Jump to content


Lukis peta jalan rumah


25 replies to this topic

#1 Guest_roha_*

  • Tetamu

Posted 27 November 2004 - 01:18 PM

kalau nak lukis peta jalan rumah u all pakai software apa. Biasa saya buat pakai draw kat ms word tak cantik. pls any suggestion.

#2 kayray

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 237 posts
  • Gender:Male
  • Location:kuala terengganu
  • Freelance:Tidak

Posted 27 November 2004 - 02:16 PM

saya cadangkan supaya guna Visio

#3 Guest_LaiChiKang_*

  • Tetamu

Posted 27 November 2004 - 03:15 PM

banyak tu....

microsoft publisher...print artist....smart draw...adobe photoshop...adobe illustrator...corel draw...adobe pagemaker...macromedia freehand...

hee hee hee....yg lain dari ni tanya org lain

#4 sharuzzaman

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,370 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perak
  • Interests:Elektronik dan Perisian Bebas (GPL)
  • Kepakaran:Linux, Open Source, Training, OpenOffice, Network, Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 27 November 2004 - 04:30 PM

Saya cadangkan guna Dia untuk Windows. Boleh didapati secara percuma, termasuk dengan kod sumber. Boleh eksport kepada format grafik PNG, yang boleh diguna pada aplikasi lain termasuk OpenOffice Writer.

Boleh guna untuk lukis pelbagai jenis diagram.

Laman web: http://dia-installer.sourceforge.net/
Download kat: http://heanet.dl.sourceforge.net/sourcefor...-setup-0.94.zip

#5 Guest_roha_*

  • Tetamu

Posted 27 November 2004 - 07:40 PM

tq u all. nak bagi canggih sket peta rumah. rumah tak canggih map canggih!! he..hee biggrin.gif

#6 Mr3

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 193 posts

Posted 27 November 2004 - 08:16 PM

nie peta utk kad jemputan kahwin ker? heheh biggrin.gif

#7 Guest_roha_*

  • Tetamu

Posted 28 November 2004 - 12:41 AM

multipurpose map biggrin.gif

#8 noctorno

    Pegawai Waran 1

  • Ahli Professional
  • 346 posts
  • Location:localhost.localdomain

Posted 28 November 2004 - 02:13 AM

aa kalu kawin ka, ada open house raya ka. jemput la kitorang smile.gif

#9 Guest_LaiChiKang_*

  • Tetamu

Posted 28 November 2004 - 10:37 AM

open sos nyer produk :

Vector.
Sodipodi : http://sourceforge.net/projects/sodipodi/
Inkscape : http://sourceforge.net/projects/inkscape/

Raster (image editing)
Gaim : http://sourceforge.net/projects/gaim/
Cinepaint : http://sourceforge.net/projects/cinepaint/

screenshots pon ade...pi la jenguk

#10 Guest_alinatasha_*

  • Tetamu

Posted 28 November 2004 - 11:04 AM

QUOTE



????????????????

#11 Guest_ajekgonjol_*

  • Tetamu

Posted 29 November 2004 - 12:00 AM

pakai autocad pun buleh...aku ngk member aku buat arituh...complete kad kawin plak tuh...siap ada tulisan2 jawi

#12 bestofel

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,101 posts
  • Gender:Male
  • Location:Serdang, Selangor
  • Interests:Multimedia + Digital Art + Web application + Mobile application + ICT in agricultural R&D
  • Kepakaran:PHP web application, website / portal, Multimedia Design, Android App Development, iPhone/iPad App Development
  • Freelance:Tidak

Posted 29 November 2004 - 08:23 AM

Pakai je pape grafik software, kalau tau menggunakan tool yg ada dlm software tu, cantiklah jadinya nanti.

Nie contoh saya buat pakai Macromedia Flash 5.0:



#13 therion

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,978 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alor Setar
  • Freelance:Tidak

Posted 29 November 2004 - 08:52 AM

Kalau nak lagi canggih try pakai 3dmax meueheheh laugh.gif laugh.gif Buat map jadi 3d, boleh ke?

Aku cadangkan pakai visio laa. smile.gif

#14 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 29 November 2004 - 09:23 AM

smile.gif carik yang dah ada icon cam umah stesen minyak rumah ketua kampung etc biggrin.gif
sonang takyah recreate new icon imej etc..

tapi kalu kreatif pakai ms paint atau notepad (ascii art) pun buleh...

Sonang lukih.. pastu scan.. ahaks.. biggrin.gif

#15 therion

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,978 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alor Setar
  • Freelance:Tidak

Posted 29 November 2004 - 09:39 AM

QUOTE(obelicks @ Nov 29 2004, 10:23 AM)
smile.gif carik yang dah ada icon cam umah stesen minyak rumah ketua kampung etc biggrin.gif
sonang takyah recreate new icon imej etc..

tapi kalu kreatif pakai ms paint atau notepad (ascii art) pun buleh...

