Jump to content


Roti Oh Roti


64 replies to this topic

#1 cIpUt

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 401 posts
  • Gender:Male
  • Location:N17, White Hart Lane
  • Interests:membaca dan terus membaca....
  • Freelance:Tidak

Posted 08 September 2006 - 10:22 AM

m baca ni..

cite asal



Friday, September 08 2006


High 5 gets low marks for hygiene

-by RAHMAN DAROS -

A BAKERY was raided yesterday for being dirty, employing illegal workers and using cooking oil without a ‘halal’ certification.

The raid at Stanson Bakery Sdn Bhd, which produces the High Five bread, at the Nilai Industrial Area, revealed that the floor was dirty.

Some workers were also found working without gloves or aprons, while the factory was badly-lit and poorly-ventilated.

The factory’s management volunteered to close down for two weeks after it was chided by the Health Ministry team which also issued a warning to the operator for operating under unhygienic conditions under Section 11 of the Food Act 1983.

Apart from that, seven foreign workers were detained as they could not produce employment documents while samples of the oil used in the bread mould were also taken.

The oil, carrying the brand ‘Dubur’, is from Israel.

The 2.30pm blitz was carried out by more than 30 personnel from the Malaysian Muslim Consumers Association (PPIM), Domestic Trade and Consumer Affairs Ministry, Health Ministry, Islamic Development Department, Negri Sembilan Immigration Department, State Religious Affairs Department, Nilai Municipal Council and the police.

Silver Bird Group Bhd group managing director Datuk Jackson Tan Han Kook said the hygiene problem raised by the raiding team was subjective.

“It’s a minor issue. There were broken tiles at the factory and the management had not fixed it as it was an old factory. This is normal,” he told The Malay Mail last night.

Silver Bird is the parent company of Stanson Bakery.

#2 dzackjr

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 871 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sentul New Town
  • Interests:Surfing, Reading, Outdoor activities, Testing something new n gaming
  • Kepakaran:Sgt Pakar dlm Bidang Download mendownload.. :-p
  • Freelance:Tidak

Posted 08 September 2006 - 10:33 AM

erm... baru smlm aku dapat gambar keadaan dlm kilang tuh... hampeh tul.. teruk giler...boikot High 5 mad.gif

#3 bestofel

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,101 posts
  • Gender:Male
  • Location:Serdang, Selangor
  • Interests:Multimedia + Digital Art + Web application + Mobile application + ICT in agricultural R&D
  • Kepakaran:PHP web application, website / portal, Multimedia Design, Android App Development, iPhone/iPad App Development
  • Freelance:Tidak

Posted 08 September 2006 - 10:45 AM

Utk sentiasa update dgn maklumat kepenggunaan Islam, selalu2 lah ke portal persatuan pengguna islam (PPIM) di sini: http://www.muslimconsumer.org/

Banyak gambo diorg tunjuk kat situ. Kosmo dan malaymail semalam pun ada diorg scan.

QUOTE
The oil, carrying the brand ‘Dubur’, is from Israel.

Ape ke teruk beno brand minyak tu?

#4 Mr Gunn

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 640 posts
  • Location:Putrajaya
  • Kepakaran:membaca maklumat˛ it, eh itu hobi gua.
  • Freelance:Tidak

Posted 08 September 2006 - 11:09 AM

bukan malas membaca,
bi tak boleh faham, link el bagi lambat jer ;oading maybe masalah dalam kot,
apa cerita sebenar??

#5 bestofel

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,101 posts
  • Gender:Male
  • Location:Serdang, Selangor
  • Interests:Multimedia + Digital Art + Web application + Mobile application + ICT in agricultural R&D
  • Kepakaran:PHP web application, website / portal, Multimedia Design, Android App Development, iPhone/iPad App Development
  • Freelance:Tidak

Posted 08 September 2006 - 11:18 AM

QUOTE(Mr Gunn @ Sep 8 2006, 11:09 AM) <{POST_SNAPBACK}>
bukan malas membaca,
bi tak boleh faham, link el bagi lambat jer ;oading maybe masalah dalam kot,
apa cerita sebenar??

Portal PPIM memang...kalau nak masuk, kena cari bukan peak hour. Diorgnye hosting bagi bandwidth sikit je kot. Saya masuk awal2 pagi ok je.

