Jump to content


Sijil Simpanan Premium (bsn)


25 replies to this topic

#1 Guest_abun2k_*

  • Tetamu

Posted 12 April 2005 - 04:34 PM

Assalamualaikum,

just nak tanya di manakah kebenaran dan apakah bukti pemenang utk cabutan sijil simpanan premium itu dimenangi oleh pemegang sijil itu sendiri? ada tak sesiapa dari ittutor yg memiliki sijil simpanan premium (BSN) tu pernah menang cabutan ataupun sedara mara kalian pernah menang?


tq

#2 budu

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 712 posts
  • Kepakaran:Cari tapak tanah.....
  • Freelance:Tidak

Posted 12 April 2005 - 07:19 PM

QUOTE(abun2k @ Apr 12 2005, 04:34 PM)
Assalamualaikum,

just nak tanya di manakah kebenaran dan apakah bukti pemenang utk cabutan sijil simpanan premium itu dimenangi oleh pemegang sijil itu sendiri? ada tak sesiapa dari ittutor yg memiliki sijil simpanan premium (BSN) tu pernah menang cabutan ataupun sedara mara kalian pernah menang?
tq




salah seorang pemenangnya kawan kita saudara Tranc dia dpt Perdana V6 seketul pada bulan lepas..... tanya ler dia...

#3 fakhrul77

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 304 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Bukit Mahkota Bangi
  • Kepakaran:Exchange 2003
  • Freelance:Tidak

Posted 13 April 2005 - 08:36 AM

Hukum bagi Sijil Simpanan Premium-BSN itu ialah Syubhah; kerana padanya terdapat unsur perjudian, di mana seorang yang menang telah membolot kesemua keuntungan yang diambil dari pelaburan semua orang; ia juga syubhah yang hampir kepada haram sebab ia dianjurkan oleh bank mu'amalah yang beroperasi secara riba. (Inilah juga pandangan Syeikh Qaradawi dan Bekas Rektor Al-Azhar Syeikh Mahmud Syaltut)
- dipetik daripada Suara Persatuan Ulama Malaysia

Wallahu'alam

p/s: Simpanlah wang anda di Institusi Perbankkan Islam (Tabung Haji, Bank Islam, dll) laugh.gif

#4 Guest_nadzuan_*

  • Tetamu

Posted 16 April 2005 - 05:14 AM

aku masuk RM2K sampai sekarang tak menang2 lagi

#5 budu

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 712 posts
  • Kepakaran:Cari tapak tanah.....
  • Freelance:Tidak

Posted 17 April 2005 - 12:27 AM

QUOTE(nadzuan @ Apr 16 2005, 05:14 AM)
aku masuk RM2K sampai sekarang tak menang2 lagi



kawan kite tranc cakap dia masuk bulan 1 tahun n bulan 3 dapat v6 seketul...eeemmm rezeki namanya tu...

p/s : ada jygak beli tp x pernah dapat pun...

#6 Mr Gunn

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 640 posts
  • Location:Putrajaya
  • Kepakaran:membaca maklumat˛ it, eh itu hobi gua.
  • Freelance:Tidak

Posted 27 March 2006 - 03:01 PM

Latest info...
ada sesiapa dapat dapat ker??

#7 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 28 March 2006 - 12:29 PM

QUOTE(fakhrul77 @ Apr 13 2005, 08:36 AM)
Hukum bagi Sijil Simpanan Premium-BSN itu ialah Syubhah; kerana padanya terdapat unsur perjudian, di mana seorang yang menang telah membolot kesemua keuntungan yang diambil dari pelaburan semua orang; ia juga syubhah yang hampir kepada haram sebab ia dianjurkan oleh bank mu'amalah yang beroperasi secara riba. (Inilah juga pandangan Syeikh Qaradawi dan Bekas Rektor Al-Azhar Syeikh Mahmud Syaltut)
- dipetik daripada Suara Persatuan Ulama Malaysia

Wallahu'alam

p/s: Simpanlah wang anda di Institusi Perbankkan Islam (Tabung Haji, Bank Islam, dll)  laugh.gif


Ye ke? Tapi kalau ikut ilmu saya yg cetek ni, perjudian tu maknanya duit kita lebur terus. Ni nilai duit tu ada lagi, malah siap ada dividen lagi, so macamana datangnya "...seseorang yang menang telah membolot kesemua keuntungan yang diambil dari pelaburan semua orang..."?. (kalau silap tolong betulkan laa).

Apa pun, saya rasa sekarang ni yang lebih menonjol ialah peraduan SMS kat TV tu, hadiah PS2 laa..rumah laa, motor laa, keta laa, cash money laa...tapi kalau ditelili betul˛ berapa charge diorang letak utk setiap SMS yg dihantar?. Tu lagi laa perjudian tu...

It's just my 3-sen opinion...

