Jump to content


Bayar Bil & Bank & Phone number


18 replies to this topic

#1 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 21 February 2007 - 01:14 PM

Ada beberapa soalan:

1) Camne korang setelkan bil (phone, kereta, ....)
Pejabat pos,Celcom centre(celcom user),bank?

2) Tadi aku bayar bil celcom kat celcom centre guna cash deposit machine. aku masukkan number phone aku,ada dua opsyen nama,nama aku dan satu nama india..
baru aku tau number aku ni dulu ada "orang lama" guna.. seram jugak bile teringat cerita hantu yang guna2 phone ni.. hehe.

henset lama aku ilang dan aku tukar number,number dulu tu pun ramai jugak orang aku tak kenal call.
aku nak check number lama aku yang dulu-dulu la macam ni.. no wonder ramai apek/amoi call nombor lama aku dulu... rupanya boleh "inherit" number tu..huh.

3) CIMB merging. SBB & BCB merging=CIMB bank.. suka aku sebab aku leh setelkan car loan aku under SBB dekat BCB(dekat sket,hehe).. so bagi aku,pengguna dapat kebaikan sebab merging SBB/BCB ni.. ada Islamic counter lagi.. dulu SBB/BCB ni pure conventional.

Edited by mnajem, 21 February 2007 - 01:14 PM.


#2 CrashNburN

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 772 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Sri Damansara
  • Kepakaran:structural, BS 8110, BS 5950, UBBL.
  • Freelance:Tidak

Posted 21 February 2007 - 01:22 PM

semenjak rhbonline diperkenalkan 3thn lepas kot....semua bil saya guna online....contoh bill astro,tnb,cc,duit umah,maxis..etc.....tapi tang numbor phone ada nama orang lain yang tu saya ada pelik sikit...setau saya kalau no tu sudah dipotong ianya otometik dihapuskan..takan ada kali kedua...tak tau pulak kalau celcom buat mcm tu...

#3 Dimenxion

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,408 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:Bermain Dengan Dimensi
  • Kepakaran:Windows Networking
  • Freelance:Ya

Posted 21 February 2007 - 01:43 PM

semuanya m2u jek. bil celcom, streamyx, telekom, astro, cc, etc... masuk sekali je.. terus bayar semua. cuma loan kete je gi kaunter, pasal nak bukti resit... ph34r.gif

#4 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 21 February 2007 - 01:53 PM

aku pun sejak ada maybank2u ni..semua pun aku setel guna mbb2u...ptptn, saman, streamyx, astro, api, air, kete, rumah....pendek kata aku cuma pegi bank untuk kuarkan duit ke ATM je....

#5 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 21 February 2007 - 01:59 PM

QUOTE(ptit @ Feb 21 2007, 01:53 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku pun sejak ada maybank2u ni..semua pun aku setel guna mbb2u...ptptn, saman, streamyx, astro, api, air, kete, rumah....pendek kata aku cuma pegi bank untuk kuarkan duit ke ATM je....

sebijik sama mcm aku. wink.gif

#6 mystique_nw

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 269 posts
  • Gender:Female
  • Location:Miri
  • Interests:Web Design n Development, Entrepreneurship, Database Stuffs, Blogging, Travelling, Kayaking
  • Kepakaran:Oracle PL/SQL, Pro*C .. Soon BW, SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 21 February 2007 - 02:14 PM

Kalau bil celcom sampai lambat ke rumah.. ada ke penyata online tunjuk berapa RM kita patut bayar berapa bulan tu?

Anyway, saya buat loan keta guna muamalat. Dari BCB online (cimbclicks) masukkan duit ke akaun simpanan muamalat. Dari simpanan muamalat buat standing instruction ke akaun loan keta. Tak boleh direct dari BCB ke akaun loan muamalat. Leceh sikit di situ.

#7 sik tauk

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuching/Puchong
  • Interests:self-defence i.e. style-free (street) fighting, creative-writing, agro-industries (farming, breeding).
  • Kepakaran:Oracle database/apps server; UNIX/Linux; IT Project Management
  • Freelance:Ya

Posted 21 February 2007 - 02:28 PM

aku pun mgunakan maybank2u seoptima yg mungkin... bil-bil handphone, internet, utiliti, loan, etc mmg dah tak syak lagi dlm maybank2u... caruman takaful, beli buku/media dari sykt karangkraf pun maybank2u... Since 2 tahun lepas, credit card bank islam pun aku langsaikan melalui maybank2u. mmg ada overhead expenses, tp convenience dan peace of mind lah yg aku cari dan dapati dlm maybank2u...

sekadar pendapat aku sbg pengguna... bukan iklan eh tongue.gif

tentang celcom pulak, bbrp tahun lepas, aku kerap ke kaunter perkhidmatan celcom bukan utk bayar bil tapi untuk minta bil... isk... tak pernah aku dpt bil walaupun aku dah update billing address... itu pun selepas 2 kali follow-up baru diorang tukar billing address dari bukit beruntung ke seri kembangan... dlm banyak aspek terutamanya customer care, aku prefer maxis to celcom... pengalaman aku sbg customer celcom mmg hampeh!

