Jump to content


Pandangan Islam Tentang Makhluk Angkasa Lepas / Alien


40 replies to this topic

#1 bestofel

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,101 posts
  • Gender:Male
  • Location:Serdang, Selangor
  • Interests:Multimedia + Digital Art + Web application + Mobile application + ICT in agricultural R&D
  • Kepakaran:PHP web application, website / portal, Multimedia Design, Android App Development, iPhone/iPad App Development
  • Freelance:Tidak

Posted 24 April 2007 - 09:05 AM

السلام عليكم

Lanjutan dari topik Perbandingan Alam Semesta, di sini saya berikan pautan mp3 ceramah berkenaan pandangan Islam tentang mahkluk angkasa lepas. Mari dengarkan dan berikan komen anda.

Download ceramah: Kewujudan Makhluk Angkasa Lepas. Apakah pandangan Islam mengenainya? oleh Ustaz Firdaus Bin Yahya (17.5MB)

Lain-lain ceramah: http://www.ceramahislam.com

Kesimpulan daripada ceramah ialah, mahkluk di planet-planet lain tidak dinafikan mungkin wujud. Tetapi mereka tidak diberikan tanggungjawab seperti manusia dan jin yang mana akan dihisab setelah kiamat nanti. Rasulullah SAW diutus untuk membawa kesejahteraan sekelian alam. Jika betul ada mahkluk di planet lain yang mampu mencipta kenderaan untuk melawat bumi, bermakna mereka mempunyai kepintaran akal fikiran. Jika mempunyai akal fikiran, tentunya mereka perlu diberi panduan cara hidup yang terbaik iaitu Islam, maksudnya dakwah Rasulullah SAW patut sampai kepada mereka, seperti jin yang pernah menerima dakwahnya. Tanpa dalil dalam Al-Quran dan hadith, Islam menolak wujudnya mahkhluk angkasa lepas yang mampu mencipta kenderaan untuk melawat bumi.

Wallahu`alam..

#2 abuqaw

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 368 posts
  • Location:Kuala Tahan
  • Interests:Eii...Riba'? Takut Dosa Wooo!
  • Kepakaran:Download Movie
  • Freelance:Tidak

Posted 25 April 2007 - 03:28 PM

Actually, aku dah lama dgr ulasan yg diberikan oleh ustaz firdaus Yahya dr Johor ni...
Pandangan beliau ttg makhluk lain yg tidak mungkin wujud, amat dihormati. Beliau ada hujjahnya yg tersendiri.

Cuma yg menjadi persoalan ialah, adakah pandangan peribadi seorang ustaz, menggambarkan
pandangan drpd agama Islam? Adakah, pandangan sebegini dikira ijmak para ulamak Islam?
Kalau pandangan seorang ustaz (dr Malaysia/Singapura), sudah boleh dianggap sebagai pandangan drpd agama Islam,
jadi, mahu atau tak mahu, terpaksalah aku akur dengan 'hukum' sebegini nampaknya. Redha lah rasanya untuk
aku mengatakan bahawa, di dalam dunia ini, hanya manusia sahajalah yg wujud. Segala ciptaan Allah itu, dari 7 petala bumi
hunggalah ke 7 petala langit, hanyalah semata-mata Allah ciptakan untuk manusia.

Thanks for sharing de infor..

Wallahuaklam.

#3 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 25 April 2007 - 03:48 PM

huhu..teringat ayat nih


Katakanlah (wahai Muhammad): Cukuplah Allah menjadi saksi (yang mengetahui perkara yang berbangkit) antaraku dengan kamu; Dia mengetahui segala yang ada di langit dan di bumi dan mereka yang percaya kepada perkara yang salah dan tidak percaya kepada Allah, mereka itulah orang-orang yang rugi. - Al-Ankabut ayat 52

#4 bestofel

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,101 posts
  • Gender:Male
  • Location:Serdang, Selangor
  • Interests:Multimedia + Digital Art + Web application + Mobile application + ICT in agricultural R&D
  • Kepakaran:PHP web application, website / portal, Multimedia Design, Android App Development, iPhone/iPad App Development
  • Freelance:Tidak

Posted 25 April 2007 - 03:58 PM

السلام عليكم

Sebenarnya siapa Alien dan UFOnya tu ye? Adakah kecanggihan teknologi tentera US sebenarnya? Atau memang wujud, cuma tidak diceritakan dalam Al-Quran dan hadith.

Menurut ustaz tu, dalil wujudnya mahkluk di planet-planet lain ialah dalam Ayat 29, Surah As-Syuraa yang maksudnya:
[29] Dan di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah kejadian langit dan bumi serta segala yang Ia biakkan pada keduanya dari makhluk-makhluk yang melata; dan Ia Maha Kuasa menghimpunkan mereka semuanya apabila Ia kehendaki (melakukannya).


Hmm...ustaz ni pun manusia biasa, yang ada kekurangannya. Pendapat dia mengatakan tiada mahkluk yang pintar boleh mencipta kenderaan untuk melawat bumi. Mungkin ada pendapat lain dari alim ulama'.

Ada ayat yang mengatakan semua akan dihimpunkan untuk dihisab, semua di sini adakah maksudnya bukan jin dan manusia je akan dihisab? Dalam Surah Al An'aam, ayat 38 , maksudnya:

[38] Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan).


Nak kena rujuk tafsir la...tak boleh baca terjemahan je..

Wallahu`alam..

#5 abuqaw

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 368 posts
  • Location:Kuala Tahan
  • Interests:Eii...Riba'? Takut Dosa Wooo!
  • Kepakaran:Download Movie
  • Freelance:Tidak

Posted 25 April 2007 - 07:04 PM

Salam,

HARUS hukumnya bagi Allah SWT untuk mengadakan atau mentiadakan sesuatu perkara itu mengikut kehendak-Nya.
Dalam al-Kitab, memang Allah tidak memperincikan secara detail tentang kehidupan makhluk lain di alam cakerawala ini. Begitu juga,
Allah tidak mengajar manusia membuat kapal terbang di dalam al-Quran. Nabi pun tak mengajar kita cara bagaimana utk mebuat bangunan
setinggi KLCC di dalamnya. Namun, al-Quran diturunkan sbg pencetus kpd semua ilmu dunia yg lain. Hanya akal & pikiran manusia shj lah
yg sepatutnya mampu utk memanipulasikan keadaan. Nabi Muhammad SAW pernah memberitahu para sahabat, umat baginda pd pasca kerasulan,
lebih maju dan moden. Nabi sendiri pun tidak menyatakan bagaimana maju dan modennya nanti umat Baginda. Hanya masa yg menentukan.

