Jump to content


- - - - -

contoh surat berhenti..


26 replies to this topic

#1 Guest_Kerabat_*

  • Tetamu

Posted 28 July 2004 - 12:14 PM

oit... kasi aku contoh surat nak lletak jawatan..
pasal aku dah bosan giler keje ni....
tension je rase.. fedup pon ada.. kengkawan yang seangkatan = ada je keje.. aku punya supervisor = tak kasi pon keje... dah la keje cam kerani je,..

aku benti = sebulan notis...
so... tolong la yerp.. buat masa ni.. aku apply banyak tempat dah..
kalau ada kengkawan yang ada keje kosong dlm bidang IT.. bleh la kasi kat aku..
tempat aku sanggup
KL, shah alam, terengganu( kemaman), teluk intan perak...
lain lain tempat pon kira ok.. janji keje tu stabil...+ aku boleh improve skill aku

sekarang ni keje kerani.. ( kontrak) kalau aku habis kontra... = takde benda baru yang aku boleh dapat dari sini...

aku = dip CS ..

#2 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 28 July 2004 - 05:35 PM

aku pun nak gak cari tutorial nak taip surat notice 24 jam ...dan berhenti kerja biggrin.gif

#3 Guest_jojet_*

  • Tetamu

Posted 28 July 2004 - 11:17 PM

aku pun bercadang nak berenti keje gak... tempat keje aku lagilah... bosan.. tak de pun bende baru aku belajar.. asyik bende sama je.. pastu asyik kena buli je....

bagi lah cth surat berenti

#4 niza2212

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 167 posts
  • Gender:Female
  • Location:KL
  • Freelance:Ya

Posted 28 July 2004 - 11:45 PM

** OFF TOPIC **
Kerabat, aper kater ko rekomen kn aku kejer kerani kontrak yg ko nak quit ni... heheheheh
Aku pn tgh menganggur ni....
Aku Deg. IT... biggrin.gif

Edited by niza2212, 28 July 2004 - 11:46 PM.


#5 seriab

    Sarjan

  • Ahli
  • 108 posts

Posted 29 July 2004 - 06:58 AM

kekkeek..org mau kerja hampa mau berhenti...apa susah dah dpt kerja lain blah ja la ataupon tulis ja dlm surat tu..mcm ni


saya dgn sukacita nya memaklukam kepada tuan bahawa saya telah nekad utk berhenti kerja dari syarikat ini, kerana

1. saya dah bosan
2. saya beranggapan saya tiada masa depan di syarikat ini
3. saya dah bosan tgk muka encik



sekian.....


pas2 aku gerenti mesti dia yg suruh hang berhenti kerja..dan pasti hang x akan diambil berkerja lagi la disyarikat tu dan yg seangkatan dgn nya...

#6 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 29 July 2004 - 08:34 AM

uishhh...best gak idea tuh ....aku dah mmg tak sabar sabar nak tinggalkan office nih ...bos "cha ya nun alif" mmg tak leh dipakai ....suka cekik keringat orang lain...janji gaji nak naik ....dusta semata ...

#7 Guest_Kerabat_*

  • Tetamu

Posted 29 July 2004 - 08:56 AM

aisey.. aku ingatkan korang nak kasi aku contoh surat behenti.. rupanya korang pon nak benti gak ke ?

niza2212 .....
dulu aku masuk sini melalui agensi... kelly ( jln changkat raja chulan )
tapi sekarang ni = aku dah bosan giler nie... bosan tahap dewa nie...
yang bess sini satu je.. ko boleh call mana mana sesuka hati... tu pun kalau tak malu la... aku = lkalau org miskoll je... sure aku call balik.. ekekekeke...
tapi tu la... takde kebaikkan jangkamasa panjang untuk aku...( tak tahu la kalau ada...tapi aku tak nampak pon)

#8 kaklie78

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Female
  • Location:selangor
  • Freelance:Tidak

Posted 29 July 2004 - 09:41 AM

uuuikkk ! dah tensen giler ke korang keje kat tempat korang
aku pernah gak keje kat company lama aku tensen nak giler

tapi aku punya la baik gi hantar surat berenti sebabnya kalau la aku tau dia tak bayar aku punya kwsp sure aku tinggal company tu cam tu je.

sekarang aku berdoa la company tu bankrup sebab company tu banyak tipu staff, client and supplier.

