Jump to content


Macam maner cara nak buat email sendiri?


7 replies to this topic

#1 Guest_astrix_*

  • Tetamu

Posted 26 April 2002 - 12:22 PM

Aku ingat nak mulakan projek buat e-mail sendiri. Contohnya
@selipar.Com ke .net atau apa-apa la. So, ada tak sesiapa yang tahu untuk buat program sebergini.
Trimas

#2 mAnKuAnTaN

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,474 posts
  • Gender:Male
  • Location:KeY ELL
  • Interests:komputer dan internet
  • Kepakaran:digital gedget
  • Freelance:Ya

Posted 26 April 2002 - 03:12 PM

astrix: kalau macam tu , try guna utilities yang Bro Faris kasi...

Boleh download dekat

http://faris.free.fr/kazzamV1.01.zip

url dia tak ada Abang tau...

script tu guna php...
...selamat mencoba...

#3 FaRiS

    Leftenan

  • Core
  • 1,046 posts
  • Gender:Male
  • Location:PrinceSuccess
  • Kepakaran:Upload dan Download Torrent
  • Freelance:Ya

Posted 26 April 2002 - 03:27 PM

Astrix..

1.) Ko nak buat email ni kat internet ke kat LAN je?
2.) Ko dah ada domain name sendiri ke?
3.) Ko ada server sendiri ke, ko nak guna free services?

Jawab yg ni dulu..

by the way, aku pun ada buat free email services
http://faris.com.my/

#4 Guest_astrix_*

  • Tetamu

Posted 27 April 2002 - 11:24 AM

@Yap, aku nak cuba buat e-mail untuk LAN dulu.
@Domain name belum ada
@skrg ni yang ada baru workgroup : ada 4 workgroup semuanya
@gabungan LAN kat sini dah boleh dikategorikan sebagai Extranet
@server dah ada tp. kena share la... kalau aku tak nak guna server boleh tak?
@free services terangkan sikit apa tu ?
so, aku harap dapat buat email yg boleh dgunakan kat sini dulu.

Ok, trimas

#5 FaRiS

    Leftenan

  • Core
  • 1,046 posts
  • Gender:Male
  • Location:PrinceSuccess
  • Kepakaran:Upload dan Download Torrent
  • Freelance:Ya

Posted 27 April 2002 - 01:22 PM

Kalau setakat untuk LAN, ko install Linux, automatic ko ada email server yg boleh digunakan di LAN.
Kalau nak guna Outlook Express utk retrieve email, make sure ko install IMAP (ada include dlm installtion CD Mandrake 8.2).

Kalau nak guna Web base, ko kena install Kazzam tu laa.
http://faris.free.fr/kazzamV1.01.zip

Kazzam ni gunanya sebagai web interface kepada Linux Mail server ko jer.

Free Services yg aku maksudkan tu ialah.
Everyone.net, dan Bigmailbox.com
Kalau ko ada domain name sendiri, ko boleh guna services diaorang utk create free email macam yg aku buat kat http://faris.com.my tu.. :-)

Kalau nak yg advanced sikit, ko boleh guna Horde dan IMP.
Tutorial dia ada kat sini
http://dcfonline.sfu.ca/ying/linux/webmail/index.html

Selamat mencuba.

#6 Guest_astrix_*

  • Tetamu

Posted 29 April 2002 - 09:26 AM

ok! nanti aku cuba buat. Buat masa sekarang nie aku takde Linux.
Tapi nanti aku cuba install Red Hat 7.1 boleh kan. Red Hat tu aku boleh la sikit tapi Mandric tu aku belum pernah try lagi.
Ok! thank.

Trimas.

#7 FaRiS

    Leftenan

  • Core
  • 1,046 posts
  • Gender:Male
  • Location:PrinceSuccess
  • Kepakaran:Upload dan Download Torrent
  • Freelance:Ya

Posted 29 April 2002 - 09:44 AM

Guna Mandrake laa..
Lagi senang.
Bagus utk newbie cam aku ni laa.. :-)

Pastu jgn lupa install Webmin http://www.webmin.com

#8 Guest_joegrunge_*

  • Tetamu

Posted 09 September 2002 - 03:50 AM

betul tu.. mandrake lagi senang





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users