Jump to content


- - - - -

Panduan kad kredit utk org baru


48 replies to this topic

#1 grindcore

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 999 posts
  • Gender:Female
  • Location:/tmp
  • Freelance:Tidak

Posted 29 January 2007 - 11:49 AM

utk org baru yg x pernah pakai kad...apa kad yg ok

memandangkan tgk ramai kwn2 yg berutang akibat kad, jadi aku mmg tak plan nak buat...tapi memandangkan kena pakai jugak...jadi..

1. apa kad yg korang rekemen...bole cover worldwide..tu yg penting..maybank ok ke?
2. klu bole ok la...xde caj yg pelik2
3. brapa kredit limit..
4. ade x kad yg tak yah byr apa2..mcm caj tahunan ke kalau x pakai..sbb klu bole aku nak elakkan pakai kad nih


stakat ni tu je la kot

#2 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 29 January 2007 - 01:50 PM

QUOTE(grindcore @ Jan 29 2007, 11:49 AM) <{POST_SNAPBACK}>
utk org baru yg x pernah pakai kad...apa kad yg ok

memandangkan tgk ramai kwn2 yg berutang akibat kad, jadi aku mmg tak plan nak buat...tapi memandangkan kena pakai jugak...jadi..

1. apa kad yg korang rekemen...bole cover worldwide..tu yg penting..maybank ok ke?
2. klu bole ok la...xde caj yg pelik2
3. brapa kredit limit..
4. ade x kad yg tak yah byr apa2..mcm caj tahunan ke kalau x pakai..sbb klu bole aku nak elakkan pakai kad nih
stakat ni tu je la kot

Rasanya dah banyak topic pasal credit card nih...emm..

1-Aku pakai mastercard maybank.Ok lah,sbb gaji masuk kat maybank,then just bayar hutang creditcard pakai online gak.Tapi ada gak member aku pakai HSBC.
3-aku nyer 5k kot.tak sure.
4- ada jer caj tahunan,tapi leh call diorang & suh diorang mansuhkan.kalau tak,ugut nak cari kad kredit bank lain.hehe

emm..kalau ikut buku "ada duit hati senang" dan buku "Jutawan planet Jupiter",ada satu msg yg sama,iaitu pakailah credit card seolah2 mcm kita pakai duit kita .Mean,kalau takde kredit card tu,kita tak mampu beli,so tak yah beli dgn pakai kredit card gak(kecuali emergency case).

p/s: suka pakai kredit card time gaji tak masuk lagi di ujung bulan (isi minyak kete),masa tu cash dah tarak.hehe biggrin.gif

Edited by nixk, 29 January 2007 - 01:51 PM.


#3 ichak

    Korporal

  • Ahli
  • 88 posts

Posted 29 January 2007 - 02:04 PM

aku ada satu kemusykilan la pasal CC ni...memandangkan aku cam grindcore baru nak apply(err...ekceli dh apply maybank ari tu tongue.gif)...errr...kalo kita tak guna...dia ada caj apa2 tak?ye la...kalo leh nak kurangkan pakai CC ni...kira time emergency je...

#4 Helmi 0mar

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 553 posts
  • Gender:Male
  • Location:shah alam
  • Interests:tgk tv
  • Kepakaran:ym
  • Freelance:Tidak

Posted 29 January 2007 - 04:05 PM

QUOTE(ichak @ Jan 29 2007, 02:04 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku ada satu kemusykilan la pasal CC ni...memandangkan aku cam grindcore baru nak apply(err...ekceli dh apply maybank ari tu tongue.gif)...errr...kalo kita tak guna...dia ada caj apa2 tak?ye la...kalo leh nak kurangkan pakai CC ni...kira time emergency je...

kalu tak de existing kredit yg blum bayar, dia takkan caj apa2 kalu tak guna kecuali annual fee kalu ada dlm term.

aku guna maybank cc.. first 2 year tak kena annual fee rm60.. tak apply pun cc tu sbenarnya tp tiba2 je maybank send kat aku sampai tiga keping cc preapproved (visa, master, amex).. aku activated visa dan cancelkn master & amex..
guna cc ni kena guna mcm cash je, maknanya kena ada duit utk bayar kredit tu on that time.. guna mlm ni, esok trus byr blk.. kalu takde cash nak byr kredit tu, jgn guna kecuali emergency yg btul2 emergency (cthnya waktu aku accident hr tuu..).. kena disiplin yg sgt tinggi.. fikir: nak senang skejap je lps tu susah lama2 ke atau nak senang skarang & senang kemudian.. dah mcm2 pihak bg nasihat pasal cc ni, fikir sendiri waktu nak guna tu (tentunya dah dewasa dan bleh berfikir kalu dah bleh dpt cc ni), amik teladan & pengajaran dr org2 yg penah silap jln dlm guna cc & org yg berjaya manage cc, amik sikap samada nak jd teladan ke nak jd pengajaran.. biggrin.gif

#5 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 29 January 2007 - 04:15 PM

QUOTE(Helmi 0mar @ Jan 29 2007, 04:05 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku guna maybank cc.. first 2 year tak kena annual fee rm60.. tak apply pun cc tu sbenarnya tp tiba2 je maybank send kat aku sampai tiga keping cc preapproved (visa, master, amex).. aku activated visa dan cancelkn master & amex..


aku tak pasti bank lain. tp maybank mmg guna taktik ni. main hantar kad without kita apply. mujur aku pegi jenguk surat2 lama dkt rumah sewa aku dulu. tau2 dpt master n visa. mujur juga x-housemate tak belasah 'zras' kad aku tu. kalau tidak..naya nak membayarnya.

#6 akram

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 458 posts
  • Gender:Male
  • Location:Packets
  • Interests:Computers Enthusiasts, Cars, Photography [NEW] ... and PlayStation :P
  • Kepakaran:pakar tulis blog sendiri dan baca blog orang lain, pakar offtopic :P
  • Freelance:Ya

Posted 03 February 2007 - 06:05 PM

QUOTE(lelaki@melayu.terakhir @ Jan 29 2007, 04:15 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku tak pasti bank lain. tp maybank mmg guna taktik ni. main hantar kad without kita apply. mujur aku pegi jenguk surat2 lama dkt rumah sewa aku dulu. tau2 dpt master n visa. mujur juga x-housemate tak belasah 'zras' kad aku tu. kalau tidak..naya nak membayarnya.


bank2 ni slalunya akan hantar cc kalau kita ada account kat bank diorang, pastu balance dalam bank kita tu agak banyak gak la, ataupun transcript kita tu lawa je, tiap bulan duit masuk riban2, hehe. bank islam pun ada buat camtu. main hantar je, kalau nak pakai, activate kan la, kalau x nak pakai, buat donno je. hehe. memang betul, cc ni kene ada disiplin yang kuat sangat2. aku ada 3 jenis kad skang, 1 visa gold card citibank, 1 master rhb air asia dan 1 master rhb plusone (senQ), yang rhb tu combine limit, dan aku tak pakai sangat pun master tu, tujuan asal nak air asia je, dia pi baginya skali rhb plusone tu.