Jikalaulah, (katakan), ada makhluk lain di langit ke-6 (contoh), HARUS bagi Allah Taala utk menurunkan kitab lain pula utk dijadikan panduan
kpd makhluk yg tinggal di sana. Ini tidak mustahil bagi Allah. Sifat Allah ~Qudrat-Iradat-Ilmun~ dlm Sifat 20, boleh menceritakan segala-galanya...
Semua ini adalah rangkuman dalam ilmu Allah Taala. Dia lah sahaja yg Maha Mengetahui.

Berkenaan UFO atau Alien sama ada ia benar atau palsu, insya-Allah, jika Allah SWT mengizinkan 'pengetahuan' ini dibuka, pasti
akan diketahui jua nanti. Buat masa ini, ilmu cetek manusia masih tidak mampu utk mengkajinya lagi..Mungkin 3 generasi akan datang,
boleh mengesahkannya? Siapa tahu?....

Wallahu'alam Bis Sawabb....

#6 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 25 April 2007 - 07:09 PM

selesa ke ada alien.
kalau muka macam Zeta Jones tu memang warmly welcomed la (not the other side of her)

#7 abuqaw

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 368 posts
  • Location:Kuala Tahan
  • Interests:Eii...Riba'? Takut Dosa Wooo!
  • Kepakaran:Download Movie
  • Freelance:Tidak

Posted 25 April 2007 - 07:19 PM

QUOTE(mnajem @ Apr 25 2007, 07:09 PM) <{POST_SNAPBACK}>
selesa ke ada alien.
kalau muka macam Zeta Jones tu memang warmly welcomed la (not the other side of her)


sbb itulah Allah Azza Wajalla tdk letakkan alien (ufo), tinggal bersama2 manusia di muka bumi ini..
Sebegitu jua lah, Allah tidak mengkongsikan jin dan manusia di alam yg sama...
takut ada yg nak makan nasi pun tak lalu...

#8 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 27 April 2007 - 11:32 AM



#9 abuqaw

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 368 posts
  • Location:Kuala Tahan
  • Interests:Eii...Riba'? Takut Dosa Wooo!
  • Kepakaran:Download Movie
  • Freelance:Tidak

Posted 21 May 2007 - 12:09 PM

hakikatnya, beribu-ribu lagi planet yg ditemui saintis yg akan masuk dlm carta..
Mereka sedang cuba utk mengkelaskan mengikut kategori masing2..
sama ada ia dikategorikan planet ker, asteroid ker, atau planet kerdil (dwarf).
Planet kerdil pluto pun dah tinggal nombor jer...

#10 abuqaw

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 368 posts
  • Location:Kuala Tahan
  • Interests:Eii...Riba'? Takut Dosa Wooo!
  • Kepakaran:Download Movie
  • Freelance:Tidak

Posted 24 May 2007 - 09:03 PM

untuk tambahan,
Dengan kehendak Allah, sy pernah menyaksikan dengan mata sy
sendiri apa yg digelar kapal ufo ni. Apa yg sy lihat tu, 2 buah kapal
bulat bercahaya terang, terbang rendah di atas kepala sy dan abg sy sendiri.
Kami hanya tgk jer 'objek' tu terbang dgn kelajuan yg tak sama dgn kelajuan kapal biasa. Memang aneh..

Sajer nak berkongsi ngan warga ITTutor sekalian...Harap2, satu masa nanti, boleh lah agaknya
manusia ber'communicate' ngan makhluk2 lain utk ketemadunan sejagat..

Sori, kalau ada yg tak selesa ngan statement ni..tp ia benar2 berlaku dan tiada yg benar, melainkan benar juga..

Wsslm.

#11 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 25 May 2007 - 10:28 AM

QUOTE(abuqaw @ May 24 2007, 09:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
untuk tambahan,
Dengan kehendak Allah, sy pernah menyaksikan dengan mata sy
sendiri apa yg digelar kapal ufo ni. Apa yg sy lihat tu, 2 buah kapal
bulat bercahaya terang, terbang rendah di atas kepala sy dan abg sy sendiri.
Kami hanya tgk jer 'objek' tu terbang dgn kelajuan yg tak sama dgn kelajuan kapal biasa. Memang aneh..

Sajer nak berkongsi ngan warga ITTutor sekalian...Harap2, satu masa nanti, boleh lah agaknya
manusia ber'communicate' ngan makhluk2 lain utk ketemadunan sejagat..

Sori, kalau ada yg tak selesa ngan statement ni..tp ia benar2 berlaku dan tiada yg benar, melainkan benar juga..

Wsslm.

emm...biar betul?citer la detail skit...camner rupa kapal tu?besar ke kecik?

#12 Helmi 0mar

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 553 posts
  • Gender:Male
  • Location:shah alam
  • Interests:tgk tv
  • Kepakaran:ym
  • Freelance:Tidak

Posted 25 May 2007 - 11:46 AM

QUOTE(abuqaw @ May 24 2007, 09:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
untuk tambahan,
Dengan kehendak Allah, sy pernah menyaksikan dengan mata sy
sendiri apa yg digelar kapal ufo ni. Apa yg sy lihat tu, 2 buah kapal
bulat bercahaya terang, terbang rendah di atas kepala sy dan abg sy sendiri.
Kami hanya tgk jer 'objek' tu terbang dgn kelajuan yg tak sama dgn kelajuan kapal biasa. Memang aneh..

Sajer nak berkongsi ngan warga ITTutor sekalian...Harap2, satu masa nanti, boleh lah agaknya
manusia ber'communicate' ngan makhluk2 lain utk ketemadunan sejagat..

Sori, kalau ada yg tak selesa ngan statement ni..tp ia benar2 berlaku dan tiada yg benar, melainkan benar juga..

Wsslm.

Wah, patut la enchek abuqaw minat langit dan misteri2nya..
ada pengalaman unik & menarik..

imho, aku tak kisah ada makhluk asing ke tak.
kalau betul ada, mereka tetap makhluk Allah.
bg aku itu bukan keutamaan buat masa sekarang.
yg penting sekarang ialah supaya manusia kembali kepada perintah Allah.

anyway, teruskan berkongsi di ittutor apa2 perkembangan langit & misterinya..

#13 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 25 May 2007 - 11:54 AM

QUOTE(abuqaw @ May 24 2007, 09:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
untuk tambahan,
Dengan kehendak Allah, sy pernah menyaksikan dengan mata sy
sendiri apa yg digelar kapal ufo ni. Apa yg sy lihat tu, 2 buah kapal
bulat bercahaya terang, terbang rendah di atas kepala sy dan abg sy sendiri.
Kami hanya tgk jer 'objek' tu terbang dgn kelajuan yg tak sama dgn kelajuan kapal biasa. Memang aneh..

