Jump to content


Hard Disk Rosak


83 replies to this topic

#1 junior_programmer

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 526 posts
  • Location:UITM & puchong
  • Kepakaran:Hardware,Networking,Pengaturcaraan
  • Freelance:Tidak

Posted 28 May 2004 - 09:11 AM

[FONT=Arial][FONT=Arial]assalammualaikum...aku nak tanya ada tak cara nak baiki hard disk yang dah rosak...cthnya disebabkan virus, terhempas, bad sector dan sebagainya...bukan apa aku selalu beli baru je hard bila dah rosak...yang rosak aku buat perhiasan...

#2 Guest_edi vader_*

  • Tetamu

Posted 28 May 2004 - 09:25 AM

QUOTE (junior_programmer @ May 28 2004, 09:11 AM)
[FONT=Arial][FONT=Arial]assalammualaikum...aku nak tanya ada tak cara nak baiki hard disk yang dah rosak...cthnya disebabkan virus, terhempas, bad sector dan sebagainya...bukan apa aku selalu beli baru je hard bila dah rosak...yang rosak aku buat perhiasan...

aiseyman.....kalau semua bende bole direpair mana alak untung niaga oooooo.....
bukan tak leh tapi kos melebihi dari beli baru....baik beli baru....dan memerlukan kerja2 kerja halus(mesin laaaaa...)

hard disk terhempas nak repair?fuyooo....bukak skru alan key keliling cover jer dah rosak....heheheheee.....coz dlm tu ruang vakuummmmm....tu pasal kalau ader bunyi lelebih skit menandakan hard disk kao nak rosak atau dah rosak...

Betulkan aku kalau salah!!!! cool.gif

#3 Guest_puppet_*

  • Tetamu

Posted 29 May 2004 - 04:01 PM

QUOTE (junior_programmer @ May 28 2004, 09:11 AM)
...bukan apa aku selalu beli baru je hard bila dah rosak...

biasa laa tu...

QUOTE (junior_programmer @ May 28 2004, 09:11 AM)
yang rosak aku buat perhiasan...

ko gantung kat dinding ker biggrin.gif

Edited by puppet, 29 May 2004 - 04:03 PM.


#4 Aiza

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 717 posts
  • Gender:Female
  • Location:Old Klang Road,KL
  • Interests:Surfing
  • Kepakaran:Provision CE & PE guna DOARDO
  • Freelance:Tidak

Posted 30 May 2004 - 12:12 AM

QUOTE (junior_programmer @ May 28 2004, 09:11 AM)
[FONT=Arial][FONT=Arial]assalammualaikum...aku nak tanya ada tak cara nak baiki hard disk yang dah rosak...cthnya disebabkan virus, terhempas, bad sector dan sebagainya...bukan apa aku selalu beli baru je hard bila dah rosak...yang rosak aku buat perhiasan...

setahu aku ....hd ni klu dah rosak..susah sket nak repair...sbb kwsn didalam nyer agak sensitif dgn persekitaran luaran...klu nak beli tu kena tgk gak brand dia...biar lah mahal asalkan berkualiti....lagi satu hd rosak pun byk sbb....

#5 maiself

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 207 posts

Posted 30 May 2004 - 08:30 AM

QUOTE
klu nak beli tu kena tgk gak brand dia...biar lah mahal asalkan berkualiti....lagi satu hd rosak pun byk sbb....


Ada juga ke brand HDD yg cokia punye?

**************************************

Selalunya org sanggup bayar untuk baiki HDD sebab ada data penting kat dalam tu..

#6 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 30 May 2004 - 08:53 AM

uishh,...mengingatkan aku pada satu ketika

hari tuh .. ada kawan suruh aku baiki HDD dia ...aku pikir sorang sorang ...giler apa mamat nih ...suruh baiki HDD ...pelik tul...

aku dah explain kat dia ...tak boleh baiki ....dia kata tak per ...baiki jer ...aku tanya dia balik ...ada apa dalam HDD tuh ...dia kata ada file yang penting nak guna ...untuk presentation ...free jer kena bodoh ...aku marah dia balik ...tak nak backup ..itulaa pasal ...
biggrin.gif


moral :BACKUP!!!, BACKUP!!, BACKUP!! ---------> macam lagu LIMP BIZKIT plak:D

#7 Guest_budaq_ekz_*

  • Tetamu

Posted 30 May 2004 - 04:56 PM

ahaks...backup kalo ada tempat nak backup..tak kira ler...cd ke hd ke..kalo takde...backup dalam hd yg sama gak ler...cuma diffrent partition.. smile.gif

