Jump to content


Ader sper2 ker kat sini kaki pancing...


150 replies to this topic

#101 Guest_Kerabat_*

  • Tetamu

Posted 01 November 2004 - 03:09 PM

hahahahhaha...
raya dah dekat... maknanye aktiviti memancing di kelong pon dah dekat...
nakkene eksesis skit joran tu..kang tergeliat plak...

#102 Guest_sache_*

  • Tetamu

Posted 01 November 2004 - 03:41 PM

Kalu mancing kat Chendering banyak x ikan?? Kat area masjid terapong tu. Kalu kat Melaka,kat mane best?? Hari tu aku gi empangan,boring gila.Tapi aku mmg x reti bab² memancing ni.

#103 Guest_edi vader_*

  • Tetamu

Posted 02 November 2004 - 12:13 AM

QUOTE(Kerabat @ Nov 1 2004, 03:08 PM)
berapa jam macing untuk dapat 3 ekor ikan tu ? = RM berapa ?
cheras tu kolam mana ? yang dekat ngan tasik permaisuri tu ke ?

aku mancing 3 jam....kalau tak dapt 4 ekor.....sekor lucut laaaaa....rm 30....Cheras area Taman Rakan...

#104 Guest_Kerabat_*

  • Tetamu

Posted 02 November 2004 - 09:02 AM

tinggi jugak kos tu ekk..
rm30 = 3 ekor.. umpan lagi..

situ = pakai batu ladung = tak aci ke ?
naper nak kene pakai tali kecik untuk baling tengah... batu ladung kan ada..

#105 Guest_edi vader_*

  • Tetamu

Posted 02 November 2004 - 11:58 AM

QUOTE(Kerabat @ Nov 2 2004, 09:02 AM)
tinggi jugak kos tu ekk..
rm30 = 3 ekor.. umpan lagi..

situ = pakai batu ladung = tak aci ke ?
naper nak kene pakai tali kecik untuk baling tengah... batu ladung kan ada..

Itu harga standard mancing kolam siakap.....mana2 pun samer.....sekilo ikan siakap dah berbelas kat pasar......mau dalam rm 14-16 sekilo....kalau mancing dapat 3 ekor dalam 3 jam dah pulang modal......itu kalau sekilo sekor,kalau lebih suda untunnnnnnn.....hehehehehehe.......

heheheheee..........mancing ikan siakap tak guna batu ladung.....kalau guna conform tak makan......melainkan main throlling kene la guna batu kecik supaya umpan maintain bawah air dan tak timbul kat permukaan air... cool.gif

#106 Guest_edi vader_*

  • Tetamu

Posted 05 November 2004 - 11:16 PM

heheheee..nie tips lagik dari aku.......kali mancing Udang Galah plak.....

1.Joran

Seeloknyer guna la joran udang....ala yg bole masuk sampai jadi pendek tuh....panjang plak guna 8 ke atas.......

2.Tali & perambut

guna la yg halus2....takyah guna kasar2.....6 paun dah kira cantik....panjang lebih kurang sedepa setengah.....perambut buat 2 mata.....guna tali halus gak...

3.Matakail

Guna matakail udang bukan matakail ikan.....Matakail udang lain skit....takder hook kat ujung matakail tuh....guna saiz kecik jek...

4.Umpan

Guna kerang,umpun2 atau anak ikan pin2.

5.Cara

Nie yg paling penting.....ada yg guna pelampung udang.....senang nak tgk kalau udang dah tarik ker belum.....
Ader tak guna pelampung.....kene rajin skit.....baling saner sini dan tarik2 skit umpan tuh....kalau berat jgn sentap dulu....biarkan dalam 3-5 saat pastu tarik perlahan2....jgn sesekali paksa atau sentap kuat coz mulut udang tak kuat.....
Layan jerk udang tuh sambil tarik ke tepi....

Sekian....selamat memancing.... cool.gif

Edited by edi vader, 05 November 2004 - 11:17 PM.


