Jump to content


Cctv Installation...


11 replies to this topic

#1 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 08 April 2006 - 05:09 PM

Assalamualaikum sumer...

sori la kalo thread ni penah kuar, try search tp xjumpe...
nak tanye sket la...nak pasang cctv nie senang ker susah?ape brg2 yg kene ade?

ade sket info yg d search...info dr bro faris

QUOTE(FaRiS @ Apr 5 2003, 02:32 PM)


kalo nak beli brg2,kat mane lg murah...low yat ker jln pasar?just beli kad,kamera n cable jer kan?lg skali tanyer, senang ker susah?yg aku nak wat nie kire low cost la...nak pasang 2@3 camera...agak2 brape kene prepare ek?

*sori la kalo thread nie dok kat kategori yg slh...xtau nak letak mane...

#2 matdin97

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,100 posts
  • Location:24300 Kerteh
  • Interests:Naik Basikal Racing
  • Kepakaran:Cyber Cafe Setup
  • Freelance:Ya

Posted 08 April 2006 - 05:54 PM

kat lelong ada yang jual dalam 1k untuk set 4 camera + dvr card 4 port + software + cable.

aku ingat nak beli satu tapi duit tak cukup lagilah...

kalau nak buat sendiri
- kad dvr (ikut berapa port yang kau nak)
- software (biasa datang dengan kad tu)
- camera. ada cmos dan ada ccd. (kualiti ccd lagi bagus lah)
- kabel

sekang ni pulak ada wireless camera plak...

#3 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 08 April 2006 - 07:26 PM

ooo...ade gak nmpk kat iklan utusan...rm999 utk setup 4 bijik camera,xtau la + upah ke x...kamera lak xtau kualiti camner...

mahal gak la ek... sad.gif

kalo wireless lg mahal la... smile.gif

kena prepare duit la sad.gif

thx for da info bro...


*off topic
bro cc pkai software ape?mol?ecafe pro?

*off topic end

#4 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 08 April 2006 - 08:15 PM

owene97,
Bagi CCTV ni konsepnya mudah jek macam konsep komputer la pasang kamera tu multiple location run the cable cantik2 pi ke komputer.

Yang letihnya bagi saya mungkin nak run cable.
Guna wireless boleh juga tapi still kualiti/sekuriti isu menjadikannya ia bukan pilihan terbaik tapi teknologi is improving.

Cuba jengok2 dulu kat kedai, kalau kat Lowyat tu kalau tanya2 dia memang tak layan sangat.. so cari dulu kat web cara pemasangan etc.. kalau nak survey harga kat Jalan Pasar/Pudu make sure bandingkan kualiti image kamera tu. Jangan terus beli dari iklan atau internet tanpa tengok kualiti.
Kena tgk budget dan juga kat mana dan macam mana nak guna CCTV tu.. malam ON ke tak? Outdoor / indoor etc.. study2 dulu.
rolleyes.gif

Saya pun baru belajar2 benda ni.. sama2 kita share experience smile.gif

#5 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 09 April 2006 - 10:01 AM

thanx bro rizal...

xbrape susah sgt la ek...mase keje kat JB dlu xsmpt nak blajo pasang CCTV rugi lak rasenyer...tp smpt gak la tanye senior mase kat sane n die kate senang jer...pas2 mase keje kat low yat dlu pon tgk diorg pasang cam senang jer...sbb 2 rase cam takut2 brani nak pasang sendri (utk pakai sendri - nak jdkan low cost d smping blajo n timba pngalaman) smile.gif ...

igt mayb next week la nak g survey kt jln pasar...nak pakai indoor, pakai siang jer tp tmpt yg nak diletak camera 2 agak gelap la (dekat tangga n xde lampu), dlm building...kalo tmpt2 yg agak gelap2 leh nmpk ker dlm CCTV 2? unsure.gif

thanx 4 d advise...memula mmg igt nak trus beli, tp pk blk tul gak kate bro rizal...nnt kalo beli pas2 gambo xclear/xnmpk xguna gak... tongue.gif

ni antara link utk tgk product CCTV...

http://www.camware.com.my/

http://www.celtech.com.my/

kalo ade member2 lain yg penah buat/ade info mtk tlg share info n xp kat cni ek... smile.gif
nnt2 kalo dah survey n ade additional info sy update kat cni lg...

