Jump to content


- - - - -

Starbuck Agenda


61 replies to this topic

#1 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 14 July 2006 - 01:33 PM

Salam..
saya rasa ramai pengunjung di sini yg selalu pegi ke Starbuck utk surf wifi. (termasuk saya)
Maka ini untuk kita ambil renungan dan tindakan.
Maybe tindakan boikot (seperti produk2 yg lain juga) bule dilakukan

http://www.ziopedia.org/content/view/578/1/
QUOTE
Parody: A Big Thankyou To All Starbucks Customers
Dear Starbucks Customer,

First and foremost I want to thank you for making Starbucks the $6.4 billion global company it is today, with more than 90,000 employees, 9,700 stores, and 33 million weekly customers. Every latte and macchiato you drink at Starbucks is a contribution to the close alliance between the United States and Israel, in fact it is - as I was assured when being honoured with the “Israel 50th Anniversary Friend of Zion Tribute Award” - key to Israel’s long-term PR success. Your daily chocolate chips frappucino helps paying for student projects in North America and Israel, presenting them with the badly needed Israeli perspective of the Intifada.

Starbucks, through the Jerusalem Fund of Aish HaTorah, an international network of Jewish education centres, sponsors Israeli military arms fairs in an effort to strengthen the special connection between the American, European and Israeli defense industries and to showcase the newest Israeli innovations in defense. As my contribution to the fight against the global rise of anti-Semitism, the reason behind the current conflict in the Middle-East, I help Aish HaTorah sponsoring the website "honestreporting.com” and produce material informing of Israel’s side of the story.

Without you, my valued customer, I wouldn’t be able to raise hundreds of millions of dollars each year to support Israeli citizens from terrorist attacks and keep reminding every Jew in America, to defend Israel at any cost. $5 billion per year from the US government are no way near enough to pay for all the weaponry, bulldozers and security fences needed to protect innocent Israeli citizens from anti-Semitic Muslim terrorism. Corporate sponsorships are essential.

Having the bigger picture in mind, Starbucks have donated a store to the US army to help in the “War on Terror”. I cannot emphasise enough, how vital the “War on Terror” is for the continued viability and prospering of the Jewish State.

So next time you feel like chilling out at a Starbucks store, please remember that with every cup you drink at Starbucks you are helping with a noble cause.

Howard Schultz
Chairman & Chief Global Strategist
Starbucks Coffee Stores


#2 therion

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,978 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alor Setar
  • Freelance:Tidak

Posted 14 July 2006 - 01:53 PM

Hehee article yg bersifat reverse psychology. smile.gif

#3 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 14 July 2006 - 02:41 PM

Minum ali cafe ajer la.. biggrin.gif
gunakan barang tempatan..

#4 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 14 July 2006 - 02:44 PM

QUOTE(obelicks @ Jul 14 2006, 02:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Minum ali cafe ajer la.. biggrin.gif
gunakan barang tempatan..


sy minum longjack org kg laugh.gif

#5 daos

    Sarjan

  • Ahli
  • 105 posts
  • Gender:Male
  • Location:Melaka
  • Kepakaran:Network, E-commerce
  • Freelance:Ya

Posted 14 July 2006 - 02:58 PM

QUOTE(obelicks @ Jul 14 2006, 02:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Minum ali cafe ajer la.. biggrin.gif
gunakan barang tempatan..


bile la ali cafe bucks nak muncul lak ni...

#6 juan pablo

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 522 posts
  • Gender:Male
  • Location:sEgAmAT---->jAy bEE
  • Interests:extreem sport
  • Kepakaran:huh! nope!
  • Freelance:Tidak

Posted 14 July 2006 - 04:19 PM

QUOTE(daos @ Jul 14 2006, 02:58 PM) <{POST_SNAPBACK}>
bile la ali cafe bucks nak muncul lak ni...


takut muncul. tenggelam balik nanti, coz saingan hebat beb.

#7 Mr Hulk

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 633 posts
  • Gender:Male
  • Location:Skudai , Johor
  • Interests:Pretty girls!
  • Kepakaran:ASP.NET, VB.Net
  • Freelance:Tidak

Posted 14 July 2006 - 04:27 PM

http://www.starbucks.com/aboutus/pressdesc...=668&rumor=true

ps:Lebih suka minum kat mamak.....

#8 zamri

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 981 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuantan
  • Interests:Linux, Open Source, SquirrelMail, phpBB, IPB, PHP, MySQL
  • Kepakaran:GNU/Linux (Slackware, Mandrake, RedHat), Windows 9x/ME/2000/XP, Networking(Firewall,DMZ, Web/Mail/File Servers)
  • Freelance:Ya

Posted 14 July 2006 - 06:08 PM

Assalamualaikum wbt,

Just wanna share here what I got from email. If somebody had post this, sorry. I searched but haven't found one.

Please read this and express ur opinion.
http://www.ziopedia.org/content/view/578/1/

More : http://www.inminds.co.uk/boycott-starbucks.html

Edited by zamri, 14 July 2006 - 06:17 PM.


#9 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 15 July 2006 - 12:50 AM

rumors je...aku still suka lepak starbucks...surf intenet..

#10 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 15 July 2006 - 12:52 AM

dah ada la citer ni kat ruangan sembang...this is only a hoax...jgn la dok percaya email...

dari website starbuck


June 7, 2006
Starbucks Rumor Response

You may have heard a rumor about Howard Schultz, Starbucks and the Israeli army. The rumor is false. Neither chairman Howard Schultz nor Starbucks fund or support the Israeli Army.

Starbucks is a non-political organization and does not support individual political causes.


Contact Information:
Starbucks Coffee Company
(206) 318-7100
press@starbucks.com

Klik Sini

#11 amry

    Kapten

  • Core
  • 2,178 posts
  • Gender:Male
  • Location:Wangsa Maju
  • Kepakaran:Programming
  • Freelance:Tidak

Posted 15 July 2006 - 07:34 AM

then check this out: http://web.archive.org/web/20010502093522/...p?cookie_test=1
QUOTE(Dipetik dari archive dated 2 Mei 2001 @ clearly sebelum starbucks remove this dari website dia)
Howard Schultz presented with "The Israel 50th Anniversary Tribute Award" - The Jerusalem Fund of Aish HaTorah - August 27, 1998

believe it or not, page yang kata rumors tu yang hoax sebenarnya.


incik zamri dah ada bagi beberapa link di sini: http://ittutor.net/forums/index.php?showto...=0&#entry364018 .. so jangan simply kata benda tu rumor kalau tak siasat dulu dan percaya bulat2 pada website starbuck tu sendiri. so sekarang ada beberapa point yang kena lihat. satu ialah website starbucks yang kata benda tu rumors. satu lagi ialah archive.org yang mana kerja dia ialah simpan archive bagi segala macam jenis website. apa pun terpulang kepada anda2 untuk nilaikan benda ni mana satu betul mana satu tipu. yang aku tau, aku tak pernah lagi setakat ni merasa pape pun kat starbucks. smile.gif

#12 amry

    Kapten

  • Core
  • 2,178 posts
  • Gender:Male
  • Location:Wangsa Maju
  • Kepakaran:Programming
  • Freelance:Tidak

Posted 15 July 2006 - 07:36 AM

dipetik dari website starbuck yang dah diarchive di archive.org:

QUOTE
Howard Schultz presented with "The Israel 50th Anniversary Tribute Award" - The Jerusalem Fund of Aish HaTorah - August 27, 1998


so it seems page rumors di website starbucks tu sebenarnya yang hoax.

Klik Sini

#13 zamri

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 981 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuantan
  • Interests:Linux, Open Source, SquirrelMail, phpBB, IPB, PHP, MySQL
  • Kepakaran:GNU/Linux (Slackware, Mandrake, RedHat), Windows 9x/ME/2000/XP, Networking(Firewall,DMZ, Web/Mail/File Servers)
  • Freelance:Ya

Posted 15 July 2006 - 11:00 AM

Dalam website http://www.inminds.co.uk/boycott-starbucks.html mengatakan :

According to the Jerusalem Fund of Aish HaTorah "The Friends of Zion award salutes leaders who have played key roles in promoting close alliance between the United States and Israel"[e]

Ini bukti menunjukkan Starbuck mmg ada close relationship with Israel. Kalau tak takkan dapat anugerah "The Friends of Zion Award". Award ni susah nak dapat ni. kira macam menang Grammy Award gitu. biggrin.gif

#14 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 15 July 2006 - 11:12 AM

sanggup kah anda melihat saudara seislam anda ditindas???semua umat islam ada tanggungjawab kpd saudara seislam...kalo xdpt tlg yg ditindas, at least jgn la menyumbang kat org2 yg menindas...ape la sgt duit nak bayo bil tenet dbanding ngn nyawa umat islam...israel skg nie semakin kurg ajo so jgn la support diorg...

moga umat islam sentiasa dilindungi Allah...amin...