#107 Guest_Kerabat_*

  • Tetamu

Posted 08 November 2004 - 12:08 PM

udang galah kat tempat aku ( teluk intan ) pakai umpan cacing je..

kalau saper sentap kuat = alamatnye dapat misai udang je la..
tak pernah plak aku tengok org mancing udang = pakai pelampung

kalau tangkap udang = pakai belat = biasa le...

musim udang = hujung tahun.. ( kan kan kan kan )

#108 Guest_edi vader_*

  • Tetamu

Posted 09 November 2004 - 04:08 PM

kalau kaorang nak tahu laaaa....

AKU DAH GIAN NAK PI MANCING KELONG NIHHHHHHHHHHHHH!!!!!!

laugh.gif biggrin.gif laugh.gif biggrin.gif smile.gif

#109 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 09 November 2004 - 08:43 PM

Hehehe...tangan aku pun dah gian. Ada satu malam tu, dekat 2 jam gak aku buat perambut utk penuhkan balik simpanan aku. Dah menjadi kebiasaan, perambut aku buat banyak2 sebelum gi trip mancing; dari 2 mata, 3 mata sampailah ke perambut steel.

Hmm...ada silap haribulan ni raya ke-3 ni kang aku gi cari kelong ni lepas gian!...hehehe

#110 zam4ever

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,176 posts
  • Gender:Female
  • Location:Malaysia
  • Interests:Tidur
  • Kepakaran:Rangkaian dan Sistem Operasi UNIX
  • Freelance:Ya

Posted 09 November 2004 - 09:14 PM

Kaki pancing... hmmm kalau suka join nelayan pergi memukat macam mana pulak ya? Contoh pukat udang, candak sotong, pukat bilis, etc pukat. Boleh dikira kaki pancing? hehehehe

Salam ceria.

#111 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 09 November 2004 - 09:18 PM

Hmm...ntah la ye, kalau candat sotong tu pun bole dikategorikan kaki pancing gak kot?. Tapi kalau dah sampai tahap layan pukat tu dah dipanggil kaki pukat!...hehe abis sume ikan kena tangkap!

#112 Guest_Kerabat_*

  • Tetamu

Posted 10 November 2004 - 08:53 AM

alahai... jgn le pegi awal sangat... tunggu le seminggu lepas raya.. baru le kite pegi reramai...
kite penuhkan kelong tu ngan geng ittutor.. kalau siap ada banner = lagi gempak .. muahahahahhaaha.... dah jadi cam family day plak..

#113 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 11 November 2004 - 05:22 AM

Kerabat

Aiseh!, nasib baik ler kelong ko kat Perak nu haa!. Kalo dekat bole gak join!...hehehe. Tapi kalo mancing laut dalam ok sket, at least berbaloi la kalo gi jauh2 pun!...hehe. Apa kata next year kita buat ekspedisi mancing laut dalam?, lepas Gong Xi Fa Cai ke?. Tempat kita boleh buat poll wink.gif

#114 Guest_Kerabat_*

  • Tetamu

Posted 12 November 2004 - 10:20 AM

erkkk.. kelong aku kat perak ?
bila plak aku ada kelong kat perak... hmm..
aku = tak pernah naik kelong...tengok pon tak pernah..
sangkar ikan = biasa la...
laut dlm ? sempoi tu...
tapi tunggu aku beli Multiplier le dulu...

#115 Guest_edi vader_*

  • Tetamu

Posted 13 November 2004 - 01:06 AM

aiseyman.....aku takder equipment mancing laut dalam laaaaa.........takkan nak bawak mancing laut dalam guna pancing 9 kaki????hehehehehe.....kalau set nak naik kelong tuh adalah..... laugh.gif

p/s: Geng sumer......kot yea pun gian tunggu musim tengkujuh habis dulu......kang tak pasal2 naya jek......hehehehehe.... laugh.gif

#116 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 13 November 2004 - 03:43 AM

Kerabat
Hehehe sorry bro, misunderstanding. Aku tersilap baca daa!...hehehe. Perasan mcm ko tulis kelong kat Perak tu! smile.gif

Alaaa, laut dalam tak semestinya kena guna multiplier, guna spinning reel pun boleh, asal yg besar (and heavy duty sket). Takut kena mcm aku pernah kena dulu, drag reel aku boleh cair sebab panas sangat gara2 kena tarik dgn Tenggiri!...heheh.

edi vader

Takpe, masa banyak lagi. Boleh kumpul duit dulu, nanti dah nak pegi baru beli smile.gif

#117 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 07 December 2004 - 02:34 AM

Hmm...so ape perkembangan korang?. Takde plan memancing dalam waktu terdekat ke?. Aku last week baru berjinak2 dgn kolam udang, ikut2 member. Heheh, syok gak rupanya mancing udang ni, tu belum mancing kat sungai bebetul lagi!

