Jump to content


- - - - -

SAP Certification Training in Malaysia


82 replies to this topic

#1 kelvt2

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 15 posts
  • Kepakaran:SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 18 January 2007 - 10:13 AM

Hi there!

I'm Kelvin & this is my first posting. I've done this elsewhere & so far, I'm happy with what i'm able to share, & better still, i get a lot of insights from experienced SAP professionals.

The credential from SAP undoubtedly provides an individual a rewarding career & allows globally marketability. But, a lot of people questions & procrastinate in taking the first step. I've supported a lot of queries else where & perhaps, viewers might benefit from this thread as well! But what i would really much appreciate would be the views from those who are already with the SAP community, i hope ITTutor.net can reach them... unsure.gif

Frankly, I work for Genovate Malaysia, the only authorized training partner for SAP functional academy in Malaysia - which is why, I have access to the course outline (not copyrighted materials) of functional academies, tongue.gif e.g. HR, SD & MM & i hope that with the materials that I share, viewers will have a better picture to decide on their career pathways, since the training is not cheap...

And along the way, I would really appreciate to get more info-sharing from those who have already been SAP certified.

For those who are interested to see the training overview, just reach me at kelvin.thong@genovate.com.

#2 mr711kit

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 14 posts
  • Gender:Male
  • Location:bangi,melaka, MY
  • Freelance:Ya

Posted 02 March 2007 - 04:44 PM

helo kelvin, what is SAP cert? can i know more, i would like to collect a few cert right now b4 i graduate in networking. i hope i can know more on this cert... where i can go to study 4 this cert, any place available? and what does it cost? the duration...and etc... hope u can explen to me.. thank you.


-beginner to become professional networker-

#3 apo_lak_nie

    Kadet

  • Ahli
  • 44 posts
  • Location:Ampang, Selangor
  • Kepakaran:Networking,COBOL
  • Freelance:Ya

Posted 02 March 2007 - 06:00 PM

hi mr711kit,

SAP is not networking certificate, it is more towards system development as far as i knew.

#4 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 02 March 2007 - 06:35 PM

hi kelvt!

We do have few questions here with regards to SAP but I think most of them are very basic (no known experts around that I've known of) + but many who wanted to join the "highly" paid SAP people but no idea where to start smile.gif . Please do share with us any promotions on training , free seminar or anything - a lot of us will join especially when its free or comes with good food wink.gif


Anyway, you're very much welcome here in ITTutor.net and feel free to discuss anything here smile.gif

For guys who first heard of SAP do please do some research maybe this link will give you some basic ideas.
http://en.wikipedia.org/wiki/SAP_R/3

#5 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 02 March 2007 - 07:21 PM

QUOTE(rizal @ Mar 2 2007, 06:35 PM) <{POST_SNAPBACK}>
We do have few questions here with regards to SAP but I think most of them are very basic (no known experts around that I've known of) + but many who wanted to join the "highly" paid SAP people but no idea where to start smile.gif . Please do share with us any promotions on training , free seminar or anything - a lot of us will join especially when its free or comes with good food wink.gif


agreed biggrin.gif

#6 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 02 March 2007 - 11:44 PM

QUOTE(mr711kit @ Mar 2 2007, 04:44 PM) <{POST_SNAPBACK}>
helo kelvin, what is SAP cert? can i know more, i would like to collect a few cert right now b4 i graduate in networking. i hope i can know more on this cert... where i can go to study 4 this cert, any place available? and what does it cost? the duration...and etc... hope u can explen to me.. thank you.
-beginner to become professional networker-



aku rasa baik ko email kat kelvin tuh ...keep us in the loop kalau kelvin reply ..aku suka SAP ..tapi training yang tak tahan beb ...20k plus ..kalau dpt under 20k ...takyah banyak citer ,amik terus ...