#15 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 15 July 2006 - 11:57 AM

ya Allah...susah sangat ke nak boikot starbuck yg jahanam ni? susah sangat ker? dah addict sangat dgn starbuck ni?


Tolonglah..dgn yahudi jgn tolak ansur...eiiiiiiiiii mad.gif

#16 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 15 July 2006 - 11:58 AM

admin...tolong merge citer starbuck ni...ada dua nih.

p/s:admin ni tido ka? laugh.gif

#17 apit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,066 posts
  • Location:Terengganu
  • Interests:surfing internet,bola sepak,kacau member

Posted 16 July 2006 - 01:49 AM

QUOTE
First and foremost I want to thank you for making Starbucks the $6.4 billion global company it is today, with more than 90,000 employees, 9,700 stores, and 33 million weekly customers. Every latte and macchiato you drink at Starbucks is a contribution to the close alliance between the United States and Israel, in fact it is - as I was assured when being honoured with the “Israel 50th Anniversary Friend of Zion Tribute Award” - key to Israel’s long-term PR success. Your daily chocolate chips frappucino helps paying for student projects in North America and Israel, presenting them with the badly needed Israeli perspective of the Intifada.


link: http://www.ziopedia.org/content/view/578/1/

#18 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 16 July 2006 - 10:07 AM

bro...dah ade 2 topic nie...masuk yg nie dah 3 bijik topic starbuck...

#19 amry

    Kapten

  • Core
  • 2,178 posts
  • Gender:Male
  • Location:Wangsa Maju
  • Kepakaran:Programming
  • Freelance:Tidak

Posted 16 July 2006 - 07:01 PM

sebab dah masuk 3 topik cite benda yang sama maka aku merge sume.

#20 Syahid

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 912 posts
  • Location:bangi, serdang
  • Interests:Computers
  • Kepakaran:serahkan pada yang pakar utk menilai :D
  • Freelance:Tidak

Posted 16 July 2006 - 11:56 PM

wei apa la starbucks / oversea products
kat mesia ni macam macam kopi ada, pusat resdung pon ada banyak laugh.gif

kopi jantan ada
kopi hari 2x mau ada
kopi gano ada
kopi cap tupai ada
kopi sureco ada cenkudu shake. order kat bestofel pon ok

apa lagi apa.. so takde reason kata saya nak minum gak kat starbucks sbb dah biasa. dah la mahal!
coffee bean lain pon ada apa laugh.gif
hehehe

#21 zamri

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 981 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuantan
  • Interests:Linux, Open Source, SquirrelMail, phpBB, IPB, PHP, MySQL
  • Kepakaran:GNU/Linux (Slackware, Mandrake, RedHat), Windows 9x/ME/2000/XP, Networking(Firewall,DMZ, Web/Mail/File Servers)
  • Freelance:Ya

Posted 17 July 2006 - 08:31 AM

biasa la Syahid. minum kat Starbuck baru ada kelas. dok kat bandar kalau tak minum kat Starbuck rugi besar.. biggrin.gif ini la fikiran org kita.

#22 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 17 July 2006 - 09:54 AM

QUOTE(zamri @ Jul 17 2006, 08:31 AM) <{POST_SNAPBACK}>
biasa la Syahid. minum kat Starbuck baru ada kelas. dok kat bandar kalau tak minum kat Starbuck rugi besar.. biggrin.gif ini la fikiran org kita.

Saya dah duk dekat 11 tahun kat KL nih.Kalau member2 ajak gi starbuck,saya mmg tolak cara baik. Kalau saya yg jahil ini boleh buat,mengapa anda tidak?hehe biggrin.gif

#23 amry

    Kapten

  • Core
  • 2,178 posts
  • Gender:Male
  • Location:Wangsa Maju
  • Kepakaran:Programming
  • Freelance:Tidak

Posted 17 July 2006 - 10:01 AM

QUOTE(nixk @ Jul 17 2006, 09:54 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Saya dah duk dekat 11 tahun kat KL nih.Kalau member2 ajak gi starbuck,saya mmg tolak cara baik. Kalau saya yg jahil ini boleh buat,mengapa anda tidak?hehe biggrin.gif

maka dengan ini aku upkan lagi, aku duk KL dah 23 tahun tak pernah pun merasa gak starbuck tu. laugh.gif

#24 daos

    Sarjan

  • Ahli
  • 105 posts
  • Gender:Male
  • Location:Melaka
  • Kepakaran:Network, E-commerce
  • Freelance:Ya

Posted 17 July 2006 - 10:12 AM

QUOTE(amry @ Jul 17 2006, 10:01 AM) <{POST_SNAPBACK}>
maka dengan ini aku upkan lagi, aku duk KL dah 23 tahun tak pernah pun merasa gak starbuck tu. laugh.gif


aku pun 2-3 tahun tak pernah gak masuk starbuck tu. hehe...

#25 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 17 July 2006 - 10:59 AM

QUOTE(amry @ Jul 17 2006, 10:01 AM) <{POST_SNAPBACK}>
maka dengan ini aku upkan lagi, aku duk KL dah 23 tahun tak pernah pun merasa gak starbuck tu. laugh.gif


aku pong...lahir kat kl tp xpenah pong masuk starbuck tu...ber buck2 kopi die...pas2 dok bg kat israel lak...yg rugi = org yg gi...

#26 sQew

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,120 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Tengok TV
  • Kepakaran:Data Management Services
  • Freelance:Ya

Posted 17 July 2006 - 03:00 PM

Hmm bagaimana kalau kes free?
Aku manjang pegi starbux sbb aku mmg dpt air free, dan oleh kerana free mmg aku selalu pow air paling mahal je pung biggrin.gif

#27 zamri

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 981 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuantan
  • Interests:Linux, Open Source, SquirrelMail, phpBB, IPB, PHP, MySQL
  • Kepakaran:GNU/Linux (Slackware, Mandrake, RedHat), Windows 9x/ME/2000/XP, Networking(Firewall,DMZ, Web/Mail/File Servers)
  • Freelance:Ya

Posted 17 July 2006 - 03:23 PM

QUOTE(sQew @ Jul 17 2006, 03:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Hmm bagaimana kalau kes free?
Aku manjang pegi starbux sbb aku mmg dpt air free, dan oleh kerana free mmg aku selalu pow air paling mahal je pung biggrin.gif

free as in freedom or free as in free ice latte? biggrin.gif

ps : kalau betul berita tu, jgn terlibat ngan apa2 pun dgn Starbuck samada free ke tidak. betul tak?

#28 sQew

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,120 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Tengok TV
  • Kepakaran:Data Management Services
  • Freelance:Ya

Posted 17 July 2006 - 03:36 PM

QUOTE(zamri @ Jul 17 2006, 03:23 PM) <{POST_SNAPBACK}>
free as in freedom or free as in free ice latte? biggrin.gif

ps : kalau betul berita tu, jgn terlibat ngan apa2 pun dgn Starbuck samada free ke tidak. betul tak?


free as in free ice latte, free rhumba, free kek, free anything la bro zamri - kalau nak isu pasal boycott barangan israel ni banyak lagi company malahan football club skalipun ada yang direct contact dengan israel cthnya arsenal

http://www.inminds.co.uk/boycott-israel.html

tgk link atas utk list

#29 amry

    Kapten

  • Core
  • 2,178 posts
  • Gender:Male
  • Location:Wangsa Maju
  • Kepakaran:Programming
  • Freelance:Tidak

Posted 17 July 2006 - 04:13 PM

yups, memang banyak pun barang israel, bukan sekadar starbucks tu je.. dan sekalipun kalau tak dapat nak terus berubah dalam sehari nak elak semua barangan tu, at least take your time sikit demi sikit ye tak.. lagi elok dari tak elak langsung. kalau macam starbucks tu. barangan dia dikatakan mahal sedangkan ada lagi banyak tempat lain yang boleh dapat murah, so apa salahnya elak. takyah la nak maintain class punya pasal dok ikut orang minum kat starbuck. pastu nanti2 tolak la benda2 lain plak. kalau sebaiknya (pada pandangan aku), baik tolak benda yang masuk perut kita ni dulu.

#30 Panzer

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 185 posts
  • Location:TPM
  • Interests:Reading, Surf the Net, layan movie

Posted 17 July 2006 - 04:19 PM

pernah la gi 2,3 kali.
tapi dah tau dia tu supporter Israel, tak nak gi dah ler...