#8 Guest_puppet_*

  • Tetamu

Posted 30 May 2004 - 05:30 PM

QUOTE (kevler @ May 30 2004, 08:53 AM)
moral :BACKUP!!!, BACKUP!!, BACKUP!! ---------> macam lagu LIMP BIZKIT plak:D
QUOTE (budaq_ekz @ May 30 2004, 04:56 PM)
...backup kalo ada tempat nak backup..tak kira ler...cd ke hd ke..kalo takde...

alasan yg kukuh utk beli DVD writer ni... tongue.gif

#9 Guest_edi vader_*

  • Tetamu

Posted 30 May 2004 - 05:37 PM

Kalo Hard Disk lain pun bleh backup gak....ader DVD R/W baguih gak coz bleh simpan data bnyk....tapi yg problemnyer kalau nak buka tgk file kene ader DVD ROM....kalau takder tak leh read.... cool.gif

#10 Guest_puppet_*

  • Tetamu

Posted 30 May 2004 - 05:42 PM

QUOTE (edi vader @ May 30 2004, 05:37 PM)
...tapi yg problemnyer kalau nak buka tgk file kene ader DVD ROM....kalau takder tak leh read.... cool.gif

yer btol... tapi at least ada backup...
tak laa sampai ader 'member' tu kene maki pasal suroh mmber dia repair HDD... biggrin.gif
semata nak selamat kan data2 penting...

Edited by puppet, 30 May 2004 - 05:44 PM.


#11 Guest_edi vader_*

  • Tetamu

Posted 30 May 2004 - 05:45 PM

member kau tak tau tu....maafkanlah dier.....heheehehehehe biggrin.gif biggrin.gif

#12 multiplexer

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 755 posts
  • Location:enstek
  • Interests:memancing

Posted 30 May 2004 - 10:56 PM

tp aku ada dengar satu software ni yang boleh buang bad sector, dan betulkan sikit sebanyak software yang agak2 dah tenat... kalau pun x lama cukup untuk dapatkan balik data dalam tu... aku lupa lah apa nama software tu.... tp saiz dia kecik je, cukup dengan satu disket... tp bila run program tu, lama la jugak nak tunggu dia siap... kalau 40 gig, dalam 18 jam jugak la... ada x sesapa tau?

#13 Dimenxion

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,408 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:Bermain Dengan Dimensi
  • Kepakaran:Windows Networking
  • Freelance:Ya

Posted 31 May 2004 - 12:18 AM

LLF

tak berjaya baru beli...

hahahaha.... biggrin.gif

#14 Guest_BaNdiGuNDy_*

  • Tetamu

Posted 31 May 2004 - 04:12 AM

ph34r.gif saper leh baiki HD sila angkat tangan...khidmat anda diperlukan sesangat
ph34r.gif

p/s: bandi ader banyak koleksi HD rosak tapi takler gantung kat dinding...wak...wak...wak...

#15 Guest_edi vader_*

  • Tetamu

Posted 31 May 2004 - 09:03 AM

BaNdiGuNDy

heheheee....hard disk bleh repair????bole,kalau antar kat kilang la!!!!!kalau manual pastu kat buat sendiri,conform tak leh....kalau bole aku nak blaja kat dia!!!!

multiplexer

Takder software bleh repair bad sector kerana BAD SECTOR ialah masalah FIZIKAL...user nyer plak ader masalah MENTAL....hehehehehee tongue.gif biggrin.gif

#16 Guest_nadzuan_*

  • Tetamu

Posted 31 May 2004 - 09:26 AM

cadangan aku lebih baik beli baru...beli kat aku la hardsk...harga boleh dirunding

#17 Guest_edi vader_*

  • Tetamu

Posted 31 May 2004 - 11:08 AM

QUOTE (nadzuan @ May 31 2004, 09:26 AM)
cadangan aku lebih baik beli baru...beli kat aku la hardsk...harga boleh dirunding

*off topic*
bro nadzuan
kao supplier Hard Disk ker?

