Jump to content


- - - - -

Soalan Tentang Web


25 replies to this topic

#1 Guest_adhlieya_*

  • Tetamu

Posted 05 January 2005 - 12:05 PM

assalamualaikum...saya ni nak tumpang tanya.. skang ni saya kena buat web..dan dalam web tu...saya kena sediakan email utk syrikat dan perkerja. sebagai cth nama syarikat = dagang, nama perkeja= ali. so saya kena buatkan email utk ali ali@dagang.com cthnya. so macam mana saya nak buat tu? macam mana nak connect ngan server semua. saya ni kata bab data-data reti la.. kalau bab2 web ngan server ni..memang buta sgt..mintak tlg ye bg sikit penerangan..

#2 therion

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,978 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alor Setar
  • Freelance:Tidak

Posted 05 January 2005 - 12:22 PM

Kalau nak buat email, dari pengalaman aku dan cara aku la. Kau kena ada mail server, install email app, boleh carik yang free mcm horde atau beli mcm socketmail. Itu je...

#3 aftersyok

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 430 posts
  • Gender:Male
  • Location:malaysia
  • Interests:web design, web programming, web security, graphic and multimedia, computer gaming, learning new things.
  • Kepakaran:Web Design, Web Based Application Dev, Graphic Design, PHP, Classic ASP, ColdFusion
  • Freelance:Ya

Posted 05 January 2005 - 12:56 PM

kalau kau daftar contohnya "dagang.com" dengan mana2 web domain+hosting provider, biasanya diorang bagi sekali tools untuk create account email, sekali dengan email hosting untuk domain name tue... kalau dah ade tools nie, senang jek nak create mana2 email account untuk website tu...

#4 Guest_adhlieya_*

  • Tetamu

Posted 05 January 2005 - 01:56 PM

hmm..ok..lagi satu..utk sistem dalam web tu..kita boleh create terus dari webkan cth macam utk cari nama perkerja dan data tentang pekerja

#5 Guest_dvd_*

  • Tetamu

Posted 05 January 2005 - 09:46 PM

nak buat web site ada dua komponen iaitu domain hosting dgn web hosting. domain hosting ialah kompeni tempat mendaftar dagang.com, web hosting ialah web server semua file di uploadkan.

domain name disewa selama minima satu tahun, web hosting sewa bulan2 pun boleh.

walaupun memang boleh domain/web hosting dibeli dari satu syarikat tapi lebih baik ambil dari kompeni berlainan. apa2 hal belakang hari tak menimbulkan masalah. kalau web hosting asyik down, pindah hosting lain & update dns rekod kat domain kontroler. kalau tak puas hati dgn domain hosting, boleh transfer domain ke tempat lain.

web hosting biasanya bagi sekali mail hosting dalam satu paket. dari pengalaman aku, banyak email yg aku hantar pada aku sendiri sesat entah kemana.

utk buat email, ada dua pilihan. buat email dari domain kontroler kat domain hosting. boleh buat 'email catch all' semua *@dagang.com masuk satu mail box, forward email tertentu ke gmail/yahoomail/tmnetmail atau host email ke mail server lain.

kalau email diuruskan oleh web hosting/mail hosting. yg ini login ke web hosting kontrol panel, masuk menu mail. buat pop email seberapa banyak web/mail hosting bagi. kalau guna domain admin ada fungsi 'email catch all' kalau cpanel rasanya tak ada fungsi ni.

#6 Guest_adhlieya_*

  • Tetamu

Posted 06 January 2005 - 09:29 AM

QUOTE(dvd @ Jan 5 2005, 09:46 PM)
utk buat email, ada dua pilihan. buat email dari domain kontroler kat domain hosting. boleh buat 'email catch all' semua *@dagang.com masuk satu mail box, forward email tertentu ke gmail/yahoomail/tmnetmail atau host email ke mail server lain.

kalau email diuruskan oleh web hosting/mail hosting. yg ini login ke web hosting kontrol panel, masuk menu mail. buat pop email seberapa banyak web/mail hosting bagi. kalau guna domain admin ada fungsi 'email catch all' kalau cpanel rasanya tak ada fungsi ni.

yg dua perenggan ni masih x paham.. so..utk upload web just need web hosting la then kalau nak create email syarikat need domain hosting.macam tu?

