Jump to content


- - - - -

low cost video surveillance system


2 replies to this topic

#1 rOh-

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 2 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 08 February 2007 - 03:44 PM

Assalamualaikum.. sy ingin berkongsi sedikit masalah berkaitan dengn tajuk ini.idea project nih actulally macam nih..kalu kita kat opis n kita nak view webcam kat rumah kita, kita just masukkan addres n trus bole view rumah kita melalui webcam kat rumah.idea nih akan jadi senang sekiranya kita gunakn IP camera.tap mslahnya sy nak gunakan usb camera jer yg harganya lebih kurang rm30~rm80 jer.skang nih vb sy dah bole view webcam kat pc sendiri cuma masalah utama adalah macam mana sy nak stream video yg di record tu.. kiranya nak view 
through internet la.. adakah ianya bergantung kepada source code ataupun webcam itu sendiri..di harap pada membe2 yg mahir pasal benda nih bole share idea yer  rolleyes.gif biggrin.gif

#2 sharuzzaman

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,370 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perak
  • Interests:Elektronik dan Perisian Bebas (GPL)
  • Kepakaran:Linux, Open Source, Training, OpenOffice, Network, Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 08 February 2007 - 04:42 PM

bila nak hidangkan sesuatu... kena serve... jadi untuk serve... kena la ada server...

server cam ner? bergantung pada kegunaan...

kalau nak tengok gambar statik... gambar yang dirakam seminit satu frame misalnya.... web server dah mencukupi...

tapi kalau nak stream live video... kena la ada streaming server...

kalau dalam open source, boleh guna VideoLAN server, Helix DNA Server, atau Darwin Streaming Server

#3 rOh-

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 2 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 08 February 2007 - 06:12 PM

owh kiranya sy kena study n faham mengenai VideoLAN server, Helix DNA Server, atau Darwin Streaming Server.mana2 satu je la kan..ekceli sy nih xpandai sgt benda2 camnih..thanx bro





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users