#7 mystique_nw

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 269 posts
  • Gender:Female
  • Location:Miri
  • Interests:Web Design n Development, Entrepreneurship, Database Stuffs, Blogging, Travelling, Kayaking
  • Kepakaran:Oracle PL/SQL, Pro*C .. Soon BW, SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 03 March 2007 - 11:17 AM

QUOTE(kevler @ Mar 2 2007, 11:44 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku rasa baik ko email kat kelvin tuh ...keep us in the loop kalau kelvin reply ..aku suka SAP ..tapi training yang tak tahan beb ...20k plus ..kalau dpt under 20k ...takyah banyak citer ,amik terus ...


selain genovate, axon pun provide training..

nice stuff, tapi aku tak buat la certification, just pergi 2 introductory class dia je..

#8 kelvt2

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 15 posts
  • Kepakaran:SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 28 March 2007 - 10:47 AM

QUOTE(mystique_nw @ Mar 3 2007, 11:17 AM) <{POST_SNAPBACK}>
selain genovate, axon pun provide training..

nice stuff, tapi aku tak buat la certification, just pergi 2 introductory class dia je..



Aiyah~~ I should have been here waaaaaaaaaaaaaaaaaay earlier ago, we just had an exhibition in JobsDB booth the other day (23rd - 25th March). Sorry beb...

#9 error101

    Korporal

  • Ahli
  • 78 posts
  • Location:Disana

Posted 28 March 2007 - 08:32 PM

aku pegi jobsdb career day hari tu. skang genovate tgh wat promosi. diskaun 20% kalau x silap aku. kiranya dlm rm18K++ laa.

#10 kelvt2

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 15 posts
  • Kepakaran:SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 16 May 2007 - 02:49 PM

QUOTE(error101 @ Mar 28 2007, 08:32 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku pegi jobsdb career day hari tu. skang genovate tgh wat promosi. diskaun 20% kalau x silap aku. kiranya dlm rm18K++ laa.



> RM18k lah brader~~

Meh I list down pricelist:
SAP HR = RM 19440
SAP SD atau MM = RM 20560

Price yg atas tu, sudah lepas 20% off. Sudah promotion pun, lebih krg 20k. So, decide baik-baik lar my friends~~

Owh, 1 perkara lagi, skarang sudah mula training SAP ECC 6.0, yg terbaru di Malaysia. Baru start bulan Mei je. Yg saya dengar dari feedback students, macam lebih challenging lagi, sebab kalau bandingkan ECC 6.0 dgn SAP 4.7, yg ECC 6.0 lebih topic specific. So... lebih specialize, saya rasa... blink.gif

#11 rioheesra

    Sarjan

  • Ahli
  • 125 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:sap basis
  • Freelance:Ya

Posted 16 May 2007 - 05:06 PM

QUOTE(kelvt2 @ May 16 2007, 02:49 PM) <{POST_SNAPBACK}>
> RM18k lah brader~~

Meh I list down pricelist:
SAP HR = RM 19440
SAP SD atau MM = RM 20560

Price yg atas tu, sudah lepas 20% off. Sudah promotion pun, lebih krg 20k. So, decide baik-baik lar my friends~~

Owh, 1 perkara lagi, skarang sudah mula training SAP ECC 6.0, yg terbaru di Malaysia. Baru start bulan Mei je. Yg saya dengar dari feedback students, macam lebih challenging lagi, sebab kalau bandingkan ECC 6.0 dgn SAP 4.7, yg ECC 6.0 lebih topic specific. So... lebih specialize, saya rasa... blink.gif


yup..aku baru settle upgrade SAP 4.6c to ECC 6.0.. byk changes kat new SAP ni...n now tgh penin nak implemen sap portal,ess/mss,erecuitment,clone n test,trex, etc..big project.. n ni salah satu sebab aku x pegi axon global..terpakse menolak offer..

#12 kelvt2

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 15 posts
  • Kepakaran:SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 17 May 2007 - 02:50 PM

QUOTE(rioheesra @ May 16 2007, 05:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>
yup..aku baru settle upgrade SAP 4.6c to ECC 6.0.. byk changes kat new SAP ni...n now tgh penin nak implemen sap portal,ess/mss,erecuitment,clone n test,trex, etc..big project.. n ni salah satu sebab aku x pegi axon global..terpakse menolak offer..



