Jump to content


Cable Network Melebihi 100 Meter


46 replies to this topic

#1 Guest_arisham_*

  • Tetamu

Posted 25 February 2005 - 11:40 PM

salam sejahtera.....

bagaimanakah caranya untuk menggelakkan data loss dalam network yang jaraknya melebihi 100 meter. kalau boleh saya tak nak pasang switch di tengah-tengah jarak melebihi 100 meter itu.

ada tak alat yang tertentu (sila nyatakan alat itu) untuk naikan semula signal yang disebabkan oleh jarak melebihi 100 meter itu.

catitan : jarak tempat yang saya hendak link itu ialah +- 130 meter.

#2 Guest_sache_*

  • Tetamu

Posted 26 February 2005 - 01:10 AM

Guna lah hub sbb hub ni mcm bridge cuma beza dia port yg lebih byk drp normal bridge.

#3 Guest_mafiosos_*

  • Tetamu

Posted 26 February 2005 - 12:58 PM

pakailah repeater. dia boleh boost signal yang lebih dr 100 meter. tapi aku naksihatkan jgnlah tarik cable utp lebih dari 90 meter. takut data lost. dah penat2 tarik tak boleh pakai kan susah tu.

Edited by mafiosos, 26 February 2005 - 12:59 PM.


#4 sharuzzaman

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,370 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perak
  • Interests:Elektronik dan Perisian Bebas (GPL)
  • Kepakaran:Linux, Open Source, Training, OpenOffice, Network, Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 26 February 2005 - 12:58 PM

benda tu nama repeater.

tapi nak cari repeater sebijik, mungkin susah kot. hub atau switch boleh berperanan sebagai repeater

#5 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 26 February 2005 - 01:00 PM

QUOTE(arisham @ Feb 25 2005, 11:40 PM)
bagaimanakah caranya untuk menggelakkan data loss dalam network yang jaraknya melebihi 100 meter. kalau boleh saya tak nak pasang switch di tengah-tengah jarak melebihi 100 meter itu.

Saya pun ada hadapi masalah macam ni. Kat tengah2 tu tada apa2 kawasan yg sesuai utk pasang switch/hub.

#6 sharuzzaman

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,370 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perak
  • Interests:Elektronik dan Perisian Bebas (GPL)
  • Kepakaran:Linux, Open Source, Training, OpenOffice, Network, Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 26 February 2005 - 04:21 PM

WiFi guna Cantenna?

kena buat ikut line of sight.

#7 Guest_Takde Nama_*

  • Tetamu

Posted 26 February 2005 - 05:52 PM

tumpang menyelit sikit...

kalau dah lebih 100m dan tak boleh nak pakai switch atau hub atau repeater kat situ... contoh macam kawasan merentas padang bola.. atau takut takde electrical suply kat situ... masih ada alternatif lain..

1) pakai fiber optic... tapi kos memang mahal...

2) pakai wireless... tapi kalau tak silap aku wifi punya transfer baru nak jejak 15mbps so.. pada aku macam tak effisyen je.. mahal pulak tu

3) kembali ke zaman dulu.. pakai balik coaxcial (speed 10mbps) kalau network utama kau pakai 1000m@1g mungkin akab terasa la slow nye untuk transfer dat... kalau takat nak main internet takde masaalah. ... yang ni boleh tarik lebih 2km.. tapi data transfer tak tinggi... nic yang ada coaxcial mungkin dah susah nak jumpa... tapi masih boleh pakai convertor untuk convert ke rj45..

pada aku tu je solution yang ada.. tak tau la kalau sape sape ade solution yang lebih menarik..

#8 Guest_sache_*

  • Tetamu

Posted 26 February 2005 - 05:58 PM

Pakai hub,tapi cable kene kasi kurang drp 100 meter coz nanti data loss.So cam lecturer aku ckp,buat kurang beberapa meter drp 100m cam 95 ke,pastu letak hub kat tgh.

