Jump to content


- - - - -

Kerjaya di pelantar minyak


11 replies to this topic

#1 Nevchift

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 253 posts
  • Gender:Male
  • Location:Pmtg Pauh,BM,Penang
  • Interests:Open Source + free source.
  • Kepakaran:Naik tangga dari tingkat G ~ tingkat 9 non-stop dengan macho.
  • Freelance:Tidak

Posted 21 May 2005 - 09:03 PM

Assalamualaikum & helo geng,

Korang berminat dgn kerjaya yg gaji lumayan tak? US$ 310 - US$ 345 sehari. Nah, kerja di pelantar minyak. Register di http://oiljobs.cc

Baru aje dapat offer letter, kerja kat syarikat Caledonian Offshore Ltd. tapi dapat jauh sangat. Kerja kat North Sea, UK. Aku mintak area Terengganu aje. Sapa tau cemana nak mintak keja pelantar minyak dlm Malaysia? Kena kabel baik jugak ke?

#2 badz

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 385 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kalimantan Barat
  • Interests:Malaysian Stamp
  • Kepakaran:Surfing Internet
  • Freelance:Ya

Posted 23 May 2005 - 08:24 PM

QUOTE(Nevchift @ May 21 2005, 09:03 PM)
Assalamualaikum & helo geng,

Korang berminat dgn kerjaya yg gaji lumayan tak? US$ 310 - US$ 345 sehari. Nah, kerja di pelantar minyak. Register di http://oiljobs.cc

Baru aje dapat offer letter, kerja kat syarikat Caledonian Offshore Ltd. tapi dapat jauh sangat. Kerja kat North Sea, UK. Aku mintak area Terengganu aje. Sapa tau cemana nak mintak keja pelantar minyak dlm Malaysia? Kena kabel baik jugak ke?



klu pelantar minyak nih.. namer position dier apa??
mud lodging ?? aku ader nampk post nie kat jobstereet tp dah close kut

http://search3.jobstreet.com/searchGo.asp?...te=my&by=search

#3 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 25 May 2005 - 09:35 AM

uk menarik ler tu gaji dalam pound beb biggrin.gif

ada internet ke kat pelantar minyak ek hehehe

#4 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 25 May 2005 - 09:48 AM

Internet.. smile.gif smile.gif
tak pasti lah pula ada kat tada. Tapi mmg ada connection (wave) antara pelantar dgn Ibu pejabat.

#5 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 25 May 2005 - 10:35 AM

Pelantar minyak baru yang kat Malaysia ni siap ada PS2, Astro kat galley dgn personal skrin utk TV kat setiap katil staff

#6 azri

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 974 posts
  • Gender:Male
  • Location:Puteri Subang...
  • Kepakaran:Linux, Windows, VMWare ESX, HP Proliant, HP Integrity, IBM System x, SAN, NAS, HA and Cluster.
  • Freelance:Tidak

Posted 25 May 2005 - 10:50 AM

tu kalau dapat pelantar baru... kena pelantar buruk... cam member aku, mak oi rasa macam time tu jugak nak berenti. Dia keja ngan company drilling biasa bukan yg tersohor cam shell or petronas...

#7 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 25 May 2005 - 10:52 AM

QUOTE(azri @ May 25 2005, 10:50 AM)
tu kalau dapat pelantar baru... kena pelantar buruk... cam member aku, mak oi rasa macam time tu jugak nak berenti. Dia keja ngan company drilling biasa bukan yg tersohor cam shell or petronas...


Heheh betul tu bang!...tapi biasa laa, nak tarik org keja ni mesti cite yg bestē dulu...hehehe

#8 mystique_nw

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 269 posts
  • Gender:Female
  • Location:Miri
  • Interests:Web Design n Development, Entrepreneurship, Database Stuffs, Blogging, Travelling, Kayaking
  • Kepakaran:Oracle PL/SQL, Pro*C .. Soon BW, SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 25 May 2005 - 10:53 AM

Better be safe than sorry.

I heard that actually this is a scam, but I could not determine how true it is. Perhaps you could read some of articles below

http://www.unit-investments.com/scam/caledonian_offshore.htm
http://www.seafarers.org/HeardAtHQ/2005/Q1/itfwarn.xml

#9 Ridsclan

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 599 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tanah Semenanjung
  • Kepakaran:Joomla
  • Freelance:Ya

Posted 25 May 2005 - 11:13 AM

Yg tu tak tau la kebenaran dia. Sebab nak kena bayar.
189USD immediate. Lepas tu kena bayar lagi dalam USD300++. Semua habis dalam RM2k jugak.

#10 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 25 May 2005 - 12:26 PM

Hmm...rasanya dulu pernah juga dgr pasal scam ni...kalau tak salah kat Metro pun pernah keluar

#11 zero_hour

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 538 posts
  • Location:k.samarahan
  • Interests:games,and komputer....

Posted 25 May 2005 - 01:48 PM

QUOTE(mEoWsMArt^ @ May 25 2005, 10:35 AM)
Pelantar minyak baru yang kat Malaysia ni siap ada PS2, Astro kat galley dgn personal skrin utk TV kat setiap katil staff

untuk staff yg baru berdaftar(2006) akan diberikan PS3 atau pun XBOX 360..... laugh.gif ...

#12 azradiza

    Kadet

  • Ahli
  • 0 posts

Posted 26 May 2005 - 08:57 AM

QUOTE(Nevchift @ May 21 2005, 09:03 PM)
Assalamualaikum & helo geng,

Korang berminat dgn kerjaya yg gaji lumayan tak? US$ 310 - US$ 345 sehari. Nah, kerja di pelantar minyak. Register di http://oiljobs.cc

Baru aje dapat offer letter, kerja kat syarikat Caledonian Offshore Ltd. tapi dapat jauh sangat. Kerja kat North Sea, UK. Aku mintak area Terengganu aje. Sapa tau cemana nak mintak keja pelantar minyak dlm Malaysia? Kena kabel baik jugak ke?


Nevchift, i have a close friend who works for a company yg supply manpower utk oil and gas companies.He's one of the recruitment staffs and maybe I can ask him kalau2 ada opening.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users