#118 Guest_Kerabat_*

  • Tetamu

Posted 07 December 2004 - 08:30 AM

tah le...
minggu ni = tak dapat.. sebab aku nak gi register...
tahun depan = nak masuk skolah balik...

#119 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 09 December 2004 - 05:40 AM

Takpe, cuti sekolah balik nanti bukan tak boleh mancing...hehe

#120 Guest_Kerabat_*

  • Tetamu

Posted 09 December 2004 - 08:45 AM

tahun baru = menarik gak.. rasenye takde aktiviti lagi...
rasenye la...

#121 Guest_edi vader_*

  • Tetamu

Posted 16 December 2004 - 04:48 PM

aku nak naik Kelong Bagan Lalang esok......kalau nak join jumpa kat sana.......aku dah geram penangan ikan Parang ngan Tetanda....heheheheehe

#122 Guest_Kerabat_*

  • Tetamu

Posted 16 December 2004 - 05:03 PM

bagan lalang = kat mana ekk
nape tak ckap awal skit...

#123 Guest_edi vader_*

  • Tetamu

Posted 17 December 2004 - 04:11 PM

member aku pun ajak mengejut....biasalah tuh....kekadang yg kiter plan tak jadi.....so buat mengejut plak ler....hehehhheh laugh.gif laugh.gif

Bagan lalang kat area Sepang.....

#124 mbek

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 785 posts
  • Gender:Male
  • Location:muwo
  • Interests:hehehehee
  • Kepakaran:Web Development (perl+php+mysql...)
  • Freelance:Ya

Posted 22 October 2008 - 02:10 PM

isk.. senyap jer topik ni.. aku up balik... hahaha..

aku teringin nak mancing pantai la... sesapa yg biasa area selangor ni... ajak2 la aku kalau nak g tu... aku x da member..nak g sorang2 x reti... kalau ada membe bleh ler tolong2 ajar kan aku apa yg patut..

bagan lalang ok ker utk mancing pantai? dkt2 kuala selangor ada tempat best x?

#125 kerabat

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 531 posts
  • Gender:Male
  • Location:asal: ganu ; sekarang : KL
  • Freelance:Tidak

Posted 22 October 2008 - 02:33 PM

jom kita gi OFB - One Fathom Bank, Port Klang....

detail boleh rujuk sini http://www.myklang.com/forum/ofb-one-fatho...lang-t-481.html
atau mana mana forum mancing ( fishing.net.my, kakipancing.net , lubuk.net , etc )

kita gi group ITT je ...
ajak bro ptit sama ..
otai tu ... huhuhuhu...

#126 zombie_kun

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 202 posts
  • Gender:Male
  • Location:atas bumi yang bertuah
  • Kepakaran:merosak barang yang dah rosak
  • Freelance:Tidak

Posted 22 October 2008 - 04:54 PM

QUOTE (mbek @ Oct 22 2008, 02:10 PM) <{POST_SNAPBACK}>
isk.. senyap jer topik ni.. aku up balik... hahaha..

aku teringin nak mancing pantai la... sesapa yg biasa area selangor ni... ajak2 la aku kalau nak g tu... aku x da member..nak g sorang2 x reti... kalau ada membe bleh ler tolong2 ajar kan aku apa yg patut..

bagan lalang ok ker utk mancing pantai? dkt2 kuala selangor ada tempat best x?


area kuala selangor sekarang nih dah tak mencabar... kebanyakan ikan tak sama macam dulu. tapi menjadi tradisi,kebanyakan ikan yang naik sekarang nih ikan lunduk @ ikan duri. kalau bulan lepas ada juga naik udang galah. boleh tahan la. tapi area kampong kuantan, kuala selangor.

2 minggu lepas aku try mancing kat pulau indah, dapat la ikan tetanda, gelama. cadang nak cari senangin. Area Port Klang pun sekarang dah tak berapa. tapi semenjak air bertukar ke pasang setengah (aku tak tau nak panggil ape tapi orang kampong panggil air mati = air pasang setengah),ikan mula datang. dalam minggu lepas naik la sembilang ngan senangin. 3 kg. fuh...buat masak 3 rasa...

