Jump to content


40,000 peminjam tegar PTPTN disenarai hitam


98 replies to this topic

#51 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 08 April 2007 - 09:57 AM

http://www.nst.com.my/Article/pp_index_htm...=20070408074407

QUOTE
KUALA LUMPUR: Student loan defaulters owe the National Higher Education Fund Corporation (PTPTN), Public Service Department and Mara more than RM12 billion. Since PTPTN was established in 1997, it has given out loans totalling more than RM11.5 billion. To date, it has only recovered about RM350 million.

Defaulters owe the PSD RM1.6 billion for loans disbursed between 1987 and 2004, and Mara RM198 million.

A spokesman for PTPTN said the corporation had issued more than 60,000 reminders and 2,500 notices of claim.

He said from January next year, PTPTN would require parents to have savings in the National Education Savings Scheme before their children were eligible for loans.

Under the new conditions, parents earning more than RM2,000 a month must have RM3,000 in the savings scheme while those earning less than RM2,000 must have RM500.

"We have also made it compulsory for parents or guardians to stand as guarantors," the spokesman said.

"Hopefully these new conditions will help us overcome the problem of unpaid loans."

Apart from the "Big Three", many students have also borrowed from other sources and failed to repay.

The Education Ministry and MIC’s Maju Institute of Educational Development (MiED) are owed RM50 million each, the Penang government RM24.2 million, the Pahang government RM22 million and the Selangor government RM12 million. Perlis is probably owed the lowest amount — RM41,035 due from 22 students.

Negri Sembilan and Kelantan are not making public their outstanding student loans, saying it would cause "unnecessary alarm". Other states said they did not have the exact figures.



PSD, which has recovered RM385 million, is trying to get back RM1.6 billion.

"We give borrowers between five and 30 years to repay the loans while those who excel in their studies are given a 75 per cent rebate," said PSD corporate communications head Hasniah Rashid.

"Some of our defaulters include private students who were given interest-free loans of up to RM200,000 under a cost-sharing concept to study abroad."

Under this scheme, those who pursue critical courses such as dentistry, medicine and pharmacy do not have to repay their loans if they agree to be bonded to the government for 10 years.

PSD had issued warning letters to 13,800 defaulters early last year.

"As a result, half of them began servicing their loans while another 10 per cent settled the full amount.

"Of the remaining, some have agreed to pay us monthly.

"The rest have been blacklisted or have had court action instituted against them."

Last year, the department submitted the names of 8,288 loan defaulters to the Attorney-General’s Chambers for legal action.

The department also revoked the 75 per cent discount for hardcore defaulters.

Their spouses and children have been denied loans.

Hasniah said the department was unable to trace those who had "absconded" while pursuing further studies abroad.

"There were a few cases in the past but we have no records of the figure before 2004."

To keep track of its scholars, the PSD has stationed officers in Britain, the United States, Japan, France, Germany and Australia, where the majority of its students are located.

A Mara spokesman said: "We have about 150,000 defaulters and this has become a chronic problem.

"We even published their names in newspapers and their children have been denied admission to Mara institutions of higher learning.

"The sad part is that many of these defaulters are financially sound and there is no reason why they cannot repay their loans."

The spokesman said these people were irresponsible and selfish.

"We have appealed to them to pay as little as RM100 per month. This will at least keep the fund going.

"By not paying, they are robbing others of the opportunity to study."

MIC president and MiED chairman Datuk Seri S. Samy Vellu said: "Those who are not paying are preventing thousands of Indian students who want to study from doing so."

He said if the more than 3,000 defaulters were to repay their loans, another 11,000 students would benefit.

"What upsets me is that some of these defaulters have since become successful lawyers and doctors, earning up to RM10,000 a month.

"Words cannot describe their selfish attitude," he said. "When they come to us for loans, they come with such a sad face and beg us to help them. Now, they don’t even bother about others."

The Mara spokesman said many of these defaulters had taken loans to study abroad.

"After finishing their studies, they do not return. Not only have we lost the money, but also the expertise they would have brought back to the country."

According to figures from the Higher Education Ministry, the number of Malaysian scholars who remain abroad has dropped from 117,297 in 2000 to 56,609 in 2005.

This was attributed to the efforts of the government to woo these students back by offering them incentives.

"It does not make sense," said the spokesman. "First these students took money from us to study, then they did not repay their loans, and now the government has to ‘beg’ and offer them incentives to come back."


#52 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 08 May 2007 - 06:32 PM

PTPTN loan defaulters ni kena no-fly ban wink.gif
Makes sense jugak, nak pegi umrah atau haji ada pulak pitis...suruh bayar hutang belajar takde.
Nasib kau lah labu.

QUOTE
Mustapa: Settle loans or don't leave the country
Pauline Puah
KUALA LUMPUR (May 7, 2007): National Higher Education Fund Corporation (PTPTN) loan defaulters will have their passports withheld and prevented from leaving the country.

"We have to resort to this because we have exhausted all avenues (to recover the loans). We have tried various approaches but they were not effective," said Higher Education Minister Datuk Mustapa Mohamad.

He said preventing loan defaulters from leaving the country was also meant to be a deterrent.

"It is logical to think that those who can afford to travel abroad should be able to pay up their loan (instalments)," he said.

In his winding speech today for the PTPTN (Amendment) Bill 2006, which was passed later, Mustapa said the amendment was necessary as the action to prevent loan defaulters from leaving the country would only be taken against those who ignored PTPTN letters and notices.

"Detaining the passports of the defaulters is necessary because it involves the government's money and future generation. It should not be equated with loans from financial institutions which are merely meant to make profits," he said.

"This is also to ensure that defaulters cooperate with the PTPTN. Their passports will not be detained should they give their cooperation."

During the debate on the bill, several MPs voiced objections to the amendment to hold the passport of loan defaulters.

They deemed the move to be too harsh and that the PTPTN should also be held responsible for its poor administration which resulted in bad loans.

Mustapa agreed that there were weaknesses in the PTPTN's administration but "we should not just blame the administration".

"The borrowers should be responsible as well," he said, adding that the PTPTN is taking steps to upgrade its operations.


