Jump to content


- - - - -

MLM


73 replies to this topic

#1 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 16 February 2007 - 08:38 AM

salam,

aku rasa aku sampai tahap bosan bila dok ngan kawan kat kedai mamak,tiba-tiba dia buka optivon la,nutrition food lain la etc.
satu aku kena spend masa sebab dah kawan.

kedua aku rasa bosan sebab aku tak minat!(at least for the mean time).

aku tengok kebanyakan nutrition food dari MLM ni harganya consider mahal melampau,lepas tu kena maintain pembelian bulanan untuk maintain PV,say dalam RM150 sebulan. lepas tu dapat "rebate" dalam RM10 (well,ikutkan RM140 je la kan,psiko betul).

memang diorang tunjuk individu-individu yang berjaya,"keunikan" skim diorang tu..

but then... apa pendapat korang pasal MLM ni.

kawan aku siap bawak buku Robert Kiyosaki yang tulis Rich Dad Poor Dad tu.. cuma buku yang lagi advance.

Edited by mnajem, 16 February 2007 - 08:38 AM.


#2 ayobkelubi

    Kadet

  • Ahli
  • 47 posts
  • Gender:Male
  • Location:masih lagi di ulu banat
  • Interests:bolasepak,buku,rocking sounds,watching movies from VCD,DVD,Big screen.
  • Kepakaran:Pakar main-main
  • Freelance:Tidak

Posted 16 February 2007 - 08:48 AM

eemmm, betul lah tu najem...kang nak ckp tak nak,takut member kecik hati...tapi better terus terang kan?. senang...cam aku terus terang ngan T2 aku tak nak beli barang dia.hahahaha.. abih citer.takyah ko nak serabut...terus terang jek ko tak berminat,beli utk guna mungkin boleh lah,nak join jadik ahli,tak nak lah... itu jek..

mekasih.

#3 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 16 February 2007 - 08:59 AM

tu pasal,aku satu dah letih,sebab berjam-jam dia cakap. aku paham la model niaga MLM,pusing sini sana,kesimpulannya ialah:

-barang tu lagi mahal/atau ko rasa tak patut semahal itu
-ko kena maintain point/pembelian,kalau tak cari new member

erm.. aku penah register DXN dulu,tu pun mak aku yang beria-ria sangat... tapi aku tengok skang mak aku pun macam dah down,banyak gak stock yang tak abis.. so aku buat kesimpulan kalau tak kena gaya/terpengaruh tengok cara hidup orang,kita ni hidup dalam angan-angan saja.

aha,buku Robert Kiyosaki tu Cashflow Quadrant

#4 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 16 February 2007 - 09:17 AM

kalau tiba˛ ada kawan lama call kita...haa...ada la tu. sebelum ni haram tak call tetiba call. ehehe
byk gak kawan˛ ajak join internet punya pelaburan. tp aku terus terang tak berminat.
bila aku tanya balik..duit tu sumbernya Halal or Haram, dia tak menjawab soalan aku. Katanya 'banyak pendapat'.

Nak je aku pangkah balik 'kalau dah ko sendiri tak tau halal/haram..apsal masuk. Bukan ke kita perlu jauhi benda yg was˛'. Tapi memikirkan takut putus sahabat. Aku tak jadi send sms aku. ehehe

apa˛ pun, kalau baca artikel zaharudin.net, MLM ni ada yg haram and halal. depends on cara bisnes dia org. Tp walau halal sekalipun..aku tetap tak berminat biggrin.gif

#5 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 16 February 2007 - 09:28 AM

emm..

family aku pernah register aku bawah Amway,CNI dan satu lagi ape ntah nama dia,aku lupa.Tapi mmg aku dianugerahi bakat untuk tidak berjaya dlm MLM.hehe

#6 eldnac

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 35 posts
  • Gender:Female
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:C++, Java, VB.Net(everage je, not as cool as u guys), SAP HR..coming soon WebDynPro.
  • Freelance:Tidak

Posted 16 February 2007 - 11:02 AM

I pernah jugak join dulu, sebabnya..hehe..sebab aku tak larat nak dengar mamat Cina ni promote. Semasa join dia punya talk, aku dapati bahawa:

1. Maybe sebab aku masih muda, jadi bila makan produk aku tak rasa apa2 (alhamdulillah, maybe tandanya aku tak ada penyakit). Tapi masalahnya, aku tak boleh nak bagi testimonial yang hebat2 dan nak promote dekat orang pun susah.

2. Lepas tu, aku dapati yang dah berjaya ke tahap jutawan ni, normally diorang ni asalnya orang susah. Jadi, perniagaan sebegini bukan lagi menjadi option, tapi memang dah tak ada pilihan. Berbeza kita yang sekadar nak cari duit tambah. Senang cerita, motivasi berlainan. Kita tengok as alternative, diorang tengok as survival.

#7 kez

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 253 posts
  • Gender:Male
  • Location:penang - kedah
  • Freelance:Tidak

Posted 16 February 2007 - 11:33 AM

QUOTE(lelaki@melayu.terakhir @ Feb 16 2007, 09:17 AM) <{POST_SNAPBACK}>
kalau tiba˛ ada kawan lama call kita...haa...ada la tu. sebelum ni haram tak call tetiba call. ehehe
byk gak kawan˛ ajak join internet punya pelaburan. tp aku terus terang tak berminat.
bila aku tanya balik..duit tu sumbernya Halal or Haram, dia tak menjawab soalan aku. Katanya 'banyak pendapat'.

Nak je aku pangkah balik 'kalau dah ko sendiri tak tau halal/haram..apsal masuk. Bukan ke kita perlu jauhi benda yg was˛'. Tapi memikirkan takut putus sahabat. Aku tak jadi send sms aku. ehehe

apa˛ pun, kalau baca artikel zaharudin.net, MLM ni ada yg haram and halal. depends on cara bisnes dia org. Tp walau halal sekalipun..aku tetap tak berminat biggrin.gif


apa yg aku baca dan faham. salah satu faktor halal haram mlm ni adalah kat komisen dia tu. kalau barang yg kita beli tu mmg keperluan dan kita beli untuk guna dan kita dapat komisen sebagai bonus. yg tu boleh dikira xharam. tapi kalau barang yg kita beli tu semata2 nak cukupkan point untuk dapat komisen/bonus. yg ni boleh bawak kepada haram...

#8 mbek

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 785 posts
  • Gender:Male
  • Location:muwo
  • Interests:hehehehee
  • Kepakaran:Web Development (perl+php+mysql...)
  • Freelance:Ya

Posted 16 February 2007 - 01:07 PM

masa bercinta dulu... ada sekali awek(sekarang dah jadi bini) aku ajak dtg rumah ada makan2 katanya... aku pun dengor makan.. apa lagi.. duk bujang paham2 jer la... sekali tgk.. rupanya ada talk mak dia buat.. pasal MLM la... aku punya bengang... warning kat awek aku... kalau buat mcm tu lagi... tau la apa aku buat... hehehehhe.... sampai sekarang x berani lg dia berkata2 ttg MLM dgn aku lg... now bila dah jadi bini.. kalau mak dia buat talk or wat so eva.. dia x panggil aku pun... walaupun aku ada kat tingkat atas... hehehheheee

#9 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 16 February 2007 - 02:01 PM

mnajem,
Kau cakap diaorang bukan tak minat minta maaf banyak2 tapi aku activist open source benda2 mahal2 ni mana boleh beli.
Pastu kat cari buku pasal Richard Stallman kau suruh dia baca..

QUOTE
He has o car. "I live in a city where you don't need to have a car" He rents a room. "I don't want to own a house, I don't want to spend a lot of money. If you spend a lot of money then you're a slave of having to make money.The money then jerks you arounds and control your life!


Orang2 MLM ni diaorang tak give up punya.. kalau kau bagi reason apa pun dia orang ada list how to counter reason ko tu haha betul mnajem..

#10 ichak

    Korporal

  • Ahli
  • 88 posts

Posted 16 February 2007 - 02:32 PM

aku pernah kena promote ngan opismate aku...tensen jek...mula2 dia antar aku balik...pastu dia ajak aku gi dianye tempat...masa tu mmg aku nak dgr pon apa dia ckp...aku just nak dgr...skali dia tak ckp lg dia dh suh aku reg...hampeh betul..aku ckp la tade duit..dia ckp guna duit dia dulu...aku dh terperangkap...dh la masa tu kat stokis dia....dgn paksarela aku reg...pastu paksarela gak beli brg harga rm600 yg mmg aku tak pakai(lembut hati sgt..cis...)...adusss...nyesal betul masuk...

#11 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 16 February 2007 - 03:58 PM

aku diperkenalkan dgn MLM masa di uni dulu. ramai gak yg merobong ke Penang nak dgr talk ni. aku di jemput tapi maleh pegi. ada Pentagono..ada LCI..and mostly yg pergi talk akan join. ada sorang dua yg hati keras je tak join. sapa˛ yg tak join mmg berperang saraf gak la. kena umpat bagai. Mmg hampir˛ putus sahabat. Kami˛ yg tak masuk ni mmg jadi bahan bualan la. Lama˛..boleh la tgk kawan mana yg dah pakai merc ke..bmw ke..or yg dah berkereta mewah. Tak ada sorang pun...