#31 jemei

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 529 posts
  • Location:kajang

Posted 20 July 2006 - 09:27 PM

QUOTE(zamri @ Jul 17 2006, 08:31 AM) <{POST_SNAPBACK}>
biasa la Syahid. minum kat Starbuck baru ada kelas. dok kat bandar kalau tak minum kat Starbuck rugi besar.. biggrin.gif ini la fikiran org kita.



baik lepak kat rumah surf internet pakai streamyx sambil minum kopi biggrin.gif

#32 jemei

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 529 posts
  • Location:kajang

Posted 20 July 2006 - 09:42 PM

QUOTE(sQew @ Jul 17 2006, 03:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
free as in free ice latte, free rhumba, free kek, free anything la bro zamri - kalau nak isu pasal boycott barangan israel ni banyak lagi company malahan football club skalipun ada yang direct contact dengan israel cthnya arsenal

http://www.inminds.co.uk/boycott-israel.html

tgk link atas utk list



bagus link tu SQew, so apa lagi kawan2. Beli AMD aje lepas nih... smile.gif

#33 juan pablo

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 522 posts
  • Gender:Male
  • Location:sEgAmAT---->jAy bEE
  • Interests:extreem sport
  • Kepakaran:huh! nope!
  • Freelance:Tidak

Posted 27 July 2006 - 12:37 PM

aku ader terima satu email. do aku share kan la kat sini. coz kene ngan posting yg dibincangkan. harap dapat menilai dengan matang bila membaca fwd dari aku nie. smile.gif


ALAHAI RAKYAT JELATA SEKELIAN
Created by © 2006 PutuMayam_PutuBamboo

Maaf... email nie ditulieh dlaam bahasa kedah... agar ia mudah difahami ....


"KAMI ANTI AMERIKA, KAMI BENCI SRAEL... NYAH KAU DARI LUBENON...."

kehhhh.. kehhh kehhhh.....
Haruuu sungguh.....

Dalam kes Israel niee, apa laa kita bangang nya dok P laung, melalak tengah jalan, angkat spanduk, bawa pembesaQ sora, P mintak tandatangan dan hantaQ memorandum..... nak tunjuk kita jagoan kaa...ada Adi Jagat lagii kaa??..???

Nak tunjuk kat sapa.... AMERIKA??? ISRAELLL???
Depa American dan Israel dulik apa????

Di markas Israel....

Komander Israel: Tuan Robin, Malaysia duk laung dan tunjuk perasaan laa boss....

PM Israel : Keh keh kehhhh, biaQ P laaa.... dah biasa dengan tunjuk perasaan cam tuh.... Dah kalieh...... kat palaestin, bukan tunjuk perasaan jer... depa lempaQ batu ...

Komander Israel : Owwth, Ya kaaa? hehek hehekk... patut pun tuan tak hirau apa masyarakat islam kata...... rhupanya, tuan dah bengapkan telinga....

PM ISrael: Kita serang palestin, orang Islam tak leh nak kata apa.... kita ada Amerika... Amerika lak, di pakturutkan oleh negara Islam....
Kalau ng tak caya, P la tanya , si Bush tuh.... otak dia yang semak samun dah lebih dari BUSH pun, orang islam buat berkira-kira....

Komander Israel: Nanti sat nooo... nak call Si Semak "Bush"

tooo toooooottt....

Komander Israel: Hellow Bush, wa nak tanya laa... masyarakat dunia duk berarak dan buat tandatangan mengutuk ng, apamacam....

PM Bush : Keh keh kehhh.... bengak betul laa ng, dulik apa aku.... orang islam bukan cerdik sangat... aku bedil depa, depa buat derkkk jer.... bising kejab... passtu diammm.... aku P bedil afghan, pun cam tuh gakkk... depa diam sekejab.. passtu... aku bedil IRAQ, aku cakap memacam... depa cayaaaaaa beb.. ahhaahhahaahahahahha!!!..... negara islam, macam anjing liaQ kena daging panggang....

Komander Israel: Alamak ng Bush... gelak sakan nooo, dashat laa kata-kata ng..... awat ng anggap orang negara islam macam anjing???

PM Bush : Pasaipa kalau aku tak gelak.... depa nie lucu..... depa dah aku beli...arab saudi, mesir, asia barat.... terutama macam malaysia tuh....kalau takat berarak, kata-kata kat atas jalan raya... dah bezaman aku dengaQ...... depa terikat laaaa.... aku perasaan... depa manis dibibiQ mulut jer... malu kat negara islam lain jer, depa saja nak tunjuk depa anti-kita tapi sebeanqnya depa jilat bontot kitaaa ... aku tau tuh... sebab tuh, aku sokong israel pun, depa tak kan kecoh nyer.... kita kontrol bebb!!!.. kehkehkehkeh....

Alahaiiii.....
Tak boleh ke buat cara lain.... kenapa kita tak BOIKUT jer dari beli barangan depa nie.. Putu rasa itu lebih berkesan.... nie duk laung.... depa pekak badak laaaa....

Jadi... tolong lah..... putu pinta pada kenkawan dan sekelian..... naik rakyat kecik, rakyat besaQ, datuk, datin, nenek, nenek kebayan atau semua sekali.... JANGAN KATA SAJA..... BUAT......

BOIKUT JANGAN BELI ATAU GUNA BARANGAN DARI AMERIKA DAN ISRAEL ATAU DARI NEGARA YANG ANTI-ISLAM.....

Kalau kita duk laung... mcm ngpa duk laung harimau tidur.... depa dah kenyang, dah lali, dah mual dan dah tak dulik apa yang kita bantah dan pinta atau kata.... apa yang perlu sekarang ialah kita sesama islam sepakat, buat sesuatu agar mereka rasa terjejas dan putu rasa, ekonomilah yang akan membuat mereka kecut perut....

Tapi jangan kita pulak jual negara kita kerana ekonomi yang mereka tabur..... ini yang berlaku nampaknya sekarang, sebab tuh lah, Amerika dan Israel terus mengganas, kita DIAM.... sebab kita dah termakan budi....

Penyokong : Anti-Amerika... Anti-Amerikaaa.... Boss... betui ka kita nie Anti-Amerika? Sebab saya tengok, tuan KJ selalu P Amerika... duk niaga dengan Ammerika???

KJ: Oiit bongok, biasak rrr.... depa rakyat Malaysia tuh, suka cara kita buat nie, berarak, baling batu, angkat spanduk, bakar patung ka bendera kaa...

Penyokong : OOooo, Yaa kaa... pasaipa depa tak boikuttt??

KJ: Usskkkk!!! ng nie.. bodoh.... tak reti kaa... aku duk nega dengan Amerika laaa.. nanti apa kata depa kalau dapaaaaat tau aku boikut barangan depa... semua ank menteri dan menteri sendiri duk nega dengan Amerika.... Kita berarak jer laahhh... jangan heboh pasal boikut barangan.... nanti Ekonomi kita yang runtuh....

Penyokong : Ekonomi kita tuh ekonomi sapa? Bosss.??

KJ : Ekonomi aku laa.. bongokkkk!!!

Ntah, apa nak jadi dengan negara Islam......

Kuasa pembelian negara-negara islam menurut FER ialah berjumla 21.5 billion... dan 45% lebih dari negara bukan islam.... dan negara islam boleh dijual apa saja, depa sanggup beli...... dari makanan coca-cola yang berasid sampai koyak perut hingga air mineral HOLY dari VITICAN..... dari Baju dalam yang seksi hingga BIKINI yang nampak kemaluan.... depa beli... penduduk islam beli.... semua produk yang mereka fikir dah lapuk, jual kat negara islam khususnya malaysia... macam goreng pisang.. malah ada lah Amerika WareHouse... pengedar barangan lusuh "Bundle House" yang orang amerika dah buang, kita duk ambik beli dan pakai....

Depa jajah stesen TV, depa jajah media cetak, depa jajah semua pendidikan.... suruh kita tiru.... belajaQ inggeris... jangan tak belajaQ.... dulu aku jajah, mat kilau bukan saja tak reti cakap inggeris malah mat kilau serang penjajah.... Now, I'm teaching u in english... and u now... in england... using our lfestyle... England lifestyle laa... DARI JAH SATI SAMPAI JAH NAM, KITA AJAQ ANAK BANGSA KITA ENGLISH.... SAMPAI ADA ANK BANGSA KITA BENGONG DAN BENGGAP NAK BELAJAQ SESUATU YANG AMAT PAYAH... MATH OR SCIENCE.... SAMPAI CAKAP MELAYU DAH TAK RETI.... KITA PIKIQ KAA??