Yang citibank tu plak, asal dulu visa clear je, maybe aku ni pengguna setia, bayar slalu on time dan kekadang bayar lebih dari minimum sebab nak clearkan utang cepat, si dia pi upgrade status clear ke gold, aku pun blasah je la, kwang3. dia bagi 2 tahun tahunan price utk clear, pastu baru start bayar yearly utk gold. gold card kalau nak apply sendiri memang x layak la kan, tapi dia nye kelebihan banyak la. so walaupun kad dah gold, tapi balance utang still maintain sikit macam masa pakai visa clear dulu. Slalunye aku pakai CC ni memang utk isi minyak je, pastu banyak plak contest yg ada kaitan dengan cc dan dapan ribu2/keta beso. Mana la tau ada sangkut rezeki ke, hehe. janji bayar ontime dan jangan buat bodo dengan hutang tu, memang x bleh larinye, tunggak sebulan je pun bank dah call bising suh bayar, kwang3. So better fikir elok2 sebelum subscribe.

Bank islam takde interest dia kata, tapi bleh pakai kat tempat yang HALAL je. tak pasti hard rock nye beli barang cam tshirt bleh pakai ke tak walaupun tu kedai cenderamata je. Kalau nak beli online, better pakai debit card macam NexG am bank tu ke. Selamat skit transaction duit. Topup brape duit dalam kad sama dengan harga barang cukup2 je, kalau kene fraud, still selamat la duit kita sebab takde balance dalam kad tu lepas buat pembelian tadi. Konsep sama macam kad kredit, cuma kene topup duit, macam maybankad tu. wink.gif rolleyes.gif

selamat masuk ke alam hutang piutang! kwang3!

#7 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 03 February 2007 - 08:17 PM

QUOTE(akram @ Feb 3 2007, 06:05 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Kalau nak beli online, better pakai debit card macam NexG am bank tu ke. Selamat skit transaction duit. Topup brape duit dalam kad sama dengan harga barang cukup2 je, kalau kene fraud, still selamat la duit kita sebab takde balance dalam kad tu lepas buat pembelian tadi. Konsep sama macam kad kredit, cuma kene topup duit, macam maybankad tu. wink.gif rolleyes.gif

selamat masuk ke alam hutang piutang! kwang3!


off topic sat..

nak tanya,kalau kita pakai debit card kan,kita top up gak ker?
then.let say lah kita nak keluarkan balik duit yg kita top up tu.boleh ker?

#8 cik.papit

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 411 posts
  • Gender:Male
  • Location:taman fakap utama
  • Interests:surfing website, linux, c programming, mobile device programming
  • Kepakaran:expert system, php, JavaME,C
  • Freelance:Tidak

Posted 04 February 2007 - 08:34 PM

QUOTE(nixk @ Feb 3 2007, 08:17 PM) <{POST_SNAPBACK}>
off topic sat..

nak tanya,kalau kita pakai debit card kan,kita top up gak ker?
then.let say lah kita nak keluarkan balik duit yg kita top up tu.boleh ker?

boleh, no problem...

#9 kaklie78

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Female
  • Location:selangor
  • Freelance:Tidak

Posted 05 February 2007 - 12:07 PM

cara sy guna kad kredit..



guna sekali pastu bayar bagi abis ... baru guna lagi....

selagi tak abis bayar... takde la guna...

biasa guna pun kalau gi travel ...duk resort ke hotel ....

#10 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 05 February 2007 - 07:26 PM

Terrer Kak Lie buat cam tu..
tp saya gagal buat cam tu..

Edited by nixk, 05 February 2007 - 07:27 PM.


#11 sniper

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,695 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
  • Interests:IT (Graphic Design, Portal, Multimedia)
    & Media Production (Audio, Video, Special Effect, Green Screen).
  • Kepakaran:Multimedia, Portal, Audio Video Production.
  • Freelance:Tidak

Posted 06 February 2007 - 06:07 AM

aku masih dgn mbb punya cc sebab senang nak manage... aku punya style... takde duit tak pakai... ada duit kalau malas nak cash baru pakai... kekadang tu saje je nak kumpul point... sehari dua sebelum gaji aku bayar la bil, shopping, fuel dan itu ini... dapat gaji check kat maybank2u... ada outstanding balanced je terus aku bayar... perabis terus... senang rasa hati... kekekeee...

errr... kad kredit aku yg lain ada juga... mbf, ambank, bank islam dan ada aku terima 3 kad dari RHB... visa evo (yg kecik molek tu) pastu air asia & mastercard... tapi yg aku activate mbf & bank islam saja sebagai backup mana la tau kot slice mbb tak jalan (pernah gak berlaku atas sebab apa ntah..). yg lain aku gunting...

p/s: alamak... aku punya mbb cc tamat mac 07 ni... takde terima replacement lagi ni..?

#12 fadharin

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 1 posts
  • Location:Melaka
  • Kepakaran:budak baru nak celik IT
  • Freelance:Ya

Posted 18 May 2007 - 11:09 PM

dulu sy kerja di bank islam as personal financial...antara produk kena jual ialah kad kredit bank islam..tp tak panggil kad kredit..derang panggil kad bank islam...so far apa yg sy terang..no fees dgn syarat...guna at least sebulan rm 100...so tahun depan free annual fees...then no extra charges and componded interest..maksudnya..klu limit kad tu rm 5 k then plus profit 18% = 5900..so customer just pay 5900 jer...
tak der late chargers...so..dr situ free riba'...
then high security...klu kita apply jer baru dpt..amek di branch bank islam
ada akad yg menghalalkan penggunaan kad bank islam...umpamakan kan menjual sebidang tanah iaitu qardul hassan dan al bainah...tp dependslah pendapat setiap org....

#13 cik.papit

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 411 posts
  • Gender:Male
  • Location:taman fakap utama
  • Interests:surfing website, linux, c programming, mobile device programming
  • Kepakaran:expert system, php, JavaME,C
  • Freelance:Tidak

Posted 19 May 2007 - 12:23 AM

QUOTE(nixk @ Feb 3 2007, 08:17 PM) <{POST_SNAPBACK}>
off topic sat..

nak tanya,kalau kita pakai debit card kan,kita top up gak ker?
then.let say lah kita nak keluarkan balik duit yg kita top up tu.boleh ker?


