Jump to content


Astro Dish Sebagai Wifi Antenna?


47 replies to this topic

#1 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 07 March 2006 - 09:49 AM

Assallamualaikum,
Baru ini saya dapat soalan tentang penggunaan astro dish sebagai wifi antenna. Since dah lama tak buat wifi hacking, siapa yang pernah cuba buat?

Saya jumpa beberapa solution di internet contohnya dari laman usb wifi
http://www.usbwifi.orcon.net.nz/

contohnya






Parabolic coffee can
http://www.binarywolf.com/249/parabolic.htm


Takpun guna biquad camni..
http://www.trevormarshall.com/biquad.htm


Bagi solution USB ,mudah sahaja cuma letakkan USB wifi anda di tengah2 dish sebaiknya calculate dulu focal pointnya contohnya di http://my.athenet.net/~multiplx/cgi-bin/parabolic.main.cgi




Which one is a better setup?
Siapa pernah cuba?

#2 mojacoz

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 617 posts
  • Gender:Male
  • Location:here...there...everywhere.....
  • Interests:tido, tido & tido lagi
  • Kepakaran:Menanam pokok˛ dan tido di dlm bilik server
  • Freelance:Ya

Posted 07 March 2006 - 10:25 AM

no 1 & 2 tu nampak cam meyakinkan....tp bile dah masuk nombor 3, 4, 5......pelik lak rasenye. lagi2 yg no 5 tu....semacam je nengokkan laugh.gif

#3 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 07 March 2006 - 10:32 AM

moja,
Easiest setup maybe 1,2,5.
Tapi rasanya best setup maybe number 4.

#4 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 07 March 2006 - 11:39 AM

ada orang wat kat mydefcon (penang group) ari tuh..
lama dah tahun lepas saper nama dia ek.. toxicle rasanya smile.gif

ada extra astro dish nanti masa lapang nak godek2 la.. smile.gif tapi tak reti sangat bab electronic nih..

http://forum.mydefcon.org/viewtopic.php?p=...2db8d4bafd0ace3


Edited by obelicks, 07 March 2006 - 11:42 AM.


#5 Dimenxion

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,408 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:Bermain Dengan Dimensi
  • Kepakaran:Windows Networking
  • Freelance:Ya

Posted 07 March 2006 - 11:44 AM

yang no 5 pakai tapis mee tuh, kawan aku dah buat... memang menjadi. confirm. tapi kene kira-kira skit la.. kalau pakai agak je bole gak.. kalau tak bape tepat signalnya tak bape kuat...

#6 arwana

    Kadet

  • Ahli
  • 13 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 07 March 2006 - 05:34 PM

obelicks,
Saya sudah hubungi orang tersebut di www.toxicle.org (networking/ WiFi in KL), sila baca comment saya disana.

Saya masih curious ttg dish astro ni, beberapa hari lalu pernah singgah di kedai KS Network 3rd floor Lowyat Plaza, jumpa dg mr. Chew, dia tawarkan antenna panel dg harga RM. 90.00 (krg lbh 5dbi) magnet plate boleh langsung lekat dkt motor dish astro. Tapi saya blm lagi beli karena masih ragu, samada boleh dptkan koneksi ataw tak, siapa nak spekulasi beli, jgn lupa full reportnya ya? tongue.gif

Ayahnya Faiq

#7 arwana

    Kadet

  • Ahli
  • 13 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 07 March 2006 - 05:44 PM

Rizal,
Thanks for inviting me to join this group.

Dimenxion,
Memang betul. Dalam membuat antenna seperti ini diperlukan R & D yang cukup. Agak susah lagi bila kita tidak ada basic dlm how-to cabling & wiring. Tadi tengah hari saya beli cooper wire 1.5mm mau aplikasikan di astro dish dengan panduan link di bawah ini:

http://www.engadget.com/2005/11/15/how-to-...d-dish-antenna/

dan

http://www.ilmukomputer.com/berseri/onno-w...and-cabling.htm


Kalau ada kawan yang mau sharing atau terus membantu saya face to face, amatlah bahagianya hati saya.