Kita marah, ubat ada taik babi, darah babi, bahan berkaitan babi, kita kata harammmmm!!!.... ADAKAAA KITA BUAT UBAT UBAT TUH???????
KITA CAKAP TUNG TANG TUNG TANG.. HARAMMMM!!! HARAMMMMM!!!
ADAKAA KITA UBAH PERSEPSI ITU????
Adakah ada diantara kita yang buat ubat sendiri??? Made In Malaysia, Islamic version....????

KALAU KITA BULEH TERIMA APA YANG DEPA ORANG KAPIAQ TUH SAJIKAN. KITA BOLEH MAKAN, PAKAI DAN APA PUN TANPA CAKAP BANYAK ATAU BANYAK SOAL.. MAKA TIDAK HAIRAN LAH.. KALAU KITA HANYA MELIHAT SAJA, AMERIKA DAN ISRAEL MENGGANAS PADA NEGARA ISLAM... KITA TENGOK SAJA.....

SEBAB....

KITA DAH TERMAKAN... APA YANG MEREKA SAJIKAN.....
KITA DAH TERPAKAI.... APA YANG MEREKA JALINKAN....
KITA DAH TERGUNA... APA YANG MEREKA BERIKAN....

Pada semua chatters....

SEDARLAH...!!!!

KALAU KITA BENARRR-BENARRRRR, SOKONG ISLAM...
BOIKUT BARANGAN AMERIKA BOIKUT BARANGAN ISRAEL.....


Cari altenatif lain bagi menggantikan barangan mereka....
Banyak rasanya yang akan kita dapat kalau kita IGGY kan barangan depa nie...

1. Kita dengan sendiri akan buat barangan sendiri
2. Dengan sendirinya meruntuhkan ekonomi mereka dan melumpuhkan ekonomi mereka yang selama ini kita sokong dan mereka hentam negara islam...
3. Kita akan dapat berdikari dan tidak terikat dengan mereka lagi
4. Kita akan jadi kuat dengan sendirinya jika kita bina ekonomi kita tanpa bantuan orang lain.

KALAU HIZZBULAH BOLEH BERPERANG TANPA BANTUAN AMERIKA, KITA PUN BOLEH.... CUMA BERBEZA, KITA TIDAK BERPERANG SENJATA TAPI BERPERANG EKONOMI.

KALAU ANDA MENTERI YANG PERITAHIN YANG MEMBACA EMAIL INI, SEDARLAH.....

#34 zamri

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 981 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuantan
  • Interests:Linux, Open Source, SquirrelMail, phpBB, IPB, PHP, MySQL
  • Kepakaran:GNU/Linux (Slackware, Mandrake, RedHat), Windows 9x/ME/2000/XP, Networking(Firewall,DMZ, Web/Mail/File Servers)
  • Freelance:Ya

Posted 27 July 2006 - 03:32 PM

bravo juan pablo. bersemangat betul posting ko. aku dah lama pikir camni cuma tak terluah je. satu tindakan konkrit diperlukan. bukan takat berdemonstrasi jer. macam depa dengar. buat lah demontrasi cam nak rak pun, tak jadi apa. orang Islam kat tempat lain kena bom, kita kat sini bersukaria, berpesta dan sibuk dok cerita pasal artis itu artis ini.

apa yg kita boleh buat at least kita boikot mana2 organisasi yg terlibat secara langsung / tidak dengan Israel. Badan dunia yg kita harapkan utk menjadi pembela masyarakat dunia sudah tidak boleh diharap. Maka apalah yg boleh diharapkan. OIC? ntah ler.

#35 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 10 August 2006 - 02:48 PM

jangan la jadi hipokrit atau jump into the bandwagon.

Dalam http://www.inminds.co.uk/boycott-israel.html ,bukan setakat Starbucks...any US company for that matter,US based companies pays tax to US goverment. US goverment provides funds for Israeli Defence Forces...and so forth...so...

Intel,Mc Donalds,Coca-Cola,Nokia tongue.gif ,Revlon,IBM,Johnson&Johnson,Microsoft,Kimberly-Clark..tuh yang jaga kebersihan toilet..sampai kat masjid Putrajaya pun...

It's not only Starbucks.

I'm not defending Starbucks,though aku enjoy good rich expresso shots (good for fat burning and alertness).. just pelik tengok this bunch of brainless goons going hooya without any deep thoughts on the implication.

Takde gempaknya atau high class lepak atau minum kat Starbucks pun. In US,Starbucks ni mcm kedai mamak,at every junction theres a Starbucks. One block can have 2-3 Starbucks. In developed nation like Australia,Singapore or US,UK...drinking at Starbucks is not big deal pun...thier currency is high..so 1 shot of expresso is like US3 or 4... SGD4.50 etc...

apa la cite sampai dah 23 tahun dok kat KL x penah minum Starbucks pun kelua? Is it such a big deal? Maybe for Malaysian...because we see makan kat McD pun grand...minum kat Starbucks pun grand...oh heaven...you need to go out more often...I mean go out of this country.

One time aku tanya dengan seorang intelektual Islam,I consider him intellectual as he has written several books,was attach to his country Foriegn Services,attach to UN as Islamic advisor...and when he was here...he was called by MINDEF...BNM...even the elite community at Country Heights wanted to listen to his talk. His comment regarding all these boycott,boycott the things you don't need or not essential but don't cut your own nose. I.e...kalau ko pegi boycott almost everything,you will be left with almost nothing. Nak pegi Haji...Umrah... naik la kapal layar... pasal even kapal terbang Boeing 747 ke... Airbus ke semuanya Yahudi cool.gif

Be rational! Ini bukan pesta sabung ayam kat kampung2. This is a global issue.

#36 amry

    Kapten

  • Core
  • 2,178 posts
  • Gender:Male
  • Location:Wangsa Maju
  • Kepakaran:Programming
  • Freelance:Tidak

Posted 10 August 2006 - 02:55 PM

QUOTE(Jagermeist @ Aug 10 2006, 02:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
apa la cite sampai dah 23 tahun dok kat KL x penah minum Starbucks pun kelua? Is it such a big deal?

since this is referring to my post, than i think i should answer it.. notice the laugh.gif at the end of my posting up there? that means that my post is not really serious, just for the fun of joining the related posts before, trying to express that there isn't any classy feeling in drinking at starbucks, and that i havent tasted anything from starbucks since i lived in this world (my age is 23). and also by putting laugh.gif, it means that there is no such a big deal. does it look like i meant it to be a big deal? if so, sorry.. you've got it wrong.

#37 amry

    Kapten

  • Core
  • 2,178 posts
  • Gender:Male
  • Location:Wangsa Maju
  • Kepakaran:Programming
  • Freelance:Tidak

Posted 10 August 2006 - 03:08 PM

and by the way ada ke sesape yang rasa grand makan kat mcd? if so, i'm really astonished.. wink.gif

#38 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 10 August 2006 - 03:50 PM

Aku heran aku minum FREE ajer kat US starbuck nih kat malaysia kopak duit nak minum starbuck..
hak hak hak.. biggrin.gif ari tuh bawak balik berpeket2 starbuck... nih.. (sebab dapat free aje)

takda la class cuma culture asia atau m'sia nih kalau dapat cakap orang putih ke minum atau makanan orang asing nih rasa dia lain sikit hahahaha... maybe perception kot..

tapi actualy takda apa la starbuck cuma bersih kemas tu ajer la selain tu memang mahal la sebab banyak choice...

Kita dulu pengeluar kopi juga tapi entah macamana kita takleh keluarkan brand terkenal cam starbuck tapi takper sekarng dah ok ada ali cafe dan bermacam2 lagi kopi nih.. cuma bentuk francais cam starbuck lom meluas lagi..

#39 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 10 August 2006 - 04:03 PM

aku sokong ngn tindakan memboikot brg2 yg ade kaitan ngn israel nih...mmg agak susah la nak wat ni skg...kita dah terlalu bergantung ngn sumer brg2 diorg...kalo teknologi diorg kita mmg xleh nak beat la (yg nie mmg susah skit la nak boikot tp xmustahil satu hari nnt org islam nye teknologi lg canggih)...

kalo brg2 makan n pakaian naper kita still nak bergantung ngn brg2 diorg?...apa malaysia nie xde kopi? xde ayam goreng? xde berger?

kalo pk2 blk la...kate kan la 10 brg yg yahudi nie kuarkan/jual, 10 brg tu sumer laku...die dpt keuntungan 100%...tp kalo 10 brg yg die jual, pas2 hanya 5 brg yg laku, keuntungan die pon berkurg skit...kalo sumer negara islam boikot, rasenyer tergugat gak ekonomi die...

kalo leh elakkan la dr makan/minum kat tmpt2 yg ade kaitan ngn yahudi...sian la kat sedara kita kat palestin & lubnan tu...

p/s : xpenah pon rase GRAND mkn kat mcd tu (ade ke org rase grand? heaven?)...makan kat umah lg sedap...ayam goreng mak aku lg sedap...kena ngn kopi longjack org kg...

