Jump to content


BAGAIMANA NAK BUAT E-MAIL SERVER


18 replies to this topic

#1 Guest_pedang_*

  • Tetamu

Posted 11 May 2002 - 03:13 PM

Assalamualaikum,

SAYA NI AHLI BARU, NAK TANYA BANYAK , MACAM MANA NAK BUAT EMAIL SERVER YANG BOLEH HANTAR EMAIL DALAM OFFICE DAN LUAR OFFICE.
TOLONG LAHHH OK , SAYA NAK TAU , HARAP SENIOR-SENIOR DAPAT MEMBANTU,

BYE

#2 Guest_haizrul_*

  • Tetamu

Posted 12 May 2002 - 10:00 AM

geng....

kalau en pedang familiar ngan unix bolehlah guna sendmail ke atau qmail

http://www.freebsd.org/handbook/mail-using.html

kalau windows oriented pakai la exchange....tapi banyak email server yg percuma kat web....contoh jmail dll lagi..tak ingat lak pakcik

http://www.jps.at/java/tools/mailserver.html

harap pedang dapat beri sedikit info macam nak pakai os apa, budget besar ke tidak dan lain lain lagi supaya senang...siniur kat sini nak tolong jawab kan.

#3 Guest_pedang_*

  • Tetamu

Posted 12 May 2002 - 10:28 AM

MA KA CHE SENIOR,

SAYA TAK PANDAI GUNA OS UNIX, LA NI PUN DOK GUNA WINDOWS SAJA, SEBENARNYA SAYA NAK TERINGIN NAK BUAT EMAIL SERVER UNTUK OFFICE TEMPAT SAYA NI, CLIENT ADA DALAM 20 DAN SATU SERVER, BUBGET SIKIT SAJA LAA CUMA NAK BELAJAR,
TENTANG JMAIL TU, PERLUKAH KITA DAFTAR KAT JARING ATAU TM.NET UNTUK DAPATKAN ALAMAT EMAIL SERVER KITA.

#4 Guest_haizrul_*

  • Tetamu

Posted 12 May 2002 - 11:10 AM

geng...cube ko pegi ke page ini..

http://www.sunstudios.com/hank/mailserver.html

#5 Guest_bizkutmerry_*

  • Tetamu

Posted 13 May 2002 - 08:22 AM

:evil:
alop hensem... saya sikit mau tanya.. itu domain sudah ada ka.... kalau tara kasi apply dulu.... itu domain bukan domain dalam nt punya domain... ini domain yang kita apply kat mynic.... jaring la katakan.....

tq..

#6 Guest_astrix_*

  • Tetamu

Posted 13 May 2002 - 11:49 AM

Nak buat mail server?

Soalan : Untuk apa? Berapa banyak user? Dah ada valid IP atau tidak? Dah ada MX Record ke? dan Dah ada domain name ke?

#7 Guest_fauzihusin_*

  • Tetamu

Posted 14 May 2002 - 03:25 PM

Mula2 register domain name tu dulu...

cth: opisaku.com
cth email add: emailaku@opisaku.com
kalu boleh dapatkan unlimited pop3 account terus senang citer

pass tu ko decide lerrr software aperr ko nak pakai...
cth: Exchange server etc...

#8 Guest_pedang_*

  • Tetamu

Posted 14 May 2002 - 03:54 PM

Assalamualaikum
senior-senior

macam mana nak buat domain email tu , bagi la cadangan,
kalau nak pakai jmail nak register domain kat mana, dan macam mana.
dan lagi satu UUCP tu "unix to unix copy" dan apa kaitan nya dengan uucp dalam jmail,

ma ka che sapa-sapa yang sudi jawap biggrin.gif laugh.gif

#9 Guest_fauzihusin_*

  • Tetamu

Posted 14 May 2002 - 04:10 PM

Domain tu kena register... kena bayar lerrr....

Ko leh register kat jaring kerr... tak pun kat mynic

#10 Guest_hp-ux_*

  • Tetamu

Posted 15 May 2002 - 05:22 PM

Helloooo,
kalau i dah ada domail name dan pop mail accout dan sebagai nya...!
Apa software i boleh i paka,i prefer nak buat macam webmail...
Kalau sesiapa kat sini tahu apa software yang boleh i pakai untuk create macam webmail...
Kalau boleh dapat software freeware lagi cun... laugh.gif

#11 FaRiS

    Leftenan

  • Core
  • 1,046 posts
  • Gender:Male
  • Location:PrinceSuccess
  • Kepakaran:Upload dan Download Torrent
  • Freelance:Ya

Posted 15 May 2002 - 06:42 PM

Boleh cuba Horde dan IMP kalau nak yg free.