#9 Guest_arisham_*

  • Tetamu

Posted 26 February 2005 - 06:24 PM

sekiranya cable yang dimasukkan kedalam pvc paip yang warna putih tu ditanam kedalam tanah, berapakah jarak kedalaman yang sesuai diperlukan atau pakai hemtam saja....

#10 Guest_sache_*

  • Tetamu

Posted 26 February 2005 - 06:43 PM

Itu no hal kot,janji selamat drp sebarang gangguan.

#11 idealmy

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 457 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuantan, Pahang
  • Kepakaran:Building Security System (Card Access System, IP Based Surveillance System)
  • Freelance:Ya

Posted 26 February 2005 - 09:14 PM

better jauh ke dalam sikit kot. Buatnya tukang kebun main cangkul-cangkul tanah nak tanam pokok bunga tercangkul kabel tu. Putus kan dah satu hal. Kalau dia jenis jujur nak bgtau takpa. Buatnya diamkan jer. Tak pening nak cari kat mana yang problem.

#12 Guest_sache_*

  • Tetamu

Posted 26 February 2005 - 09:25 PM

Takpon guna paip yg org biasa guna utk umah,yg kaler hitam tu.yg tu kuat skit.

#13 Guest_shazmi_*

  • Tetamu

Posted 28 February 2005 - 11:17 AM

guna fiber optic cable.
kena tambah barang lain iaitu 2 media converter, nak tukar dari signal letrik dari ethernet ke cahaya melalui fiber dan di satu hujung lagi, tukar cahaya balik ke letrik.

#14 Guest_sache_*

  • Tetamu

Posted 28 February 2005 - 06:20 PM

kos camne plak kalu guna fiber??

#15 multiplexer

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 755 posts
  • Location:enstek
  • Interests:memancing

Posted 28 February 2005 - 06:28 PM

fibre mahal wooo.. nak terminate cable tu pun dah beribu (ni orang bagitau aku.. x tau lah betul ke x)

#16 matdin97

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,100 posts
  • Location:24300 Kerteh
  • Interests:Naik Basikal Racing
  • Kepakaran:Cyber Cafe Setup
  • Freelance:Ya

Posted 28 February 2005 - 10:55 PM

130meter, paling jimat dengan wireless.

p/s : kalau nak tanam utp cable tu logik lagi. kalau nak tanam sekali dengan switch, dah takleh nak bayang camna.

#17 Guest_sache_*

  • Tetamu

Posted 01 March 2005 - 02:46 AM

Rasanya xde org zaman skrang nak tanam skali ngan switch even cap ayam.

Kalu dlm 130meter,bukan ke connection makin perlahan?? Kalu time hujan camne?? ade effect x??

#18 Guest_hec300er_*

  • Tetamu

Posted 01 March 2005 - 07:24 AM

saya pun nak tahu gak ade ke cara yg lbh effisien dr guna fiber optic cable sbb kosnyer mahal.

kalo jarak 130m tu dlm sebuah bangunan, idea spt wireless, switch, hub / repeater bleh diusahakan. tp bagaimana pula criternyer kalo jarak 130m tu mcm jarak merentasi padang ke,.. rumah ke rumah lain ke.. takkan nak cucuk power kat rumah orang lain kot?

berkenaan dgn tanam cable dlm tanah. salurkan cable dalam paip merupakan idea yg bagus untuk mengelakkan gangguan signal dan kerosakan kpd yg berpunca dr pelbagai sbb yg tak disangka cth serangga, haiwan / manusia sendiri. tanamlaa di kwsn yg anda rasa selamat (0.5m ke dlm tanah rasanyer daa cukup) atas tanah pun ok jer tak perlulaa nak tanam kalo dah salurkan dlm paip. org nampak benda tuh, rasanya derang takkan nak ganggu kecuali laa vandelisme tahap melampau.

