Jump to content


Lesen Kementerian Kewangan


17 replies to this topic

#1 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 25 November 2004 - 02:43 PM

Assalamualaikum....

Aku dah review syarat nak apply lesen kementerian kewangan....utk IT..mesti ada degree IT..kalau nak balun semua kepala lesen IT...ada degree IT + degree engineering...tak kira laa samada kita ambik grad IT keeje atau shareholder company kita...tapi yang jadi kemuskilan aaku...ada soraang member yang tak de apa....bukan company ent siap ngan lesen kementerian kewangan lagi..pekerja tak de pun...macam mana dia boleh dapat tu?...org dalam ke?

#2 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 26 November 2004 - 04:16 AM

Member tu dapat lesen kewangan apa?, IT ke?.

#3 therion

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,978 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alor Setar
  • Freelance:Tidak

Posted 26 November 2004 - 08:42 AM

Kalau untuk i.t memang kena ada org deg. Tapi kalau untuk catering ke, lain-lain. Rasanya tak perlu dah, dulu pernah buat. Memangtak payah org deg, untuk i.t nih kena ada deg. Member kau tu company apa?

#4 Mohd Zamri

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 640 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:CYBERJAYA
  • Interests:-NIL-
  • Kepakaran:-NIL-
  • Freelance:Ya

Posted 26 November 2004 - 08:51 AM

atau masa dolu2 dia ada partnership ngan member yg ada degree IT, so dia leh apply kot

#5 Guest_kkuniya_*

  • Tetamu

Posted 26 November 2004 - 11:14 AM

lesen kementerian kewangan ni utk ape?

#6 Mr3

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 193 posts

Posted 26 November 2004 - 11:25 AM

utk buka syarikat smile.gif

#7 Guest_mat_kool_*

  • Tetamu

Posted 26 November 2004 - 11:47 AM

klu nak reg kementerian kewangan kene ader berapa modal berbayar dlm bank??? ni utk bukak sykt ler ni... sykt IT??

#8 Mohd Zamri

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 640 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:CYBERJAYA
  • Interests:-NIL-
  • Kepakaran:-NIL-
  • Freelance:Ya

Posted 26 November 2004 - 12:41 PM

ikut jenis company ko..kalau enetrprise x perlu nyata modal, kalau sdn bhd aku tak pasti..tapi mesti ada modal lah..

#9 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 26 November 2004 - 01:05 PM

QUOTE(kkuniya @ Nov 26 2004, 11:14 AM)
lesen kementerian kewangan ni utk ape?

Utk melayakkan sesebuah perniagaan tu mendapatkan kontrak/tender kerajaan utk projek yg melebihi suatu nilai (tak berapa ingat nilai maksimum utk syarikat tanpa lesen kewangan). Tujuannya, kerajaan dapat melihat prestasi dan kekukuhan sesebuah syarikat itu (dari segi competency, modal dsb) sebelum sesebuah tender/projek diberikan

#10 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 06 December 2004 - 06:24 PM

Emmmm...member aku ambik IT punye....tu yang heran tu..macam mana dia boleh dapat...dia baru bukak company tu...tak de partner pun

#11 matdin97

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,100 posts
  • Location:24300 Kerteh
  • Interests:Naik Basikal Racing
  • Kepakaran:Cyber Cafe Setup
  • Freelance:Ya

Posted 07 December 2004 - 06:16 PM

kalau betul-betul berhajat tanpa ada degree (tapi ada duit extra)
1. bukak metro, ada banyak iklan. telephone salah satu company tu.
2. pergi the mall, kat situ pun banyak company yang boleh tolong buatkan.

Janji rock!! (kena bayar extra, proses pun cepat..)

#12 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 22 December 2004 - 03:01 PM

metro....perabih banyak sangat duit...kalau register sendiri..RM310 je...untuk 10 tajuk... lagi jimat

#13 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 22 December 2004 - 03:54 PM

QUOTE(scaryboy @ Dec 6 2004, 06:24 PM)
Emmmm...member aku ambik IT punye....tu yang heran tu..macam mana dia boleh dapat...dia baru bukak company tu...tak de partner pun

mmg kes ini banyak berlaku..
cara org tu..