#12 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 17 February 2007 - 05:45 PM

QUOTE(rizal @ Feb 16 2007, 02:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
mnajem,
Kau cakap diaorang bukan tak minat minta maaf banyak2 tapi aku activist open source benda2 mahal2 ni mana boleh beli.
Pastu kat cari buku pasal Richard Stallman kau suruh dia baca..
Orang2 MLM ni diaorang tak give up punya.. kalau kau bagi reason apa pun dia orang ada list how to counter reason ko tu haha betul mnajem..


kawan aku cucuk dia kata lebih kurang once the money working for you, ko nak keje macam NGO ke,gaji ciput,jadi bilal ke lantak ko le,duit dah banyak.

nasib dia tak tau pasal open source,kalo tak dia mesti racun,

"Ko buat software apa pun,kasi free je,bersengkang mata,lantak ko le,duit jalan je,ko tidur pun duit jalan,apa susah"

laugh.gif

#13 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 17 February 2007 - 10:32 PM

QUOTE
ISLAMIC ECONOMICS FORUM

presents


MULTI LEVEL MARKETING........HARAM??


Venue:

Experimental Hall , IIUM Main Campus ,Gombak

Time:

8.00 pm - 11.00 pm

Date:

21 FEBRUARY 2007 ,RABU

Speakers:

1) Ustaz Zaharuddin(Setiausaha Majlis Penasihat Asian Finance Bhd)

2) Assoc. Prof. Dr. Naemah Amin (Pakar Undang-Undang Konsumer ,Ahmad Ibrahim Kulliyyah of Law , IIUM)

Dianjurkan oleh:
DNT & BESC Economics and Management Sciences

Percuma..terbuka kepada semua lapisan masyarakat

sila hubungi fahmi :0126377052 untuk maklumat lanjut


http://al-ahkam.net/home/modules.php?op=mo...e&sid=15425

Edited by mnajem, 17 February 2007 - 10:33 PM.


#14 ed_thix

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 273 posts
  • Gender:Male
  • Location:Somewhere on the net..
  • Freelance:Tidak

Posted 18 February 2007 - 01:21 AM

QUOTE
aha,buku Robert Kiyosaki tu Cashflow Quadrant


ot : buku ni memang bagus heheheh

MLM == brainwashing scheme ....

#15 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 18 February 2007 - 10:03 AM

QUOTE(ed_thix @ Feb 18 2007, 01:21 AM) <{POST_SNAPBACK}>
ot : buku ni memang bagus heheheh

MLM == brainwashing scheme ....


MLM is a fallacy way to be rich if everyone is already the members.
biasanya hanya beberapa individu tertentu saja yang akan jadi kaya.dan target akan diyakinkan betapa "perlunya" mereka kepada produk pemasaran tu.

macam baru-baru ni kes pelangsing badan tu,sangat berbahaya. kalo mati bukan boleh hidup balik.

#16 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 18 February 2007 - 12:11 PM

Buku2 Robert Kiyosaki whatever ni memang bagus cuma we can't take every word of it, jadikan ultimate resource inspiration nak jadi "kaya".
Kadang2 it made sounds very easy for everyone to get rich. Dan dlm kes MLM ni idea yang semua orang members boleh jadi kaya tu memang tak boleh pakai.. betul ke?

mnajem aku suggest ko buat business model satu versi OS distribute ikut style MLM amacam?
psst.. jangan lupa invite aku jadi first downline ko hehehe

#17 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 18 February 2007 - 12:41 PM

QUOTE(rizal @ Feb 18 2007, 12:11 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Buku2 Robert Kiyosaki whatever ni memang bagus cuma we can't take every word of it, jadikan ultimate resource inspiration nak jadi "kaya".
Kadang2 it made sounds very easy for everyone to get rich. Dan dlm kes MLM ni idea yang semua orang members boleh jadi kaya tu memang tak boleh pakai.. betul ke?

mnajem aku suggest ko buat business model satu versi OS distribute ikut style MLM amacam?
psst.. jangan lupa invite aku jadi first downline ko hehehe


MLM ni kalau semua orang jadi kaya macam mustahil... since yang betul-betul kaya dapat hi achiever tu biasa keje full time,kalo dah semua orang berenti keje,sapa nak kayakan orang atasan/cari duit beli barang-barang dia yang mahal gile tu.. lagipun skim ni ada masa tepu dia.

tapi seperti biasala,takkan semua orang akan buat MLM ni.. lambat laun mereka akan keluar jugak dan kembali kepada kerja normal. atau mencari MLM yang lain & produk lain... dah terbiasa katakan.

ada plan nak guna MLM marketing plan untuk marketing buku..hehe.. boleh laku ke.
kalau jual OS guna MLM macam susah jugak nak jual tu...

biasanya tugas marketing ini ialah meyakinkan objek sasaran betapa perlunya mereka kepada produk itu,dan sebab-sebab keperluan itu dicari-cari,seolah-olah memberi "satu kesedaran" kepada objek sasaran.

dan objek sasaran yang termakan pujuk rayu si penjual,akan terpengaruh dan membeli sesuatu yang belum tentu mereka betul-betul perlukannya. bahkan,boleh didapati off the shelves dengan harga yang jauh lebih murah.

#18 iostream

    Mejar

  • Ahli Professional
  • 2,553 posts
  • Gender:Male
  • Location:Temerloh, Desa Pandan, Bukit Damansara
  • Interests:Berangan, mengalamun, berehat, makan, &amp; tidur.
  • Kepakaran:Tidak pakar dlm bidang IT, tetapi pakar dlm bidang percintaan
  • Freelance:Ya

Posted 18 February 2007 - 04:14 PM

QUOTE(lelaki@melayu.terakhir @ Feb 16 2007, 09:17 AM) <{POST_SNAPBACK}>
kalau tiba˛ ada kawan lama call kita...haa...ada la tu. sebelum ni haram tak call tetiba call. ehehe

---Yang ni memang biasa sangat; dalam kes aku, ada so-called kawan lama telefon, ajak join insurans. Hmmm.....

#19 mafiosos

    Sarjan

  • Ahli
  • 124 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:jaga kebersihan komputer
  • Freelance:Tidak

Posted 19 February 2007 - 09:05 AM

QUOTE(iostream @ Feb 18 2007, 04:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
---Yang ni memang biasa sangat; dalam kes aku, ada so-called kawan lama telefon, ajak join insurans. Hmmm.....


insurances takpe bro... banyak faedahnya.. kalau sakit ke, masuk wad ke, kena buat operation ke banyak kegunaan. especially utk org yg dah berkahwin. kalau apa2 jadi kat tgh jalan on the way pergi keje sapa tau.. malang tidak berbau..kesian bini kita at umah hutang berlambak2 sapa nak tolong.. insurance lah tolong bro.. so bagi aku my insurance rocks... hahahhaha

#20 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 19 February 2007 - 12:29 PM

QUOTE(mafiosos @ Feb 19 2007, 09:05 AM) <{POST_SNAPBACK}>
insurances takpe bro... banyak faedahnya.. kalau sakit ke, masuk wad ke, kena buat operation ke banyak kegunaan. especially utk org yg dah berkahwin. kalau apa2 jadi kat tgh jalan on the way pergi keje sapa tau.. malang tidak berbau..kesian bini kita at umah hutang berlambak2 sapa nak tolong.. insurance lah tolong bro.. so bagi aku my insurance rocks... hahahhaha


kena bandingkan polisi dulu yang mana bagus,dan mana yang longgar sebab mana tau sesak-sesak nanti anak nak sekolah ke sakit ke. almaklumla,macam abang aku dia jadikan polisi insurans dia ala KWSP sekaligus perlindungan diri sebab dia guna option pencen dalam gomen(dulu penah ada option pencen saja,atau KWSP saja).

someone gave me this link.. sila la baca...
http://www.zaharuddin.net/v1/index.php?opt...2&Itemid=72

Edited by mnajem, 19 February 2007 - 12:40 PM.


#21 iostream

    Mejar

  • Ahli Professional
  • 2,553 posts
  • Gender:Male
  • Location:Temerloh, Desa Pandan, Bukit Damansara
  • Interests:Berangan, mengalamun, berehat, makan, &amp; tidur.
  • Kepakaran:Tidak pakar dlm bidang IT, tetapi pakar dlm bidang percintaan
  • Freelance:Ya

Posted 20 February 2007 - 06:25 PM

QUOTE(mafiosos @ Feb 19 2007, 09:05 AM) <{POST_SNAPBACK}>
insurances takpe bro... banyak faedahnya.. kalau sakit ke, masuk wad ke, kena buat operation ke banyak kegunaan. especially utk org yg dah berkahwin. kalau apa2 jadi kat tgh jalan on the way pergi keje sapa tau.. malang tidak berbau..kesian bini kita at umah hutang berlambak2 sapa nak tolong.. insurance lah tolong bro.. so bagi aku my insurance rocks... hahahhaha

---Ya, aku faham. Insurans memang sangat penting dalam kehidupan moden sekarang. Cuma point aku adalah; seorang "kawan lama" contact aku untuk ajak aku join insurans,yang mana beliau adalah ejen insurans tersebut.