#127 zombie_kun

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 202 posts
  • Gender:Male
  • Location:atas bumi yang bertuah
  • Kepakaran:merosak barang yang dah rosak
  • Freelance:Tidak

Posted 07 November 2008 - 05:44 PM

Fuh... mesti best lepas nih
QUOTE
KUALA LUMPUR: Kekurangan infrastruktur, termasuk kemudahan jeti yang sempurna dikenal pasti antara sebab sukan memancing di negara ini dilihat kurang penting berbanding sukan lain sedangkan ia mampu memberi pulangan lumayan, kata pemancing profesional, Mejar (cool.gif Ismail Fesol.

Beliau berkata, amat menyedihkan aktiviti yang memberi pulangan jutaan ringgit seperti di Australia dan Amerika Syarikat itu turut dikategorikan sebagai kelas ketiga berbanding sukan berkuda mahupun golf.

"Malaysia negara maritim yang kaya dengan pelbagai khazanah lautnya, tetapi amat malang kerana ia tidak dimanfaatkan sepenuhnya seperti Australia dan Amerika. Bayangkan jika kita memiliki kemudahan jeti yang bagus dan bot sewa memancing yang canggih, sudah pasti aktiviti ini dapat dikembangkan," katanya pada majlis dialog mengenai cadangan menaikkan status pemancing amatur kepada semipro 2009 di Balai Berita, di sini, semalam.


sumber dari bharian dan joran

Lepas ni mesti setiap malam ada meet dengan jeti area selangor.

minggu lepas di laguna park ada juga hasil yang lumayan.

#128 mbek

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 785 posts
  • Gender:Male
  • Location:muwo
  • Interests:hehehehee
  • Kepakaran:Web Development (perl+php+mysql...)
  • Freelance:Ya

Posted 07 November 2008 - 07:44 PM

lawa pemandangan kat laguna park tu... bleh memancing ke kat situ????

last week aku g lepas gian sorg2 kat tasik belakang IPD selangor tu... 2nd time visit... hasilnya... KUMPAU............ hampeh... dua2 kali pegi tangan kosong...

aku x reti gaul umpan kut. or cara aku pancing x betul... ntah la... tapi lepas gak la gian nak memancing walaupun kumpau... hahahahhaaa... bila dah senja byk gak kelibat ikan beso2 kelihatan bermain di tgh tasik... tapi haram nak makan umpan.

aku teringin nak menduga lobong2 kat tepi highway putrajaya yang menghala ke highway elite tu. dkt belakang cyberjaya.. kalau balik meeting dari putrajaya mesti aku geram jer tgk ketenangan air lombong mcm memangil2..... mama toman mcm tgh makan angin kat dlm tu... hehehehhe.. tapi tu la.. nak g sorg2 takut... hehehehhehehheee

#129 mojacoz

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 617 posts
  • Gender:Male
  • Location:here...there...everywhere.....
  • Interests:tido, tido &amp; tido lagi
  • Kepakaran:Menanam pokok² dan tido di dlm bilik server
  • Freelance:Ya

Posted 10 November 2008 - 02:46 PM

yg lombong kat tepi highway ke cyber tu mmg cam cantek je port dier. ari tu ada org cakap ada ikan arapaima dlm tu. betul ke idak tatau la aku.

ptit, mana janji² manis ko kata nak mancing udang sama aku jumaat mlm ari tu? hapo pon takde. betul la menanam tebu di tepi bibir ko nih bro biggrin.gif

#130 zombie_kun

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 202 posts
  • Gender:Male
  • Location:atas bumi yang bertuah
  • Kepakaran:merosak barang yang dah rosak
  • Freelance:Tidak

Posted 28 September 2009 - 05:17 PM

sebelum puasa tahun ni ada mancing kat kolam air tawar area bandar puteri, rawang. memang best. main midnight 12 - 7 pagi dalam rm 30. ikan yang dapat boleh jual balik kat tokey kolam tu. Memang berbaloi. Kalau dapat ikan pacu dalam 13 kg, dah balik modal. pernah gak dapat rm 50, lepas duit modal + untung. ikan² air tawar seperti pacu, patin, dll.