#8 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 21 February 2007 - 03:24 PM

mystiq: bil celcom awak tak perlu tunggu,boleh guna BOD (bill on demand), just SMS saja. ataupun,kalau rasa-rasa nak due tu(macam nak bersalin pulak bunyinya),boleh terus pegi mana-mana "agen Celcom" kat pasar raya ke,atau ke Celcom branch sendiri untuk buat di kaunter.

berbeza kalau kita buat BOD terus & guna cash mashine, kite kena tau berapa amount bill tu,sebelum bayar ke cash machine. kalau kat centre/kiosk celcom,awak boleh tanya,online.

kalau bayar bil astro,bla semua tu ada apa-apa extra caj ke? caj singgit ke apa ke.


aku ada bankislam.biz, sebab kampeni aku guna BIMB. dulu2 punya kampeni Maybank,lepas tu Public Bank.. haha banyak gile bank.

#9 sniper

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,695 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
  • Interests:IT (Graphic Design, Portal, Multimedia)
    & Media Production (Audio, Video, Special Effect, Green Screen).
  • Kepakaran:Multimedia, Portal, Audio Video Production.
  • Freelance:Tidak

Posted 21 February 2007 - 05:59 PM

aku guna maybank2u dan CIMB untuk settle semua bil or payment... cuma satu je bende yg buat aku masih ke bank... loan rumah lama... iskkk.. kena pi bank sebab sampai sekarang asyik error je bila buat online... tension gue... dah jenuh dah aku contact orang bank tanya itu ini... dorang jawab itu ini gitu gini tang tu jugak... bayar je ler... agaknya dorang nak suruh aku 'keluar' sesekali... kang dok terperap lam opis boring jugak... biggrin.gif

#10 ichak

    Korporal

  • Ahli
  • 88 posts

Posted 21 February 2007 - 06:09 PM

QUOTE(sik tauk @ Feb 21 2007, 02:28 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku pun mgunakan maybank2u seoptima yg mungkin... bil-bil handphone, internet, utiliti, loan, etc mmg dah tak syak lagi dlm maybank2u... caruman takaful, beli buku/media dari sykt karangkraf pun maybank2u... Since 2 tahun lepas, credit card bank islam pun aku langsaikan melalui maybank2u. mmg ada overhead expenses, tp convenience dan peace of mind lah yg aku cari dan dapati dlm maybank2u...

sekadar pendapat aku sbg pengguna... bukan iklan eh tongue.gif

tentang celcom pulak, bbrp tahun lepas, aku kerap ke kaunter perkhidmatan celcom bukan utk bayar bil tapi untuk minta bil... isk... tak pernah aku dpt bil walaupun aku dah update billing address... itu pun selepas 2 kali follow-up baru diorang tukar billing address dari bukit beruntung ke seri kembangan... dlm banyak aspek terutamanya customer care, aku prefer maxis to celcom... pengalaman aku sbg customer celcom mmg hampeh!


saya setuju...customer care celcom mmg hampeh...ehehehe...

tel ayah aku bayarkan...aku transfer duit je kat dia guna maybank2u...ptptn n takaful guna maybank2u gak...tu je la yg aku bayar tiap2 bln...

#11 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 22 February 2007 - 10:45 AM

Online je.. smile.gif tapi duit lam akaun cukup2 untuk bayar bil aje hak hak hak... smile.gif

#12 iostream

    Mejar

  • Ahli Professional
  • 2,553 posts
  • Gender:Male
  • Location:Temerloh, Desa Pandan, Bukit Damansara
  • Interests:Berangan, mengalamun, berehat, makan, &amp; tidur.
  • Kepakaran:Tidak pakar dlm bidang IT, tetapi pakar dlm bidang percintaan
  • Freelance:Ya

Posted 22 February 2007 - 11:10 AM

QUOTE(mnajem @ Feb 21 2007, 01:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ada beberapa soalan:

1) Camne korang setelkan bil (phone, kereta, ....)
Pejabat pos,Celcom centre(celcom user),bank?


Air + Elektrik + Astro = housemate bayar (selalunya di pejabat pos)
Handphone = RHB Online
Kad Kredit Bank Islam = Cawangan Bank Islam (guna cash deposit machine), selalunya di Menara Tabung Haji
Hutang PTPTIPUN = RHB Online
Ansuran motor (tapi dah habis bayar) = secara manual di Kedai Motor Kean Nam, Jalan Pasar
Caruman takaful = caj automatik ke kad kredit


So far, tuh jelah kot.