Ringkasan ceritanya, janganlah makan roti high 5. wink.gif

#6 Mr Gunn

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 640 posts
  • Location:Putrajaya
  • Kepakaran:membaca maklumat˛ it, eh itu hobi gua.
  • Freelance:Tidak

Posted 08 September 2006 - 12:06 PM

belum keluar dalam paper lagi kan, so ini isu baru ker?
aku ada tanya bebudak kat sini pasal roti hi5 semua cakap tak tahu so aku malas bukak mulut lagi budak˛ ni bukan boleh terima kadangnya dibeta balik cakap ni, tunggu sat lagi ler smile.gif

#7 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 08 September 2006 - 12:32 PM

aku mmg dah lame xmau beli (kire boikot la nie) roti hi5...tp xtau lak silver bird pon bawah company yg sama...takut gak kalo die pakai minya "DUBUR" gak...brg makan/buah/baja dr israel ni bkn leh caya sgt...dulu2 ade negara belah arab (x ingat negara mane), konon nak jimat ker nak tunjuk baik, beli baja israel...pas2, mampus tanaman rosak, tanah xleh pakai...

#8 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 08 September 2006 - 02:23 PM

QUOTE(Mr Gunn @ Sep 8 2006, 12:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>
belum keluar dalam paper lagi kan, so ini isu baru ker?
aku ada tanya bebudak kat sini pasal roti hi5 semua cakap tak tahu so aku malas bukak mulut lagi budak˛ ni bukan boleh terima kadangnya dibeta balik cakap ni, tunggu sat lagi ler smile.gif



Link tersebut adalah Malay Mail punya..
QUOTE
High 5 gets low marks for hygiene
By RAHMAN DAROS

08 September, 2006

http://www.mmail.com.my/Current_News/mm/Th...e/pp_index_html
Maknanya cari paper Malay Mail 08 September.

#9 mystique_nw

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 269 posts
  • Gender:Female
  • Location:Miri
  • Interests:Web Design n Development, Entrepreneurship, Database Stuffs, Blogging, Travelling, Kayaking
  • Kepakaran:Oracle PL/SQL, Pro*C .. Soon BW, SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 08 September 2006 - 02:30 PM

Perasan tak..kenapa surat khabar Melayu semua tulis "Roti Berjenama Terkenal" dan Malay Mail tulis "High 5" terus..

Surat khabar Melayu tak berani atau tak telus?

#10 mrz

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 200 posts
  • Gender:Male
  • Location:3°01'51.00"N, 101°45'27.05"E
  • Interests:Linux, Networking, Security, Software, Accounting, etc.
  • Freelance:Tidak

Posted 08 September 2006 - 03:41 PM

Aku pun dapat email pasai ni.. tapi masih tak pasti kesahihahnya.. ada pengesahan dari JAKIM?


sad.gif

#11 bestofel

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,101 posts
  • Gender:Male
  • Location:Serdang, Selangor
  • Interests:Multimedia + Digital Art + Web application + Mobile application + ICT in agricultural R&D
  • Kepakaran:PHP web application, website / portal, Multimedia Design, Android App Development, iPhone/iPad App Development
  • Freelance:Tidak

Posted 08 September 2006 - 04:02 PM

Kat portal PPIM awal pagi semalam lagi saya tengok dah berita ni. Pastu kat Kosmo pun muka depan. Kat Malaymail pun ada.

Nie saya quote daripada Portal PPIM semalam:
QUOTE
Berikutan daripada aduan yang diterima, kami telah menjalankan serbuan ke kilang roti High5 di Nilai,Negeri Sembilan.

Serbuan sepadu ini disertai oleh beberapa agensi kerajaan antaranya, Majlis Perbandaran Nilai, Jabatan Kesihatan Negeri Sembilan, Imigresen, Polis, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Shah Alam Communication Club(SACC) dan JAKIM.

Lihatlah betapa kotornya kilang ini.


Portal tu ada problem bandwidth rasanya, agak slow kalau buka skrg. Saya rasa sebab isu ni kot, masing2 try jenguk portal tu. Saya jenguk tiap hari tak seslow semalam dan hari ni.

#12 mystique_nw

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 269 posts
  • Gender:Female
  • Location:Miri
  • Interests:Web Design n Development, Entrepreneurship, Database Stuffs, Blogging, Travelling, Kayaking
  • Kepakaran:Oracle PL/SQL, Pro*C .. Soon BW, SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 08 September 2006 - 04:03 PM

kan dah ada dlm website malay mail. bukannya senang-senang aja surat khabar boleh menipu.

#13 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 08 September 2006 - 04:16 PM

QUOTE(mrz @ Sep 8 2006, 03:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Aku pun dapat email pasai ni.. tapi masih tak pasti kesahihahnya.. ada pengesahan dari JAKIM?
sad.gif


Saya jadi muskil mengenai soalan ini. Kenapa dikaitkan dengan Pengesahan JAKIM ?
JAKIM tidak turut serta dalam serbuan tersebut. Maka JAKIM tidak ada komen mengenainya.