#18 Guest_puppet_*

  • Tetamu

Posted 31 May 2004 - 09:31 PM

aku pon ader gak HDD rosak... satu ntah aper brand lama giler 1+GB... satu brand seagate 3.2GB, satu brand quantum 4.3GB... satu gi western digital 20GB... dulu2 penah try laa konon nak recover data & pakai balik... hampeh...

toksah citer laa pilih brand tu... brand ni... sumer nyer sama jerk... yg penting data2 tu...

conclusion: dah toksah gaduh2 pasal nak repair HDD... kumpul kan bebanyak pastu jual kan... mmg laku... harge besi tinggi skg ni... biggrin.gif

#19 Guest_aman83_*

  • Tetamu

Posted 31 May 2004 - 09:37 PM

Kalau Harddisk dah rosak tp ader data penting dlm tu bleh nak recover balik.
Tapi aku rasa kos dia mungkin ribu riban kot tak pasti sgt.
Hantar kat Data Recovery punya Syarikat

#20 Guest_BaNdiGuNDy_*

  • Tetamu

Posted 01 June 2004 - 12:34 AM

ph34r.gif Korang rase HD aper yg terbaik dan jangka hayat yg terpanjang...ok ler... kang korang cakap ikut cara penggunaan jugak...ok...senang cerita sebagai contoh HD tu digunakan 24/7...korang raser brand aper yg paling tahan... ph34r.gif

#21 Guest_edi vader_*

  • Tetamu

Posted 01 June 2004 - 11:20 AM

*off topic*

Ayam brand!!!!!hehehehehee... laugh.gif tongue.gif

#22 Guest_puppet_*

  • Tetamu

Posted 01 June 2004 - 04:24 PM

QUOTE (BaNdiGuNDy @ Jun 1 2004, 12:34 AM)
HD tu digunakan 24/7...korang raser brand aper yg paling tahan...

heheh... 24/7 cam seben eleben lak...
alamat lagi cepat laa dia kaputt... wacko.gif

#23 Guest_sache_*

  • Tetamu

Posted 01 June 2004 - 06:23 PM

aku pakai seagate sbg storage aku.aku mmg on 24/7 unless aku tengok pc aku dah berabuk & mesti dicuci.dlm 2-4 minggu mase diambik utk proses cuci.

#24 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 01 June 2004 - 11:26 PM

Hard disk takleh nak repair tp kalau just sket punya bad sector bleh 'loss' kan guna LLF sbb fizikal dia yg problem. dan ada satu co. kat shah alam yg bleh recover data dr any storage janji storage tu tak damage teruk sgt.upah surcaj mengikut keadaan tp atas RM800


p/s:ade member penah wat kalau hard disk rosak x disbbkan bad sector bleh try tukar board dia janji kapasiti dan model .. sama

#25 Guest_budaq_ekz_*

  • Tetamu

Posted 01 June 2004 - 11:40 PM

pernah dengar kalo rosak board tu leh tukar guna board yg lain..tapi mesti dari jenis yg sama.. biggrin.gif

#26 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 01 June 2004 - 11:44 PM

QUOTE (budaq_ekz @ Jun 1 2004, 11:40 PM)
pernah dengar kalo rosak board tu leh tukar guna board yg lain..tapi mesti dari jenis yg sama.. biggrin.gif

betul tu... tp kalau tersalah board..board tu akan terbakar..hehe

#27 Guest_sache_*

  • Tetamu

Posted 02 June 2004 - 10:21 PM

Boleh terbakar ke?Camne...?ade crite?

#28 Guest_BaNdiGuNDy_*

  • Tetamu

Posted 02 June 2004 - 10:56 PM

ph34r.gif Ha...aper...saya tak pernah bukak HD ler...tak tau aper ader kat dalam???... unsure.gif unsure.gif unsure.gif

#29 Guest_sache_*

  • Tetamu

Posted 02 June 2004 - 11:03 PM

ko nak tau camne secara kasar,ko leh tengok kat website2 harddisk.kalu nak tengok secare mendalam,kene carik kat kedai yg ade stock hdd rosak arr.

