Jump to content


Penceramah agama pilihan...


24 replies to this topic

#1 Guest_vuLcruM_*

  • Tetamu

Posted 09 December 2004 - 02:29 PM

Siapakah penceramah agama pilihan korang? Bukan niat aku nak merendah2kan penceramah lain...setakat nak tau yg mana korang rasa bagi penjelasan yg berkesan kepada diri memasing...

Bagi aku:
1) Dato'Ismail Kamus - byk lawak (best, sebab senang nak ingat)
2) Ustaz Shahrir Long - hafal point2 penting (tegas)
3) Ustaz Shamsuri - best jugak tak boring (terasa tuL kaLu sesuatu point disampaikan)

Yang lain tuh aku blom dengar lagi...kaLu ada sesapa nak berkongsi....

#2 therion

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,978 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alor Setar
  • Freelance:Tidak

Posted 09 December 2004 - 02:39 PM

Ustas Dr. Asri
ustaz Dr. Abdullah Yasin
Baru² ada dengar Ustaz Shafwan Badrie

#3 Guest_segaboy79_*

  • Tetamu

Posted 09 December 2004 - 02:42 PM

ustaz akil wink.gif

#4 sik tauk

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuching/Puchong
  • Interests:self-defence i.e. style-free (street) fighting, creative-writing, agro-industries (farming, breeding).
  • Kepakaran:Oracle database/apps server; UNIX/Linux; IT Project Management
  • Freelance:Ya

Posted 09 December 2004 - 02:51 PM

1. Datuk Harun Din al-Hafiz -->> lemah lembut macam memujuk...
2. Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat -->> mgunakan mantiq supaya audience mudah faham
3. Ustaz Ridhuan Mohd Noor -->> bab sejarah di hujung jari nye je
4. Ustazah Noor Bahiyah -->> penyampaian jelas walaupun secara santai (takde mcm mengada-ngada spt org lain tu)
5. Ustaz Men Edward (timb ydp abim sarawak) -->> penyampaian selamba sesuai utk org2 rugged yg minat agama...
6. Ustaz Akhil Hayy -->> sambil ceramah sambil menyanyi...

#5 Guest_ecom_*

  • Tetamu

Posted 09 December 2004 - 03:37 PM

1- Mursyid aku
2- Ust. Osman Ibrahim
3- Ust. Shamsuri Ahmad
4- Ust Dr Harun Din Al-Hafiz
5- Ust Hassan Razak

smile.gif

#6 Guest_vuLcruM_*

  • Tetamu

Posted 09 December 2004 - 03:44 PM

QUOTE(sik tauk @ Dec 9 2004, 02:51 PM)
1. Datuk Harun Din al-Hafiz -->> lemah lembut macam memujuk...
2. Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat -->> mgunakan mantiq supaya audience mudah faham
3. Ustaz Ridhuan Mohd Noor -->> bab sejarah di hujung jari nye je
4. Ustazah Noor Bahiyah -->> penyampaian jelas walaupun secara santai (takde mcm mengada-ngada spt org lain tu)
5. Ustaz Men Edward (timb ydp abim sarawak) -->> penyampaian selamba sesuai utk org2 rugged yg minat agama...
6. Ustaz Akhil Hayy -->> sambil ceramah sambil menyanyi...

aku suka Ust AkiL Hayy punya suara...best tuL...LeLagi kaLu dia baca Quran...
duLu dia rock group apa hah?

#7 Guest_Hoodlumz_*

  • Tetamu

Posted 09 December 2004 - 05:07 PM

Aku suka Ustaz Akil Hayy..
Bukan dulu dier rocker kumpulan Blues Gang? biggrin.gif

#8 motec

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 362 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kayu Ara Pasong
  • Interests:Driving, Sekodeng etc
  • Freelance:Ya

Posted 09 December 2004 - 05:19 PM

QUOTE(Hoodlumz @ Dec 9 2004, 05:07 PM)
Aku suka Ustaz Akil Hayy..
Bukan dulu dier rocker kumpulan Blues Gang? biggrin.gif

statement ok nie kalau ito dengar, mau dia menangis... biggrin.gif

Ust Akil Hayy dia kumpulan D'Riyadh... kalau tak silap aku ler... dulu satu ketika.. rock kapak dol dia nie... kalau ko dengar ceramah dia pasal kehidupan lampau dia... ganas dol.... but... tue dulu... sekarang dia dah kembali kepada kehidupan Islam yang sebenar... shukur...

