Jump to content


- - - - -

Temuduga,resume Dan ...


238 replies to this topic

#1 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 25 June 2002 - 01:20 PM

Assallamualaikum,
Rasanya makin ramai bertanya tentang perkara resume, temuduga dan pengalaman pertama bekerja ni. So saya buat satu topik khas untuk bincangkan perkara ini supaya boleh jadi bahan rujukan.

So saya ambil contoh resume saya dulu untuk jadi bahan rujukan.
p/s tak semua data adalah betulbanyak telah ditokok tambah untuk menyedapkan jalan cerita laugh.gif ) telah diubah sebab ada yang Private and Confidential smile.gif

QUOTE
PERSONAL DETAILS

Name                :  Ali b Ahmad
Age                :  24
NRIC                : 780101-01-0101
Sex          :  Male
Marital  Status    : Single
Home Address    :
Tel                    :03-4234324
Mobile                :0126453545
Current Job        : Network Engineer 
Website              : http://www.ittutor.net
Email                  :ali@yahoo.com
Current  Salary    :RM2000     

EDUCATIONS AND QUALIFICATIONS
1986-88 Sekolah Menengah XYZ , Batu Pahat, Johor.
SRP :  8A1                Aggregate: 15

1989-90 Sekolah ABC, Seremban , Negeri Sembilan.
SPM : 9A1 :Aggregate :16
1991-92 Pusat Pendidikan Persedian, ITM Shah Alam, Selangor.
A Level : Mathematics (A), Further Mathematics(A), Physics (A)

1993-96 University of Pt. Sulong.
BEng in Electrical and Electronics Engineering.
1st Class Honours

TRAINING ATTENDED

30/9/96-11/10/96
Nokia NMS 1000/100 Commissioning and Administration [H2.4]  Helsinki Finland

21/4/97-9/5/97
NMS100(0) H3.0 Upgrade Course  Helsinki Finland

1/6/98-12/6/98  NMS/100(0) Upgrade and Features Course
Helsinki Finland

April 97  Oracle System Administration  APIIT, KL

Jan 97  UNIX System Administration  APIIT, KL

3/7/00-5/7/00  3Com Customised Total Control Installation and Management HiperArc,  3Com KL

PROFESSIONAL CERTIFICATIONS

CISCO CERTIFICATIONS

 
BRAINBENCH CERTIFICATIONS

SKILLS

Operating Systems

HPUX 9.x/10.x, Solaris 2.5 and 2.6 , Linux 2.0.33 ,AIX 4.3.3, Windows 95/98  and  MSDOS 6.0.

Software and programs  included NFS,NIS/YP,telnet,TFTP,tcpdump,snoop,printer management , Apache Webserver , backup and recovery  etc.

Network Management  and Security System Software
Nokia NMS 1000 H2.4/H3.0/H3.2 , Nortel EC-1 Element Controller, ESRI GIS, HP RFTS (Remote Fibre Test Systems),HP Open View, Nortel PP NMS, Cisco Works 2000, CWSI, Traffic Director, Cisco Netranger (Intrusion Detection System), Netsaint ,  Big Brother and  MRTG (Multi Router Traffic Grapher).

Hardware
Configure and troubleshoot Cisco 2500,4000 and 7000 Series.
Configure and troubleshoot Cisco Catalyst 2900 and 6509.
Install and configure Cisco Local Director and Cache Engine.
Install and maintain HP server G50/K220,  workstation HP 7000 Series and  X terminal
Install , configure and troubleshoot Nokia  DB2/DM2  MUX and Nokia DX200 Exchange
Install and configure Nortel Baystack 450-24T and Nortel Passport 8010
User for Nortel STM-1 TN1-X and TN1-C
Troubleshoot  network using Network General Sniffer

Protocols
TCP/IP, SNA, X.25, Frame Relay, FTAM ,Ethernet, PPP, STM-1, SDH

PROFESSIONAL EXPERIENCE

August  1996- Jun 1999 Sapura Nokia Telecommunications  Network Management System Engineer 
Perform duties as an NMS engineer  in a fixed network telecommunications industry  to commission , support and maintain Nokia NMS 1000 solution  to Telekom Malaysia.
Installing HPUX operating systems, servers, workstation, X-terminal, printers, vendor software packages, system customization of  Nokia NMS 1000.
Successful implementation of Y2K Upgrade  of  database server, communication server  and application servers within 24hours which involves reinstallation of HPUX 10.2 ,Nokia software, Oracle 7 and other third party software.
Planning and conducting training and acceptance test to customers.
Involve in integration of Nokia DX200 with Comptel Billing system using FTAM.
Used to dealing with Hewlett Packard Customer Services, Nokia Network Management System Support using phone, fax or emails when helps are  needed.
Built a X.25 wide area network which covered all Nokia DX200 switches in Johor, Melaka Negeri Sembilan , Kuala Lumpur and Sabah.
Project  leader of Nokia  NMS1000 H3.2 Y2K upgrade for Telekom Malaysia.

June 1999- June 2000    Fibrecomm Network Sdn Bhd  Network Analyst       
Perform duties as Network Analyst for a network service provider which primary business deals with fibre optic over powerline  infrastructures, bandwidth services such as frame relay and SDH.
Oversee/perform the daily routine as a system administrator in  monitoring  more than 50 network elements consists of Nortel Passport , HP RTU (Remote Test Unit) ,SDH  and fibre optic which spread all over Peninsular Malaysia using Network Management System applications such as HP OpenView, Nortel PP Manager and Esri GIS.
Involved in setting up the NMC (Network Management Centre), the processes and standard operating procedures (SOP) and finally implements the fault handling management  and job escalation for the network and the customer.
Built  a web based  intranet system which include network  monitoring system , calendar , bulletin , trouble ticketing and various automated programs to  increase efficiency of our Network Management Centre. The system was built on Linux and support  remote dial-up over PPP for our standby staffs.
Provide monthly and quarterly network performance analysis for our fibre optic cable service and bandwidth.
Handle  on line support through telephones  for customers such as Celcom and MIMOS.

June 2000- present  IBM (M) Sdn Bhd- Network Specialist
Involved in IBM networking projects such as Time.net (ISP), 1800assist.com (networking host for MOL.com), Dataran Maybank Relocation Project and 1stSilicon Project.
Dataran Maybank Project: A 3 x 20 floors building multilayer switched network project.
Install ,configure and trouble shoot Nortel Baystack 24-T switches and Nortel Passport 8010.
Medical Online Project : Setup a nationwide wide area network & multilayer switched network for the Medical Online in hospitals and health clinics in Kajang, Seremban and KL.
Configure the integration of HP OPenview  and CiscoWorks 2000.
Install , configure and provide support for Cisco Network Management System products which are Cisco Works 2000  , Traffic Director and CWSI and RWAN bundle.
1800Assist.com : Install and configure Cisco Netranger Sensor and Netranger Director for Cisco Netranger Intrusion Detection System.
Time.net ISP: Provide technical support for the CiscoWorks2000.
1stSilicon Factory, Kuching : Install , configure and provide support for Cisco
Network Management System products which is Cisco Works 2000  , Traffic Director  and CWSI
Provide technical support for IBM networking products for customers such as Bank  Simpanan Nasional, Jaya Jusco and others.

Organizational/Coordination Skills
Organize
As the director of Malaysian Night of Manchester  during my studies, I have organized a team to held a cultural night attended by more than 500 people. There were tight budget and time but we managed a team spirit and everyone worked well together.

Plan

I have the experience in planning project using the Microsoft Project software, distributing jobs and organize people.
I was also the project leader for in implementing the Y2K upgrade for the Nokia NMS 1000 H3.2.

Customers

I am used to deal with vendors and demanding customers such as Telekom Malaysia, Time Telekom, MIMOS,  Celcom, Maybank and others.