#53 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 08 May 2007 - 06:41 PM

sebenarnya loan payment ni tak strict sangat,sebab diorang boleh accept minimal payment.
lebih bertimbangrasa daripada bank setau aku.

yang taknak bayar ni tak tau la,samada betul2 kesempitan atau memang kepala batu.

#54 myapit

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 123 posts
  • Location:penang
  • Interests:donut, karipap dan keropok leko.
  • Kepakaran:CRC
  • Freelance:Ya

Posted 09 May 2007 - 08:30 AM

aku aa bayar bln2 RM50-RM100
tu pun kadang2 tu skip 2-3 bulan
maklumlah gaji aku pun RM 8xx.xx jer
kena plak tanggung keluarga.
mak bapak dah tua. huh.gif

tapi aaa, bila PTPTN antar surat penyata
kalo aku tak bayar bulan tu dia cas RM3x.xx.
tu yg aku x paham tu. duit apa tah.
konfius aku. jadik nilai hutang aku kalo
aku tak bayar bln tu terus bertambah.

#55 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 09 May 2007 - 11:30 AM

QUOTE(myapit @ May 9 2007, 08:30 AM) <{POST_SNAPBACK}>
aku aa bayar bln2 RM50-RM100
tu pun kadang2 tu skip 2-3 bulan
maklumlah gaji aku pun RM 8xx.xx jer
kena plak tanggung keluarga.
mak bapak dah tua. huh.gif

tapi aaa, bila PTPTN antar surat penyata
kalo aku tak bayar bulan tu dia cas RM3x.xx.
tu yg aku x paham tu. duit apa tah.
konfius aku. jadik nilai hutang aku kalo
aku tak bayar bln tu terus bertambah.


benda tu termasuk dalam payment wajib ko.
katala dalam agreement, ko kena bayar RM200. RM170 yg sebenar,RM30 tu extra caj dia
AFAIk.

sebab aku penah call PTPTN dalam 2 thn lps tanye isu tu

#56 inertz

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 950 posts
  • Gender:Male
  • Location:bawah tanah
  • Interests:surfing,"mancing"
  • Kepakaran:Adsense
  • Freelance:Tidak

Posted 09 May 2007 - 12:10 PM

tula pasal...

Masa sign agreement tak baca betul2...

Baca betul2?

Bejela juga nak baca....

Tapi memang tak ada pilihan lain kan...

Kecuali sign agreement tu.

#57 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 09 May 2007 - 12:29 PM

QUOTE(inertz @ May 9 2007, 12:10 PM) <{POST_SNAPBACK}>
tula pasal...

Masa sign agreement tak baca betul2...

Baca betul2?

Bejela juga nak baca....

Tapi memang tak ada pilihan lain kan...

Kecuali sign agreement tu.


dalam agreement dia kasi tau ke?
aku tak perasan lak.

yang aku tau 4% daripada jumlah pinjaman saja.

cuma aku confuse,
say aku pinjam RM26,000, ikutkan 4% daripada tu hanya RM1040 saja.
tapi aku kena bayar balik RM263.24*120 bulan=RM31,588.80
iaitu 5,588 lebih dari jumlah pinjaman.

so macam mana pengiraan 4% tu?
4% daripada jumlah pokok?
atau?

#58 Dr. Mashirit

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 30 posts
  • Kepakaran:CCNA, mcm2 lg yg tak bertauliah
  • Freelance:Ya

Posted 10 May 2007 - 11:25 AM

compund interest bai.....
seronoknya saya mengikut sistem yahudi yeahh....

bayar je lah...nak buat camne. (mgmt uni aku dulu ckp takde option lain. PTPN or nothing. jadinya sain je laa)

#59 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 10 May 2007 - 12:28 PM

compounding interest?
dia kira macam mana?

#60 inertz

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 950 posts
  • Gender:Male
  • Location:bawah tanah
  • Interests:surfing,"mancing"
  • Kepakaran:Adsense
  • Freelance:Tidak

Posted 10 May 2007 - 01:52 PM

Guna aje loan calculator kat sini http://www.ptptn.gov.my/web/guest/loan_calc

Boleh bina jadual sekali...

Save, tampal kat dinding.

Tick bila dah bayar.

Bayar, jangan tak bayar, lagi lewat tak bayar 'kos pentadbiran' akan bertambah....

#61 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 10 May 2007 - 02:16 PM

PTPTN kurangkan 3% utk batch selepas aku.
time aku 4%.

kata nak revise,kenapa potongan tetap sama.
macam tak adil pulak bagi golongan2 senior.

aku nak assume ni putar belit ataupun tak bernasib baik

#62 kerabat

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 531 posts
  • Gender:Male
  • Location:asal: ganu ; sekarang : KL
  • Freelance:Tidak

Posted 10 May 2007 - 02:42 PM

aku sampai sekarang tak byar satu sen lagi ..
pnjam 15k
patut bayar = 2003

hihihihi

#63 esampah

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 18 posts
  • Freelance:Ya

Posted 11 May 2007 - 04:18 PM

QUOTE(mnajem @ May 9 2007, 12:29 PM) <{POST_SNAPBACK}>
dalam agreement dia kasi tau ke?
aku tak perasan lak.

yang aku tau 4% daripada jumlah pinjaman saja.

cuma aku confuse,
say aku pinjam RM26,000, ikutkan 4% daripada tu hanya RM1040 saja.
tapi aku kena bayar balik RM263.24*120 bulan=RM31,588.80
iaitu 5,588 lebih dari jumlah pinjaman.

so macam mana pengiraan 4% tu?
4% daripada jumlah pokok?
atau?


rasanya 4% atas baki berkurangan. maknanya interest tu berdasarkan pd baki anda pd bulan tertentu. sebab tu interest sentiasa ada. aku x reti nak ceta lebih2. tp ni la yg aku belajaq akaun dl. kalau silap harap ada yg bleh perbetulkan.

#64 Helmi 0mar

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 553 posts
  • Gender:Male
  • Location:shah alam
  • Interests:tgk tv
  • Kepakaran:ym
  • Freelance:Tidak

Posted 11 May 2007 - 05:02 PM

Bakri Musa pun nak bagi pendapat dia pasal PTPTN kat blog dia..

#65 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 14 May 2007 - 05:05 PM

Yes..akhirnya..aku leh settelkan PTPTN ku sepenuhnya tahun ini....caiyo lah...