Hahaha... congratulations to your successful upgrade. I know this company AXBXCX still using R/2, and they gonna start upgrading to ECC 6.0! I think it would be a much more challenging situation than what rio had gone through. I wish them all the best biggrin.gif

#13 mystique_nw

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 269 posts
  • Gender:Female
  • Location:Miri
  • Interests:Web Design n Development, Entrepreneurship, Database Stuffs, Blogging, Travelling, Kayaking
  • Kepakaran:Oracle PL/SQL, Pro*C .. Soon BW, SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 17 May 2007 - 05:33 PM

Everything's upgrading..including BW..

#14 angah_long

    Kadet

  • Ahli
  • 8 posts
  • Gender:Male
  • Location:Putrajaya / Bdr. Baru Bangi
  • Kepakaran:AutoCAD
  • Freelance:Ya

Posted 27 May 2007 - 12:47 AM

Dr info yg angah dpt..hanya 7 org sahaja yang ada professional SAP kat Malaysia..Is it true kevin?

#15 kelvt2

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 15 posts
  • Kepakaran:SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 28 May 2007 - 09:34 AM

QUOTE(angah_long @ May 27 2007, 12:47 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Dr info yg angah dpt..hanya 7 org sahaja yang ada professional SAP kat Malaysia..Is it true kevin?



7 org sahaja SAP certified professionals? mungkin kah? Kalau 700+ i caya lah biggrin.gif

#16 ichak

    Korporal

  • Ahli
  • 88 posts

Posted 30 May 2007 - 12:59 PM

QUOTE(angah_long @ May 27 2007, 12:47 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Dr info yg angah dpt..hanya 7 org sahaja yang ada professional SAP kat Malaysia..Is it true kevin?


mcm tak logik je...hehe...

kelvt2...ABAP cert berapa kos?

#17 kelvt2

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 15 posts
  • Kepakaran:SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 30 May 2007 - 06:09 PM

QUOTE(ichak @ May 30 2007, 12:59 PM) <{POST_SNAPBACK}>
mcm tak logik je...hehe...

kelvt2...ABAP cert berapa kos?


Memang tak logik.

ABAP, i rasa around RM30k. I RASA SAJA. Tu kena tanya Axon Global.

#18 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 30 May 2007 - 06:11 PM

thn lepas ..saya hampir2 nak buat personal loan ...for this SAP MM courses .

tapi disebabkan saya tak mampu ...saya layan jer UNIX...handle server back-end for SAP pun dah ok

laugh.gif

#19 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 09 June 2007 - 02:35 PM

tumpang lalu... SAP ni digunakan untuk control everything dalam satu organisasi kan..?? mostly big2 company pakai this kind of system. skrg yang terbaru dengar cerita G-SAP dah launch... cuma dekat malaysia je belum implement lagi... betul ke?dapat cerita ni dari my wife... kat opis dia pakai ni.. satu lagi GI-D kad... mcm security card.. corect me if i'm wrong...

#20 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 09 June 2007 - 02:54 PM

QUOTE(T2 @ Jun 9 2007, 02:35 PM) <{POST_SNAPBACK}>
tumpang lalu... SAP ni digunakan untuk control everything dalam satu organisasi kan..?? mostly big2 company pakai this kind of system. skrg yang terbaru dengar cerita G-SAP dah launch... cuma dekat malaysia je belum implement lagi... betul ke?dapat cerita ni dari my wife... kat opis dia pakai ni.. satu lagi GI-D kad... mcm security card.. corect me if i'm wrong...



teringat GI-D ...kat SHELL ..

ke wife ko keje kat SHELL ? tongue.gif

#21 kelvt2

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 15 posts
  • Kepakaran:SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 18 June 2007 - 01:54 PM

QUOTE(T2 @ Jun 9 2007, 02:35 PM) <{POST_SNAPBACK}>
tumpang lalu... SAP ni digunakan untuk control everything dalam satu organisasi kan..?? mostly big2 company pakai this kind of system. skrg yang terbaru dengar cerita G-SAP dah launch... cuma dekat malaysia je belum implement lagi... betul ke?dapat cerita ni dari my wife... kat opis dia pakai ni.. satu lagi GI-D kad... mcm security card.. corect me if i'm wrong...