INTERESTS AND LEISURE ACTIVITIES

Sports
I have represented my school for State Tournament Hockey.
I enjoy archery, martial arts and table tennis.

Books
I enjoy reading science & general knowledge magazine, storybooks and comics.

Others
I enjoy travelling, so far I have been to UK, Holland, Finland and Sweden. I also enjoy listening to music and watching movies.

Referee :


#2 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 25 June 2002 - 02:31 PM

Contoh resume dari website lain:-
http://www.quintcareers.com/resume_samples.html

http://www.quintcareers.com/scannable_resu...ume_sample.html

http://jobstar.org/tools/resume/samples.cfm

Contoh Covering Letter.
http://jobstar.org/tools/resume/clet-ex.cfm

#3 Guest_blade_*

  • Tetamu

Posted 25 June 2002 - 02:48 PM

wehh zal, ko takder lobang keje² baru ker kat situ..?

#4 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 25 June 2002 - 03:17 PM

Assalamualaikum,
Share sedikit pengalaman pertama saya cari kerja.

Saya grad tahun 1996 bulan pertengahan July rasanya. Masa tu kerja banyak jugak laa rasanya kalau dibandingkan dengan 97. Result saya taklah cemerlang mana..cukup2 pass jek..

Hari pertama saya sampai Malaysia , malam tu saya baca NST ada advert walk in interview yang saya rasa fit untuk kelayakan saya. Besoknya saya balik Johor dan lusa saya datang semula ke KL untuk interview.

Biasalah, baru balik Malaysia kelam kabut sikit ..sijil pun tak dapat lagi cuma transkrip result jek ada..tapi resume dah siap dah bertaip masa kat UK lagi..

Kat resume saya rasanya tak banyak sangat isi.. adalah sikit skill sikit..programming Turbo Pascal (yang mostly buat assignment tiru dari senior ..ubah2 sikit <-very bad example untuk adik2 dan saya nyesal jugak sekarang :oops:

Kat resume tulis , experience in UNIX <-walhal saya rasa saya tahu beberapa command jek.. (ls,pwd) dan beberapa skill yang pickup dari IRC (UNIX) <-saya dulu kaki irc 93-99, sebab tu result tak bagus :-?
[this is one of the reasonlah..]

Experience kerja- buat praktikal kat Motorola Senawang 2 bulan.
Tak compulsory untuk grad tapi saya apply jugak since saya rasa pengalaman tu amat penting..

Tapi alhamdulillah ..tak banyak yang dia tanya..dan dia tak tengok result universiti saya..mungkin sebab result SRP,SPM saya tak reflects so.
Beberapa hari kemudian saya dapat result yang saya diterima bekerja. So saya dapat kerja 2 minggu lepas saya balik Malaysia dan antara orang yang pertama dapat kerja antara kawan2 saya lain. Masa saya report ke JPA , orang JPA pun heran..dengan selambanya kata.."Ehh result teruk pun dah dapat kerja?".. :evil: panas jek saya dengar cakap clerk JPA tu..

So awal August tu..sampailah saya ke KL.. Orang BP pi KL.. jalan pun tak tau..dok kat bilik sewa kat Greenwood Gombak.. Parent saya hantar saya berbekalkan sebuah kapchai Honda C70 yang diangkat khas dari BP ke KL naik lori..(kapchai tu tak larat nak jalan pi BP ke KL)

So doklah saya kat KL masa tu..bawak kapchai manjang sesat..kerja kat Wangsa Maju..

Dan believe it or not.. Saya pun macam orang baru kerja..banyak benda tak tau..Tapi saya jadikan attitude banyakkan bertanya..dan every time saya jumpa benda yang saya tak belajar..saya get a book to learn..sekali tu masuk meeting dok cerita pasal UPS ..dok nganga jugak..apa kenamanya UPS. Tapi masa meeting buat2 tau laaa off course..kena la jaga nama sikit..habis meeting tanyalah senior hehe..
Lepas tu saya rajin baca internet..then lately since 2000 saya banyak beli buku. At least one a month.

So memang camtu laa..kita gradually improve.. Bukan sekelip mata jadi terror..<-sekarang ni pun tak terrer lagi tapi kira terrer lah compare masa dulu.

Dan nasihat saya kat adik2 nak kerja tu..perasaan "tak confident" , risau, suspen tu adalah normal..lama kelamaan nanti hilanglah. Make sure kita belajar dan improve..Saya rasa benda yang sama tiap kali saya tukar kerja..La ni dah 3 kali tukar kerja dalam masa 6 thn..Dah lali dah..

Nanti saya share tips interview yang pernah saya attend. Banyak gak laa..antaranya saya pernah pi ke Mesiniaga,Solsis,Anderson Consulting,IBM etc..

#5 Guest_rosearnie_*

  • Tetamu

Posted 26 June 2002 - 09:21 AM

assalamualaikum..
mintak tolong sesiapa paparkan resume dia masa first2 nak masuk kerja.Bila tengok resume org yg banyak pengalaman ;rasa mcm ..eee..jauhnye kelayakan saya ngan org2 nie.

#6 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 26 June 2002 - 09:36 AM

Jobstreet ada contoh untuk guidance baca artikel ini :-
http://www.jobstreet.com.my/career/jobs123...3/graduate6.htm

My first resume: a guide for fresh grads


Ada banyak lagi tips :-
http://www.jobstreet.com.my/career/jobs123...3/default.htm#1

#7 Guest_amamia78_*

  • Tetamu

Posted 27 June 2002 - 03:05 PM

lulusan oversea rupanya awak ek rizal...dasat tu...kalau baca citer awak tu memang murah rezekilah namanya tu...semoga ko bertambah maju dan maju sebagai anak melayu... smile.gif

#8 Guest_jojet_*

  • Tetamu

Posted 28 June 2002 - 04:25 PM

assalamulaikum...
abg rizal bila nak sambung cerita abng ... org dah tak sabar nak baca. :roll:
hehehe!!!

#9 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 29 June 2002 - 08:16 PM

Assallamualaikum,
Opss sori. Saya ingatkan tak ada yang berminat since kurang reply. OK saya sambung tips saya
tentang pengalaman saya bekerja .

Bagi saya antara perkara penting yang boleh dibuat sebelum dapat kerja adalah untuk
mendapatkan foundation atau tapak asas tentang bidang yang dipilih.
Saya dulu bukanlah orang yang natural minat ke arat networking/computer nih.Tapi rasanya kita boleh pupuk minat tu perlahan-lahan.


Banyak soalan bertanya bagaimana nak jadi expert? Tips ni saya share dari senior saya yang expert since saya tak expert smile.gif, dia
CCIE with x2 experience saya. Dia kata kuatkan dan get the right foundation..

Bagaimana? Since saya orang networking saya bagi contoh untuk orang networking lah yek. Banyak soalan disini yang saya dapat
tanya pasal switching contohnya, dan bila saya explain still tak faham lebih2 lagi kalau saya penjelasan saya ada sebut
pasal lapisan OSI.Sebut cerita layer 2, sebut pasal MAC address, IP dan lain2. Penghabisannya sia2 saya explain
sebab dia banyak sangat benda yang dia konfius. Kesimpulannya kat sini, foundation kena kuat dan satu contohnya dalam
networking mahirkan betul konsep OSI even dalam CCNA exam anda akan jumpa banyak soalan yang berkait dengan CCNA sebab mereka
tahu berapa pentingnya CCNA dalam mempelajari ilmu networking.

Contoh lain tentang pentingnya foundation adalah dalam mempelajari OS. Sekarang ni mungkin dua kuasa besar OS adalah
UNIX dan Windows. Prinsip bekerja OS pun lebih kurang sama..Mungkin luarannya interface sahaja lain tapi
konsepnya hampir sama. Windows most all of us pernah pakai..No reason kita tak boleh mahir menggunakannya.