Caruman KWSP boleh bayar PTPTN
Oleh Nahar Tajri

KUALA LUMPUR: Pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang mempunyai pinjaman dengan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), boleh mengeluarkan simpanan akaun kedua untuk mengurangkan atau melangsaikan hutang berkenaan.

http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Monday...000334/Article/

Edited by ptit, 14 May 2007 - 05:05 PM.


#66 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 14 May 2007 - 05:10 PM

better guna PTPTN untuk langsai utang ke beli rumah eh?
huhu..

#67 ichak

    Korporal

  • Ahli
  • 88 posts

Posted 16 May 2007 - 10:02 AM

akaun kedua tu yg leh kuarkan duit bayar duit umah tu ek?

#68 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 16 May 2007 - 10:11 AM

QUOTE(mnajem @ May 14 2007, 05:10 PM) <{POST_SNAPBACK}>
better guna PTPTN untuk langsai utang ke beli rumah eh?
huhu..


Wajib bayar hutang dulu.
Kalau ko mati x bayar utang,lebih banyak yg akan dihisab.

#69 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 16 May 2007 - 10:43 AM

QUOTE(Jagermeist @ May 16 2007, 10:11 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Wajib bayar hutang dulu.
Kalau ko mati x bayar utang,lebih banyak yg akan dihisab.


hutang PTPTN tak silap aku ada Takaful insurance.
kalau mati Takaful akan tampung bakinya.

#70 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 16 May 2007 - 11:06 AM

QUOTE(mnajem @ May 16 2007, 10:43 AM) <{POST_SNAPBACK}>
hutang PTPTN tak silap aku ada Takaful insurance.
kalau mati Takaful akan tampung bakinya.


True enough.

QUOTE
*
Semua pelajar yang mendapat pinjaman PTPTN dikehendaki mengambil perlindungan insurans. Urusan perlantikan syarikat insurans dan bayaran premium (dipotong daripada jumlah pinjaman) akan diuruskan oleh PTPTN.

*
Bayaran premium pelajar akan dipotong daripada pinjaman pelajar yang diterima (sekali sahaja).


#71 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 16 May 2007 - 11:33 AM

Dia kind of MRTA jugak

#72 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 16 May 2007 - 03:46 PM

owh klu macam tu jangan bayar ptptn la..anda akan dilindungi insurans seumur idup...free....

#73 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 16 May 2007 - 04:04 PM

QUOTE(ptit @ May 16 2007, 03:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>
owh klu macam tu jangan bayar ptptn la..anda akan dilindungi insurans seumur idup...free....


Wrong.

Idup kalu=kena naik court
mati je yg considered "free" (actually waive daripada jadi beban pada waris)

kalau nak cuba boleh la try either one.

#74 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 16 May 2007 - 05:36 PM

QUOTE(ptit @ May 16 2007, 03:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>
owh klu macam tu jangan bayar ptptn la..anda akan dilindungi insurans seumur idup...free....


Bayar,jangan x bayar hutang...hutang pada rakyat namanya.
Kita kena kikiskan sifat liat nak bayar hutang.

Kalau sekalipun nak menghukum kerajaan atas apa sebab sekalipun,bukan kerajaan yg terasa...kerajaan sebaliknya akan hukum bakal peminjam2 baru dengan mengetatkan syarat2 menjadi peminjam PTPTN.

Cause and effect.

#75 xmrsm

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 7 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 27 June 2007 - 02:28 PM

Hutang hendaklah dijelaskan walaupun tak dituntut. Yang hutang dgn MARA pun jangan buat2 lupa rolleyes.gif laugh.gif



#76 Nasir

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 256 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Tidak

Posted 06 July 2007 - 10:38 AM

Terbaca artikel terbaru UZAR fasal PTPTN: http://www.zaharuddin.net/index.php?option...1&Itemid=72

Just to quote some interesting facts:
QUOTE
Adapun dalam hal kos perkhidmatan, Majlis Shariah AAOIFI dan hasil Keputusan Kesatuan Fiqh Islam Sedunia (dalam sidangnya yang ketiga pada 1986 M) berpendapat DIBENARKAN untuk mengenakan kos perkhidmatan dengan syarat ianya ADALAH KOS SEBENAR. Resolusi mereka juga menyebut, adalah HARAM untuk mengenakan kos yang lebih dari kos sebenar, justeru para Ulama dari persidangan tadi mewasiatkan agar cara untuk mengira dibuat setepat dan sebaiknya. Selain itu, keputusan mereka juga menyebut bahawa kos-kos tidak lansung seperti gaji pekerja, sewaan tempat dan tanggungan lain-lain sesebuah institusi itu tidak boleh dimasukkan di dalam kos pengurusan sebenar bagi sesebuah pinjaman. (Shariah Standard, AAOIFI, no 9/1, hlm 337)


QUOTE
Inilah Riba yang berselindung di balik nama kos pengurusan dan ‘Qardul Hasan' namanya. Bayangkan, jumlah kos sebenar bagi sesuatu pinjaman yang diberikan kemungkinan hanya (sebagai contoh) sebanyak RM 500 bagi setiap transaksi komputer, peguam, cukai stamp dan lain-lain kos sebenar urusan pinjaman atas asas ‘Qardul Hasan'. Dalam keadaaan ini, sepatutnya sesiapa sahaja yang meminjam, tanpa mengira berapa pun jumlah pinjaman mereka maka akan dikenakan satu jumlah kos sebenar pengurusan yang tetap dan tepat iaitu RM 500.

Bagaimanapun, apabila diletakkan satu jumlah peratusan seperti 2 % dan lainnya. Jumlah kos pengurusan tadi sudah pasti akan berubah mengikut jumlah pinjaman yang diberi, tatkala itu kos pengurusan tidak lagi menjadi kos pengurusan tetapi menjadi kos faedah dan riba yang dikenakan bagi setiap sen duit atau wang yang dipinjamkan.


Wallahu 'a'lam bissawab. 'Ala kulli haal.