G-SAP = Global Systems Applications and Products (SAP world wide system deployment)

SAP is used to manage the core processes in the company. Those principal processes. Every company dreams of a unified ERP system, so the automation of processes can be smoothhhhhhhh. Then those smart guys in SAP created the canggih-manggih NetWeaver. (Correct me if i'm wrong) Its suppose to unify any ERP system.

But the joke of the industry is, SAP = S.uffer A.fter P.urchase, wakakaka. and SAP consultants normally die a S.low A.nd P.ainful death. wakaka. Sorry, terpesong sikit with my english.

#22 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 21 June 2007 - 01:28 AM

QUOTE(kevler @ Jun 9 2007, 02:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
teringat GI-D ...kat SHELL ..

ke wife ko keje kat SHELL ? tongue.gif

hhehe... betul la tu... tapi bukan shell malaysia... outsource dia je...kau penah keje dgn shell jugak ke?


QUOTE(kelvt2 @ Jun 18 2007, 01:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
G-SAP = Global Systems Applications and Products (SAP world wide system deployment)

SAP is used to manage the core processes in the company. Those principal processes. Every company dreams of a unified ERP system, so the automation of processes can be smoothhhhhhhh. Then those smart guys in SAP created the canggih-manggih NetWeaver. (Correct me if i'm wrong) Its suppose to unify any ERP system.

But the joke of the industry is, SAP = S.uffer A.fter P.urchase, wakakaka. and SAP consultants normally die a S.low A.nd P.ainful death. wakaka. Sorry, terpesong sikit with my english.

hmm... kalau ikutkan, sAP ni asalnya dari accounting system atau diberi nama R/3... start since 1970s.. mesti dah kaya raya orang yg cipta sistem ni. satu dunia mostly big company pakai benda ni...

kevlt, selalunya kalau amk that 20K course smile.gif apa yg diorang ajar? from core to end user ke? mahal betul sijil tu... kalau lepasan spm belajar benda tu, berbaloi tak kalau nak dibandingkan dgn sambung ke universiti yg sudah tentu berabis lebih dari 20K...

#23 ichak

    Korporal

  • Ahli
  • 88 posts

Posted 21 June 2007 - 09:49 AM

QUOTE(kelvt2 @ Jun 18 2007, 01:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
G-SAP = Global Systems Applications and Products (SAP world wide system deployment)

SAP is used to manage the core processes in the company. Those principal processes. Every company dreams of a unified ERP system, so the automation of processes can be smoothhhhhhhh. Then those smart guys in SAP created the canggih-manggih NetWeaver. (Correct me if i'm wrong) Its suppose to unify any ERP system.

But the joke of the industry is, SAP = S.uffer A.fter P.urchase, wakakaka. and SAP consultants normally die a S.low A.nd P.ainful death. wakaka. Sorry, terpesong sikit with my english.


Suffer And Pain ...hehe...
senang ke nak dpt keje without degree but with SAP cert? huh.gif

#24 iostream

    Mejar

  • Ahli Professional
  • 2,553 posts
  • Gender:Male
  • Location:Temerloh, Desa Pandan, Bukit Damansara
  • Interests:Berangan, mengalamun, berehat, makan, &amp; tidur.
  • Kepakaran:Tidak pakar dlm bidang IT, tetapi pakar dlm bidang percintaan
  • Freelance:Ya

Posted 29 June 2007 - 02:35 AM

Selingan; Genovate akan jadi exhibitor untuk SAP SummIT 07 Malaysia.



SAP SummIT 07 Malaysia
http://www.sap.com/malaysia/summit/

#25 kelvt2

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 15 posts
  • Kepakaran:SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 13 November 2007 - 11:08 AM

Rakan-rakan ITTutor,

Layanlah message ini sebagai update sikit.