#6 rioheesra

    Sarjan

  • Ahli
  • 125 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:sap basis
  • Freelance:Ya

Posted 09 April 2006 - 10:08 AM

camne cctv ni fuction yerk..mesti amik banyak space kat storage..sebab every shot tu die save kat dlm storage kan...movement cctv tu kiter leh control ke gune software...?

kalo gune camera pc buat cctv leh tak? save skit..tapi camera takleh pusing2 la kan.... blink.gif

#7 botok

    Staf Sarjan

  • Ahli Professional
  • 164 posts
  • Location:Kinrara/Alor Setar
  • Interests:Tidur

Posted 09 April 2006 - 09:50 PM

Betul cakap Rizal, yang paling leceh pasal cabling. Lagi2 la kalau area site is wide spread. Kadang2 sampai naik pening kepala. tongue.gif

Kabel kebanyakkannya guna coaxial walaupun ada juga yg guna UTP tetapi coaxial jadi pilihan kerana distance dan juga jenis data video yg digunakan oleh kamera (kebanyakannya masih signal analog)
Kabel coaxial (khusus untuk kegunaan video) pula ada banyak, antara yg biasa digunakan untuk DVR ialah RG59, RG6 dan RG11. Masing2 ada pro/cons dia, so kene study dulu. And then kene study plak camne nak coaxial cable crimping, yg ni ramai yg ambil mudah tetapi kualiti video banyak juga bergantung kepada hasil kualiti crimping kita. smile.gif

Pemilihan kamera juga perlu sesuai dengan tempat target coverage kita. Ada banyak jenis kamera (untuk analog) dan juga banyak jenis mode setting. Antara yg perlu kita ambil tahu ialah jenis sensor (CCD atau CMOS, kebanyakannya CCD), Lux rating (kadar sensitiviti sensor kamera terhadap cahaya), jenis lensa pada kemera (samada wide-view, fish-eye dll), tambahan mekanikal pada kamera (PTZ pan, tilt dan zoom) dan lain-lain.

Berkenaan dengan DVR software, saya rasa hampir semuanya sama saja yg ada dalam pasaran. Yang mahal sikit lebih dia punya enchancement dan sebaliknya. Pemilihan Capture card dan Overlay card yg ini kene berhati2 kalau hendak pasang sistem yg cekap dan failure rate yg rendah.

rioheesra,
Kebanyakkan DVR software sekarang guna video codec yg mempunyai compression rate yg tinggi, jadi takde la berapa besar saiz video file dia berbanding dengan raw AVI atau RGB. Juga kebanyakkannya ada fungsi movement sensor pada DVR yg kita boleh set supaya record jika ada pergerakkan pada video sahaja.

Nak pakai webcam pun boleh... tapi restrictionnya ialah jarak kabel (USB max lebih kurang 5m tanpa apa-apa peralatan tambahan), kualiti sensor yg rendah (kecuali pakai philips toucam pro!! aaa.. Rizal bila nak beli?) Tapi kalau nak yg low cost boleh buat. Saya pun ada buat untuk monitor meteor shower dan untuk monitor maid kat rumah tongue.gif (Jgn salah faham smile.gif untuk monitor apa maid tu buat.. dia pukul anak2 kita ker apa ker..) Untuk capture video saya guna perisian UFOCapture.

#8 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 09 April 2006 - 10:55 PM

HaHa sure abang botok kita ni experience run cable kat rumah baru niiii.. smile.gif
TouCam takde plan nak beli walaupun adapternya dah ada dalam simpanan hehe.. biggrin.gif

Dah panjang lebar botok cerita tu sure dapat grab the idea.
Kalau kat rumah nak cantik takde kabel melingkar bolehlah pakai wireless tapi tiap pilihan kena ambil few consideration mana yang sesuai dengan keadaan dan budget.


