Jump to content


- - - - -

Mygfl.net.my


2 replies to this topic

#1 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 10 December 2005 - 07:19 AM

Assallamualaikum,
Baru-baru ni Majalah 3 ada buat liputan tentang Projek MIMOS www.mygfl.net.my.

QUOTE
Perihal MyGfl Inisiatif
MyGfL (Grid Pembelajaran Malaysia) merupakan inisiatif e-pembelajaran peringkat kebangsaan yang dijalankan oleh MIMOS Berhad (sebuah pusat penyelidikan di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Innovasi). Ianya untuk membantu mempromosi dan menyokong agenda pembelajaran sepanjang hayat di Malaysia melalui penggunaan ICT untuk mempercepatkan pembangunan masyarakat berilmu.

Konsep serta kertas kerja pembangunan MyGfL telah diluluskan dan telah mendapat sokongan penuh daripada Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Matlamat MyGfL

    * Menyediakan sistem-sistem e-Pembelajaran dan peralatan-peralatan yang membolehkan dan menyokong aktiviti-aktiviti dan proses-proses e-Pembelajaran untuk tujuan pembelajaran sepanjang hayat.

    * Menghimpunkan kesemua pihak yang berada di dalam ekosistem e-pembelajaran (pelajar, pemboleh-daya & pembekal) untuk turut serta di dalam keseluruhan nilai rantaian e-pembelajaran dan seterusnya menjadi sebahagian daripada grid pembelajaran kebangsaan.

    * Membangunkan piawaian e-Pembelajaran bagi memastikan penyesuaian dan penggunaan amalan terbaik bagi kandungan dan sistem-sistem e-Pembelajaran.

    * Menggalakkan perkongsian dan pembangunan kandungan digital tempatan, secara tidak langsung akan merangsang pertumbuhan industri kandungan di Malaysia.


Ada sesiapa kat sini terlibat secara langsung dengan projek ni?
Mungkin kita boleh sama2 contribute something to this project?
Sumbang artikel ,kemahiran etc.
Any comments?

#2 mojacoz

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 617 posts
  • Gender:Male
  • Location:here...there...everywhere.....
  • Interests:tido, tido & tido lagi
  • Kepakaran:Menanam pokokČ dan tido di dlm bilik server
  • Freelance:Ya

Posted 10 December 2005 - 12:47 PM

mcm company saya, kitorg terlibat dgn MyGFL nih bwh bidang pembelajaran utk mereka yg pekak dan bisu. kitorg develop interactive cd utk mengajar bahasa isyarat (basic sign language).

p/s: giler susah ghupenye nak blaja bahasa isyarat nih ghupe nye sad.gif

#3 kureng

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,480 posts
  • Gender:Male
  • Location:di tempat itu
  • Interests:Kebarangkalian, ramai, rileks-lepak, $$$ dan lain-lain
  • Kepakaran:Copy & Paste
  • Freelance:Tidak

Posted 12 December 2005 - 11:30 AM

QUOTE
Menggalakkan perkongsian dan pembangunan kandungan digital tempatan, secara tidak langsung akan merangsang pertumbuhan industri kandungan di Malaysia.


off topic...
tak sangka ada industri kandungan/content industry....

QUOTE
# Tools
MyGfL offers tools to help you with your learning process.

  1. e-Mail
  2. e-Bookmark
  3. e-Note
  4. e-Friends
  5. Chat
  6. Forum

# Service
Apart from offering various types of content and tools, we also provide services such as e-Card, Free Web Space, Related Links, Games, and many more!
bro rizal dah register ke???berapa web space diaorg bagi???





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users