Jump to content


- - - - -

Anak Derhaka Disumpah


11 replies to this topic

#1 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 01 January 2006 - 11:00 PM

Video anak derhaka kena sumpah..
Moga2 menjadi pengajaran untuk semua...
Agar hormat kepada Ibu bapa..

Sama ada video ini atau tidak..
saya pun tak pasti.. masing2 punya penilaian..
yg penting.. ambil pengajarannya..

http://www.youtube.com/watch.php?v=A0WWb7theiw

Wassalam

#2 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 01 January 2006 - 11:14 PM

Saya rasa ni rekaan semata2 la.
Kalau tak pasti kesahihannya tak perlulah disebarkan.
Tapi terpulanglah nak menilaikan apa yang ada di internet ni.

#3 dzackjr

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 871 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sentul New Town
  • Interests:Surfing, Reading, Outdoor activities, Testing something new n gaming
  • Kepakaran:Sgt Pakar dlm Bidang Download mendownload.. :-p
  • Freelance:Tidak

Posted 02 January 2006 - 08:41 AM

Aku dah tgk benda ni last 2 week, dan beranggapan ia rekaan semata-mata... mcm kes anak patung dulu tu ler yg memula nampaknya mcm btul.. tapi rupanya tipu....

#4 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 04 January 2006 - 05:55 PM

kes perempuan 'china' bogel ada bunyi azan.
yang ni movie+ayat al-Quran.

still need verification,though. yang dulu pun letak kat website arab. manala tau ada orang zindiq yang saja nak sebarkan tahayul+kurafat.

apapun ibu bapa adalah wajib ditaati.

#5 fakhrul77

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 304 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Bukit Mahkota Bangi
  • Kepakaran:Exchange 2003
  • Freelance:Tidak

Posted 05 January 2006 - 10:10 AM

Manusia yang paling teruk seperti Abu Lahab, Abu Jahal dan gengnya pun tak menerima azab jasad bertukar rupa smile.gif

#6 e_san

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 278 posts
  • Location:sini kot
  • Interests:sekolah

Posted 05 January 2006 - 01:23 PM

Pengajaran utk smua jgn mudah percaya dgn sesuatu perkara yg blom pasti sohihnye....and no need to expose for.

#7 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 23 January 2006 - 10:49 AM

sudah jadi artikel di al-ahkam
http://www.al-ahkam.net/home/modules.php?o...&sid=14656&ez=2

#8 juan pablo

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 522 posts
  • Gender:Male
  • Location:sEgAmAT---->jAy bEE
  • Interests:extreem sport
  • Kepakaran:huh! nope!
  • Freelance:Tidak

Posted 28 January 2006 - 12:47 PM

tah lah...leh caya ke tak citer cam nie. aku yg tgk vedio tue pun leh jadi terkejut. dengar kata cd nie antara cd2 yg tgh hot dipasaran.

#9 rioheesra

    Sarjan

  • Ahli
  • 125 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:sap basis
  • Freelance:Ya

Posted 28 January 2006 - 12:57 PM

QUOTE
Saya rasa ni rekaan semata2 la.
Kalau tak pasti kesahihannya tak perlulah disebarkan.
Tapi terpulanglah nak menilaikan apa yang ada di internet ni.


aku raser..x kisah la rekaan semata2 ke..tipu ker....tapi cube kalo kite tunjuk kat anak2 kiter...pastu ckp ini la akibat die kalo durhaka pada ibu....nescaya diorang takut giler....pengajaran beb..pengajaran...!

Edited by rioheesra, 28 January 2006 - 12:59 PM.


#10 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 28 January 2006 - 01:26 PM

QUOTE(rioheesra @ Jan 28 2006, 12:57 PM)
aku raser..x kisah la rekaan semata2 ke..tipu ker....tapi cube kalo kite tunjuk kat anak2 kiter...pastu ckp ini la akibat die kalo durhaka pada ibu....nescaya diorang takut giler....pengajaran beb..pengajaran...!

Terpulanglah.
Kalau baca url yang mnajem bagi tu memang sahih ni rekaan semata2..
Masa budak2 yes maybe anak2 takut bila diaorang dah pandai berfikir dia cakap kita tipu or maybe nanti dia tanya kita kenapa orang tu lawan mak bapak dia tak jadi ikan pari? Banyak cara lain nak mendidik anak hormat orang tua.
rolleyes.gif

Sebab tu kena hati2 hantar/forward message/berita dari internet.
Zaman sekarang word of mouth boleh spread macam virus tanpa kita sedari melalui email/laman web. Kita hantar satu boleh multiple dengan banyaknya globally.. Kalau something good alhamdulillah banyak pahala kita dapat insyaallah
-- kalau sebaliknya? dry.gif

#11 sniper

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,695 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
  • Interests:IT (Graphic Design, Portal, Multimedia)
    & Media Production (Audio, Video, Special Effect, Green Screen).
  • Kepakaran:Multimedia, Portal, Audio Video Production.
  • Freelance:Tidak

Posted 28 January 2006 - 08:03 PM

betul tu... bagaimanapun mendidik mesti dengan kebenaran dan kesabaran... sebelum˛ ni pun banyak cerita yg pelik˛ disebarkan... apepun.. aku ingat pesan bapa aku dari berita˛ palsu ini dari surah :

Demi masa... Sesungguhnya seseorang itu berada di dalam kerugian.. Kecuali orang-orang yang beriman dan yang beramal soleh... dan yang berpesan-pesan dengan kebenaran.. dan yang berpesan-pesan dengan kesabaran... (Surah Al-Asr).



p/s: I miss you mom... dad... sad.gif

#12 rioheesra

    Sarjan

  • Ahli
  • 125 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:sap basis
  • Freelance:Ya

Posted 28 January 2006 - 11:17 PM

mende ni cam citer2 org tua dulu la...diorang kate jgn duduk atas bantal nanti bisul, jgn pindah tempat duduk nti kawin dua plaks..orang2 tua kata kalau budak2 nangis...maknanya setan yg kaco...nih contoh je la..ade lagi kot..

aku rase kalo dah kecik2 dah diajar x derhaka kat mak bapak..bile besar still diiorang x durhaka...dok gitu..

korang ikut x org2 tua nye kate dulu..jgn kancing lar..heheh blink.gif .


pendapat masing2 la yek..

QUOTE(rizal @ Jan 28 2006, 01:26 PM)
Terpulanglah.
Kalau baca url yang mnajem bagi tu memang sahih ni rekaan semata2..
Masa budak2 yes maybe anak2 takut bila diaorang dah pandai berfikir dia cakap kita tipu or maybe nanti dia tanya kita kenapa orang tu lawan mak bapak  dia tak jadi ikan pari? Banyak cara lain nak mendidik anak hormat orang tua.
rolleyes.gif

Sebab tu kena hati2 hantar/forward message/berita dari internet.
Zaman sekarang word of mouth boleh spread macam virus tanpa kita sedari melalui email/laman web. Kita hantar satu boleh multiple dengan banyaknya globally.. Kalau something good alhamdulillah banyak pahala kita dapat insyaallah
-- kalau sebaliknya?    dry.gif






1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users