#77 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 10 July 2007 - 10:40 AM

QUOTE(Nasir @ Jul 6 2007, 10:38 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Terbaca artikel terbaru UZAR fasal PTPTN: http://www.zaharuddin.net/index.php?option...1&Itemid=72

Just to quote some interesting facts:
Wallahu 'a'lam bissawab. 'Ala kulli haal.


betul gak. takkan kos perkhidmatan berubah ikut nilai jumlah pinjaman. kos tu fixed.
kesimpulannya PTPTN memang ikut sistem riba' la kan?



#78 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 10 July 2007 - 10:55 AM


Tak payah la tunggu UZAR bagitau PTPTN ada riba'.
Masa nak sign agreement PTPTN,clearly stated ada 3%,3% what? 3% interest.
Ada pulak golongan2 ni, 'Oh UZAR dah keluar paper PTPTN haram,so kita tak payah bayar...'
Ada pulak mcm ni pun ada 'Pendidikan percuma adalah hak kita sebagai rakyat Malaysia'
'Zaman Turki Uthmaniyah dulu,belajar free...so kerajaan Malaysia patut bagi kita free'.
Bukan kat forum ini la,tapi adalah satu forum tuh. tongue.gif

Inilah dia 'subsidize' and 'Robin Hood' mentality, semua nak free. Im poor,you're rich...you should give me money. Macam tuh jugak la sikit-sebanyak argument mereka. Nampak tanah kosong,cucuk tiang buat gerai goreng pisang. Esok lusa,datang PBT halau,pegi merayu yg hak Melayu tidak terbela. Nampak tanah,cucuk tiang buat rumah,lagi 10 tahun PBT hantar traktor,mulalah menjerit2. Walaupun aku x nafikan PBT pun 2x5,tanah tuh dia pegi jual kat developer untuk $$$,walhal tanggungjawab sosial tak dilaksana. But,2 wrongs don't make a right.

Dah hutang,bayar...senang cerita. Nak cerita banyak2,dulu2 sapa suruh berhutang?
Alasan : darurat,nak belajar. Oh,pandai pulak bagi alasan darurat. So,bila nak bayar?
PTPTN haram,x payah bayar. PTPTN hak kita,consider loan PTPTN ini aku ambil hak aku.
Kalau berhutang,dan bayar kemudian,bukan haram namanya?



#79 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 10 July 2007 - 11:20 AM

QUOTE(Jagermeist @ Jul 10 2007, 10:55 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Dah hutang,bayar...senang cerita. Nak cerita banyak2,dulu2 sapa suruh berhutang?
Alasan : darurat,nak belajar. Oh,pandai pulak bagi alasan darurat. So,bila nak bayar?
PTPTN haram,x payah bayar. PTPTN hak kita,consider loan PTPTN ini aku ambil hak aku.
Kalau berhutang,dan bayar kemudian,bukan haram namanya?


dia punye mentaliti Malaysia ni negara sekular, Darul Harb. jadi harta orang kafir ni tergolong dalam rampasan perang (faie).
hehe.

cube check nengok zakat bayar ke idak.


#80 Nevchift

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 253 posts
  • Gender:Male
  • Location:Pmtg Pauh,BM,Penang
  • Interests:Open Source + free source.
  • Kepakaran:Naik tangga dari tingkat G ~ tingkat 9 non-stop dengan macho.
  • Freelance:Tidak

Posted 11 July 2007 - 09:07 AM

QUOTE(myapit @ May 9 2007, 08:30 AM) <{POST_SNAPBACK}>
aku aa bayar bln2 RM50-RM100
tu pun kadang2 tu skip 2-3 bulan
maklumlah gaji aku pun RM 8xx.xx jer
kena plak tanggung keluarga.
mak bapak dah tua. huh.gif

tapi aaa, bila PTPTN antar surat penyata
kalo aku tak bayar bulan tu dia cas RM3x.xx.
tu yg aku x paham tu. duit apa tah.
konfius aku. jadik nilai hutang aku kalo
aku tak bayar bln tu terus bertambah.


Mmm..boleh ka bayar sikit2? Aku tanya PTPTN aritu, dia kata, tidak digalakkan bayar sikit. Kena bayar amount yg ditentukan. Kalau kurang dpd tu, bayar bunga ja. Pokok tak bayar. ohmy.gif

Aku pun lepas tu stop bayar sikit2. Gaji bulan 7 ni baru bayar RM 263.44 sebulan. Mujur gomen naik gaji. biggrin.gif


#81 Nasir

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 256 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Tidak

Posted 26 December 2007 - 09:04 AM

Original source: http://utusan.com.my/utusan/content.asp?y=...mp;pg=mh_06.htm

Riba: PTPTN rujuk jawatankuasa fatwa

Oleh WAN RAMLI WAN MUHAMAD

KUALA TERENGGANU 25 Dis. – Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan merujuk kepada Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan bagi memastikan caj perkhidmatan tiga peratus yang dikenakan terhadap peminjam tidak bertentangan dengan hukum syarak.

Pengerusinya, Datuk Razali Ismail berkata, langkah itu diambil bagi membersihkan segala dakwaan yang dilemparkan oleh sesetengah pihak terhadap caj yang dikenakan itu.

Katanya, sekiranya perkara itu sering ditimbulkan dan pula tidak bendung dengan segera supaya tidak terus berpanjangan, ia boleh mengelirukan masyarakat.

‘‘Walaupun kami tahu caj itu caj perkhidmatan, tidak bertentangan dengan syarak, namun nama baik PTPTN mesti dipertahankan. Caj itu bukan riba tetapi adalah caj yang dikenakan selepas perkhidmatan diberikan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada Utusan Malaysia selepas menghadiri majlis pelancaran dan tandatangan buku Growing Up in Trengganu karya Wan A. Hulaimi Mohd. Ali di Kedai Buku Alam Akademik, di sini, hari ini.

Beliau diminta mengulas pendapat pembaca Utusan Malaysia hari ini yang menyarankan caj tiga peratus yang dikenakan kepada pelajar ditukar kepada sistem yang lebih mematuhi hukum syarak.

Timbalan Presiden Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM), Mohd. Firdaus Mohamed Khairi dalam suratnya mendakwa, selain pelajar dipaksa berhutang, mereka juga terpaksa mengikuti sistem pinjaman riba yang jelas bertentangan dengan hukum syarak.