Sajer nak berkongsi ngan warga ITTutor sekalian...Harap2, satu masa nanti, boleh lah agaknya
manusia ber'communicate' ngan makhluk2 lain utk ketemadunan sejagat..

Sori, kalau ada yg tak selesa ngan statement ni..tp ia benar2 berlaku dan tiada yg benar, melainkan benar juga..

Wsslm.


Kalau nasib tak baik jadi gini:
http://www.iwasabducted.com/
http://www.stopabductions.com/

#14 Dr. Mashirit

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 30 posts
  • Kepakaran:CCNA, mcm2 lg yg tak bertauliah
  • Freelance:Ya

Posted 25 May 2007 - 12:18 PM

kau nampak tuju-tuju kot?

#15 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 25 May 2007 - 12:29 PM

QUOTE(Dr. Mashirit @ May 25 2007, 12:18 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kau nampak tuju-tuju kot?


polong pun.

#16 kopytiam

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 878 posts
  • Location:Simpang Tiga KL

Posted 25 May 2007 - 02:38 PM

QUOTE(Dr. Mashirit @ May 25 2007, 12:18 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kau nampak tuju-tuju kot?


huhuhuuuu...aku penah nampak bola api gitu mlintas atas kepala...clear punyer sebab time tu malam...kitorang konvoi naik moto gi lata kinjang...sampei dah kol seblas malam gitu...sambil dok bukak helmet/paking moto/regang2kan badan...shuuuuu melintas menda alah tu...yang besnyer tak ader sebarang asap/ekor pon blakang dia...ketinggian menda tu terbang, lebih sket ja dari pokok sekitar situ...

#17 abuqaw

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 368 posts
  • Location:Kuala Tahan
  • Interests:Eii...Riba'? Takut Dosa Wooo!
  • Kepakaran:Download Movie
  • Freelance:Tidak

Posted 25 May 2007 - 10:00 PM

QUOTE(nixk @ May 25 2007, 10:28 AM) <{POST_SNAPBACK}>
emm...biar betul?citer la detail skit...camner rupa kapal tu?besar ke kecik?


Ok, mlm tu aku ngan abg aku pergi kenduri di kg aku kat Pahang.
Pahang ni korang tau lah kan, byk hutan je.
Lepas solat isyak, semua ahli jemaah kat surau dijemput utk menghadiri
satu kenduri yg dianjur oleh seorang ahli qaryah (org kg).
Smpi kat tempat kenduri tu, lepas baca doa selamat, kami pun makan ramai2..seronok...
Biasanya kenduri cenggini selalu dibuat kat kg aku..amat meiah.....

Kisah bermula....

Selepas bersalaman ngan tuan rumah dan kami pun beransur balik ke rumah masing2..
Biasalah, aku ngan abg aku kalau berjalan malam, mesti kalau bercakap riuh, kalau boleh,
satu kg boleh dgr percakapan kami. Kg aku ni plak, banyak paya (sawah). Kalau dah bersawah tu,
mesti luas kan. Mcm kat Kedah. Tp, paya/sawah kat kg aku kecik2 je, tp masih lg nampak
luas kalau berjalan pd waktu siang.

Jeng..jeng...


Tengah2 berckp riuh rendah tu, tiba2 mulut aku dan abg aku seperti terkunci. Rasa nak terkencing pun ada.
Tau apa yg kami nampak?

Tu har, kat depan dlm jarak 500 m, aku ngan abg aku nampak 2 cahaya putih terbang seiring dalam ketinggian
lebih kurang bangunan 15 tingkat kot, bergerak dlm keadaan laju dan pantas. Dlm beberapa saat jer, kedua-dua
objek tu dah pun melintas kat atas kepala kami berdua. Yg lagi bestnya, tarak bunyi!.......

Saiz objek tu, kalau dlm anggaran aku, adalah besar sikti drpd bas Rapid KL atau bas Metro bg sesapa
yg dok KL. Tp bulat, bkn memanjang mcm bas tu. Besar lebih kurang larrr.....

Aku yg mendongak dan tercangap ni, tak mampu utk berkata-kata. Abg aku pun sama.
Apa nak dikata, kami tak tau apa ke bendanya tu.....Tuhan jer yg Maha Mengetahui... Nak cerita lebih pun,
aku tak reti. Itu jer yg mampu aku kisahkan di sini........

Dan lagi, kat kg aku tu juge, biasa penduduk kg berjumpa dgn makhluk kerdil ni. Mereka cukup kerdil.
Lebih kerdil drpd Amran Kerdil dan Allahyarham Ibrahim Pendek...Bapak saudara aku pun pernah terserempak
ngan makhluk kerdil ni. Masa mereka yg berjumpa ni kejar utk menagkap makhluk kerdil ni, larian mereka
cukuplah laju. Berdesupppppp...mencicit mereka lari. Tak terkejar dek kita... Dan kdg2 pd waktu tgh malam,
selalu terdengar makhluk ni bersahut-sahutan (tp bukan menyalak mcm anjing harr).....Huuuuuuuu..Huuuuuuuuu...
dan mereka berbalas-balas bersahut sahutan.

Mungkin kejadian pelik sebegini berlaku di kg aku sajer. Tak pernah aku dgr berlaku kat tempat atau kg sekitarnya.
Tu yg uniknya kampung aku. Kg Ulu Teris, Bapong, Kuala Lipis, Pahang DM (Dkt umah Siti tuuuuuuu!)...

Ok, tu jer yg mampu aku story kat IT Tutorean semua. Semoga mendapat pengetahuan dan informasi berguna
utk semua. Mungkin kita boleh fikir, bukan kita sahaja yg menghuni planet bumi ini, dan alam cakerawala ini juga
amnya...


Wassalam.

QUOTE(Helmi 0mar @ May 25 2007, 11:46 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Wah, patut la enchek abuqaw minat langit dan misteri2nya..
ada pengalaman unik & menarik..

imho, aku tak kisah ada makhluk asing ke tak.
kalau betul ada, mereka tetap makhluk Allah.
bg aku itu bukan keutamaan buat masa sekarang.
yg penting sekarang ialah supaya manusia kembali kepada perintah Allah.

anyway, teruskan berkongsi di ittutor apa2 perkembangan langit & misterinya..


setuju

QUOTE(mnajem @ May 25 2007, 11:54 AM) <{POST_SNAPBACK}>


tu ler pasal...tp rasa nak gak mengalaminya... laugh.gif

QUOTE(Dr. Mashirit @ May 25 2007, 12:18 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kau nampak tuju-tuju kot?


bukan

QUOTE(mnajem @ May 25 2007, 12:29 PM) <{POST_SNAPBACK}>
polong pun.


pun bukan

QUOTE(kopytiam @ May 25 2007, 02:38 PM) <{POST_SNAPBACK}>
huhuhuuuu...aku penah nampak bola api gitu mlintas atas kepala...clear punyer sebab time tu malam...kitorang konvoi naik moto gi lata kinjang...sampei dah kol seblas malam gitu...sambil dok bukak helmet/paking moto/regang2kan badan...shuuuuu melintas menda alah tu...yang besnyer tak ader sebarang asap/ekor pon blakang dia...ketinggian menda tu terbang, lebih sket ja dari pokok sekitar situ...


hmm...yg ni aku rasa polong atau tuju2 (syaitan)...