Dan UNIX..Sekarang ni bukan susah nak dapat access ke UNIX semenjak lahirnya Linux. DUlu masa saya belajar nak apply account
UNIX terpaksa turun.. naik jumpa head of dept jumpa Prof. baru boleh dapat satu.
Sekarang install sahaja Linux anda boleh belajar macam2..Boleh belajar konsep networking ,boleh belajar buat firewall ,router etc
name it Linux insyaallah provide the solution.Download for free..tak pun boleh contact Abang Faris (iklan ni Faris :0)
Dan kalau nak tau konsep bekerja benda ni semua hampir sama..so mungkin berkerja nanti anda jumpa produk branded
seperti Cisco, Nortel, Checkpoint etc yang mungkin mempunyai solution yang proprietary tapi percayalah cakap saya
cara mereka berkerja menggunakan konsep yang sama. Dengan mempelajari sendiri menggunakan inisiatif sendiri tak kiralah
melalui internet, buku atau hands on akan menyediakan tapak "foundation" yang saya cakapkan tadi.

Dan bagi student yang masih blur lagi dalam persediaan sebelum berkerja ni.. Setkan target anda. Nak jadi programmer? Get the right foundation.(saya tak tau nak
bagi contoh mungkin boleh tanya brother gunx , izafarid, bayam hazman etc) Nak jadi sysadmin? What is the foundation?
Kerja pertama memang sangat penting dan pastikan anda memilihnya mengikut bidang yang anda rasa anda boleh perform.. Nanti dah setahun kerja contohnya
baru kata " Eh ..tak minat la buat programming ni " then anda nak tukar bidang bukannya mudah..tapi saya tak kata its impossible.
Anda akan rugi setahun..wasted year. Tapi dalam zaman gawat ni payah jugak yek..kalau pilih2 kerja ni hmm smile.gif

Lagi satu sekarang ni saya rasa banyak betul peluang belajar yang gomen kasi. Skim apa SSL? Boleh jadi MCSE ,CCNA for free!
Jangan lepaskan peluang ini.. Gunakan sepenuhnya dan jangan boleh belajar cheating..guna brain dump etc..Maybe anda boleh
jadi MCSE pass the exam but nanti real life jumpa real system anda baru terasa rugi sebab tak faham.
Lagi pun zaman sekarang based on managers yang saya pernah ditemuduga ..diaorang kata kalau depa interview MCSE, CCNA etc contohnya
dia akan tengok related experience dan juga markah lulus exam. Maybe passing mark adalah 70% since so many certified people depa akan
cari yang dapat 90% above..So make sure anda pass dengan excellence dalam exam tu kalau nak dapat good job..

Dah panjang ni..nanti saya sambung lagi insyaallah.

#10 ladybird_she

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 213 posts
  • Location:kEy eLL
  • Interests:reading, surfing

Posted 30 June 2002 - 01:38 PM

a'kum..
waaa....menarik nih bro rizal....sambung lagik..!! leh jadikan panduan nih... smile.gif2 biggrin.gif

#11 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 01 July 2002 - 11:21 AM

Sambung lagi..
Dok cerita pasal cari foundation ni rasanya memang sangat la penting.
Imagine anda jadi driver F1. Takkan nak redah jek terus masuk F1 kan. Kenalah start bawak go-kart dulu ye tak?
Itu masalahnya fresh grad yang risau tentang kerja sebab tak tau apa nak expect dari kerja. Ramai komplen masa belajar semuanya teori.
Tak pernah sentuh hardware router,firewall,switch, hub etc.
Sebenarnya taklah payah mana. Hendak seribu daya.

Rasanya kalau rajin cari dalam lab komputer semua ni bersepah. Boleh rujuk website dan cari camno benda ini berfungsi. Nak expert lagi..
Get a linux box. Install dan belajar. Belajar bukan sekadar "How to make it works" belajar juga "How it works?" nescaya anda akan lebih faham.. Konsepnya lebih kurang sama.

Saya cakap memang mudah bunyinya, tapi saya rasa memang sekarang ni access untuk dapat hands-on dan knowledge tu memang terbuka. ..Tak pun gunakan sepenuhnya peluang yang diberi masa buat praktikal. Suruh senior2 tunjuk LAN hardware dalam office.

That's one of the reason saya setup ITTutor.net ni supaya kawan2 boleh share dan bagi guidance..kerja saya pun saya documentedkan kat rangkaian.net Dulu saya selalu tertanya ..macam mana nak belajar..senior pun kekadang kedekut ilmu tak pun depa busy..tak boleh imagine camno agaknya dunia kerja ni..

Cerita pulak pasal interview..Nasihat saya baca description tentang job scope yang anda apply. Study. Kalau tak faham tanya dengan kawan2 kat sini. Kalau anda studi anda lebih bersedia especially untuk interview..

Sambung lagi nanti..maaf sikit serabut sikit flow penulisan saya nih smile.gif

#12 iostream

    Mejar

  • Ahli Professional
  • 2,553 posts
  • Gender:Male
  • Location:Temerloh, Desa Pandan, Bukit Damansara
  • Interests:Berangan, mengalamun, berehat, makan, &amp; tidur.
  • Kepakaran:Tidak pakar dlm bidang IT, tetapi pakar dlm bidang percintaan
  • Freelance:Ya

Posted 01 July 2002 - 03:38 PM

perghhhh, bagus ler bro. rizal citer pasal pengalaman bro. rizal kat sini...
diharapkan agar lebih ramai senior² dapat menceritakan pengalaman tentang interview, resume dll utk dijadikan contoh kat geng² yg masih belajar, masih mencari pekerjaan, baru grad dll...

nie ader contoh pasal resume² orang lain, besh jugak bacer resume diorang nie, hehehe.....
http://www.pickandpost.com.my/dsp_postsubc...me&location=All

#13 tena_79

    Pegawai Waran 1

  • Ahli Professional
  • 397 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Malaysia
  • Interests:Animes...
  • Kepakaran:Semuanya average jer ;)
  • Freelance:Ya

Posted 01 July 2002 - 09:02 PM

Erm..betul tu abg rizal..tena pun menghadapi masalah yg sama bab2 study cuma teori ni,tapi sebab ingin nak tau gak,tena sanggup belajar komputer kat luar,macam baikpulih/format pc walaupun kena bayar mahal2 bab benda basic mcm tu tak diajar kat uni. so kena cari sendiri.nak harapkan member ajar,still tak paham bab cara pengajar ngan member ajar lain..so resultnya tena tau ler ckit2 pasal pc ni,cuma nak belajar pasal networking tu pusat komp tu tak tawarkan networking studies..kesimpulannya kalau nak tau lebih lagi pasal sumer ni kena ler cari jalan sendiri kan,begitu gak ngan keje..sebagaimana kita berusaha nak belajar masa kat uni.,mcm tu gak kita berusaha nak belajar keje ngan baik.. smile.gif (Peringatan untuk diri sendiri selain utk org lain...)