#22 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 20 February 2007 - 08:50 PM

QUOTE(mnajem @ Feb 16 2007, 08:38 AM) <{POST_SNAPBACK}>
salam,

aku rasa aku sampai tahap bosan bila dok ngan kawan kat kedai mamak,tiba-tiba dia buka optivon la,nutrition food lain la etc.
satu aku kena spend masa sebab dah kawan.


kedua aku rasa bosan sebab aku tak minat!(at least for the mean time).

aku tengok kebanyakan nutrition food dari MLM ni harganya consider mahal melampau,lepas tu kena maintain pembelian bulanan untuk maintain PV,say dalam RM150 sebulan. lepas tu dapat "rebate" dalam RM10 (well,ikutkan RM140 je la kan,psiko betul).

memang diorang tunjuk individu-individu yang berjaya,"keunikan" skim diorang tu..

but then... apa pendapat korang pasal MLM ni.

kawan aku siap bawak buku Robert Kiyosaki yang tulis Rich Dad Poor Dad tu.. cuma buku yang lagi advance.



yaaa betul...
thn 1998-1999 jadi student... selalu lepak satu kedai makan, n baik2 dgn brother ni... kira rapat... selalu borak2, gurau, lawak2...
then kedai tu tutup...so lost contact...

thn 2002 jumpa brother tu semula...
seronok la kan dpt jumpa kawan lama...lepak kedai mamak... belum sempat borak panjang, dia bukak cerita MLM... mintak no phone... then lps tu kalau teserempak ke...apa ke...tak ada topik lain, mesti tanya bila nak join, bila kita kata takmau atau diam jer... cerita ttg untung kalau join.. bla..bla... sampai nak datang ofis nak cerita... no telefon yg diberi.. bukan call utk tanya khabar... ajak lepak...tp call utk terus promote..kalau boleh mcm nak 'paksa' kita join... last2 bosan.. tak layan...



so... kat sini bukanlah nak kutuk atau merendahkan org yg 'aktif' dlm MLM.. cuma kadang2 kita kena juga perhatikan pada siapa kita nak promote... kalau dia kawan rapat... kawan yg kita selalu lepak borak2... so jgn la setiap kali jumpa nak cerita MLM kita saja.. nanti org bosan...

kalau kawan kita tu mmg tak minat, jgn terus terusan promote sampai nampak mcm kita ni menekan dia...tiap kali jumpa kena promote...

n kalau kawan kita tu mmg minat.. maybe 5 kali sehari jumpa lepak cerita ttg MLM pun tak ada masalah... sebab sama2 minat... tp mcm mana dgn yg tak minat... akhirnya..silap2 kawan yg dulu rapat...jadi hilang minat nak rapat lagi dgn kita...

so berpada padalah dgn MLM... dah byk kawan lari sbb MLM... biggrin.gif

#23 kaklie78

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Female
  • Location:selangor
  • Freelance:Tidak

Posted 21 February 2007 - 11:05 AM

MLM....

kawan baik pun boleh jadi tak baik sebab MLM nih.....

sebabnya... org yg promote MLM tu tak sporting...... takkan tiap kali tepon nak cite MLM kan?????

bila dia dah berjaya..... sibuk lak kata "tu la ko... tak nak masuk MLM mcm aku, kalau tak mesti ko dah kaya dah..."

rezeki ade dimana2 takkan nak kaya kena masuk MLM je kot.... byk lagi cara lain nak kaya.


last2 dah dekat 3 tahun tak dengar kabar..... puncanya.... kita tak nak join MLM under dia...

huhuhuhuhu huh.gif huh.gif

#24 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 21 February 2007 - 12:54 PM

it's all about MONEY,does it?
kite mengukur kesenangan itu dengan nilaian ringgit,sampai putus kawan.

dah masuk kes taksub tu,susah la.. macam aku,kawan dok promote swisscash,aku kata for the mean time aku TAK NAK,dia dok racun-racun,kutuk-kutuk aku sebab jaga sangat "pelaburan"... konon macam aku ni ortodoks,konservatif, sebab "Islamic". kalo ko boleh jawab kat kubur kang duit yang ko makan tu takpela,masalahnya adakah dia boleh "backing" bila dah masuk kubur nanti.

last-last aku bengang,YM dia aku tak layan dah. tak reti nak respek pendirian orang.

at least,for the mean time,Swisscash,MLM,no matter how lure"able" they are,is not my concern.

#25 ichak

    Korporal

  • Ahli
  • 88 posts

Posted 21 February 2007 - 01:47 PM

yup...diaorg bukannya takleh promote...promote skali dh la...kalo org tanak...jgn la paksa...kalo org tu nak...sure dia dtg cari kita...

#26 edrule_3003

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 18 posts
  • Kepakaran:Computer Science
  • Freelance:Tidak

Posted 21 February 2007 - 02:11 PM

aku pun slalu dgr sal MLM ni..
masa kat U ,lagi la slalu dgr..
kwn2 pun,ramai yg join..
aku pun ada gak join..
ksudahn nye hampeh..
tp aku tak kata MLM ni tak boleh dapat untung..
tgk org jugak..
kalo hangat2 taik ayam,mmgla hampeh sudahnye..
mula2 masuk je rajin nak cari downline..
untung tak balik modal,da stop..
kalau org tu rajin&tak de keja lain,bolehla dapat untung berganda..
yg penting,kena kuat smangat,sabar & kna byk melabur la..

#27 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 21 February 2007 - 02:24 PM

Exposure aku dengan MLM ni sejak kecik lagi,pasal mak aku bagi makan vitamins supplements and beli produk2 untuk household use. Masa tuh,aku tak tau pun MLM,cuma tau nama brand jek.

Bila aku start weightlifting and belajar pasal nutrition dari magazine (Muscle and Fitness,sebelum zaman internet),dieting,exercise etc,aku mula minat dengan supplements pasal dah paham tentang kegunaan vitamin dalam exercise etc dan menguatkan antibodi serta mengelakan penyakit.

Dah keje,dah mula ada duit sendiri,aku invested in my vitamins and supplements,mostly off the counter. Lama2 bila buat kajian tentang beza vitamin dan supplement organic dan synthetic,dari situ aku mula cari produk2 yg memenuhi keperluan. Dan start dari situ aku join MLM.

Join bukan sebab kawan ajak,or pasal fikir,MLM itu jelah cara nak kaya...tetapi pasal paham kepentingan supplementation dalam diet seharian.

Aku dah baca buku2 Robert T. Kiyosaki dan memang Robert ada menyentuh tentang Network Marketing. Jadi,aku mengambil keputusan untuk 'promote',dari ordinary user,try nak promote. Susah jugak,pasal ramai yang tidak faham atau tidak minat. Tapi,aku still gunakan produk2 pasal produk2 dia mmg terbukti...bukan main2 cakap2...tapi baca journal Sports Science Medical journal dan white papers etc.

Ramai yg join MLM ni,bukan kerana memahami produk,atau memahami tentang sains kesihatan. Tetapi mereka join MLM kerena objektif mereka hanya $$$. Mereka sendiri ada yang tidak mempercayai produk2 yg dijaja...atau tidak menggunakan langsung. Contoh: Ada yang menjual produk2 kesihatan mengurus badan...tapi badan sendiri 'obese' atau menghisap rokok. Ojektif mereka hanyalah untuk mengumpul berapa ramai ahli dan points dan mengharapkan suatu hari nanti mereka akan menjadi jutawan seperti profil2 upline mereka.

Masa dan $$$ dihabiskan...dari membeli produk yang tidak digunakan sendiri,membuat home meeting,menghadiri meeting,dan paling teruk...mengorbankan persahabatan...seperti cerita2 diatas. Dan akhirnya,semuanya akan lenyap apabila mereka merasai tiadanya kejayaan.

Tidak lama selepas itu,ada kompeni MLM lain,dijanjikan bonus lebih lumayan,mereka join balik dan the vicious cycle starts all over.

Mcm mnajem cakap,taksub. Bila dah taksub...high...naik shiekh...in the zone...theres no stopping them. Memang bagus...its a drive...it fuels your effort...BUT...you become senseless and impractical. Ada yang sampai bergaduh atau bertengkar dengan sedara mara .. putus sahabat.

Ada sesetengah MLM ni...objektif mereka hanya MOVE the PRODUCTS...INCREASE POINTS. Hilangnya konsep...people's touch...atau soft skills. Ini antara satu criteria selain produk...yang anda perlu menilai sebelum melibatkan diri dengan satu2 syarikat MLM. Sepatutnya,MLM ini mempunyai approach customer-friendly kerana MLM ini selalu dikaitkan dengan family business or business of people. Tapi kalau dah asyik nak push-product dan meramaikan downline...sehingga memutuskan silaturahim,dimanakah perginya konsep customer-friendly?

