Jump to content


- - - - -

Pendaftaran Syarikat Enterprise


7 replies to this topic

#1 Guest_Mr_Hfz_*

  • Tetamu

Posted 25 May 2004 - 09:49 PM

As'kum..


Saya nak mintak penjelasan skit..pasal pendaftaran syarikat enterprise...
kat maner saya nak mendaftar syarikat ni ? apa syarat yg perlu dilakukan utk penubuhan syarikat tersebut..?? ph34r.gif

so saper2 ada experiance dalam penubuhan ni..kasitau skit...kalu boleh detail lah...sebb saya bercadang nak buat business kecil2an. biggrin.gif ..ok..tq


chow smile.gif

#2 duan

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 201 posts
  • Location:Central Tanah Malaya
  • Freelance:Tidak

Posted 26 May 2004 - 08:55 AM

Dalam The Mall ada satu kompeni yang sediakan proses pendaftarasan syarikat enterprise, cuma tak igt name kompeni apa laugh.gif boleh tanya kat kanter pertanyaan. harga <>RM50-80 bedasarkan nama. katakan nama sendiri, Abu Enterprise, RM50, tapi kalo Canggih Manggih Cun Melecun Enterprise kena la RM70-80. kalo salah betulkan rolleyes.gif

#3 Guest_are-meer_*

  • Tetamu

Posted 26 May 2004 - 11:20 AM

rasenye reg sykt enterprise dah naik, tak tau ar, tp dlm 100 - 120 ar... kalu salah tlg betulkan erk...

#4 Guest_shiroza_*

  • Tetamu

Posted 27 May 2004 - 10:12 AM

QUOTE (are-meer @ May 26 2004, 11:20 AM)
rasenye reg sykt enterprise dah naik, tak tau ar, tp dlm 100 - 120 ar... kalu salah tlg betulkan erk...

ooo...dah naik ker...masa akhir tahun lepas baru 70-80 rate dia....aku ade la bertanya2kan yg berpengalaman pasal nak bukak enterprise ni....sajer2 kot2 nak bukak company ker...hehehe biggrin.gif

#5 Guest_aspirasi_*

  • Tetamu

Posted 27 May 2004 - 10:36 AM

Huh rasanya still maintain dalam 70 gitu, kalau pakai nama sendiri 'Abu Enterprise' 50 je laa. Tak payah pegi kat kedai luar tu... nanti kena charge 120, sama jugak dengan 'ulat2' kat situ. Amik borang kat depan tu pastu pi masuk dalam isi. Kat papan kenyataan tu penuh dengan contoh2 borang, tgk kat situ jer. Kalau tak clear pi tanya kat kaunter yg bagi nombor, dia akan tolong. Make sure dah prepare 3 nama pilihan utk syarikat. Nanti kang terkulat-kulat kat situ nak bagi nama syarikat, buang masa kat situ. Pastu untuk pengesahan Pesuruhjaya sumpah boleh pi kat makcik loyer kat seblah kedai foto, tak ingat dah berapa dia charge, tapi kalau dapat yg dalam kedai foto tu lagi ok, mamat tu charge murah.

Tambah skit lagi : konpemkan awal2 nama yg nak letak sebagai pemilik, kalau ko sorang je ok laaa, pastu perkhidmatan/perniagaan yg nak buat. Pikir utk masa depan terus, kalau boleh letak terus 3-4 bidang perniagaan yg ko rasa ko nak buat in the future. Pasalnya kalau tambah nama utk rakan kongsi atau tambah jenis perniagaan/perkhidmatan nanti kena charge lagi pastu kena pi cop loyer lagi, kira mcm nak buat permohonan syarikat semula laaa. Tak silap aku borang nak buat tambahan/pindahan kena charge RM30 pastu kena pi cop loyer. So kalo nak jimatkan duit decide sekarang.

Edited by aspirasi, 27 May 2004 - 11:04 AM.


#6 Guest_are-meer_*

  • Tetamu

Posted 27 May 2004 - 10:52 AM

yg aku tau, rege 100-120 tu mmg "kedai2 kat luar" tu yg settlekan sume...
so g jumpe dia, pas2 bile siap dia call, kite just dtg amik lesen.
kalu yg 50-70 tu totally wat sendiri... susah ar sket...
biase ar, kalu org dah tlg mesti kene byr lebeh... smile.gif

#7 Guest_Mr_Hfz_*

  • Tetamu

Posted 27 May 2004 - 12:06 PM

boleh percaya ker "kedaiČ yg twarkan khidmat pendaftaran syarikat" nie.. biggrin.gif

bleh tak saper tau syarikat yg menawarkan khidmat nie.??

ok laugh.gif

#8 Guest_aspirasi_*

  • Tetamu

Posted 27 May 2004 - 12:44 PM

Kalau setakat enterprise tu rasanya settlekan sendiri je. Kalau yg sdn bhd ni yg leceh sket. Tapi tanya2 laa kat sape2 yg penah setup syarikat sdn. bhd. Mana laa tau boleh save duit lagi.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users