#14 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 01 July 2002 - 11:36 PM

Assallamualaikum,
Cerita pasal temuduga.
Dulu saya dengan bangganya beritahu kawan saya yang saya layak tulis buku pasal temuduga sebab
saya ada rekod 100% berjaya dalam temuduga. Mana taknya kalau ikut percent memang lah 100% tapi
kalau dikira jumlah interview cuma 2 sahaja. smile.gif
Sepanjang tahun 1996-99 saya cuma pergi 2 temuduga. Interview pertama terus dapat kerja dan
sehinggalah tahun 99 baru saya decide nak tinggalkan kerja pertama saya dan pi interview ke 2 terus dapat!
Itu bab dua interview yang berjaya , belum cerita yang gagal.. ada jugak yang pergi untuk test market..for fun .
Saya pernah attend banyak jugalah interview antara kompeni besar yang saya masih ingat Lucent,Mesiniaga,IBM,Solsis,Arthur Andersen,
DHL,Hewlett Packard, Trisilco dan ada juga temuduga nak pi Jerman dan Singapore tapi saya tak teruskan niat sebab sayang nak
tinggalkan Malaysia nih.
Mungkin sebab saya dah berpengalaman berkerja saya rasa semua interview yang saya pergi taklah heavy sangat. Mostly very informal
borak2 kosong tak ada pula yang tanya soalan teknikal yang mencabar. Mesiniaga dan IBM kena attend aptitude test (IQ Test)- so
bersedialah dengan soalan2 mencabar minda -sebaiknya cari buku IQ test sebelum attend interview. Saya blur masa attend interview
Mesiniaga sebab tak bersedia..pada paginya masih attend customer. Tapi kabarnya mereka taklah sangat melihat keputusan test tersebut kalau dia dah berkenan dengan anda.
IBM pulak terkenal dengan pengambilan student yang scorer (fresh grad) dalam pemilihan staff mereka.
Solsis punya interview ada juga test tapi soalannya dah obsolete tak pernah update agaknya. Still tanya soalan zaman DOS.
DHL saya interview Senior Network Analyst. Kena jawab soalan CCNA+BSCN..

Persediaan penting dalam interview. Anda kena pastikan resume anda updated, bawa spare copy in case dia orang nak 1 copy. Kalau boleh
bawak gambar sekali..Make sure bring extra copy sijil2 anda. Satu lagi yang penting confirm lokasi tempatnya. Saya pernah berpeluh sampai tempat interview sebab letih berlari
tercari2 lokasi. As a result , jawab interview dalam keadaan yang tak selesa ..gabra sikit.. Masa interview kenalah confident, mata tengok mata interviewer jangan
buat muka takut2 pulak. Dan be friendly. Banyakkan bertanya soalan. Tanya sikit pasal benefit. Ada certain offer tu kadang2 nak menipu kita mentang2 lah fresh
graduate dia bagi gaji tapi EPF tak bagi..so make sure tanya bab2 pasal EPF ni.

Post interview, make sure anda call company tersebut ..tak pun sebelum habis interview tanya bila boleh dapat result..
Ada 2-3 interview yang saya attend company macam undecided..Ada yang verbally kata agree nak
hire saya tapi then senyap takde black and white tak mahu commit. Saya kalau dengar macam tu memang saya tak teruskan niat nak kerja.
Ye lah..Pernah dulu saya sepatutnya hadir interview dengan Cisco.. sampai sana tukar interview lupa appointment dengan saya!
Dia suruh call later..datang lagi. Saya fed-up terus tak datang lagi.. Dah le masa tu saya sibuk isteri saya baru bersalin..terpaksa terkejar sana sini..dia pulak
lupa appointment yang dia sendiri setkan.
Interview paling sempoi saya attend dengan Arthur Anderson ke..Anderson Consulting lupa la mana satu.
Datang2 macam borak kawan2 jek..dia ex IBM so friendly jek dengan saya masa tu.
Borak2 then dia draw kat whiteboard cerita what he expect me to do. Jadi consultant tulis paperwork. Saya cakap saya tak minat.
Dia very understanding..So important rasanya to be friendly masa interview..jangan serius jek..sebab selalunya dia nak kita boleh
mix around, boleh co-operate with team members so kenalah tunjuk attitude towards that.

Pengalaman saya jangan sedih kalau gagal interview. Tawakal. Kalau gagal maybe bukan rezeki kita kat situ. Dan saya percaya kalau
gagal tu sure ada hidden hikmah disebaliknya.

#15 Guest_emziar_*

  • Tetamu

Posted 03 July 2002 - 01:35 PM

pengalaman saya pergi temuduga nie... satu jer nak kongsi dgn kalian semua....

Be natural.... cakap je macam biasa

Jangan biarkan darah gemuruh menguasai diri... buat la kaji selidik skit company tu

*just 2 share my xperiance*

#16 SpiderGlass

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,214 posts

Posted 03 July 2002 - 01:52 PM

Assalammualaikum.....

rizal, tips yang baik.. time kasih. Boleh jadikan rujukan bila nak tukar kerja lain kali biggrin.gif. Tentang Mesiniaga tu memang betul. Member aku masa interview dulu pun kena seat for IQ test, tapi Alhamdulillah dia lepas.

tocey²....

#17 Guest_oxfly_*

  • Tetamu

Posted 04 July 2002 - 12:27 AM

errr...
memang bagus...best...
pengalaman yang menarik...

aku pun result tak best...
akhir tahun nih nak start carik kerja...
hopefully, mender nih dpt jadik panduan..

#18 Guest_LyNxEE_*

  • Tetamu

Posted 04 July 2002 - 01:05 PM

Terimakasih Rizal sbb kongsi2 ngan member sini..

rasa nak kongsi gak..tapi tak berapa menarik sgt la..

-isk isk-

#19 Guest_betterman_*

  • Tetamu

Posted 04 July 2002 - 10:02 PM

aku selalu gaks gunting keratan² akhbar pasal kije dlm bidang network nie
saja jer suka tgk requirements diorang
pastuh selalu gaks browse jobstreet
also for the same reason
at least aku tau the latest requirement needed by those companies
even aku grad lambat lagi, tapi byk gaks yang aku dah gunting dan simpan buat kenangan laugh.gif
hehehehe

#20 Guest_ainqall_*

  • Tetamu

Posted 08 July 2002 - 12:00 PM

Semua itu jadi panduan terbaik utk semua. saya dah dekat 9 tahun grad. Jawatan yang difikirkan serasi tak pernah dapat. Sehingga 24 June 2002 saya berada dalam kategori "UNDEREMPLOYMENT". Masuk April 2002 ada satu getaran kuat minta cari kerja yang kau-kau sikit sesua dgn kelayakan. Resume, Coverletter, gambar banyak dihantar by hand. Last-last dapat kerja kat kampung sendiri. 15 minit kalau jalan kaki. Gaji tak power. Jawatan yg penting. Boleh jadikan bekal kalau mahu cari lain. Tak banyak keistimewaannya. Tapi boleh belajar bahasa Cina. 1.5% je orang kita. Expectation saya dalam kerja kini, tak seperti yang disasarkan. Rasa nak berhenti je masa minggu pertama. Bila down, balik rumah baca site ni. Rasa oke kembali. Itu lah dia walau umur dah meningkat pengalaman kerja banyak, menjawat kerja pertama ini tetap suspen dan mendebarkan. Banyak projek yang berada di bawah tanggungan saya. Semua bagaikan baru.
Kesimpulannya:
1. Tahu tujuan kita belajar
2. Mana field yang kita mahukan.
3. Mempunyai kekuatan resume,, coverleter, thank you letter dan acceptance letter
4. Penguasaan Languages yang agak ringkas. Elok lagi kalau power.
5. Mengharap boleh, tunggu tidak sekali.
6. Menetapkan tarikh boleh bekerja, dengan baik. Selenggarakan secara berkumpulan permohonan2 yang dihantar, dapatkan tarikh interview, susun secara mingguan. Gunakan tarikh mula bekerja yang sesuai supaya kita tidak terkilan terhadap mana-mana syarikat yg menerima kita bekerja ketika kita sudah bekerja. Cthnya. kita di panggil temuduga diKompeni XYZ pada 8/7/02, kompeni y2k pd 11/7/02, kompeni ABC & kompeni MNO pd 13/7/2002. Kita perlu memberitahu tarikh bila kita boleh bekerja. (Regardless org2 yg sedang bekerja). Agak2 (jagn lama sangat) 2 minggu lagi, 29/7/2002. Jadi HR dept mereka akan mula memproses permohonan dalam tempoh masa yang kita beritahu. Dengan ini setiap panggilan acceptance akan diterima sebelum anda bekerja. Jadi anda boleh memilih lain mana yg sesuai.
7. hantarlah sekrg2nya 7 resume seminggu.
8.Nyatakan pengalaman apa2 saja kerja yg dibuat masa di kolej, part time..... Termasuk skill dan bhn rujukan utk tambahan skill.