Ayahnya Faiq
016-3787911

#8 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 07 March 2006 - 09:29 PM

arwana
erm dia tak balik masia lagi kot dengarnye berhoneymoon ke europe & us..

#9 arwana

    Kadet

  • Ahli
  • 13 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 09 March 2006 - 01:20 PM

iye... baiknya buat sendiri, resiko pun tanggung sendiri samada works or not. hehehe....

#10 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 10 March 2006 - 08:35 AM

Maybe satu hari kita boleh buat event homebrew antenna shootout.
Bring all you DIY antenna kita tembak kat satu padang. Siapa menang dapat piala??!!

Macam ni..
http://www.turnpoint.net/wireless/has.html




Projek Wireless Community Network saya dok terbengkalai lagi.. ingat nak start baru2 ni.. tapi rumah saya kena lightning habis IP camera saya, 2 NIC, 2 motherboard (or maybe power supply) Linux box saya, astro decoder, TV, linksys switch... so sekarang ni dok pelan2 restore semula setup saya dulu.. pokai woo..

Baru2 ni ada AGM taman perumahan, so saya AJK IT kena siapkan slide + demo website perumahan saya so untuk dapat internet di luar saya siapkan simple setup camni.


10 minutes setup. Wayar berserabut , antenna tu dok gantung jek sebab tak sempat nak mount properly.. nampak tak IP camera casing tu kosong jek? Dah kena sambar lightning! sad.gif


Antenna tu pointing ke taman depan rumah dimana AGM taman perumahan saya diadakan. Dapat fullbar. Cayalah Senao!

#11 arwana

    Kadet

  • Ahli
  • 13 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 10 March 2006 - 06:54 PM

se-7 bang.

Piala dpt dari mana? Siapa yg nak bagi? smile.gif

#12 alienfighter

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,161 posts
  • Gender:Male
  • Location:3' 11" N 101' 42 E
  • Kepakaran:basic hardware, networking and flirting.
  • Freelance:Ya

Posted 11 March 2006 - 11:39 AM

QUOTE(rizal @ Mar 10 2006, 08:35 AM)
Antenna tu pointing ke taman depan rumah dimana AGM taman perumahan saya diadakan. Dapat fullbar. Cayalah Senao!

baper jauh tmpt AGM tue bro??....
lebih 300meter ker??
caiyyok ler....

#13 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 12 March 2006 - 01:47 PM

QUOTE(arwana @ Mar 10 2006, 06:54 PM)
se-7 bang.

Piala dpt dari mana? Siapa yg nak bagi? smile.gif

Piala tu later we think about it. smile.gif
Yang penting we'll have fun doing it + some knowledge dapat belajar.

Untuk pigtail saya baru order MC card connector dari ebay. Sekarang dah ada RG316 cables dan N connector in hand cuma nak kena cari the right crimping tools. Nanti saya cari cables kat office kot2 ada extra cables transmission yang equivalent to LMR400 yang lebih boleh guna.

Kalau kawan2 nak join sama takde PCMCIA card boleh search kat Lelong.com.my
Proxim orinoco tu for 802.11b harga dijual rm68 sahaja rasanya.

Ni saya punya gadget yang dah dikumpul setahun lebih dah tak keluar dok dalam toolbox.

Few N connectors and the panel mount, copper wires and a tin can. Yang coklat tu RG316 cable. Mostly saya beli kat Pudu Plaza dan order online di www.rswww.com.my .

At least boleh buat ni
http://www.cruftbox.com/cruft/docs/cantenna.html


Siapa boleh cari plate copper tu.. kita buat yang ni BiQuad
http://www.seattlewireless.net/Directional...redirect=BiQuad

BiQuad Dish antenna
http://www.engadget.com/2005/11/15/how-to-...d-dish-antenna/


#14 arwana

    Kadet

  • Ahli
  • 13 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 12 March 2006 - 10:03 PM

blank printed circuit board boleh dapat kat mana bang? Saya tgh cari-cari.