PTPTN, kata Mohd. Firdaus, juga diharap lebih serius untuk menukar sistem berasaskan riba kepada yang berlandaskan syariat.

Mengenai sistem pembayaran pinjaman kepada pelajar yang bekerja semasa mengikuti pengajian peringkat ijazah lanjutan dan doktor falsafah (PhD), Razali berkata, ia masih dalam kajian dan belum ada keputusan dibuat.

Mengenai Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN), beliau berkata, tujuan kerajaan memperkenalkan skim tersebut bukan untuk menyusah tetapi memastikan keadilan kepada semua pihak.

Katanya, ia bertujuan mendidik masyarakat dan pelajar dengan budaya menabung sejak kecil.

#82 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 26 December 2007 - 09:08 AM

ulamak diperalatkan pulak.. adeh adeh.. sapa sanggup jadi kambing hitam ni.
dah nyata dan jelas caj perkhidmatan tidak patut berkadar terus dengan kadar pokok pinjaman.

#83 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 26 December 2007 - 09:12 AM

QUOTE (mnajem @ Dec 26 2007, 09:08 AM) <{POST_SNAPBACK}>
ulamak diperalatkan pulak.. adeh adeh.. sapa sanggup jadi kambing hitam ni.
dah nyata dan jelas caj perkhidmatan tidak patut berkadar terus dengan kadar pokok pinjaman.

matlamat menghalalkan cara.
hehe

#84 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 26 December 2007 - 09:17 AM

QUOTE (nixk @ Dec 26 2007, 09:12 AM) <{POST_SNAPBACK}>
matlamat menghalalkan cara.
hehe


aku dah masuk tahun ke-3 bayar PTPTN,baru bayar RM2,000++ wang pinjaman. selama ni hanya bayar "caj perkhidmatan" saja.
mungkin SSPN ni cara yang bagus untuk mengelakkan diri dari riba, sebab ia macam statement of integrity kemampuan bayar kita.(aku kurang faham apa beza SSPN dengan insurans/skim simpanan pendidikan sesetengah syarikat insurans/takaful).

cuma bagaimana dengan nasib mereka yang susah/bergaji bawah RM1k? hal ni kena difikirkan bersama.

jangan digunakan untuk bail out kampeni rasaksa bangkrupt/mismanage atau labur dalam project non-syariah compliance sudahlah..

Edited by mnajem, 26 December 2007 - 09:19 AM.


#85 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 26 December 2007 - 09:18 AM

aku pun baru sket bayar.. adoila..

adik aku dua orang aku dah buatkan SSPN untuk diorang..

aku tak kesah.. lagipun maybe kos pendidikan makin tinggi masa hadapan..

cuma aku harapkan diorang tak terlena dengan kesenangan pasal duit dah abang2 sponsor awal2..

hehe.. takleh nak elak.. laugh.gif

alahai PTPTN nie...

#86 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 26 December 2007 - 09:31 AM

apsal korang tak apply biasiswa JPA?
tak payah bayar satu sen pun.

masa kat U hari tu, aku apply and dapat.mcm senang la pulak dpt.
maybe rezeki kot.
tp kawan2 aku ramai gak yg dapat.

korang mesti tak apply nih..

#87 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 26 December 2007 - 09:37 AM

QUOTE (nixk @ Dec 26 2007, 09:31 AM) <{POST_SNAPBACK}>
apsal korang tak apply biasiswa JPA?
tak payah bayar satu sen pun.

masa kat U hari tu, aku apply and dapat.mcm senang la pulak dpt.
maybe rezeki kot.
tp kawan2 aku ramai gak yg dapat.

korang mesti tak apply nih..


batch aku ramai yang tak dapat. aku pun tak sure kenapa aku tak apply time tu.

#88 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 26 December 2007 - 09:41 AM

kata kawan kawe:
http://www.utusan.com.my/utusan/archive.as...tm&arc=hive

QUOTE
Riba di sebalik caj perkhidmatan PTPTN

Oleh: DR. ASYRAF WAJDI DUSUKI

KESEDIAAN kerajaan untuk meneliti caj pentadbiran yang dikenakan oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sebagaimana jaminan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi awal minggu ini pastilah mampu mengukir senyuman di kalangan penuntut menara gading yang kebanyakannya merupakan peminjam PTPTN. Ketika ini PTPTN mengenakan caj pentadbiran sebanyak tiga peratus berasaskan jumlah pinjaman pada setiap tahun kepada para pelajar yang meminjam daripada tabung tersebut.

Penulis turut berkongsi kelegaan dan kegembiraan dengan jaminan tersebut. Apatah lagi harapan penulis selama ini agar tabung pendidikan yang ditubuh khas kerajaan untuk memberi bantuan pinjaman kepada para pelajar bebas daripada unsur-unsur riba tampak semakin menjadi kenyataan.

Sejak awal diperkenalkan, isu caj perkhidmatan ini sememangnya tidak sunyi daripada polemik perdebatan di kalangan massa. Isu ini kembali menjadi tumpuan lebih-lebih lagi ketika kerajaan dilihat begitu serius dalam usaha memperhebatkan perkembangan sistem kewangan dan perbankan Islam di negara ini. Pelbagai kempen yang dijalankan tampak semakin berjaya meningkatkan kesedaran rakyat mengenai halal haram dalam urusniaga muamalah khususnya berkaitan riba.

Sememangnya pembangunan sistem alternatif yang bebas riba amat bertepatan dengan amaran Allah S.W.T.: “Wahai orang-orang yang beriman, bertakwalah kamu kepada Allah dan tinggalkanlah saki baki riba sekiranya kamu benar-benar beriman. Jika tidak, Allah dan RasulNya mengisytiharkan perang terhadap kamu. Dan jika kamu bertaubat, maka bagimu pokok hartamu, agar kamu tidak menganiaya dan tidak (pula) dianiaya”. (Al-Baqarah:278).

Kecelakaan riba ini turut ditegaskan oleh Rasulullah s.a.w. yang mengingatkan dalam satu hadis: “Riba mempunyai 72 pintu. Riba yang paling ringan (dosanya) seperti seseorang lelaki berzina dengan ibunya sendiri.” (At-Tabrani, 7/158; Riwayat Al-Hakim).