Huhu lupa nak add.. debit card function dia macam credit card gak, except kena top up dulu. Boleh je keluarkan balik duit tu guna ATM yang accept credit card (yg ada logo PLUS/Maestro/MEPS) semua tu.

satu lagi ko bleh gak top up debit card ko guna kaedah yang sama dengan pembayaran credit card, ko bleh topup guna machine atm, guna m2u, etc, sebijik cam creditcard, gunakan no debit kat ko tu cam credit card, no prob.

info :
aku penah test 1sthand utk debit card public bank dengan eon bank. takpenah try lagi dgn ambank, tp aku rasa modus operandi sama je, sebab pakai mastercard

#14 akram

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 458 posts
  • Gender:Male
  • Location:Packets
  • Interests:Computers Enthusiasts, Cars, Photography [NEW] ... and PlayStation :P
  • Kepakaran:pakar tulis blog sendiri dan baca blog orang lain, pakar offtopic :P
  • Freelance:Ya

Posted 20 May 2007 - 01:28 PM

huhu, lama betul aku x topup ambank debitcard aku tu, sebab kadang2 aku guna debitcard maybankard je utk isi minyak ngan swipe kat jusco, hehe

#15 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 20 May 2007 - 01:39 PM

hati-hati pengguna kredit kad.
baru ni ada kes pengguna wanita berbangsa cina dihujani bil untuk perbelanjaan yang dia tak pernah buat.

kad kredit kampeni tu pun brand pelik,tak pernah dengar. cap kambing mana tah.

so be careful la pilih diner's kad ke CC kad ke.

#16 sharuzzaman

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,370 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perak
  • Interests:Elektronik dan Perisian Bebas (GPL)
  • Kepakaran:Linux, Open Source, Training, OpenOffice, Network, Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 20 May 2007 - 01:49 PM

aku dulu ada public bank visa electron... kad debit... tapi aku tak sure kad tu boleh buat online purchase atau tak...

sebab dulu aku tanya kat public bank... diaorang kata tak leh... lepas tu lak banyak website tak tulis visa electron... ada visa jer..

#17 cik.papit

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 411 posts
  • Gender:Male
  • Location:taman fakap utama
  • Interests:surfing website, linux, c programming, mobile device programming
  • Kepakaran:expert system, php, JavaME,C
  • Freelance:Tidak

Posted 20 May 2007 - 03:44 PM

QUOTE(sharuzzaman @ May 20 2007, 01:49 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku dulu ada public bank visa electron... kad debit... tapi aku tak sure kad tu boleh buat online purchase atau tak...

sebab dulu aku tanya kat public bank... diaorang kata tak leh... lepas tu lak banyak website tak tulis visa electron... ada visa jer..


kehkehkeh, bleh guna untuk online/offline transaction, kat hotel, kat airasia, paypal, stesen minyak, etc

Edited by cik.papit, 20 May 2007 - 03:47 PM.


#18 kaklie78

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Female
  • Location:selangor
  • Freelance:Tidak

Posted 11 February 2008 - 04:01 PM

aku nak upkan balik topic nih sbb aku amik credit card nih.

aku dah ade maybank kad tapi aku hold penggunaan sebab aku bayar monthly installment laptop aku so aku tak mau guna untuk benda lain.

kad bank islam aku ade le tapi aku nak buat payment kat international website, tak boleh la pulak, bank block pening la aku

so skrg nih aku tgh nak apply satu lagi kad tapi aku tak tahu nak apply card ape?
agak2 CIMB nyer kad ok tak? ohmy.gif

#19 kureng

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,480 posts
  • Gender:Male
  • Location:di tempat itu
  • Interests:Kebarangkalian, ramai, rileks-lepak, $$$ dan lain-lain
  • Kepakaran:Copy & Paste
  • Freelance:Tidak

Posted 11 February 2008 - 05:14 PM

QUOTE (kaklie78 @ Feb 11 2008, 04:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku nak upkan balik topic nih sbb aku amik credit card nih.

aku dah ade maybank kad tapi aku hold penggunaan sebab aku bayar monthly installment laptop aku so aku tak mau guna untuk benda lain.

kad bank islam aku ade le tapi aku nak buat payment kat international website, tak boleh la pulak, bank block pening la aku

so skrg nih aku tgh nak apply satu lagi kad tapi aku tak tahu nak apply card ape?
agak2 CIMB nyer kad ok tak? ohmy.gif


RHB pun ok juga kaklie, design kad diorg menarik la

btw, ada sesiapa di sini menggunakan maybank Visa Flex?dengar cerita tiada annual fee
boleh bagi komen sikit


Edited by kureng, 11 February 2008 - 05:16 PM.


#20 kaklie78

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Female
  • Location:selangor
  • Freelance:Tidak

Posted 11 February 2008 - 06:05 PM

cimb nih katanya free for life dianyer annal fee....

ade cadangan lain?

#21 sik tauk

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuching/Puchong
  • Interests:self-defence i.e. style-free (street) fighting, creative-writing, agro-industries (farming, breeding).
  • Kepakaran:Oracle database/apps server; UNIX/Linux; IT Project Management
  • Freelance:Ya

Posted 11 February 2008 - 09:20 PM

Tak tau apasal... tapi kad CIMB Mastercard Gold aku tak buleh digunakan untuk online transaction... huh.gif

#22 kaklie78

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Female
  • Location:selangor
  • Freelance:Tidak

Posted 12 February 2008 - 08:43 AM

QUOTE (sik tauk @ Feb 11 2008, 09:20 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Tak tau apasal... tapi kad CIMB Mastercard Gold aku tak buleh digunakan untuk online transaction... huh.gif


iye ker..?

ni memang purpose untuk online transaction nih.

#23 Tun.Teja

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 12 posts
  • Kepakaran:System / Application / Database
  • Freelance:Tidak

Posted 13 February 2008 - 09:11 AM

1. apa kad yg korang rekemen...bole cover worldwide..tu yg penting..maybank ok ke?
>> you bloeh refer website ni utk compare the best credit card :http://www.moneysection.com/index.php .
2. klu bole ok la...xde n time or before due date caj yg pelik2
>> ni bukan soalan kan...
3. brapa kredit limit..
kredit limit bergantung kepada gaji you sekarang, bank akan memberikan credit up to double up your salary . cth, kalau gagi si A RM1000, kredit limit = RM2000
4. ade x kad yg tak yah byr apa2..mcm caj tahunan ke kalau x pakai..sbb klu bole aku nak elakkan pakai kad nih
if you applying new credit card, basically they will waive the annualy fee for 1 or 2 years, the remaining year kena bayar. but ada trick disini, kalau x nak bayar utk tahun ke3 dan seterusnya, just terminate card before the annual fee charged on you.

the next tip, jangan bayar amount minimum as per recomended on the statement. pay exactly the total amount on time or before due date to avoid the penalty charges and the interest fee ( 18% annually)

yg boleh nampak disini, eksekutif muda mmg too excited utk guna credit card, atau bila dapat offer credit card, mereka akan appy at least 2 creadit card in one time then akan terbelengu dgn masalah hutang yang beribu2.

credit card ni mmg membantu dan berguna utk mereka yang tahu benefit dan cara penggunaannya tapi ramai yg salah guna, dgn menganggap ia sbg salah satu alat mendapatkan sesuatu yang tidak mampu dimiliki.

my suggestion, utk mereka yg tidak dapat mengawal jumlah credit, gunakan debit card; ia mudah dan mampu control your spending limit.You can read more on the website as ber link kat atas tadi.

