Jump to content


Soon, Streamyx Get 8mb/s Connection?


22 replies to this topic

#1 Mr Hulk

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 633 posts
  • Gender:Male
  • Location:Skudai , Johor
  • Interests:Pretty girls!
  • Kepakaran:ASP.NET, VB.Net
  • Freelance:Tidak

Posted 11 April 2007 - 05:33 PM

Perbetulkan jika saya salah, saya end user je biggrin.gif. Jika saudara pergi ke http://219.93.175.234:8080/speedometer/index.jsp (TMnet Streamyx Speed Test) ,saudara boleh tengok terdapat pilihan untuk menguji kelajuan streamyx ke tahap 8Mb (Experimental). Adakah streamyx sekarang tengah menguji jalur lebar 8Mb? Bila home user akan dapat 8Mb? laugh.gif

#2 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 11 April 2007 - 05:34 PM

uiks?mcm best jer.. smile.gif

Edited by nixk, 11 April 2007 - 05:35 PM.


#3 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 11 April 2007 - 06:08 PM

aku tak tau la tempat lain...tp area rumah aku...equine park....sumer dpt 2mb line...kat router pun tulis 2mb...bebulan bayar Rm88 gak...pakai speedometer dpt dlm ~1.8mb la...



Edited by ptit, 11 April 2007 - 06:09 PM.


#4 ihsan

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,341 posts
  • Gender:Male
  • Location:malaysia
  • Interests:counter-strike dan main bola.
  • Kepakaran:MPLS, carrier networks, routing, security, multicast, FreeBSD/OpenBSD dan main bola (scorer sahaja)
  • Freelance:Tidak

Posted 11 April 2007 - 06:37 PM

yg 8mb tu for customers yang areanya dah ada adsl2+ coverage.

#5 Ferdaus

    Pegawai Waran 1

  • Ahli Professional
  • 349 posts
  • Gender:Male
  • Location:Port Klang
  • Interests:Baca forum ni la.
  • Kepakaran:Rangkaian komputer dan yang sewaktu dengannya.
  • Freelance:Tidak

Posted 11 April 2007 - 09:12 PM

Rasanya pernah dibangkitkan isu Streamyx eksperimen 8mbps ni dahulu, rujuk:

Streamyx Free Upgrade To 2 Mb, Line 1mb upgraded to 2 mb free

Ferdaus.

#6 kopytiam

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 878 posts
  • Location:Simpang Tiga KL

Posted 12 April 2007 - 09:49 AM

huhuuu...patot la aku cam musykil bila baca topik nie...sebab aku pon penah tanya gak

Maxis Wireless Broadband

#7 pharez

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 17 posts
  • Freelance:Ya

Posted 12 April 2007 - 04:28 PM

8MB utk iptv trial...selected condos...

#8 maiself

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 207 posts

Posted 17 April 2007 - 09:29 PM

area bangi pon skrg dah 2Mbps dowload speed around 180kbps pakej 1Mbps

#9 zarie

    Korporal

  • Ahli
  • 60 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 20 April 2007 - 05:20 PM

best la.. korang.. aku gak nasib malang.. register rm88 tp dapat 512kbps.. dah malas dah aku nak report.. dorang macam x peduli jer.. dorang kate dah upgrade tp aku tgk same gak.. aku dah chek kat roter.. ngan bandwith test dr tmnet n jaring.. dpt kurang 512kbps.. tp bayar 88. dah nak setahun pki.. tibe saatnye utk aku tuka ke jaring.. harap2 ok.

#10 n.a.z.a

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 626 posts
  • Gender:Male
  • Location:Seri Kembangan
  • Interests:Business Solution, Health Safety & Environment
  • Kepakaran:Web Development, System Integration, Software Development
  • Freelance:Ya

Posted 20 April 2007 - 05:25 PM

QUOTE(zarie @ Apr 20 2007, 05:20 PM) <{POST_SNAPBACK}>
best la.. korang.. aku gak nasib malang.. register rm88 tp dapat 512kbps.. dah malas dah aku nak report.. dorang macam x peduli jer.. dorang kate dah upgrade tp aku tgk same gak.. aku dah chek kat roter.. ngan bandwith test dr tmnet n jaring.. dpt kurang 512kbps.. tp bayar 88. dah nak setahun pki.. tibe saatnye utk aku tuka ke jaring.. harap2 ok.



ko nih... jangan le cenggitu.. aku ni dalam proses claim rebate service interuption + overcharge sebab diaorang salah inform aku masa activation new package.. aku g tmpoint cyberjaya n tepon cal centre je...


hmmm ada sesapa bleh xplain pakej broadband jaring???

aku tak amek jaring sebab aku xtau detail plan + xde coverage kat area umah aku..