1. kwsp tak pernah bayar
2. hutang supplier tak pernah bayar
3. ambik duit customer tapi keje tak buat
3. dlm bank account tak pernah ade duit
4. semua anak beranak dia dlm company tu.. orang luar biasala kena pijak

so nasihat aku kat korang ... jgn lah terkena cam aku
if you all facing this situation, cabut jela

i'm not trying to burukkan company nih tapi 'if there is another bumi company cam ni' baik amik anak beranak je keje jgn amik orang luar

beware of company like this..
sekadar luahan.

bunyi cam marah la ekk smile.gif

#9 Guest_tuannuri_*

  • Tetamu

Posted 29 July 2004 - 09:50 AM

QUOTE
3. dlm bank account tak pernah ade duit



ni sepatut no 4. ni...

macam pernah ku lihat ni..tapi dimana ya?

#10 grovy

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 169 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:salam
  • Freelance:Tidak

Posted 29 July 2004 - 10:00 AM

check it out:

http://jobsearchtech.about.com/library/weekly/aa030998-6.htm

#11 Guest_Kerabat_*

  • Tetamu

Posted 29 July 2004 - 10:09 AM

tq grovy...
sempoi...
dapat je keje baru... sure aku kasi je surat nie.. walaupon aku = sebulan notis...

#12 e_san

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 278 posts
  • Location:sini kot
  • Interests:sekolah

Posted 29 July 2004 - 12:16 PM

nak joiin samee....

aku pon nak berenti gaks...kat tmpat kije skrang...tpii ntah lerrr x sampaii hatiii... sad.gif ....aku dpt offer kije kat cyberjaya..kat goment comp..dia suruh mintak 1 ogos nieee...tpii aku blom bgi tau boss kat sini....so jadiiknyaa..aku mintak excuse..utk masuk bln 9...camne haah nak bgii tau kat boss akuu niie...x nak terima kije tuh sayang....nak tinggal kije kat sini dah kasih...isssh isshh

#13 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 29 July 2004 - 12:26 PM

mari lah kiter beramai ramai berhenti ...biggrin.gif

p/s berhenti tapi dah dapat kerja baru ...tak per ...tongue.gif

#14 duan

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 201 posts
  • Location:Central Tanah Malaya
  • Freelance:Tidak

Posted 29 July 2004 - 01:53 PM

QUOTE(Kerabat @ Jul 29 2004, 10:09 AM)
dapat je keje baru... sure aku kasi je surat nie.. walaupon aku = sebulan notis...

kalo abih kan sume cuti pastu apply unpaid leave biar cukup sebulan ganti notis sebulan boleh ke hehehehehe cool.gif

#15 Mr3

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 193 posts

Posted 29 July 2004 - 02:11 PM

tgk HR jugak...kalau dpt yg baik hati oklah..kalau dpt yg jahat..mau nyer kena bayar ganti rugi balik ph34r.gif

#16 kaklie78

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Female
  • Location:selangor
  • Freelance:Tidak

Posted 29 July 2004 - 02:21 PM

tul tu....
kalau nak berenti make sure dpt keje yang tempat tu jauh lebih baik dari yang curent

silap2 keluar mulut harimau masuk mulut buaya.....
smile.gif

#17 Guest_cipanterbang_*

  • Tetamu

Posted 29 July 2004 - 02:28 PM

QUOTE(kaklie78 @ Jul 29 2004, 02:21 PM)
tul tu....
kalau nak berenti make sure dpt keje yang tempat tu jauh lebih baik dari yang curent

silap2 keluar mulut harimau masuk mulut buaya.....
smile.gif

laugh.gif hehehe alam seeber nie ade buaya seeber kaklie? hehehe rolleyes.gif

#18 kaklie78

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Female
  • Location:selangor
  • Freelance:Tidak

Posted 29 July 2004 - 02:31 PM

jgnkan buaye siber.....
tu kat sg klang ke mana
buaya tembaga.....

sekali ngapp..... selamat
tongue.gif

#19 Guest_cipanterbang_*

  • Tetamu

Posted 29 July 2004 - 02:34 PM

laugh.gif hehehe

#20 Guest_cybergirl_*

  • Tetamu

Posted 29 July 2004 - 05:33 PM

uwarghhhhhhhh...rupenye ada org senasib ngan aku...

aku pon nak berenti sbb company aku skang teruk giler..ada la iras2 atau pon lebih teruk lagi dr ape yg kaklie78 citer pasal company lama dia tu.sume staf dah lari..tinggal aku sorang...ntah bila aku nak lari tatau la.biasalah..kalau dpt keje lain..mmg dah lama aku cabut.