#40 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 10 August 2006 - 04:17 PM

yang buat sedap kopi starbucks ni or any gourmet coffee outlet ni is the beans,the type of beans/roast and the preparation. Beza yang amat dari Kopi O' atau kopi abok or nescafe' (except for certain range of high end Nescafe) yang orang kita biasa minum. I'm no coffee connoisseur,but I love coffee and I know what coffee beans are in and not...a good coffee must be freshly brewed and the aroma is intense! ...but only 1 a day. Kopi ni aku pakai untuk nak burn fat and bagi intensity masa workout. Coffee drinking is an art by itself,from Turkey to Italians even Java (Indonesia). Its nothing new,coffee has been there for ages,it's just that big company like Starbucks with thier multi billion advertistment machinery promoted it globally hence we have Starbucks almost everywhere,even kat Arab Saudi. For me,it's not about the glam or lifestyle,its the beans. Unless aku dah beli expresso machine and paling murah aku nampak RM3000 and thats low-end punya...which uses pressure to make coffee instead of steam...and I can get good coffee beans...and grind it myself...else...I'll pay RM4.90 kat Dunkin Donuts for thier freshly brewed Arabica. For me,it's a matter of convinience vs ideology smile.gif.

So berbalik kepada Starbucks agenda,why not just follow our Muslims brothers overseas,bomb terus Starbucks..burn...etc...like what they did because of the Jalland-Post cartoon fiasco. cool.gif

#41 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 10 August 2006 - 06:53 PM

Kopi Kluang cap televisyen lagi best laa smile.gif

#42 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 14 August 2006 - 06:01 PM

QUOTE(Jagermeist @ Aug 10 2006, 04:17 PM) <{POST_SNAPBACK}>
So berbalik kepada Starbucks agenda,why not just follow our Muslims brothers overseas,bomb terus Starbucks..burn...etc...like what they did because of the Jalland-Post cartoon fiasco. cool.gif


satu lg idea utk menjadikan ISLAM lebih di'cop' sbg PENGGANAS...?

#43 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 15 August 2006 - 12:55 AM

QUOTE(owene97 @ Aug 14 2006, 06:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
satu lg idea utk menjadikan ISLAM lebih di'cop' sbg PENGGANAS...?


That was a rhetoric remark...since itu saje tindakan yang orang kita 'biasa' buat.
Kalau macam tuh,puak kristian catolik,protestan etc semua dah lama bakar semua cinema,bunuh director...bunuh pelakon 'Da Vinci Code' dan Pope Benedict keluarkan 'fatwa' sapa dapat bunuh Dan Brown dibayar USD1 juta...mcm Ayatollah Khomenei bagi reward untuk sapa dapat bunuh Salman Rushdie.

Think...people...think.

Keje diorang senang jek,instigate kita dengan benda2 mcm ni...dan bila kita 'melatah',dia letakan spotlight kat kita,ha inilah dia penganut sebuah agama yang 'peacefull and forgiving' membakar kedutaan dan membunuh kerana agama mereka dihina.

They're launching a Psy-OP WAR,and we're losing it before even engaging in a real WAR.

Apart from boycotting Starbucks or any other Zionist-supporters/symptatizers...like NOKIA,INTEL,Johnson&Johnson,IBM etc we should BOYCOTT first and foremost our very own MUSLIM MALAYS leaders who allowed them to operate here in Malaysia. blink.gif

#44 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 17 August 2006 - 02:59 PM

sori la lmbt lak reply...bz skit...

QUOTE(Jagermeist @ Aug 15 2006, 12:55 AM) <{POST_SNAPBACK}>
That was a rhetoric remark...since itu saje tindakan yang orang kita 'biasa' buat.
Kalau macam tuh,puak kristian catolik,protestan etc semua dah lama bakar semua cinema,bunuh director...bunuh pelakon 'Da Vinci Code' dan Pope Benedict keluarkan 'fatwa' sapa dapat bunuh Dan Brown dibayar USD1 juta...mcm Ayatollah Khomenei bagi reward untuk sapa dapat bunuh Salman Rushdie.


kalo org wat benda yg xbetul wat pe nak ikut...kita org islam...kita ade garis panduan hidup (kena amik al-Quran & Sunnah, kedua2 nya bkn salah satu)...kalo nak wat ape2 gunakan la panduan dr al-Quran & Sunnah...aku pon blaja agama ni xde la gempak sgt, ilmu pon dpt dgn ape yg belajar mase skolah, skolah agama & ceramah la...tp setau aku la, xde la plak islam ajar bakar kedai sbb untung tu diberi kpd org kafir utk perang/serang org islam...ko ade ape2/mane2 reference yg islam ajar soh wat tu?

QUOTE(Jagermeist @ Aug 15 2006, 12:55 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Keje diorang senang jek,instigate kita dengan benda2 mcm ni...dan bila kita 'melatah',dia letakan spotlight kat kita,ha inilah dia penganut sebuah agama yang 'peacefull and forgiving' membakar kedutaan dan membunuh kerana agama mereka dihina.


sbg org islam...kita kena la pertahankan agama kita...jgn la biar org sesuka hati mengutuk, menghina Islam, Rasulullah & Allah...zaman para sahabat (kalo xsilap la, kalo silap tlg betulkan) saidina abu bakar r.a hampir pancung org sebab die kutuk Islam/Rasulullah/Allah...tgk la betapa sayangnya org2 terdahulu kat Islam/Rasulullah/Allah...betapa kuatnya iman org2 dulu...

kita kat m'sia ni (aku ulang lg...YG KONON2 NEGARA ISLAM)...org2 kutuk Islam/Rasulullah/Allah tp xramai yg endah/ambik peduli...bila karikatur Rasulullah dipersendakan, org2 islam negara2 luar bangun mempertahankan islam, kecam pelukis karikatur, etc...kat m'sia? tayang kan lg karikatur tu...2 kali plak tue...& yg lg sedih ade org2 islam yg xkesah/xamik peduli pasal tu...xnmpk betapa serius nyer penghinaan tu...tp nak wat cam ne...kita sebuah negara islam...budak2 black metal pijak/kencing/berak/m#$n atas al-Quran, tp kita xleh nak amik tindakan...nak wat camner...kita sebuah negara islam...

kalo ikutkan hati nak je aku bunuh org2 camtu...tp bkn hak aku nak jatuhkan hukuman...yg aku blajo mase skolah dulu2, walaupon seseorg tu dah leh dijatuhkan hukuman bunuh tp bukan sesiapa saja yg leh bunuh die (yang ni aku blajo mase form 5...kalo salah tlg betulkan)...

QUOTE(Jagermeist @ Aug 15 2006, 12:55 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Apart from boycotting Starbucks or any other Zionist-supporters/symptatizers...like NOKIA,INTEL,Johnson&Johnson,IBM etc we should BOYCOTT first and foremost our very own MUSLIM MALAYS leaders who allowed them to operate here in Malaysia. blink.gif


aku rase ramai jer yg dah sedar...n boikot malay leader yg camtu (siap ade yg sokong ifc lak tu mad.gif )...xleh ckp byk2 kang ittutor kena ban & aku dok ISA lak...

QUOTE(Jagermeist @ Aug 15 2006, 12:55 AM) <{POST_SNAPBACK}>
since itu saje tindakan yang orang kita 'biasa' buat.


apa yg org kita biasa wat ialah...cakap, cakap & cakap...

p/s : kalo boikot tu at least leh la kurg gak perbelanjaan diorg tu utk serang org islam...
QUOTE(Jagermeist @ Aug 15 2006, 12:55 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Think...people...think.



wassalam...

#45 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 17 August 2006 - 04:08 PM

QUOTE(owene97 @ Aug 17 2006, 02:59 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kalo org wat benda yg xbetul wat pe nak ikut...kita org islam...kita ade garis panduan hidup (kena amik al-Quran & Sunnah, kedua2 nya bkn salah satu)...kalo nak wat ape2 gunakan la panduan dr al-Quran & Sunnah...aku pon blaja agama ni xde la gempak sgt, ilmu pon dpt dgn ape yg belajar mase skolah, skolah agama & ceramah la...tp setau aku la, xde la plak islam ajar bakar kedai sbb untung tu diberi kpd org kafir utk perang/serang org islam...ko ade ape2/mane2 reference yg islam ajar soh wat tu?
sbg org islam...kita kena la pertahankan agama kita...jgn la biar org sesuka hati mengutuk, menghina Islam, Rasulullah & Allah...zaman para sahabat (kalo xsilap la, kalo silap tlg betulkan) saidina abu bakar r.a hampir pancung org sebab die kutuk Islam/Rasulullah/Allah...tgk la betapa sayangnya org2 terdahulu kat Islam/Rasulullah/Allah...betapa kuatnya iman org2 dulu...


cuma masalahnya disini...contoh yang aku bagi kat atas tuh,itulah dia yang dibuat oleh saudara se Islam kita di France dan negara2 Arab lain.

