Jump to content


Surat Beranak Hilang


10 replies to this topic

#1 kureng

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,480 posts
  • Gender:Male
  • Location:di tempat itu
  • Interests:Kebarangkalian, ramai, rileks-lepak, $$$ dan lain-lain
  • Kepakaran:Copy & Paste
  • Freelance:Tidak

Posted 16 February 2007 - 12:34 PM

Salam semua,

kalau seseorang itu kehilangan Surat Beranak? apakah langkah-langkah yang perlu diambil?
harap membantu, Sekian

#2 mbek

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 785 posts
  • Gender:Male
  • Location:muwo
  • Interests:hehehehee
  • Kepakaran:Web Development (perl+php+mysql...)
  • Freelance:Ya

Posted 16 February 2007 - 12:44 PM

waduh ... kok ilang mas... balik indon saja rasanya...

**hehehehhe... report polis dulu la kut... pastu baru g jabatan pendaftaran.. dia akan bagi copy yg baru..

#3 idealmy

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 457 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuantan, Pahang
  • Kepakaran:Building Security System (Card Access System, IP Based Surveillance System)
  • Freelance:Ya

Posted 16 February 2007 - 02:31 PM

ermm langkah pertama aku rasa buat laporan polis.

langkah kedua, kalau ko ingat no surat beranak tu dan segala maklumat seperti nama ibu, tempat lahir. pergi ke jabatan pendaftaran negeri tempat lahir anda dan boleh minta jabatan pendaftaran keluarkan semula surat beranak tu. Tapi tak silap aku ada negeri yang masih menggunakan kaedah manual dimana pihak jabatan pendaftaran perlu membuka buku rekod kelahiran. Jadi masa yang diperlukan mungkin lama la. Tapi mcm johor & wilayah aku rasa data semua dah dimasukkan ke dalam pangkalan data.

Tapi kalau data tak ditemui, kaedah yang boleh diambil ialah buat pengakuan bersumpah di mahkamah sebagai pengganti kepada surat beranak.

#4 kureng

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,480 posts
  • Gender:Male
  • Location:di tempat itu
  • Interests:Kebarangkalian, ramai, rileks-lepak, $$$ dan lain-lain
  • Kepakaran:Copy & Paste
  • Freelance:Tidak

Posted 16 February 2007 - 03:08 PM

kena SB juga ke atau boleh cawangan balai polis yg biasa sahaja?
macam report kehilangan PASSPORT Antarabangsa kena SB..

btw, apa-apa langkah pon, memang kena buat laporan polis la kan...

p/s: tengah careless tahap dewa ni

#5 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 16 February 2007 - 03:17 PM

QUOTE(kureng @ Feb 16 2007, 03:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>
p/s: tengah careless tahap dewa ni

surat beranak penting..

aku rasa tak hilang,tp terselit celah2 almari buku ker file ker.try check balik.Mustahil hilang.Kalau org rumah ko tengah sapu sampah pun,kalau nampak surat beranak,sure dia kenal and dia amik simpan.

p/s: nyaris hilang hari tu,satu rumah buat operasi mencari,last2 jumpa bawah almari fail,terselit diantara file box dgn papan penghadang kat belakang...

#6 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 16 February 2007 - 11:41 PM

laporan polis kot kalau banjir punya pasal takyah laporan polis biggrin.gif
kalau tak kena wat akuan sumpah.. dia akan bagi salinan surat beranak le..

#7 Ferdaus

    Pegawai Waran 1

  • Ahli Professional
  • 349 posts
  • Gender:Male
  • Location:Port Klang
  • Interests:Baca forum ni la.
  • Kepakaran:Rangkaian komputer dan yang sewaktu dengannya.
  • Freelance:Tidak

Posted 17 February 2007 - 01:38 AM

Surat beranak yang hilang tak perlu report polis. Kalau kad pengenalan hilang, lain cerita. Pergi ke cawangan utama Pejabat Pendaftaran Negara bagi negeri anda dan bayar RM5 untuk mendapatkan salinan sijil kelahiran yang baru:

Jabatan Pendaftaran Negara (bagi penduduk Selangor)
Tkt. 7, Plaza Masalam,
No.2, Jalan Tengku Ampuan Zabedah E9/E
Seksyen 9, 40100 Shah Alam

Surat beranak dan sijil lahir adalah dua dokumen yang berbeza. Dalam kebanyakan keadaan, dokumen yang penting adalah sijil lahir, bukan surat beranak. Nombor surat beranak akan direkodkan pada sijil lahir. Dan untuk kanak-kanak yang lahir selepas nombor kad pengenalan 12 angka diperkenalkan, sijil lahir akan disertakan dengan nombor kad pengenalan kanak-kanak tersebut. Ini kerana saya sendiri pernah hilang sekali, dan anak saya pun sama hilang sekali juga.

Ferdaus.

#8 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 18 February 2007 - 12:43 PM

kalau surat tu beranak telefon TV3 untuk slot misteri nusantara.

#9 kureng

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,480 posts
  • Gender:Male
  • Location:di tempat itu
  • Interests:Kebarangkalian, ramai, rileks-lepak, $$$ dan lain-lain
  • Kepakaran:Copy & Paste
  • Freelance:Tidak

Posted 21 February 2007 - 10:35 AM

Syukur alhamdulillah, surat beranak saya telah pon berada di dalam tangan sekarang ni selepas usaha mencari secara bersepadu dilakukan oleh ibu bapa/kakak saya di JB..betul kata bro nixk rolleyes.gif

Surat beranak ni teramat penting kepada saya sekarang disebabkan Passport Antarabangsa (32 muka surat) telah hilang seminggu yang lepas dan pihak imegresen teramat-amat inginkan salinan asal Surat beranak( tidak mahu salinan fax, photostat, whatsoever).

apa-apa pun, terima kasih kepada yang menjawab..nasib belum buat laporan polis..sekarang ni hendak mengadap pihak imegresen(macam mana nak eja ni tongue.gif ) sebab prosedur agak rumit antaranya kena tunggu sebulan dari tarikh hilang baru boleh buat baru.. dry.gif

Edited by kureng, 21 February 2007 - 10:36 AM.


#10 cIpUt

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 401 posts
  • Gender:Male
  • Location:N17, White Hart Lane
  • Interests:membaca dan terus membaca....
  • Freelance:Tidak

Posted 21 February 2007 - 11:55 AM

jap..lum abis lagi ni kes...

apa cite pulak kalu ori punya ilang tapi kita ada copy je...nak wat cmne ye tu?

#11 idealmy

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 457 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuantan, Pahang
  • Kepakaran:Building Security System (Card Access System, IP Based Surveillance System)
  • Freelance:Ya

Posted 21 February 2007 - 01:04 PM

QUOTE(cIpUt @ Feb 21 2007, 11:55 AM) <{POST_SNAPBACK}>
jap..lum abis lagi ni kes...

apa cite pulak kalu ori punya ilang tapi kita ada copy je...nak wat cmne ye tu?


bawak pergi jabatan pendaftaran negara mengikut negeri kelahiran ko, pastu mintak keluarkan satu salinan yang baru. tak silap bayaran dia rm5.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users