#21 Guest_oxfly_*

  • Tetamu

Posted 29 July 2004 - 05:42 PM

aku tengok dari tadi takde org nak bagi contoh surat berhenti pun. ni satu example.

Resignation Letter

(Put in Your Address Here)

29 July 2004

IT Manager
(Your Employer)


Dear Sir/Madam,

RE: NOTICE OF RESIGNATION

With reference to the above, with much regret, I would like to inform that I am tendering my resignation as a (Your Position) by giving the company’s one (1) month notice as to adhere with the contract of employment with effect from. My last working day with the company will be on (Last Date of Employment).

My tenure with (Your Employer) has been a memorable experience and the knowledge and skills acquired are priceless. Therefore, I would like to extend my sincere thank for the support, guidance, and assistance given to me.

I will surrender all company belongings, keys or documents currently in my possession to you.

Lastly, I thank you for giving me the opportunity to serve and be part of your team and wish All the Best to the company.

Thank you.


(Your Name)

C/c Human Resource Manager
Headquarters

#22 Guest_Kerabat_*

  • Tetamu

Posted 30 July 2004 - 09:17 AM

amin... sempoi nie.... mekaish sumer...

#23 Guest_streamyx_*

  • Tetamu

Posted 30 July 2004 - 09:31 AM

ni dah jadi tempat meluahkan perasaan ye...
sian kat korang....

aku tgk dr tadi gak ada ler sorang yg bagi contoh surat berenti...

ni ada lagi kalo korang nak..
nak berenti 24 jam.....notis sebulan...

klik kat sini
http://www.i-resign.com

check it out.

#24 sik tauk

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuching/Puchong
  • Interests:self-defence i.e. style-free (street) fighting, creative-writing, agro-industries (farming, breeding).
  • Kepakaran:Oracle database/apps server; UNIX/Linux; IT Project Management
  • Freelance:Ya

Posted 30 July 2004 - 09:33 AM

QUOTE(oxfly @ Jul 29 2004, 05:42 PM)
With reference to the above, with much regret, I would like to inform that I am tendering my resignation

ayat mengayat counter offer?

imho, tak perlu mnyatakan emosi sedemikian kerana ia boleh mberi impression yg berlainan yg tidak disangka-sangka! kalau dia bagi counter offer, takpe lagi, tapi kalo dia sangka anda regret dgn keadaan office tu sekarang, tak ka anda sudah meletakkan diri ke lembah naya? kuang, kuang, kuaaaannnngggg...

#25 kaklie78

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Female
  • Location:selangor
  • Freelance:Tidak

Posted 30 July 2004 - 10:12 AM

tempat meluah perasaan???
heheheh

selama ni bila nak berenti keje minta tolong member tolong buat kan surat sebab tak reti nak buat ayat

smile.gif

pastu tak pernah lak simpan surat tu sebab 2 kali berenti keje buat 2 surat yang berbeza

lepas hantar je surat tu pastu delete dari pc kononnya tak mau la tgk lagi
kikikikkkkk

#26 Guest_Chan Ho Nam_*

  • Tetamu

Posted 30 July 2004 - 10:21 AM

Pehhh...nie topis panas gak ni....

Tak ade ke law bekerje kat m'sia nie...yg boleh tukar keje sesama suka.... contohnye... cam korang yang dah boring dgn keje korang pas tu tukar dgn aku lak.... tukar utk beberapa bulan je ke...ok gak kan.... kira dapat gak tukar2 knowledge....betul tak.....????? maka tak akan lahirlah pekerje yang jemu...dengan keje nye.... smile.gif ape pun keje, tetap keje....kita kene jaga keje bukan keje jaga kita.... itu lah pesan bapak aku kat aku.....

mad.gif

#27 Guest_farid_*

  • Tetamu

Posted 31 July 2004 - 06:22 PM

buleh gak cuba http://www.i-resign.com/ ...

hanya perlu isi nama, alamat , nama boss dan juga berapa lama notis kita...

nanti dia tolong generatekan dan kita hanya perlu printkan sajer...

pastue tabahkan hati utk hantar kat boss...





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users