jika ikut rule rule mmg takde cara lain untuk elakkan signal drop sbb jarak >100m, kecuali guna cara˛ yg dibincangkan sblm ni. alih˛ saya tak menjawab soklan smile.gif sape ader cara lain erk.. saya pun nak tahu gak.. tq

#19 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 01 March 2005 - 08:11 AM

Salah satu cara adalah
yg saya dengar2 PLC (Power Line Communication)..
iaitu internet melalui talian eletrik.

tetapi, puas saya cari tada pun jumpa2 kepakaran PLC building to building.
smile.gif smile.gif

Lagi satu cara.. gunakan telnologi broadband.. kalu dah ada talian telefon (extention) di sana. kena beli pizza box lah.. smile.gif

Edited by AbgLang, 01 March 2005 - 08:12 AM.


#20 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 01 March 2005 - 03:40 PM

Salah satu solution...
gunakan broadband smile.gif smile.gif
tak perlu tarik cable baru..
just gunakan line telefon yg sedia ada..

tapi ntah sapa pakar dalam ni smile.gif

#21 Guest_zahrin_*

  • Tetamu

Posted 07 March 2005 - 10:39 AM

huhuhu baru sekarangaku dgrr nak tanam utp dlm tanah... pakai pvc plak tu laugh.gif . aku nak tya skit even klu ko tanam 7 kaki sekalipun, adakah pvc tu selamat. ko tau kan dlm tanah tu ada air dan benda yg sewaktu dgnya yg blh merosakkan cable tu sendiri. kalau ko tanam fibre ko x leh tanam guna pvc tapi kena guna ducting (paip besar warna hitam tu). kan mmg dah piwaian dia cam tu klu cable ni lbh dari 100meter db akan lost

#22 Guest_sache_*

  • Tetamu

Posted 07 March 2005 - 09:41 PM

Kalu tanam ngan pvc pon air leh masok ke?? Habis tu ape solution dia??

#23 Guest_Takde Nama_*

  • Tetamu

Posted 08 March 2005 - 01:04 AM

aku rasa... kalau tanam 7 kaki.. pvc tu memang selamat... tapi cable tu tak pasti la pulak selamat ke tak..

#24 NetLayer

    Korporal

  • Ahli
  • 92 posts
  • Location:K.L
  • Kepakaran:System, Network & Security
  • Freelance:Tidak

Posted 16 March 2005 - 05:44 PM

Salam... rolleyes.gif

Fuh ... semua ilmu x2 keluar... Repeter tu aku belajar masa tahun 97/98 hehe ...

Aku cadangkan kau pakai STP cable @ COAX cable ... sebab boleh support around 150m

happy go lucky ph34r.gif

#25 Guest_sache_*

  • Tetamu

Posted 16 March 2005 - 05:48 PM

Kalu coax yg di maksudkan, maybe 10base2 kot, support 185m.

#26 Guest_youzer_*

  • Tetamu

Posted 16 March 2005 - 09:25 PM

tak yahh susah2 lahh brother..... guna WIRELESS jerk senang... tak yah nak pikir2 panjang beb

.. tapi nak buat Xperiment ok jugak.. tul tak...leh tambah kan ILmu.. hehehe..

kalo dah tak de device yg sesuai.. ape kata tubuh kan satu team cipta satu device yg sesuai.. btul tak... MALAYSIA Mesti Boleh Beb....

#27 NetLayer

    Korporal

  • Ahli
  • 92 posts
  • Location:K.L
  • Kepakaran:System, Network & Security
  • Freelance:Tidak

Posted 17 March 2005 - 10:02 AM

Salam... wink.gif

Guna sahaja STP cable ... memang boleh punya .. sebab aku ada buat dekat Honda, Alor gajah ... Tapi plug RJ-45 dia tu lain skit ... dia ada steel dekat bahagian bawah biggrin.gif

WIRELESS plak aku biasa implement untuk sambung dalam IPTA yang ada kolam @ tasik ... So cable .. tak boleh tanam dalam tanah ..... Aku solve kan problem pakai WIRELESS connection ph34r.gif

Event fiber optic pun aku biasa test bengkok kan kepada 90% .... Fiber yang ada gel dalamnya .... tengok sampai sekarang still okay lagi la... .. tapi skill ni tak digalakkan la..