Komputer dah depan awak. Internet dah connected..
Maka blehlah layari sendiri laman web JAKIM.

TANDA "HALAL" sudah LUPUT...
http://www.halaljakim.gov.my/directory/vie...13&type=A&cat=P

#14 bestofel

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,101 posts
  • Gender:Male
  • Location:Serdang, Selangor
  • Interests:Multimedia + Digital Art + Web application + Mobile application + ICT in agricultural R&D
  • Kepakaran:PHP web application, website / portal, Multimedia Design, Android App Development, iPhone/iPad App Development
  • Freelance:Tidak

Posted 08 September 2006 - 04:33 PM

QUOTE(AbgLang @ Sep 8 2006, 04:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Saya jadi muskil mengenai soalan ini. Kenapa dikaitkan dengan Pengesahan JAKIM ?
JAKIM tidak turut serta dalam serbuan tersebut. Maka JAKIM tidak ada komen mengenainya.

Komputer dah depan awak. Internet dah connected..
Maka blehlah layari sendiri laman web JAKIM.

TANDA "HALAL" sudah LUPUT...
http://www.halaljakim.gov.my/directory/vie...13&type=A&cat=P

Bang.. JAKIM ada serbu sekali. Penolong pengarah kanan lak tu yg turun.

Kosmo!


Malaymail


Harian Metro


Berita harian


Semuanya dah jelas..tak perlulah dipanjangkan soalan tentang kesahihannya.

Saya pun jadi musykil, saya bleh masuk portal PPIM tu, tapi ramai kengkawan yg tak bleh.. http://www.muslimconsumer.org

#15 Mr Gunn

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 640 posts
  • Location:Putrajaya
  • Kepakaran:membaca maklumat˛ it, eh itu hobi gua.
  • Freelance:Tidak

Posted 08 September 2006 - 06:25 PM

ok clear.

#16 zamri

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 981 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuantan
  • Interests:Linux, Open Source, SquirrelMail, phpBB, IPB, PHP, MySQL
  • Kepakaran:GNU/Linux (Slackware, Mandrake, RedHat), Windows 9x/ME/2000/XP, Networking(Firewall,DMZ, Web/Mail/File Servers)
  • Freelance:Ya

Posted 08 September 2006 - 08:01 PM

bak kata iklan dia :

Hi5 Hi5 roti yang lebih baik.

aku selalu beli jugak roti ni. skrg nampaknya terpaksa beli roti lain la nampaknya. cool.gif

#17 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 09 September 2006 - 10:15 AM

zamri:
nampaknya ko dah kenyang dgn roti dia ni yeah..
hehehehehe...
sedap tak... smile.gif

#18 akram

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 458 posts
  • Gender:Male
  • Location:Packets
  • Interests:Computers Enthusiasts, Cars, Photography [NEW] ... and PlayStation :P
  • Kepakaran:pakar tulis blog sendiri dan baca blog orang lain, pakar offtopic :P
  • Freelance:Ya

Posted 09 September 2006 - 12:50 PM

haha, maybe rasa roti hi5 tu rasa cam "minyak" dia tu? ops! sori smile.gif gurau2!

#19 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 09 September 2006 - 06:10 PM

Dulu masa dok kl salu gak beli
la nih dah tak beli dah

#20 matdin97

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,100 posts
  • Location:24300 Kerteh
  • Interests:Naik Basikal Racing
  • Kepakaran:Cyber Cafe Setup
  • Freelance:Ya

Posted 09 September 2006 - 06:12 PM













inilah gambar-gambar yang terdapat di laman web PPIM.

#21 therion

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,978 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alor Setar
  • Freelance:Tidak

Posted 11 September 2006 - 03:58 PM

Kilang roti ke kilang lumut ni? Takde tanggung jawab langsung, harap nak kaut untung je. dry.gif

#22 Mr Gunn

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 640 posts
  • Location:Putrajaya
  • Kepakaran:membaca maklumat˛ it, eh itu hobi gua.
  • Freelance:Tidak

Posted 11 September 2006 - 04:13 PM

entah kilang roti lain pun macam ni gak??

#23 dzackjr

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 871 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sentul New Town
  • Interests:Surfing, Reading, Outdoor activities, Testing something new n gaming
  • Kepakaran:Sgt Pakar dlm Bidang Download mendownload.. :-p
  • Freelance:Tidak

Posted 11 September 2006 - 04:22 PM

ada sesaper bleh sahkan tak...

coz aku baru dapat sms yg inform confirm minyak yg digunakan tuh adalah haram... datangnya minyak tu dari jerman...

aku try access www.muslimconsumer.org utk try check asyik kuar message ni jer

This Account is Over Load, Please Try Again Later.
Thank You.