2 -3 hari lepas raya ni, mancing kat area kuala selangor. fuh.. ramai gak orang kampung dan anak² yang cuti raya mancing. semua cari udang galah... memang berbaloi sebab boleh dikatakan sekarang musimnya..

#131 kerabat

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 531 posts
  • Gender:Male
  • Location:asal: ganu ; sekarang : KL
  • Freelance:Tidak

Posted 28 September 2009 - 08:09 PM

kalau nak cari geng mancing bleh cuba kat sini
lubuk.net
fishing.net.my (MFN )
kakipancing.net

aku biasa lepak kat lubuk je ..
jejarang skal masuk MFN

kat situ = tak menang tangan la korang nak mancing ...
semua hantu kat situ tu ...

#132 inertz

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 950 posts
  • Gender:Male
  • Location:bawah tanah
  • Interests:surfing,"mancing"
  • Kepakaran:Adsense
  • Freelance:Tidak

Posted 29 September 2009 - 10:03 AM

Best gak mancing nie. Boleh buang tension kat kolam. Aku kalo cuti selalunya akan mancing kolam bayo sebab konfirm ada ikan. Tapi pernah gak la tak dapat ikan. Paling best aku pancing kat kolam Pulau Meranti Puchong.

#133 mbek

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 785 posts
  • Gender:Male
  • Location:muwo
  • Interests:hehehehee
  • Kepakaran:Web Development (perl+php+mysql...)
  • Freelance:Ya

Posted 29 September 2009 - 11:00 AM

huhuhu... aku kene gantung pacing sampai bulan 12 ni... wife pregnant... mak x bagi memancing... hehehhe... set joran pantai yg baru beli x sempat nak rasmikan lg tu.... lepas pantang... kita serbuuuuuuuuu.... tunggguuuuuuuuu

#134 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 29 September 2009 - 12:36 PM

View Postinertz, on 29 September 2009 - 10:03 AM, said:

Best gak mancing nie. Boleh buang tension kat kolam. Aku kalo cuti selalunya akan mancing kolam bayo sebab konfirm ada ikan. Tapi pernah gak la tak dapat ikan. Paling best aku pancing kat kolam Pulau Meranti Puchong.

bro,
kolam pulau meranti tu dkt area mana?
apa yg menarik?
tgk area pulau meranti ni mcm takde apa je. ehehe

#135 inertz

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 950 posts
  • Gender:Male
  • Location:bawah tanah
  • Interests:surfing,"mancing"
  • Kepakaran:Adsense
  • Freelance:Tidak

Posted 29 September 2009 - 01:36 PM

LMT, dia dekat-dekat dengan kolam pancing Putra perdana, tapi bukan kat situ. Kolam tu kat Pulau Meranti Puchong.

Dekat selekoh, dekat dengan tapak test driving school Metro kalau tak silap.

Edited by inertz, 29 September 2009 - 01:37 PM.


#136 zombie_kun

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 202 posts
  • Gender:Male
  • Location:atas bumi yang bertuah
  • Kepakaran:merosak barang yang dah rosak
  • Freelance:Tidak

Posted 29 September 2009 - 03:32 PM

bro inertz, berapa kena bayar kolam tu? rm 30 = 2 jam ke? masa kerja kat puchong dulu tak pernah jenguk kolam tu. Kalau ada masa boleh serbu. kalau dapat ikan kat situ boleh jual balik tak?

#137 serv^down

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 177 posts
  • Gender:Male
  • Location:Batu Caves
  • Interests:Facebook
  • Kepakaran:Infomation Technology
  • Freelance:Ya

Posted 29 September 2009 - 04:54 PM

leh layan gak nih lame tul tak gi memancing ni :D

#138 inertz

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 950 posts
  • Gender:Male
  • Location:bawah tanah
  • Interests:surfing,"mancing"
  • Kepakaran:Adsense
  • Freelance:Tidak

Posted 29 September 2009 - 07:14 PM

View Postzombie_kun, on 29 September 2009 - 03:32 PM, said:

bro inertz, berapa kena bayar kolam tu? rm 30 = 2 jam ke? masa kerja kat puchong dulu tak pernah jenguk kolam tu. Kalau ada masa boleh serbu. kalau dapat ikan kat situ boleh jual balik tak?