#28 Guest_sache_*

  • Tetamu

Posted 17 March 2005 - 10:52 AM

Rasanya connector coaxial cable tu bukan RJ46 tapi BNC.

#29 NetLayer

    Korporal

  • Ahli
  • 92 posts
  • Location:K.L
  • Kepakaran:System, Network & Security
  • Freelance:Tidak

Posted 18 March 2005 - 10:51 AM

QUOTE(sache @ Mar 17 2005, 10:52 AM)
Rasanya connector coaxial cable tu bukan RJ46 tapi BNC.

Salam... all.. blink.gif

heehhe .. aduhh .. maaf sache

aku nak betulkan sikit ... mamang la coaxial cable pakai BNC, yang aku cakap tu STP cable pakai RJ45

RJ46 ... oit mana kau belajar ni .. RJ45 & RJ11 shj yang aku pernah dengar ph34r.gif

Info :

Coaxial cable juga dikenali sebagai lolos cable ... ini semua kebanyakkanya sekarang digunakan untuk connection Antena ... macam TMnet VSAT dan Antena Wireless untuk Acess point

#30 Guest_2furious_*

  • Tetamu

Posted 18 March 2005 - 11:00 AM

ewkekhkehkekhkehkekh tongue.gif tu barunya .. kekehkekhekhkehk tongue.gif /me sekeh pala NetLayer

#31 Guest_sache_*

  • Tetamu

Posted 18 March 2005 - 11:46 AM

Aiseyman, salah taip ar. Sorry.

#32 Guest_thecreech_*

  • Tetamu

Posted 21 March 2005 - 05:47 PM

ada sesapa yg teringin nak applykan PLC dalam network rumah diorang?aku ader sorang kontek yg buat benda nih....sbb aku rasa technology PLC baru lagi kat Malaysia....

aku tanya rituh kat dia....kos mmg tinggi sikit tapi utk setup installation mmg senang...just plug kat plug letrik rumah jer....setiap node kena ader device PLC dia sendiri laaa....lepas tuh rumah korang akan jadi satu network yg besar laa....

ader effect dengan kilat tak?

#33 Guest_Crimper_*

  • Tetamu

Posted 21 March 2005 - 09:20 PM

PLC??
homeplug ka??
macam aztech homeplug blablabla..

#34 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 21 March 2005 - 09:28 PM

QUOTE(thecreech @ Mar 21 2005, 05:47 PM)
ada sesapa yg teringin nak applykan PLC dalam network rumah diorang?aku ader sorang kontek yg buat benda nih....sbb aku rasa technology PLC baru lagi kat Malaysia....

aku tanya rituh kat dia....kos mmg tinggi sikit tapi utk setup installation mmg senang...just plug kat plug letrik rumah jer....setiap node kena ader device PLC dia sendiri laaa....lepas tuh rumah korang akan jadi satu network yg besar laa....

ader effect dengan kilat tak?

bagi aku contact no / alamat dia..
web dia..
etc etc yg berkaitan smile.gif smile.gif

PLC implementation dalam skala besar smile.gif

#35 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 21 March 2005 - 09:37 PM

PLC..
sapa pernah cuba..
kongsi dengan jiran2 bule kah ? smile.gif smile.gif


Ethernet <--> homeplug <--> eletrik <-->DB Eletrik <--> Meter Eletrik <--> ntah pegi mana2 <-->DB Eletrik Jiran sebelah rumah <--> eletrik <--> homeplug <--> ethernet

smile.gif smile.gif

#36 Guest_^KamilskaZ^_*

  • Tetamu

Posted 21 March 2005 - 09:46 PM

hoho....nak bagus pakai repeater atau penguat.itu lah jalan paling murah nak dapat jarak lebih seratus meter.