#15 sQew

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,120 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Tengok TV
  • Kepakaran:Data Management Services
  • Freelance:Ya

Posted 13 March 2006 - 09:25 AM

QUOTE(rizal @ Mar 10 2006, 08:35 AM)
Maybe satu hari kita boleh buat event  homebrew antenna shootout.
Bring all you DIY antenna kita tembak kat satu padang. Siapa menang dapat piala??!!

Macam ni..
http://www.turnpoint.net/wireless/has.html




Projek Wireless Community Network saya dok terbengkalai lagi.. ingat nak start baru2 ni.. tapi rumah saya kena lightning habis IP camera saya, 2 NIC, 2 motherboard (or maybe power supply) Linux box saya, astro decoder, TV, linksys switch... so sekarang ni dok pelan2 restore semula setup saya dulu.. pokai woo..

Baru2 ni ada AGM taman perumahan, so saya AJK IT kena siapkan slide + demo website perumahan saya so untuk dapat internet di luar saya siapkan simple setup camni.


10 minutes setup. Wayar berserabut , antenna tu dok gantung jek sebab tak sempat nak mount properly.. nampak tak IP camera casing tu kosong jek? Dah kena sambar lightning!  sad.gif


Antenna tu pointing ke taman depan rumah dimana AGM taman perumahan saya diadakan. Dapat fullbar. Cayalah Senao!



bro, antenna pakai antenna brand apa and in what frequency?

#16 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 13 March 2006 - 09:56 AM

arwana,
Maybe boleh cari kat workshop besi sebab bukan boleh guna PCB rasanya.


Sqew,
Ni spec dia
http://www.senao.com/english/product/produ...04&proid=000011
Brand Senao
QUOTE
Model Number SAP-2412
Gain 12 dBi
Type  Patch
Polarization Vertical
Beamwidth Degree Horizontal: 27
Vertical: 70
VSWR <=1.3
Frequency 2400-2485 MHz
Connector  N-female
Size (W) 95mm * (H) 235mm * (D) 30mm
Weight 495 g
Mount Bracket for wall or mast optional tilt mount
Material Element-Aluminium
Brass Radome-ABS


#17 Rodzo

    Sarjan

  • Ahli
  • 122 posts
  • Gender:Male
  • Location:Terengganu ke Kajang ke Kerteh ke BBB
  • Interests:sukan,computer game, muzik
  • Kepakaran:Networking
  • Freelance:Tidak

Posted 13 March 2006 - 11:05 AM

QUOTE(arwana @ Mar 12 2006, 10:03 PM)
blank printed circuit board boleh dapat kat mana bang? Saya tgh cari-cari.



kalau PCB try cari kat kedai jual barang2 elektronik...kalau kat kl cuba kat jalan pasar ....kalau tak silap la.....

#18 FiMF

    Korporal

  • Ahli
  • 71 posts
  • Location:Batalion ke 69 ItTutor.Net
  • Kepakaran:Master of Add/Remove Program
  • Freelance:Ya

Posted 30 March 2006 - 12:28 PM

QUOTE(rizal @ Mar 7 2006, 09:49 AM)
Bagi solution USB ,mudah sahaja cuma letakkan USB wifi anda di tengah2 dish sebaiknya calculate dulu focal pointnya contohnya di http://my.athenet.net/~multiplx/cgi-bin/parabolic.main.cgi



Kalau guna Astro Dish, tak yah calculate kot,
boleh letak kat tempat existing Astro Receiver tu.


(Gambar Ihsan MyDefcon.org)

#19 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 30 March 2006 - 12:35 PM

Ish tak tentu jugak.. spec lain2.

#20 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 30 March 2006 - 01:30 PM

rasanya dia dat set kedudukan tuh betul.. tapi kalau takleh gak leh adjust point die..
smile.gif

unless pakai receiver lain maybe kena calculate la

#21 arwana

    Kadet

  • Ahli
  • 13 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 03 April 2006 - 03:34 AM

Saya dah coba astro dish, tapi not works! coba kanan kiri, atas bawah, tak dapat!