Kalo sesaper yg bleh access tu, sila ler berikan maklumat terkini lagi sensasi...

#24 Mr Gunn

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 640 posts
  • Location:Putrajaya
  • Kepakaran:membaca maklumat˛ it, eh itu hobi gua.
  • Freelance:Tidak

Posted 11 September 2006 - 04:28 PM

kan ada fakta mengatakan mengunakan minyak khinzir, entah dari mana aku terbaca ntah,
salah tolong betulkan

p/s ada masalah ker website ittutor hari ni??

#25 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 12 September 2006 - 05:50 AM

QUOTE(Mr Gunn @ Sep 11 2006, 04:28 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kan ada fakta mengatakan mengunakan minyak khinzir, entah dari mana aku terbaca ntah,
salah tolong betulkan

p/s ada masalah ker website ittutor hari ni??


ntah mintak apa dia pakai katanya dari israel..
murah kot.. israel ada wat minyak masak? berlambak minyak sawit kek malaysia takleh wat roti ka?
tak pasti plak dari babi ke apa.. tapi ada berita dia cakap camtu paper ke apa.. disahkan oleh lab ke tak tak pasti sebab kalau tak silap aku tak disebut pasal lab ke apa..

aku tengok ada lagi iklan lam tv.. biggrin.gif

#26 mystique_nw

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 269 posts
  • Gender:Female
  • Location:Miri
  • Interests:Web Design n Development, Entrepreneurship, Database Stuffs, Blogging, Travelling, Kayaking
  • Kepakaran:Oracle PL/SQL, Pro*C .. Soon BW, SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 12 September 2006 - 09:20 AM

aku tak jumpa pun berita kata depa guna minyak babi, tapi disyaki ada la.. kalau ada sesapa terjumpa berita yang confirm kan, tolong share kat sini ye.. nak baca juga..

anyway, guna tak guna minyak babi, memang takmoh dah aku makan high5 lepas ni...geli ah!

#27 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 12 September 2006 - 09:36 AM

QUOTE(mystique_nw @ Sep 12 2006, 09:20 AM) <{POST_SNAPBACK}>
aku tak jumpa pun berita kata depa guna minyak babi, tapi disyaki ada la.. kalau ada sesapa terjumpa berita yang confirm kan, tolong share kat sini ye.. nak baca juga..

anyway, guna tak guna minyak babi, memang takmoh dah aku makan high5 lepas ni...geli ah!


Relax...don't jump into conclusion just yet.

Tengok mcm kes Hot Dog kat Ikea tuh,orang semua ingat babi...sampai budak umo 8 tahun fail saman

Ikea RM4 juta....dan buat press statement lagi. Bila dikaji,bukan daging babi,tapi penyediannya.

Aku memang tak makan roti Hi5 or Gardenia,especially white breat. Banyak kandungan 'boron'.

Prefer pegi beli roti kat bakery Ria ke,and wholemeal.

Rasanya,tak ramai yang tahu...dan mediablackout tentang isu ini.

Macam 5 tahun dulu,JAKIM tarik balik logo Halal yang diberikan kepada Kentucky Fried Chicken. KFC

kemudian pakai logo 'Ditanggung Halal - Penasihat Syariah KFC'. Color scheme dan design sama macam

logo JAKIM. Siapa dia barisan penasihat Syariah KFC? Isu ini keluarpun dekat 'Harakah' dan 'Penang

Consumer'. Tapi,takde sorang pun perasan atau buat2 tak perasan,sales

KFC x jatuh pun pasal Melayu Muslim gak yang ramai gi mencekik ayam kolestrol tinggi tuh.

tongue.gif

Edited by Jagermeist, 12 September 2006 - 09:37 AM.


#28 mystique_nw

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 269 posts
  • Gender:Female
  • Location:Miri
  • Interests:Web Design n Development, Entrepreneurship, Database Stuffs, Blogging, Travelling, Kayaking
  • Kepakaran:Oracle PL/SQL, Pro*C .. Soon BW, SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 12 September 2006 - 10:58 AM

tak.. tak jump into conclusion.. just kalau ada sumber yang boleh dipercayai.. nak juga baca dari situ..

anyway, memang saya tak makan high5.. n lepas tengok gambar kilang dia.. geli sebab kotor..

we should use our rights as a consumer, aren't we?

anyway, thanks sebab share benda-benda kat atas.

#29 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 12 September 2006 - 11:07 AM

Satu ajer ke Kilang dia??