Sekian terimakasih.

#21 SpiderGlass

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,214 posts

Posted 08 July 2002 - 12:09 PM

Assalammmualaikum....

ainqall, kalau tak keberatan, bole aku tau kau kerja kat mana sekarang ni, pasal aku pun orang Klang gak biggrin.gif

tocey²....

#22 Guest_ainqall_*

  • Tetamu

Posted 08 July 2002 - 12:28 PM

SpiderGlass...
Ainqall kerja di BBK, dekat Jusco... kerja dgn pemaju Bandar Baru Klang. Stay intouch....
TQ for asking,.... smile.gif

#23 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 08 July 2002 - 12:44 PM

Posting lama saya. Malas nak taip lagi so quote jek..thanks all for responding..

QUOTE
Sebut cerita pasal kontrak ni saya nak share pengalaman sikit..  
Saya dulu kerja permanent ..gaji alhamdulillah laa..boleh tahan..secure ada benefit sikit2..  
Then at the same time gatal dok cari2 kerja lain..biasa laa..sebulan sekali pi interview test market..satu hari dapat pulak! Tapi statusnya kontrak..bukan permanent.. Masa tu saya baru dapat anak pulak tu..pada pandangan saya memanglah bahaya sikit..tak secure..etc etc..  
Tapi dapat offer tu dari company yang baik..IBM..ada nama..saya rasa kalau tak accept ni memang rugi..atleast dapatlah mewarna warnikan resume saya..So saya dapatkan 2nd opinion.. hantar email kat brother hazman.  
The next day dia call saya dari US..Sanggup dia call saya..Bagi pandangan dia..(thanks hazman!) . Saya accept kerja tu.. Gaji yang saya dapat tu OK gak laa..kira kalau dulu hujung bulan tu cukup2 makan jek..start kerja contract ni ada la balance lebih sikit buat saving.  
Tapi bab gaji tu satu hal..Yang paling penting ialah experience dan pengalaman kerja. Saya dapat improvekan skill dan knowledge..Dulu sebelum masuk IBM networking skills saya kira KO laa..crossover cable pun tak tau nak guna masa bila..la ni dah OK sikit..  
tapi syukur alhamdulillah banyak yang saya belajar dan boleh jadi certified..saya dapat pegang devices routers,switches,IDS macam2 lagi..yang saya rasa kompeni lama saya tak dapat provide such thing..kawan2 saya yang lain semua power2 pulak tu..dapat kerja dengan CCIEs..timba pengalaman dengan depa..dapat masuk some very big data centres..bank2 besar..mission critical operation ..dapat belajar SNA..tiap2 bulan saya beli at least 1 buku sebab banyak sangat benda yang saya tak tau pasal nak catch up dengan orang lain..  

Pengalaman kerja contract ni saya kena sentiasa up-to-date knowledge saya..sebab tu saya ada orang kata saya gila cert..bukan gila tapi status saya kerja contract tak secure..so kenalah asah skill..kot2 kena terminate at least ada something to secure a new job..tapi bagus gak camni..sebab saya rasa kalau saya terlalu selesa dengan kedudukan kerja saya..saya akan jadi malas..so dari satu sudut tu memanglah saya untung dengan keadaan sekarang ni..  

After 2 years last week saya resign sebab dapat offer lain...walaupun IBM most likely akan renew service saya..kali ni balik kompeni lama saya..new contract much more better offer..  

Tips terakhir saya..be good to everybody masa kerja..customer ..boss..rakan sekerja etc etc..walaupun tak puas hati dulu2.. Saya dapat balik tempat kerja lama ni pun rasanya sebab saya mantain good relationship dengan depa..masih keep in touch walaupun dah 3 tahun resign dulu.. Dalam dunia IT ni kadang2 kita pusing2..jumpa orang yang sama.. kawan saya dulu cerita..his new boss sekarang adalah bekas vendor dia dulu..Saya pun masa start kerja first day last monday..ada ex-customer masa kat IBM dulu offer saya kerja..tapi terpaksalah reject..  
Tu jek yang saya nak share panjang berjela dah


Sambung lagi experience cerita kontrak. Saya rasa fresh grads boleh mula cuba cari kerja yang contract based.Ada banyak pro and cons nya.

Experience saya yang dah nak masuk tahun ketiga kerja contract ni.. gaji memang lumayan. Mungkin boleh melompat tangga gaji dari tahap sekarang ke tahap 2-3 tahun akan datang. OK saya tak suka cerita pasal gaji nih..sensitive issue nanti orang kata menunjuk2 pulak but saya bagi hints jek lah based on range sahaja OK smile.gif

Dulu biasalah saya start kerja gaji basic RM1800 dan berhenti 3 years later increment adalah sikit bonus dapat sekali jek..so masa resign gaji around 15% jek dari gaji asal. Increment around 5% each year kot.

Saya berhenti sebab nak kahwin dah masa tu..kereta dah ada sebuah bulan2 masa tu bayar 800+ and ekonomi pulak kurang baik..saya dulu makin banyak saya outstation gaji memang sedap..then tiba2 ekonomi merudum..so dok opis jek..makan gaji basic.

Saving pulak takda..biasalah orang bujang takde wawasan fikir2 umur 30 baru nak kahwin.. (so adik2 yang start kerja tu simpan2lah duit buat saving..kang dah jumpa calon tak sabar2 dah..) Nak kahwin terpaksa buat loan..alhamdulillah dapat calon yang sporting..part mana duit tak cukup dia yang tambahkan..

So saya quit kerja. Alasan nak improve income+ kebetulan pulak kompeni saya sakit masa tu..so another good reason nak berhenti. (saya memang pekerja yang boleh dikategorikan "tak setia" kot) tapi apa nak buat..periuk nasi sendiri kena jaga dulu kan.

Masa tu dapat gaji extra 25% kot. Orang HR kata not worth leaving the company for that figures. Tapi saya masa tu darah muda..takde fikir..yang fikir nak extra $$$ untuk kahwin.. Alhamdulillah dapat kerja baru..banyak benda baru belajar kali ni almost 90% of time dok office. Banyak yang saya belajar..office start at 9.00am sampai office 8am surf the net baca2 tambah ilmu + banyak saya buat experiment on linux etc etc..kompeni tak bagi PC ..saya bawak PC dari rumah..so every weekend hari jumaat saya bawak balik PC ..then isnin bawak pi opis.. begitulah semangatnya kerja..

Then nak dijadikan cerita saya dapat offer after pi interview. Contract dengan IBM gaji around 4-5k. Masa tu saya ada cuma 4 years experience not bad rasanya. Tapi the price I have to pay ialah..company provide 0 training and they expect me to do things yang saya tak pernah buat!
So how to survive? Baca buku dan tebalkan muka tanya orang.

Masa kerja sana all permanent staff dapat trainning. Saya buat baik lah dengan depa..pinjam material dan potostat. Dan kenalah sacrifice study on your own. Bukan mudah belajar sendiri compared attend training..payah woo..dan saya tak pernah tolak kerja. Disuruh angkat ..kena mount catalyst sebesar mesin basuh tu memang selalu buat..turun naik HKL pasang switch macam2 lah..but experience ni memanglah mahal. Once job complete memang puas hati. Saya rasa pengalaman saya kat IBM tu cuma 2 tahun tapi saya rasa apa yang saya belajar lebih banyak compared dengan kerja 4 tahun dulu.
Saya dapat buat implementation AIX,Sun,Cisco,Nortel isk banyaklah!

