Jump to content


apa itu TCP/IP


9 replies to this topic

#1 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 20 May 2002 - 03:44 PM

a'kum salamm utk semua...

disini nak tanya sket pasal TCP/IP.... ada member aku nih... dia nak tau pasa tcp/ip nih.. aku suruh dia masuk ittutor.net tapi dia cakap segan.. apa yang dia segan tak tau le... so dia minta tolong dr aku... aku pon nak terang kat dia.. lagi lah.. tak paham.. so kami berdua tak paham apa mende tcp/ip nih... boleh tak korang ceritakan sikit brief story lah bak kata org puteh tuh... lepas tu.. kalau ada dokumen apa2 pasal benda ni.. ok jugak selit2 kan... apa jualah... yang berkenanan... aku ucapkan terima kasih kat korang semua.. ok bubbyeee.. selamat hari gawai dan kaamatan.. aramai tie... laugh.gif

#2 Guest_hp-ux_*

  • Tetamu

Posted 20 May 2002 - 04:15 PM

Hi!
Cuba check this website ;
http://www.yale.edu/pclt/COMM/TCPIP.HTM

#3 iostream

    Mejar

  • Ahli Professional
  • 2,553 posts
  • Gender:Male
  • Location:Temerloh, Desa Pandan, Bukit Damansara
  • Interests:Berangan, mengalamun, berehat, makan, & tidur.
  • Kepakaran:Tidak pakar dlm bidang IT, tetapi pakar dlm bidang percintaan
  • Freelance:Ya

Posted 20 May 2002 - 04:18 PM

TCP: Transmission Control Protocol
IP: Internet Protocol

bukan gitu ker...? anyway, member ko tengah study subjek network ker..?

#4 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 20 May 2002 - 04:19 PM

Hmm... kawan2 kalau boleh nak tau dr mulut dan idea/pengalaman korang sendiri.... kalau kat website tuh... dah ada survey dah.. anyway thanx hp-ux

#5 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 20 May 2002 - 04:34 PM

iostream.... aku rasa itulah dia.....
member aku ni.... dia dah keje.. tapi bhgn architecture....saje jee nak belajarrr pasal mende2 nih...

#6 Guest_fauzihusin_*

  • Tetamu

Posted 20 May 2002 - 05:01 PM

TCP
Membekal fungsi transport bagi memastikan kesemua byte yg dihantar dapat diterima ke lokasi target.

TCP/IP
merupakan routable protocol (fungsi dari IP)
melalui routable protocol, semua kandungan mesej tak hanya mengandungi address destinasi stesen , tetapi juga address destinasi network. Ini memberikan mesej TCP/IP di hantar ke rangkaian berlainan (subnets) dalam sesebuah organisasi atau worldwide.



#7 Guest_aramiss_*

  • Tetamu

Posted 20 May 2002 - 05:42 PM

hmmm nie just aku punya pemahaman ler... untuk mudah terang... kalau salah jangan marah k...
Kita berikan pecahan kepada dua iaitu TCP dan IP. let us goes into TCP first pastu baru masuk pasal IP kalau tak confuse lagi!!
Transsmission Control Protocol
Function dia sama cam nama dia ialah satu protocol untuk control penghantaran data over the network. Selalunya TCP punya function seperti flow control, reliability semua di jaga oleh application program. cam contoh web programmer akan buang masa kalau dia kena fikir pasal network atau infrastructure problem so lebih efficient kalau dia fikir pasal program yang dia kena buat, so hal2 berkaitan ngan network dia akan distandardize kan supaya flow control semua akan dijaga oleh application itu sendiri, contoh web browser. bayangkan kalau tak da standardization dalam hal flow, packet,control etc... tak ke lagi payah nak developt even one simple program yang bergerak throughout the network. Selalunya hal berkaitan ngan perkara nie ppl tak amik endah sangat sama cam kita tak ambik tau sangat berapa banyak oksigen yang kita sedut sehari... sebabnya its too rumit. but the truth dalam network perkara nie sama penting ngan tarik nafas... sebab nie adalah core bagi sesuatu network.
Satu ketika dulu ppl pernah pakai another protocol yang still guna tapi tak berapa meluas... protocol nie dipanggil sebagai UDP user datagram protocol.. tapi kalau bincang pasal udp nanti lari topic lak...
antara sevices yang dijalankan oleh TCP...
Connection Oriented Management
Reliable data transfer
Stream-Oriented data transfer
push Function
Resequencing
Flow Control (Sliding Windows)
Multiplexing
Full-Duplex transmission
precedence and security
Graceful close.

nie semua listing services tcp kat Upper layer.
Layer??
OSI 7 layer... check out the topic...
TCP didalam transport Layer
well kalau nak terangkan lagi 7 hari tujuh malam tak habis... so kalau ada sesapa bleh perbetulkan atau tambah ker...
adious

#8 Guest_AyobKelubi_*

  • Tetamu

Posted 21 May 2002 - 08:40 AM

assalamualaikum....


aha....tabangtebik bah!...ko nak tahu pasal tcp/ip?...ummm..nie mesti si meor nie tanya takpun awek ko..hehehe tu yg semangat tuh...anyway...tcp/ip documentation dah aku mail kat kat ko....so,hopefully memuaskan hati ko..kirim salam sama semua org sabah bah ek?...mekasih!...

#9 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 21 May 2002 - 11:30 AM

kepada bro fauzihusin tenkiu..... sebab ada gambar... jadik member aku ngan aku2 sekali ada gak gambaran ape benda dia nih.... tenkiu2... kalau ada diagram yang mcm tu lagi.. bagi leee bro... eheh...

dan jugak bro aramis...aku still blur lah.... er tapi mmber aku nih tak tau le pulak. sbb dia tak baca lagi.... takpee bior aku baca byk kali... korang memang best...

last but not least kpd ma man.... AyobKelubi...tenkiu sbb send aku documentation tuh... aku takleh baca pesal aku takde acrobat reader...mayb petang2 sket lah aku donlod... tapi aku dah send dah file tuh kat member aku nih... dia tak bukak lagik kot...

kalau ade sesapa lagi yang nak beri pandangan dan pendapat atau apa jugaaaa.... silaa lah.. jotaan terima kasih diberikan utk semua..

p/s
*hehe... kepada kawan2 yang merayakan hari kaamatan Selamat Hari Kaamatan.... meh le sini kekawan... ade pestaaaaa.......
*ayob...pertengahan bulan depan lu ade kemana?mayb aku ke sana kott... eheh... projek camne.?

#10 Guest_AyobKelubi_*

  • Tetamu

Posted 21 May 2002 - 01:54 PM

assalamualaikum..

hehehe smile.gif ...hopefully documentation tuh menjawab segala ke"blur"ran ko ngan kawan ko..pasnie ler jadik network specialist kat sana bah!..lagik power dari aku nanti... keh keh keh..ahaaa....pertengahan bulan depan?...tgh sibuk pack barang nak pindah dah smile.gif but you still most welcome here man!..just give me a ring....be there!....projek?...still goes on..but ader perubahan sedikit..cita-cita mesti diteruskan!..yeah!....

satu lagik..hehehe...documentantion pasal LINux hari tuh takde ker?..dok hulur ler sket kat aku nie hah...heheheh...hari tu dpt buku mastering in VC++ ..mau ker?....buleh kasik kopi satu...takpun mintak kat nasir...smile.gif
selamat geng!..

ILMU ITU DIKONGSI BERSAMA-SAMA bak kater unkel ben





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users