Jump to content


- - - - -

Tawaran Tempat Untuk Latihan Praktikal


46 replies to this topic

#1 Guest_Pojie_*

  • Tetamu

Posted 20 May 2002 - 04:40 PM

Assalamu'alaikum

Syarikat tempat saya bekerja menawarkan tempat untuk pelajar dari mana-mana institusi untuk membuat latihan praktikal.

Kami terlibat di dalam industri ICT (web application, mobile application, digital library, etc) dan saya kira, sesuai untuk mereka yang mengambil kursus berkaitan dengan ICT seperti Science Computer, Information Service, Computer Engineering, Multimedia dan sebagainya.

Selain dari ICT, kami juga terlibat dalam bidang Content Development. Tawaran juga dibuka kepada para pelajar yang mengambil kursus berkaitan.

Kepada yang berminat, sila hubungi saya di alamat pojie@melayu.com. Nyatakan maklumat2 seperti berikut :

1. Nama penuh
2. Nama dan alamat institusi
3. Nama kursus / jurusan dan tahun
4. Alamat dan nama pegawai Unit Latihan Industri (utk pengesahan)

Sekian

#2 iostream

    Mejar

  • Ahli Professional
  • 2,553 posts
  • Gender:Male
  • Location:Temerloh, Desa Pandan, Bukit Damansara
  • Interests:Berangan, mengalamun, berehat, makan, & tidur.
  • Kepakaran:Tidak pakar dlm bidang IT, tetapi pakar dlm bidang percintaan
  • Freelance:Ya

Posted 20 May 2002 - 06:06 PM

ermmmm, menarik jugak tuh....
btw, adakah tawaran ini terbuka utk selama-lama nyer.....yerlah, sayer pon lambat lagik nak buat LI nie; aderlah lagik setahun.....
lagik satu, ader detail tak pasal kompeni tuh....sajer jerlah nak tau sikitē.....:]

#3 Guest_jojet_*

  • Tetamu

Posted 22 May 2002 - 02:59 AM

assalamualaikum Pojie,
la ko ni awat tak bagi tau awal2... dulu budak comp sains part 5 dari itm sibuk cari tempat praktikal.. tapi tak leh nak buat camne sebab next week kita org dah nak start....

#4 Guest_Pojie_*

  • Tetamu

Posted 28 May 2002 - 05:25 PM

iostream : yeap, terbuka utk selamanya... insya-Allah panjang usia company ni hendaknya smile.gif

Well, info ringkas berkenaan dengan company ni :

- Syarikat ni baru ditubuhkan, bernaung di bawah sebuah big corporation.
- Lokasi, Bangsar KL.... belakang Stesen Putra-LRT Bangsar.

Lain2, confidential... heheh.

jojet : takpe la.. we all pun sedor lambat buat decision ni, utk next semester boleh la kot

#5 Guest_raden_*

  • Tetamu

Posted 30 May 2002 - 09:15 AM

menarik jugak tu develop mobile application...
berapa ek elaun die?

#6 Guest_Pojie_*

  • Tetamu

Posted 31 May 2002 - 04:55 PM

too bad... takde elaun yang akan diberikan

#7 Guest_disket biru_*

  • Tetamu

Posted 06 June 2002 - 09:33 PM

salam...

nak tanyer.. kat company nie ada buat pasal networking tak?.... network mgt ker? net config ker?... tak pun pasal communications atau telephony... kami nak praktiker nie... tgh survey tempat.. kalau ada yang sesuai, bleh la kami apply... lagi satu... kalau praktiker kat situ, ada elaun tak...biasa aaaaa.... hidup kat KL kan...

#8 minhaj

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,047 posts
  • Location:kinta valley

Posted 07 June 2002 - 10:30 AM

yup....
kalau ader networking nyer project atau training....ok gak
ader tak????

#9 Guest_betterman_*

  • Tetamu

Posted 15 June 2002 - 09:52 PM

pojie
aku booking untuk L.I aku nanti

#10 Guest_amamia78_*

  • Tetamu

Posted 17 June 2002 - 11:39 AM

Takkan untuk praktikal jer kot...Kerja kosong takder ker?Kalau ada...Kabolah kat hamba yang masih mencari2 kerja ini... smile.gif

#11 Guest_Pojie_*

  • Tetamu

Posted 24 June 2002 - 02:45 PM

disket & minhaj : networking project takde... business networking ada la, heheh.

bet : bila ngko punya LI?

amamia : kerja kosong freelance ada la.. tapi based on project, bukan sentiasa ada.

