Jump to content


Kerjaya Flight Engineer


14 replies to this topic

#1 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 18 April 2007 - 10:29 AM

Assallamualaikum,
Ni blog kawan saya - menarik and quite technical pasal pengalaman jadi flight engineer. Siap ada gambar lagi.. manalah tau adik2 kita nak jadi engineer boleh dapat gambaran serba sedikit..
http://flighteng.blogspot.com/

#2 kureng

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,480 posts
  • Gender:Male
  • Location:di tempat itu
  • Interests:Kebarangkalian, ramai, rileks-lepak, $$$ dan lain-lain
  • Kepakaran:Copy & Paste
  • Freelance:Tidak

Posted 18 April 2007 - 10:34 AM

flight engineer tak sama dengan pilot?

#3 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 18 April 2007 - 10:44 AM

pilot mana pegang spanar repair kapal terbang

#4 akram

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 458 posts
  • Gender:Male
  • Location:Packets
  • Interests:Computers Enthusiasts, Cars, Photography [NEW] ... and PlayStation :P
  • Kepakaran:pakar tulis blog sendiri dan baca blog orang lain, pakar offtopic :P
  • Freelance:Ya

Posted 18 April 2007 - 11:48 AM

cool juga blog ni, asyik baca blog IT engineer je, first time baca pengalaman flight engineer plak, hehe, rasa macam selamat naik MAS ni sebab 1 aircraft attached with specific engineer. kira cam air craft tu jadi "kapal terbang angkat" kepada engineer tu tongue.gif

Edited by akram, 18 April 2007 - 11:51 AM.


#5 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 18 April 2007 - 02:26 PM

Mana sama ngan pilot.. Pilot nih driver tukang bawak..
flight engineer nih more toward enginnering stuff

Ada kat malaysia pun ada.. flight engineer nih.. ada kawan jadi flight engineer.. design etc.
banyak part.. dari protitype, simualtion sampai la ke end product..
sama cam komputer gak.. smile.gif

#6 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 19 April 2007 - 02:52 PM

flight engineer, income pun masyuuuuk..hehehe..

#7 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 19 April 2007 - 05:37 PM

Kawan saya ni dia jadi engineer VIP flight , kemana orang tu pergi dia ikut. Sekejap kat DC baru ni kat Houston peh best .. gaji tang aviation ni semestinya masyukkk..

#8 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 19 April 2007 - 05:45 PM

Kawan aku flight engineer ex-MAS,now AirAsia.
Career dia mula dengan pengambilan MAS dan belajar di Akademi MAS di Subang Jaya.
Mula2 dia tgh buat degree in EE kat UTM,tapi masa 1sem dia quit pasal dapat offer Flight Engineer di Akademi MAS.

Flight Engineer ni banyak cert kena ada,lagi banyak cert,lagi tinggi salary. Bukan IT Cert mcm CCNA,MSCE,CISSP,tapi cert or license untuk nak 'pegang' kapal terbang. Mula dengan kapal terbang paling kecik,so sekarang dia ada 'license' untuk nak handle Boeing 747.

Kerja macam rileks jek,kerja dia mula bila kapal terbang sampai,dia inspect2...lepas tuh lepak balik kat lounge room layan VCD etc. Dah 5 tahun kat MAS,AirAsia pulak menyunting dia,dan dia pun cioa.

Degree,takde degree...pasal MAS Akademi x offer degree kat dia,cuma bagi license2 tuh. Nak degree,dia kena pegi belajar sendiri,part time etc.

#9 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 19 April 2007 - 06:43 PM

ini blog kawan aku jadi pilot MAS...ada degree Networking cert CCNA..tp give up dlm IT...pi akademi under MAS...sanngup tu buat pembedahan mata (lasik) untuk pi interview MAS...dlm akademi 2 tahun..skrang ni bru 2nd officer...tp gaji dah 8k...dia kata capt average 40k permonth..giler apa...

mamat ni selalu gak amik gambar kat mana dia stay along the journey...n perit jerih nak jadi pilot ni...sampai botak kepala...

www.zosat.com

#10 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 19 April 2007 - 07:01 PM

Sedikit Gambar












#11 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 20 April 2007 - 12:00 AM

dah lama tak jumpa dia ...last masa makan sekali kat area ampang sport centre ..

smile.gif

#12 lailatul

    Kadet

  • Ahli
  • 0 posts
  • Gender:Female
  • Location:pulau pinang
  • Freelance:Tidak

Posted 13 November 2010 - 02:28 PM

susah x untuk jadi fligt engineer

#13 ron

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 982 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:Information Security
  • Kepakaran:Software Development and Engineering
  • Freelance:Ya

Posted 13 November 2010 - 10:33 PM

 ptit, on 19 April 2007 - 06:43 PM, said:

ini blog kawan aku jadi pilot MAS...ada degree Networking cert CCNA..tp give up dlm IT...pi akademi under MAS...sanngup tu buat pembedahan mata (lasik) untuk pi interview MAS...dlm akademi 2 tahun..skrang ni bru 2nd officer...tp gaji dah 8k...dia kata capt average 40k permonth..giler apa...

mamat ni selalu gak amik gambar kat mana dia stay along the journey...n perit jerih nak jadi pilot ni...sampai botak kepala...

<a href="http://www.zosat.com" target="_blank">www.zosat.com</a>

Mcm tipu je, abang saya skrg ni Kapten Pilot MAS takde pulak gaji sbyk tu. Jgn fikir keje Pilot ni mcm best gaji besar, glamor dan macam2, tp sebenarnya pilot ni kerja yg paling berisiko tinggi. Setiap masa kene jalani exam, kene jalani pemeriksaan kesihatan, pemeriksaan mata, kecing manis, darah tinggi, jantung dan lain2. Kalau tak lepas semua ni alamat kene gantung duk rehat kat rumah makan gaji basic je selama 6 bulan (no elaun), kalau tak lepas lagi lepas tu kene terminate atau turun buat keje opis. Better lg keje IT, sakit pon still leh bekerja hehe

#14 kopytiam

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 878 posts
  • Location:Simpang Tiga KL

Posted 23 November 2010 - 12:44 PM

hehehe...bro ron...belum kira lagi body-scan...story:Pilot refuses full-body scanner

#15 sQew

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,120 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Tengok TV
  • Kepakaran:Data Management Services
  • Freelance:Ya

Posted 29 November 2010 - 03:50 PM

Member aku ramai LAE (License Aircraft Engineer), qualification dia lepas SPM masuk interview jadi apprentice during apprentice year tu ada classess etc2.

After 5 years ada interview and examination, 1st license is frame license. Gaji utk MAS based on brp byk license ko ada, air frame, enginer, etc2. Dulu tak tau apa semua ni, so kalau ada adik2 anak2 nak apply sgt bagus.

Pilot lain ngan LAE, kalau kapal berlepas tak cukup minyak pun LAE yg kena dulu sebab dia sign for kapal release.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users