#7 aftersyok

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 430 posts
  • Gender:Male
  • Location:malaysia
  • Interests:web design, web programming, web security, graphic and multimedia, computer gaming, learning new things.
  • Kepakaran:Web Design, Web Based Application Dev, Graphic Design, PHP, Classic ASP, ColdFusion
  • Freelance:Ya

Posted 06 January 2005 - 10:09 AM

kalau adhlieya ade duit lebih sikit, cuba la daftar terus dekat mana-mana webhosting yang provide cpanel dalam pakej diorang. Daftar domain name dan web hosting pada syarikat yang sama pun takpe, untuk memudahkan kerja. Dah daftar dan bayar , login ke cpanel dan explore sendiri semua feature yang melibatkan email dalam cpanel tu (mereka akan beritahu bagaimana untuk login ke cpanel ) . Kalau tak paham , boleh tanya terus company tu punya support staf.

Tak sesusah mana pun ( berdasarkan pengalaman sayelah yek! ). Mahal sangat pun tidak. Biasanya RM100++ jek setahun. Apa sangatlah RM100++ itu kalau dibandingkan dengan pengalaman menguruskan domain sendiri dan cpanel, dapat domain name , serta beberapa ratus MB ruang yang dapat digunakan untuk simpan fail / buat blog/ website sendiri.... biggrin.gif

#8 therion

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,978 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alor Setar
  • Freelance:Tidak

Posted 06 January 2005 - 10:12 AM

Arrr, betul sgt saranan aftersyok tu. Tak luak langsung, banyak faedahnya. Kalau nak hosting+domain pm sy. smile.gif

#9 aftersyok

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 430 posts
  • Gender:Male
  • Location:malaysia
  • Interests:web design, web programming, web security, graphic and multimedia, computer gaming, learning new things.
  • Kepakaran:Web Design, Web Based Application Dev, Graphic Design, PHP, Classic ASP, ColdFusion
  • Freelance:Ya

Posted 06 January 2005 - 10:15 AM

QUOTE(therion @ Jan 6 2005, 10:12 AM)
Arrr, betul sgt saranan aftersyok tu. Tak luak langsung, banyak faedahnya. Kalau nak hosting+domain pm sy. smile.gif

siap iklan lagik... tak boleh nak tahan... ehehe... laugh.gif

#10 therion

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,978 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alor Setar
  • Freelance:Tidak

Posted 06 January 2005 - 11:54 AM

QUOTE(aftersyok @ Jan 6 2005, 11:15 AM)
siap iklan lagik... tak boleh nak tahan... ehehe... laugh.gif

Apa tak boleh nak tahan? Kau pun kalau nak, boleh PM aku jugak, RM150 jer.. laugh.gif tongue.gif


--sorry ter'off topic--

#11 Guest_adhlieya_*

  • Tetamu

Posted 06 January 2005 - 04:30 PM

ok... hhm..macam mana pulak dengan database..sekarang ni company saya database dia sendiri..mean saya tak perlu create database sebab dah sedia ada..so macam mana saya connect database tuh ke pc saya? sori ek.. memang betul2 baru nak belajar..so terpaksa minta bantuan..smile.gif

#12 therion

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,978 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alor Setar
  • Freelance:Tidak

Posted 06 January 2005 - 04:37 PM

Database apa?

#13 Guest_vyruz_*

  • Tetamu

Posted 06 January 2005 - 04:44 PM

aaa... aper type database nyer? oracle? mysql? mssql? postgress?

