Jump to content


Setup Cabling Network


12 replies to this topic

#1 kutak

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 403 posts
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:small network, pc technical - eh tapi tak la pakar sangat
  • Freelance:Ya

Posted 21 November 2005 - 10:35 AM

a`kum geng geng semua,

hemp aku dapat satu projek nie untuk buat network ...guna cable,

so ..just mintak pendapat korang ..macam mana nak charge diorang nei ..

erk location satu floor ajer ..
then aku nak tahu .berapa agak nyer harga yang sesedap rasa untuk charge company nei, macam mana nak kira ..
kira satu point berapa RM ?
or kira satu meter berapa RM?
erk aku takut termahal sangat la pulaks

macam mana kalo buat satu point rm 30 termasuk cable rj45 + connecter + wall jack

ke murah sangat

#2 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 21 November 2005 - 11:45 AM

Rate skrg tatau laa, tapi few years back, charge 1 point (upah+barang) mencecah sehingga seratus lebih...bergantung kepada client (kalau gov biasa laa kena markup lebih sket)

#3 moff17

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 443 posts
  • Interests:Buat Duit Siang malam, dari hujung kaki sehingga hujung rambut.
  • Kepakaran:Making Money Out Of Thin Air
  • Freelance:Tidak

Posted 21 November 2005 - 12:42 PM

satu point + walljack +connector = selalu rm20
rj45 meter plak 1 meter = rm25
additional tu pandai pandai ko la

#4 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 21 November 2005 - 03:51 PM

kutak... barang macam mana? kau kena supply semua sekali ke?

kalau semua kena supply... biasanya maximum charge ialah RM250.00, minimum dalam RM150.00 per point... bergantung pada berapa point kena buat, dan juga bergantung kepada company samada gomen atau private.. kalau gomen kalau boleh charge laa semaximum yang mungkin... hehe.. pandai-pandai la nak main harga... sebab payment dari gomen ni lambat.

aku pernah buat cabling networking ni... tapi barang-barang semua main contractor yang supply, so aku charge utk network 1 point RM30.00.... tapi semua kena buat la... dari backbone sampai la patching kat hub... labbelling lain charge... install hub/switch lain charge.... pandai-pandai la kawtim..

good luck.!

#5 kutak

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 403 posts
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:small network, pc technical - eh tapi tak la pakar sangat
  • Freelance:Ya

Posted 21 November 2005 - 03:58 PM

oh itu kalo main contractor supply barang.

kes aku pulak aku kena supply semua barang, aku bawak all the tools..then pasang.

so this is a private company, komputer dalam 10 biji,

aku hinggat nka kira point ajer satu point 150 siap semua sekali, termasuk barang barang upah all the thing so kalo sploh ..aku charge dalam 1050.
ok ker ke murah sangat ke mahal sangat

#6 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 21 November 2005 - 04:12 PM

QUOTE(kutak @ Nov 21 2005, 03:58 PM)
oh itu kalo main contractor supply barang.

kes aku pulak aku kena supply semua barang, aku bawak all the tools..then pasang.

so this is a private company, komputer dalam 10 biji,

aku hinggat nka kira point ajer satu point 150 siap semua sekali, termasuk barang barang upah all the thing so kalo sploh ..aku charge dalam 1050.
ok ker ke murah sangat ke mahal sangat

kutak yang penting kau buat duit dari kerja ni jgn lah sampai rugi.
Calculate distance kabel yang ditarik+ modal kau guna.
Estimate la dulu ye tak..

#7 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 21 November 2005 - 04:21 PM

QUOTE(rizal @ Nov 21 2005, 04:12 PM)
kutak yang penting kau buat duit dari kerja ni jgn lah sampai rugi.
Calculate distance kabel yang ditarik+ modal kau guna.
Estimate la dulu ye tak..

yerpp betul tu.. kira dulu berapa distance daru hub ke 10 pc tu.. baru leh estimate berapa kotak cable cat5 nak kena beli... sebab benda paling mahal ialah cable tu... sekotak paling koman pon... RM180.00 (dintek) untuk 100 kaki (lebih kurang 300meter), tapi kalau sanggup beli cable lebih pun tak rugi pun..nak tarik pun senang.. dan next project kau tak payah lagi beli cable...apa-apa pun estimate baik-baik dulu.. termasuk berapa hari nak buat... sebab kalau lebih dari hari yang kau bajet tu.. hmm takut overbajet plak... pasal hari-hari nak makan pagi/tgh hari...duit minyak+tol etc...tapi range dari RM150.00-RM250.00 per point tu standard la.

#8 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 21 November 2005 - 04:31 PM

T2,
Aritu aku try buat cable sendiri pakai crimping tool tu terkial2 lah gak..
Manjang silap buat. Tapi benda ni memang need lots of practise. Dah biasa sure senang.