Wallahuaklam...

#18 HangPC2

    Kadet

  • Ahli
  • 22 posts
  • Gender:Male
  • Location:MAREESHIA
  • Kepakaran:Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 26 May 2007 - 01:19 AM

Kisah 11 Bintang, Matahari dan Bulan Sujud Kepada Nabi Yusuf

INGATLAH ketika Nabi Yusuf berkata kepada bapanya: Wahai bapaku, sesungguhnya aku bermimpi melihat 11 bintang dan matahari serta bulan. Aku melihat semua mereka tunduk memberi hormat kepadaku. (Yusuf: 4)

Nabi Yusuf merupakan putera kepada Nabi Yaakub dan merupakan anak yang paling disayangi oleh ayahnya. Pada suatu malam, Yusuf bermimpi melihat kemunculan 11 bintang, matahari dan bulan yang sedang sujud kepadanya. Apabila bangkit daripada tidurnya, baginda menceritakan mimpi tersebut kepada ayahnya, Nabi Yaakub.

“Wahai ayahku, semalam aku telah bermimpi melihat 11 bintang, matahari dan bulan sedang sujud kepadaku. Apakah maksudnya mimpi itu?” soal baginda.

Nabi Yaakub hanya tersenyum gembira apabila mendengar cerita daripada anaknya itu. Nabi Yaakub tahu bahawa itu merupakan satu berita gembira buat dirinya dan juga Nabi Yusuf.

Sambil membelai-belai rambut anaknya dengan penuh kasih sayang, Nabi Yaakub pun berkata: “Wahai anakku Yusuf, ini adalah satu berita yang sangat gembira.

“Ketahuilah olehmu anakku, berita itu adalah khabar daripada Allah. Allah menyatakan bahawa dirimu adalah insan terpilih. Sebelas bintang itu membawa maksud 11 saudaramu, matahari adalah bapamu dan bulan adalah ibumu. Allah mengurniakanmu keistimewaan sebagaimana datuk-datukmu Nabi Ibrahim dan Nabi Ishak.”

Nabi Yaakub seterusnya berkata: “Jangan kamu ceritakan perkara ini kepada saudara-saudaramu yang lain kerana mereka ini berniat tidak baik kepadamu, melainkan Bunyamin seorang.

“Apabila mereka mengetahui bahawa kamu telah dipilih oleh Allah, maka mereka akan mencuba melakukan sesuatu yang tidak baik kepadamu. Kamu hanya boleh bercerita kepada Bunyamin.”

Nabi Yaakub mempunyai 12 anak lelaki. Melalui Laiya iaitu kakak kepada Rahil, baginda mendapat enam anak. Daripada Rahil pula, Nabi Yaakub mendapat dua orang putera. Melalui perkahwinan dengan pembantu Laiya pula, baginda mendapat dua orang anak lelaki sementara melalui perkahwinan dengan pembantu Rahil, Nabi Yaakub mendapat dua orang putera lagi.

Kedua-dua belas putera Nabi Yaakub itu ialah Rawabil, Syamun, Lawaa, Yahuza, Aisakhor, Zabalun, Yusuf, Bunyamin, Daan, Naratany, Jaad dan Asyir. Menurut para ulama, daripada kedua-dua belas putera Nabi Yaakub itu hanya Nabi Yusuf yang dilantik oleh Allah sebagai rasul-Nya.

Bunyamin merupakan adik seibu sebapa dengan Nabi Yusuf. Ibu mereka iaitu Rahil telah meninggal dunia ketika melahirkan Bunyamin. Sebab itulah Nabi Yaakub sangat menyayangi kedua-dua anaknya itu.

Oleh kerana pada waktu itu Yusuf dan Bunyamin masih kecil, mereka banyak menghabiskan masa bersama ayah mereka. Mereka tidak mengikut saudara-saudara yang lain menggembala lembu dan kambing. Adik-beradik Nabi Yusuf yang lain sangat membenci baginda kerana Nabi Yusuf menjadi anak kesayangan kepada ayah mereka.

p/s: Sekarang Manusia secara rasminya sudah menemui 9 buah planet (jika planet Pluto dikira sama sekali),...
maknanya manusia akan jumpa lagi 2 buah planet baru sebelum hari kiamat utk cukupkn kumpulan '11 bintang' tersebut...
wallahualam...

#19 abuqaw

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 368 posts
  • Location:Kuala Tahan
  • Interests:Eii...Riba'? Takut Dosa Wooo!
  • Kepakaran:Download Movie
  • Freelance:Tidak

Posted 27 May 2007 - 12:12 AM

<Sistem Bintang Edin>





Mungkin 'dunia lain' sebegini...

<Dunia lain yg dinamakan Chorus & Solo, di Buruj Orion>




<Ini ialah Sistem Zeta Reticulis yg mengandungi Planet Cylliat>



Lagi mungkin sebegini:





adakah sebegini?



atau sebigini lagi?



#20 abuqaw

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 368 posts
  • Location:Kuala Tahan
  • Interests:Eii...Riba'? Takut Dosa Wooo!
  • Kepakaran:Download Movie
  • Freelance:Tidak

Posted 28 May 2007 - 01:17 PM

Misteri: Tibet 'pusara' makhluk asing
Oleh Nasron Sira Rahim (nasron@bharian.com.my)

Fizikal Dropa yang ditemui berbeza dengan jasad manusia





RAHSIA tulisan aneh pada cakera kuno yang ditemui dalam gua di pergunungan Tibet pada 1938 akhirnya terungkai selepas 20 tahun kekal misteri.

Kod tulisan berkenaan dipecahkan Dr Tsum Um Nui dari Universiti Peking, China yang menjalankan kajian tulisan pelik yang tidak pernah wujud di dunia ini sehingga membolehkan beliau membaca catatan kuno yang ditulis pada cakera itu.

Sebaik membaca catatan terbabit, Dr Tsum terkejut kerana tulisan aneh itu menyimpan satu catatan mengenai peristiwa besar yang pernah berlaku puluhan ribu tahun lalu.

Dr Tsum pada mulanya kebingungan memikirkan peristiwa yang tercatat di sebalik tulisan kuno itu. Begitu juga kewujudan cakera terbabit, kejadian yang tercatat di atasnya juga adalah satu peristiwa misteri dan fiksyen yang bertentangan dengan hukum logik akal.