#37 Guest_betterman_*

  • Tetamu

Posted 05 April 2005 - 06:27 AM

PLC tuh kalau karan takder buleh guna lagi ker? smile.gif

#38 Guest_kiu_kusanagi_*

  • Tetamu

Posted 05 April 2005 - 08:18 AM

fiber optic..
pakai fiber optic yang murah
murah je..
rasanyalah.. blink.gif

#39 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 05 April 2005 - 09:18 AM

rasanya berapa tu yeee.. biggrin.gif biggrin.gif

dah Module utk fiber optic pun dah ribu2 biggrin.gif biggrin.gif

#40 Guest_sache_*

  • Tetamu

Posted 05 April 2005 - 09:35 PM

Nak tanya, OC connection tu camne?? Ade member kat jepun ckp dia guna OC-2, tapi tak jupe plak kat google ape tu OC-2.

#41 Guest_sunburn_*

  • Tetamu

Posted 11 April 2005 - 10:06 AM

QUOTE(betterman @ Apr 5 2005, 06:27 AM)
PLC tuh kalau karan takder buleh guna lagi ker? smile.gif

hehe...xleh guna nanti..so,pakai le power supply

#42 Guest_sunburn_*

  • Tetamu

Posted 11 April 2005 - 10:09 AM

QUOTE(kiu_kusanagi @ Apr 5 2005, 08:18 AM)
fiber optic..
pakai fiber optic yang murah
murah je..
rasanyalah.. blink.gif

isk...ada ke fiber optic yang murah? x penah tau la pulak
sbb mechine splicing pun dah mencecah angka 80,000
tu blom peralatan2 nak buat jointing lagi...mahal woo..
kalau x silap..setiap joint 1 fiber optic...RM100 charge..biggrin.gif

#43 Guest_kiu_kusanagi_*

  • Tetamu

Posted 11 April 2005 - 10:48 AM

uhuhuhu..aku silap tgl..
kwn tu nakn +-130meter je kan??
fiber optic semeter dah belas belas inggit..kalu 130meter?banyak tu...
pakai la repeater...murah murah..save

#44 Guest_sache_*

  • Tetamu

Posted 11 April 2005 - 11:06 AM

Topic ni masih jalan ke??
Solution sebenar dia??

#45 Guest_airkosong_*

  • Tetamu

Posted 11 April 2005 - 12:16 PM

lum expired lg?
tgk keadaanlah solution kalo nak yg bkualiti kna spend bajet skit.tp puas hati.tp pakai repeater lg reasonable lah.tgk budget dan tgk keperluan.

#46 Guest_sunburn_*

  • Tetamu

Posted 11 April 2005 - 03:38 PM

QUOTE(airkosong @ Apr 11 2005, 12:16 PM)
lum expired lg?
tgk keadaanlah solution kalo nak yg bkualiti kna spend bajet skit.tp puas hati.tp pakai repeater lg reasonable lah.tgk budget dan tgk keperluan.

huhu..pakai je repeater..jalan senang..ok

#47 kopytiam

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 878 posts
  • Location:Simpang Tiga KL

Posted 11 April 2005 - 04:48 PM

QUOTE
OC connection tu camne?? Ade member kat jepun ckp dia guna OC-2, tapi tak jupe plak kat google ape tu OC-2.


