Jump to content


- - - - -

Panggilan Telefon Melalui Internet


12 replies to this topic

#1 Guest_musa_*

  • Tetamu

Posted 23 April 2004 - 11:30 PM

a,kum...

sapa kat sini tau camna cara nak buat panggilan dari Internet ke telefon biasa (telefoni)..ada tak software yg serasi?

tq

#2 sharuzzaman

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,370 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perak
  • Interests:Elektronik dan Perisian Bebas (GPL)
  • Kepakaran:Linux, Open Source, Training, OpenOffice, Network, Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 24 April 2004 - 12:58 AM

tak boleh bang.

sebab kalau nak pegi telefon biasa, kena lalu exchange telekom. kalau telekom ada buat VOIP-POT gateway mungkin boleh, kalau takder, tak leh ler jawabnya.

kecuali jugak kalau ada third party yang buat VOIP-POT gateway, dan mereka charge service tu.

contoh sistem:

VOIP (kita) -> VOIP (company) -> POT -> Telefon orang tu

POT = Plain Old Telephone

nak senang lagi, VOIP ke VOIP. bypass telephone exchange

#3 Guest_segaboy79_*

  • Tetamu

Posted 24 April 2004 - 09:01 AM

kalau pakai product telekom digitaline (leased line) boleh le..
FOC

#4 nasikerabu

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 401 posts
  • Location:kota bharu kelate

Posted 11 May 2004 - 11:50 PM

try pakai natang ni

www.skype.com

dia based on VOIP gak...n the best thing its creator is kazaa creator....kewll huh. wpun kazaa tu ada spyware.

#5 kopytiam

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 878 posts
  • Location:Simpang Tiga KL

Posted 13 May 2004 - 10:19 AM

QUOTE
kalau pakai product telekom digitaline (leased line) boleh le..
FOC

aku kat snih pakai leased line...cana nak buat tu eh ?

#6 Guest_sache_*

  • Tetamu

Posted 15 May 2004 - 04:59 PM

macam kate nasikerabu,skype.member aku kat US recommend kat aku gune nie coz it free.but aku tak try lagi coz takde orang nak try kat mesia nie

#7 sicksand

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:jaybee
  • Interests:android user
  • Kepakaran:PHP, MySQL, VB6
  • Freelance:Ya

Posted 15 May 2004 - 05:29 PM

kalau kite pakai skype, orang yang kita nak call pakai skype jugak ke? ke

skype <-> henpon kite

#8 Guest_tokei_*

  • Tetamu

Posted 16 May 2004 - 02:37 AM

kalau kite pakai skype, orang yang kita nak call pakai skype jugak ke?

ye misti pakai skype jugak..

#9 kopytiam

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 878 posts
  • Location:Simpang Tiga KL

Posted 17 May 2004 - 08:39 AM

oooo aku ingat bleh terus dail ke telipon biasa... tongue.gif ...ni kira komputer ke komputer la eh... tongue.gif

#10 Guest_eth0_*

  • Tetamu

Posted 18 May 2004 - 09:43 AM

blink.gif yep aku dah try skype. komputer ke komputer. itu jer laa yg takbest nyer. tapi so far bagi aku skype nie adalah yg paling besh! korang buleh test sendiri doload kat Skype
kalau dalam internetphone yg lain ko kene gilir2 nak cakap (half-duplex), dengan skype korang buleh cakap serentak (full-duplex) huh.gif kalau salah tolong betulkan...

#11 kopytiam

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 878 posts
  • Location:Simpang Tiga KL

Posted 18 May 2004 - 10:33 AM

ermmm ok...maknanya...skype nie or VOIP lar kan ni better use untuk komunikasi antara communication line yang dah memang ko bayar fix tak kira braper lama pun ko pakai lar kan...maknanya kedua belah pihak yang nak berkomunikasi tu dua dua kena fix line ker atau kalau aku pakai leased line yang aku cal tu dia pakai dial up ?...caner ?..takder masalah ?..dia akan caj yang buat cal jer ?...

#12 Guest_eth0_*

  • Tetamu

Posted 18 May 2004 - 06:47 PM

ph34r.gif kopytiam skype buat masa nie still in beta state! dan buat masa ni skype adalah free. free untuk org yang nak buat call dan yang menerima. charge penggunaan internet takde kene mengene dgn skype. nak guna skype mesti online so mesti la kene bayar internet tak kira la ko guna dial up ker, adsl ker, leased line ker...kalau korang nak try skype nie..install dan try call aku. id huari79 cool.gif

#13 SkylinE

    Sarjan

  • Ahli
  • 138 posts

Posted 23 May 2004 - 02:14 AM

nak call dr pc to phone eh... yg penah aku try stakat ni ade 2 / 3 mcm e-voiz.com, go2call.com @ pun phoneserve.com... tapi ni sume kena ade akaun dia baru boleh call dr pc to phone... mcm e-voiz yg aku pakai skg ni kena ade akaun pastu kalau nak call tak payah nak download program dia... terus jerk tepon... tapi kdg2 server kt tak bagus kena lah download programnyer.... ok
harap membantu....





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users