#12 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 30 September 2002 - 03:11 AM

aku pun tengah cari tempat LI nih......ader sesaper bleh bantu tak

#13 tena_79

    Pegawai Waran 1

  • Ahli Professional
  • 397 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Malaysia
  • Interests:Animes...
  • Kepakaran:Semuanya average jer ;)
  • Freelance:Ya

Posted 09 November 2002 - 11:23 AM

Ader lagi tak sesiapa sudi memberitahu tempat yg sesuai utk buat praktikal? tena tengah mencari ni bab nak praktikal hujung sem ni nanti...

#14 minhaj

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,047 posts
  • Location:kinta valley

Posted 09 November 2002 - 12:53 PM

tena nak praktikal dalam bidang aper???

networking????
system???

#15 Guest_zerrow_tw_*

  • Tetamu

Posted 09 November 2002 - 03:17 PM

kalu buat web application best gak..... ade tak korang tau syarikat yg nak bdk buat prec nak buat WAP application....
woooo best giter kalu dapat tempat ni

#16 sik tauk

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuching/Puchong
  • Interests:self-defence i.e. style-free (street) fighting, creative-writing, agro-industries (farming, breeding).
  • Kepakaran:Oracle database/apps server; UNIX/Linux; IT Project Management
  • Freelance:Ya

Posted 09 November 2002 - 06:47 PM

QUOTE
Ader lagi tak sesiapa sudi memberitahu tempat yg sesuai utk buat praktikal? tena tengah mencari ni bab nak praktikal hujung sem ni nanti...


mun kitak dapat molah praktikal di tempat kamek kerja tuk, ndak kah bagus, nya ndak...?

#17 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 09 November 2002 - 09:04 PM

Assalamu'alaikum

Syarikat tempat saya bekerja menawarkan tempat untuk pelajar dari mana-mana institusi untuk membuat latihan praktikal.

Kami terlibat di dalam industri ICT (web application, software development, system development, database development & etc) dan saya kira, sesuai untuk mereka yang mengambil kursus berkaitan dengan ICT seperti Science Computer, Information Service, Computer Engineering, Multimedia dan sebagainya.

Kepada yang berminat, sila hubungi saya di alamat budakit@hotmail.com. Nyatakan maklumat2 seperti berikut :

1. Biodata diri
2. Nama dan alamat institusi
3. Nama kursus / jurusan dan tahun
4. Alamat dan nama pegawai Unit Latihan Industri (utk pengesahan)

Sekian smile.gif2

http://www.baselite.com.my

#18 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 10 November 2002 - 11:27 AM

Budak kit, tempat keje ko tu kat sek 19, shah alam ker, aku nak praktikal la kat situ, tapi aku major internetworking, so macam mana, ada elaun tak,

P/s:dekat sket ngan rumah.....

#19 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 10 November 2002 - 11:34 AM

QUOTE
Ader lagi tak sesiapa sudi memberitahu tempat yg sesuai utk buat praktikal? tena tengah mencari ni bab nak praktikal hujung sem ni nanti...


ada-ada, praktikal la kat umah aku, ader byk keje kosong, buat wiring, terminate cable, campur memasak, kemas rumah dan macamē lagi.....
Yelah kan memula mesti praktikal dulu, pastu baru bleh consider untuk kerja plak......ahaks......iboh manas,tok bulan posa tek, mek gurau jak..........


P/s: Sesikit tau la, klakar sarawak...... tongue.gif

#20 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 10 November 2002 - 10:57 PM

ptit...mung kat shah alam seksyen baper? kalau mung berminat meh la email kat aku.

#21 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 11 November 2002 - 12:10 PM

rumah aku kat seksyen 18 je.....sebelah je kan, senang sket, tapi aku majoring Internetworking, macam mana.......nanti aku mail ko.....

#22 tena_79

    Pegawai Waran 1

  • Ahli Professional
  • 397 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Malaysia
  • Interests:Animes...
  • Kepakaran:Semuanya average jer ;)
  • Freelance:Ya

Posted 11 November 2002 - 12:26 PM

sik tauk : abg,kat tempat keje abg tu ader yg internetworking tak,kalau ader bleh ler praktikal kat situ..senang ckit ader org yg kmk kenal..hehe..ha..ader elaun tak?

ptit: praktikal kat umah ko yer..yg tuuut tu ko nak letak mana,mengamuk dia karang.. tongue.gif

budakit : ader praktikal utk budak networking ker situ?ader elaun ker?