1. coba dg usb wifi adaptor.
2. coba dg ap

saya masih blm dpt metal printed uh.... jadi masih ada kendala untuk buat antenna.

tunggu punya tunggu, 14hb april ni ada pikom. Jom hunting antena wifi kat sana, moga je ada demo. smile.gif

#22 Kavalera

    Sarjan Mejar

  • Pengendali
  • 228 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuantan
  • Interests:Grafik + Photography = Fotografix
  • Kepakaran:Jentik tahi idung ke bulan.
  • Freelance:Ya

Posted 03 April 2006 - 02:33 PM

aku dah buat dah guna penapis goreng pisang tuh... proven! naik 87% daripada 0%.. signal quality 90%..

guna 3COM USB wifi.. dan software dia..

#23 xmovex

    Kadet

  • Ahli
  • 34 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ampang
  • Interests:software<br />hardware
  • Kepakaran:IT
  • Freelance:Ya

Posted 04 April 2006 - 02:51 AM

huh makin menjadi2 antenna nie..aku baru jer tanya bro rizal pasal connector apa nak pakai untuk connect antenna ke router aku..heheh anyhow since dah ada byk method yg kuar pasal antenna nie rasa mcm nak test plak kapasiti atenna dengan menda2 camtue..

sebelum tue nak tanya ckit nie.. sesapa ada survery harga untuk looseless cable?
kalau yg murah nyer apa effect dia kalau yg mahal apa bagusnya..then bg tahu lar tempat kat mana nak membelinya skali.. dah nak start buat nie..hehe

#24 oxfly

    Kadet

  • Ahli
  • 1 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 04 April 2006 - 01:38 PM

Kalau ada nak buat outdoor workshop, count me in.

I have 1 redundant Astro dish, kalau nak buat experiment.
(My apartment ada internal port untuk Astro).

This gotta be interesting.

#25 arwana

    Kadet

  • Ahli
  • 13 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 15 April 2006 - 09:09 PM

QUOTE(Kavalera @ Apr 3 2006, 02:33 PM)
aku dah buat dah guna penapis goreng pisang tuh... proven!  naik 87% daripada 0%.. signal quality 90%..

guna 3COM USB wifi.. dan software dia..


can i meet u somewhere in KL? need tutor to build this penapis goreng keropok lekor. smile.gif

thank you.

#26 kopytiam

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 878 posts
  • Location:Simpang Tiga KL

Posted 17 April 2006 - 11:26 AM

QUOTE
can i meet u somewhere in KL? need tutor to build this penapis goreng keropok lekor.


tongue.gif ...kena buat worksyop ni bro rizal...sebab aku pon nak folo jugak... tongue.gif

#27 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 25 April 2006 - 08:52 AM



Semalam saya pi Sim Lim Square, Singapore ronda2 for the very first time.
Jumpa kedai antenna ni.. Pehhh! Tak boleh tahan rasa nak beli macam2 benda finally tak beli langsung.

Tengok gambar tu .. (blur sket ) kalau perasan ada Linksys AP yang disambung dengan pigtail kepada dua antenna. Saya tak faham how it works for 2 antenna tak sempat la pulak tanya.

Ingat nak pi lagi nanti. Sebab nak compare harga dulu dengan Low Yatt.
Dok cari crimping tools untuk projek wifi saya ni .
Nanti saya update.

#28 FaRiS

    Leftenan

  • Core
  • 1,046 posts
  • Gender:Male
  • Location:PrinceSuccess
  • Kepakaran:Upload dan Download Torrent
  • Freelance:Ya

Posted 25 April 2006 - 09:53 AM

QUOTE(arwana @ Apr 15 2006, 09:09 PM)
can i meet u somewhere in KL? need tutor to build this penapis goreng keropok lekor. smile.gif

thank you.


Arwana..
Ini dia penapis goreng pisang yg Kava guna






http://www.usbwifi.orcon.net.nz/

#29 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 25 April 2006 - 10:48 AM

QUOTE(rizal @ Apr 25 2006, 09:52 AM)

Ingat nak pi lagi nanti. Sebab nak compare harga dulu dengan Low Yatt.
Dok cari crimping tools untuk projek wifi saya ni .
Nanti saya update.