#30 bestofel

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,101 posts
  • Gender:Male
  • Location:Serdang, Selangor
  • Interests:Multimedia + Digital Art + Web application + Mobile application + ICT in agricultural R&D
  • Kepakaran:PHP web application, website / portal, Multimedia Design, Android App Development, iPhone/iPad App Development
  • Freelance:Tidak

Posted 12 September 2006 - 11:16 AM

Nie cerita di berita harian hari ini (12/9/2006):

QUOTE
Sijil halal roti High 5 tamat hampir sebulan

KUALA LUMPUR: Stanson Bakeries Sdn Bhd, pengeluar roti High 5 didakwa masih menggunakan logo halal ke atas tiga produknya walaupun sijil pengesahan halal yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sudah tamat bulan lalu.

Semakan menerusi direktori halal Jakim mendapati sijil pengesahan halal untuk produk High 5 Sandwich Bread, High 5 The Original Super Sandwich dan High 5 Wholemeal Bread tamat pada 14 Ogos lalu.

Berikutan ‘kesalahan’ yang berlarutan hampir sebulan itu, Bahagian Penguat Kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) memberi jaminan akan mengambil tindakan terhadap syarikat berkenaan mengikut Akta Perihal Dagangan 1972.

Ketua Pengarah Penguat Kuasa KPDNHEP, Mohd Roslan Mahayudin, berkata syarikat itu boleh dikenakan tindakan kerana masih menggunakan logo halal Jakim walaupun tempoh sah sudah luput.

Katanya, ia juga boleh dikenakan tindakan kerana menggunakan bahan haram dalam pengeluaran roti yang diisytiharkan halal JIKA analisis Jabatan Kimia terhadap sampel minyak yang diambil ketika pemeriksaan di kilangnya di Nilai 3, Negeri Sembilan, minggu lalu positif.

Sementara itu, jurucakap syarikat induk Stanson Bakeries, Silver Bird Group Bhd, ketika dihubungi berjanji akan mengeluarkan kenyataan mengenai perkara itu. Bagaimanapun, sehingga malam tadi, tiada sebarang kenyataan dikeluarkan syarikat terbabit.

Sementara itu, Pengarah Projek PPIM, Noor Nirwandy Mat Noordin, menggesa Jakim dan KPDNHEP bertindak tegas terhadap syarikat yang melanggar peraturan penggunaan logo halal itu.

Semalam, PPIM membuat laporan polis menafikan pembabitan dalam penyebaran khidmat pesanan ringkas yang mengesahkan sampel minyak yang dianalisis Jabatan Kimia itu adalah minyak babi.

FAKTA: Sijil Pengesahan Halal
  • Tempoh sah laku selama dua tahun.
  • Terbatal serta merta jika pemegang melanggar peraturan.
  • Permohonan pembaharuan mesti dibuat empat bulan sebelum tamat tempoh.
  • Pemegang yang gagal memperbaharui dilarang menggunakan logo halal di premis atau produk.


#31 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 12 September 2006 - 11:25 AM

See...what did I tell you? ph34r.gif

PPIM sendiri buat laporan polis tentang SMS tuh.

Let the authorities take it from here,as a consumer we can start by not buying Hi 5 dan brand Silver Bird.

One of the implication of Muslims not being in control of the economy,others decide how to and what goes

into our food.

Syabas JAKIM,dah mula menjadi proaktif.

#32 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 12 September 2006 - 11:54 AM