Cheers !! smile.gif

#24 kez

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 253 posts
  • Gender:Male
  • Location:penang - kedah
  • Freelance:Tidak

Posted 13 February 2008 - 11:32 AM

tumpang tanya kat topik ni. aku dok pakai HSBC, stakat ni xde problem apa2. pastu setelah dipujuk oleh awek CIMB. aku ter cair dan apply 1 CIMB yg free for life. yg cimb tu xpenah pakai pun sbb ingat nak buat backup jer. dah free kan.. xrugi pun...

soalan 1: kalau xpakai kad cimb tu. smpi bila2 pun takpa la kan. xde hidden caj kan. risau takut ade caj2 lepas ni.

pastu baru2 ni aku dipaksa sign up MBF Bank oleh mamat kat shoping complex ni. tengah2 sign up, mai plak sorang lagi member dia promot Hong Leong bank. dengan paksa relanya aku pun sign up dua2 skali.. sbb mamat2 ni kata sign up je dulu..nanti xyah la pakai kad tu. xdak kena caj apa2. lagipun free jer + annual fee waive 2-3 tahun.

soalan 2: aku risau nanti kalau aku xpakai kad kredit tu. ade caj2 lain tak... senang ke nak terminate kad kredit tu semua kalau kita xmau pakai dah nnt. aku plan nak terminate je MBF ngn Hong leong tu sbb aku amik xikhlas sbb kena paksa jer+dah byk sgt dah kad kredit ni. pakai 1 pun dah takut xterkawal..

hangin tul ngn mamat kredit kad tu.siap tarik aku suruh sign up... ade ape2 trick tak kalau nak lari dari geng2 mcmni.. ada member aku cakap. kalau depa paksa sign up..register jer. pastu cakap xpenah pakai kad. nnt depa akan suruh fax kan pay slip... time tu, isi borang tipu2 je dah ler. letak no fon salah. alamat ofis pun salah. nnt diorang cari/call balik xdapat la.. hehe tp nama xleh lari la sbb biasanya depa ni akan potostat ic kita untuk registration tu.

soalan 3: berhasil tak idea ni? idea nak kelentong letak no fon salah ni.


#25 kaklie78

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Female
  • Location:selangor
  • Freelance:Tidak

Posted 13 February 2008 - 11:44 AM

QUOTE (kez @ Feb 13 2008, 11:32 AM) <{POST_SNAPBACK}>
tumpang tanya kat topik ni. aku dok pakai HSBC, stakat ni xde problem apa2. pastu setelah dipujuk oleh awek CIMB. aku ter cair dan apply 1 CIMB yg free for life. yg cimb tu xpenah pakai pun sbb ingat nak buat backup jer. dah free kan.. xrugi pun...

soalan 1: kalau xpakai kad cimb tu. smpi bila2 pun takpa la kan. xde hidden caj kan. risau takut ade caj2 lepas ni.

pastu baru2 ni aku dipaksa sign up MBF Bank oleh mamat kat shoping complex ni. tengah2 sign up, mai plak sorang lagi member dia promot Hong Leong bank. dengan paksa relanya aku pun sign up dua2 skali.. sbb mamat2 ni kata sign up je dulu..nanti xyah la pakai kad tu. xdak kena caj apa2. lagipun free jer + annual fee waive 2-3 tahun.

soalan 2: aku risau nanti kalau aku xpakai kad kredit tu. ade caj2 lain tak... senang ke nak terminate kad kredit tu semua kalau kita xmau pakai dah nnt. aku plan nak terminate je MBF ngn Hong leong tu sbb aku amik xikhlas sbb kena paksa jer+dah byk sgt dah kad kredit ni. pakai 1 pun dah takut xterkawal..

hangin tul ngn mamat kredit kad tu.siap tarik aku suruh sign up... ade ape2 trick tak kalau nak lari dari geng2 mcmni.. ada member aku cakap. kalau depa paksa sign up..register jer. pastu cakap xpenah pakai kad. nnt depa akan suruh fax kan pay slip... time tu, isi borang tipu2 je dah ler. letak no fon salah. alamat ofis pun salah. nnt diorang cari/call balik xdapat la.. hehe tp nama xleh lari la sbb biasanya depa ni akan potostat ic kita untuk registration tu.

soalan 3: berhasil tak idea ni? idea nak kelentong letak no fon salah ni.


ko cakap je la ko dah ade kad tu pastu ko senyum la kat diorang.

aku selalu buat camtu... tak kira la salesman apa yang dtg pujuk. bila ko kata dah ade takde la diorang pujuk2 ko.



#26 Tun.Teja

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 12 posts
  • Kepakaran:System / Application / Database
  • Freelance:Tidak

Posted 13 February 2008 - 11:56 AM

QUOTE (kez @ Feb 13 2008, 11:32 AM) <{POST_SNAPBACK}>
tumpang tanya kat topik ni. aku dok pakai HSBC, stakat ni xde problem apa2. pastu setelah dipujuk oleh awek CIMB. aku ter cair dan apply 1 CIMB yg free for life. yg cimb tu xpenah pakai pun sbb ingat nak buat backup jer. dah free kan.. xrugi pun...

soalan 1: kalau xpakai kad cimb tu. smpi bila2 pun takpa la kan. xde hidden caj kan. risau takut ade caj2 lepas ni.

pastu baru2 ni aku dipaksa sign up MBF Bank oleh mamat kat shoping complex ni. tengah2 sign up, mai plak sorang lagi member dia promot Hong Leong bank. dengan paksa relanya aku pun sign up dua2 skali.. sbb mamat2 ni kata sign up je dulu..nanti xyah la pakai kad tu. xdak kena caj apa2. lagipun free jer + annual fee waive 2-3 tahun.

soalan 2: aku risau nanti kalau aku xpakai kad kredit tu. ade caj2 lain tak... senang ke nak terminate kad kredit tu semua kalau kita xmau pakai dah nnt. aku plan nak terminate je MBF ngn Hong leong tu sbb aku amik xikhlas sbb kena paksa jer+dah byk sgt dah kad kredit ni. pakai 1 pun dah takut xterkawal..

hangin tul ngn mamat kredit kad tu.siap tarik aku suruh sign up... ade ape2 trick tak kalau nak lari dari geng2 mcmni.. ada member aku cakap. kalau depa paksa sign up..register jer. pastu cakap xpenah pakai kad. nnt depa akan suruh fax kan pay slip... time tu, isi borang tipu2 je dah ler. letak no fon salah. alamat ofis pun salah. nnt diorang cari/call balik xdapat la.. hehe tp nama xleh lari la sbb biasanya depa ni akan potostat ic kita untuk registration tu.

soalan 3: berhasil tak idea ni? idea nak kelentong letak no fon salah ni.