Pernahkah sesiapa pun dapat e-mail flyer dari jobstreet ke atau dari mana ke tentang SAP training package + job placement dari ?

Just an alert & a note,

I dapat tahu yang elaun yang diberi tu bukan yang dijanji, RM 1,200.00 malah RM 500. Info ini i dapat dari orang yang pernah attend interview itu. Yang saya tahu, training yang organisasi ini provide, adalah "scaled down version" i.e. SAP B1, bukan mySAP ERP (R/3). Dan kemungkinan bonding 3 tahun.

Harap message ini dapat disampaikan kepada public.

By the way, ITTutor ni ada tak Genovate Malaysia punya past graduate yang nak minat cari kerja? Kalau ada, mebbe i boleh tolong sikit dengan contact saya.

Boleh e-mail i kat kelvin.thong@genovate.com dengan FULL NAME, DATE OF GRADUATION & AREA OF SPECIALIZATION.

Sekian!

#26 kelvt2

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 15 posts
  • Kepakaran:SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 13 November 2007 - 11:12 AM

QUOTE (kelvt2 @ Nov 13 2007, 11:08 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Rakan-rakan ITTutor,

Layanlah message ini sebagai update sikit.

Pernahkah sesiapa pun dapat e-mail flyer dari jobstreet ke atau dari mana ke tentang SAP training package + job placement dari ?

Just an alert & a note,

I dapat tahu yang elaun yang diberi tu bukan yang dijanji, RM 1,200.00 malah RM 500. Info ini i dapat dari orang yang pernah attend interview itu. Yang saya tahu, training yang organisasi ini provide, adalah "scaled down version" i.e. SAP B1, bukan mySAP ERP (R/3). Dan kemungkinan bonding 3 tahun.

Harap message ini dapat disampaikan kepada public.

By the way, ITTutor ni ada tak Genovate Malaysia punya past graduate yang nak minat cari kerja? Kalau ada, mebbe i boleh tolong sikit dengan contact saya.

Boleh e-mail i kat kelvin.thong@genovate.com dengan FULL NAME, DATE OF GRADUATION & AREA OF SPECIALIZATION.

Sekian!


I mean.....

Pernahkah sesiapa pun dapat e-mail flyer dari jobstreet ke atau dari mana ke tentang SAP training package + job placement dari PLUSXPERT?

#27 hsbc

    Sarjan

  • Ahli Professional
  • 128 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:hybrid
  • Freelance:Ya

Posted 13 November 2007 - 05:34 PM

penah kot...kat sini tak ingat ktne

#28 uputra81

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 58 posts
  • Gender:Male
  • Location:Subang Jaya
  • Interests:SAP, ABAP, BW, BASIS
  • Kepakaran:SAP ABAP tp takda la pakar mana.. takat boleh carik mkn cukup ah, BASIS sbg backup je dlu, kalo takdak org.. penah blajo SAP BW sket je.. skang dh fokus ke ABAP HR plak..
  • Freelance:Ya

Posted 14 November 2007 - 10:40 AM

QUOTE (kelvt2 @ Nov 13 2007, 11:12 AM) <{POST_SNAPBACK}>
I mean.....

Pernahkah sesiapa pun dapat e-mail flyer dari jobstreet ke atau dari mana ke tentang SAP training package + job placement dari PLUSXPERT?


ooo.. penah nampak kt jobstreet la..
kelvt2.. genovate only offering functional courses right?