#8 fakhrul77

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 304 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Bukit Mahkota Bangi
  • Kepakaran:Exchange 2003
  • Freelance:Tidak

Posted 28 March 2006 - 01:58 PM

QUOTE(mEoWsMArt^ @ Mar 28 2006, 12:29 PM)
Ye ke? Tapi kalau ikut ilmu saya yg cetek ni, perjudian tu maknanya duit kita lebur terus. Ni nilai duit tu ada lagi, malah siap ada dividen lagi, so macamana datangnya "...seseorang yang menang telah membolot kesemua keuntungan yang diambil dari pelaburan semua orang..."?. (kalau silap tolong betulkan laa).

Sdr mEoWsMArt
Hukum Syari'at adalah berdasarkan kepada Al-Quran dan as-Sunnah.
Saya bukan 'Ulama untuk memutuskan sesuatu itu haram, melainkan saya hanya quote pandangan para 'Ulama sahaja.
Ringkasnya saya simpulkan, BSN tidak mengishtiharkan pelaburan itu sebagai Islamic, begitu juga ASN/ASB smile.gif
Wallahu'alam

#9 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 29 March 2006 - 10:13 AM

Salam..
Maaf ya.. harap dapat penerangan lebih lanjut ttg hukum ini..
kerana dalam pemahaman saya...

Berkenaan cabutan bertuah ni..
Dah nama pun Sijil SIMPANAN Premium.
Bukankah kita hanya Menyimpan. Maka apabila menyimpan tidak ada timbul soal untung/rugi kerana simpanan tidak ada untung. Maka dalam hal ini, tidak ada timbul pembahagian keuntungan. Saya tidak pernah dengar Hukum Simpanan kena ada Untung atau Rugi. Kerana menyimpan ni, umpama kita simpan dalam tabung lah, tidak akan ada untung atau rugi.
Lain lah kalau benda ini adalah Pelaburan.... barulah boleh dibicarakan tentang soal Untung / rugi.
Maka, saya tidak faham bagaimana cabutan bertuah jatuh kepada subhah atau perjudian kerana kita tidak ada untung atau rugi. Dan tidak timbul soal pembahagian keuntungan.

Ada ustaz yg mengatakan, kalau kita menyimpan dlam bank. Interest yang bank berikan tu boleh dikategorikan sebagai riba walaupun sedikit.

Edited by AbgLang, 29 March 2006 - 10:15 AM.


#10 fakhrul77

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 304 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Bukit Mahkota Bangi
  • Kepakaran:Exchange 2003
  • Freelance:Tidak

Posted 30 March 2006 - 11:02 AM

QUOTE
Bukankah kita hanya Menyimpan

Duit yang anda simpan rasanya tidak akan kaku begitu shj, pastinya akan digunakan oleh pihak BSN untuk perniagaan. Persoalannya adakah perniagaan mereka mengikut syari'at Islam? Mengapa anda tidak terus sahaja menyimpan/ melabur di bank-bank Islam yang jelas berdagang mengikut syari'at Islam?

Rasanya ITTutor bukanlah forum perbincangan usul-fiqh. Muqallid seperti saya dan saudara semua hanya mengambil hukum fiqh yang dikeluarkan oleh Ulama' muktabar. smile.gif

#11 Mr Gunn

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 640 posts
  • Location:Putrajaya
  • Kepakaran:membaca maklumat˛ it, eh itu hobi gua.
  • Freelance:Tidak

Posted 30 March 2006 - 11:15 AM

Buka akaun kat mana˛ bank tapi kebanyakkan bank ada pilihan sendiri seperti al wadiah... smalam dah buka akaun kat BSN akan al wadiah smile.gif

Edited by Mr Gunn, 30 March 2006 - 11:16 AM.


#12 Mr Gunn

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 640 posts
  • Location:Putrajaya
  • Kepakaran:membaca maklumat˛ it, eh itu hobi gua.
  • Freelance:Tidak

Posted 10 April 2006 - 07:30 PM

Kat mana nak dapatkan info untuk cabutan nombor tu???

#13 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 11 April 2006 - 05:53 PM

QUOTE(Mr Gunn @ Apr 10 2006, 07:30 PM)
Kat mana nak dapatkan info untuk cabutan nombor tu???


no ape bro?... sijil premium 2 ker? dlm sokkabar ade...

#14 Mr Gunn

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 640 posts
  • Location:Putrajaya
  • Kepakaran:membaca maklumat˛ it, eh itu hobi gua.
  • Freelance:Tidak

Posted 12 April 2006 - 08:19 AM

QUOTE(owene97 @ Apr 11 2006, 05:53 PM)
no ape bro?... sijil premium 2 ker? dlm sokkabar ade...

yer ker?
bila tu?
utusan kan?
dia tak ada website ker untuk tengok nombor cabutan tu?

#15 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 12 April 2006 - 01:17 PM

QUOTE(Mr Gunn @ Apr 12 2006, 08:19 AM)
yer ker?
bila tu?
utusan kan?
dia tak ada website ker untuk tengok nombor cabutan tu?


dlm utusan...die kuar tiap2 bln rasenyer...xtau sgt, sbb x beli/simpan pon, tp slalu gak la nmpk (sbln skali kot - tp xtau bape ari bln)... smile.gif

lupa lak...ni link die...

http://www.bsn.com.my/1-SSPKeputusan2006.html

bro ade simpan ker?good luck smile.gif

Edited by owene97, 12 April 2006 - 01:19 PM.