Kalau nak buat apa2 gunakan panduan? Yea,dimata pena lagi senang dikeluarkan dari yang dipraktikan,badan2 NGO atau parti2 yang berlandaskan Islam pun cepat menjadi ekstremist bila timbul isu2 sebegini.

Kalau mengina Rasullalah SAW dibolehkan umat Islam mengambil nyawa dan merosakan harta benda,maka sejak zaman Rasulallah SAW lagi baginda dihina dan dicaci melebihi gambar kartun,tetapi baginda menyuruh pengikutnya bersabar. Ini Ulama2' yang kononnya mengikut Sunnah dan Al-Quran langsung tidak mengeluarkan fatwa atau menyuruh umat Islam bersabar,lagi dicurahkan minyak ke api yang membakar adalah. Jadi dimananya argument "kita ade garis panduan hidup (kena amik al-Quran & Sunnah, kedua2 nya bkn salah satu"

Bagi aku satu contoh dalam sejarah Islam dizaman Rasullulah SAW dimana umat Islam melancarkan boikot terhadap puak kafir kuraish dan juga Yahudi? Boikot terakhir oleh negara Arab (minyak) menyebabkan bukan sahaja kelumpuhan ekonomi dunia,tetapi ekonomi mereka juga.

Memang sebagai umat Islam kita WAJIB pertahankan Islam,tetapi adakah dengan keganasan? Kata ikut Al-Quran dan Sunnah,chapter mana yang ajar kita merosakan harta benda dan kemusnahan? Tiap kali kita membuat sesuatu yang nampak ganas,kita sebagai umat Islam memangkah diri kita sendiri yang kononnya agama yang cintakan keamanan?

"kalo ikutkan hati nak je aku bunuh org2 camtu" adakah ini contoh pedoman Al-Quran dan Sunnah yang disebut2? Atau mengikut perasaan dan hati? Walaupun dalam peperangan pun Islam menggariskan bahawa orang tua,wanita dan kanak2 tidak boleh dibunuh,pokok2 dan rumah ibadat tidak boleh dimusnahkan.
Walaupun musuh Islam melakukannya,tidak bermakna ia adalah halal dilakukan oleh orang Islam sekalipun.

Setiap hari kita hidup di Malaysia ini,kita MENGHINA Rasulallah SAW dan Islam yang dibawa oleh baginda. Setiap hari. Dengan undang2 negara kita yang bukan berlandaskan Islam,dengan pemimpin2 Melayu Islam yang kafir-mengkafiri,dengan sistem keewangan yang tidak Islam,dengan adat2 Melayu yang bercanggah dengan Islam,dengan sistem Bumiputra dan pro-Melayu yang meniggikan sebuah kaum kerana bangsa dan bukan agama....dan macam2 lagi...apakah ini? Bukan penghinaan?

Sebelum anda menyalahkan musuh2 Islam untuk masalah seharian2 umat Islam,cermin balik nasib umat Islam. Memang amatlah mudah meletakan segala2 punca masaalah umat Islam kepada pakatan Zionis dll...tapi umat Islam yang tidak ber Ilmu,tiadanya vision dan memutarbelitkan Islam adalah ibu kepada semua masaalah.

#46 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 17 August 2006 - 06:33 PM

[quote name='Jagermeist' date='Aug 17 2006, 04:08 PM' post='367498']
cuma masalahnya disini...contoh yang aku bagi kat atas tuh,itulah dia yang dibuat oleh saudara se Islam kita di France dan negara2 Arab lain.

Kalau nak buat apa2 gunakan panduan? Yea,dimata pena lagi senang dikeluarkan dari yang dipraktikan,badan2 NGO atau parti2 yang berlandaskan Islam pun cepat menjadi ekstremist bila timbul isu2 sebegini.

Kalau mengina Rasullalah SAW dibolehkan umat Islam mengambil nyawa dan merosakan harta benda,maka sejak zaman Rasulallah SAW lagi baginda dihina dan dicaci melebihi gambar kartun,tetapi baginda menyuruh pengikutnya bersabar. Ini Ulama2' yang kononnya mengikut Sunnah dan Al-Quran langsung tidak mengeluarkan fatwa atau menyuruh umat Islam bersabar,lagi dicurahkan minyak ke api yang membakar adalah. Jadi dimananya argument "kita ade garis panduan hidup (kena amik al-Quran & Sunnah, kedua2 nya bkn salah satu"

Bagi aku satu contoh dalam sejarah Islam dizaman Rasullulah SAW dimana umat Islam melancarkan boikot terhadap puak kafir kuraish dan juga Yahudi? Boikot terakhir oleh negara Arab (minyak) menyebabkan bukan sahaja kelumpuhan ekonomi dunia,tetapi ekonomi mereka juga.

Memang sebagai umat Islam kita WAJIB pertahankan Islam,tetapi adakah dengan keganasan? Kata ikut Al-Quran dan Sunnah,chapter mana yang ajar kita merosakan harta benda dan kemusnahan? Tiap kali kita membuat sesuatu yang nampak ganas,kita sebagai umat Islam memangkah diri kita sendiri yang kononnya agama yang cintakan keamanan?

"kalo ikutkan hati nak je aku bunuh org2 camtu" adakah ini contoh pedoman Al-Quran dan Sunnah yang disebut2? Atau mengikut perasaan dan hati? Walaupun dalam peperangan pun Islam menggariskan bahawa orang tua,wanita dan kanak2 tidak boleh dibunuh,pokok2 dan rumah ibadat tidak boleh dimusnahkan.
Walaupun musuh Islam melakukannya,tidak bermakna ia adalah halal dilakukan oleh orang Islam sekalipun.

Setiap hari kita hidup di Malaysia ini,kita MENGHINA Rasulallah SAW dan Islam yang dibawa oleh baginda. Setiap hari. Dengan undang2 negara kita yang bukan berlandaskan Islam,dengan pemimpin2 Melayu Islam yang kafir-mengkafiri,dengan sistem keewangan yang tidak Islam,dengan adat2 Melayu yang bercanggah dengan Islam,dengan sistem Bumiputra dan pro-Melayu yang meniggikan sebuah kaum kerana bangsa dan bukan agama....dan macam2 lagi...apakah ini? Bukan penghinaan?

Sebelum anda menyalahkan musuh2 Islam untuk masalah seharian2 umat Islam,cermin balik nasib umat Islam. Memang amatlah mudah meletakan segala2 punca masaalah umat Islam kepada pakatan Zionis dll...tapi umat Islam yang tidak ber Ilmu,tiadanya vision dan memutarbelitkan Islam adalah ibu kepada semua masaalah.
[/quote]

smile.gif ...jgn cpt melatah...

mcm yg aku katakan...
[quote]
aku pon blaja agama ni xde la gempak sgt, ilmu pon dpt dgn ape yg belajar mase skolah, skolah agama & ceramah la...
[/quote]

[quote]
zaman para sahabat (kalo xsilap la, kalo silap tlg betulkan) saidina abu bakar r.a hampir pancung org sebab die kutuk Islam/Rasulullah/Allah...tgk la betapa sayangnya org2 terdahulu kat Islam/Rasulullah/Allah...betapa kuatnya iman org2 dulu...
[/quote]

[quote]
kalo ikutkan hati nak je aku bunuh org2 camtu...tp bkn hak aku nak jatuhkan hukuman...
[/quote]

sila baca dgn teliti...kalo ikut hati mmg mati...tp kalo diberi kuasa aku sanggup buat...

[quote]
Kalau mengina Rasullalah SAW dibolehkan umat Islam mengambil nyawa dan merosakan harta benda,maka sejak zaman Rasulallah SAW lagi baginda dihina dan dicaci melebihi gambar kartun,tetapi baginda menyuruh pengikutnya bersabar. Ini Ulama2' yang kononnya mengikut Sunnah dan Al-Quran langsung tidak mengeluarkan fatwa atau menyuruh umat Islam bersabar,lagi dicurahkan minyak ke api yang membakar adalah. Jadi dimananya argument "kita ade garis panduan hidup (kena amik al-Quran & Sunnah, kedua2 nya bkn salah satu"
[/quote]

ok...sedikit sbyk cth yg leh di'attach'kan...

