Jump to content


Mahu belajar membaiki alat elektronik dan eletrik


13 replies to this topic

#1 Guest_apo_lak_nie_*

  • Tetamu

Posted 22 September 2004 - 02:46 PM

assalamualaikum dan salam sejahtera ... sekadar pertanyaan dan mungkin soalan bodoh sikit ... bolehkah kita belajar sendiri untuk membaiki alatan eletrik atau elektronik. Atau kita perlu jugak menghadiri kelas. Kalau boleh belajar sendiri, apa permulaan dier?

#2 Guest_edi vader_*

  • Tetamu

Posted 15 October 2004 - 12:26 PM

payah skit nak blaja sendiri.........nanti tak tahu nak tanyer kat saper????? huh.gif

#3 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 17 October 2004 - 05:21 PM

apo_lak_nie
hehe bulh nak belajar sendiri... tapi kene commit lee... mula2 kena belajar asas2 dulu... mcm

-perintang
-kapasitor
-transistor
-dan lain2...

lepas tu kene belajar drawing....baca drawing, baca diagram...

QUOTE("edi vader")
.nanti tak tahu nak tanyer kat saper????

tanya org yg pakar.... cikgu kee...

#4 Guest_apo_lak_nie_*

  • Tetamu

Posted 18 October 2004 - 09:29 AM

thanx for the reply ... i will try to start it ... hope so ...

#5 Guest_sudin_kb_*

  • Tetamu

Posted 18 October 2004 - 04:24 PM

bukan x boleh blajar sendiri
tapi jika ada masalah kau kena cari/rujuk buku
nak cari punca masalah bukan nyer senang
seelok elok ada 1 org pembantu
satu lagi, barang elektrik berbahaya jika silap pasang
kau kena berhati hati lor
ok smile.gif

#6 Guest_dvd_*

  • Tetamu

Posted 20 October 2004 - 01:44 AM

boleh belajar sendiri kalau ada minat yg mendalam.

asas elektronik - bermula dgn beli kit komponen elektronik pasang sendiri macam jenama escol & sewaktu dgnnya. dah siap dalam paket tinggal pasang/solder/test saja.

belajar baca circuit digram/block diagram. buat pcb sendiri.

peralatan letrik biasanya senang repair. peralatan elektronik pakai chip, komponen smt, multi layer pcb kalau kerja tecnician kat kilang elektronik boleh la repair sebab banyak spare part, ada testing toolz.

#7 Guest_apo_lak_nie_*

  • Tetamu

Posted 20 October 2004 - 11:46 AM

kit pasang sendiri tue mana nak cari?

#8 wxyz99

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 929 posts
  • Location:Tanah Pamah St. Laurence
  • Interests:Kumpul Setem

Posted 20 October 2004 - 12:08 PM

ko tanye sape terer dlm nih.. pehtu ko lantik dia jadik cikgu smile.gif

#9 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 20 October 2004 - 12:41 PM

QUOTE
kit pasang sendiri tue mana nak cari?

jalan pasar... syurga elektronik... byk spare part boley carik kat sane.. harga kene pandai carik/tawar...

nak pasang kit. kena tau baca diagram....tau baca litar... kecuali kalau kit tu.. dah mmg tunjuk sebijik2 kat mana nak cucuk itu ini...

kalau dia bagi skema diagram+strip board+komponen2.... kalau dah pandai baca litar.. insyaallah u'ill get the idea... wink.gif

#10 Guest_dvd_*

  • Tetamu

Posted 22 October 2004 - 12:42 AM

kit pasang siap banyak tempat ada dijual. the store, parkson ria, fajar pun ada. beli yg advance sikit la bukan edisi bebudak kemahiran hidup punya.

sebagai permulaan pasang kit 'knight rider'. baca nilai resistor warna apa nilai berapa cucuk kat mana.

#11 Guest_apo_lak_nie_*

  • Tetamu

Posted 22 October 2004 - 09:14 AM

parkson ngan the store mana dvd? boleh gak tue saya cari kit 'knight rider tue?

#12 Guest_dvd_*

  • Tetamu

Posted 23 October 2004 - 01:28 AM

pergi la mana-mana yg dekat dgn rumah awak.

#13 Guest_manx_*

  • Tetamu

Posted 23 October 2004 - 02:31 AM

QUOTE(apo_lak_nie @ Oct 22 2004, 09:14 AM)
parkson ngan the store mana dvd? boleh gak tue saya cari kit 'knight rider tue?

hek eleh.... org sirius, ko memain yek!!! mad.gif

#14 Guest_dvd_*

  • Tetamu

Posted 24 October 2004 - 12:53 PM

tapi kan lebih baik pergi ke kedai yg khusus jual spare part elektronik.

beli sekali solder iron 25W buatan jepun, solder lead kecik, multimeter analog, solder sucker besar "goot solder sucker model gs200".





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users