Singapore dari yang aku nampak/survey tak banyak beza harga.. smile.gif
kalau leh untung sampai rm100 rasanya worth gak kalau setakat rm1 atau 2 tuh baik beli kat low yatt buang space dan berat je nak bawak balik

kekeke
smile.gif

#30 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 25 April 2006 - 11:16 AM

Harga maybe. But pilihan lagi banyak.
Hmm.. nak beli Linksys NSLU2


atau nak beli WinTV PVR USB2?


Atau beli dua2 or tak payah beli?

#31 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 25 April 2006 - 11:23 AM

Agree.. choice lagi banyak..
so check benda yang takd akat low yatt ler.. smile.gif

tapi bro terlepas la "pc fair" kat singapore.. smile.gif rasanya diaorang buat 2 bulan lepas

#32 arwana

    Kadet

  • Ahli
  • 13 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 09 May 2006 - 12:26 PM

Sini pigtail mahal gak ya... rm. 120.00

ada yg jual lebih murah kat mana ya...

need ur info.


salam,
anawra
www.insistnet.com

#33 alienfighter

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,161 posts
  • Gender:Male
  • Location:3' 11&quot; N 101' 42 E
  • Kepakaran:basic hardware, networking and flirting.
  • Freelance:Ya

Posted 10 May 2006 - 03:17 PM

QUOTE(Kavalera @ Apr 3 2006, 02:33 PM)
aku dah buat dah guna penapis goreng pisang tuh... proven!  naik 87% daripada 0%.. signal quality 90%..

guna 3COM USB wifi.. dan software dia..


ko buat yg letak usb kat tgh2 tue ker....
or concept mcm astro tue...
yg usb sangkut kat depan??

which is better yerkk??? saper pnah try??

#34 alienfighter

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,161 posts
  • Gender:Male
  • Location:3' 11&quot; N 101' 42 E
  • Kepakaran:basic hardware, networking and flirting.
  • Freelance:Ya

Posted 11 May 2006 - 12:05 AM

kalau pkai kuali...
baper byk dpt gain yerk??
hehhehehe laugh.gif

#35 @sriey

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 372 posts
  • Gender:Male
  • Location:satu kiblat yang sama...
  • Kepakaran:Active Directory, UNIX, Veritas Cluster Server, Exchange, Win2K, Win2K3 Svr
  • Freelance:Ya

Posted 11 May 2006 - 08:20 AM

bila nak wat worksyop ni? rolleyes.gif

#36 alienfighter

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,161 posts
  • Gender:Male
  • Location:3' 11&quot; N 101' 42 E
  • Kepakaran:basic hardware, networking and flirting.
  • Freelance:Ya

Posted 12 May 2006 - 03:16 AM

QUOTE(@sriey @ May 11 2006, 08:20 AM)
bila nak wat worksyop ni?  rolleyes.gif


best gaks kalau dpt buat "bengke wireless ittutor II" nie??
aper lagi bro rizal, drathos, jom ler......

#37 arwana

    Kadet

  • Ahli
  • 13 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 12 May 2006 - 11:23 AM

kalo berminat buat workshop saya siap jemput pak Onno W. Purbo, pakar dan praktisi internet dari Jakarta Indonesia.

siapa yang siap jadi event organizer?

#38 zero_hour

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 538 posts
  • Location:k.samarahan
  • Interests:games,and komputer....

Posted 16 May 2006 - 10:38 PM

QUOTE(arwana @ May 12 2006, 11:23 AM)
kalo berminat buat workshop saya siap jemput pak Onno W. Purbo, pakar dan praktisi internet dari Jakarta Indonesia.

siapa yang siap jadi event organizer?

aRWana,Kamu ni indo ke???

apa alatan yg diperlukan untuk wifi 10km???