Cakera itu ditemui pada 1938 oleh sekumpulan ahli arkeologi universiti terbabit di sebuah gua pergunungan Bayan Kara-Ula. Ketika sedang menjalankan kerja mencarigali di gua terbabit, penyelidik menjumpai satu kawasan kubur purba di dalamnya.

Kubur itu dibuat dengan sangat rapi dan di dalamnya ditemui tulang kerangka yang mirip jasad manusia. Bentuk kerangka itu kecil tetapi bahagian tengkoraknya lebih besar berbanding kerangka tubuh.

“Mungkin tulang ini milik spesies gorila gunung yang masih belum ditemui sesiapa,” andai seorang daripada ahli penyelidik.

“Siapa pernah mendengar yang spesies gorila mengebumikan jasad gorila lain?” bidas Prof Chi Pu Tei, yang mengetuai ekspedisi itu. Dia mungkin masih bingung memikirkan yang kawasan kubur dalam gua itu begitu teratur sekali gus membuktikan ia mungkin dibina spesies yang mampu berfikir.

Di samping kerangka aneh dan kubur itu, turut tersembunyi artifak misteri berupa cakera yang terdapat lubang di tengahnya (bentuk itu menyerupai cakera padat pada zaman ini).

Cakera yang dianggarkan memiliki diameter berukuran 20 sentimeter (sm) itu ditemui tertutup oleh lapisan debu dan terletak di sudut gua. Kajian lanjutan terhadap artifak itu kemudian menemui satu fakta mengejutkan - cakera itu dihasilkan pada 12,000 tahun lalu.

Kebingungan semakin mengasak minda penyelidik tatkala memikirkan apakah pada 12,000 tahun lalu, ada alat untuk membuat cakera itu dan apakah tujuan ia dihasilkan? Lebih membingungkan mengenai sekitar lubang di tengah cakera, terdapat goresan teratur menyerupai bentuk tulisan yang sangat kecil.

Tanpa ada sesiapa yang dapat menterjemah maksud tulisan itu, ia dibawa ke Universiti Peking untuk dikaji lebih lanjut. Selepas berhempas pulas selama 20 tahun, akhirnya kod tulisan itu berjaya dipecahkan.

Dr Tsum memerhati tulisan asing berkenaan, kemudian mula menterjemah catatan rahsia yang tersembunyi pada cakera purba itu. Antara lain catatan rahsia itu menceritakan satu kejadian misteri seperti berikut:



Pada zaman dulu (kira-kira 12,000 tahun lalu), sebuah pesawat dari luar angkasa terhempas di kawasan pergunungan itu. Pesawat terbabit rosak teruk sehingga tidak mampu lagi untuk dibaiki.

Ia sekali gus menyebabkan makhluk dalam pesawat terbabit tidak dapat kembali ke tempat asal mereka dan terpaksa menghuni di kawasan pergunungan terbabit.

Kejadian pesawat angkasa lepas yang terhempas itu menggemparkan penduduk pergunungan iaitu suku Ham. Mereka bergegas ke kawasan pesawat yang terhempas itu dan terkejut melihat fizikal makhluk daripada kapal angkasa itu, agak berbeza dengan jasad manusia.

Menyangka kehadiran makhluk asing dan peristiwa pesawat angkasa terhempas itu sebagai ancaman terhadap keselamatan mereka, suku Ham kemudian memburu dan membunuh makhluk asing berkenaan yang digelar suku ‘Dropa’.

Kumpulan makhluk asing yang terdiri daripada perempuan dan kanak-kanak berusaha menyelamatkan diri dengan bersembunyi di gua terbabit yang akhirnya menempatkan kubur dan cakera berkenaan.

Catatan rahsia yang dipecahkan Dr Tsum itu kemudian semakin membingungkan apabila cerita yang tertera pada cakera didapati hampir menyamai kisah legenda penduduk setempat iaitu makhluk daripada angkasa yang berbadan kurus, kecil tetapi berkepala lebih besar pernah wujud di kawasan gunung itu.

Pada 1965, penyelidik berhasil menemui 716 cakera dalam gua itu. Seorang penyelidik Russia, W Saitsew yang melanjutkan kajian Dr Tsum mendapati cakera itu diperbuat daripada campuran kobalt dan sejenis besi misteri yang tidak dapat dikenal pasti. Beliau juga mengandaikan yang cakera itu adalah sebahagian daripada komponen litar elektrik.

Selain itu, pada dinding gua itu juga ditemui gambar matahari, bulan, sebuah bintang yang belum dikenal pasti dan planet Bumi yang keseluruhannya dihubungkan oleh sebuah garis titik-titik.

FAKTA: Kaum Dropa

# Pengkaji UFO dan makhluk asing menjadikan Cakera Dropa sebagai antara bukti kewujudan makhluk dan pesawat misteri itu di Bumi.

# Keturunan suku kaum Dropa dikatakan masih wujud di kawasan pergunungan itu.

# Suku Ham dan kaum Dropa dikatakan akhirnya berdamai. Kaum Dropa kemudian dikatakan menurunkan ilmu ‘angkasa’ mereka berkaitan teknologi kepada bangsa Ham menyebabkan bangsa Cina lebih maju daripada bangsa Eropah, ribuan tahun lalu.

# Cakera Dropa diperbuat daripada campuran kobalt dan sejenis besi yang tidak dapat dikenal pasti.

# Kumpulan skeptikal menafikan kewujudan cerita makhluk asing yang tertulis pada cakera berkenaan.



Sumber : Berita Harian

#21 kopytiam

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 878 posts
  • Location:Simpang Tiga KL

Posted 29 May 2007 - 05:41 PM

rasa hoax ni bro...

Dropa 01

Dropa Update 02

bharian should check out all the fact first... wink.gif

#22 abuqaw

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 368 posts
  • Location:Kuala Tahan
  • Interests:Eii...Riba'? Takut Dosa Wooo!
  • Kepakaran:Download Movie
  • Freelance:Tidak

Posted 29 May 2007 - 11:32 PM

QUOTE(kopytiam @ May 29 2007, 05:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
rasa hoax ni bro...

Dropa 01

Dropa Update 02

bharian should check out all the fact first... wink.gif


i'm not sure about it, copy & paste..
anyway, thanks..