Pasal Sijil Halal
dari http://www.halaljakim.gov.my/directory/index.php?lang=

QUOTE
Nama : STANSON BAKERIES SDN BHD
Alamat : SILVER BIRD COMPLEX
LOT 72, PERSIARAN JUBLI PERAK
SEKSYEN 21
40000 SHAH ALAM
SELANGOR
Negeri : Selangor DarulEhsan
No. Telefon : 03-51922888
No. Fax : 03-51922266
e-mail : tiada
Laman Web : tiada
No. Rujukan : JAKIM/(S)/(22.00)/492/2/ 1 145-04/2004
Pegawai Rujukan : YOU HUI YEN
Produk:
Bil Produk Tarikh Tamat
1. HIGH 5 SANDWICH BREAD (ROTI SANDWIC BERMUTU HIGH 5) 14 August 2006
2. HIGH 5 THE ORIGINAL SUPER SANDWICH (ROTI SANDWIC BERMUTU HIGH 5) 14 August 2006
3. HIGH 5 WHOLEMEAL BREAD (ROTI BERSERAT TINGGI HIGH 5) 14 August 2006
4. BAGUETTE BREAD
5. CIABATTA BREAD
6. APPLE & CINAMON BREAD
7. BAHULU ROTI - BUTTER TOPPING
8. BAHULU ROTI - HONEY TOPPING
9. BREAD - 6 SLICES
10. BREAD - BANANA CARROT
11. BREAD - CALIFORNIA RAISIN
12. BREAD - HIGH CALCIUM MILK
13. BREAD - HIGH GRAIN 12 GRAIN
14. BREAD - HIGH GRAIN HONEY AL OAT
15. BREAD - HIGH GRAIN MULTI GRAIN
16. BREAD - HIGH GRAIN WHOLEMEAL
17. BREAD - HIGH GRAIN WHOLEMEAL
18. BREAD - MILANO BREAD
19. BREAD - MULTIGRAIN
20. BREAD - NUTRI WHITE
21. BREAD - NUTRI WHITE (FORTIFIED WITH DHA)
22. BREAD - NUTRI WHITE ORIGINAL
23. BREAD - NUTRI WHITE ORIGINAL
24. BREAD - NUTRI WHITE SUPER ORIGINAL
25. BREAD - NUTRI WHITE SUPER ORIGINAL
26. BREAD - ROMAN MEAL 12 GRAIN
27. BREAD - ROMAN MEAL HI-CALCIUM
28. BREAD - ROMAN MEAL HONEY RA OAT
29. BREAD - SURE VALUE
30. BREAD - SURE VALUE WHOLEMEAL
31. BREAD - WHOLEMEAL
32. BREAD - WHOLEMEAL JUMBO
33. BUN - BURGER BUN
34. BUN - BUTTER ROLL
35. BUN - CURRY POTATO
36. BUN - HOT DOG ROLL
37. BUN - RAISIN ROLL
38. BUN - SAMBAL IKAN BILIS
39. BUN - SARDINE
40. BUN - SPICY TUNA
41. BUN KRIM - BLUEBERRY & VANILLA
42. BUN KRIM - CENDOL & COCONUT
43. BUN KRIM - CHOCOLATE & BANANA
44. BUN KRIM - COCONUT & SWEET CORN
45. BUN KRIM - COKLAT
46. BUN KRIM - COKLAT & VANILLA
47. BUN KRIM - ESPRESSO & KRIM
48. BUN KRIM - HONEY & GREEN TEA
49. BUN KRIM - JAGUNG
50. BUN KRIM - OREN & COKLAT
51. BUN KRIM - VANILLA
52. CHOCOLATE CHIP BREAD
53. CORN & RAISIN BREAD
54. ENRICHED WB
55. GINSENG BREAD
56. GREEN TEA BREAD
57. HI-FIBRE WHITE BREAD
58. HIGH GRAIN CHOCOLATE & OAT
59. HIGH GRAIN HONEY AL OAT
60. MALT BREAD
61. MANGGO CRANBERRIES BREAD
62. MINI BUN
63. MOCHA BREAD
64. PAN DE SAL
65. PANDAN & CORN BREAD
66. PANETTONE BREAD
67. PANINI
68. PANINI - OLIVE
69. PANINI - MULTIGRAIN
70. PANINI - TOMATO HERB
71. POTATO BREAD
72. RASPBERRY BREAD
73. RYE BREAD
74. SANDWICH - SARDINE (WHITE BREAD)
75. SANDWICH - SARDINE (WHOLEMEAL BREAD)
76. SANDWICH - TUNA (WHITE BREAD)
77. SANDWICH - TUNA (WHOLEMEAL BREAD)
78. SPACE BUN
79. SURE VALUE
80. SWEET FILLED BUN - CHOCOLATE
81. SWEET FILLED BUN - COCONUT
82. SWEET FILLED BUN - COFFEE
83. SWEET FILLED BUN - CORN
84. SWEET FILLED BUN - DURIAN
85. SWEET FILLED BUN - KAYA
86. SWEET FILLED BUN - RED BEAN
87. SWISS DANISH PASTRIES
88. TOMATO BREAD
89. YOGURT BREAD


#33 cik_pong

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 245 posts
  • Location:Shah Alam
  • Interests:ikut mood laa nak buat apa janji dapat membaca dan jalan2 tgk dunia
  • Kepakaran:Networking (tapi bukan otai)
  • Freelance:Tidak

Posted 12 September 2006 - 02:40 PM

my hubby call jakim tadi.
jakim kata minyak 'was-was made in germany' tu still dlm lab utk diuji. once dah dpt laporan, jakim akan publish the findings.
buat masa skang, aku tak beli roti tu sbb dah was-was
buat roti sendiri lagi senang biggrin.gif

#34 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 12 September 2006 - 03:54 PM

dulu2 ade gak beli roti nie (jarang, tp penah beli gak la)...konghajar nye manufacturer, dah dpt sijil halal, gi guna brg yg x diiktiraf halal lak...kilang pon kotor... mad.gif ...