MLM tidak salah,tidak haram...ada yang memang legit business. Peruncitan seharian2 kita adalah MLM juga,cuma berlainan konsep. Dari nelayan,ke peraih...ke pemborong...dan kat pasar malam...berapa banyak level tuh? Sapa paling kaya...Pemborong!!!!

Antara critiria yang anda perlu nilai untuk diri anda sebelum anda melibatkan diri:

1. Apakah objektif anda selain $$$ dan kehidupan ala Rich & Famous?
2. Adakah anda sendiri mempercayai produk2 yang anda akan jual/promote - sudahkan anda verify fakta2...seperti kajian2...dalam Health Journal etc
3. Adakah anda tetap akan menggunakan produk2 walaupun tiada seorang yang akan menyertai anda...sebagai downline?

Antara critiria yang anda perlu nilai untuk syarikat MLM sebelum menyertai mereka:
1. Adakah mereka ini memasarkan produk atau hanya meraih keuntungan dari mendapat downline?
2. Sudah berapa lama syarikat ini berada dalam pasaran,apakah modal berbayar mereka? Adakah mereka 'listed' company...BSKL,NYSE etc. Takut2 syarikat 'fly-by-nite'.
3. Adakah produk mereka selamat digunakan...dimana mereka 'test' produk mereka...piawian antarabangsa? Research paper...journal...etc. Amat penting,kerana kalau produk yang anda gunakan adalah merbahaya,dan anda pula promote kat orang lain!
4. Sistem bonus yang dibayar,adakah ia membayar bonus jualan produk atau bonus dari ahli baru yang kita sertakan?
5. Start-up cost? Adakah start-up cost atau kos untuk menyertainya tinggi? Sesetengah syarikat,oleh kerana mereka sendiri tahu bahawa syarikat mereka tidak dapat bertahan lama dan produk mereka tidak berkualiti,mereka akan 'FRONT LOAD' - menyuruh ahli baru membeli produk2 sehingga ratusan hingga ribuan ringgit. Sebabnya,kalau anda ubah fikiran anda..atau gagal...mereka sudah pun untung dari anda.
6. Bolehkan anda mendapat 'refund' dari start-up cost jika anda bercadang tidak mahu melakukan business MLM mereka? Sesetengah kompeni MLM yang berwibawa memberi tempoh sehingga 12 bulan untuk anda mendapat balik modal jika anda tukar fikiran.
7. Bolehkan anda mendapat 'refund' dari produk2 yang anda telah beli? Sesetengah kompeni MLM yang berwibawa mempunyai konsep 'No questions ask' dan anda boleh menukar produk lain atau mendapat wang kembali.

Jadi fikirkan masak2. Sebelum anda pegi mencanang tentang gaya hidup sihat dan produk2 kesihatan dengan orang lain,cermin2 diri anda dahulu. Anda sendiri sihat? Memahami isu2 kesihatan?

#28 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 21 February 2007 - 02:26 PM

QUOTE(mnajem @ Feb 21 2007, 12:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
it's all about MONEY,does it?
kite mengukur kesenangan itu dengan nilaian ringgit,sampai putus kawan.

dah masuk kes taksub tu,susah la.. macam aku,kawan dok promote swisscash,aku kata for the mean time aku TAK NAK,dia dok racun-racun,kutuk-kutuk aku sebab jaga sangat "pelaburan"... konon macam aku ni ortodoks,konservatif, sebab "Islamic". kalo ko boleh jawab kat kubur kang duit yang ko makan tu takpela,masalahnya adakah dia boleh "backing" bila dah masuk kubur nanti.

last-last aku bengang,YM dia aku tak layan dah. tak reti nak respek pendirian orang.

at least,for the mean time,Swisscash,MLM,no matter how lure"able" they are,is not my concern.


emm..tu lah.tak pasal2 dah putus kawan.aku pun ada gak kes putus kawan sbb MLM nih...
then ada gak kes awek cari aku.hehe..

tersebutlah kisah,aku minat giler kata ada sorang awek ni,masa dip dulu lah..awek ni pun tau aku syok kat dia,tp alih2 dia pi amik pakwe yg 2kali ganda lagi ensem dari aku.hehe.so,aku pun bawak diri..hehe..

tiba2 akhir tahun lepas,dia call aku (setelah hampir 5 tahun tak contact).terkejutlah aku plus excited.hehe.yer lah,aku pun single lagi,so tetiba awek yg aku duk admirer tu contact aku balik,sape tak excited?then aku agak dlm hati mesti dia clash dgn balak dia then carik aku balik..cewwah. hehe..

sembang tanya khabar 5 minit,tanya kerja kat mana & bla2..then baru lah dia masuk jarum dia.."Nixk pernah dengar tak pasal satu product yg bagus nih,Omega Trend namanya,daftar dia murah jer,kalau dapat cari org,leh untung,buat sayap kiri kanan,bla..bla..bla..."

Aku terkebil2 dgr...

dgn frust nya aku jawab..
"Saya dah masuk Omega Trend tu masa bln pertama dilancarkan lagi.sorry yer.awak lambat sangat.."
pastu aku letak tepon..tipu sunat tak pasal2...frust nunggeng pun ada sbb ingatkan awek tu carik balik aku/nak approach aku(pasan skit.hehe),rupanya carik aku nak duit aku..huh..Sanggup dia carik balik no phone aku,mentang2 aku pernah minat kat dia satu tika dulu,so dia ingat dgn mudahnya aku layu n join dia masuk MLM.siaaann kat dia..dan siaann kat aku sbb perasan sgt.huh! biggrin.gif

#29 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 21 February 2007 - 02:34 PM

Ooooo nixk...that hurts...the girl is really 'ICE COLD'. cool.gif
But sometimes,I just give these people the benefit of the doubt...since dia mesti nak belanja minum.
Dah puas2 explain...say 'I'll think about it...' or straight face,cakap...'Not interested'.
Aku sometimes buat mcm tuh...hehehe...for a free drink or lunch...hahahaha.

But seriously everybody,if you want to join...it has to be beyond money...and check the products. Supplements are consumable product. If it is unsafe for consumption, or there is no scientific proof to the claim..ie...makan vitamin or produk ni..garenti...boleh 'gagah di ranjang sepanjang malam' tongue.gif ... then...just ignore it. How to spot a dubious product or company is when they make this silly claims in the beginning.

#30 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 21 February 2007 - 03:30 PM

nixk,ko tak reti manipulate peluang. MLM tu just a door to your destiny.-the girl
malangnya ko tak nampak tu satu peluang,sebaliknya satu threat pada poket ko. hahaha.

aha,aku baru beli "Dewan Ekonomi" - i guess Feb/Mac 2007,ada artikel pasal MLM.. nice article. korang nak,kena la cari D.Ekonomi ni... rare juga magazine ni.hehe.

dulu masa kecik Dewan Pelajar, lepas tu Dewan Siswa,Kosmik.. skang Dewan Ekonomi...
aku berevolusi dengan majalah DBP ni nampaknya..

laugh.gif

#31 dotCOM

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 8 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 21 February 2007 - 05:07 PM

kalau kekawan yg bertahun2 lost contact
tetiba ada hajat dan beria-ria nak jumpa kita
pasal MLM la tu
tak pun insurans!

#32 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 21 February 2007 - 05:12 PM

Dengar jek,masuk telinga kanan,keluar telinga kiri.
Janji dia bayar kan makan dan minum. laugh.gif

Tapi insurans tuh...bagus jugak pasal ada orang approach kita bagi kesedaran,pasal unlike vitamins and minerals yang di promotekan oleh orang MLM..ianya dengan mudahnya boleh diperolehi di farmasi tetapi ...insurance tidak dijual di farmasi dan berapa ramai kita yang atas kesedaran sendiri mengetahui produk2 insurans yang sesuai,tanggungan risiko kita dan keluarga etc. Tak ramai pulak yang sanggup nak pegi sendiri ke syarikat2 insurans Takaful,ING,Pru,Allianz,AmAssurance etc (bukan agensi,tetapi syarikat insurans/takaful) dah bertanyakan tentang insurans kerana ...pasal masing2 'sibuk laugh.gif '.
Kalau ada insurans pun,yang diberi oleh majikan.

#33 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 21 February 2007 - 05:18 PM

QUOTE(Jagermeist @ Feb 21 2007, 05:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Tapi insurans tuh...bagus jugak pasal ada orang approach kita bagi kesedaran,pasal unlike vitamins and minerals yang di promotekan oleh orang MLM..ianya dengan mudahnya boleh diperolehi di farmasi tetapi ...insurance tidak dijual di farmasi dan berapa ramai kita yang atas kesedaran sendiri mengetahui produk2 insurans yang sesuai,tanggungan risiko kita dan keluarga etc. Tak ramai pulak yang sanggup nak pegi sendiri ke syarikat2 insurans Takaful,ING,Pru,Allianz,AmAssurance etc (bukan agensi,tetapi syarikat insurans/takaful) dah bertanyakan tentang insurans kerana ...pasal masing2 'sibuk laugh.gif '.
Kalau ada insurans pun,yang diberi oleh majikan.