Sekarang masuk dua bulan saya kerja kontrak baru..gaji alhamdulillah getting better.
But gaji is not everything..experience saya setiap kali bertambah gaji..nafsu pun bertambah..expenses bertambah..semua nak beli.. Sebelum dapat gaji baru plan nak save banyak..at the end of the day..sama juga jadinya.Kesimpulannya..faham2 jek lah. Learn to save.
Plan your money well. Fikir2 mak bapak saya dulu gaji berapa sen sangatlah dibanding kan dengan gaji saya, tapi dapat membesarkan anak2nya yang ramai ni.
So banyakkan bersyukur dan jangan asyik mengeluh..Rezeki di tangan Allah. smile.gif

#24 SpiderGlass

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,214 posts

Posted 08 July 2002 - 02:12 PM

Assalammualaikum....

ainqall, keje kat BBK ye, ni musti kerja ngan Achmar Group kan biggrin.gif, kira ok la tu.. aku kerja kat port klang ni aje.

rizal, semangat betul aku baca pengalaman kau biggrin.gif, kira naik balik la semangat aku nak sambung belajar...gheheheh... sebenarnya aku plan nak buat MCSE, Insyallah.. kalau study loan yang aku apply tu dapat, mungkin aku buat MCSE tu.

tocey²....

#25 Guest_rosearnie_*

  • Tetamu

Posted 11 July 2002 - 04:13 PM

assalamualaikum..
interview la benda yg saya akan berdebar. Berdebar tahap maksimum. Mcm nak kena bedah. start mengelabah sampai tak rasa apa. Berada atas angin.
Tak tahu lah nak cakap. istigfar bebanyak pun rasa semacam. Bayangkan kekadang nak jumpa letcurer untuk consult dgn dia pun. Dulu la..masa jadi junior.. bila dah jadi senior nie ..rasa oklah ..tapi still 100 kali degupan jantung. cuma kena control ayu. saya rasa kan kalau dah banyak kali pergi interview, mesti kurang rasa berdebar. betul ke?

#26 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 17 July 2002 - 01:33 PM

Spiderglass, bagus bagus..semangat mesti ada..
ainqall terima kasih for sharing..
rosearnie.. baguslah..jangan mudah give up..perasan berdebar tu normal..cuma jangan nampak obvious..control..smile.gif



Satu lagi tips saya nak share pendapat saya tentang perlunya kita menguasai beberapa cabang ilmu.


Zaman K economy akan datang memang perlu mahir banyak cabang ilmu. Akan datang nanti kita diperlukan "multitasking" boleh buat several tasks dalam kompeni , tak semestinya orang IT buat kerja IT sahaja malah boleh handle kerja HR.


So bagi saya kita tak perlu sempitkan scope kita, kalau anda belajar A anda perlu tahu A sahaja.
Trend dalam bidang pekerjaan sekarang yang saya nampak makin banyak kompeni "outsource" pekerja dari luar untuk term yang pendek ,1-2 tahun contohnya. Kurang pekerja yang kekal atau permanent? How to survive in this area?

Kenalah tahu banyak bidang. Kerana pemilihan pekerja based on their skill..kalau anda tahu 2-3 cabang ilmu , peluang nak cilok masuk lagi mudah..

Usaha saya sekarang nak pelbagaikan skill saya. Insyaallah.
Kerana tengokkan pattern industri sekarang, market sentiasa berubah.
Masa pertengahan tahun 90an dulu market industri Telekomunikasi tengah booming. Kerja banyak dan gaji pun lumayan. Tapi lately ni berubah..So kenalah ada back-up skill. Kalau umpamakan yang kita ni driving kereta kena pandai cilok..kalau nampak jalan A jem.. slow..kena cepat2 tukar gear masuk lane lain.
Tapi camno kalau nak cilok kalau kita hanya tahu satu jalan sahaja?

Bak kata Toffler

QUOTE
“The illiterate of the 21st century,”will not be those who cannot read and write, but those who cannot learn, unlearn and relearn.”


So masa sekarang ni kalau free-free tu marilah kita belajar memantapkan lagi skill dalam bidang2 lain yang kita rasa mungkin boleh kita kuasai.

#27 Guest_joys_*

  • Tetamu

Posted 18 July 2002 - 11:07 AM

Assalamualaikum...........



BAGIS TU ABG RIZAL.......


BUKAN SENANG MAHU SENANG..............

DAN SEMESTINYA TAK SUSAH MAHU SUSAH.........



WASALAM

#28 NurNT

    Kadet

  • Ahli
  • 45 posts
  • Location:NusaRhu-->Sunway
  • Freelance:Tidak

Posted 19 July 2002 - 11:24 AM

wahh..bagusnyer abg² sekalian...
saya bangga dengan korang seme.

saya punya?ntahla...buat masa skang nih, nak jadik anak yg baik, makayah saya suka anak diorg jadik pendidik..(walaupon dlm hati saya, meronta² nak keje dlm bidang network!!)..
tapi al-hamdulillah, ajau bab komp jugak...
saya nak tunggu sket lagik...(sbg pengalaman keje kalo nak tukar keje nanti), then...saya bebetul nak kuar dr sinih !!!!!!!

bkn jadik pendidik tak bagus, sgt tinggi darjat dan pahalanya..cuma..saya mahu menimba sebyk mana pengalaman dan pengetahuan selagik boleh, betul tak???

#29 Guest_akhie76_*

  • Tetamu

Posted 19 July 2002 - 12:50 PM

As'kum

Sdra Rizal, sape lagi kawan rizal yang ada CCIE.. bukan senang nak cari tuh.. tambahan plak skrg nie Cisco tgh nak ubah modul exam.

Saya dulu ada jugak peluang nak amik CCNA, tp ntah camna tak menjadi.. biasalah company tak bayar habis course tu.. so tersangkutlah exam tu...

Plan baru tak nak amik CCIE lagi.. nak test JNCIS (Juniper Network Certified Internet Specialist) plak.. cost cuma USD$125 aje..

Apa-apa pun tahniah buat sdra Rizal...

#30 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 19 July 2002 - 08:11 PM

QUOTE
Sdra Rizal, sape lagi kawan Rizal yang ada CCIE.. bukan senang nak cari tuh.. tambahan plak skrg nie Cisco tgh nak ubah modul exam.


akhie,
Kawan ada dua yang dah CCIE yang tak pass lab ramai ada 3-4 orang. Semua yang pass ambik 2 kali. Susah woo.. Juniper OS tu interesting jugak but now market slow..so di samping buat routing switching tu try diversify buat security etc.

NurNT,
baguslah tu ada minat. Tapi tak salah lagi mulia jadi pendidik. Rezeki insyaallah kat mana2 ada..but good sebelum jadi pendidik dapatkan lebih hands on experience lagi mudah nak mengajar smile.gif

#31 Guest_getcon_*

  • Tetamu

Posted 22 July 2002 - 12:52 PM

..asalamualaikum..
aku nak mencelah sikitt...aku sebenarnya rasa segan.dan rasa ketinggalan bila baca citer2 dlm forum nie.....w/pun aku nie IT graduate...tapi rasanya mcm byk sgt yg aku tak tau..
aku skrg nie keja gomen (kat IPTA) ..nama post aku nie SA..tapi byk buat keja admin...tapi bila aku masuk site nie..aku jadi semangat..nak xplore pasal nwk.nie..aku nak tanya pendapat pakar2 IT kat sini..elok aku stay ke keja kat sini.atau cari keja lain....bila cakap nak cari keja lain...rasanya takder apa yg menarik nak aku masukkan dlm resume..aku..rasa cam baru grad la pulak....apa pun aku nak ucap TQ pada bro Rizal ..krn dia membuka peluang dan buat aku sedar.......
sorrryy.aku kacau lagi..