#11 badz

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 385 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kalimantan Barat
  • Interests:Malaysian Stamp
  • Kepakaran:Surfing Internet
  • Freelance:Ya

Posted 23 May 2007 - 10:35 PM

skrg stmyx dah ada 4mbps package waa laju... wink.gif



Service available in selected areas in Federal Territory Kuala Lumpur, Putrajaya and Selangor


http://www.tm.net.my/tmnet2006/contents/st...eamyx_4mbps.cfm

p/s sorry kalu topic lain dah bukak smile.gif

#12 sharuzzaman

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,370 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perak
  • Interests:Elektronik dan Perisian Bebas (GPL)
  • Kepakaran:Linux, Open Source, Training, OpenOffice, Network, Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 24 May 2007 - 12:03 PM

QUOTE(ptit @ Apr 11 2007, 06:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku tak tau la tempat lain...tp area rumah aku...equine park....sumer dpt 2mb line...kat router pun tulis 2mb...bebulan bayar Rm88 gak...pakai speedometer dpt dlm ~1.8mb la...


heh...

aku bayar RM 66 jer... dapat gak 2MBps tu biggrin.gif biggrin.gif

tapi router Aztech aku yang baru ni ada QOS (quality of service) lak dalam tu... dia shape connection kepada 100kbps, jadi bila aku download dapat dalam 12KBps jer... tapi masa tengah download, surrfing ok jer...

tension lak aku bila ada shaper ni...

#13 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 24 May 2007 - 12:17 PM

QUOTE(badz @ May 23 2007, 10:35 PM) <{POST_SNAPBACK}>
skrg stmyx dah ada 4mbps package waa laju... wink.gif

Service available in selected areas in Federal Territory Kuala Lumpur, Putrajaya and Selangor


http://www.tm.net.my/tmnet2006/contents/st...eamyx_4mbps.cfm

p/s sorry kalu topic lain dah bukak smile.gif


Baca betul2 iklan tuh,kat bawah sekali dia tulis apa.

*Best effort.

Jadi,kalau ko bayar RM268 untuk 4 mb sekalipun,dan ko complain cakap...ko hanya dapat 512kbps...jangan harap anda akan dilayan dengan penuh kasih sayang dan kemesraan,pasal awal2 lagi dia dah tulis 'Best Effort'.

#14 kopytiam

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 878 posts
  • Location:Simpang Tiga KL

Posted 24 May 2007 - 12:32 PM

QUOTE(Jagermeist @ May 24 2007, 12:17 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Baca betul2 iklan tuh,kat bawah sekali dia tulis apa.

*Best effort.

Jadi,kalau ko bayar RM268 untuk 4 mb sekalipun,dan ko complain cakap...ko hanya dapat 512kbps...jangan harap anda akan dilayan dengan penuh kasih sayang dan kemesraan,pasal awal2 lagi dia dah tulis 'Best Effort'.


jangan lupa pulak bila klik kat coverage area tu bawahhhhh sekali tu...

QUOTE
*Offerings of 4Mbps & 2Mbps is subject to distance limitation of maximum of 3km from exchange


#15 azri

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 974 posts
  • Gender:Male
  • Location:Puteri Subang...
  • Kepakaran:Linux, Windows, VMWare ESX, HP Proliant, HP Integrity, IBM System x, SAN, NAS, HA and Cluster.
  • Freelance:Tidak

Posted 24 May 2007 - 01:53 PM

Aku tak tertarik lansung dengan janji manis TMNut ni...maybe dalam sebulan dua tu dia layan la ko... nak bagi lepas first bill... hmmm lepas tu, siap sedia la. Toll free line? ada orang ke jaga tu? call la 40x pun belum tentu dapat. Aku guna 1MBps line - used to be top of the line streamyx offering ni pun dilayan cam hampeh... what do you expect? as long as ada 'best effort' kat situ meaning - "Gimme your money, I don't give a damn about user experience!". And you're talking about biggest broadband ISP in the country - what a shame!

First month aku gi kedai tmnet cakap they wrongly cap my line... diorang bo layan. Sampai la aku nak downgrade to 512K... u guess what? the guy attending me senyum sambil gelak2 sikit cakap... mmm you are binded for 12 months. What the F! Terus aku bang meja cabut... hangin aku. Dah beberapa bulan pastu baru la aku jumpa junior aku keja ngan TMNut tolong uncap kan - benda basic camni pun kena guna orang dalam... dia nye hotline support takyah cakap la, lenguh jari aku dail... dah dapat suruh aku tukar komputer baru (lebih kurang camtu la... suruh disable tu ni...)... pastu tetiba je kes tutup, padahal case pending lagi... budus betul.

