Jump to content


Masalah External Hard disk


8 replies to this topic

#1 ayobkelubi

    Kadet

  • Ahli
  • 47 posts
  • Gender:Male
  • Location:masih lagi di ulu banat
  • Interests:bolasepak,buku,rocking sounds,watching movies from VCD,DVD,Big screen.
  • Kepakaran:Pakar main-main
  • Freelance:Tidak

Posted 07 February 2007 - 05:21 PM

assalamualaikum

macam nie, aku ada satu external hard disk 120Gb dimana menyokong USB lah. masalahnya skang ialah bila aku sambungkan ke laptop, hard disk tu detect dlm laptop tapi masuk dalam desktop tak dapat detect pulak.

mula2 aku bajet desktop aku tak compatible dengan hard disk tu tapi bila cek kat hardware configuration USB port semua ok,kalau tak recognize mesti dia soh install driver kan?. pelik kan?

nak buat kejer kat laptop takleh sbb hard disk tu utk video editing.

terima kasih didahulukan untuk segala usaha kalian.

#2 mojacoz

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 617 posts
  • Gender:Male
  • Location:here...there...everywhere.....
  • Interests:tido, tido & tido lagi
  • Kepakaran:Menanam pokokČ dan tido di dlm bilik server
  • Freelance:Ya

Posted 07 February 2007 - 06:16 PM

maybe ko kene install driver utk desktop ko tu. cam aku, kat desktop detect...kat notebook la kantoi. apa yg aku buat ialah install driver dlm cd yg dier kasi time beli external HDD tu kat notebook aku. then settle problem.

tp, memang pelik la sebab kat desktop ok tapi kat notebook tak ok. unsure.gif

#3 kopytiam

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 878 posts
  • Location:Simpang Tiga KL

Posted 07 February 2007 - 10:37 PM

ada ke kebarangkalian kalo dari segi, tak dapat recognize berapa power output yang hard disk tu sepatutnya guna/perlukan eh ? blink.gif

#4 ayobkelubi

    Kadet

  • Ahli
  • 47 posts
  • Gender:Male
  • Location:masih lagi di ulu banat
  • Interests:bolasepak,buku,rocking sounds,watching movies from VCD,DVD,Big screen.
  • Kepakaran:Pakar main-main
  • Freelance:Tidak

Posted 08 February 2007 - 02:28 PM

oohhh ok.aku suspek mungkin power utk hard disk tu yg takleh cover utk digunakan ke desktop tapi yg misterinya ialah kenapa kepada laptop boleh?.kalau ikut teori power cosumption laptop lagik sikit dari desktop right?.

dah.aku dah install driver dia dekat 15 kali. still undetectable. pening dah kepala aku nie.

#5 dzackjr

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 871 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sentul New Town
  • Interests:Surfing, Reading, Outdoor activities, Testing something new n gaming
  • Kepakaran:Sgt Pakar dlm Bidang Download mendownload.. :-p
  • Freelance:Tidak

Posted 08 February 2007 - 02:53 PM

QUOTE(ayobkelubi @ Feb 8 2007, 02:28 PM) <{POST_SNAPBACK}>
oohhh ok.aku suspek mungkin power utk hard disk tu yg takleh cover utk digunakan ke desktop tapi yg misterinya ialah kenapa kepada laptop boleh?.kalau ikut teori power cosumption laptop lagik sikit dari desktop right?.

dah.aku dah install driver dia dekat 15 kali. still undetectable. pening dah kepala aku nie.


cuba ko uninstall driver usb pc ko tuh n restart balik pc...

#6 abuqaw

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 368 posts
  • Location:Kuala Tahan
  • Interests:Eii...Riba'? Takut Dosa Wooo!
  • Kepakaran:Download Movie
  • Freelance:Tidak

Posted 10 February 2007 - 01:22 PM

atau mungkin juga port usb desktop u ada problem.
try dulu apa2 device usb lain (cth digital camera) utk check sama ada usb port u problem or not..

atau port USB desktop u ver 1.1, not 2.0? blink.gif

#7 ayobkelubi

    Kadet

  • Ahli
  • 47 posts
  • Gender:Male
  • Location:masih lagi di ulu banat
  • Interests:bolasepak,buku,rocking sounds,watching movies from VCD,DVD,Big screen.
  • Kepakaran:Pakar main-main
  • Freelance:Tidak

Posted 13 February 2007 - 09:52 AM

kalau nak kata port USB tu bermasalah.awal2 lagik dah keluar warning icon warna kuning tu kan?. port USB aku version 2.0 punya.

sampai ker hari nie masih tidak boleh detect lagik.walaupun aku dah menguninstall dan install balik driver port USB tu.

manyak jahatlah itu PC .busuk punya PC. kena kasik campak lombong rasanya.

#8 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 13 February 2007 - 09:54 AM

QUOTE(ayobkelubi @ Feb 13 2007, 09:52 AM) <{POST_SNAPBACK}>
kalau nak kata port USB tu bermasalah.awal2 lagik dah keluar warning icon warna kuning tu kan?. port USB aku version 2.0 punya.


bro, dah cuba kat semua port USB (depan & belakang)?

#9 ayobkelubi

    Kadet

  • Ahli
  • 47 posts
  • Gender:Male
  • Location:masih lagi di ulu banat
  • Interests:bolasepak,buku,rocking sounds,watching movies from VCD,DVD,Big screen.
  • Kepakaran:Pakar main-main
  • Freelance:Tidak

Posted 13 February 2007 - 10:07 AM

jangan kan depan belakang.kiri kanan tengah asal ada lubang USB aku dah cucuk.dia tak mau jugakkkkk. huhuhuhu.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users