#30 Guest_edi vader_*

  • Tetamu

Posted 03 June 2004 - 05:09 PM

Ader cermin bulat..... biggrin.gif

#31 Guest_puppet_*

  • Tetamu

Posted 03 June 2004 - 06:02 PM

kat dalam cermin O tu ader nombo 0&1 banyak2 biggrin.gif

#32 Guest_cipanterbang_*

  • Tetamu

Posted 03 June 2004 - 07:58 PM

QUOTE
LLF

tak berjaya baru beli...

hahahaha.... 

smile.gif hehee abg dimenxion, LLF tue maksudnya Low Label Format ker? tapi LLf nie specific ikut jenis model harddisk yang dikeluarkan. cthnya: kalau model seagete kita perlu dapatkan segera LLF mengikut model dari internet. ohmy.gif aritue seagate saya dah rosak. tapi lepas LLF bleh pakai balik siap run redhat. dah 7 tahun pakai .. itu pun member saya tolong selesaikan masalah LLF. saya tolong negok jek ...
tueng tueng .. ph34r.gif

#33 Guest_cipanterbang_*

  • Tetamu

Posted 03 June 2004 - 08:05 PM

huh.gif maap .. hard disk saya rosak sebab bad sector. bila run win95 pc kecik tetiba blue screen error.bila scandisk ada bad sector .. ph34r.gif

#34 Guest_edi vader_*

  • Tetamu

Posted 04 June 2004 - 11:26 AM

QUOTE (cipanterbang @ Jun 3 2004, 07:58 PM)
smile.gif hehee abg dimenxion, LLF tue maksudnya Low Label Format ker? tapi LLf nie specific ikut jenis model harddisk yang dikeluarkan. cthnya: kalau model seagete kita perlu dapatkan segera LLF mengikut model dari internet. ohmy.gif aritue seagate saya dah rosak. tapi lepas LLF bleh pakai balik siap run redhat. dah 7 tahun pakai .. itu pun member saya tolong selesaikan masalah LLF. saya tolong negok jek ...
tueng tueng .. ph34r.gif

Tak perlu ikut MODEL nak buat LLF nie....kat Disk Manager semua bole...

#35 Guest_budaq_ekz_*

  • Tetamu

Posted 04 June 2004 - 10:49 PM

yups..guna disk manager pun boleh...macam western digital..dier ada kuarkan software untuk LLF hd dier... hd yg lain tak tahu.... biggrin.gif smile.gif

#36 Guest_edi vader_*

  • Tetamu

Posted 07 June 2004 - 09:41 AM

Semua brand ader.....yg aku ader Quantum,Maxtor dan Seagate...

#37 Guest_LoWkeY_*

  • Tetamu

Posted 08 June 2004 - 04:17 PM

yups sumer brand ader software utk low level format nih.. biggrin.gif

#38 alienfighter

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,161 posts
  • Gender:Male
  • Location:3' 11" N 101' 42 E
  • Kepakaran:basic hardware, networking and flirting.
  • Freelance:Ya

Posted 08 June 2004 - 04:25 PM

kat low yat ader satu company yg buat data recovery...
namer dia...SCS Computer....tingkat 3 kott...yg satu floor ngan All It...
harge tak tau ler baper...heheheh

#39 Guest_cipanterbang_*

  • Tetamu

Posted 08 June 2004 - 05:29 PM

huh.gif kalau guna software 3rd party untuk recover bleh kan? biasanya guna software ape kalau kat dlm industri... kalau untuk kegunaan sendiri plak bagaimana? laugh.gif

#40 Guest_garam_*

  • Tetamu

Posted 16 June 2004 - 03:12 PM

setahu saya ada software yang boleh repair bad sector iaitu "Hard disk regenerator" ada kawan punya hard disk rosak pada boot sector dan boleh dibaiki
kalau dah terlalu banyak tu susah ler..

dapatkan hiren's boot cd ,ada banyak software untuk repair komputer

Edited by garam, 16 June 2004 - 03:16 PM.