#35 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 12 September 2006 - 10:16 PM

QUOTE(cik_pong @ Sep 12 2006, 02:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
my hubby call jakim tadi.
jakim kata minyak 'was-was made in germany' tu still dlm lab utk diuji. once dah dpt laporan, jakim akan publish the findings.
buat masa skang, aku tak beli roti tu sbb dah was-was
buat roti sendiri lagi senang biggrin.gif


Minyak tu still katagori was-was.
Roti tu bukan lg was-was.. sbb dah terbukti Kotor dan menjijikan. Kalu kotor tu, bule d anggap haram dah tu.

#36 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 13 September 2006 - 02:12 AM

Lagi Gambar










tak pakai sarung tangan tu...main uli uli jek...huhuhuhuhu

#37 zamri

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 981 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuantan
  • Interests:Linux, Open Source, SquirrelMail, phpBB, IPB, PHP, MySQL
  • Kepakaran:GNU/Linux (Slackware, Mandrake, RedHat), Windows 9x/ME/2000/XP, Networking(Firewall,DMZ, Web/Mail/File Servers)
  • Freelance:Ya

Posted 13 September 2006 - 09:31 AM

huhu. apsal iklan High 5 tu ada keluar tv lagi ? semalam baru aku tgk. maybe iklan tu dh ditempah lama dulu sebelum cerita ni. dry.gif

#38 therion

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,978 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alor Setar
  • Freelance:Tidak

Posted 13 September 2006 - 09:44 AM

Website minyak dubor dari German.

http://www.dueboer.com/

#39 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 13 September 2006 - 10:12 AM

Kalau betul lah produk minyak tersebut yg di maksudkan..
ini ada supplier di Malaysia

http://www.dueboer.com/internationalMain.asp?Land=Malaysia

http://www.dueboer.com/internationalMain.asp?Land=Labuan

#40 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 13 September 2006 - 12:33 PM

QUOTE(therion @ Sep 13 2006, 09:44 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Website minyak dubor dari German.

http://www.dueboer.com/


gambo orang pakai songkok tu muslim ka?
biggrin.gif

#41 therion

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,978 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alor Setar
  • Freelance:Tidak

Posted 13 September 2006 - 01:22 PM

QUOTE(obelicks @ Sep 13 2006, 12:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>
gambo orang pakai songkok tu muslim ka?
biggrin.gif

Tu gambar tukang buat roti la, bukan songkok. Tapi topi tukang masak tu. laugh.gif

#42 zamri

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 981 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuantan
  • Interests:Linux, Open Source, SquirrelMail, phpBB, IPB, PHP, MySQL
  • Kepakaran:GNU/Linux (Slackware, Mandrake, RedHat), Windows 9x/ME/2000/XP, Networking(Firewall,DMZ, Web/Mail/File Servers)
  • Freelance:Ya

Posted 13 September 2006 - 02:35 PM

dalam buletin 1.30 td, Silver Bird Sdn Bhd membuat kenyataan akhbar mengatakan roti High 5 yg latest di buat di kilang modennya di Shah Alam. Press dibawa melawat kilang baru utk meyakinkan pengguna ttg kebersihan roti buatan syarikatnya. Kilangnya di nilai telah ditutup sejak seminggu lalu dan dalam proses renovation.

what do u think guys?

#43 kureng

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,480 posts
  • Gender:Male
  • Location:di tempat itu
  • Interests:Kebarangkalian, ramai, rileks-lepak, $$$ dan lain-lain
  • Kepakaran:Copy & Paste
  • Freelance:Tidak

Posted 13 September 2006 - 02:42 PM

saya harap pihak yg bertanggungjawab akan terus membuat LAWATAN dari semasa ke semasa kalau boleh sebulan sekali dua ke...jgn sekali ni je lepas tu "ala kan kita dah pergi tgk masa tu..bersih je..."

walau pun lepas ni kemungkinan besar kebanyakan warga MELAYU-Islam takkan berselera lagi dgn HIGH-5, apa salahnya menjaga kebersihan untuk santapan mereka yang masih SUDI..

p/s: x kisah la minyak dUBOR ke minyak duBUR ke...

