Jump to content


- - - - -

Gaji staf I.T.


29 replies to this topic

#1 Guest_ntah_*

  • Tetamu

Posted 08 December 2004 - 06:22 PM

kat sini aku list kan beberapa nama kompeni...sesape tau gaji I.T. staff ngan benefit2 dia....boleh la post kat sini...

telekom
TNB
petronas (i-perintis ke sekarang??)
bank2..

#2 sik tauk

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuching/Puchong
  • Interests:self-defence i.e. style-free (street) fighting, creative-writing, agro-industries (farming, breeding).
  • Kepakaran:Oracle database/apps server; UNIX/Linux; IT Project Management
  • Freelance:Ya

Posted 08 December 2004 - 09:17 PM

salary:
fresh degree = RM1,800
fresh diploma = RM1,200

benefit utk junior executive:
medical (spouse+children) = RM5,000 per year
maternity (kalo dua-dua lakibini keje sini, sorang je buleh claim) = RM3,000 for the first 3 new-borns.
dental = RM250 per year
pa insurance = RM100,000
etc....

oh ya kompeni nye... segan nak cakap, tapi kompeni ni ialah cucu toyota

#3 Panzer

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 185 posts
  • Location:TPM
  • Interests:Reading, Surf the Net, layan movie

Posted 09 December 2004 - 04:48 PM

perodua ker?

#4 zulkarnain

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 187 posts
  • Interests:open source

Posted 09 December 2004 - 05:26 PM

QUOTE(Panzer @ Dec 9 2004, 04:48 PM)
perodua ker?

perodua fresh grad degree 2250 kalau tak silap saya...or range tu laa...

#5 Guest_NuAnne_*

  • Tetamu

Posted 09 December 2004 - 05:28 PM

nope..bukan p2

#6 Pakcik_Kantin

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,058 posts
  • Location:Mana-mana Kantin yang berhampiran
  • Interests:PHP kat Kantin
  • Freelance:Ya

Posted 09 December 2004 - 05:47 PM

Business Partner atau Medium Company
IBM Consultant = RM8000 tengok company.
Lotus Consultant=RM4000-RM6000 tengok company
Novell Consultant = RM6000 tengok company.

big company
Software Developer 2 years experience in PHP,MySQL,Portal
RM5500.
Contract staff untuk Software Developer kat mana-mana big company, boleh minimum RM6000.
Pasal ikut tangga gaji dan grade. Umur muda biasanya kena ikut tangga gaji.
Tapi kalau umur 35 dan 6-8 tahun pengalaman boelh dapat RM12000.
Rezeki ada dimana-mana

#7 Guest_memyself_*

  • Tetamu

Posted 09 December 2004 - 08:08 PM

Rezeki ada dimana-mana <<< smile.gif

#8 ladybird_she

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 213 posts
  • Location:kEy eLL
  • Interests:reading, surfing

Posted 09 December 2004 - 10:09 PM

Assalamualaikum...

member kite ade 2 org keje bank...kalo tak silap kite....fresh degree...RM1800, campur elaun tuh..elaun nih...adela dpt dlm RM2200++...benefit len tak sure pulak... rolleyes.gif

#9 Guest_NuAnne_*

  • Tetamu

Posted 10 December 2004 - 07:57 AM

QUOTE(Pakcik_Kantin @ Dec 9 2004, 05:47 PM)
Business Partner atau Medium Company
IBM Consultant = RM8000 tengok company.
Lotus Consultant=RM4000-RM6000 tengok company
Novell Consultant = RM6000 tengok company.

big company
Software Developer 2 years experience in PHP,MySQL,Portal
RM5500.
Contract staff untuk Software Developer kat mana-mana big company, boleh minimum RM6000.
Pasal ikut tangga gaji dan grade. Umur muda biasanya kena ikut tangga gaji.
Tapi kalau umur 35 dan 6-8 tahun pengalaman boelh dapat RM12000.
Rezeki ada dimana-mana

wow makcik kayoo..heheh

#10 Guest_deffen_*

  • Tetamu

Posted 10 December 2004 - 09:39 AM

dari inbox...

QUOTE
IT/Computer Jobs survey (private sector) at Klang Valley (according to HR) -

1) Degree/Bachelor in Engineering/Computer Science
  Fresh Graduate with no experience
  Local Univ Salary: RM1800 to RM2000
  UK/USA Univ Salary: RM1900 to RM2100

2) Degree/Bachelor in Engineering/Computer Science + MCSE
  Fresh Graduate with no experience
  Local Univ Salary: RM2300 to RM2700
  UK/USA Univ Salary: RM2300 to RM2900

3) Degree/Bachelor in Engineering/Computer Science + CCNA
  Fresh Graduate with no experience
  Salary: RM2300 to RM2700
  UK/USA Univ Salary: RM2300 to RM2900

4) Degree/Bachelor in Engineering/Computer Science + CCNA + MCSE
  Fresh Graduate with no experience
  Local Univ Salary: RM2500 to RM3200
  UK/USA Univ Salary: RM2500 to RM3500

5) Degree/Bachelor in Engineering/Computer Science + CCNA +CCNP + MCSE
  Fresh Graduate with no experience
  Local Univ Salary: RM2700 to RM3200
  UK/USA Univ Salary: RM2700 to RM4000

6) Degree/Bachelor in Engineering/Computer Science + CCNA +CCNP + CCIE + MCSE + other certifications
  Fresh Graduate with no experience
  Local Univ Salary: above RM4000
  UK/USA Univ Salary: above RM4000


#11 Guest_dhzen_*

  • Tetamu

Posted 10 December 2004 - 10:45 AM

uih.. tinggi ye gaji sapa yang ada sijil..
erm.. maknanya kalau ada master tu x berapa laku ke?
erm.. maksudnya dr segi kebaikan untuk tangga gaji la..