#32 Guest_akhie76_*

  • Tetamu

Posted 22 July 2002 - 04:22 PM

Sdra Rizal,

Cakap fasal security nie lemah sikitlah.. tak tahu nak start dr mana.. ? Any idea tak? almaklumlah sejak masuk sini.. explore sikit-sikit terasa sgt byk kekurangan yang ada...

thanks

#33 Guest_rahayu_*

  • Tetamu

Posted 01 August 2002 - 12:48 AM

Zal aku speaking tak brapa bagus la
ko agak camana nak attend interview tanpa penguasaan english yang power!

#34 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 01 August 2002 - 10:06 AM

rahayu,
Kalau nak interview dalam BM rasanya kena cari kerja gomen laa..dulu saya kena interview dalam kompeni local telco pun dia speak english..
Rasanya zaman ni, menguasai English bukan lagi optional..dah jadi a MUST.
Tak semestinya kena berabok speaking London macam mat salleh..yang penting orang faham dan kita boleh cakap dengan confident (walau banyak salah grammar)dan smooth..-so takde la tengah borak2 tu tiba2 PAUSE 5 minit trying to find the right word.. Dulu saya kat IBM , bos2 dia ada jugak yang speaking bersepah macam Phua Chu Kang..tapi cakap confident..

Sokita sama2 try to improve. smile.gif

#35 Guest_farrahar_*

  • Tetamu

Posted 26 August 2002 - 03:20 PM

rizal,

boleh recommendkan soalan2 yg patut ditanya kpd interviewer during interview? selain epf, socso, benefits, apa lagi soalan penting lain yg patut kita tanya? saya fresh grad so kurang pengalaman dlm perkara ni. thanks a lot!

#36 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 26 August 2002 - 03:26 PM

Banyak soalan boleh ditanya.
Tanya pasal training dia bagi tak? Ada kena bond tak kalau attend training?

Kalau dia kata you kena mantain this A server + lab. Tanya la boleh tak tunjukkan tempat tu..tengok2 apa yang ada..kalau boleh bawak ronda office lagi bagus.

Bila nak start kerja?
Notis berhenti berapa lama?
Confirm kerja berapa bulan?

Anymore ideas tak kawan2 lain?

#37 liquid7

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 491 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Gardening, Photography
  • Freelance:Ya

Posted 26 August 2002 - 05:17 PM

Interview...
paling aku tak suka.. heheheh!
Tapi kena la jugak, kalau idak mana nak dapat kerja..
melainkan company tuh abang long kita yg punya.. hehehe!

2-3 minggu lepas, aku attend satu interview...
Alhamdulillah, dah dapat dah kerja tu.. esok gi ambik offer letter!
Sukanya.. sukanya.. hehehehehe!

Pengalaman aku interview..
Tak banyak mana, setakat nih baru 3 kali lah kot..
company sekarang nih, satu bank, pehtu ngan yg latest nih..
w/pun tak banyak pengalaman, nak gak share..

Bahasa
Setakat ni, interview aku semuanya dlm bi.. yg terbaru ni ada bm ada bi. Betul cakap Rizal, tak payah la nak adjust lidah tuh kasi bunyik inggeris kita cam omputih sunggoh.. yg penting kita faham, orang tu faham.. lantak la grammar tuh, past tense ke..plural ke.. singular ke.. yg penting, dua-dua faham. Tapi jangan la obvious sangat tahap kebertaburannya bi kita tuh.. sbb donia it nih tak bulih lari ngan bi..

Konfiden
Gelabah? Gabra? Nervous? Standard lah tuh.. tapi jgn tunjukkan sangat.. muka kena nampak konfiden, kira nampak "tegas" laa.. kalau ada org lain sebelum interview tuh, ajak borak sama.. aku ari tuh siap bulih gelak2 lagi.. heheheheh! Elok apa, bulih kurangkan pressure..

Masa diinterview, kurangkan penggunaan kata "aaaa...", "errr...", "emmm..". Tak bagus utk kesihatan! Heh! Dia nak tgk thp keyakinan kita.. kalau tak pasti nak jawab apa, ulang balik soalan dia baru jawab.. maksud aku, kalau dia soal "apakah pandangan awak ttg laman web itttutor?"... kita takde idea, so sementara nak dapat jawapan tuh takleh la nak senyap je.. lengahkan masa sikit, ulang balik soalan tuh.. "Pada pandangan saya kurang berilmu ini, laman web ittutor merupakan yada yada yada..". heheh! Takpun, suruh dia ulang balik soalan tuh... heh!

Mata jgn pandang ibu jari kaki.. kalau ada 3 org yg interview kita.. 3-3 pasang bijik mata tuh kita pandang.. gilir2 laaa.. kalao serentak juling laa.. heh!

Persediaan awal
Ni yg sebenarnya penting.. kita kena tau serba sikit pasal comp tuh. Kengkadang depa tanya gak, apa yg kita tau.. pengurusan masa pun penting, biar la sejam awal sampai kat tpt interview tuh.. bulih nak buat segala macam benda yg nak dibuat minit terakhir.... pakaian pun kemas laaa.. w/pun jaw. tu as programmer, pakai la smart.. mcm nak jumpa mertua laaa.. heh!

Dari segi soalan pun, kena la kita prepare jugak jawapannya.. standard soalan; kenapa saya perlu ambik awak, kenapa saya perlu bayar (gaji) awak sebanyak ini (yg diminta), apa yg blh capai dlm tempoh 5 thn dari sekarang, bulih tahan pressure, kenapa nak tinggalkan company sebelum nih, errr.. jgn burukkan company yg korang tgh kerja tu w/pun mmg teruk.. ie: cakap je nak mengembangkan pengetahuan, kat comp lama bkn tak boleh.. tapi lambat! Heh! pepandai laaa.. sbb it company nih pusing2, jumpa gak... smile.gif


Soalan yang hendak ditanya
Bagi aku, aku takkan mulakan dgn soalan berkaitan gaji, benefits atau apa je yg seumpama. Sbb kita kena tunjukkan kita ni minat ngan kerja, soal gaji datang kemudian (w/pun itu yg aku nak tanya sangat2. Heh!).

Tanya lah, kerja kita ni berdasarkan projek short term ke/long term ke.. ke mana syarikat ini akan tuju in 5 years onward, macam mana career kita berkembang kat sini, serba sedikit info pasal jawatan yg ditawarkan.. pehtuh baru la masuk pasal gaji.. hihihihih!


Hmmmmm... tu lah dulu kot.. kot ada lagi aku tambah.. ni panjang sangat dah ni, nampak cam tahap kepoyooan nya terserlah.. hahahah!

*Alhamdulillah, syukran... rezeki pengantin kot dapat kerja nih.. biggrin.gif

#38 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 27 August 2002 - 08:10 AM

liquid7,
Alhamdulillah rezeki insyaallah Allah bagi.
Banyak2 bersabar..dulu kantoi keja bank tu sure frust menonggeng la ni sure tidor pun senyum hehe smile.gif

Setakat ni aku tiap2 kali big event in life ni dapat kerja baru.
Kahwin->tukar kerja->anak 1->tukar kerja->anak 2->tukar lagi kerja.

#39 iostream

    Mejar

  • Ahli Professional
  • 2,553 posts
  • Gender:Male
  • Location:Temerloh, Desa Pandan, Bukit Damansara
  • Interests:Berangan, mengalamun, berehat, makan, &amp; tidur.
  • Kepakaran:Tidak pakar dlm bidang IT, tetapi pakar dlm bidang percintaan
  • Freelance:Ya

Posted 27 August 2002 - 05:40 PM

salamz.....

tanyer sket, kalo "resume" diterjemahkan ke dalam bahasa melayu jadi apa?