#9 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 21 November 2005 - 04:47 PM

QUOTE(rizal @ Nov 21 2005, 04:31 PM)
T2,
Aritu aku try buat cable sendiri pakai crimping tool tu terkial2 lah gak..
Manjang silap buat. Tapi benda ni memang need lots of practise. Dah biasa sure senang.

same la kite bro.siap buat notes kecik untuk refer kaler dgn pin... hehe...lupa laa.. sebab tak practice. jarang masuk sarkis.. laugh.gif

p/s masa nak turun cable ke wall plate atau partition... pastikan lebihkan cable tu dalam 1 kaki... takut-takut tersalah potong ke... teralih partition ke.. nanti nak terminate dah tak sampai... huhu. kes naya tuu.... takkan nak sambung? hehehe... kalau diorang tak check takpe...kalau check? sendiri mau ingat le... huh.gif

#10 my979220

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 178 posts
  • Location:Ganu
  • Interests:Driving
  • Kepakaran:Not an expert.
  • Freelance:Tidak

Posted 22 November 2005 - 08:57 PM

Simple cabling ke?

1 end face plate and another end RJ45. Atau

siap ngan rack, patch panel and cable management?

basicly harga RM150.00 - RM250.00 is acceptable. Tapi kena tengok juga berapa luas kawasan? Berapa panjang cable nak kena tarik,untung banyak kat situ sebenarnya.

another things to consider:
Brand apa nak guna; AMP ke, Crone ke, Brand Rex ke... Chicken Brand ke...
Trunking nak kena kira gak, PVC pipe, long arm, saddle clip, kena hacking dinding atau lantai ke (jika perlu nak kena kira costing untuk touch up balik dinding tu),

#11 kutak

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 403 posts
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:small network, pc technical - eh tapi tak la pakar sangat
  • Freelance:Ya

Posted 23 November 2005 - 09:23 AM

QUOTE(my979220 @ Nov 22 2005, 08:57 PM)
Simple cabling ke?

1 end face plate and another end RJ45. Atau

siap ngan rack, patch panel and cable management?

basicly harga RM150.00 - RM250.00 is acceptable. Tapi kena tengok juga berapa luas kawasan? Berapa panjang cable nak kena tarik,untung banyak kat situ sebenarnya.

another things to consider:
Brand apa nak guna; AMP ke, Crone ke, Brand Rex ke... Chicken Brand ke...
Trunking nak kena kira gak, PVC pipe, long arm, saddle clip, kena hacking dinding atau lantai ke (jika perlu nak kena kira costing untuk touch up balik dinding tu),


ha tu la tu ..bende bende tu semua yang aku kena consider ...tapi aku rasa tak de la sampai aku nak ..korek dinding all the thing ..just ..tarik cable from switch to pc may be guna jalan atas kot..sebab aku tengok dia punyer company pakai yang penutup 4 segi tu ..ehehe

then ada la sedikit pvc ..untuk dinding ..di gunakan ..hurmp /..so aku consider the price should go rm 160 untuk 10 biji komputer, tidak termasuk switch and router,

thanks guys

#12 matdin97

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,100 posts
  • Location:24300 Kerteh
  • Interests:Naik Basikal Racing
  • Kepakaran:Cyber Cafe Setup
  • Freelance:Ya

Posted 25 November 2005 - 05:29 PM

kutak, aku jawab jugak boleh.. dry.gif

dulu masa buat freelance, aku terus charge rm150 satu point. rj45 to rj45. walljack, wallplate, trunking, casing kira lain. kalau satu point je, kena markup sikitlah. kalau banyak point lebih dari untung.

sekarang ni sebab aku duduk kat pekan kecik, harga kena revise balik. nak cak rm150 per point orang kata tak logik. jadi aku kira satu-satu.

- cable - rm1.50 semeter. paling murah rm20. kalau lebih panjang, lebih mahal. kabel cap biasa. (murah tapi senang patah terutama masa main campak-campak kat atas siling)
- casing (trunking) - rm10 untuk setiap 2meter. (aku rasa 2 meter lebih).
- upah tarik kabel - rm10-rm20 seurat. kalau kena tebuk dinding konkrit kira lain. sekadar dinding kayu tu free jer. kira jugak jauh mana nak tarik, atas lantai ke atas siling ker, bawah lantai ker)
- upah setting network - rm25-30 satu pc.
- upah setting router / ics - rm20 - 30 satu unit.
- walljack / wallplate kira lain - rm20 satu.

pergi balik, harga lebih kurang jer. tapi customer is always kings. kings is always right. sebab tu kings sentiasa dapat no 1.

#13 zero_hour

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 538 posts
  • Location:k.samarahan
  • Interests:games,and komputer....

Posted 26 November 2005 - 09:55 PM

aku buat 1meter RM2.50....x termasuk rj45..... smile.gif ...aku keje kat kedai je...





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users