#23 izulismail

    Kadet

  • Ahli
  • 10 posts
  • Location:3°10'N-101°42'E
  • Interests:Graphic Design<br />Web Design &amp; Develoment<br />Tech Stuff
  • Kepakaran:Rekabentuk Grafik & Web
  • Freelance:Ya

Posted 28 June 2007 - 12:16 PM

QUOTE(kopytiam @ May 25 2007, 02:38 PM) <{POST_SNAPBACK}>
huhuhuuuu...aku penah nampak bola api gitu mlintas atas kepala...clear punyer sebab time tu malam...kitorang konvoi naik moto gi lata kinjang...sampei dah kol seblas malam gitu...sambil dok bukak helmet/paking moto/regang2kan badan...shuuuuu melintas menda alah tu...yang besnyer tak ader sebarang asap/ekor pon blakang dia...ketinggian menda tu terbang, lebih sket ja dari pokok sekitar situ...



aku pun penah nampak objek bebola berapi bergerak ke atas dengan perlahan.
ketingian objek lebih sikit dari ketinggian pokok getah kat kampung aku tu. aku nampak objek ni masa umur aku 10-12 tahun
Terfikir gak kot² makhluk halus......ermmm musykilnyer aku nampak masa bulan ramadhan. Nampak pun masa nak pi terawikh.

Objek hilang sekelip mata selepas bergerak ke atas selama 10 saat.

#24 kopytiam

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 878 posts
  • Location:Simpang Tiga KL

Posted 28 June 2007 - 06:38 PM

QUOTE
Terfikir gak kot² makhluk halus....


huhuhuuu...being a sceptic until proven depan bijik mata aku...first thing yang aku ter pk...ish helikopter ker kapal terbang terbako aper ker...tapi takder lak bunyik bising ker asap berkepol2 aper ker...guess what next yang aku pk... rolleyes.gif ...trebuchet/catapult...mungkin disebabkan pengaruh tengok citer robin hood ker, king arthur aper ker... laugh.gif ...plus minus other possibility includes UFO...baruuuuulah mai idea kata isk takkan makhlus halus kot ?...

#25 izulismail

    Kadet

  • Ahli
  • 10 posts
  • Location:3°10'N-101°42'E
  • Interests:Graphic Design<br />Web Design &amp; Develoment<br />Tech Stuff
  • Kepakaran:Rekabentuk Grafik & Web
  • Freelance:Ya

Posted 14 July 2008 - 04:50 PM

QUOTE (kopytiam @ Jun 28 2007, 06:38 PM) <{POST_SNAPBACK}>
...trebuchet/catapult...


perhhhhgg tinggi imaginasi ko . . .

#26 Mr Hulk

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 633 posts
  • Gender:Male
  • Location:Skudai , Johor
  • Interests:Pretty girls!
  • Kepakaran:ASP.NET, VB.Net
  • Freelance:Tidak

Posted 14 July 2008 - 05:13 PM

QUOTE (izulismail @ Jun 28 2007, 12:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku pun penah nampak objek bebola berapi bergerak ke atas dengan perlahan.
ketingian objek lebih sikit dari ketinggian pokok getah kat kampung aku tu. aku nampak objek ni masa umur aku 10-12 tahun
Terfikir gak kot² makhluk halus......ermmm musykilnyer aku nampak masa bulan ramadhan. Nampak pun masa nak pi terawikh.

Objek hilang sekelip mata selepas bergerak ke atas selama 10 saat.

OO. itu nama dia, Samad, dia Jin Islam , masa ko tengok tu, dia tengah nak pergi masjid belakang rumah aku, nak semayang terawikh katakan. biggrin.gif

PS: Bukan semua jin kena ikat masa Ramadhan.

#27 kerabat

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 531 posts
  • Gender:Male
  • Location:asal: ganu ; sekarang : KL
  • Freelance:Tidak

Posted 14 July 2008 - 05:15 PM

QUOTE (kopytiam @ Jun 28 2007, 06:38 PM) <{POST_SNAPBACK}>
huhuhuuu...being a sceptic until proven depan bijik mata aku...first thing yang aku ter pk...ish helikopter ker kapal terbang terbako aper ker...tapi takder lak bunyik bising ker asap berkepol2 aper ker...guess what next yang aku pk... rolleyes.gif ...trebuchet/catapult...mungkin disebabkan pengaruh tengok citer robin hood ker, king arthur aper ker... laugh.gif ...plus minus other possibility includes UFO...baruuuuulah mai idea kata isk takkan makhlus halus kot ?...


tu aku rasa budak main helicopter ( yang bakar kertas keempat empat penjuru tu )
hahaha...
kene plak malam nak gi terawikh ...
sure budak dah gian nak bakar mercun tu ...

#28 fatah

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 253 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kota Damansara
  • Kepakaran:Information Security, Networking, Embedded, Software Engineer
  • Freelance:Ya

Posted 11 September 2008 - 06:25 PM

oh ye, saya teringat semasa zaman bermulanya sekolah menengah, masa rancak bebudak sebilik berborak pukul 3 pagi, tiba2 semuanya senyap dan melihat 3 lembaga putih setinggi manusia biasa berlalu (bukan berlari atau berjalan) laju betul2 di tepi tingkap. keesokan paginya, kedengaran ustaz kami kejar hantu. semasa kursus di upsi, dengar bunyi beberapa kapal terbang perang terbang di langit pada pukul lebih kurang 5:30 pagi. dan di rumah sekarang ni, biasa kena 'himpap', tidak boleh bangun dalam keadaan sedar pada awal pagi, mungkin sebelum subuh, dan biasanya jika baca ayatul kursi bangunlah 'ia' (kadang tak habis lagi pun dah pergi). di rumah mertua, pernah kena kacau/gelak dari bucu bumbung ketika tengah layan internet, tetapi buat tidak tahu sahaja lah. bagi saya yg tidak mempunyai ilmu yg tinggi dlm bidang ini, jin, iblis dan syaitan ini wujud di sekitar kita, cumanya kita tidak pernah kisah bagaimana kehidupan mereka, apa amalan seharian mereka. kita punya ilmu, dan mereka juga punya ilmu dan proses penjelmaan kepada objek yang dapat dilihat mata kasar kita jelas bukti ilmu mereka seperti objek terbang, tuju-tuju, dan sebagainya. hakikatnya, mereka ini tidak dapat dilihat dengan mata kasar manusia. kawan saya pernah ajak saya melihat rupa sebenar mereka, akan tetapi perlawaannya ditolak saya. hehe, mungkin mereka ini mahukan tumpuan dari manusia mengenai kewujudan dan kehadiran mereka dan terjadilah cerita-cerita makhluk asing, objek UFO, kena ganggu (polong, galah, pontianak adalah jenama melayu untuk jelmaan mereka) dan sebagainya. apa yang saya percaya, Allah nak tunjukkan kehebatannya kepada kita, walaupun sebesar-besar galaksi ciptaannya, berjuta-juta bintang dan planet di angkasa, tetapi tuhan turunkan kitab-kitabnya kepada kita, dari umat terdahulu sehingga ke umat nabi muhammad, satu satunya planet yang diduduki manusia dan dipertanggungjawabkan sebagai khalifah di muka bumi sekaligus mengingatkan kita kepada hari kiamat dan wujudnya alam akhirat, syurga dan neraka. jika ada penduduk-penduduk di planet lain, bagi saya adalah jin dan seangkatan dengannya. maaf jika tersilap. wallahualam.