Demikianlah bahana riba yang dikategorikan sebagai dosa besar yang bukan sahaja diumpamakan seperti berzina dengan ibu kandung sendiri malah lebih parah lagi sehinggakan Allah dan RasulNya mengisytiharkan perang terhadap pengamalnya.

Sebab itulah dalam konteks urusniaga kewangan semasa, ulama banyak memperincikan garis panduan berasaskan prinsip syarak dalam memastikan urusan muamalah umat benar-benar bebas daripada unsur-unsur riba yang diharamkan.

Salah satu bentuk riba yang jelas diharamkan oleh Islam ialah riba yang terkait dengan amalan memberi hutang atau dinamakan sebagai Riba Al-Qard atau Riba Al-Duyun. Dalam konteks ini, syariat jelas memperincikan bahawa hutang atau pinjaman tidak boleh dikenakan sebarang caj tambahan sama ada bersifat faedah mahupun perkhidmatan. Prinsip ini turut dipertegaskan dalam satu hadis: “Setiap pinjaman yang membawa kepada manfaat bagi pemberi pinjaman maka ia adalah riba”.

Majlis fatwa antarabangsa yang mengawal selia operasi sistem kewangan Islam seperti AAOIFI menyataka bahawa, “semua faedah atau lebihan (daripada jumlah yang dipinjam) yang dipersetujui atau disyaratkan di dalam kontrak atau akad pinjaman dibuat pada awal kontrak ataupun dikenakan ketika kelewatan membayar balik pinjaman sama ada dalam bentuk wang, barangan atau apa-apa manfaat lain dilarang dan adalah riba”.

Berkenaan dengan kos perkhidmatan pula, Majlis Syariah AAOIFI dan Majlis Fiqh Sedunia di bawah OIC (Persidangan Negara-negara Islam), mengeluarkan resolusi yang jelas dengan menyatakan bahawa caj bagi perkhidmatan hanya dibolehkan dengan syarat ia adalah kos sebenar pengurusan teknikal sahaja. Manakala caj yang dikenakan melebihi kos sebenar adalah haram.

Ini bermakna sebarang caj yang dikenakan mestilah berasaskan kos pengurusan yang sebenar dan bukannya sekadar meletakkan peratusan seperti 1 peratus, 2 peratus ataupun 3 peratus daripada jumlah pinjaman. Inilah yang dikatakan riba kerana manfaat diperoleh daripada nilai hutang yang diberikan dan bukannya berasaskan kos pengurusan sebenar.

Sebaliknya yang dibenarkan oleh Majlis Fatwa OIC tadi ialah apabila caj dikenakan berasaskan kos pengurusan sebenar tanpa terikat kepada nilai hutang peminjam. Sebagai contoh, sekiranya kos pengurusan sebenar (termasuk kos dokumentasi, peguam, cukai setem dan lain-lain) bagi setiap transaksi adalah sebanyak RM600. Maka caj tersebut boleh dikenakan kepada peminjam tanpa mengira jumlah atau nilai hutang yang diberikan.

Demikianlah perincian yang dilakukan oleh para ulama dalam memperhalusi isu riba dalam urusniaga kewangan khususnya dalam aspek pemberian pinjaman yang sudah menjadi asam garam kehidupan hari ini. Apa yang penting elemen riba tidak boleh dikompromi sama sekali dalam upaya mencari jalan keluar bagi mempermudahkan urusan kehidupan masyarakat.

Justeru, amat bertepatanlah langkah kerajaan untuk menilai kembali kaedah caj perkhidmatan yang dikenakan dalam memberikan kemudahan pinjaman pendidikan kepada para pelajar. Ia sekaligus menggambarkan kesungguhan kerajaan yang begitu prihatin dalam memartabatkan sistem kewangan Islam berteraskan prinsip syarak yang sebenar.


p/s: datuk dusuki tu bekas s/u TD. Mahathir. ni anak lelaki dia.

#89 LadyHayat

    Kadet

  • Ahli
  • 18 posts
  • Gender:Female
  • Location:behind you!~
  • Interests:exploring, walking, reading, writing, musix (gothic metal, metal, rock)
  • Kepakaran:none
  • Freelance:Tidak

Posted 26 December 2007 - 09:52 AM

QUOTE (nixk @ Dec 26 2007, 09:31 AM) <{POST_SNAPBACK}>
apsal korang tak apply biasiswa JPA?
tak payah bayar satu sen pun.

masa kat U hari tu, aku apply and dapat.mcm senang la pulak dpt.
maybe rezeki kot.
tp kawan2 aku ramai gak yg dapat.

korang mesti tak apply nih..


/me peminjam PTPTN gak.. dah start bayar sejak /me mula keje.. tak byk.. 11K.
(pinjam 3 sem je + byrn perkhidmatan PTPTN jadi le 11K)

nixk, dulu JPA bagi RM800++ utk satu sem (kalau tak silap kawan aku dapat).. rasa mcm tak cukup... sbb PTPTN /me dapat RM 3,250 satu sem. gelap mata woo... ish ish ish..
lagi satu /me apply PTPTN senang je dapat, tapi JPA lambat..

#90 Daisy

    Korporal

  • Ahli
  • 54 posts
  • Interests:Movie, Gardening, Music, Reading
  • Freelance:Tidak

Posted 26 December 2007 - 11:12 AM

QUOTE (LadyHayat @ Dec 26 2007, 09:52 AM) <{POST_SNAPBACK}>
/me peminjam PTPTN gak.. dah start bayar sejak /me mula keje.. tak byk.. 11K.
(pinjam 3 sem je + byrn perkhidmatan PTPTN jadi le 11K)

nixk, dulu JPA bagi RM800++ utk satu sem (kalau tak silap kawan aku dapat).. rasa mcm tak cukup... sbb PTPTN /me dapat RM 3,250 satu sem. gelap mata woo... ish ish ish..
lagi satu /me apply PTPTN senang je dapat, tapi JPA lambat..



Yerp..saya punya JPA bgi dalam 3200 satu sem, and PTPTN bagi 3500. Mmg every sem nak menunggu JPA tu sengal sikit kena korek duit ntah mana2 sedangkan kawan2 dah dapat PTPTN tu awal lagi dah enjoy pegi mana2. Tu je..but with 3200 tu we still can survive for 4 months. It's way better than you have lot of money but then you have to pay back with high interest yang lagi mahal dari interest kereta (honda baru pun dalam 2.9% jer rasa biggrin.gif ).