[quote]
Hukum Menghina Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam

Mencela, mengolok-olok, mencaci-maki ataupun merendahkan martabat Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam dalam terminologi fiqih Islam dikenali dengan istilah sabba ar-Rasul atau syatama ar-Rasul. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut kata-kata atau kalimat-kalimat seperti apa yang dikategorikan sabba ar-Rasul maka perlulah kita meneliti deskripsi berkenaan sabba ar-Rasul. Ibnu Taimiyyah dalam kitabnya ash-Sharim al-Maslul 'ala Syatimi ar-Rasul menerangkan tentang batasan orang-orang yang menghina Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam, iaitu kata-kata (lafaz) yang bertujuan untuk menyalahkan, merendahkan martabatnya, melaknat, menjelek-jelekkan, menuduh Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam tidak adil, meremehkan serta mengolok-olok Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam [Ibnu Taimiyyah dalam kitabnya ash-Sharim al-Maslul 'ala Syatimi ar-Rasul hlm 528]. Di dalam kitab tersebut juga beliau menukilkan pendapat Qadhi Iyadh tentang berbagai bentuk penghinaan terhadap Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam. Di jelaskan demikian: Orang-orang yang menghina Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam adalah mereka yang mencela, mencari-cari kesalahan, menganggap pada diri Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam ada kekurangan, mencela nasab (keturunan) dan perlaksanaan agamanya, menjelek-jelekkan salah satu sifatnya yang mulia, menentang atau menyamakan beliau dengan orang lain dengan niat untuk mencela, menghina, mengecilkan, menjelek-jelek dan mencari-cari kesalahannya. Pelaku tersebut adalah orang yang telah menghina Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam. Apakah hukum Islam ke atas orang-orang yang menghina Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam? Di dalam kitab Nayl al-Authar terdapat bab yang berjudul, "Membunuh orang yang menghina Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam dengan kata-kata yang nyata." [Lihat asy-Syaukani, Nayl al-Authar jilid VII hlm 213-215] . Di dalamnya terdapat dua hadith sebagai berikut:

1. 'Ali bin Abi Thalib menuturkan bahawa ada seorang wanita Yahudi yang sering mencela dan menjelek-jelekkan Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam. Oleh kerana perbuatannya itu perempuan tersebut telah dicekik sampai mati oleh seorang lelaki. Ternyata Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam menghalalkan darahnya. (Hadith ini juga diriwayatkan oleh Abu Dawud).

2. (Abdullah bin Abbas berkata) bahawa ada seorang lelaki buta yang isterinya selalu mencela dan menjelek-jelekkan Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam. Lelaki itu berusaha memperingatkan dan melarang isterinya agar tidak melakukan hal itu. Namun ia tetap melakukannya. Pada suatu malam isterinya mulai mencela dan menjelek-jelekkan Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam. Oleh kerana tidak tahan dengan isterinya, lelaki itu menikam isterinya sehingga mati. Keesokan harinya turunlah wahyu kepada Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam menjelaskan kejadian itu. Lalu Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam mengumpulkan kaum Muslimin seraya bersabda: " Dengan menyebut asma Allah, aku berharap orang yang melakukannya, yang tindakannya itu haq (benar), berdiri". Kemudian (aku melihat) lelaki buta itu berdiri dan berjalan meraba-raba hingga tiba di hadapan Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam lalu ia duduk dan berkata , " Wahai Rasulullah, akulah suami yang melakukannya. Kulakukannya kerana dia selalu mencela dan menjelek-jelekkan dirimu. Aku telah berusaha melarang dan selalu mengingatkannya, namum ia tetap melakukanya. Dari wanita itu aku dikurniakan dua orang anak (yang cantik) bagai mutiara. Isteriku amat sayang kepadaku. Akan tetapi semalam dia kembali mencela dan menjelek-jelek dirimu. Sebab itu aku membunuhnya ". Mendengar penjelasan ini, Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam bersabda, "Saksikanlah bahawa darah wanita itu halal" [HR Abu Dawud dan an-Nasa'i].

Nash-nash hadith tersebut menegaskan bahawa darah orang yang menghina Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam adalah halal. Dengan kata lain hukuman ke atas orang-orang yang mencela, merendahkan, memperolok-olok dan menghina Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam adalah hukuman mati. Hukuman tersebut diucapkan oleh Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam secara langsung dan bukannya pendapat (ijtihad) para fuqaha mahupun ulama. Dengan kata lain hukumannya adalah pasti (qath'i) dan tidak berubah.
Islam menggolongkan para pencela, penggolok-olok dan penghina Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam sebagai kafir. Bahkan lebih dari itu Islam secara nyata menolak taubat (permintaan maaf) mereka seandainya mereka bertaubat di atas penghinaannya terhadap Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam. Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman:


"Tidak usah kamu meminta maaf kerana kamu kafir sesudah beriman" [TMQ at-Taubah:66].

Hal ini menunjukkan kekhususan hukum orang yang mencela atau menghina Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam - meskipun orang-orang yang menghinakan Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam itu bertaubat dan meminta maaf, namun hukuman mati tetap akan dikenakan ke atasnya. Allah Subhanahu wa Ta'ala menjelaskan penolakan taubat mereka di dalam firmanNya:

" Sama sahaja bagi mereka kamu memintakan ampunan atau tidak bagi mereka. Allah tidak akan mengampumi mereka" [TMQ al- Munafiqun:6].

Namun begitu, suatu perkara yang perlu diperhatikan adalah siapakah pihak yang berhak melaksanakan hukuman bunuh itu? Hukuman ini, hakikatnya, hanya berhak dijalankan oleh seorang Khalifah atau Ketua Negara Islam. Salah satu dalil kepada perkara ini adalah kes pembunuhan Asma' binti Marwan, seorang wanita Yahudi yang amat membenci Islam dan kerap menghina Rasulullah. 'Umair bin 'Auf, salah seorang sahabat Nabi mendatangi rumah Asma lalu membunuhnya. Dalam kejadian tersebut Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam mendiamkannya. Dari kes ini dapat disimpulkan bahawa perlaksanaan hukuman bunuh itu dilakukan dengan izin dari Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam dalam kapisiti baginda sebagai Ketua Negara Islam ketika itu.
[/quote]

Leh Baca Kat Sini...

[quote]
Walaupun dalam peperangan pun Islam menggariskan bahawa orang tua,wanita dan kanak2 tidak boleh dibunuh,pokok2 dan rumah ibadat tidak boleh dimusnahkan.
Walaupun musuh Islam melakukannya,tidak bermakna ia adalah halal dilakukan oleh orang Islam sekalipun.
[/quote]

yang nie aku pon tau...sbb tu aku kate, jgn la ikut org2 kafir dok bakar2 bende2 tue...

[quote]
Memang sebagai umat Islam kita WAJIB pertahankan Islam,tetapi adakah dengan keganasan? Kata ikut Al-Quran dan Sunnah,chapter mana yang ajar kita merosakan harta benda dan kemusnahan? Tiap kali kita membuat sesuatu yang nampak ganas,kita sebagai umat Islam memangkah diri kita sendiri yang kononnya agama yang cintakan keamanan?
[/quote]

Kat mana keganasan/kemusnahan yg aku sarankan?

[quote]
Bagi aku satu contoh dalam sejarah Islam dizaman Rasullulah SAW dimana umat Islam melancarkan boikot terhadap puak kafir kuraish dan juga Yahudi? Boikot terakhir oleh negara Arab (minyak) menyebabkan bukan sahaja kelumpuhan ekonomi dunia,tetapi ekonomi mereka juga.
[/quote]

aku rase kalo boikot, pengguna lg untung...ko tgk la harga brg2 diorg camne...harga kopi bapak segala mahalnye...instead of using intel better lg guna amd (more value for ur money)...utk nokia, ade alternatif lain (dah ade m mobile pon)...aku mmg xbyk tau kompani2 yg attach ngn israel/yahudi...tp, bile tau, aku try avoid...bkn nye aku dok canang kat org xde gunanya memboikot etc...cuba pk, sanggup ke ko tlg ekonomi diorg yg mana duit2 yg ade tu disalurkan utk memusnahkan islam? tgk la statistik utk perang lubnan sahaja : kerugian sampai USD35b...itu dari segi kerugian wang ringgit...nyawa yg terkorban? lebih 1k org...30% dr tu kanak2 & wanita...xcukup lg? kat palestin jgn citer la...

brg2 dah bayak kat pasaran, cam aku kate...kalo xleh boikot sumer, boiot separuh pon jadi la (kalo leh boikot sumer lg bagus)...