Standard la. RM20 3 jam. Kebanyakan kolam harga macam 2. Bukan RM30/2j. Kolam tu tak leh jual la sebab mmg agak terpencil kolam tu. Tak tau la skang dah boleh jual ke tak.

Aku dah test kolam Minlon(byk baung), Seksyen 24 Shah Alam(ikan dbkl selalu kaco), USJ, Putra perdana(byk pacu), Pulau Meranti. Paling jauh aku pernah p kat kolam sebelah Tasik biru member aku bawa.

Aku nak test kolam Air masin plak la. Macam best je aku dengo. Tapi dengan tali 20 pound mmg gagal la. Kena tuko dulu. Hehe...

Edited by inertz, 29 September 2009 - 07:16 PM.


#139 serv^down

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 177 posts
  • Gender:Male
  • Location:Batu Caves
  • Interests:Facebook
  • Kepakaran:Infomation Technology
  • Freelance:Ya

Posted 29 September 2009 - 08:08 PM

View Postinertz, on 29 September 2009 - 07:14 PM, said:

Standard la. RM20 3 jam. Kebanyakan kolam harga macam 2. Bukan RM30/2j. Kolam tu tak leh jual la sebab mmg agak terpencil kolam tu. Tak tau la skang dah boleh jual ke tak.

Aku dah test kolam Minlon(byk baung), Seksyen 24 Shah Alam(ikan dbkl selalu kaco), USJ, Putra perdana(byk pacu), Pulau Meranti. Paling jauh aku pernah p kat kolam sebelah Tasik biru member aku bawa.

Aku nak test kolam Air masin plak la. Macam best je aku dengo. Tapi dengan tali 20 pound mmg gagal la. Kena tuko dulu. Hehe...

wah menarik tuh.. aku biase la pancing kat ulu yam ngan bukit beruntung je.. tuh pun ngan member aku dulu.. kalau kolam pun pernah gi yg atas sikit dari uluyam je tempat lain tak berpeluang lagi.. tuh pun dulu² skang nih tak de mase nak pancing2 gi member pun dah kawin jadi tak geng nak ajak mancing hehe.. nanti aku try usha tempat tuh mane tau tertarik leh layan2.. hehehe..

#140 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 30 September 2009 - 09:19 AM

bahaya jugak ushar topik ni selalu
ada terjebak ni kang... <_<

#141 CrashNburN

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 772 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Sri Damansara
  • Kepakaran:structural, BS 8110, BS 5950, UBBL.
  • Freelance:Tidak

Posted 30 September 2009 - 01:00 PM

aku dah lama gantung joran. tapi raya hari tu, abang aku bawak pegi mancing kat bawah jambatan 2nd link.. layan jugak.. memang best..

#142 inertz

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 950 posts
  • Gender:Male
  • Location:bawah tanah
  • Interests:surfing,"mancing"
  • Kepakaran:Adsense
  • Freelance:Tidak

Posted 30 September 2009 - 02:08 PM

View Postlelaki@melayu.terakhir, on 30 September 2009 - 09:19 AM, said:

bahaya jugak ushar topik ni selalu
ada terjebak ni kang... <_<

Yang dah kawen tu pastikan pasangan anda memahami minat anda. Kalau tak, tentu ade yang tido luo.

*Hadiah pertandingan memancing pun boleh tahan gak woo.

#143 zombie_kun

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 202 posts
  • Gender:Male
  • Location:atas bumi yang bertuah
  • Kepakaran:merosak barang yang dah rosak
  • Freelance:Tidak

Posted 01 October 2009 - 11:15 AM

dan jangan sesekali bawa isteri atau anak2 memancing malam kerana ia terlalu bahaya... antaranya:

- isteri akan lebih teruja dari si suami yang bertahun2 memancing.
- anak juga akan lebih teruja dan sering mengajak si ayah memancing.
- bila satu family dah ketagih pergi mancing, bajet untuk perkara lain akan kurang.