Bro Jagermeist,bro ni org insurance yer? tongue.gif

p/s: lain macam jer bunyi duk defend org insurance nih!hikhik laugh.gif

#34 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 21 February 2007 - 05:26 PM

Tak...aku bukan orang insurance. Tuh mnajem - takaful.
Dulu aku keje insurance kompeni and dapat tengok statistik dari LIAM (Life Insurance Association Malaysia)...
breakdown antara kaum...Melayu Cina dan India. Aku tengok penetration rate untuk insurans/takaful hayat,am amat
kecik...tak ramai orang Melayu Islam ada insurans hayat ataupun am...kereta tuh mmg wajib. Ini yang disuruh beli
atas inisiatif sendiri. Bangsa Cina yang paling banyak membeli insurans,dari anak itu lahir kebumi,dah dibelikan insurans cum study trust fund.

Ada sorang lecturer aku dulu pun insurance agent,dia takde la promote insurance dia dekat student,cuma dia cerita tentang kepentingan insurance,risk management etc etc dan 'mulia' orang yang jual insurance ni pasal bila bencana berlaku,orang yang ada polisi Alhamdulillah covered,kalau di meninggal,ada la $$$ untuk anak bini dia,boleh langsaikan hutang.

Banding dengan MLM yang jual produk2 kesihatan,the very least insurans ni satu perkhidmatan yang berguna apabila kita amat memerlukan,dibeli apabila kita tidak memerlukannya,dan tidak boleh dibeli apabila kita sudah ditimpa musibah.

#35 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 21 February 2007 - 05:50 PM

insurans ni lain.. bagi aku ia satu keperluan jugak.. kalau ada tanggungan.
cuma kena rancang betul-betul,sebab ada skim yang tak fleksible,once ko apply pada certain amount of pampasan,ko kena commit nilai bulanan tu...

tapi kalau bujang lagi aku rasa insurans ni boleh tangguh dulu,kalau nak ambik pun try apply plan yang fleksibel. ada plan yang kaku,kalau bujang lagi gaji ciput lagi,of course la tak sanggup ambik RM100 per month.. kalau RM20-RM30 tu larat la kan. but then,kalau untuk skim 30 tahun,gaji pun meningkat,sure nak plan yang lagi fleksibel.

kalau dapat perlindungan berkelompok lagi bagus..but then kena hati-hati & teliti sebab takaful ni jangka panjang. don't waste money for rush.

and,at the end,utk kes takaful,ko boleh dapat,gunakan balik "saving" tu. in fact,contohnya macam takaful ikhlas dulu,dari "saving" ko tu boleh keluarkan dan dalam masa yang sama perlindungan takaful tetap berjalan.

cuma dia takde "tangible" produk macam MLM smile.gif

dan kalau MLM ni, dia ala-ala sistem al "menutup pintu ekonomi dari jenama lain",macam satu koloni masyarakat yang terisolated. contoh macam sesetengah MLM jual Jus Buah harga tak masuk akal,sabun pun mahal. baik beli kat kedai runcit luar.

aku dulu try gak jual DXN,last-last pakai sendrik. tapi kopi dia tak sedap sangat.ganoderma.

mak aku yang rajin jual,hehe. orang kampung ramai cari barang kat rumah aku... keke.

#36 ichak

    Korporal

  • Ahli
  • 88 posts

Posted 21 February 2007 - 06:02 PM

dah try kopi radix?ramai org ckp bgs minum...aku jd ahli sbb aku tgk nenek aku slalu beli brg HPA...pastu aku suh nenek aku guna nama aku masa beli brg(kalo tak dia guna nama kakak aku...aku downline kakak aku tongue.gif)...ekekekek...brg mmg mahal sket la...biasa la MLM...ubat gigi rm5...kalo colgate leh dpt 2 rm6...ehehehe...tp ubat gigi mu'min mahal gak...rm5...baik beli safi...tongue.gif

#37 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 21 February 2007 - 06:09 PM

dia kena buat calculation macam ni.

beli barang mahal-(rebate kalau ada)=net price

sebab setengah2 MLM, ada kasi cheque rebate untuk point masing-masing

#38 ichak

    Korporal

  • Ahli
  • 88 posts

Posted 22 February 2007 - 09:38 AM

aah...mmg ada dpt voucher...beli brg rm100 baru dpt rm5 voucher...hehehe..sket giler...dia ikut PV apa tah...

#39 kenzo

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 33 posts
  • Location:Penang
  • Freelance:Tidak

Posted 24 February 2007 - 09:36 PM

cakap pasal reward, teringat aku baru calculate point kat caltex. aku belanje dekat 5-6 ribu dah! boleh claim setakat ni hanya 2 carton ice lemon tea dry.gif cisss

#40 root

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 2,093 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perantauan Jalur Lebar Tanpa Wayar.
  • Interests:Komputer dan membaca
  • Kepakaran:./configure && make && make install
  • Freelance:Tidak

Posted 16 March 2007 - 05:24 PM

Petikan dari forum yang saya jumpa dari Internet.
MLM = Member losing Money
dan kadang-kadang
MLM = Member Losing Member

Kedua-duanya ada kebenarannya jugak smile.gif.

Mula-mula, saya pernah jadi ahli salah satu syarikat MLM terkenal, yuran tahunan dibayar oleh member yang nak sponsor saya. Ok, takpa. Lepas tu tiap-tiap minggu dengar taklimat 'brainwash/motivasi' dari ahli kelas 'berlian'. Memang betul, dia ada kete besar (Mercedes Benz), rumah bungalow sendiri, dan memang nampak berjaya. Yela sebelum tu, dia bawak moto saja, bertahun-tahun jugak nak sampai ketahap dia sekarang tu. Mmmm.. tak pa. Bagus memang ada peningkatan dalam taraf hidup dia. Kemudia dia kasi pinjam kaset-kaset 'motivasi/brainwash' mengenai 'Freedom' atau kebebasan dalam perniagaan ini. Kebebasan dari hutang, kebebasan masa lapang, itu dan ini. Mmm.. memang nampak menarik. Kemudian dapat majalah bulanan, cantik paparan muka depan mereka yang berjaya. Banyak gambar ahli yang berjaya berdiri megah depan kereta mewah mereka... Bagus, ... ada yang berjaya ye...

Tapi, untuk sampai ketahap tu, anda kena KORBANkan 'FREEDOM' anda terlebih dahulu, cari pembeli/ahli dan jual sebanyak yang mungkin. Memang betulah tu, mana ada duit datang bergolek. Setelah beberapa lama, saya dapat dunia MLM ini tidak serasi dengan jiwa saya. Kalau saya belajar bagus-bagus, dan buat perniagaan sendiri, saya pun boleh mendapat kemewahan jugak, mungkin lebih apa yang dia miliki. Oleh kerana saya tidak mempunyai jiwa perniagaan dan 'wang' , maka saya pilih makan gaji saja sampai hari ini smile.gif

Kemudian, saya dapat keje parttime buat sistem 'auto-pay' bagi menguruskan skim piramid... Dekat 1000 orang masuk, dan dekat RM 1 juga dalam duit kutipan. 2 minggu buat develop benda tu, keluar akhbar, syarikat tu kena serbu oleh jabatan kerajaan. Tapi, saya cakap skim piramid, seperti herbslink, uptrend, ini takan kemana. Duit akan masuk kalau anda rajin, kalau anda berenti, duit pun berenti jugak lah... Masalahnya orang laun yang termakan dengan janji-janji dan cite-cite kejayaan, pasti terperangkap... Jadi awaslah.... Masuk ASN/ASB lagi bagus, GERENTI dapat pulangan yang baik.

#41 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 16 March 2007 - 05:33 PM

If it's too good to be true, it's always too good to be true.

#42 Helmi 0mar

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 553 posts
  • Gender:Male
  • Location:shah alam
  • Interests:tgk tv
  • Kepakaran:ym
  • Freelance:Tidak

Posted 16 March 2007 - 05:57 PM

The truth is out there.. think & find it..

#43 sothye

    Kadet

  • Ahli
  • 15 posts
  • Gender:Male
  • Location:Puchong
  • Kepakaran:PHP,C#,VB
  • Freelance:Ya

Posted 16 March 2007 - 05:57 PM

aku stuju dgn Jagermeist, skrg ni MLM mcm dah terlalu money-oriented. product2 kabur, dan semuanya berlumba2 nak tunjukkan yg pakej MLM depa ni 'halal', legal (bring in govt ppl), dan better than the rest. Tapi bile tengok apa produk, hampeh...