#44 zamri

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 981 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuantan
  • Interests:Linux, Open Source, SquirrelMail, phpBB, IPB, PHP, MySQL
  • Kepakaran:GNU/Linux (Slackware, Mandrake, RedHat), Windows 9x/ME/2000/XP, Networking(Firewall,DMZ, Web/Mail/File Servers)
  • Freelance:Ya

Posted 13 September 2006 - 02:48 PM

oh ye. tentang sijil halal tu, dia kata sah sampai Mac 2007. ttg minyak tu, dia dah tukar pakai minyak berasaskan sayur2an.

#45 kureng

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,480 posts
  • Gender:Male
  • Location:di tempat itu
  • Interests:Kebarangkalian, ramai, rileks-lepak, $$$ dan lain-lain
  • Kepakaran:Copy & Paste
  • Freelance:Tidak

Posted 13 September 2006 - 02:51 PM

semalam sis saya pergi K4 seri petaling dah tak nampak roti berjenama High-5

p/s: orang kata, H5 ni kalau buat sandwich rasanya lebih sedap berbanding Gardenia betulke? laugh.gif

#46 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 13 September 2006 - 02:52 PM

QUOTE(zamri @ Sep 13 2006, 02:35 PM) <{POST_SNAPBACK}>
dalam buletin 1.30 td, Silver Bird Sdn Bhd membuat kenyataan akhbar mengatakan roti High 5 yg latest di buat di kilang modennya di Shah Alam. Press dibawa melawat kilang baru utk meyakinkan pengguna ttg kebersihan roti buatan syarikatnya. Kilangnya di nilai telah ditutup sejak seminggu lalu dan dalam proses renovation.

what do u think guys?


That's what is called 'Crisis Control'.
Most common with American Fortune 500 companies,ada tuh dlm BCP SOP.
Another management takes over from the current management,to manage and steer it away from the chaos. They take remedial steps,like in this case,renovate.

Then,annouce it to the media.

Then again,depends pasal media kat Malaysia ni tak bebas. If other develope countries,the media will probe and expose and keep on battering the company.

So,its either Silver Bird is serious and sincere or its just a media smokes screen. Production line will still run and breads will still be delivered.

Tapi kalau nak cakap kilang dia kotor dan pasal tuh roti jadi haram,maka penjual2 makanan kat pasar malam,penggerai2 jual nasi lemak tepi longkang,kedai2 mamak atau nasi kandar etc juga sama...pasal takde standard of hygiene,jijik dan kotor. wink.gif

#47 zamri

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 981 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuantan
  • Interests:Linux, Open Source, SquirrelMail, phpBB, IPB, PHP, MySQL
  • Kepakaran:GNU/Linux (Slackware, Mandrake, RedHat), Windows 9x/ME/2000/XP, Networking(Firewall,DMZ, Web/Mail/File Servers)
  • Freelance:Ya

Posted 13 September 2006 - 03:27 PM

QUOTE(Jagermeist @ Sep 13 2006, 02:52 PM) <{POST_SNAPBACK}>
That's what is called 'Crisis Control'.

So,its either Silver Bird is serious and sincere or its just a media smokes screen. Production line will still run and breads will still be delivered.

the power of media. let's hope this is for the better.

QUOTE(Jagermeist @ Sep 13 2006, 02:52 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Tapi kalau nak cakap kilang dia kotor dan pasal tuh roti jadi haram,maka penjual2 makanan kat pasar malam,penggerai2 jual nasi lemak tepi longkang,kedai2 mamak atau nasi kandar etc juga sama...pasal takde standard of hygiene,jijik dan kotor. wink.gif

pemantauan is the key here. pejabat kesihatan? media? report by people? takde org tegur? takde tindakan? salah sapa?

#48 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 13 September 2006 - 06:05 PM

QUOTE(zamri @ Sep 13 2006, 02:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
oh ye. tentang sijil halal tu, dia kata sah sampai Mac 2007. ttg minyak tu, dia dah tukar pakai minyak berasaskan sayur2an.



Mengenai tukar minyak tu..
Sekiranya minyak yg digunakan sebelum ini adalah berasaskan B.B.I..
maka bukan setakat tukar minyak sahaja yg perlu dilakukan. Semua peralatan kilang tersebut perlu di Samak.
Walaubagimanapun, minyak tersebut masih dlm kajian pihak JAKIM smile.gif

#49 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 13 September 2006 - 09:42 PM

Re branding aje..
banyak product melaui rebranding nih biggrin.gif

#50 matdin97

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,100 posts
  • Location:24300 Kerteh
  • Interests:Naik Basikal Racing
  • Kepakaran:Cyber Cafe Setup
  • Freelance:Ya

Posted 14 September 2006 - 11:57 AM

selepas ni kalau jumpa roti cap Tinggi5, jangan terkejut.. rebranding..





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users