#13 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 22 February 2007 - 04:14 PM

klu maybank2u tu...klu bayar bil bil ni free jek....tp aku bayar kete aku (ambank) ngn credit card (ambank) pun guna maybank2u juga...sekali transfer rm 2....tp tak berkira sangat la...jika dibandingkan dengan minyak kete ngn tol...online lagi jimat...

#14 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 22 February 2007 - 04:21 PM

1. Bill payments - Maybank2u

(utilities,ASTRO,Maxis,condo service charge,cukai pintu,club membership,insurance,credit cards,indah water etc)

2. Housing loan - HSBC Online

Edited by Jagermeist, 22 February 2007 - 04:21 PM.


#15 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 23 February 2007 - 12:17 AM

QUOTE(Jagermeist @ Feb 22 2007, 04:21 PM) <{POST_SNAPBACK}>
1. Bill payments - Maybank2u

(utilities,ASTRO,Maxis,condo service charge,cukai pintu,club membership,insurance,credit cards,indah water etc)

2. Housing loan - HSBC Online


when was the last time you step to post office?

laugh.gif

dulu keje kat Kg Baru pejabat pos depan opis je.. so aku Q je nak bayar bil phone etc. jimat. tapi kalau bz sangat maybe tak sempat Q,better guna online saja.

#16 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 23 February 2007 - 01:44 AM

mcm saya pulak.. everything maybank2u / rhbonline... tapi dua perkara je kena pergi ke bank... bayar kredit kad MBF dgn uit kereta kat CIMB.... kalau nak bayar duit secara online kat CIMB tapi takde akaun bank CIMB buleh ke?? unsure.gif

#17 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 23 February 2007 - 09:36 AM

QUOTE(T2 @ Feb 23 2007, 01:44 AM) <{POST_SNAPBACK}>
mcm saya pulak.. everything maybank2u / rhbonline... tapi dua perkara je kena pergi ke bank... bayar kredit kad MBF dgn uit kereta kat CIMB.... kalau nak bayar duit secara online kat CIMB tapi takde akaun bank CIMB buleh ke?? unsure.gif


kalo ko punya RHBonline ada payment to 3rd party takde masalah kot.

tu RHB akan setelkan,macam ko bayar bil.
apa-apapun ko check dengan bank ko ler.. :-)

#18 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 23 February 2007 - 09:40 AM

dah lama aku duk guna maybank2u nih..

then,bila bertukar company,alih2 duit masuk ikut rhb..aku try gak masuk rhb online ni.tapi tak reti nak guna sgt..

last week,aku pindah semua duit gaji aku transfer ke maybank.sbb aku dah biasa dgn maybank2u nyer environment.aku malas belajar pakai rhbonline.nampak cam tak best.hehe

p/s: sorry yer kalau sesapa yg kerja rhb.hikhik biggrin.gif

#19 Ferdaus

    Pegawai Waran 1

  • Ahli Professional
  • 349 posts
  • Gender:Male
  • Location:Port Klang
  • Interests:Baca forum ni la.
  • Kepakaran:Rangkaian komputer dan yang sewaktu dengannya.
  • Freelance:Tidak

Posted 23 February 2007 - 09:53 AM

QUOTE(T2 @ Feb 23 2007, 01:44 AM) <{POST_SNAPBACK}>
mcm saya pulak.. everything maybank2u / rhbonline... tapi dua perkara je kena pergi ke bank... bayar kredit kad MBF dgn uit kereta kat CIMB.... kalau nak bayar duit secara online kat CIMB tapi takde akaun bank CIMB buleh ke?? unsure.gif


Cara yang saya lakukan sendiri, sebagai contoh Interbank Giro tidak memberi pilihan bayaran pinjaman (hire purchase) ke bank CIMB. Jadi, saya buka akaun simpanan dengan CIMB dan aktifkan internet banking. Jadi, setiap bulan saya cuma perlu Interbank Giro ke akaun simpanan di CIMB dan gunakan internet banking CIMB untuk bayaran pinjaman melalui bank transfer.

Sekarang ini, Interbank Giro mempunyai lebih banyak pilihan untuk bayaran kad kredit sebagai contoh anda boleh bayar kad Citibank melalui interbank giro. Bayaran dikenakan adalah RM2 bagi setiap transaksi tapi itu sudah cukup jimat jika diambilkira wang petrol, tol dan parking yang akan anda hadapi untuk ke cawangan Citibank yang terdekat (KL dan Klang contohnya).

Ferdaus.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users