Step by step installation guide, ada kat sini
http://dcfonline.sfu.ca/ying/linux/webmail/index.html

kalau setakat nak web interface kepada existing POP server,
boleh guna PHP scripts.

Download scripts kat sini
http://www.hotscripts.com/PHP/Scripts_and_...eb-based_Email/

#12 Guest_hp-ux_*

  • Tetamu

Posted 16 May 2002 - 10:27 AM

Hi!
Thanks for your kindly info.....
Tapi nak tanya satu macam mana nak guna PHP ?
Apa software boleh i pakai untuk edit PHP file's...i dengar ia sama seperti HTML...betul tak ?

#13 FaRiS

    Leftenan

  • Core
  • 1,046 posts
  • Gender:Male
  • Location:PrinceSuccess
  • Kepakaran:Upload dan Download Torrent
  • Freelance:Ya

Posted 16 May 2002 - 10:39 AM

edit php file guna notepad pun boleh..
Tak pun, ko gi kat http://google.com, then search "php editor"

#14 Guest_hp-ux_*

  • Tetamu

Posted 16 May 2002 - 11:17 AM

Thanks again....Faris laugh.gif
<CHEER ALWAYS>

#15 Guest_oxfly_*

  • Tetamu

Posted 19 May 2002 - 05:15 PM

pedang: cuba pakai Mercur Mail Server (under Windows laa)..sbb IT manager kat tpt aku praktikal dulu pakai mender ni..
aku dah create account aku dulu...ceh..dier delete balik .. smile.gif

http://www.atrium-softwareusa.com/mercur.html

Dispatches Email within an Intranet, or the Internet, using IP-Caching Firewall, List Server, remote configuration via a Web browser, Dial-Up-connectivity, dedicated connectivity, or connectivity over the network.

hp-ux: PHP biasanya sekali ngan mySQL ngan Apache...ko bole try under Windows...
www.firepages.com.au
kat sini ader bundle sekali...kena download file 9MB kalau tak silap aku..

#16 Guest_ezam_*

  • Tetamu

Posted 20 June 2002 - 03:42 PM

semekum.....aku ader masalah sikit...sekang nie..office aku dah ada 42 accounts email

aku register domain kat Jaring...so now..boss aku nak buang lagi 20, kirannya nak kurangkan budgetlaaa.....aper harus aku buat....kena call jaring suruh diaorang buang atau ada cara utk aku buang sendiri...atau takyah buang terus.....kalau2 account tu tak di caj kan apa2

register : jaring
pakej : cyberoffice

tlg sayer yer.. laugh.gif

#17 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 07 October 2002 - 05:36 PM

belajar ler Linux...

banyak benda dalam tu ko bule buat semua free....
join la open source


oh yeah.. satu lgi Windows & Web base yg agak menarik...
include mail server, NAT...

http://www.samba.org

#18 Guest_efaizal_*

  • Tetamu

Posted 09 October 2002 - 05:00 PM

As aku punya opinion...

If you nak create INTERNAL MAIL...
1. Gunakan Server
2. Dapatkan Mail Server Software (Give a try dengan FREEWARE) yg banyak ada... just search kat download.com pon melambak. The simplest i've used is ArGoSoft Mail Server product from http://www.argosoft.com Diorang ada freeware.
3. Used their help page untuk configure, i believe help page dia really easy and software diorang tu pon very light and simple.
4. Create username and distribute kat officemate wink.gif
5. Configure Outlook Express since dia support POP3 and even dia ada web based.

If you nak create INTERNET MAIL...
1. Get company domain name example COMPANY.COM (yg ni ko just register kat mana mana web hosting company kat mesia ni banyak)
2. Web hoster akan sediakan step by step nak create email untuk username@company.com tu. Kalau you gunakan web hosting yg bagi UNLIMITED POP3 email tu lagi bagus.... dah nama UNLIMITED... pepaham je la..
3. By means no server at you area, mail server tu ada kat web hosting punya data center la so everything they will take care. No problem!

Cheers!
[/url]

#19 Guest_deen-s0_*

  • Tetamu

Posted 09 October 2002 - 05:20 PM

QUOTE
pedang: cuba pakai Mercur Mail Server (under Windows laa)


Mercury ni ok gak, tapi kena install kat Server yg powerfull sebab dia makan resource byk.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users