Dear Statemate,

amboi.. senang nyer cair cik abg ni.. senaang betul kena pujuk!
dari details yg you bagi, i mengandaikan you dah ada 4 credit card :

  1. hsbc
  2. cimb
  3. mbf
  4. hong leong
biasanya upon signing the agreement, biasakan baca dulu term & condition credit card tersebut. Kalau salesperson kata it free for life, please don't believe on marketing persuade. Card yg free for life akan bagi t&c spt perlu credit at least certain amount /month utk waive the annual fee. Kalau tak cukup syarat, you will be charges for it.

i advice, you terminate jer card yang tak perlu. You check benefit antara ke empat2 card tersebut pick the best 2 , tengok yang bagi bonus and extra benefit ( the best way, kalau boleh ambil satu card credit pada satu masa) yang selebih dua you pergi terminate. If bank officer tanya kenapa nak terminate, you pandai2 la cari alasan. biasanya derang ni kalau boleh x nak kita terminate card, biar kita terus guna & interest charged kt kita. Ikut you la you nak kata i tak berminat nak guna, dah ada kad lain, kad ni tak best & benefit x der bla & bla & bla.

kalau lain kali kena tarik lagi dgn promoter kad kredit, kata jer "saya x suka hutang. kalau saya ambil kad tu, awak nak bayarkan credit charges?"

btw, berhati2 bila beri derang photostat ic, ada case derang buat benda lain dgn ic photostat. biasakan dgn photocopy is dipalangkan.



hope this will help.



#27 kez

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 253 posts
  • Gender:Male
  • Location:penang - kedah
  • Freelance:Tidak

Posted 13 February 2008 - 02:41 PM

QUOTE (Tun.Teja @ Feb 13 2008, 11:56 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Dear Statemate,

amboi.. senang nyer cair cik abg ni.. senaang betul kena pujuk!
dari details yg you bagi, i mengandaikan you dah ada 4 credit card :

  1. hsbc
  2. cimb
  3. mbf
  4. hong leong
biasanya upon signing the agreement, biasakan baca dulu term & condition credit card tersebut. Kalau salesperson kata it free for life, please don't believe on marketing persuade. Card yg free for life akan bagi t&c spt perlu credit at least certain amount /month utk waive the annual fee. Kalau tak cukup syarat, you will be charges for it.

i advice, you terminate jer card yang tak perlu. You check benefit antara ke empat2 card tersebut pick the best 2 , tengok yang bagi bonus and extra benefit ( the best way, kalau boleh ambil satu card credit pada satu masa) yang selebih dua you pergi terminate. If bank officer tanya kenapa nak terminate, you pandai2 la cari alasan. biasanya derang ni kalau boleh x nak kita terminate card, biar kita terus guna & interest charged kt kita. Ikut you la you nak kata i tak berminat nak guna, dah ada kad lain, kad ni tak best & benefit x der bla & bla & bla.

kalau lain kali kena tarik lagi dgn promoter kad kredit, kata jer "saya x suka hutang. kalau saya ambil kad tu, awak nak bayarkan credit charges?"

btw, berhati2 bila beri derang photostat ic, ada case derang buat benda lain dgn ic photostat. biasakan dgn photocopy is dipalangkan.



hope this will help.



tu la problemnya, bukan mudah cair. mamat tu desperate sgt nak komisen untuk raya cina kot. mamat tu cina la.
tu yg termenyesal..
mmg aku guna yg HSBC tu je dari dulu. stakat ni xdak la sampai hutang melampau2. pakai bayar jer.
cimb tu free for life.xrugi sgt kot... yg lg 2 tu je xmau active kan. kalau kita xactive kan..ape jadi?

#28 kureng

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,480 posts
  • Gender:Male
  • Location:di tempat itu
  • Interests:Kebarangkalian, ramai, rileks-lepak, $$$ dan lain-lain
  • Kepakaran:Copy & Paste
  • Freelance:Tidak

Posted 13 February 2008 - 02:43 PM

QUOTE (kez @ Feb 13 2008, 02:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
tu la problemnya, bukan mudah cair. mamat tu desperate sgt nak komisen untuk raya cina kot. mamat tu cina la.
tu yg termenyesal..
mmg aku guna yg HSBC tu je dari dulu. stakat ni xdak la sampai hutang melampau2. pakai bayar jer.
cimb tu free for life.xrugi sgt kot... yg lg 2 tu je xmau active kan. kalau kita xactive kan..ape jadi?


CIMB tu takkan xde syarat lain...cth: 12 transaksi setahun?

#29 kez

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 253 posts
  • Gender:Male
  • Location:penang - kedah
  • Freelance:Tidak

Posted 13 February 2008 - 03:03 PM

QUOTE (kureng @ Feb 13 2008, 02:43 PM) <{POST_SNAPBACK}>
CIMB tu takkan xde syarat lain...cth: 12 transaksi setahun?


rasanya xdak kot. aku check xdak pun. yg promotion baru ni. mastercard free for life. tp kalau ade mcm tu pun nanti sempat terminate kot sbb aku tak active kan lagi.


#30 kez

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 253 posts
  • Gender:Male
  • Location:penang - kedah
  • Freelance:Tidak

Posted 13 February 2008 - 04:22 PM

QUOTE (kureng @ Feb 13 2008, 02:43 PM) <{POST_SNAPBACK}>
CIMB tu takkan xde syarat lain...cth: 12 transaksi setahun?


rasanya xdak kot. aku check xdak pun. yg promotion baru ni. mastercard free for life. tp kalau ade mcm tu pun nanti sempat terminate kot sbb aku tak active kan lagi.

sorry. terpost dua kali...

Edited by kez, 13 February 2008 - 04:24 PM.