#29 zarie

    Korporal

  • Ahli
  • 60 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 14 November 2007 - 02:03 PM

cheit.. aku ingat kan Sijil Am Pelajaran

#30 uputra81

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 58 posts
  • Gender:Male
  • Location:Subang Jaya
  • Interests:SAP, ABAP, BW, BASIS
  • Kepakaran:SAP ABAP tp takda la pakar mana.. takat boleh carik mkn cukup ah, BASIS sbg backup je dlu, kalo takdak org.. penah blajo SAP BW sket je.. skang dh fokus ke ABAP HR plak..
  • Freelance:Ya

Posted 14 November 2007 - 02:50 PM

QUOTE (zarie @ Nov 14 2007, 02:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
cheit.. aku ingat kan Sijil Am Pelajaran



sistem amat payah

#31 blaserjagdwaffen

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 4 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 26 November 2007 - 10:43 PM

selain dari itu kan, ade tak opening untuk SAP functional? kalo ade mane2....inform lah ye... biggrin.gif

#32 uputra81

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 58 posts
  • Gender:Male
  • Location:Subang Jaya
  • Interests:SAP, ABAP, BW, BASIS
  • Kepakaran:SAP ABAP tp takda la pakar mana.. takat boleh carik mkn cukup ah, BASIS sbg backup je dlu, kalo takdak org.. penah blajo SAP BW sket je.. skang dh fokus ke ABAP HR plak..
  • Freelance:Ya

Posted 21 December 2007 - 12:06 PM

QUOTE (blaserjagdwaffen @ Nov 26 2007, 10:43 PM) <{POST_SNAPBACK}>
selain dari itu kan, ade tak opening untuk SAP functional? kalo ade mane2....inform lah ye... biggrin.gif



byk je opening kt sap consulting partners.. try lah.. kt jobstreet byk..

#33 Artz

    Kadet

  • Ahli
  • 2 posts
  • Gender:Male
  • Location:SK - CJ
  • Kepakaran:BASIS
  • Freelance:Tidak

Posted 13 January 2008 - 06:19 AM

greetings to the topic starter.

i just get involved in SAP R/3 and BASIS consulting.
i wanted to further explore any BASIS training/cert but i couldn't find any BASIS cert overview by GENOVATE..

could u please shed some light.. especially on the latest promotions.. cool.gif

#34 uputra81

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 58 posts
  • Gender:Male
  • Location:Subang Jaya
  • Interests:SAP, ABAP, BW, BASIS
  • Kepakaran:SAP ABAP tp takda la pakar mana.. takat boleh carik mkn cukup ah, BASIS sbg backup je dlu, kalo takdak org.. penah blajo SAP BW sket je.. skang dh fokus ke ABAP HR plak..
  • Freelance:Ya

Posted 16 January 2008 - 06:31 PM

QUOTE (Artz @ Jan 13 2008, 06:19 AM) <{POST_SNAPBACK}>
greetings to the topic starter.

i just get involved in SAP R/3 and BASIS consulting.
i wanted to further explore any BASIS training/cert but i couldn't find any BASIS cert overview by GENOVATE..

could u please shed some light.. especially on the latest promotions.. cool.gif


salam bro, sorry mencelah..
genovate tu dorg more onto funtional training..
axon global yg abap dgn basis..

#35 nAEmAtUl

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 31 posts
  • Gender:Female
  • Location:perlis...
  • Interests:networking...programming..webdesign..pro cert
  • Kepakaran:x pakar pon..still belajar,,huhu
  • Freelance:Ya

Posted 21 January 2008 - 02:41 PM

erm...dh amek exam julai thn lepas,,,tapi failed...huhu...dia valid bape lama utk re -sit exam ek??exam date utk thn ni smpai bln3 je..xsempat nak stadi...byk sgt la,,ada sape2 tau dia punya validation utk re-sit ??? sy amek under MDeC...FOC..1st n 2nd resit FOC..kalu yg bayar ada validation period x since 1st exam??

#36 kelvt2

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 15 posts
  • Kepakaran:SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 21 January 2008 - 04:40 PM

QUOTE (Artz @ Jan 13 2008, 06:19 AM) <{POST_SNAPBACK}>
greetings to the topic starter.

i just get involved in SAP R/3 and BASIS consulting.
i wanted to further explore any BASIS training/cert but i couldn't find any BASIS cert overview by GENOVATE..

could u please shed some light.. especially on the latest promotions.. cool.gif



Boleh contact Kak Zuraidah dari Axon Global. smile.gif

#37 kelvt2

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 15 posts
  • Kepakaran:SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 21 January 2008 - 04:44 PM

QUOTE (nAEmAtUl @ Jan 21 2008, 02:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
erm...dh amek exam julai thn lepas,,,tapi failed...huhu...dia valid bape lama utk re -sit exam ek??exam date utk thn ni smpai bln3 je..xsempat nak stadi...byk sgt la,,ada sape2 tau dia punya validation utk re-sit ??? sy amek under MDeC...FOC..1st n 2nd resit FOC..kalu yg bayar ada validation period x since 1st exam??