#9 Guest_Kerabat_*

  • Tetamu

Posted 09 December 2004 - 05:42 PM

ustaz aagym.. ( indonesia ) = boleh la.. ahaks..
aku donload kat nurhidayah.com
tapi tadi aku masuk dah lain... hm..

nurhidayah.com = dulu banyak ceramah.. aku donload dari situ je.. ustaz shamsuri pob banyak ...

tadi masuk = cam server mp3 tu = down plak... try le cek balik

#10 Guest_puppet_*

  • Tetamu

Posted 09 December 2004 - 07:51 PM

QUOTE(motec @ Dec 9 2004, 05:19 PM)
Ust Akil Hayy dia kumpulan D'Riyadh... kalau tak silap aku ler... dulu satu ketika.. rock kapak dol dia nie...

aku pernah ada dulu kaset d'riyadh ni... smile.gif yg lain seangkatan sumer dah surrender tinggal amy search jerk...

ehh lupe lakk... Penceramah agama pilihan ku... mmm... saper2 jer laa yg berdakwah... tak kire kaler... yg pnting isi bukan kulit (heheh cam lagu amy search lakk)

#11 Guest_vuLcruM_*

  • Tetamu

Posted 10 December 2004 - 10:05 AM

QUOTE(Kerabat @ Dec 9 2004, 05:42 PM)
ustaz aagym.. ( indonesia ) = boleh la.. ahaks..
aku donload kat nurhidayah.com
tapi tadi aku masuk dah lain... hm..

nurhidayah.com = dulu banyak ceramah.. aku donload dari situ je.. ustaz shamsuri pob banyak ...

tadi masuk = cam server mp3 tu = down plak... try le cek balik

aku ada kaset Ust Aagym abang aku belikan aku pada Indonesia...tapi tak clear sgt...aku dengar citer dia nie famous kat Indon...

tapi aku lagi minat Ust K.H Zainuddin MZ...dengar ceramah dia fuhhhh naik semangat..tapi bahsa Indon laa...aku ada 4 bijik kaset dia..beli kat Indon 2 bijik..kat sini payah nak jumpa kalu ada pun kaset lelama...

#12 Guest_acer_user_*

  • Tetamu

Posted 12 December 2004 - 10:53 AM

QUOTE(motec @ Dec 9 2004, 05:19 PM)
Ust Akil Hayy dia kumpulan D'Riyadh... kalau tak silap aku ler...

memang ko tak silap lagi bro....dia memang rockers kumpulan tue dulu.
sikit2 aku ader tahu jugak kisah hidup dia.....tak sangka dia boleh kembali ke jalan Islam yang sebenar....syukur, Alhamdulillahhh.....

sekrang nie dah ramai penyanyi yang buat anjakan paradigma nie....antaranya, ITO....salah seorang ahli kumpulan Blues Gang. pun sekarang ikut bercemarah mengajak orang Islam kembali kepada ajaran Islam yang sebenar. wink.gif wink.gif
saper2 yang ikut ajaran Islam yang SEBENAR....dia akan selamat dunia dan akhirat...insya-Allah. Banyak2kan laa mendengar kuliah2 agama...kerana itu laaa satu2nya makanan untuk hati kita.

#13 fakhrul77

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 304 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Bukit Mahkota Bangi
  • Kepakaran:Exchange 2003
  • Freelance:Tidak

Posted 13 December 2004 - 12:15 PM

yang dah popular mcm Datok Ismail Kamus, Ust Shamsuri, Tuan Ibrahim, Ust Shahril Long dan lain2 yg seangkatan memang dah terbukti BEST.