#31 grindcore

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 999 posts
  • Gender:Female
  • Location:/tmp
  • Freelance:Tidak

Posted 12 May 2008 - 04:10 AM

aku baru2 ni tukar kad...tambah limit dan secara automatik tukar jenis kad tu..

bila aku cek still ada 2 akaun.. yg lama dan yg baru
akaun yang lama aku tak bayar abis lagi...so skrg ni klu nak bayar kena asing2 ke ataupun dia dah masuk ke akaun yang baru tu yek?

#32 uputra81

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 58 posts
  • Gender:Male
  • Location:Subang Jaya
  • Interests:SAP, ABAP, BW, BASIS
  • Kepakaran:SAP ABAP tp takda la pakar mana.. takat boleh carik mkn cukup ah, BASIS sbg backup je dlu, kalo takdak org.. penah blajo SAP BW sket je.. skang dh fokus ke ABAP HR plak..
  • Freelance:Ya

Posted 02 June 2008 - 05:23 PM

napa tak amik kad alrajhi? utang dan byr blk tanpa interest.. tp kene byr dlm masa 55 hari.. kalau lebih dprd tu.. dpt surat.. tp tak kene cas pape.. slps 90 hari baru sampai surat mahkamah..

http://www.zaharuddin.net/index.php?option...7&Itemid=72

#33 crash_makers

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,152 posts
  • Gender:Male
  • Location:dreamland
  • Freelance:Tidak

Posted 04 July 2008 - 10:54 PM

aku guna CIMB Mastercard petronas as my primary CC.slalu guna utk isi minyak kat petronas dan dapat rebate 2%.lagi satu tak da joining fee.free for life katanya tapi tak pasti camna lak.Other card guna Kad bank Islam as backup. temptation guna CC ni mgm berat. so far tak melencong lagik

#34 zamroot

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 55 posts
  • Gender:Male
  • Location:Port Klang
  • Interests:Network Admin, Network Security, Open Source
  • Freelance:Tidak

Posted 25 July 2008 - 06:47 PM

nak tumpang tanya..saya bercadang utk mencari satu lagi credit card utk backup credit card yg saya guna sekarang..cadangnya nak cari islamic credit card..setakat ni saya baru survey cc dari am bank iaitu al-taslif cc...nampak mcm ok..sbb loan saya pon mmg dari ambank so senang nak buat payment..cuma saya nak tau apa lagi produk lain yg ada kt m'sia ni selain dari al-taslif nie? apa kelebihnya?

#35 atim's

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 471 posts
  • Gender:Male
  • Location:Meja Blaja
  • Interests:graphic design,multimedia,manga
  • Kepakaran:love on design..noob on photographer
  • Freelance:Ya

Posted 12 December 2008 - 12:52 AM

QUOTE (kez @ Feb 13 2008, 02:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
tu la problemnya, bukan mudah cair. mamat tu desperate sgt nak komisen untuk raya cina kot. mamat tu cina la.
tu yg termenyesal..
mmg aku guna yg HSBC tu je dari dulu. stakat ni xdak la sampai hutang melampau2. pakai bayar jer.
cimb tu free for life.xrugi sgt kot... yg lg 2 tu je xmau active kan. kalau kita xactive kan..ape jadi?


OFFTOPIC..
hish kez...byk nye CC ang..aku bru je nak cari2 mane yg baik..tu pun bapak aku dh brp kali bg ceramah suh amik CC utk digunakan semasa emergency..huhu

salam ittutorian,
ingin bertanya...semua CC yang anda2 smua apply ni..adakah konvesional atau pun islamic?? any advice CC yg ssuai dan mengikut shariah tak..
any idea bro n sister??...CIMB islamic CC ade ditawarkan gak..tp blum compare dgn mne2 CC islamic lain lg...

thanks in advance



#36 microSD

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 43 posts
  • Kepakaran:Everything
  • Freelance:Tidak

Posted 01 January 2009 - 06:37 PM


CC Ikut Syariah

1) Bank ISlam
2) AMbank Islamic
3) Maybank Ikhwan
4) Bank Rakyat
5) BSN..


Yg aku tahu CIMB x da islamic nyer credit card...

#37 kukun

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 290 posts
  • Gender:Male
  • Location:nun jauh di sana
  • Interests:cabut button G kat laptop...<br />cabut stiker lawa kat hardware computer...mcm SUN,HP,MIMOS,CISCO....hehehe
  • Kepakaran:cabut button G kat laptop...
  • Freelance:Tidak

Posted 01 January 2009 - 08:34 PM

QUOTE (atim's @ Dec 12 2008, 12:52 AM) <{POST_SNAPBACK}>
OFFTOPIC..
hish kez...byk nye CC ang..aku bru je nak cari2 mane yg baik..tu pun bapak aku dh brp kali bg ceramah suh amik CC utk digunakan semasa emergency..huhu

salam ittutorian,
ingin bertanya...semua CC yang anda2 smua apply ni..adakah konvesional atau pun islamic?? any advice CC yg ssuai dan mengikut shariah tak..
any idea bro n sister??...CIMB islamic CC ade ditawarkan gak..tp blum compare dgn mne2 CC islamic lain lg...

thanks in advance


bro..bank islam or al-rajhi...InsyaAllah selamat.

#38 kukun

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 290 posts
  • Gender:Male
  • Location:nun jauh di sana
  • Interests:cabut button G kat laptop...<br />cabut stiker lawa kat hardware computer...mcm SUN,HP,MIMOS,CISCO....hehehe
  • Kepakaran:cabut button G kat laptop...
  • Freelance:Tidak

Posted 01 January 2009 - 08:38 PM

QUOTE (kez @ Feb 13 2008, 11:32 AM) <{POST_SNAPBACK}>
tumpang tanya kat topik ni. aku dok pakai HSBC, stakat ni xde problem apa2. pastu setelah dipujuk oleh awek CIMB. aku ter cair dan apply 1 CIMB yg free for life. yg cimb tu xpenah pakai pun sbb ingat nak buat backup jer. dah free kan.. xrugi pun...

soalan 1: kalau xpakai kad cimb tu. smpi bila2 pun takpa la kan. xde hidden caj kan. risau takut ade caj2 lepas ni.

pastu baru2 ni aku dipaksa sign up MBF Bank oleh mamat kat shoping complex ni. tengah2 sign up, mai plak sorang lagi member dia promot Hong Leong bank. dengan paksa relanya aku pun sign up dua2 skali.. sbb mamat2 ni kata sign up je dulu..nanti xyah la pakai kad tu. xdak kena caj apa2. lagipun free jer + annual fee waive 2-3 tahun.

