Jump to content


ip address/subnetting


7 replies to this topic

#1 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 16 August 2005 - 06:38 PM

Assalamualaikum,

kwn menghadapi masalah yag kritikal tentang pengiraan subnet...dah berpuluh2 kali tengok buku...tak gak paham2...kalau dapat sikit, esok lusa dah lupa...ada tak formula yang ringkas utk mahir dan paham pengiraan subnet?


p/s: macam mana nak pass ccna...failed nanti..

#2 root

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 2,093 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perantauan Jalur Lebar Tanpa Wayar.
  • Interests:Komputer dan membaca
  • Kepakaran:./configure && make && make install
  • Freelance:Tidak

Posted 16 August 2005 - 06:56 PM

Formula .... mudah saja... Hari-hari GUNA smile.gif


Cari posting dari saya dalam topik ini.

http://forums.ittutor.net/index.php?showtopic=25308

#3 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 16 August 2005 - 09:23 PM

TQ bebanyak bro root... harap dapat dikurangkan kegelisahan

#4 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 16 August 2005 - 09:50 PM

aku suka topic ni...subnet mask..heheeh...apa kata kita try sama-sama ok...

Default Subnet Mask

Class A - network.node.node.node
Class B - network.network.node.node
Class C - network.network.network.node


selain dari apa yg root ajar tadi...actually ada banyak lagi yg ko kena tau...pastikan CIDR Values tu dah hands on dlm kepala...

Contohnya

Subnet Mask CIDR Value

255.0.0.0 /8
255.128.0.0 /9

macam mana nak kira CIDR ...contohnya macam ni...

Class A punya default subnet mask ialah 255.0.0.0, klu tukar kepada binari dia akan jadi macam ni... 11111111.00000000.00000000.00000000 so untuk CIDR dia just kira 1 bits.....so dianya ialah /8


Soalan CCNA dia akan tanya macam ni....

8. Your router has summary entry in the routing table of 192.168.144.0/20. Which of the following packet destination addresses will the router forward according to this summary address?

A. 192.168.159.2
B. 192.168.160.11
C. 192.168.138.41
D. 192.168.151.254
E. 192.168.143.145
F. 192.168.1.144


kira bang jgn tak kira...heheheeh

#5 root

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 2,093 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perantauan Jalur Lebar Tanpa Wayar.
  • Interests:Komputer dan membaca
  • Kepakaran:./configure && make && make install
  • Freelance:Tidak

Posted 17 August 2005 - 08:26 AM

Kalau nak cara 'malas' sila ke http://jodies.de/ipcalc

#6 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 17 August 2005 - 10:59 AM

QUOTE(root @ Aug 17 2005, 08:26 AM)
Kalau nak cara 'malas' sila ke  http://jodies.de/ipcalc


opps..nak amik exam mana bleh guna calculator..hehehehe...
tambah satu lagi soalan exam...

2. The subnet mask on the serial interface of a router is expressed in binary as 11111000 for the last octet. How do you express the binary number 11111000 in decimal?

A.210
B.224
C.240
D.248
E.252

#7 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 17 August 2005 - 11:08 AM

cuba bagi beberapa contoh jalan kira yag boleh faham..pas tu baru le leh jawab soalan ni...

#8 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 17 August 2005 - 11:35 AM

Ok...soalan pertaman tadi...


kita tukarkan /20 ke dalam decimal

11111111.11111111.11110000.00000000 --->ada 20 bits kat situ...

maknanyer subnet mask dia ialah = 255.255.240.0

lepas tu kita cari la range 192.168.144.0 dlm subnet mask 255.255.240.0

memula kira dulu berapa octet ketiga subnet yg dia ada...256 - 240 = 16

then kita masuk balik dlm ip tu dlm octet ketiga gak...

144 + 16 = 160

ini bermakna range ip yg valid ialah 192.168.144.0 sehingga 192.168.160.0

tetapi ip 192.168.144.0 adalah network id..so tak bleh pakai....dan 192.168.159.255 adalah broadcast ip...pun tak bleh pakai gak...

ini bermakna...range sebenarnya ialah dari 192.168.144.1 hingga 192.168.159.254...

then rujuk balik pada jawapan objectif kita...

so jawapannya ialah A dan D





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users