Tapi yg kat bawah nih ustaz yg selalu dtg kat surau ofis aku pun tg kurang best nyer..
Ust Ridhwan Mohd Nor
Ust Mohd Zain
Ust Dr Hamzah Jaafar
Ust Juraimee... dan byk lagi sebenarnya...

#14 abuqaw

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 368 posts
  • Location:Kuala Tahan
  • Interests:Eii...Riba'? Takut Dosa Wooo!
  • Kepakaran:Download Movie
  • Freelance:Tidak

Posted 20 December 2004 - 08:21 PM

Aku suka Ust. Tarmidzi Shamsuri.

Ustaz ni pandai buat lawak. Aku suka pasal point yg nak disampaikan
selaras ngan jenaka beliau.

Ustaz ni terkenal sekitar Ampang, Pandan dan Cheras. Org2 belah sini kenallah saper beliau..... laugh.gif

#15 Guest_juniper2k_*

  • Tetamu

Posted 20 December 2004 - 08:40 PM

Ust Bani Wan Sohor Leman

#16 Guest_nur_ayuni_*

  • Tetamu

Posted 21 December 2004 - 12:08 PM

Ustaz Badrul Amin..bab munajat perghhhh...syahdu nyerrrrrrr... smile.gif

#17 sakurako

    Korporal

  • Ahli
  • 61 posts
  • Location:selangor

Posted 21 December 2004 - 03:03 PM

Ustaz Kariman. Dia punya garapan ceramah tu mmg best. Senang nak faham sebab dia guna contoh yang ikut peredaran zaman.

#18 Guest_vuLcruM_*

  • Tetamu

Posted 23 December 2004 - 11:28 AM

takde yg minat kat Astora Jabat ke? ahahahhaa

#19 Guest_Biz_*

  • Tetamu

Posted 23 December 2004 - 12:05 PM

QUOTE(segaboy79 @ Dec 9 2004, 02:42 PM)
ustaz akil wink.gif

same cam aku..ustaz akil ...lawak ade..kesedaran pon ade...byk membawa dakwah dlm pelbagai cara...seswai ngan care moden neh..

#20 Guest_suci leandra_*

  • Tetamu

Posted 23 December 2004 - 12:23 PM

aku suka Ustaz Akill Hay

dah dua kaset dia aku beli tau.. biggrin.gif

#21 kez

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 253 posts
  • Gender:Male
  • Location:penang - kedah
  • Freelance:Tidak

Posted 23 December 2004 - 11:52 PM

QUOTE(vuLcruM @ Dec 23 2004, 11:28 AM)
takde yg minat kat Astora Jabat ke? ahahahhaa

mengarut je...
ake penah baca artikel ttg tudung wanita karangan astora jabat..
xtau la apa nak komen

#22 Guest_dvd_*

  • Tetamu

Posted 24 December 2004 - 10:48 PM

astora jabat ada ruangan khas bicara islam dalam mingguan malaysia. bukankah bagus kalau astora jabat keluar dalam al-hidayah, forum perdana, motivasi pagi ?

#23 ladybird_she

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 213 posts
  • Location:kEy eLL
  • Interests:reading, surfing

Posted 26 December 2004 - 02:40 PM

Assalamualaikum..

QUOTE
Ust Bani Wan Sohor Leman


err....bukan ustaz Wan Sohor Bani Leman ker...? rolleyes.gif

#24 Guest_juniper2k_*

  • Tetamu

Posted 26 December 2004 - 02:50 PM

Thanks pasal buat correction tu. X perasan.

#25 kez

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 253 posts
  • Gender:Male
  • Location:penang - kedah
  • Freelance:Tidak

Posted 26 December 2004 - 11:45 PM

penceramah yg aku minat

::ustaz shamsuri ........sbb dia ajar aku dulu masa matrik..
::ustaz akil.................ceramah dia tak boring
::ustaz harun din.........pakar ttg jin (penah dtg sekolah aku dulu halau jin..
jin yg takut kat dia)
::ustaz ismail kamus....point dia bg tu kadang2 buat kita terasa(kena kat kita la)





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users