1. dia cari sleeping partner yg ada degree IT.. dan gunakan degree tsbt utk apply..
2. dia just cari org yg ada degree IT.... dan appinoint utk bekerja tanpa keja. smile.gif smile.gif
yg penting.. masing2 setuju lah..

wassalam

#14 abuqaw

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 368 posts
  • Location:Kuala Tahan
  • Interests:Eii...Riba'? Takut Dosa Wooo!
  • Kepakaran:Download Movie
  • Freelance:Tidak

Posted 22 December 2004 - 11:36 PM

Sekarang ni dah mudah.

Untuk register Lesen ngan Kementerian Kewangan, masuk ajer
eperolehan, bukak laman web nih:


EPerolehan


Ikut arahan yg diberi. Baca, faham dan daftar.
Kem. Kew dah tak buat
secara manual cam dulu. Semuanya boleh buat melalui PC.


Salam Ceria ( hi Zam..)

#15 e_san

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 278 posts
  • Location:sini kot
  • Interests:sekolah

Posted 23 December 2004 - 10:14 AM

errr...stau saya la ePerolehan (eP) it's not for get a license by MoF..it;s just a system whose any company was make a business with government..it;s come from the concept of Government to Business (G2B)

dgn kate lain any company have register with eP with their profile management all are under priority with smartcard user..then on that they can get any information of project/tender have expose by Government ..dgn mereka yg berdaftar ngan eP jugak pihak AG akan mmbyar mereka lebih cepat compare with other company without eP id..so currently Government have choosing any company for business is based and refering on this eP system. For today eP have be classified by:

- ePcc/dp (central contract/direct purchase)
- ePsr (supplier registration)
- ePqt (quotation tender)
- etc etc..refer on eP website

when back to our topic, for those have eP id before to get a license from MoF..dgn citer ini jugak lebih mudah berbanding dgn mereka yg tidak berdaftar ngan eP

skian.saje

#16 abuqaw

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 368 posts
  • Location:Kuala Tahan
  • Interests:Eii...Riba'? Takut Dosa Wooo!
  • Kepakaran:Download Movie
  • Freelance:Tidak

Posted 23 December 2004 - 01:36 PM

QUOTE(e_san @ Dec 23 2004, 10:14 AM)
errr...stau saya la ePerolehan (eP) it's not for get a license by MoF..it;s just a system whose any company was make a business with government..it;s come from the concept of Government to Business (G2B)

Eperolehan adalah satu wadah yg terkini bila
nak bisnes ngan Gomen.

Untuk nak buat permohonan baru ngan MoF,
kena guna sistem eP yg ditawarkan.
Mana2 co. yg dah daftar ngan MoF, automatik dah
berdaftar ngan sys eP.
Sys ini utk new and renew application with MoF.

Salam Gumbira.... smile.gif

#17 e_san

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 278 posts
  • Location:sini kot
  • Interests:sekolah

Posted 23 December 2004 - 03:17 PM

QUOTE
Mana2 co. yg dah daftar ngan MoF, automatik dah
berdaftar ngan sys eP.


maaflah skali lgi..coz i'm still curious...becoz any info here was different of company procedure indirectly it's become affected of our company image.

it's was a separate entity which on registration part with MoF and eP...not automatically get a same status when registration on MoF directly get eP status. Registration on MoF just to get a license for joining any tender/project by government. But when any comp was register with eP it just to get id to access any of info that suppose project/business by government currently and at the same time that's comp also have been list on MoF database but not get a license..but it's more easily get a license compare other company without registration on eP ...on that suppliers can register a new or re-new using eP system through MoF but not get a license from MoF.

sekian.

#18 abuqaw

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 368 posts
  • Location:Kuala Tahan
  • Interests:Eii...Riba'? Takut Dosa Wooo!
  • Kepakaran:Download Movie
  • Freelance:Tidak

Posted 24 December 2004 - 07:24 PM

Saya baru daftar kewangan menggunakan eP.


Apa yg saya buat:

1. Daftar co. ngan SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia) di Yaohan, KL.

2. Daftar ngan Kementrian Kewangan menggunakan System eP.
(Hantar semua dokumen ke Putrajaya menggunakan POS, berserta
bayaran sekali.)

3. Mendapat Smart Card dan Reader nya sekali di samping Log In ID
untuk meneruskan sebarang urusan ngan Kjaan. Sama ada melalui
sebarang tender atau 'direct purchase'.

atau boleh telefon eP melalui tel no. : 603-2263 2255



Harap boleh membantu.... smile.gif

Edited by abuqaw, 24 December 2004 - 07:26 PM.






1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users