#14 Guest_adhlieya_*

  • Tetamu

Posted 06 January 2005 - 04:51 PM

buat masa ni dalam access, mungkin lepas ni saya akan transfer ke mysql

#15 fakhrul77

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 304 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Bukit Mahkota Bangi
  • Kepakaran:Exchange 2003
  • Freelance:Tidak

Posted 06 January 2005 - 05:12 PM

adhlieya, aku rasa soalan ko tak jelas la dari mula2 lagi. Soalan pertama lagi aku tak pasti ko nak built web server ke, e-mail server ke atau dua2 sekali? Then ko nak link lak database company ke PC ko? Aku rasa ko nak website yg ko create tu query database tu je kan? Kalau cam tu ko boleh guna ASP je. Ni yg paling mudah utk org baru belajar la aku rasa.. sebab source code dia ko boleh cari dlm internet byk..

p/s: kalau andaian aku salah.. minta mahap je la yer.. he.. he.. he..

Edited by fakhrul77, 06 January 2005 - 05:29 PM.


#16 therion

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,978 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alor Setar
  • Freelance:Tidak

Posted 06 January 2005 - 05:33 PM

Ha'a dhlieya, aku cadangkan kau bagitau task kau. Supaya taskforce kat sini boleh berfungsi tongue.gif ehehe. Takder laa, kau tanya sikitē , buakn kau sorang semua orang nanti pening. Solutions tak dapat, posting jer bergulung-gulung.

#17 maiself

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 207 posts

Posted 06 January 2005 - 07:03 PM

Ermm..

Boleh ambik windows hosting, so ada access, mysql mssql postgresql wink.gif

betul jugak tu.. lg senang ceritakan secara penuh/details apa yang perlu dilakukan..

laugh.gif

#18 Guest_adhlieya_*

  • Tetamu

Posted 10 January 2005 - 09:41 AM

QUOTE(adhlieya @ Jan 5 2005, 12:05 PM)
assalamualaikum...saya ni nak tumpang tanya.. skang ni saya kena buat web..dan dalam web tu...saya kena sediakan email utk syrikat dan perkerja. sebagai cth nama syarikat = dagang, nama perkeja= ali. so saya kena buatkan email utk ali ali@dagang.com cthnya. so macam mana saya nak buat tu? macam mana nak connect ngan server semua. saya ni kata bab data-data reti la.. kalau bab2 web ngan server ni..memang buta sgt..mintak tlg ye bg sikit penerangan..

baca la balik..terima kasih

#19 therion

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,978 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alor Setar
  • Freelance:Tidak

Posted 10 January 2005 - 09:50 AM

QUOTE(adhlieya @ Jan 10 2005, 10:41 AM)
baca la balik..terima kasih

Yer la, mula-mula ckp nak buat website+email, lepas tu nak ada db pulak. Jangan laa citer sesatu, Cerita semua sekali laa smile.gif

#20 fakhrul77

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 304 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Bukit Mahkota Bangi
  • Kepakaran:Exchange 2003
  • Freelance:Tidak

Posted 10 January 2005 - 10:52 AM

Kami ikhlas nak menolong, tapi kalau story tu tak clear susah juga nak menolong nyer.. smile.gif Anyway, rasanya takkan webserver betindak sbg email server sekali... berat tuh.. And Database server tu cuma perlukan coding utk link-up je.. tapi kalau nak connect terus guna SQL console pun boleh juga.. cuma perlukan sa password je..

#21 Guest_adhlieya_*

  • Tetamu

Posted 11 January 2005 - 11:53 AM

QUOTE(therion @ Jan 10 2005, 09:50 AM)
Yer la, mula-mula ckp nak buat website+email, lepas tu nak ada db pulak. Jangan laa citer sesatu, Cerita semua sekali laa smile.gif

la..mesti la kena ada db..abis utk data pekerja semua... utk search ke..