#16 Mr Gunn

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 640 posts
  • Location:Putrajaya
  • Kepakaran:membaca maklumat˛ it, eh itu hobi gua.
  • Freelance:Tidak

Posted 12 April 2006 - 01:40 PM

terima kasih atas info tu

#17 saniboy

    Kadet

  • Ahli
  • 22 posts
  • Location:S

Posted 12 April 2006 - 09:53 PM

Sekarang kita kena cek sendiri ke? Dedulu kata tak payah, kalau dapat diarang akan beritahu melalui surat. Tak pernah cek pon. Kira rugi oooh.

#18 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 13 April 2006 - 10:26 AM

QUOTE(saniboy @ Apr 12 2006, 09:53 PM)
Sekarang kita kena cek sendiri ke?  Dedulu kata tak payah, kalau dapat diarang  akan beritahu melalui surat.  Tak pernah cek pon.  Kira rugi  oooh.


kalo dlu2 diorg kate kalo dpt akan dihubungi ngn surat...tp kalo surat2 biase kkdg 2 xsmpai gak (kt cnie ade kes posmen buang surat - dia pon dah kene buang)...ade teknologi skg nie, leh la pakai...result dr taun 2005 still ade lg...

#19 Mr Gunn

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 640 posts
  • Location:Putrajaya
  • Kepakaran:membaca maklumat˛ it, eh itu hobi gua.
  • Freelance:Tidak

Posted 13 April 2006 - 11:31 AM

QUOTE(owene97 @ Apr 13 2006, 10:26 AM)
kalo dlu2 diorg kate kalo dpt akan dihubungi ngn surat...tp kalo surat2 biase kkdg 2 xsmpai gak (kt cnie ade kes posmen buang surat - dia pon dah kene buang)...ade teknologi skg nie, leh la pakai...result dr taun 2005 still ade lg...

still boleh tuntut ker hadiah yang tak dituntut dari tahun 2005

#20 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 13 April 2006 - 12:46 PM

QUOTE(Mr Gunn @ Apr 13 2006, 11:31 AM)
still boleh tuntut ker hadiah yang tak dituntut dari tahun 2005


xtau la plak...tp leh la tau kalo dpt tp x / x dpt dihubungi...sbb sepupu masuk dah masuk bertaun2 tp xpenah dpt pape pon...sijil pree pon xpenah dpt (xde rezki la kot tongue.gif )

#21 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 14 April 2006 - 05:34 AM

orang yang dapat kereta merc tu dia letak berapa ribu dalam simpanan SSP?

#22 Mr Gunn

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 640 posts
  • Location:Putrajaya
  • Kepakaran:membaca maklumat˛ it, eh itu hobi gua.
  • Freelance:Tidak

Posted 14 April 2006 - 08:34 AM

Kawan bagi tahu dia masukkan RM2000 layak untuk dapat cabutan untuk kereta tapi bukan Merc smile.gif

#23 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 14 April 2006 - 09:45 AM

QUOTE(Mr Gunn @ Apr 14 2006, 08:34 AM)
Kawan bagi tahu dia masukkan RM2000 layak untuk dapat cabutan untuk kereta tapi bukan Merc smile.gif



ooo...ade limit gak ek kalo nak dpt kete...igtkn kalo beli 1 pon kire layak nak dpt merc...kalo cam2 susah gak la kalo org biasa-biasa nak dpt adiah gempak2 ek...

#24 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 16 April 2006 - 09:47 AM

QUOTE(owene97 @ Apr 14 2006, 09:45 AM)
ooo...ade limit gak ek kalo nak dpt kete...igtkn kalo beli 1 pon kire layak nak dpt merc...kalo cam2 susah gak la kalo org biasa-biasa nak dpt adiah gempak2 ek...

memang susah... kadang-kadang je... smile.gif kalau nak best.. ada 10K letak la dalam tu... mesti kebarangkalian tu lagi tinggi...

#25 zero_hour

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 538 posts
  • Location:k.samarahan
  • Interests:games,and komputer....

Posted 16 April 2006 - 03:56 PM

bapa kawan saya pernah menang mercedez benz...dah lama dah....untung btol...


saya ingat pun nak masuk,tapi x tahu cam mane nak buat sijil primium ni???at least brapa nak letak?rm50 dapat x?? smile.gif

#26 Mr Gunn

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 640 posts
  • Location:Putrajaya
  • Kepakaran:membaca maklumat˛ it, eh itu hobi gua.
  • Freelance:Tidak

Posted 17 April 2006 - 09:05 AM

QUOTE(zero_hour @ Apr 16 2006, 03:56 PM)
bapa kawan saya pernah menang mercedez benz...dah lama dah....untung btol...
saya ingat pun nak masuk,tapi x tahu cam mane nak buat sijil primium ni???at least brapa nak letak?rm50 dapat x?? smile.gif

pergi Bank Simpanan Nasional.. isi satu borang lepas tu bagi duit sekali..
RM 10.00 untuk setiap unit...
kalau RM50 dapat 5 unit...





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users