Edited by fatah, 11 September 2008 - 06:34 PM.


#29 inertz

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 950 posts
  • Gender:Male
  • Location:bawah tanah
  • Interests:surfing,"mancing"
  • Kepakaran:Adsense
  • Freelance:Tidak

Posted 11 April 2009 - 10:27 PM

DCA teliti rakaman objek 'UFO' di Larkin

KUALA LUMPUR: Jabatan Penerbangan Awam (DCA) akan meneliti rakaman video pergerakan beberapa objek bercahaya hijau dan putih di ruang udara Larkin, Johor Bahru, yang didakwa penduduk sebagai pesawat makhluk asing atau Objek Terbang Tidak Dikenali (UFO).

Jurucakapnya berkata, DCA sedia bekerjasama dengan mana-mana pihak bagi memastikan kesahihan dakwaan itu.

"Setakat ini, DCA tidak menerima sebarang laporan rasmi mengenai kewujudan UFO di ruang udara Larkin, Johor Bahru.
"Radar yang ditempatkan di Johor dengan keupayaan mengesan objek dalam lingkungan 80 kilometer persegi juga tidak mengesan sebarang pesawat atau objek terbang melintasi ruang udara itu pada hari UFO berkenaan dilaporkan dilihat," katanya ketika dihubungi Berita Harian, semalam.

Beliau juga menafikan kemungkinan objek itu adalah pesawat peninjau tanpa pemandu (UAV) negara jiran yang menceroboh ruang udara negara ini.

"Saya tidak fikir ia UAV kerana radar kita mampu mengesan objek di udara yang saiznya enam meter panjang atau lebar. Kita boleh tahu jika ada pesawat negara jiran yang menceroboh ruang udara kita," katanya.
Kelmarin, seorang pengurus perhubungan awam sebuah institusi pengajian tinggi, Zaid Zain, 43, serta adiknya, Zamri, 30, mendakwa melihat beberapa objek bercahaya hijau dan putih itu berlegar-legar di ruang udara Larkin sejak dua bulan lalu hingga menggemparkan penduduk di situ.

Zaid berkata, pada awalnya objek itu disangka cahaya bintang, tetapi selang beberapa hari kemudian ia kembali dengan dua tompokan cahaya yang saling bergerak ke kanan dan ke kiri dalam keadaan mendatar.

Sementara itu, Pengarah Agensi Angkasa Negara (Angkasa), Dr Mustafa Din Subari, berkata pihaknya sedia meninjau lokasi objek bercahaya itu dilihat tetapi setakat ini tiada kajian khusus dibuat mengenai kewujudan UFO di negara ini.

"Kita juga tidak mempunyai unit khas untuk mengkajinya. Kita cuma membuat tinjauan apabila ada laporan diterima.

"Biasanya, jika objek berkenaan mendatang kesan negatif kepada penduduk seperti radiasi, kita akan turun padang untuk menemubual saksi dan mengkaji objek terbabit," katanya.

Beliau berkata, laporan mengenai kewujudan UFO juga pernah dilaporkan di beberapa tempat di negara ini, tetapi kesahihannya tidak dapat dipastikan kerana kekurangan bukti atau saksi.

"UFO yang dilihat itu juga mungkin cahaya lampu limpah berkuasa tinggi yang dipancarkan ke langit dari kawasan hiburan atau tanglung yang dilepas ke udara," katanya.

Sumber bharian.com.my

#30 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 11 April 2009 - 11:16 PM

QUOTE (fatah @ Sep 11 2008, 06:25 PM) <{POST_SNAPBACK}>
di rumah mertua, pernah kena kacau/gelak dari bucu bumbung ketika tengah layan internet, tetapi buat tidak tahu sahaja lah.


uikh, ko buat aku takut je.. selalu je aku main internet malam2..

kat sabah masa aku balik aritu, kecoh satu rumah bile adik ipar aku katanya nampak hantu belakang pokok depan rumah..

menangis2 die.. die jerit suruh panggil aku datang.. aku pun pelik la, apa aku boleh buat pun kalo betul2 hantu ade kat situ..

btw, hantu gelakkan ko main internet ? laugh.gif

#31 inertz

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 950 posts
  • Gender:Male
  • Location:bawah tanah
  • Interests:surfing,"mancing"
  • Kepakaran:Adsense
  • Freelance:Tidak

Posted 12 April 2009 - 12:04 AM

Ni cite hantu ke cite alien nie?
Aku nak ceriata gak sikit pasa apartment aku skang ni. Dulu masa mula-mula sewa, aku pelik betul penghuni tingkat atas tiap-tiap malam ada bunyi macam main guli. Bunyi guli jatuh. Dalam pukul 10 keatas macam tu. Yang setahu aku tingkat atas aku xde orang. Mungkin umah2 lain kot pada fikiran aku masa tu.Tapi buat tak tahu je dulu sebab memang tak tahu apa pun.

Tapi sejak tertengok satu dokumnetari seram kat NTV 7, ada diceritakan berkenaan hal ni. Rupanya kira ada entiti yang main guli kat atas tu. Barula rasa seram sejuk. Tapi sekarang dah xde dah. Mungkin sebab dah ada penghuni tingkat atas.

Edited by inertz, 12 April 2009 - 12:06 AM.


#32 fatah

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 253 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kota Damansara
  • Kepakaran:Information Security, Networking, Embedded, Software Engineer
  • Freelance:Ya

Posted 12 April 2009 - 03:48 AM

QUOTE
Tapi sejak tertengok satu dokumnetari seram kat NTV 7, ada diceritakan berkenaan hal ni. Rupanya kira ada entiti yang main guli kat atas tu. Barula rasa seram sejuk. Tapi sekarang dah xde dah. Mungkin sebab dah ada penghuni tingkat atas.

Jika secara teori Sains, pepejal dapat menghantar gelombang bunyi dalam jarak yang jauh berbanding cecair dan gas seperti situasi keretapi dan landasan besi.