#39 arwana

    Kadet

  • Ahli
  • 13 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 19 May 2006 - 03:22 PM

benar.... saya asal Jakarta Indonesia. Buat apa kat msia? ya.. jalan-jalan aja.... boleh kan?

Bila berminat dengan apa yang anda inginkan, silahkan join di forum indoWLI at egroups.com atau layari www.ilmukomputer.com, u will get free information and knowledge freely from Indonesian IT community.

Mohon maaf buat moderator, bila memang posting saya ini dianggap inviting mohon untuk didelete.

Terima kasih.

#40 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 19 May 2006 - 03:34 PM

No problem arwana.

Hah lupa..long time ago back in Mon, 1 Dec 2003, .. search thru the google .. cari tutorial on NoCatAuth .. as a result terjumpa some interesting article from Dr. Onno Purbo from Indonesia.
Later write to him..



QUOTE
> Hi,
> I am Rizal from Malaysia. While trying to find tips/tutorial on
setting
> up my own wireless community network - found yours at
> http://sandbox.bellanet.org/~onno/the-guide/ .
> Many thanks for the great article- very useful to read about it on
our
> region's perspective.
>
> And later search your name and found this email at ilmukomputer.com -
> very cool with lots of article and tutorial.
>
> I have my own too at www.ittutor.net. smile.gif
>
> Thanks again!
>


Ass.Wr.Wb. Pak Rizal
Please feel free to webcopy my files & articles to your site
no copyright from my side
feel free to distribute it to others smile.gif ..

Wass, Onno


www.ilmukomputer.com pun memang sebuah portal ilmu IT yang bagus. Banyak artikel jauh sangat kalau nak banding dengan ittutor.net ni smile.gif

#41 Mr Gunn

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 640 posts
  • Location:Putrajaya
  • Kepakaran:membaca maklumat˛ it, eh itu hobi gua.
  • Freelance:Tidak

Posted 19 May 2006 - 05:24 PM

QUOTE(arwana @ May 19 2006, 03:22 PM)
benar.... saya asal Jakarta Indonesia. Buat apa kat msia? ya.. jalan-jalan aja.... boleh kan?

Bila berminat dengan apa yang anda inginkan, silahkan join di forum indoWLI at egroups.com atau layari www.ilmukomputer.com, u will get free information and knowledge freely from Indonesian IT community.

Mohon maaf buat moderator, bila memang posting saya ini dianggap inviting mohon untuk didelete.

Terima kasih.

<off topic>
bro asano cam ner nak mendaftar kat sana (www.ilmukomputer.com ) tak paham sangat bahasa sana, saja nak luaskan pengalaman.

#42 kopytiam

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 878 posts
  • Location:Simpang Tiga KL

Posted 22 May 2006 - 08:26 AM

QUOTE
siapa yang siap jadi event organizer?


agak2 apa yang diperlukan untuk jadik event organizer nih ? bleh cuba buat kat kolej aku... tongue.gif

#43 zero_hour

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 538 posts
  • Location:k.samarahan
  • Interests:games,and komputer....

Posted 22 May 2006 - 07:53 PM

QUOTE(arwana @ May 19 2006, 03:22 PM)
benar.... saya asal Jakarta Indonesia. Buat apa kat msia? ya.. jalan-jalan aja.... boleh kan?

Bila berminat dengan apa yang anda inginkan, silahkan join di forum indoWLI at egroups.com atau layari www.ilmukomputer.com, u will get free information and knowledge freely from Indonesian IT community.

Mohon maaf buat moderator, bila memang posting saya ini dianggap inviting mohon untuk didelete.

Terima kasih.

emmm...akan saya check situs itu...

*waduh-waduh.....kebetulan skarang saya tgh kejar seorang gadis pontianak...

#44 arwana

    Kadet

  • Ahli
  • 13 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 27 May 2006 - 06:22 PM

Bro Rizal,

Memang ada baiknya kita jemput pak Onno W. Purbo untuk datang buat presentation ke Kuala Lumpur. Saya dah lama nak jumpa dia tapi belum ada kesempatan sampai sekarang. Kamis lalu saya baru datang dari Jakarta pun dan cari dia susah nak jumpa.