ini pernah berlaku pada kawan saya. untuk tidak di marahi oleh si isteri, dia membawa si isteri memancing sekali. bila si isteri mula pergi dan sekali join mancing dan juga bila si isteri mula mendapat hasil tangkapan, dia akan lebih teruja dari si suami. akibatnya, tiap2 malam suami isteri tu pergi manciing... hehehe

#144 inertz

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 950 posts
  • Gender:Male
  • Location:bawah tanah
  • Interests:surfing,"mancing"
  • Kepakaran:Adsense
  • Freelance:Tidak

Posted 01 October 2009 - 11:38 AM

Yerp. Boleh gak jadi cam tu. Boleh jadi gak orang yang diajak tu lagi terror mancing dari orang yang mengajak. Sebab memancing ni ikut nasib gak. Kadang-kadang dapat banyak, kadang-kadang sikit, kadang-kadang tak dapat langsung. Yang penting sabar. Tak sabar tak boleh memancing. Ye la kiri kanan orang dapat ikan, kita yang duduk berejam sekor pun tak dapat. Mesti bengang kan. Aimkan memancing tu nak release tension, bukan nak lagi tension sebab tak dapat ikan.

#145 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 01 October 2009 - 01:48 PM

salam..

aku ada gak ikut husband g mancing.. dia slalu lepak kat kolam byr taman desa, oug, sri serdang & skali kat minlon..
ada gak le tmpt2 lain, kat n9.. pnah ikut dia masuk pertandingan skali kat taman botani putrajaya.. x dpt ikan pun.. kehkeh..
boleh la teman sesekali.. pastikan bwk bahan bacaan & bahan kunyahan yg mencukupi.. :)

ni lama gak dia gantung joran.. since aku pregnant (tp kekadang dia pegi gak) smpai la skrg tgh pantang.. pasni giat balik la tu..

#146 inertz

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 950 posts
  • Gender:Male
  • Location:bawah tanah
  • Interests:surfing,"mancing"
  • Kepakaran:Adsense
  • Freelance:Tidak

Posted 01 October 2009 - 02:19 PM

Kat minlon tu air dia hijau. Seram la. Tapi ikan banyak gak. Mostly baung.

#147 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 02 October 2009 - 03:37 PM

View Postinertz, on 01 October 2009 - 02:19 PM, said:

Kat minlon tu air dia hijau. Seram la. Tapi ikan banyak gak. Mostly baung.

a'ah, hijau.. bila angin bertiup tu, lekat gak bau hanyir kat idung..
pastu time kami gi dlu, ada 2,3 ekor anjing berkeliaran.. owner dia punye kut..

slalunye bila korg dpt ikan, bwk balik msk ke?

#148 zombie_kun

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 202 posts
  • Gender:Male
  • Location:atas bumi yang bertuah
  • Kepakaran:merosak barang yang dah rosak
  • Freelance:Tidak

Posted 02 October 2009 - 06:34 PM

View Postcyrus, on 02 October 2009 - 03:37 PM, said:

slalunye bila korg dpt ikan, bwk balik msk ke?

masa mula jinak mancing kolam air masin / tawar ni, bila dapat ikan bawa pergi kedai, masak 3 rasa, asam pedass, atau laiin2. Tapi bila dah tau dan tengok mana diorang amik ikan, cara diorang bela dan bagi makan, rasa tak lalu pula nak makan. kalau saya biasa akan jual balik, kalau tauke kolam taknak, jual kat mat indon, myanmar. Tapi, pada pandangan peribadi saya, mancing boleh tapi kurangkan makan ikan kolam / belaan. tengok macam mane diorang bela, kalau puas hati baru makan. hehhee

Edited by zombie_kun, 02 October 2009 - 06:36 PM.


#149 inertz

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 950 posts
  • Gender:Male
  • Location:bawah tanah
  • Interests:surfing,"mancing"
  • Kepakaran:Adsense
  • Freelance:Tidak

Posted 02 October 2009 - 07:34 PM

Disebabkan aku malas masak, kalo aku masak aku belasah sorang2 je, biasanya aku bagi kat orang je.

#150 inertz

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 950 posts
  • Gender:Male
  • Location:bawah tanah
  • Interests:surfing,"mancing"
  • Kepakaran:Adsense
  • Freelance:Tidak

Posted 09 December 2011 - 08:04 PM

Rase cam nak g kolam kemuning la layan siakap.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users