#41 alienfighter

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,161 posts
  • Gender:Male
  • Location:3' 11" N 101' 42 E
  • Kepakaran:basic hardware, networking and flirting.
  • Freelance:Ya

Posted 16 June 2004 - 03:23 PM

QUOTE (garam @ Jun 16 2004, 03:12 PM)
setahu saya ada software yang boleh repair bad sector iaitu "Hard disk regenerator" ada kawan punya hard disk rosak pada boot sector dan boleh dibaiki
kalau dah terlalu banyak tu susah ler..

dapatkan hiren's boot cd ,ada banyak software untuk repair komputer

maner nak dpt software tue...???
ok jgk...bleh beli nie.... maner ler tau member ader mintak tolong ker..
at least ader ler softwareČ yg berguna.... laugh.gif

#42 Guest_garam_*

  • Tetamu

Posted 16 June 2004 - 04:21 PM

kat kedai tak ada jual kena download

#43 alienfighter

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,161 posts
  • Gender:Male
  • Location:3' 11" N 101' 42 E
  • Kepakaran:basic hardware, networking and flirting.
  • Freelance:Ya

Posted 16 June 2004 - 04:47 PM

QUOTE (garam @ Jun 16 2004, 04:21 PM)
kat kedai tak ada jual kena download

so maner nak download bende tuh???....
bagi ler site dia....
pastu baper mb kene download??....

aku dah ler pkai dial-up jer...

#44 Guest_garam_*

  • Tetamu

Posted 16 June 2004 - 05:11 PM

ok lah download kat sini

http://www.filespace.ru/download/f0254a077....BootCD.6.0.zip

saiz 37 MB ,kena burn iso file kat cd

#45 alienfighter

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,161 posts
  • Gender:Male
  • Location:3' 11" N 101' 42 E
  • Kepakaran:basic hardware, networking and flirting.
  • Freelance:Ya

Posted 16 June 2004 - 05:43 PM

QUOTE (garam @ Jun 16 2004, 05:11 PM)
ok lah download kat sini

http://www.filespace.ru/download/f0254a077....BootCD.6.0.zip

saiz 37 MB ,kena burn iso file kat cd

thanks kawan.....!!!

burn ISO tue amender???>..iso 9002 aku tau ler.. wink.gif laugh.gif

#46 Guest_garam_*

  • Tetamu

Posted 17 June 2004 - 07:56 AM

iso tue cd image file kena la guna cd writer la untuk burn cd gunakan software seperti Nero Burning ROM

#47 Guest_edi vader_*

  • Tetamu

Posted 17 June 2004 - 08:48 AM

QUOTE (alienfighter @ Jun 16 2004, 05:43 PM)
thanks kawan.....!!!

burn ISO tue amender???>..iso 9002 aku tau ler.. wink.gif laugh.gif

Kao pernah guna CD BURNER tak???semua software utk CD BURNER ader....
Mcm format kat CD la.....bole buat Bootable,ISO,JOLIET(kalau tak silap aku la)heheheheheheeee..... laugh.gif

#48 alienfighter

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,161 posts
  • Gender:Male
  • Location:3' 11" N 101' 42 E
  • Kepakaran:basic hardware, networking and flirting.
  • Freelance:Ya

Posted 17 June 2004 - 10:03 AM

mmg ler aku pnah gune cd burner....
tapi aku burn jer terus...xde ler plak aku tgk dia ade iso-iso nie.....
mmg default kann bende tue.....?????
tapi yg aku ingat.... bile aku na tutup software tue...
dia ader tanyer aku..... nak save iso ker tak....
tapi aku just klik no jer...... laugh.gif

#49 Guest_edi vader_*

  • Tetamu

Posted 17 June 2004 - 10:25 AM

Alaaaa....semua tu just Format jer.....suka hati lah nak wat camner.....

#50 alienfighter

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,161 posts
  • Gender:Male
  • Location:3' 11" N 101' 42 E
  • Kepakaran:basic hardware, networking and flirting.
  • Freelance:Ya

Posted 17 June 2004 - 10:35 AM

QUOTE (edi vader @ Jun 17 2004, 10:25 AM)
Alaaaa....semua tu just Format jer.....suka hati lah nak wat camner.....

ooo...mcm tue kaa....??/..
ok thanks...!!!...
kre takder ler penting sgt iso tue yer??....





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users