Ada informasi bahwa bila nak booking dia, jauh 3 bulan sebelumnya kena bagi tau, sebab dia banyak orang order sampai ke negeri orang putih. sad.gif

Oya ada lagi satu soalan buat rekan-rekan kat sini. Saya baru je dapatkan omni directional antenna buatan kawan saya di Jakarta 19 dBi, nak pasang tower 5m atau 10m buat mounting di atas apartemen, apa perlu izin? apa perlu kontraktor untuk buatkan atau bolehkah buat sendiri?

terima kasih.

#45 arwana

    Kadet

  • Ahli
  • 13 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 27 May 2006 - 06:27 PM

QUOTE(Mr Gunn @ May 19 2006, 05:24 PM)
<off topic>
bro asano cam ner nak mendaftar kat sana (www.ilmukomputer.com ) tak paham sangat bahasa sana, saja nak luaskan pengalaman.


kamu hanya baca je website www.ilmukomputer.com itu opensource portal, siapa pun boleh copy paste asalkan copyright pemiliknya dicantumkan sebagai penghargaan buat penulis asal.

semoga membantu.

#46 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 27 May 2006 - 07:35 PM

QUOTE(arwana @ May 27 2006, 06:22 PM)
Bro Rizal,

Memang ada baiknya kita jemput pak Onno W. Purbo untuk datang buat presentation ke Kuala Lumpur. Saya dah lama nak jumpa dia tapi belum ada kesempatan sampai sekarang. Kamis lalu saya baru datang dari Jakarta pun dan cari dia susah nak jumpa.

Ada informasi bahwa bila nak booking dia, jauh 3 bulan sebelumnya kena bagi tau, sebab dia banyak orang order sampai ke negeri orang putih. sad.gif

Oya ada lagi satu soalan buat rekan-rekan kat sini. Saya baru je dapatkan omni directional antenna buatan kawan saya di Jakarta 19 dBi, nak pasang tower 5m atau 10m buat mounting di atas apartemen, apa perlu izin? apa perlu kontraktor untuk buatkan atau bolehkah buat sendiri?

terima kasih.

arwana,
Insyaallah mungkin suatu hari itu boleh jemput pak Onno datang ke Malaysia. Perlu cari sponsor dulu mungkin boleh mintak kawan2 di sini yang bekerja di institut pengajian tinggi di sini sponsor kan.

Wah! Memang kenal dengan dia ke arwarna? Atau anda pun dari universiti yang sama tempat dia mengajar?

Tentang antenna tu, kalau di atas bangunan apartment mungkin perlukan kebenaran tetapi kalau kecil, rasanya tak perlu. Sama konsepnya dengan memasang dish astro di atas apartment.. suruh sahaja kontraktor pemasang Astro tolong pasangkan. Tapi susahnya kena cari Line of Sight yang baik perlukan testing yang betul.

#47 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 24 July 2006 - 07:42 AM

You need this and this and this ..


pastu jadi camni


http://www.instructables.com/id/EQARE4I72GEPUCHTHU/?ALLSTEPS

#48 jEmBaLanG

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 699 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bukit Jalil
  • Interests:App development, team work, knowledge sharing, C#, WPF, Silverlight, WinForms, MVVM, WCF, SQL Server, SQL CE,
  • Kepakaran:C#, WinForms, WPF/Silverlight, MVVM, WCF,SQL CE 3.5, SQL Server 2008 R2
  • Freelance:Ya

Posted 24 July 2006 - 08:39 AM

Astro dish can be a medium for wifi. but the signal is not so strong compared to the 'penapis' tongue.gif

Aku penah pegi wardriving with a friend and tried both astro dish and 'penapis', the result, penapis lagi kuat dpt signal.

Mungkin disebabkan the curvey shape pada penapis yg lagi melengkung dapat memantul lebih banyak signal...

tu pada observation aku lah... kita org buat pun for fun.. saja takde keje .. he he he.. biggrin.gif





2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users