Jump to content


tukar nama/beli kereta s/h


2 replies to this topic

#1 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 11 January 2005 - 02:20 PM

Assalamualaikum wbt

saya nak tumpang tanya.

(i) berapa kos tukar nama kereta...insurans...loan...

(ii) katakan saya nak beli kereta kawan...yang masih belum habis bayar.. katakan ada dalam 6 tahun lagi...apa proses perlu dibuat.

sekian terima kasih

#2 Helmi 0mar

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 553 posts
  • Gender:Male
  • Location:shah alam
  • Interests:tgk tv
  • Kepakaran:ym
  • Freelance:Tidak

Posted 11 January 2005 - 03:00 PM

ni info yg stakat aku tau lah yek..
tukar nama kena bayaran processing kat jpj rm100, (kalu keta masih bwh tuntutan bank tambah rm50 lg utk bayaran jpj tuu)..
roadtax kalu saga 1.5cc rm213 setahun.. keta lain aku tatau..
insuran depend on current value keta tuu & jenis insurans (1st party ke 3rd party ke) & tolak brapa % ncd yg nko ada..
loan bank depend on brapa nko nak buat loan utk keta tu ler ..
monthly installment: ((loan x %interest x brapa tahun) + loan ) / (brapa tahun x 12)

document yg perlu ada kalu buat tukar nama kat jpj:
-photostat ic depan blakang on satu permukaan kertas a4 utk pemilik baru, pemilik asal & saksi.. (owner baru & owner asal kena hadir masa buat process)
-geran keta
-insurans..
-borang tukar nama (amik kat jpj)
-surat pelepasn tggngn jpj (pun amik kat jpj)
-ada 2 surat (optional on certain condition) lg tp aku tak ingat plak..

sekian, terima kasih.. kalu silap harap halal la yek..

edited: nak senang nko suruh kedai insurans/keta buat laa suma process tuu.. tp kena bayar lebih la kat depa.. biggrin.gif

Edited by Helmi 0mar, 11 January 2005 - 03:05 PM.


#3 Guest_sahabat_dq_*

  • Tetamu

Posted 27 January 2005 - 08:15 PM

Tp pasal tukar nama kat loan ni makan duit skit. Refinance la katakan. Sbb kekadang dia nak cek harga semasa keta tu. Cuma keta lama ni rate tinggi skit. Yang abang aku buat bila dia jual ketatu kt member dia just teruskan sambung bayar jer, tp yang ni risky bagi empunya keta.... wink.gif





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users