Syukur juga sebab dapat fund from JPA tu, masa tu senang je nak apply (batch 2003) sbb maybe PTPTN baru jer diperkenalkan and most of students semua nak PTPTN, so tak ramai yg nak try JPA. Saya pun pelik knape takde ramai yg apply..masa taklimat unutk JPA tu saya sorang je budak CS and the rest budak2 medic. Gelap mata kot tgk duit PTPTN banyak dapat.. huhu..

#91 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 26 December 2007 - 11:34 AM

QUOTE (Daisy @ Dec 26 2007, 11:12 AM) <{POST_SNAPBACK}>
kawan2 dah dapat PTPTN tu awal lagi dah enjoy pegi mana2.


Tuh yg silap dan PADAN MUKA penghutang2 PTPTN, duit scholarship pegi beli moto,beli handphone mahal2...bila suruh bayar...mengeluh x habis.
Mana yg pakai 100% untuk akademik,lain la. Ramai yg macam tuh...Financial Management - 0! Kerajaan pun silap, pegi bagi 100% kat student, it will be abused. Yang kaya, tokey kedai hp dan penjual top up prepaid.



#92 LadyHayat

    Kadet

  • Ahli
  • 18 posts
  • Gender:Female
  • Location:behind you!~
  • Interests:exploring, walking, reading, writing, musix (gothic metal, metal, rock)
  • Kepakaran:none
  • Freelance:Tidak

Posted 26 December 2007 - 11:48 AM

QUOTE (Jagermeist @ Dec 26 2007, 11:34 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Tuh yg silap dan PADAN MUKA penghutang2 PTPTN, duit scholarship pegi beli moto,beli handphone mahal2...bila suruh bayar...mengeluh x habis.
Mana yg pakai 100% untuk akademik,lain la. Ramai yg macam tuh...Financial Management - 0! Kerajaan pun silap, pegi bagi 100% kat student, it will be abused. Yang kaya, tokey kedai hp dan penjual top up prepaid.


yeap, betol. cuba bayangkan 100% (katakan la RM 3,250) dibagi bulat-bulat dalam akaun pelajar yg ketika tu berumur seawal 18thn... mana tak gelap mata dorang.



#93 rioheesra

    Sarjan

  • Ahli
  • 125 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:sap basis
  • Freelance:Ya

Posted 26 December 2007 - 12:14 PM

hmm..dulu aku ade prob dgn ptptn 4 semester x dapat.....semester ke -5...dapat smue balik...dapat la dlm 12ribu..tiba2 dlm bank...pergh...OKB aku...hahaah...tapi aku x gune kan duit tu utk beli hp..prepaid..tapi utk ENJOOYY!!! hahaha..rosak2.. tapi sekang aku dah bayar monthly...kakakkaa..biaser la tu..budak2 kan..now baru tersedar...kakaka..

#94 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 26 December 2007 - 01:56 PM

QUOTE (LadyHayat @ Dec 26 2007, 09:52 AM) <{POST_SNAPBACK}>
nixk, dulu JPA bagi RM800++ utk satu sem (kalau tak silap kawan aku dapat).. rasa mcm tak cukup... sbb PTPTN /me dapat RM 3,250 satu sem. gelap mata woo... ish ish ish..
lagi satu /me apply PTPTN senang je dapat, tapi JPA lambat..

ntah, tahun aku tu, dia bagi same jer dgn total PTPTN.
ptptn mmg la senang jer dapat, sbb hutang.Lagipun biasiswa JPA ni free, tak kena kuar satu sen pun.benda free mmg semuanya lambat.jarang betul benda free ni dpt lagi laju dari hutang bermotifkan keuntungan.hehe.






#95 nhusna84

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 2 posts
  • Gender:Female
  • Location:gurun, kedah
  • Interests:baca novel, shopping, travel, surf internet, watching TV<br />n main ngan my niece...
  • Kepakaran:not sure
  • Freelance:Tidak

Posted 26 December 2007 - 04:51 PM

sy berhutang ngan PTPTN sebyk rm7+++ sbb amik tuk 2 sem jer..pas2 TM sponsor..then,
skrg nih bile dh kejer dier suh byr penuh..meaning x leh byr secara ansuran..reason dia sbb sy dpt tajaan lain..so, kena byk rm7+++ b4 da end of 2007..dh buat rayuan, tp di tolak..warning letter tok sah ckp la..dh berduyun2 smpi kt umah..siap 'Tanpa Prejudis' lg..meaning kena naik court la tu..
yg pelik nyer br bln lpas dia antar surat kater kena byr penuh..maner nak korek rm7+++ tu? dh org nak byr ckit2, dia mntk byr penuh..x byr lgsg kang br tau..huh dry.gif

#96 cik_julie

    Korporal

  • Ahli
  • 57 posts
  • Gender:Female
  • Location:.: everywhere :.

Posted 26 December 2007 - 06:15 PM

notice tak sesiapa yg takmo byr sikit mahupun langsung hutang² PTPTN ni, korang akan terima surat warning setahun brp byk kali... tp by the time korang dah byr, even sikit pun every month, takdenye dah diorg kacau korang blk... paling² diorg bg surat penyata thnan berapa yg korang dah byr...

the point is, kalau dah hutang, byr... kalau dulu leh gelap mata and enjoy sakan duit tu, now the time to pay back all your debts.... dulu diorg bg duit suruh study, bukan suruh joli... the reason diorg bg pinjaman dulu so that korang nnt leh bergraduate dgn kualitinya and dpt keje dgn mudah with the equavelant job with your result... tp as usual, duit tu "hilang" bukan dgn tujuan sebenarnya, which is buat pinjaman for academic purposes... so now byr je la, sikit² pun lama² abis gak hutang tu nnt...

notakaki : aku bukan org PTPTN, aku pun ada hutang berbaki lagi ngan PTPTN, thank god result lepas utk apply scholar JPA during degree, if not jenuh aku nak membyr hutang PTPTN...