Teknologi:Fixed Network
Kelajuan:56Kbps
Medium:Twisted pair
Penggunaan:rumah dan syarikat


Kelajuan:BRI:64Kbps ke 128Kbps PRI:23(T-1) atau 30(E1) boleh mencapai 64Kbps channel dan control channel sehingga 1.544Mbps(-1) atau 2.048(E1)
Medium:BRI-twisted pair / PRI- T-1 atau E-1 line
Penggunaan:BRI: rumah dan syarikat sederhana PRI:syarikat besar

Teknologi:IDSL
Kelajuan:128Kbps
Medium:Twisted pair
Penggunaan:rumah dan syarikat

Teknologi:Satelit
Kelajuan:400Kbps(Direct PC)
Medium:Udara/frekuensi
Penggunaan:rumah dan syarikat

Teknologi:Frame relay
Kelajuan:56Kbps sehingga 1.544Mbps
Medium:Twisted pair atau coaxial kabel
Penggunaan:Video conference/syarikat besar

Teknologi:DS1/T1
Kelajuan:1.544Mbps
Medium:Twisted pair, coaxial, fiber
Penggunaan:Video conference/syarikat besar

Teknologi:E1
Kelajuan:2.048Mbps
Medium:Twisted pair, coaxial, fiber
Penggunaan:32 channel European bersamaan dengan T-1

Teknologi:T-1C (DS1C)
Kelajuan:3.152Mbps
Medium:Twisted pair, coaxial, fiber
Penggunaan:Syarikat besar

Teknologi:DS2/T2
Kelajuan:6.312Mbps
Medium:Twisted pair, coaxial, fiber
Penggunaan:Syarikat besar

Teknologi:DSL
Kelajuan:512Kbps ke 8Mbps
Medium:Twisted pair(digunakan sebagai sebuah medium digital broadband)
Penggunaan:rumah/syarikat

Teknologi:E2
Kelajuan:8.448Mbps
Medium:Twisted pair, coaxial, fiber
Penggunaan:membawa 4 multiplexed signal E-1

Teknologi:E3
Kelajuan:34.368Mbps
Medium:Twisted pair, fiber
Penggunaan:membawa 16signal E-1

Teknologi:DS3/T3
Kelajuan:44.736Mbps
Medium:coaxial,
Penggunaan:link kecil internet infrastruktur ISP to internet infrastruktur

Teknologi:OC1
Kelajuan:51.84Mbps
Medium:fiber
Penggunaan:smaller link within internet infrastruktur

Teknologi:FDDI
Kelajuan:100Mbps
Medium:fiber
Penggunaan:wide range LAN biasannya dalam syarikat besar atau ISP

Teknologi:DS3D/T3D
Kelajuan:135Mbps
Medium:fiber
Penggunaan:link yang kecil dalam Internet infrastruktur

Teknologi:E4
Kelajuan:139.264Mbps
Medium:fiber
Penggunaan:bawa 4 channel E3(up to1,920 simultaneous voice conversation)

Teknologi:OC3/STM1
Kelajuan:155.52Mbps
Medium:fiber
Penggunaan:Internet backbone utk syarikat besar, membawa 4 channel E4

Teknologi:E5
Kelajuan:565.148Mbps
Medium:fiber
Penggunaan:Internet backbone utk syarikat besar (upto 7,680 voice conversation)

Teknologi:OC12/STM4
Kelajuan:622.08Mbps
Medium:fiber
Penggunaan:Internet backbone utk syarikat besar

Teknologi:OC24
Kelajuan:1.244Gbps
Medium:fiber
Penggunaan:Internet backbone utk syarikat besar

Teknologi:OC48/STM16
Kelajuan:2.488Gbps
Medium:fiber
Penggunaan:Internet backbone utk syarikat besar

Teknologi:OC192/STM64
Kelajuan:10Gbps
Medium:fiber
Penggunaan:Internet backbone utk syarikat besar

Teknologi:OC256
Kelajuan:13.271Gbps
Medium:fiber
Penggunaan:Internet backbone utk syarikat besar

ni dipetik dari nota network aku..sumber dah tak ingat lar mana....kalau ader salah silap harap dapat betulkan..sori eh mods panjang sket.. smile.gif





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users