Sonang lukih.. pastu scan.. ahaks.. biggrin.gif

--off topic--

Icon ketua kampung=gambar orang pakai kain pelekat, pakai songkok biggrin.gif

#16 eastone

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 668 posts
  • Gender:Male
  • Location:K.L
  • Interests:I.T, Photography, Bowling, Music, Multimedia.
  • Freelance:Tidak

Posted 29 November 2004 - 11:21 AM

pakai autocad...
pro banyak pakai autocad..

tenkiu...

#17 Ridsclan

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 599 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tanah Semenanjung
  • Kepakaran:Joomla
  • Freelance:Ya

Posted 29 November 2004 - 11:36 AM

Saya cadang pakai MS Visio. Banyak icon dan senang. Drag and drop

#18 Guest_LaiChiKang_*

  • Tetamu

Posted 29 November 2004 - 11:37 AM

QUOTE(alinatasha @ Nov 28 2004, 11:04 AM)
????????????????

kenapa ??

#19 zanisya

    Sarjan

  • Ahli
  • 101 posts
  • Location:err errr..kat aner ekk nih???
  • Interests:cats cats cats.....eehehe

Posted 29 November 2004 - 04:17 PM

QUOTE(therion @ Nov 29 2004, 09:39 AM)
--off topic--

Icon ketua kampung=gambar orang pakai kain pelekat, pakai songkok biggrin.gif

ehehe, memandai je therion wat image ketua kg camnih...ketua kg skang ade laeii ke yg pakai kain pelekat? biggrin.gif ehehe

#20 sharuzzaman

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,370 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perak
  • Interests:Elektronik dan Perisian Bebas (GPL)
  • Kepakaran:Linux, Open Source, Training, OpenOffice, Network, Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 29 November 2004 - 08:35 PM

QUOTE(LaiChiKang @ Nov 28 2004, 10:37 AM)
open sos nyer produk :

Raster (image editing)
Gaim : http://sourceforge.net/projects/gaim/

biler masa Gaim jadi software untuk lukis peta?

setahu aku Gaim guna untuk instant messaging

#21 therion

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,978 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alor Setar
  • Freelance:Tidak

Posted 30 November 2004 - 08:49 AM

QUOTE(sharuzzaman @ Nov 29 2004, 09:35 PM)
biler masa Gaim jadi software untuk lukis peta?

setahu aku Gaim guna untuk instant messaging

Ehehehe, itula pasal. Confuse antara gaim/gimp kot ni? Tak pun dia suruh pakai gaim tanya memberē. laugh.gif tongue.gif

#22 bestofel

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,101 posts
  • Gender:Male
  • Location:Serdang, Selangor
  • Interests:Multimedia + Digital Art + Web application + Mobile application + ICT in agricultural R&D
  • Kepakaran:PHP web application, website / portal, Multimedia Design, Android App Development, iPhone/iPad App Development
  • Freelance:Tidak

Posted 01 December 2004 - 08:59 AM

Ada member kerja kat JKR, kerja buat peta jalan..dia guna software MapInfo. Memang betulē powerful software utk buat peta la..org biasa guna utk buat peta topologi. Kalau nak, try la cari. Tanya encik google. biggrin.gif

p/s - Huhu...minat ngan teknologi GIS & GPS, takde ke ittutorian duduk dlm disiplin ni?

#23 Guest_eyeq_*

  • Tetamu

Posted 02 December 2004 - 10:30 AM

Boleh pakai Gaim untuk mengajak kawan-kawan datang ke Open House Kita biggrin.gif

#24 Guest_tobascozz_*

  • Tetamu

Posted 06 December 2004 - 08:19 PM

kalo nak simple.
pakai jek paint...
kalo nak advance
pakai jek photoshop...
kalo nak senang
suruh jek org buat...

#25 1kHz

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,520 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Kepakaran:.NET
  • Freelance:Tidak

Posted 07 December 2004 - 08:56 AM

Map Maker (buatan anak tempatan)
http://shoplocations.com.my/download.php

yg buat bro sudu kot?

#26 Guest_LaiChiKang_*

  • Tetamu

Posted 07 December 2004 - 12:08 PM

QUOTE(sharuzzaman @ Nov 29 2004, 08:35 PM)
biler masa Gaim jadi software untuk lukis peta?

setahu aku Gaim guna untuk instant messaging

hua hua hua....

amboi amboi...mentang2 lar aku tersilap...sodap beno bantai aku...hehehe

itu la pasai...aku pon pelik...silap lar tu...bukan Gaim...GIMP...maafkan aku...tee hee hee...sib baik la korang ni alert...tenkiu

Edited by LaiChiKang, 07 December 2004 - 12:12 PM.






1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users