#97 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 26 December 2007 - 07:13 PM

aku dlu pun tak dpt JPA.. kwn pun 2,3 kerat je yg dpt.. tp masa tu aku tak dpt smpai 3k utk 1 semester.. 2k je.. dan berjaya kawal diri dr guna utk benda yg tak sepatutnya.. aku ada beli hp tp 2nd hand jenama siemens (skrin 2 line jek, berat lak tuh) dlm seratus lebih.. tu pun masa parents aku pegi wat haji so terasa kena ada, senang adik akak nak call aku kalau ada papehal.. then guna beli pc.. selainnya utk belanja seharian sbb parents takde bg duit dah.. skrg masih duk membayar lg.. belum penah dpt surat warning, nasib baik.. heheh.. tp aku harap sangat tak perlu la interest yg tinggi tu..

QUOTE
masa tu senang je nak apply (batch 2003) sbb maybe PTPTN baru jer diperkenalkan and most of students semua nak PTPTN

baru diperkenalkan ke? tak kut.. aku start dpt PTPTN since masuk main-camp in 2000 lagik.. most students kalau ada bnyk pilihan, mesti pilih selain dr PTPTN tp ketika itu PTPTN adalah source paling mudah utk dpt pinjaman dlm melanjutkan pelajaran.. kalau takmau PTPTN, mintak kat 'FAMA' je le.. tp berapa ramai yg mampu.. hmmm...

#98 Daisy

    Korporal

  • Ahli
  • 54 posts
  • Interests:Movie, Gardening, Music, Reading
  • Freelance:Tidak

Posted 26 December 2007 - 10:35 PM

Ha ah I mean batch 2003 tu students yang grad 2003, so saya masuk tahun 2000 tu mmg baru gak la maybe 1999. Lupa lak bila. Dapat JPA tu dah semester 3 tu pun kebetulan kawan budak2 medic yang tolong applykan kalo nak harap sendiri memang berat sebab tak rasa leh dapat gak sebab JPA dah stop bagi biasiswa/pinjaman since PTPTN diperkenalkan. So for 2 semester dapat duit PTPTN RM7000, once dah masuk JPA sekaligus utk 3 semester saya tolak terus RM7K untuk hutang PTPTN..saki baki tu la buat belanja for 4 months tanpa beli any gadgets or baju best2. Tak gelap mata lagi huhu.

Sebab memang dah biasa berjimat cermat and tak mintak duit ngan ayah since dapat scholar untuk matriculation lagi. Handfone pun masa tu guna yg besar gedabak ART 900 line 010 hhehe. Tu pun ayah bagi yang call in jer senang dia nak call kalo ada emergency ker. Bila dah masuk degree 2nd sem baru beli yg Nokia 3210 guna sampai abihs blajar.

Tapi tengok students nowaday mengeluh panjang jer kita esp private univ yang dapat PTPTN sampai 70-80k ribu, interest jer pun dekat belas2 ribu. Tapi still blajar main2, dapat duit byk mcm dpat gunung pegi enjoy kuar memalam rempit blanje aweks mkn2 bagi adiah kuar ngan kawan2 pegi melancong..pastu dah abihs blajar terkial2 nak bayar..

- just my 2 cents, jgn ada yg marah or terasa lak nih biggrin.gif

#99 DarkWan

    Kadet

  • Ahli
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tampere, FI
  • Kepakaran:N/A
  • Freelance:Tidak

Posted 27 December 2007 - 03:43 AM

QUOTE (nhusna84 @ Dec 26 2007, 04:51 PM) <{POST_SNAPBACK}>
sy berhutang ngan PTPTN sebyk rm7+++ sbb amik tuk 2 sem jer..pas2 TM sponsor..then,
skrg nih bile dh kejer dier suh byr penuh..meaning x leh byr secara ansuran..reason dia sbb sy dpt tajaan lain..so, kena byk rm7+++ b4 da end of 2007..dh buat rayuan, tp di tolak..warning letter tok sah ckp la..dh berduyun2 smpi kt umah..siap 'Tanpa Prejudis' lg..meaning kena naik court la tu..
yg pelik nyer br bln lpas dia antar surat kater kena byr penuh..maner nak korek rm7+++ tu? dh org nak byr ckit2, dia mntk byr penuh..x byr lgsg kang br tau..huh dry.gif

Cuba trick ni. Kot kot menjadi.

Pertengahan tahun 2004 dulu, saya punya loan dah tamat. Tapi saya extend kerana masih ada subjek yang belum dihabiskan lagi tongue.gif. PTPTN ingat saya sudah habis belajar jadi, mereka hantar notis suruh bayar. Kebetulan, pada masa sama famili saya berpindah ke tempat lain. Jadi, saya hantar surat penangguhan pembayaran sebab saya masih lagi belajar dan belum bekerja, dan dalam masa yang sama saya minta tukar alamat kepada alamat baru. Mereka balas, tetapi yang lecehnya, mereka suruh saya sertakan bukti seperti pengesahan dari ketua kampung/wakil rakyat/the list goes on.

MALAS NAK LAYAN ! Saya buat-buat tak tahu, dan akhirnya bila saya habis belajar kemudiannya, barulah saya bayar semula. Kalau diikutkan, kena bayar minima RM151.50 seperti dalam surat tawaran. Tetap sebab kewangan tidak berapa mengizinkan, saya nekad bayar cuma RM50 dengan menggunakan M2U. Sekadar lepas bayar bunga (RM37.50) setiap bulan. Yang penting, ada penolakan bila saya lihat dalam sistem ePTPTN. Mungkin cara mereka issue surat saman ialah bila sistem jana mereka yang tidak pernah buat pembayaran. wink.gif

Saya cadangkan, cuba nhusna84 bayar dulu, katakan RM10 (atau nilai-nilai yang lain). Guna saja m2u. Kemudian, log in ke sistem ePTPTN (http://epay.ptptn.go.../ptptnlogin.jsp) dan lihat sekiranya ada penolakan pada penyata anda.

Maklumat PIN: Ada pada penyata kira-kira
No Surat Tawaran: Ada pada surat tawaran

PS: Itu cerita lama. Dalam tahun ini, saya mula bayar RM151.50 setelah kewangan bertambah baik biggrin.gif

Edited by DarkWan, 27 December 2007 - 03:47 AM.






1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users