Haritu, member aku promote produk Uptrend. Aku pun tak paham sgt. Bila tanya, ecommerce. Pastu bukak kedai, ikut pakej pulak. Ada kedai mahal, kedah murah. Byk kedai, untung lebih. mcam main2 je. So, apa yg jualnye? mmm, ntahlah... Tapi sbb awal2 lagi aku mmg tak minat dgn MLM ni, dan pergi pun sbb nak dapat makan pree (jaga hati kawan) ;-)

Bottom line is, Rezki Allah bagi bukan hanya material, tapi dari semua segi. Masa, peace of mind, tu semua rezki Allah. Kalau kita taksub pada material, maka jawablah nanti ....

#44 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 24 March 2007 - 04:34 AM

guys jgn salah faham..... dari segi konsep tak semua MLM sama......
kalau ayat dia "masuk tak payah jual barang, cari orang, senang kan?", yg tu kena hati2...dan marketing plan jenis binary pun kena hati2...

Direct Selling Member List (Syarikat yang betul2 menjalankan perniagaan direct selling / MLM)

what is direct selling

what is pyramid selling

#45 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 24 March 2007 - 08:20 AM

ha tanya T2 la dia praktis MLM.
agak-agak lapang, ko kena perjelaskan isu-isu yang diperbincangkan dalam ni,betul tidaknya.

#46 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 12 April 2007 - 04:28 AM

something to share...

QUOTE
Elak MLM berunsur subahat
Oleh: SITI AINIZA KAMSARI

CORAK perniagaan biasa memerlukan perkhidmatan wholeseller (jual secara pukal) bagi membekalkan barangan kepada retailer atau peruncit yang kemudian akan terus menjual produk tersebut kepada para pelanggan.

Di bawah MLM pula, sesebuah syarikat pengeluar melantik ejen pengedar untuk menjual barang atau produk tersebut terus kepada pelanggan. Pelanggan menikmati harga kilang apabila membeli produk tersebut.

Namun, Pensyarah di Jabatan Fiqh dan Usul Fiqh, Kuliyyah Ilmu Wahyu, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Gombak, Wan Rumaizi Wan Husin berkata, ejen pengedar tidak akan mampu untuk memasarkannya seorang diri.

“Melainkan dia terpaksa melantik ‘kaki’ di bawahnya atau lebih dikenali sebagai downline bagi membantunya memasarkan produk,” katanya.

Peringkat pertama atau level pertama yang dilantik itu akan diberi ganjaran tambahan jika dapat menjual produk tersebut kepada para pelanggan.

“Ganjaran di sini sama ada yang berbentuk mata markah atau ganjaran poin yang dikumpulkan, hadiah-hadiah (kenderaan, rumah, pakej pelancongan dan sebagainya), wang ringgit atau produk jualan secara percuma,” katanya.

Peringkat pertama yang dilantik perlu membuat pembayaran pendaftaran atau terpaksa membeli set produk permulaan. Lazimnya mereka akan berusaha untuk menjual produk tersebut.

“Mereka cuba merebut ganjaran-ganjaran yang ditawarkan sehinggalah di satu peringkat mereka sendiri akan melantik downline seterusnya untuk membantu membuka pasaran dengan lebih luas.

“Lebih banyak produk yang dijual akan memberi banyak keuntungan kepada semua yang terlibat,” katanya,

Perniagaan seperti ini, kata Wan Rumaizi, berdaftar di bawah Akta Jualan Langsung (AJL) Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna sebagai badan yang memantau pergerakan atau operasi syarikat-syarikat yang berteraskan MLM.

“Jika dibuka laman web kementerian itu, kita akan dapati senarai syarikat MLM yang mematuhi semua peraturan jualan langsung.

“Maklumat itu saja sudah boleh membantu orang ramai menentukan yang mana satu syarikat MLM yang dibenarkan sebelum mereka menyertainya.

“MLM akan disenarai hitam apabila pihak kementerian mendapati mereka beroperasi secara skim piramid atau binari,” katanya.

Wan Rumaizi berkata, pernahkah para peserta MLM bertanya adakah perniagaan MLM mematuhi kehendak syarak? Lebih-lebih lagi pihak syarikat itu sendiri?

Jika syarikat itu benar-benar mematuhi peraturan jualan langsung atau mengikut kaedah MLM yang sebenar, Islam menerima bentuk perniagaan seperti itu dan mengkategorikannya sebagai harus.

“Tetapi yang lebih dikhuatiri apabila di atas kertas syarikat itu merupakan syarikat jualan langsung MLM tetapi secara operasi mereka menggunakan teknik Skim Piramid.

“Jika berlaku keadaan seperti ini tidak sesiapa yang mengetahui hatta pihak kementerian sendiri,” katanya.

Isunya timbul apabila seorang ejen pengedar tidak lagi ‘berniaga’ kecuali membekalkan produk dan hanya mengutip ganjaran.

“Downline dikerah untuk mencari, menaja atau menambahkan downline yang sedia ada tanpa perlu membuat tumpuan terhadap jualan produk itu sendiri,” katanya.

Wan Rumaizi mendapati ketika perniagaan jualan langsung diperkenalkan pada akhir tahun 1990-an, kebanyakan syarikat pada masa itu benar-benar mematuhi peraturan.

“Malah mereka begitu menekankan mutu atau kualiti produk supaya ia menjadi produk yang berprestij dan tidak didapati dalam pasaran biasa,” katanya.

Tetapi sejak kebelakangan ini beliau mendapati produk barangan itu hanya sebagai syarat untuk mendapatkan AJL.

“Yang lebih menjadi tumpuan adalah usaha menambahkan downline hingga kepada jumlah yang tidak dihad, dikawal atau infiniti,” katanya.

Ini yang menyebabkan ada ‘kepala’ yang melarikan diri apabila sebegitu banyak deposit dapat dikaut,” katanya.

Ia membawa kepada fenomena sejenis lagi bentuk perniagaan yang diuar-uarkan sebagai hibrid daripada perniagaan MLM dan e-dagang. Ada yang menggunakan istilah e-wallet.

Menurut Wan Rumaizi, perniagaan seperti itu tidak lebih satu penjenamaan semula daripada beberapa aktiviti perniagaan yang sama sebelum ini.

“Dahulu kita ada Skim Cepat Kaya, Labu Peram, Pak Man Telo dan sebagainya. Skim itu tidak ada bezanya dengan skim yang ada sekarang.

“Semuanya berselindung di sebalik menggunakan Sistem Piramid yang diisytiharkan ‘haram’ oleh pihak Kementerian,” katanya.

Apakah kesan sistem downline?

“Istilahnya sama seperti kita dikehendaki membeli seekor burung tetapi burung itu masih lagi terbang di udara. Atau membeli ikan, tapi ikan itu masih belum ditangkap, masih di laut atau di kolam ternakan.

“Saya dapati tiada apa yang diniagakan oleh pengusaha-pengusaha ini,” tegasnya.

Wan Rumaizi membuat kesimpulan bahawa perniagaan itu tanpa disedari mempunyai unsur atau elemen gharar (penipuan) di dalamnya.

“Jadi bagaimana Islam dapat membenarkan perniagaan seperti itu dilakukan?” katanya.

Wan Rumaizi berkata, MLM yang mirip kepada Skim Piramid wajar mendapat perhatian pihak berkuasa agama.

“Kita memerlukan satu pendirian yang segera dan tegas daripada Majlis Fatwa Kebangsaan bagi menentukan status sebenar perniagaan MLM,” katanya.

Ramai umat Islam turut terpengaruh dan terlibat dalam perniagaan itu apabila mereka diberitahu si polan-si polan tokoh agama turut terlibat dalam perniagaan tersebut.

“Adakah ini sudah cukup untuk memberi justifikasi kepada umat Islam melibatkan diri mereka dalam bisnes yang meragukan itu,” katanya.

Wan Rumaizi percaya MLM versi Skim Piramid itu bukan satu persoalan yang rumit atau furuk dalam perundangan Islam.

“Ini hanyalah satu persoalan yang begitu asas. Iaitu apabila tidak ada sebarang produk atau perkhidmatan spesifik yang ditawarkan, Islam tidak dapat mengenal pasti ia merupakan satu bentuk perniagaan yang dibenarkan.

“Berusaha untuk mencari tajaan atau downline bukan satu kegiatan ekonomi yang sihat,” katanya.

Beliau berharap pengusaha atau syarikat MLM tidak mengambil kesempatan dengan cara yang tidak sihat untuk menarik masyarakat menambah pendapatan mereka.

“Secara keseluruhan MLM boleh diharuskan dalam Islam jika mereka tidak menyalah guna prinsip al Jua’lah (reward system).

“Tetapi jika perniagaan itu bukan satu pergerakan produk dari peringkat ia dikeluarkan di kilang yang akhirnya sampai kepada pengguna, maka tentunya ia boleh dihukumkan haram,” ujar Wan Rumaizi.


p/s nilai-nilai murni yg terdapat dalam perniagaan jenis ni mmg banyak dan hampir sama dengan perniagaan jenis konvensional.