I rasa... validation tu bukan concern. TAPI..... exam cuma boleh sit 3 kali. Kalau x past kali ke-3, hancur beb, mesti retake course. so, kalau tak nak invest lagi RM20k++, jgn lar fail 3 kali ya... smile.gif

#38 mr711kit

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 14 posts
  • Gender:Male
  • Location:bangi,melaka, MY
  • Freelance:Ya

Posted 21 January 2008 - 11:45 PM

menarik gak SAP nie.... tp ape yg dia ajar basically ekh?? nak amik cert...tapi yg terlintas skrg dlm pikiran CCNA dan CEH....tapi.....duit xde.. yg FOC xde ker?

#39 nAEmAtUl

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 31 posts
  • Gender:Female
  • Location:perlis...
  • Interests:networking...programming..webdesign..pro cert
  • Kepakaran:x pakar pon..still belajar,,huhu
  • Freelance:Ya

Posted 23 January 2008 - 03:38 PM

QUOTE (kelvt2 @ Jan 21 2008, 04:44 PM) <{POST_SNAPBACK}>
I rasa... validation tu bukan concern. TAPI..... exam cuma boleh sit 3 kali. Kalau x past kali ke-3, hancur beb, mesti retake course. so, kalau tak nak invest lagi RM20k++, jgn lar fail 3 kali ya... smile.gif


axon dgn sap malaysia sama x????cane nak kontek kak zuraidah of axon tu??
yup..i atend the course for free...tu yg rs rugi kalu x resit..tapi time consuming,,,huhu...


#40 Artz

    Kadet

  • Ahli
  • 2 posts
  • Gender:Male
  • Location:SK - CJ
  • Kepakaran:BASIS
  • Freelance:Tidak

Posted 23 January 2008 - 10:00 PM

QUOTE (kelvt2 @ Jan 21 2008, 04:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Boleh contact Kak Zuraidah dari Axon Global. smile.gif


how can I contact kak zuraidah ni? anyway i'll check on axon global site..

#41 terabyte

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 25 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:IT
  • Kepakaran:security & network
  • Freelance:Ya

Posted 24 January 2008 - 12:28 PM

QUOTE (Artz @ Jan 23 2008, 10:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
how can I contact kak zuraidah ni? anyway i'll check on axon global site..


Zuraidah.Hamzah[at]axonglobal.com then cc ke SAPEducation[at]axonglobal.com



#42 mam@n

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 9 posts
  • Kepakaran:Java, PHP Programming
  • Freelance:Ya

Posted 31 January 2008 - 09:24 PM

QUOTE (nAEmAtUl @ Jan 23 2008, 03:38 PM) <{POST_SNAPBACK}>
axon dgn sap malaysia sama x????cane nak kontek kak zuraidah of axon tu??
yup..i atend the course for free...tu yg rs rugi kalu x resit..tapi time consuming,,,huhu...


axon global tak same dgn sap malaysia.. axon global ni provide solution, support, trainning utk company lain, solution dia tu based on sap.. SAP Malaysia atau World Wide developed, upgrade version sistem SAP(Selalu Ade Problem) dan provide SAP Certification Exam mcm ABAP, BASIS, FICO, MM, etc

#43 mam@n

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 9 posts
  • Kepakaran:Java, PHP Programming
  • Freelance:Ya

Posted 31 January 2008 - 09:33 PM

QUOTE (mr711kit @ Jan 21 2008, 11:45 PM) <{POST_SNAPBACK}>
menarik gak SAP nie.... tp ape yg dia ajar basically ekh?? nak amik cert...tapi yg terlintas skrg dlm pikiran CCNA dan CEH....tapi.....duit xde.. yg FOC xde ker?