#12 bestofel

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,101 posts
  • Gender:Male
  • Location:Serdang, Selangor
  • Interests:Multimedia + Digital Art + Web application + Mobile application + ICT in agricultural R&D
  • Kepakaran:PHP web application, website / portal, Multimedia Design, Android App Development, iPhone/iPad App Development
  • Freelance:Tidak

Posted 10 December 2004 - 11:31 AM

QUOTE(dhzen @ Dec 10 2004, 10:45 AM)
uih.. tinggi ye gaji sapa yang ada sijil..
erm.. maknanya kalau ada master tu x berapa laku ke?
erm.. maksudnya dr segi kebaikan untuk tangga gaji la..

Klu ada master, duk la kat univ, jadi lecturer..pastu buat research gempak˛, dapat gelaran Prof. For sure tangga gaji naik lagi. Pastu amik PHD plak, jadi Prof. Dr. Pergh...bestnya!

#13 Guest_dPJ_*

  • Tetamu

Posted 10 December 2004 - 11:58 AM

Dhubai
SAP Consultant USD30K above
.Net Developer USD6K above


#14 Guest_ntah_*

  • Tetamu

Posted 11 December 2004 - 09:36 AM

oo...agak2 kalu aku diploma ngan pengalaman 2 tahun berapa agak2 nya gaji yg aku bole demand....sebab sekarang aku punya gaji naik sikit2 jer...tensen tolll...mcm fresh graduate jer rasanya...

aku ingat cau kompeni besar2 okey gak kan...

#15 SpiderGlass

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,214 posts

Posted 11 December 2004 - 11:37 AM

ntah, company besar pun tak semuanya menjanjikan gaji yang best smile.gif, cam aku nih.. dah dekat 8 tahun, baru la bole selesa skit ngan gaji & position yang ada. Itu pun tak tau berapa lama, silap haribulan... outsource.

Sometimes, kena gak tengok benda˛ yang lain terutamanya benefit. Aku tengok trend syarikat˛ besar skrg nih lebih banyak kepada meng'outsource'kan IT dept diaorang. Salah satu contoh ialah Petronas.

Bagi aku, kalau gaji sederhana tapi benefit banyak macam car loan, housing loan, medical - dentist, maternity dll itu pun dah kira cukup bagus. Apa˛ pun ni cuma pendapat aku je Kalau bujang lagi, mungkin kita cuma fikir nak gaji yang tinggi, tapi kalau dah berkeluarga mcm aku ni, semua faktor˛ di atas tu kena diambil kira smile.gif


tocey˛....

#16 Guest_lighching_*

  • Tetamu

Posted 13 December 2004 - 11:44 AM

is this true?

#17 Guest_lighching_*

  • Tetamu

Posted 13 December 2004 - 11:46 AM

is this true?

#18 Guest_dPJ_*

  • Tetamu

Posted 13 December 2004 - 12:18 PM

Sekarang ni memang trend OUTSOURCE bagi bahagian IT di seluruh dunia. Ni pasal co. nak tumpu pada core business sahaja. Lagipun IT sentiasa berubah. Jadi co. tak nak peningkan kepala pasal benda ni. Lebih selesa bagi vendor je yg suggest, implement, maintain mana yg terbaik dan berbaloi. Aku dpt info ni masa gi seminar untuk IT Vendor.
Sebab tu bukan pelik bila Maybank, RHB etc OUTSOURCE IT dia.


#19 fakhrul77

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 304 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Bukit Mahkota Bangi
  • Kepakaran:Exchange 2003
  • Freelance:Tidak

Posted 13 December 2004 - 12:31 PM

aku kerja sbg Sys Admin kat bank. I admit, bank tak pernah appreciate IT staff unless yg contribute directly pada business dia, e.g AS 400 programmers dan manager kaki kipas. By the way I don't believe in outsourcing because in the end you need to depend on one vendor. Anyway Bank IT staff nye gaji kat sini sama je mcm Exec lain.
Starting RM1900..

#20 zulkarnain

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 187 posts
  • Interests:open source

Posted 13 December 2004 - 12:57 PM

QUOTE(SpiderGlass @ Dec 11 2004, 11:37 AM)
ntah, company besar pun tak semuanya menjanjikan gaji yang best smile.gif, cam aku nih.. dah dekat 8 tahun, baru la bole selesa skit ngan gaji & position yang ada. Itu pun tak tau berapa lama, silap haribulan... outsource.