#47 Dr. Mashirit

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 30 posts
  • Kepakaran:CCNA, mcm2 lg yg tak bertauliah
  • Freelance:Ya

Posted 12 April 2007 - 05:05 AM

fyi.....aku copy dr forum lain...

GEMPAR!!!!

aku visit web ust zaharuddin abd rahman (www.zaharuddin.com) dan dapati senarai penuh nama skim2 pelaburan internet yang haram..

Mufti perak pun dah kata haram rupanya. Segera semak pelaburan yang kita sertai ada atau tidak dalam senarai. dah lama aku tunggu senarai gini, keluar juga..

-------------------------------------------------------------------------------------

Senarai Pelaburan Internet Yang
Tidak Sah & Bukti Kepalsuan?

Oleh

Ust Zaharuddin Abd Rahman

Tulisan ringkas ini masih berkisar dalam topic pelaburan melalui internet. Kalau sebelum ini saya mendedahkan perihal haramnya transaksi dan keuntungan dari pelaburan-pelaburan yang telah saya ulas di web saya ini. Rupa-rupanya kebanyakkan syarikat-syarikat dan web yang menguruskan pelaburan ini juga telah di senaraikan dalam senarai berjaga-jaga dan tidak menurut undang-undang pelaburan Malaysia. Malah pelaburan di dalamnya juga adalah ditegah oleh Badan Pengawal Kepentingan Pelabur dan aktiviti Pelaburan Malaysia iaitu Suruhanjaya Sekuriti.

Sila baca nota ringkas dari Suruhanjaya Sekuriti di bawah dan juga senarai nama-nama pelaburan yang tidak sah di sisi undang-undang Malaysia.

Amat jelas lagi bersuluh kesalahan mereka ini. Justeru adalah harus mana-mana orang yang didapati mengempen dan mengajak orang ramai memasuki skim haram ini dilaporkan kepada SC untuk tindakan selanjutnya.

Justeru, mana-mana nama syarikat dan skim yang terdapat dalam list ini, tiada gunanya saya membantu mengkajinya dari sudut Shariah kerana jika sudut undang-undang pun telah tidak lulus, maka dari sudut Shariah sudah tentu lebih bermasalah. Sebagai contoh, jika sebelum ini saya telah membuat sedikit kajian tentang Jainetwork Sdn Bhd, tetapi apabila saya dapati ia tersenarai, maka eloklah saya hentikan sahaja kajian ini sehinggalah namanya terkeluar dari senarai ini. Demikian juga seperti Hibah Fund dan semua yang tersenarai.

Berikut petikan dari web Suruhanjaya Sekuriti Malaysia

BOLEH BUKA WEB ASAL DI SINI.

Below is the list of known companies and websites which are not authorized nor approved under the securities laws to deal in securities. The public are advised not to make any investment with companies that are not licensed or approved by the SC.

If you require any clarification or wish to lodge a complaint, please contact us at 603-62048999 or e-mail us at aduan@seccom.com.my .

Members of the public who come across any suspicious websites, as well as e-mails or any information on the Internet relating to investment advice and services, may alert the SC at the contact number or e-mail above.




* Al-Arabic Fund (http://www.sc.com.my...ert_list.html#a)
* ABB Fund (http://www.sc.com.my...ert_list.html#a)
* Artemis Wealth Management
* Asia Wallet/ASWtrader/Splitindex Inc (http://www.sc.com.my...ert_list.html#a)
* AM Global Management (www.nypoe.com)

B

* BHG e-investment (http://www.sc.com.my...lert_list.html#cool.gif
* Bidvask Investment Ltd (www.bidvask.com)
* Buy-e-barrel (www.buyebarrel.com)
* Brentwood Trust Company (www.brentwoodtrust.com)
* Belton Market (www.beltonmarkets.com)

C

* Cambridge Capital Trading
(http://www.sc.com.my...ert_list.html#c, www.dubaiex.com) * (Press Release)
* Capital Enhancement Club/ CEC
* CB.IRAQ
* Capital Glory Holdings Ltd


D

* Data Saham (www.datasaham.com)
* Dragon Gold Sdn Bhd / Dr Iain Gray
* Duit Wayang
* Dana Futures (http://www.sc.com.my...ert_list.html#d)
* Dana Modal (www.angelfire.com/journal2/danamodal)
* Debenture Petal Trust

E

* E-Gold
* E-suisse Fund (http://www.sc.com.my...ert_list.html#e)
* Euro America Index (www.eaindex.com)
* E-Barrel (http://www.sc.com.my...ert_list.html#e)

G

* GC Group Asset Management
* Good Credit Asset Management
* Gold Quest/ Quest International (http://www.sc.com.my...ert_list.html#g)
* Goldmill Wagner Ltd / GA Worldwide (www.goldmillwagner.com)
* Global Investment Network System (http://ginsystem.com)

H

* Hibah Funds

I

* IPC Shopping Services Sdn Bhd (empay)(http://www.sc.com.my...ert_list.html#i)

..
J

* Jai Network Sdn Bhd

..
L

* Lampe Berger
* Lexworth Prestige

M

* Mercury Acquisition Associates (www.mercuryacquisitionassociates.com)
* Montego Finance & Securities Berhad (http://www.sc.com.my...ert_list.html#m)
* My Dinar (http://www.sc.com.my...ert_list.html#m)
* Matrix cash
* Mind-X Solutions Sdn Bhd (www.beltonmarkets.com)
* My Share (http://www.sc.com.my...ert_list.html#m)

O

* Oregon Invest (www.oregoninvest.com)
* Ocean Balance Ltd

P

* Pure Investor / PIPS (www.pureinvestor.com, http://www.sc.com.my....rt_list.html#p)
* Prowealth Solutions (www.prowealthsolutions.com)

..
Q

* Quest International (http://www.sc.com.my...ert_list.html#q)
* Quest (http://www.sc.com.my...ert_list.html#q)

..
R
Remisier (www.remisier.com)
..
S

* Sunshine Empire (http://www.sc.com.my...ert_list.html#s)
* Swiss Mutual Fund (http://www.sc.com.my...ert_list.html#s, www.swisscash.biz) *(Press Release)
* Sweden Fund (http://www.sc.com.my...ert_list.html#s)
* Solid Group (http://www.sc.com.my...ert_list.html#s)
* Solid Investment (www.solidinvestment.com)
* Smartcash (www.smartcash.com)
* Sime Securities (http://www.sc.com.my...ert_list.html#s)
* Starr-Bradley Associates Inc (www.starrbradleyinc.com)

T

* Tian Ping (www.tianping2u.com)

U
United Capital Management Inc (www.brentwoodtrust.com)
Universe Asset Management Inc / Tony So
W
Whitman Pearce & Partners (www.whitmanpearce.com)
Alpha Numeric

* http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/in...list.html#alpha
* 3A Consulting Group Sdn Bhd

TAMBAHAN INFO PENTING :-

Berikut pula sebahagian hasil kajian individu pakar Internet berkenaan sebahagian latar belakang web syarikat pelaburan internet.

1) Domain: winlifund.com

Ok program ni paling banyak info yang saya dapat selepas korek guna tools yang saya ada.


Berikut ialah history bagi whois domain Winlifund sejak dari 2006-12-24 .

Registrant:
pnqsolutions
B1-03-17, Jalan SR 1/9,
Section 9, Taman Serdang Raya,
Seri Kembangan, NA 43300
MY


Biganet Marketing
B3-3-01, Blk 3, Pandan Court
Jln Mewah 4, Tmn Pandan Mewah
Ampang, NA 68000
MY



Administrative Contact:
Chan Yee, Lum
B3-3-01, Blk 3, Pandan Court
Jln Mewah 4, Tmn Pandan Mewah
Ampang, NA 68000
MY
+1.60122989950 Fax: +1.60122989950


Domain name: WINLIFUND.COM

Administrative Contact:
ahmad, hamdan pjstar@yahoo.com
B1-03-17, Jalan SR 1/9,
Section 9, Taman Serdang Raya,
Seri Kembangan, NA 43300
MY
+1.60192404379 Fax: +1.60389418310

Technical Contact:
ahmad, hamdan pjstar@yahoo.com
B1-03-17, Jalan SR 1/9,
Section 9, Taman Serdang Raya,
Seri Kembangan, NA 43300
MY
+1.60192404379 Fax: +1.60389418310



Registrar of Record: REGISTERFLY.COM, INC.
Record last updated on 20-Dec-2006.
Record expires on 21-Dec-2007.
Record created on 21-Dec-2006.

Domain servers in listed order:
DNS1.REGISTERFLY.COM 216.40.47.15
DNS3.REGISTERFLY.COM 204.50.180.55
DNS2.REGISTERFLY.COM 216.40.47.16



IP owner domain ni :

2006-12-22 : 202.71.103.8

2007-02-03 : 202.71.103.8


Ini info yang aku dapat setelah aku korek2 guna TOOL yang aku ada. And cuba korang tengok kat whois tu... ada nama company pnqsolutions.