Depend pade subjek yg kite ambik.. Mcm sy ambik SAP ABAP(Advance Business Application Progrmming) training 5 minggu dgn sekali exam kos nye RM30K.. Tp berbaloi klu pass.. betul! sbb saye yg gagal exam dia pun company iperintis hire sy kerja.. klu pass lg lah!! huhuhuhu..

#44 kelvt2

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 15 posts
  • Kepakaran:SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 04 February 2008 - 03:41 PM

QUOTE (mam@n @ Jan 31 2008, 09:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Depend pade subjek yg kite ambik.. Mcm sy ambik SAP ABAP(Advance Business Application Progrmming) training 5 minggu dgn sekali exam kos nye RM30K.. Tp berbaloi klu pass.. betul! sbb saye yg gagal exam dia pun company iperintis hire sy kerja.. klu pass lg lah!! huhuhuhu..



iPerintis kira ok lar tu. Tapi kalau certified ABAPer, i rasa gaji tinggi sikit ler.

#45 k.anwar

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 189 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:sket2 jboss,ejb3,java,rules
  • Freelance:Tidak

Posted 04 February 2008 - 03:52 PM

QUOTE (mam@n @ Jan 31 2008, 09:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Depend pade subjek yg kite ambik.. Mcm sy ambik SAP ABAP(Advance Business Application Progrmming) training 5 minggu dgn sekali exam kos nye RM30K.. Tp berbaloi klu pass.. betul! sbb saye yg gagal exam dia pun company iperintis hire sy kerja.. klu pass lg lah!! huhuhuhu..


Berapa dia offer?

#46 uputra81

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 58 posts
  • Gender:Male
  • Location:Subang Jaya
  • Interests:SAP, ABAP, BW, BASIS
  • Kepakaran:SAP ABAP tp takda la pakar mana.. takat boleh carik mkn cukup ah, BASIS sbg backup je dlu, kalo takdak org.. penah blajo SAP BW sket je.. skang dh fokus ke ABAP HR plak..
  • Freelance:Ya

Posted 28 February 2008 - 01:19 PM

aku takda pun apa2 certificate SAP.. cuma g training je.. harap2 akan dicertificate gak satu hari nanti.. kalo nak pakai 30K utk tu (kalo ada la..).. ermm.. terpk plak baik guna utk benda yg lagi utama.. hehe.. jd pungut experience dgn tunggu company hantor jelaa.. biggrin.gif

#47 kelvt2

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 15 posts
  • Kepakaran:SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 31 March 2008 - 12:51 PM

Dear friends of ITTutor,

April '08 would be the last month that I'll be here in Genovate. If I post this one the 1st of April, then probably its a joke. But I have decided to move on. I would like to thank all of you for the associations that I have made here and for those whom I have advised and met them, I wish you the very best in the career with SAP. For those who would like to know more about SAP certification, I'll still be around for another month wink.gif

I hope to keep in touch with u guys. I've installed a chatbox here http://kelvinthong.blogspot.com for that purpose.

Take care ya'll

Cheers,
Kelvt2


#48 betterman

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 3 posts
  • Kepakaran:Backup
  • Freelance:Tidak

Posted 23 August 2008 - 11:31 AM

nak tanya, utk belajor SAP nie... apa pre requisite dia ye...?
kena tau basic programming apa-apa ke...
sebab aku nie mmg zero bab-bab programming nie...
sbb tuh kerja buat backup je laugh.gif

#49 AcidkiD

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 106 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 23 August 2008 - 01:31 PM

aikk bett , xkan nak ambik SAP? company sponsor ke nie???

#50 betterman

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 3 posts
  • Kepakaran:Backup
  • Freelance:Tidak

Posted 23 August 2008 - 09:07 PM

tanya jer la memi...
kot-kot terbukak hati ke hehehe





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users