Pas ni aku pindah rumah baru, aku nak guna 512K nye line dah... tak lalu aku nak mengkayakan TMNut lagi. ISP lain plak kena main ngan diorang so... no choice.

#16 matdin97

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,100 posts
  • Location:24300 Kerteh
  • Interests:Naik Basikal Racing
  • Kepakaran:Cyber Cafe Setup
  • Freelance:Ya

Posted 24 May 2007 - 03:51 PM

kalau tak silap.

best effort ni senjata utama Tmnet. tapi best effort yang ditetapkan ialah minimum 70% dari speed yang dijanjikan. kalau dah janji 1 GATE, paling cikai pun kena bagi 700kGATE. tongue.gif tongue.gif

#17 St0rM-RiDeRs

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 35 posts
  • Location:Gombak
  • Kepakaran:Networking, Linux, Cisco Routers
  • Freelance:Ya

Posted 25 May 2007 - 09:03 AM

tunggu je 8Mb datang....sbb tu pakai Metro E...so mmg laju la...at least dapat 4Mb....IPTV pakai 4Mb....kalau tak, mmg tv gmbr tak lawa

#18 zaime.kz

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 320 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:http://zaime.net
  • Kepakaran:server & network administrator, security administrator
  • Freelance:Ya

Posted 25 May 2007 - 06:33 PM

QUOTE(Jagermeist @ May 24 2007, 12:17 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Baca betul2 iklan tuh,kat bawah sekali dia tulis apa.

*Best effort.

Jadi,kalau ko bayar RM268 untuk 4 mb sekalipun,dan ko complain cakap...ko hanya dapat 512kbps...jangan harap anda akan dilayan dengan penuh kasih sayang dan kemesraan,pasal awal2 lagi dia dah tulis 'Best Effort'.


Memang best effort, tapi dalam SLA ada mengatakan Best effort pun, kita sepatutnya dapat 75% daripada kelajuan yang kita bayar...

Kalau bayar untk 4MBPS tapi dapat dalam.. 64kbps jer.. apa ke jadahnya ..? baik pakai dialup jer

#19 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 25 May 2007 - 08:25 PM

tm ni nak kata pemalas pun tak salah kot...
nak kata tak jujur pun maybe terkena jugak...

streamyx ni mmg tak tentu...ada org OK...dapat connection dan kualiti speed yang baik dan stabil...
ada sebahagian yg menghadapi macam2 masalah..slow, dc...dan sebagainya.

tm sendiri tahu, streamyx ni mmg bermasalah, jika cable@cooper kat satu2 kawasan tu terlalu uzur, atau dah lama sangat... atau ada sesetengah tempat yg cable cooper dah terluka sana sini, atau pernah terkena korek, tp tidak dibaiki/selenggara dgn baik...terkena/terendam dlm air.. keadaan cable atas tiang yg dah teruk... dok dalam rimbunan pokok, jadi laluan beruk... bla..bla... dan tak lupa alatan sepert DSLAM/tm box kat sesetengah tempat tu alat2 lama yg dah uzur...atau mmg masalah jarak...

maybe tm taknak rugi..walau keadaan tempat tu tak stabil...tp tm buka jgk servis utk tempat tu... atau tm mmg malas/taknak peruntukkan bajet tiap2 tahun utk sikit2 tukar cooper cable/tukar fiber optic terus kat tempat2 kritikal, yg statistik menunjukkan tempat2 tu banyak aduan/report problem pada stremyx connection...

atau mmg tm tak pernah rekod/tgk statistik aduan2 pengguna.. main buang je report suka2 hati bila dirasakan problem dah settle... dan menyebabkan pengguna keep calling buat report yang sama..tapi tiada tindakan...

#20 DangerZONE

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 242 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 25 May 2007 - 09:27 PM

QUOTE(sawi @ May 25 2007, 08:25 PM) <{POST_SNAPBACK}>
tm ni nak kata pemalas pun tak salah kot...
nak kata tak jujur pun maybe terkena jugak...

streamyx ni mmg tak tentu...ada org OK...dapat connection dan kualiti speed yang baik dan stabil...
ada sebahagian yg menghadapi macam2 masalah..slow, dc...dan sebagainya.

tm sendiri tahu, streamyx ni mmg bermasalah, jika cable@cooper kat satu2 kawasan tu terlalu uzur, atau dah lama sangat... atau ada sesetengah tempat yg cable cooper dah terluka sana sini, atau pernah terkena korek, tp tidak dibaiki/selenggara dgn baik...terkena/terendam dlm air.. keadaan cable atas tiang yg dah teruk... dok dalam rimbunan pokok, jadi laluan beruk... bla..bla... dan tak lupa alatan sepert DSLAM/tm box kat sesetengah tempat tu alat2 lama yg dah uzur...atau mmg masalah jarak...