Lepas buat search kat google aku jumpa ni :

http://www.pnqsolutions.com/contact.asp

Menarik tak? Apa kena-mengena company ni dengan Winlifund? Apsal history Winlifund tertera nama company diaorang? Dahla tertera nama company diaorang.. alamat pon sama.







2) Program baru yang akan launch tak lama lagi :http://www.dnfund.net/

Program ni ada 10 website host di dalam server yang sama. Ini ialah domain2 dalam server tersebut.

Seperti yang kita sedia maklum, domain dnfund.net sudah diprivatekan. Tapi, domain2 lain didalam server masih mempunyai data2/whois yang tidak diprivatekan. Dari kajian yang mendalam terhadap website2 tersebut majority website2 tersebut mempunyai WHOIS dari Malaysia. Berikut ialah detail whois yang saya jumpa :


Registrant:
Jay Lim
L36 Citibank Tower
Kuala Lumpur, WP 50450
Malaysia

Registered through: GoDaddy.com, Inc. (http://www.godaddy.com/)
Domain Name: ELLIOTTSADLERMUSIC.COM
Created on: 22-Nov-06
Expires on: 22-Nov-07
Last Updated on:

Administrative Contact:
Lim, Jay
L36 Citibank Tower
Kuala Lumpur, WP 50450
Malaysia
(702) 552-7442

Technical Contact:
Lim, Jay
L36 Citibank Tower
Kuala Lumpur, WP 50450
Malaysia
(702) 552-7442

Domain servers in listed order:
NS1.WEBHOSTING88.NET
NS2.WEBHOSTING88.NET




3) http://www.eaindex.com/

Ok, program ni memang kelakar sangat. Coz walaupun orang ramai join.. tapi program ini mempunyai 123 website di dalam server yang sama! Dan salah satu dari website tersebut mempunyai satu website yang seakan-akan program FICAL. Program ini masih belum launch!

Lihat disini : http://www.emxfund.com/

Melalui tools yans saya ada juga membolehkan saya periksa history nameserver bagi program EAINDEX ini saya mendapati mereka menggunakan nameserver dari company http://www.webhosting88.net/ pada tarikh : 2006-09-11 sama seperti program http://www.dnfund.net/ yang masih dalam pelancaran.

Dan melalui pencarian yang mendalam terhadap webhosting88 ni saya telah berjumpa banyak program2 hyip yang SCAM dulu2 terlibat dengan hosting ini. Dan melalui pencarian yang mendalam saya telah menjumpai alamat whois ini :

GetHosted Solutions
Danny Goh ( )
+60.122265202
Fax: +60.380706549
D419, Sri Anggerik 1
Jalan Bandar Puchong Jaya
Puchong, SELANGOR 47100
MY


4) http://www.azcapitalclub.com/

Ok program ni dah scam dah pon. Program ini mempunyai history whois pada tarikh 2007-01-27 yang menggunakan nameserver ezydomain.com . Melalui pemeriksaan terhadap whois lama ezydomain ini ianya terdapat maklumat ini :

Cache Date: 2002-10-22

Administrator:
Lim Chung Keng keng@web.cc +6.03.56216788
DotCC Limited
Lot 3, Jalan SS 13/4, Subang Jaya Ind. Estate
KL,WP,MY 47500

Technical Contactor:
Lim Chung Keng keng@web.cc +6.03.56216788
DotCC Limited
Lot 3, Jalan SS 13/4, Subang Jaya Ind. Estate
KL,WP,MY 47500

Cache Date: 2004-12-12

Registrant Contact:
Web Commerce Communications Limited
Client care ( clientcare@webnic.cc )
Lot 3, Jalan SS 13/4 Subang Jaya Ind Estate
Subang Jaya, Selangor, MY
P: +603.56216788 F: +603.56367320

Administrative Contact:
Web Commerce Communications Limited
Client care ( clientcare@webnic.cc )
Lot 3, Jalan SS 13/4 Subang Jaya Ind Estate
Subang Jaya, Selangor, MY
P: +603.56216788 F: +603.56367320


Latest Cache Date: 2007-02-08

Registrant Contact:
Web Commerce Communications Limited
Client care ( support@webnic.cc )
Lot 2-2, Incubator 1, Technology Park Malaysia Bukit Jalil
Kuala Lumpur, WP, MY 57000
P: +603.89966788 F: +603.89968788

Administrative Contact:
Web Commerce Communications Limited
Client care ( support@webnic.cc )
Lot 2-2, Incubator 1, Technology Park Malaysia Bukit Jalil
Kuala Lumpur, WP, MY 57000
P: +603.89966788 F: +603.89968788


5) http://www.abfund.us/

Untuk program ni, di dalam servernya terdapat 4 website berada dalam server yang sama. Website2 tersebut ialah :

Abfund.biz
Payit4profit.biz
Payit4profit.net
Afcapital.biz

Kesemua website2 tersebut termasuk http://www.abfund.us/ pernah menggunakan nameserver Hknet21.com. Nameserver ini pernah digunakan oleh program SCAM http://www.azcapitalclub.com/ .


6) http://www.jinlicapital.com/

Program ini mempunyai history yang menyatakan admin yang mengakses server ni melalui IP berikut :

202.71.103.7 ( IP Malaysia )


7) http://www.swisscityfund.com/


Program ini terdapat 2 website lain yang berada didalam satu server. Website2 tersebut ialah :

Powerindexs.com dan Euro-ecash.com


8.) http://www.ecashfinance.com/

Program ni dalam server dia ada 433 site yang sama2 dalam server dia.


9 ) http://www.buyebarrel.com/

Program ni pernah mengunakan namersever Hknet21.com iaitu program yang sama dengan http://www.azcapitalclub.com/ dan http://www.abfund.us/



10 ) http://www.swedenfund.com/


Di dalam server program ni terdapat 3 website lain didalam satu server. Website2 tersebut ialah :

1) Esuissefund.com



Registrant:
consultant
1000 mei hwa terrance
ampang, kl 110110
MO

Registrar: DOTSTER
Domain Name: ESUISSEFUND.COM
Created on: 12-OCT-06
Expires on: 12-OCT-08
Last Updated on: 12-OCT-06

Administrative Contact:
fund, eswiss eswissfundmail@yahoo.com
Consultant
1000 mei hwa terrance
ampang, kl 110110
MO
0755-7654321
0755-7654321

Technical Contact:
fund, eswissfund eswissfundmail@yahoo.com
consultant
1000 mei hwa terrance
ampang, kl 110110
MO
0755-7654321
0755-7654321









2) Swedenmutualfund.com
3) Uctbank.com

Administrative, Technical Contact:
nixon, yap nixonyap@hotmail.com
6215
Kuala Lumpur, W.P 52100
MY
6012333333


11) http://www.eukgold.com/

Program ni terdapat 1 lagi website didalam server yang sama. Website tersebut ialah : http://www.al-arabic.com/




12) http://www.em-pay.com/

Program ini setelah saya periksa mempunyai whois history bertarikh : 2006-08-16


Registrant:
WL Chai
P-3-07 Kenanga Apartment
Taman Putra Perdana
Puchong, Selangor 47100
Malaysia

Registered through: GoDaddy.com, Inc. (http://www.godaddy.com/)
Domain Name: EM-PAY.COM
Created on: 23-May-06
Expires on: 24-May-07
Last Updated on: 23-May-06

Administrative Contact:
Chai, WL wlchai@wlcsolutions.com
P-3-07 Kenanga Apartment
Taman Putra Perdana
Puchong, Selangor 47100
Malaysia
60123271103

Technical Contact:
Chai, WL wlchai@wlcsolutions.com
P-3-07 Kenanga Apartment
Taman Putra Perdana
Puchong, Selangor 47100
Malaysia
60123271103

Domain servers in listed order:
NS1.FNBS.NET.MY
NS2.FNBS.NET.MY

aku neutral je mlm ni, ada part bagus, ada tak bagus.
antara bagusnya pada aku, mengajar melayu berniaga...tapi tak bagusnya, mcm keje ngan diorang jugak, bukan 100% bisnes sendiri.

nak masuk siasat laa dulu, sama macam nak cari keje mana2 pun. keje bank pun makan duit haram jugak. ye laa, ada perbankan islam, tapi adakah pendapatan daripada cara islam tu dia tak campur dgn pendapatan hasil riba'? sendiri mau ingatlaa...

#48 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 12 April 2007 - 10:15 AM

dr mashirit;
ko boleh tolong wrapkan dalam "quote" box tak.. untuk kasi nice indentation.
thanks

#49 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 12 April 2007 - 10:33 AM

dr mashirit;
ko boleh tolong wrapkan dalam "quote" box tak.. untuk kasi nice indentation.
thanks

#50 myapit

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 123 posts
  • Location:penang
  • Interests:donut, karipap dan keropok leko.
  • Kepakaran:CRC
  • Freelance:Ya

Posted 12 April 2007 - 12:22 PM

slamat sumer,

tanya sikit aaa, UPTREND punya bleh masuk tak?
dia tadak dalam senarai pun, kira ok la kot.

minta pendapat sumer.

trimas





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users