#40 Guest_oxfly_*

  • Tetamu

Posted 28 August 2002 - 01:24 PM

erk...rizal .....liquid7...
aku hari jumaat nih interview kat wisma antah..damansara heights..
as junior system engineer....heh...

first time nih nak interview yg professional....
aku pun tak tau nak buat aper....
layan jer laaa aper yg patut.. ...

but...yg liquid7 bagi tips tuh..
ok gaks...
bole laaa aku pergunakan....
thanks...

yg resume rizal kasik tuh....
tu yg aku tiru ...ubah...modify dan hantar...
lebih kurang format cam yg rizal kasik tuh...
nampak lebih impressive laa...
dari resume aku yg dulu.........
thanks bro....

walaupun..kalau x dapat...
aku pun dah suka dah...
sbb dier dah panggil interview...hehehee...

ader aper2 lagi tips..?
sebelum aku gi interview?...

#41 liquid7

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 491 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Gardening, Photography
  • Freelance:Ya

Posted 28 August 2002 - 05:26 PM

rizal,
alhamdulillah.. rezeki Allah tu tetap ada utk setiap umat..
anyway, kau pun ada gak bagi hint2 hari tuh.. mekaseh! smile.gif2

iostream,
"resume" kalau tak silap dah pun dibahasamelayukan.. tapi aku rasa, yg paling hampir kepada maksud --> biodata lah kot! biggrin.gif

oxfly,
membantu setakat yang mampu.. apapon, gut lak! smile.gif

dulu aku pernah baca kat satu majalah nih, petua bila berhadapan ngan org yg kita rasa segan/takut/malu/etc... dia kata bila jumpa ngan dia, bengkokkan ujung jari telunjuk, pehtuh baca ntah apa benda ntah.. hihihihii! susah nak caya gak tuh..

#42 Guest_farrahar_*

  • Tetamu

Posted 29 August 2002 - 01:48 PM

dear all,

thanks a lot for your useful opinions and advices.

saya ada satu lagi soalan. saya pernah nampak job ad utk web developer yg nak applicants sertakan portfolio diorang. apa tu portfolio? bole tolong terangkan sikit? kalau banyak lagi bagus.. biggrin.gif

thanks again!

-farrahar-

#43 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 29 August 2002 - 02:32 PM

Apa yg saya faham, portfolio ni lebih kurang macam hasil kerja kita yg boleh di jadikan bukti yg kita ni berkelayakan dgn post² yg kita minta.
Dan boleh juga di jadikan bukti apa yg kita tulis kat resume.

Sebagai contoh. Katakan kita minta post Designer. Portfolio kita maybe, design² yg dah kita pernah buat sebelum ni. Maybe kita copy ke dalam CD ataupun kita kasi hardcopy.

Kalau web developer. Maybe kita punya site² yg dah kita develop dijadikan portfolio.

Kalau network engineer. Saya kurang pasti. Maybe yg expert boleh terangkan.

#44 Guest_poshberry_*

  • Tetamu

Posted 29 August 2002 - 03:57 PM

wahhh menarik sungguh topik ni..dr mula hingga akhir saya baca dengan sungguh bersemangat sekali..terutamanya kisah bro2..ni rizal..liquid7..saya tgh trainee ni next year bulan 2 habisla belaja insyaallah...mm pada pendapat semua..bilakah masa paling sesuai bagi fresh grad ni nak hantar resume?nak tunggu habis ke...sblm ke..atau masa dah ada ijazah dlm tangan?? :roll: :wink:

#45 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 04 September 2002 - 11:18 AM

Saya jumpa di www.andreas.com.
Tips untuk interview

QUOTE
Questions to Ask During an Interview

Managers like you to ask questions, it shows you're bright, interested, and paying attention. If you don't ask questions they'll think you're not really interested in the job.

TIP: On a job interview, you're nervous. When you're nervous, it's hard to remember what you want to ask. So bring a list with your questions. Always bring a notebook and take notes on what the manager tells you. Since your notebook is already open, it's easy to refer to the written questions you want to ask.

ANOTHER TIP: Research the company before the interview. Go to their web site and print the relevant pages. Read them again while waiting in the lobby for the interview. If you know anyone who has ever worked there, talk to them.


#46 hairulnizam

    Pegawai Waran 1

  • Pengendali
  • 334 posts
  • Gender:Male
  • Location:Damansara
  • Kepakaran:VB6, VB.NET, PHP, Java
  • Freelance:Ya

Posted 04 September 2002 - 05:19 PM

first time aku interview kat HP penang. menggelabah gak sebab masa tu aku buat tak berapa kisah nak improve speaking skill. sampai interviewer tu cakap, "cakap melayu pun tak apa". malunya aku, tuhan aje yg tau. lepas tu kena buat iq & skill test. ada soalan2 yg ditanya (paper test) melibatkan subjek yg aku tak minat masa study dulu. menyesal betul aku. moral: kalo tgh study, kalo boleh jgn skip subject/topic, nanti jadi mcm aku.

alhamdulillah w/pun aku gelabah, aku diterima gak bekerja. malangnya, pada hari interviewer tu telefon aku utk offer kerja, pagi tu aku dapat offer utk sambung belajar. dlm keadaan serba salah, aku tolak offer kerja sebab aku pikir kalo dah mula kerja nanti, payah sikit nak continue study (masa tu aku ada sijil poli aje).

dlm interview yg lain kat Dell penang, aku tgk dlm iklan requirement utk System Engineer sama ada Visual Basic / Visual C++. bila aku pergi interview, dia cuma tanya sama ada aku tahu C++ atau pun tak. masa tu org yg datang terlalu ramai, so setiap orang interviewer tu cuma spend 5 minit aje. korang dah boleh agak la keputusannya kan? moral: kalo boleh biarlah kita tahu byk perkara, nanti jadi mcm aku lagi.

interview kat Intel kulim lagi mencabar. interviewer tu langsung tak tengok sijil2 yg aku ada (dia adalah seorang mat salleh). dia study body language. dia suruh aku ceritakan pasal diri aku, pasal family, study kat mana dsb. dia tgk cara aku menjawab soalan, cara bercakap, duduk, eye-contact dan jugak susunan ayat aku yg aku rasa dah tak teratur. dah ditentukan rezeki aku bukannya kat sana. moral: kalo boleh belajar la pasal body language, utk kemudahan korang jugak.

first time aku diinterview oleh org melayu (AMM penang), dpt la kerja tu, sebab diorang memang nak cari org yg tau VB. sembang mcm bersembang dgn member aje. cuma gaji yg aku dapat tak mencecah nilai yg aku mintak. tak apa la, asalkan ada kerja. masa tu baru aje kawin. aku dpt bertahan lebih 2 tahun sebelum ditutup selama-lamanya.

ada byk lagi experience interview ni. nanti aku cerita lagi.

#47 Guest_siera_*

  • Tetamu

Posted 14 September 2002 - 10:33 AM

Hmmm banyak nya pengalaman masa interview.. Best lah..mesti dah tak gementar lagi kalau nak attend interview.. Nak juga try attend interview..tapi rasa cam tak cukup jer pengalaman.. kerja kat sini dah setahun setengah tapi cam tak tau apa apa jer... hmm.. sad.gif

#48 raihan

    Sarjan

  • Ahli
  • 136 posts
  • Interests:it

Posted 29 September 2002 - 03:55 PM

huh dasyat betul...pengalaman2 brother2 nie.....

#49 Guest_rutabaga_*

  • Tetamu

Posted 23 October 2002 - 06:30 PM

kalau interviewers tanya interviewee pasal strength...apa yg sesuai kita cakap selain komunikasi dan fast learner...

kalau kita tipulak camna.....dah dpt keje nanti kita improvekan la strength tersebut

#50 Guest_LyNxEE_*

  • Tetamu

Posted 24 October 2002 - 11:24 AM

salah satu strength just nak bluff the interviewers..n kena confident bila ckp mcm nih..


Strength:
Independent, can communicate with all levels, time management skills, Goal oriented, organizes well, often sees the whole picture and seeks practical solutions, spontaneous, insists on production, stimulates activity and thrives on opposition, is usually right, often excels during emergencies, work for group activity, optimistic.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users