Saya ada benda ni Axis 2400, dah lama beli tak sempat nak pasang (budget takde nak beli kamera!). Beli ni kat lelong.com.my jek around RM300 kalau beli kedai makan ribu2 jugak la..

Dia ada 4 coax port untuk sambungkan kepada 4 kamera.
Dan satu ethernet port sambungkan ke network.
QUOTE
    *  Dial-up connection via modem as well as direct connection to Ethernet networks
    * PHP3 script support for developing your own application scripts
    * Support for additional Pan/Tilt/Zoom devices
    * Linux operating system
    * Works with the AXIS 2191 Audio Module
    * Wireless connectivity with the 802.11b Wireless Device Point
    * Access to a power outlet not needed with use of Power over LAN Midspan and Active Splitter from Axis
QUOTE
What is a video server?

A video server digitizes analog video signals and sends digital images directly over an IP network, such as a LAN, intranet or Internet. It essentially turns an analog video system into a network video system and enables users to view live images using a Web browser or an video management software on any local or remote computer on a network. It allows authorized viewers from different locations to simultaneously access images from the same analog camera, as well as network cameras if they are added to the system.



Manage by web based anda boleh dapat seperti ini :-
http://www.axis.com/solutions/video/gallery.htm


Solution atas tu boleh jugak buat pakai PC dengan capture card.

Pakai webcam macam botok cakap tu pun boleh tapi terhad dengan maksimum panjang USB. Saya cari USB repeater tak jumpa lagi kalau tak sambung jek dari PC ke webcam.
Saya suka pakai software motion.
http://www.lavrsen.dk/twiki/bin/view/Motion/WebHome

Rujuk kat sini
http://forums.ittutor.net/index.php?showtopic=13057
http://forums.ittutor.net/index.php?showtopic=5184
http://forums.ittutor.net/index.php?showtopic=28067

#9 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 10 April 2006 - 10:27 AM

byk info sblm2 nie rupanye...bro rizal n bro botox dah byk wat projek nie la ek...best 2...byk nak kene study nie... smile.gif nasib baik keje kurang skit skg nie...leh spend mase nak study skit2... smile.gif

budget kene review blk nie... smile.gif

Tq bro botox n bro rizal...

*off topic
bro rizal, sy xpenah beli brg2 kat lelong.com (kat low yat.net penah la) ok ke brg2 / harga / cara urusan kat lelong.com?
*off topic end

#10 enduser

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,312 posts
  • Location:ipoh

Posted 10 April 2006 - 02:45 PM

cctv utk home use mesti berbeza dgn office use kan? terutama dr segi pemilihan dvr yg nak diguna. Bg office use, for sure user nak sistem yg reliable, tak down atau rekod takde masa ada kes.

Mcm mana kita nak pilih dvr yg baik?apa kriteria? kalau boleh mention brand2 yg reliable.

#11 idealmy

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 457 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuantan, Pahang
  • Kepakaran:Building Security System (Card Access System, IP Based Surveillance System)
  • Freelance:Ya

Posted 10 April 2006 - 05:13 PM

kalau nak boleh capture dalam keadaan gelap dengan jelas, pakai camera yg ada infrared. aku penah tgk, dia still boleh record image sama mcm dalam keadaan terang.

http://www.camware.com.my/search_result.as...frared%20Camera

dari pengalaman tengok org setting cctv, size xdala besar sgt, sbb boleh set kat software cctv tu hanya capture video bila ada pergerakan dan kawasan pergerakan tu kita boleh set contohnya cctv bley nampak 1 bilik, tapi kita nak record klu ada pergerakan kat pintu jer dia record.

#12 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 18 April 2006 - 04:53 PM

kelmarin ade gi vital kat sps...amik monitor repair...sesambil 2 tgk gak cctv kat situ...

Harga kat sane
camera :
dom - RM130
wireless - RM190
yg ade infrared - RM190

kad (4 port) :
25 fps - RM150
50 fps - RM250
100 fps - RM420

mahal ker murah nie?





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users