#23 Guest_syikeen_*

  • Tetamu

Posted 11 November 2002 - 12:32 PM

QUOTE
too bad... takde elaun yang akan diberikan



hahhhhhhh...takde elaun...parah le cam ni :cry:

#24 Guest_syikeen_*

  • Tetamu

Posted 11 November 2002 - 02:33 PM

QUOTE
iostream : yeap, terbuka utk selamanya... insya-Allah panjang usia company ni hendaknya smile.gif

Well, info ringkas berkenaan dengan company ni :

- Syarikat ni baru ditubuhkan, bernaung di bawah sebuah big corporation.  
- Lokasi, Bangsar KL.... belakang Stesen Putra-LRT Bangsar.

Lain2, confidential... heheh.

jojet : takpe la.. we all pun sedor lambat buat decision ni, utk next semester boleh la kot


dekat je ngan hostel aku ni...

#25 sik tauk

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuching/Puchong
  • Interests:self-defence i.e. style-free (street) fighting, creative-writing, agro-industries (farming, breeding).
  • Kepakaran:Oracle database/apps server; UNIX/Linux; IT Project Management
  • Freelance:Ya

Posted 11 November 2002 - 07:58 PM

QUOTE
sik tauk : abg,kat tempat keje abg tu ader yg internetworking tak,kalau ader bleh ler praktikal kat situ..senang ckit ader org yg kmk kenal..hehe..ha..ader elaun tak?


are you sure that you want to fly all the way from kuching to sungai choh just for industrial training (or so)? di sini, insyallah, ada internetworing, atau sekurang2nya worth it utk dipelajari oleh sesaper yg major dlm networking (well, all branches nationwide use central database located at HQ). and the cool part is that we offer monthly allowance (or rather compensation) for trainees.

especially for my younger sister, tena_79: mun benar2 interested, abg bole nulong arrange things...

#26 tena_79

    Pegawai Waran 1

  • Ahli Professional
  • 397 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Malaysia
  • Interests:Animes...
  • Kepakaran:Semuanya average jer ;)
  • Freelance:Ya

Posted 16 November 2002 - 04:31 PM

are you sure that you want to fly all the way from kuching to sungai choh just for industrial training (or so)? di sini, insyallah, ada internetworing, atau sekurang2nya worth it utk dipelajari oleh sesaper yg major dlm networking (well, all branches nationwide use central database located at HQ). and the cool part is that we offer monthly allowance (or rather compensation) for trainees.

especially for my younger sister, tena_79: mun benar2 interested, abg bole nulong arrange things...[/quote]

bolehla kalau betul2 ader..then abg pun ader..hehe..lagipun ader elaun..tapi..nak tinggal mana? :cry: bleh abg tolong arrangekan?
brapa elaun dia?

#27 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 02 December 2002 - 01:03 AM

QUOTE
Assalamu'alaikum

Syarikat tempat saya bekerja menawarkan tempat untuk pelajar dari mana-mana institusi untuk membuat latihan praktikal.

Kami terlibat di dalam industri ICT (web application, software development, system development, database development & etc) dan saya kira, sesuai untuk mereka yang mengambil kursus berkaitan dengan ICT seperti Science Computer, Information Service, Computer Engineering, Multimedia dan sebagainya.

Kepada yang berminat, sila hubungi saya di alamat budakit@hotmail.com. Nyatakan maklumat2 seperti berikut :

1. Biodata diri
2. Nama dan alamat institusi
3. Nama kursus / jurusan dan tahun
4. Alamat dan nama pegawai Unit Latihan Industri (utk pengesahan)

Sekian smile.gif2
http://www.baselite.com.my


budaki....actually kompeni ko tu buat apa........kalau macam aku major internetworking bleh ker praktikal kat tempat ko tu.....amacam....