maybe tm taknak rugi..walau keadaan tempat tu tak stabil...tp tm buka jgk servis utk tempat tu... atau tm mmg malas/taknak peruntukkan bajet tiap2 tahun utk sikit2 tukar cooper cable/tukar fiber optic terus kat tempat2 kritikal, yg statistik menunjukkan tempat2 tu banyak aduan/report problem pada stremyx connection...

atau mmg tm tak pernah rekod/tgk statistik aduan2 pengguna.. main buang je report suka2 hati bila dirasakan problem dah settle... dan menyebabkan pengguna keep calling buat report yang sama..tapi tiada tindakan...


pada pandangan aku le....nampaknye TM dh nak mula dah projek FTTX dia.....hebat nie....

#21 HangPC2

    Kadet

  • Ahli
  • 22 posts
  • Gender:Male
  • Location:MAREESHIA
  • Kepakaran:Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 26 May 2007 - 01:13 AM

patutlah 1Mb pun aku terasa slow gilos...

#22 scrapmetal

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 13 posts
  • Gender:Male
  • Location:C:\WINDOWS\SYSTEM32
  • Kepakaran:Hardware and Networking
  • Freelance:Ya

Posted 20 June 2007 - 05:38 PM

QUOTE(HangPC2 @ May 26 2007, 01:13 AM) <{POST_SNAPBACK}>
patutlah 1Mb pun aku terasa slow gilos...


4Mb ni dalam percubaan lagi..
3KM? dia ckp dalam sytem dia kena sekurang kurang nya below 3KM DSLAM tu..
tp hakikatnya mmg x kan dapat..

actually derang dah pasang 2KM and 1KM below dari station tu tp dari result nye..
even 1-2Km pun masih x dpt 4MB tu..

skrg diorang tengah test below than 1KM mean maybe 5-800 m je dari station tu..
so skrg ni mmg 4MB package tu derang x kan subscribe sbb ada problem..
dan yg best nye benda ni khas utk rumah je.. so mana mana org yang ada CC ke company ke nak pakai
derang x kasi.. Bole lak camtu..

ana dah tanya sampai naik lenguh g Telekom..

so nak tak nak tel la org yang leh tapping line jadi 3-5 MB, tp some1 kat NIC kata XDSLZTE tu leh support sampai 8MB, so sapa ada modem old school ni simpan ler.. mana tau ada rezeki korang nak tapping line sampai 6MB.. tp x de gerenti la kot kalau port tu diorang bukak..

#23 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 21 June 2007 - 12:37 PM

QUOTE(sawi @ May 25 2007, 08:25 PM) <{POST_SNAPBACK}>
tm ni nak kata pemalas pun tak salah kot...
nak kata tak jujur pun maybe terkena jugak...

streamyx ni mmg tak tentu...ada org OK...dapat connection dan kualiti speed yang baik dan stabil...
ada sebahagian yg menghadapi macam2 masalah..slow, dc...dan sebagainya.

tm sendiri tahu, streamyx ni mmg bermasalah, jika cable@cooper kat satu2 kawasan tu terlalu uzur, atau dah lama sangat... atau ada sesetengah tempat yg cable cooper dah terluka sana sini, atau pernah terkena korek, tp tidak dibaiki/selenggara dgn baik...terkena/terendam dlm air.. keadaan cable atas tiang yg dah teruk... dok dalam rimbunan pokok, jadi laluan beruk... bla..bla... dan tak lupa alatan sepert DSLAM/tm box kat sesetengah tempat tu alat2 lama yg dah uzur...atau mmg masalah jarak...

maybe tm taknak rugi..walau keadaan tempat tu tak stabil...tp tm buka jgk servis utk tempat tu... atau tm mmg malas/taknak peruntukkan bajet tiap2 tahun utk sikit2 tukar cooper cable/tukar fiber optic terus kat tempat2 kritikal, yg statistik menunjukkan tempat2 tu banyak aduan/report problem pada stremyx connection...

atau mmg tm tak pernah rekod/tgk statistik aduan2 pengguna.. main buang je report suka2 hati bila dirasakan problem dah settle... dan menyebabkan pengguna keep calling buat report yang sama..tapi tiada tindakan...


aku rasa la , kalau user kat sesuatu tempat tu tak ramai rasanya tak berbaloi TM tukar ke fiber ...kat kampung aku tpt baru di pasang , mmg laju ...tengok astor online pun tak tersangkut biggrin.gif





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users