soalan 2: aku risau nanti kalau aku xpakai kad kredit tu. ade caj2 lain tak... senang ke nak terminate kad kredit tu semua kalau kita xmau pakai dah nnt. aku plan nak terminate je MBF ngn Hong leong tu sbb aku amik xikhlas sbb kena paksa jer+dah byk sgt dah kad kredit ni. pakai 1 pun dah takut xterkawal..

hangin tul ngn mamat kredit kad tu.siap tarik aku suruh sign up... ade ape2 trick tak kalau nak lari dari geng2 mcmni.. ada member aku cakap. kalau depa paksa sign up..register jer. pastu cakap xpenah pakai kad. nnt depa akan suruh fax kan pay slip... time tu, isi borang tipu2 je dah ler. letak no fon salah. alamat ofis pun salah. nnt diorang cari/call balik xdapat la.. hehe tp nama xleh lari la sbb biasanya depa ni akan potostat ic kita untuk registration tu.

soalan 3: berhasil tak idea ni? idea nak kelentong letak no fon salah ni.



hahhaha...mudah cair? hang lalu ja jelir lidah...pastu konfem sales tak cari hang dah.hehehe

#39 atim's

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 471 posts
  • Gender:Male
  • Location:Meja Blaja
  • Interests:graphic design,multimedia,manga
  • Kepakaran:love on design..noob on photographer
  • Freelance:Ya

Posted 20 January 2009 - 11:46 PM

QUOTE (crash_makers @ Jul 4 2008, 10:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku guna CIMB Mastercard petronas as my primary CC.slalu guna utk isi minyak kat petronas dan dapat rebate 2%.lagi satu tak da joining fee.free for life katanya tapi tak pasti camna lak.Other card guna Kad bank Islam as backup. temptation guna CC ni mgm berat. so far tak melencong lagik


salam..CIMB ni islamic tak??.. dry.gif

#40 atim's

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 471 posts
  • Gender:Male
  • Location:Meja Blaja
  • Interests:graphic design,multimedia,manga
  • Kepakaran:love on design..noob on photographer
  • Freelance:Ya

Posted 21 January 2009 - 12:16 AM

QUOTE (microSD @ Jan 1 2009, 06:37 PM) <{POST_SNAPBACK}>
CC Ikut Syariah

1) Bank ISlam
2) AMbank Islamic
3) Maybank Ikhwan
4) Bank Rakyat
5) BSN..


Yg aku tahu CIMB x da islamic nyer credit card...


Cimb skg dh ade credit card dah skg.. cimb islamic CC tapi benefit dia xtau la bleh chalenge lain2 CC islamic lain..

#41 muffinxe

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 104 posts
  • Gender:Male
  • Location:bandar sri permaisuri, cheras, KL
  • Kepakaran:networking, windows,
  • Freelance:Ya

Posted 21 January 2009 - 09:16 AM

aku nak bertanya pulak, kepada pemegang CC, berapa jumlah hutang yang kamu dah kumpulkan dan berapa minimum bulanan yang kamu bayar kepada bank?

aku rasa baik kita berbincang mcmana nak menggunakan CC ni secara berhemat, sebagai contoh bila masa yang sepatutnya kita bayar untuk mengelakan 1.5% bulanan dengan jumlah yang kita guna pakai



#42 amry

    Kapten

  • Core
  • 2,178 posts
  • Gender:Male
  • Location:Wangsa Maju
  • Kepakaran:Programming
  • Freelance:Tidak

Posted 21 January 2009 - 10:30 AM

QUOTE (muffinxe @ Jan 21 2009, 09:16 AM) <{POST_SNAPBACK}>
aku nak bertanya pulak, kepada pemegang CC, berapa jumlah hutang yang kamu dah kumpulkan dan berapa minimum bulanan yang kamu bayar kepada bank?

aku rasa baik kita berbincang mcmana nak menggunakan CC ni secara berhemat, sebagai contoh bila masa yang sepatutnya kita bayar untuk mengelakan 1.5% bulanan dengan jumlah yang kita guna pakai

Bayar dalam tempoh 20 hari lepas statement date then takkan dicaj sebarang interest.

#43 ron

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 982 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:Information Security
  • Kepakaran:Software Development and Engineering
  • Freelance:Ya

Posted 21 January 2009 - 02:12 PM

Atau kalau katakan outstanding balance CC dlm RM6K, then gi buat personal loan, bayar terus 6K ni ke dalam credit card, adalah lebih menguntung kan bayar installment loan tiap2 bulan drp bayar CC bulanan dgn bayaran minimum, balance tak luak, hanya abis kat interest je jangka masa yg agak lama.

#44 muffinxe

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 104 posts
  • Gender:Male
  • Location:bandar sri permaisuri, cheras, KL
  • Kepakaran:networking, windows,
  • Freelance:Ya

Posted 21 January 2009 - 03:33 PM

QUOTE (ron @ Jan 21 2009, 02:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Atau kalau katakan outstanding balance CC dlm RM6K, then gi buat personal loan, bayar terus 6K ni ke dalam credit card, adalah lebih menguntung kan bayar installment loan tiap2 bulan drp bayar CC bulanan dgn bayaran minimum, balance tak luak, hanya abis kat interest je jangka masa yg agak lama.


yup betul, tapi ada option yang lebih menarik daripada bayar dengan PL yang kita minta pada bank. Sebagai contoh, katakan la hutang ada rm5k dan bayar minimum payment :

intereset : rm5k x 1.5% = rm75

minimum payment: rm5k x 5% = rm250

so total rm250 sebulan dan JIKA bayar minimum payment sampai beberapa tahun tak selesai, dan jika masih guna CC tadik mesti takan luak bayar pada bank utk INTEREST.

Jika buat PL dengan bank, katakan la rm10k dan rm5k bayar pada CC, jadi balance duit baki PL yang tinggal adalah rm5k, jadi kita masih berhutang dalam tempoh yang kita tetapkan pada bank, katakan la 60 bulan, 48 bulan, 36 bulan, masih membayar interest sekurang2 nya 8-9% setahun pada bank. Tapi ianya lebih baik dari interest CC sebanyak 18% setahun.

so, jalan yang terbaik aku nampak setelah berbincang dgn pihak bank, dan kawan kawan yang berjaya menyelesaikan hutang adalah dengan cara tukar interest CC kepada OD (overdraft).

sebagai contoh:

hutang CC rm5k, setiap bulan kita mesti menyediakan rm250 utk minimum payment, dan rm75 dah di charge bank ke atas kita, bayang kan rm75 tadik disimpan setahun jadi kita ada simpanan sebanyak rm900.

katakan la bro, rm10k tadik disimpan ke ASB dan kita tukarkan kepada sijil dengan charge dikenakan rm10. Dan cert ASB tadik kita cagarkan kepada bank, bank yang buat OD ni seperti RHB, CIMB, MBB dan OCBC. Perkara yang WAJIB kita tahu adalah

1. margin ke atas cert ASB yang dikenakan sepert contoh RHB sebanyak 95% keatas rm10k tadik

2. interest yang dikenakan seperti RHB bank menegakan daily interest dengan kiraan (BLR%/365)x jumlah OD diguna pakai x sebulan (30 hari)

3. processing fee atau etc fee (sila check pada bank yang kita apply OD tadik)

Cthnya,

1. rm10k cert ASB tadik kita tukarkan kepada OD dgn margin 95% = rm10k x 95%=rm9.5k.