#28 matdin97

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,100 posts
  • Location:24300 Kerteh
  • Interests:Naik Basikal Racing
  • Kepakaran:Cyber Cafe Setup
  • Freelance:Ya

Posted 08 January 2003 - 06:44 PM

Tempat saya ni (pusat komputer) juga menawarkan pakej untuk Latihan Industri.
Scope : Biasalah basic networking, troubleshooting, webdesign

Pakej 1.
Latihan Industri
Sesuai untuk IKM / ILP / Poloiteknik
Elaun RM150


Pakej 2.
Latihan sambil bekerja
Untuk lepasan SPM, lepasan mana-mana sebelum bekerja
Elaun RM300 sebulan (tiga bulan sebelum ditawarkan kerja)

Terhad untuk penduduk Kerteh, Paka, Kemasik atau Kijal sahaja sebab elaun tu sikit.. cukup untuk makan jer...

Kepada yang berminat, sila kontek, 012-9007091 atau 09-8260030 atau email, matdin97@yahoo.com...

Tawaran dibuka sehingga penuh...

opsss lupa lak nak bagitahu... selain dari elaun, korang boleh main internet pree dan training CS pree... sebab kedai bersambung ngan cyber corner...

#29 Guest_apache7_*

  • Tetamu

Posted 29 January 2003 - 11:02 PM

aku pun tgh cari tempat praktikal nie....ehhe...ader choice lain tak....aku ingat nak mintak banyak..praktikal start mac nanti....

#30 n.a.z.a

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 626 posts
  • Gender:Male
  • Location:Seri Kembangan
  • Interests:Business Solution, Health Safety & Environment
  • Kepakaran:Web Development, System Integration, Software Development
  • Freelance:Ya

Posted 30 January 2003 - 11:35 AM

ape kate kepada korang yg dak keje ni buat satu topic yg listkan tempat latihan praktikal? isi la info yg selalu org tanya

1. Biodata diri
2. Nama dan alamat institusi
3. Nama kursus / jurusan dan tahun
4. Alamat dan nama pegawai Unit Latihan Industri
5. Elaun

amacam?

#31 Guest_zerrow_tw_*

  • Tetamu

Posted 30 January 2003 - 05:26 PM

kat melake ni ade gak nak amik budak prec...bahagian IT, designer, dll le...

ko call le 06-2279922 korang cube le....k

ckp le nak ckp ngan abg zainuddin atau pun kak normal..

atau dengan prof ishak

#32 Guest_apache7_*

  • Tetamu

Posted 30 January 2003 - 07:03 PM

ermm..kat Melaka..? aku ingat nak cari area KL or KB...senang skit..ader transport and tempat nak stay...ader tak kawan kawan sini tau tempat-tempat lain...

#33 sQew

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,120 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Tengok TV
  • Kepakaran:Data Management Services
  • Freelance:Ya

Posted 31 January 2003 - 03:39 AM

aku rasa ko bleh refer kat sini

banyak alamat based on kl

http://ittutor.net/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=5269

#34 sQew

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,120 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Tengok TV
  • Kepakaran:Data Management Services
  • Freelance:Ya

Posted 31 January 2003 - 03:40 AM

aku rasa ko bleh refer kat sini

banyak alamat based on kl

http://ittutor.net/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=5269

sebab minhaj kata smile.gif
QUOTE
hmmmm.....address yg disenaraikan sebelum ni pun saya rasa masih boleh digunakan....dan tak salah kita cuba utk hubungi dan tanya dulu sama ada diorang still nak pakai student praktikal atau tidak....  
sebab kalau boleh kita concentrate pada satu topik je supaya senang mana2 ITTutorian nak refer tentang hal praktikal ni......  
even saya yakin....tempat2 yg disenaraikan dalam posting sebelum ni mengambil pelatih utk praktikal ni mengikut musim.....  
maknenyer mungkin ada yg nak pakai 3 bulan sekali....6 bulan sekali...setahun sekali...  
so....masih berpeluang utk guna alamat2 yg diberikan tu.....  
cuba dulu ye....  

sekadar cadangan utk kebaikan bersama.....


#35 Guest_Dr.J_*

  • Tetamu

Posted 07 February 2003 - 06:45 PM

Aku blaja dlm networking ,kat maneraku bleh buat praktikal hah! :cry:

#36 minhaj

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,047 posts
  • Location:kinta valley

Posted 08 February 2003 - 03:11 PM

tak larat rasanya nak ulang......

refer je pada address ITTutorian dah bagi sebelum ni.....