#22 therion

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,978 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alor Setar
  • Freelance:Tidak

Posted 11 January 2005 - 11:57 AM

QUOTE(adhlieya @ Jan 11 2005, 12:53 PM)
la..mesti la kena ada db..abis utk data pekerja semua... utk search ke..

Laaa laugh.gif tongue.gif fakhrull77, kau tolong selamatkan keadaan jap. Dah laa ittutor ni font besarē je ni tongue.gif

#23 Guest_adhlieya_*

  • Tetamu

Posted 11 January 2005 - 12:11 PM

hmm.. takpe la.. i'll try make it 1st..naNTI tatau wa tanya..macih atas penerangan yg diberikan..semoga sama2 mendapat ilmu..amin..

#24 Guest_adhlieya_*

  • Tetamu

Posted 11 January 2005 - 12:12 PM

hmm.. takpe la.. i'll try make it 1st..naNTI tatau wa tanya..macih atas penerangan yg diberikan..semoga sama2 mendapat ilmu..amin..

#25 khairul

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 430 posts
  • Location:Malaya
  • Interests:Berbincang + bertukar idea

Posted 11 January 2005 - 02:19 PM

QUOTE
assalamualaikum...saya ni nak tumpang tanya.. skang ni saya kena buat web..dan dalam web tu...saya kena sediakan email utk syrikat dan perkerja. sebagai cth nama syarikat = dagang, nama perkeja= ali. so saya kena buatkan email utk ali ali@dagang.com cthnya. so macam mana saya nak buat tu? macam mana nak connect ngan server semua. saya ni kata bab data-data reti la.. kalau bab2 web ngan server ni..memang buta sgt..mintak tlg ye bg sikit penerangan..
Nampaknya bukan nak sikit penerangan, banyak juga.. saya ingat ramai orang salah paham dan beranggapan buat web site senang : memang senang, kalau website static HTML je lah,kalau nak yang ada interactivity antara visitor dgn website/server, kena lah guna server-side scripting. Scripting language ada pelbagai: ASP/PHP/Perl dll, semua boleh connect dgn DB yg sedia ada dlm server tu (jika ada lah).

Mcm ni lah adhlieya, kalau macam ni saya cadangkan beli buku sikit, claim lah kat company. Buku 'for dummies' punya series saya rasa sesuai. Baca sikit supaya dapat ilmu lebih sikit, tak lah bila bertanya pun orang tak paham maksud anda.
QUOTE
kalau bab2 web ngan server ni..memang buta sgt..mintak tlg ye bg sikit penerangan

Sebab kalau dah 'buta', penerangan kena mula dari konsep dan setrusnya, banyak tu. Kalau rabun tu samar2 ke, boleh lah orang bagi petunjuk jer. Jadi saranan saya, beli buku dulu yang menerangkan konsep dan komponen2 dalam pembangunan web secara umum. Ada buku boleh baca berulang kali, senang.

Bila tengok respon2 ni rasanya ada sticky thread untuk newbies dlm pembangunan web ni. Sila rujuk pada sticky thread juga. Patutnya anda mencari/post dlm thread ni dulu:
http://forums.ittutor.net/index.php?showtopic=19132

Pada fakhrul77:
QUOTE
rasanya takkan webserver betindak sbg email server sekali.

Memang pada umumnya, kalau boleh satu server tu akan handle email dan webserver sekali. Melainkan ianya perlu dikhususkan, barulah pemisahan dan pengkhususan server mengikut komponen di buat atas sebab2 tertentu (selalunya kerana saiz trafik dan keselamatan).

IMHO

Edited by khairul, 11 January 2005 - 02:28 PM.


#26 fakhrul77

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 304 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Bukit Mahkota Bangi
  • Kepakaran:Exchange 2003
  • Freelance:Tidak

Posted 11 January 2005 - 02:28 PM

duh.. brader therion.. tak dapek den nak selamatkannya tongue.gif
Anyway.. saya setuju dgn saranan saudara khairul..





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users