke pc?





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users