[quote]
Setiap hari kita hidup di Malaysia ini,kita MENGHINA Rasulallah SAW dan Islam yang dibawa oleh baginda. Setiap hari. Dengan undang2 negara kita yang bukan berlandaskan Islam,dengan pemimpin2 Melayu Islam yang kafir-mengkafiri,dengan sistem keewangan yang tidak Islam,dengan adat2 Melayu yang bercanggah dengan Islam,dengan sistem Bumiputra dan pro-Melayu yang meniggikan sebuah kaum kerana bangsa dan bukan agama....dan macam2 lagi...apakah ini? Bukan penghinaan?
[/quote]

satu benda yg aku blajo dulu :

[quote]
Rasulullah s.a.w. bersabda, "Siapa di antara kamu melihat suatu kemungkaran, hendaklah mengubahnya dengan tindakan, jika tak sanggup maka dengan teguran, jika dengan itu tak sanggup maka dengan hatinya, yang demikian itu selemah-lemahnya iman."
[/quote]

kalo ko tgk post2 aku sblm2 nie ko akan tau aku try mengubah atau tak...

ada petikan/ulasan dr penulis blog berikutan kematian misteri 'Jyllands Posten
[quote]
triple_j menulis "Menurut sebuah akhbar di Arab Saudi, editor kepada akhbar Denmark 'Jyllands Posten yang telah menimbulkan kontreversi suatu ketika dahulu kerana memaparkan karikatur menghina Nabi Muhammad SAW, telah mati setelah bilik tidurnya terbakar secara tiba-tiba tanpa sebarang penjelasan munasabah. Kuasa Allah akibat doa seluruh umat islam di dunia? Bilik tidurnya terbakar disebabkan punca semulajadi atau kecuaian manusia? Ataupun satu lagi berita palsu? Anda sahaja boleh memikirkan.

DALANG MUDA KATA:

Berita di atas patut jadi peringatan kepada orang Melayu yang mengaku beragama Islam , tetapi ternyata banyak kata-katanya menghina Rasulullah. Selain itu, mereka turut mempersendakan hukum-hukum Islam seperti berkata : " Kalau hukum rejam pada orang berzina dilakukan, nanti tak ada lagi batu untuk dibuat jalan ! " dan macam-macam lagi.......

Selain itu, patut juga diambil ingatan oleh mereka yang mengagung-agungkan ISLAM HADHARI ( seolah-olah agama Islam yang disebarkan Nabi Muhammad s.a.w dulu masih tak lengkap ? ). Perbuatan mereka menambah nama lain pada ' Islam ' bukan sahaja sebagai bid'ah ( diada-adakan ), malah ianya merupakan satu penghinaan kepada Nabi Muhammad s.a.w sendiri !
[/quote]

Leh Baca Kat Sini...


p/s : aku sayang Allah, Islam & sumer umat Islam...buat la ape yg patut & perlu...apa gunanya minum kopi yg ada aroma yg best, rase yg best kalo saudara seislam kita dibunuh/buli etc ngn serpihan duit kita tu...

"mencegah lg baik dr mengubati"

sori la...yg quote sumer xjd lak...

wallahua'lam...

wassalam...

#47 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 17 August 2006 - 08:38 PM

mana contoh boikot,toksah pusing2.... biggrin.gif

Dr M pernah hina Rasulallah di perhimpunan UMNO 90'an...darah dia halal...so...apa tunggu lagi..pegi la ohmy.gif
Hakim makhamah pernah hina Nabi tentang isu serban...so bila lagi? ph34r.gif
Takde pulak tengok umat Islam,atau geng2 pak shiekh ni pegi protes,pegi sokong dia sekarang ada la.

AMD better value for money? AMD bukan American ke...? ko takde contoh kompeni Pak Arab yang buat processor ke? laugh.gif

Masaalah utama Melayu Islam di Malaysia ini ialah sifat hipokrit selain tidak menguasai ilmu. Semuanya ikut...dan taat membuta tuli,senang merasa cukup dan rasa tidak perlu bertanya.

Bukan tujuan nak perlekehkan...there are more worthy issues to be taken into consideration. I just don't understand the 'turn ON' factor for Malay Muslims on these issues.

So,back to Starbucks Agenda...if you are going to boycott any Zionist sympthatizer why not boycott this entire country Malaysia,this country openly supports the US...US is the biggest trading partner with USD40 billion through thier FDIs. Alat senjata untuk negara ini mempertahankan dirinya juga dari dibeli dari US.

You can start and promote your boycott campaign,but then you have to make up for the lost or provide alternative. You want boycott,then boycott 100%...not just the things you dont need. Else,that's hypocrasy.

#48 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 17 August 2006 - 09:40 PM

QUOTE(Jagermeist @ Aug 17 2006, 08:38 PM) <{POST_SNAPBACK}>
mana contoh boikot,toksah pusing2.... biggrin.gif

Dr M pernah hina Rasulallah di perhimpunan UMNO 90'an...darah dia halal...so...apa tunggu lagi..pegi la ohmy.gif
Hakim makhamah pernah hina Nabi tentang isu serban...so bila lagi? ph34r.gif
Takde pulak tengok umat Islam,atau geng2 pak shiekh ni pegi protes,pegi sokong dia sekarang ada la.

AMD better value for money? AMD bukan American ke...? ko takde contoh kompeni Pak Arab yang buat processor ke? laugh.gif

You can start and promote your boycott campaign,but then you have to make up for the lost or provide alternative. You want boycott,then boycott 100%...not just the things you dont need. Else,that's hypocrasy.



Pandangan anda terlalu extremist..

Dlm hal boikot, ya mmg betul kita boikot benda yg kita tak nak. Benda yg tidak ada alternatif mmg tak dapat di boikot. Nak buat 100% ? hahaha berfikir logik lah sikit... anda berfikir tak logik. Banyak lg barang2 yg tidak ada alternatif yg tpaksa kita gunakan.
Contoh Intel , AMD semua tu mmg tak dinafikan.. tapi kita tidak ada alteranatif.
Tapi sekurang2nya kita ada usaha utk mengurangkan penguasaan musuh Islam.

Sejarah Islam mengharamkan Arak pun bukan secara terus menerus, tetapi dgn secara perlahan.

#49 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 17 August 2006 - 09:50 PM

QUOTE(AbgLang @ Aug 17 2006, 09:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Pandangan anda terlalu extremist..

Dlm hal boikot, ya mmg betul kita boikot benda yg kita tak nak. Benda yg tidak ada alternatif mmg tak dapat di boikot. Nak buat 100% ? hahaha berfikir logik lah sikit... anda berfikir tak logik. Banyak lg barang2 yg tidak ada alternatif yg tpaksa kita gunakan.
Contoh Intel , AMD semua tu mmg tak dinafikan.. tapi kita tidak ada alteranatif.
Tapi sekurang2nya kita ada usaha utk mengurangkan penguasaan musuh Islam.

Sejarah Islam mengharamkan Arak pun bukan secara terus menerus, tetapi dgn secara perlahan.


Sekarang baru kau tau 'extremist'?

Ingatkan ada extremist Ketuanan Melayu jek... laugh.gif

ada,alternatif nya tidak perlu pakai langsung...ha kurang terus pendapatan penyokong Israel... laugh.gif

or

gunakan sahaja barangan mereka untuk kita bangunkan kekuatan kita...

cool.gif dimana aku rasa pilihan ini lebih bijak dan logik dari boikot-memboikot dan jadi hipokrit tak tentu arah.

Jangan samakan Arak dan processor dan trade-barrier seperti boycott...arak itu sememangnya terang2 haram dalam Al-Quran.

Nak boikot,boikotlah...teruskan usha murni anda...tapi jangan buat separuh jalan sahaja. Pasal,biasanya ini yang terjadi ph34r.gif

#50 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 17 August 2006 - 09:55 PM

QUOTE(Jagermeist @ Aug 17 2006, 09:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Sekarang baru kau tau 'extremist'?

Ingatkan ada extremist Ketuanan Melayu jek... laugh.gif

ada,alternatif nya tidak perlu pakai langsung...ha kurang terus pendapatan penyokong Israel... laugh.gif

or

gunakan sahaja barangan mereka untuk kita bangunkan kekuatan kita...

cool.gif dimana aku rasa pilihan ini lebih bijak dan logik dari boikot-memboikot dan jadi hipokrit tak tentu arah.

Jangan samakan Arak dan processor dan trade-barrier seperti boycott...arak itu sememangnya terang2 haram dalam Al-Quran.

Nak boikot,boikotlah...teruskan usha murni anda...tapi jangan buat separuh jalan sahaja. Pasal,biasanya ini yang terjadi ph34r.gif


yg ku tau.. pandangan ko ni terlalu extremist menyokong "barat"

Jgn lari topik bos..
dlm hal ini.. topik adalah Starbak tu haaaa..
mcmana nak gunakan starbak utk membina kekuatan?

Dlm hal ini.. sapa yg hipokrit? meh terangkan jelas2 smile.gif





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users