#37 Guest_tapuware_*

  • Tetamu

Posted 20 February 2003 - 11:51 PM

___________________________________________________________________
tena_79 wrote:

--------------------------------------------------------------------------------------------

Ader lagi tak sesiapa sudi memberitahu tempat yg sesuai utk buat praktikal? tena tengah mencari ni bab nak praktikal hujung sem ni nanti...
__________________________________________________________________

saya pun macam tena gak..tengah carik tempat praktikal ni..saya nak carik yang ader kaitan ngan networking sebab saya ni budak network..sesapa harap leh kasi sugesstion kat mana lagi tempat utk LI yer..

#38 Guest_nadzuan_*

  • Tetamu

Posted 21 February 2003 - 10:10 AM

freelance untuk networking ada tak kalau ada email aku
nadzuan@nrasb.com.my
nadzuan@skali.com

#39 Guest_orang pahang_*

  • Tetamu

Posted 27 February 2003 - 11:20 AM

:)3kalau tempat praktikal ko ader elaun tak?????

#40 Guest_vitaminC_*

  • Tetamu

Posted 26 May 2003 - 03:32 PM

Askm dan salam sejahtera,
Division kami (Applied R&D of Heitech Padu) tengah tercari-cari practical student bahagian system engineering. Beliau mestilah seseorg yang boleh install Linux, dan software-software lain atas Linux dan buat configuration/trouble shooting...etc. Beliau mestilah mendocumentkan cara-cara installation tersebut dsbg. Ada kemungkinan besar yg beliau kena conduct training at the end of practical period. Sad to inform that, elaun yg dibekalkan adalah amat kecil sekali (200) :oops: dan hanya akan diberi after practical abis. Lokasi kami ialah di Subang Jaya.
Sesiapa yg berminat, sila hubungi saya:

hazila@heitech.com.my

#41 Guest_sudu_*

  • Tetamu

Posted 26 May 2003 - 04:20 PM

Assalamualaikum..

Diperlukan Student Practical.. ( course IT )

Boleh Hubungi

Cik Roziah Atip
Training & Development
Flextronics Technology(M) Sdn. Bhd.
Lot Plo 226D & 227A,
Kawasan Perindustrian Senai III,
81400 Senai, Johor. Malaysia

Tel : 607- 5972666

atau boleh email kat dia .. roziah.atip@my.flextronics.com

Ada allowence..

#42 Guest_MelaNi3_C_*

  • Tetamu

Posted 27 May 2003 - 09:13 AM

member aku pernah praktikal kat flextronics Senai nih...dgr citer die bagi elaun dalam RM800 ek...giler banyak...bleh bershopping...hehehehe

#43 Guest_anakmakabah6_*

  • Tetamu

Posted 13 March 2004 - 01:27 AM

Assalamualaikum.
sy masih lg mencari tmpt praktikal nih. risau gak tak dpt lg..harap dpt tolong ekk..sy budak sc comp dlm multimedia dr utm..

#44 Erna Amira

    Kadet

  • Ahli
  • 0 posts

Posted 08 March 2012 - 10:07 PM

praktikal tu still open lagi ke???

#45 Gout Sengsara Beb

    Kadet

  • Ahli
  • 0 posts

Posted 17 March 2012 - 04:10 PM

Salam,
Company kami menawarkan kpd sesiapa yg perlukan tempat utk latihan praktikal.. hubungi saya terus di talian 0133601422, nama saya syazwan... terima kasih

#46 Hamizah Othman

    Kadet

  • Ahli
  • 0 posts

Posted 22 March 2012 - 09:55 AM

Salam,

Saya pelajar dalam bidang Software Engineering.. Saya sedang mencari tempat praktikal sekitar Kuala Lumpur.


View PostGout Sengsara Beb, on 17 March 2012 - 04:10 PM, said:

Salam,
Company kami menawarkan kpd sesiapa yg perlukan tempat utk latihan praktikal.. hubungi saya terus di talian 0133601422, nama saya syazwan... terima kasih
area kl ke?

#47 Jue Eha

    Kadet

  • Ahli
  • 0 posts

Posted 23 March 2012 - 06:48 PM

salam..saya skang ngah belajar degree dalam bidang it (e-commerce)..ader x saper2 yg tau mana nak cari tempat praktikal untuk bidang it ne??..pliss..saya perlukan tempat praktikal dr 25 jun - 21 september





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users