Sometimes, kena gak tengok benda˛ yang lain terutamanya benefit. Aku tengok trend syarikat˛ besar skrg nih lebih banyak kepada meng'outsource'kan IT dept diaorang. Salah satu contoh ialah Petronas.

Bagi aku, kalau gaji sederhana tapi benefit banyak macam car loan, housing loan, medical - dentist, maternity dll itu pun dah kira cukup bagus. Apa˛ pun ni cuma pendapat aku je Kalau bujang lagi, mungkin kita cuma fikir nak gaji yang tinggi, tapi kalau dah berkeluarga mcm aku ni, semua faktor˛ di atas tu kena diambil kira smile.gif


tocey˛....

yerp...
kompeni besar dia outsource sbb nak tumpu core business dia..tanak pening2 kepala dgn hal2 IT...
dan, saya setuju jugak pasal benefit tuh...sebelum terima kerja, buat calculation dulu setimpal tak bayaran yg diterima kalau benefit tu suma di convert kpd salary...dan, kalau salary kecik, setimpal tak benefit yg dia bagi supaya balance... smile.gif

#21 Guest_airynz_*

  • Tetamu

Posted 15 December 2004 - 12:29 PM

QUOTE(sik tauk @ Dec 8 2004, 09:17 PM)
salary:
fresh degree = RM1,800
fresh diploma = RM1,300

benefit utk junior executive:
medical (spouse+children) = RM5,000 per year
maternity (kalo dua-dua lakibini keje sini, sorang je buleh claim) = RM3,000 for the first 3 new-borns.
dental = RM550 per year
loan keta + loan computer
etc....

compeni aku pun sama benefit camni....tu yg still stay eventhough gaji taklah besar mana...

#22 kukun

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 290 posts
  • Gender:Male
  • Location:nun jauh di sana
  • Interests:cabut button G kat laptop...<br />cabut stiker lawa kat hardware computer...mcm SUN,HP,MIMOS,CISCO....hehehe
  • Kepakaran:cabut button G kat laptop...
  • Freelance:Tidak

Posted 28 December 2004 - 12:16 PM

QUOTE(airynz @ Dec 15 2004, 12:29 PM)
compeni aku pun sama benefit camni....tu yg still stay eventhough gaji taklah besar mana...

ko keje kat mana ni?

#23 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 28 December 2004 - 01:01 PM

Kalau kerja telco jadi contractor kat oversea boleh dapat USD500 per day. smile.gif

#24 nasikerabu

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 401 posts
  • Location:kota bharu kelate

Posted 28 December 2004 - 01:27 PM

kalau technopreneur bape bole dapat??? smile.gif

#25 Guest_humphery_solomon_*

  • Tetamu

Posted 01 January 2005 - 12:54 PM

QUOTE
Apa˛ pun ni cuma pendapat aku je Kalau bujang lagi, mungkin kita cuma fikir nak gaji yang tinggi, tapi kalau dah berkeluarga mcm aku ni, semua faktor˛ di atas tu kena diambil kira


ni aku sokong....lebih-lebih lagi masa belajar dulu ada wat pinjaman PTPTN ker...MARA ker...JPA ker....so kena laa bayar balik.Bkn nak demand tapi setakat cukup makan ngan langsai kan hutang masa belajar.

#26 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 01 January 2005 - 05:00 PM

apalagah ..go for certification ...more value at overseas..kalau ada peluang g overseas ...g laa ..aku sokong sangat ..kat malaysia ..peluang untuk bebudak IT untuk dapat gaji tinggi ...tak sehebat bebudak dalam bidang lain ...macam accounting dan management ... wink.gif

#27 Guest_kkuniya_*

  • Tetamu

Posted 02 January 2005 - 12:00 AM

QUOTE(humphery_solomon @ Jan 1 2005, 12:54 PM)
ni aku sokong....lebih-lebih lagi masa belajar dulu ada wat pinjaman PTPTN ker...MARA ker...JPA ker....so kena laa bayar balik.Bkn nak demand tapi setakat cukup makan ngan langsai kan hutang masa belajar.


betul...
itulah yg aku dok pening2 pikir skang nih....
1/4 gaji aku kene bayar ptptn semula...
cemano nih.....
takkaan xmo menyimpan utk masa depan...

#28 Guest_piratesofgondola_*

  • Tetamu

Posted 05 January 2005 - 10:21 AM

Aku pun dah keje kat 3 tahun..gaji RM2000 jer.Busan aku...Tah bila nak gaji Besar nie....

#29 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 05 January 2005 - 10:37 AM

try cari kerja lain ..upgrade sikit gaji ...naik 2500-2700 ...pun dah ok ...siap boleh simpan duit untuk kahwin lagi ...tongue.gif

#30 Guest_piratesofgondola_*

  • Tetamu

Posted 05 January 2005 - 01:28 PM

Tngh try la ni. Susah jugak zaman skg ni...Poning pala aku..suggest sket memana yg ada peluang kat gue.....Mudah-mudahan murah rezeki aku nie





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users