2. dari jumlah rm9.5k OD tadik, kita bayar rm5k utk CC kita, jadi baki OD adalah rm9.5k-5k=rm4.5k baki OD

3. berdasarkan:

QUOTE
nterest yang dikenakan seperti RHB bank mengenakan daily interest dengan kiraan (BLR%/365)x jumlah OD diguna pakai x sebulan (30 hari)


BLR=6.5% sekarang (akan datang akan turun lagik maybe..

jadi interest yang bank kenakan setelah OD digunakan (6.5%/365)xrm5000x30 = rm26.71

Perbandingan antara interest OD tadik dan CC

CC= rm75

OD=rm26.71

bezanya banyak!!!..

Tetapi kawan kawan kena ingat secara tak langsung rm5k yang kita bayar tadik, hutang CC tadik dah selesai, boleh tutup semua CC atau make sure tinggalkan sekeping 2 utk masa gawat, ikt langkah bayaran pada SD dan DD.

dan jumlah rm250 yang kita bayar untuk CC tadik setiap bulan boleh kita kira sebagai simpanan dan disimpan dalam ASB, kalau disimpan setahun x 12 bulan banyak tuh.

dan lagik perlu ingat DUIT PL rm10k yg disimpan dalam ASB tuh tetap akan dapat dividen pada hujung tahun at least pada kadar 7%,

mcmana cara nak settle OD tadik pun ada caranya, cuma aku cadangkan jangan bayar lebih pada bank, sbb bank banyak sangat dah makan duit kita ni, maybe member lain ada cara yang lebih bagus..silakan laugh.gif






#45 ron

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 982 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:Information Security
  • Kepakaran:Software Development and Engineering
  • Freelance:Ya

Posted 23 January 2009 - 10:47 PM


Thanks muffinxe.

Good tips and explanation. biggrin.gif

#46 muffinxe

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 104 posts
  • Gender:Male
  • Location:bandar sri permaisuri, cheras, KL
  • Kepakaran:networking, windows,
  • Freelance:Ya

Posted 26 January 2009 - 11:58 AM

OPR reduced by 75 points to 25%

http://www.btimes.com.my/Current_News/BTIM...icle/index_html

BLR maybe akan turun maybe 6% or 5.75%, bley check dgn bank nanti masa gawat ni nak berjimat cermat dan menyimpan duit.

#47 matdin97

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,100 posts
  • Location:24300 Kerteh
  • Interests:Naik Basikal Racing
  • Kepakaran:Cyber Cafe Setup
  • Freelance:Ya

Posted 27 January 2009 - 07:09 AM

QUOTE (muffinxe @ Jan 21 2009, 03:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>
yup betul, tapi ada option yang lebih menarik daripada bayar dengan PL yang kita minta pada bank. Sebagai contoh, katakan la hutang ada rm5k dan bayar minimum payment :


PL belum kira...
10K bayar dalam masa 2 tahun (sebab kalau bayar minima tanpa bguna semula CC, akan selesai dalam 18-24bulan)
2x9% = 18% x 10,000 = rm1800
total = 11800
bulanan = rm491 (interest = RM75)

CC 15% tapi reducing balance. PL fix rate X berapa tahun.

tips paling penting guna pada tahap mampu bayar. kalau saya jadi gabenor BNM, saya suruh credit limit CC tu 80% daripada gaji saja.



#48 muffinxe

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 104 posts
  • Gender:Male
  • Location:bandar sri permaisuri, cheras, KL
  • Kepakaran:networking, windows,
  • Freelance:Ya

Posted 27 January 2009 - 09:20 AM

QUOTE (matdin97 @ Jan 27 2009, 07:09 AM) <{POST_SNAPBACK}>
PL belum kira...
10K bayar dalam masa 2 tahun (sebab kalau bayar minima tanpa bguna semula CC, akan selesai dalam 18-24bulan)
2x9% = 18% x 10,000 = rm1800
total = 11800
bulanan = rm491 (interest = RM75)

CC 15% tapi reducing balance. PL fix rate X berapa tahun.

tips paling penting guna pada tahap mampu bayar. kalau saya jadi gabenor BNM, saya suruh credit limit CC tu 80% daripada gaji saja.


masa aku sekolah dulu aku ambik accounting, so benda yang paling penting untuk membezakan samada kita akan mempunyai kewangan yang kukuh adalah perlu membahagikan 2 perkara ni:

1. keperluan

2. kehendak

cth keperluan la ni

1. tempat tinggal

2. kereta

3. makanan

4. pakaian

cth kehendak ni bahagikan sendiri biggrin.gif , dan aku rasa ramai sebenarnya kat luar sana ni yang spending guna CC ni tanpa hiraukan 2 perkara kat atas ni, terutamanya pada kehendak.



#49 muffinxe

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 104 posts
  • Gender:Male
  • Location:bandar sri permaisuri, cheras, KL
  • Kepakaran:networking, windows,
  • Freelance:Ya

Posted 10 April 2009 - 08:55 AM

1st Month 2nd Month 3rd Month
25 30 1 15 30 1 15 30 1 15

15 25 15 25
25 RHBCC 15 25 RHBCC 15 RHBCC 15

SD DD Tempoh Rehat SD DD Tempoh Rehat SD DD

2000
20 days 10 days 20 days 10 days 20 days



just nak kongsi, ni cara aku handle CC aku sekarang, cthnya guna pakai CC sebanyak rm1000, so rm1000 ini aku akan cover guna pakai OD, yang mana interest cuma:

(5.55%*1000*30)/365=rm4.56 sebulan,

kalau hutang CC tadik, 5%*rm1000=rm50 min payment, kalau bayar min payment, next month akan jadi rm1000-50*1.5% interest.

tetapi aku ada tempoh selama bulan1(SD-DD)=20 hari, (DD-SD)=10 hari, bulan2(SD-DD)=20 hari,
oleh itu 20+10+20=50 hari, utk simpan duit dalam OD, utk cover interest tadik, jadi aku akan bayar CC pada full amount pada hari ke 48/ 49. lebihan duit tadik masuk ASB as saving.






1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users