QUOTE
uikh, ko buat aku takut je.. selalu je aku main internet malam2..

kat sabah masa aku balik aritu, kecoh satu rumah bile adik ipar aku katanya nampak hantu belakang pokok depan rumah..

menangis2 die.. die jerit suruh panggil aku datang.. aku pun pelik la, apa aku boleh buat pun kalo betul2 hantu ade kat situ..

btw, hantu gelakkan ko main internet ? laugh.gif

Jin tu salah orang kut, mungkin dia ingat saya ni akak ipar saya, setelah dituju beberapa tahun yang lepas. Kebetulan bilik tu dapat pada kami jika kami datang ziarah. Baru-baru ni, wife yang dah lama tak kena himpap, tiba-tiba termimpi sekejap terjumpa hantu raya, dan kena himpap awal. Bengang betul, cuba juga sepak takut kalau-kalau terkena (kalaupun dia separa jelma). Bila dengar cerita dari wife, hantu raya (term orang melayu) adalah jin Ifrit. Jadi kitorang bacalah apa benda yang kitorang tahu (ayatul kursi). Tetapi, tetap juga kena himpap untuk kali kedua. Ceh. Selepas itu, bukalah bacaan ayat-ayat suci al-quran kat komputer luar dan berlegarlah suara bacaan tersebut ke bilik kami, dan barulah lena wife tidur selepas itu. Dah baca suratul Yasin 3 kali sebagai pendinding pun, boleh juga tembus dorang ni. Manalah nak cari dan tanyakan pandangan terhadap perkara-perkara sebegini untuk jaga keselamatan keluarga. Duh. Wallahualam.

Edited by fatah, 12 April 2009 - 03:54 AM.


#33 zombie_kun

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 202 posts
  • Gender:Male
  • Location:atas bumi yang bertuah
  • Kepakaran:merosak barang yang dah rosak
  • Freelance:Tidak

Posted 12 April 2009 - 11:39 PM

UFO..? Makhluk Angkasa Lepas..?

Dalam sejarah, Al-quran, Hadith, serta cerita dari para alim ulama' / ustaz mengatakan MANUSIA zaman dahulu adalah hebat dari segi duniawi. Sekarang pun dapat dilihat MANUSIA dahulu telah mencipta bangunan, perkakasan, sistem air dan sebagainya jauh lebih gaus dan baik dari MANUSIA zaman ini.

Diceritakan seorang ustaz, Umat Nabi Musa a.s jauh lebih hebat dan gagah perkasa. mampu membina bagunan piramid menggunakan batuan yang besar, mempu memikirkan bagaimana piramid dicipta dari segi kestabilan, keluasan, penggunaan batu dan sebagainya.
Juga umat seorang Nabi (dah lupa Nabi apa), kepintaran mereka sehingga boleh mengira waktu dan tarikh (hari) dari mula benih dicambah sehingga berbuah. Boleh mengira keluasan, jarak seseorang / makhluk dan sebagainya. Senang kata, mereka amat pandai dalam bidang pegiraan sehingga boleh di adaptasikan kepada hidupan.

Tetapi... Segala keagungan dan kecemerlangan zaman mereka telah ditamatkan / dihapuskan / di sita / di lenyapkan oleh Allah S.W.T kerana mereka (umat ketika itu) menyekutukan Allah S.W.T. Mereka yang terselamat pun tidak dapat 'menyelamatkan' kegemilangan zaman mereka sendiri.

Hari ini, bila nampak sesuatu aneh, seperti wajah menakutkan sehingga berasa seram, ia dikatakan nampak hantu. Bila nampak sesuatu perkara baru / objek baru / canggih yang tiada asal usul, di katakan UFO, nampak itu, ini, semua dilabelkan seperti sesuatu yang misteri. Lalu kajian demi kajian dilakukan atas perkara yang MANUSIA sendiri tidak pasti. Lalu dibuat kesimpulan, ini UFO, ini hantu, ini jin, ini alien, itu dll.....

Jika benar adanya 'alien'..

1- didalam al-quran tiada makhluk yang digelar 'alien'.
2- benar, 'alien' adalah istilah yang diberikan oleh MANUSIA sendiri, tetapi, adakah ia termasuk golongan manusia, haiwan (binatang melata), jin (makhluk halus), malaikat, syaitan, bidadari, atau sebagainya.

Jika wujud sekalipun makhluk 'alien', mereka perlu tunduk kepada golongan manusia kerana manusia adalah khalifah di bumi.

atau..

adakah taktik orang kafir untuk melemahkan iman manusia dengan isu ini. Menjadikan cerita bahawa ada mahkhluk yang lebih hebat (cemerlang dalam duniawi) dari manusia dan mengajar manusia itu dan ini. Kini mereka 'alien' menziarah bumi untuk tujuan sekian dan sekian...

Zaman dahulu dan sekarang tiada beza. zaman ini maju kerana ia dikira dari sudut lain, zaman dahulu maju kerana dikira dari sudut lain. lebih kurang sahaja. cuma zaman ini ada UFO laugh.gif

nak ajak warga ITTUTORIAN berfikir seketika bahawa kajian UFO, makhlukangkasa ini amat dan terlalu membuangkan masa...

# pandangan peribadi sahaja

bro fatah..

- orang tua² kata, jangan tidur atas 'alang'. malam² kena hempap biggrin.gif
-menurut pengamal perubatan, itu jin kanak² nak bermanja /main dengan anda. kadang² bapa jin, mungkin dia tidak puas hati.
ada tips sikit;
- Teruskan tidur anda dengan lebih nyenyak. rileks, jangan gabra
- cakap la "..aku nak tidur.. jangan kacau. awak budak baikkan.."<-- hanya untuk orang berani.
- Baca basmalah (a ngu zubillahi manal syaitho nir rajim..) dan kemudian buat isyarat ludah..
- Bila sekali kena ditempat yang sama, cuba alih tempat tidur yang lain. mungkin itu tempat tidur / makan / sembahyang 'dia'
- sebelum tidur, buat adap tidur, ini penting.

Edited by zombie_kun, 12 April 2009 - 11:43 PM.


#34 fatah

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 253 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kota Damansara
  • Kepakaran:Information Security, Networking, Embedded, Software Engineer
  • Freelance:Ya

Posted 14 April 2009 - 05:04 PM

QUOTE
bro fatah..

- orang tua² kata, jangan tidur atas 'alang'. malam² kena hempap biggrin.gif
-menurut pengamal perubatan, itu jin kanak² nak bermanja /main dengan anda. kadang² bapa jin, mungkin dia tidak puas hati.
ada tips sikit;
- Teruskan tidur anda dengan lebih nyenyak. rileks, jangan gabra
- cakap la "..aku nak tidur.. jangan kacau. awak budak baikkan.."<-- hanya untuk orang berani.
- Baca basmalah (a ngu zubillahi manal syaitho nir rajim..) dan kemudian buat isyarat ludah..
- Bila sekali kena ditempat yang sama, cuba alih tempat tidur yang lain. mungkin itu tempat tidur / makan / sembahyang 'dia'
- sebelum tidur, buat adap tidur, ini penting.

Itulah kelemahan kami/saya, sering melupakan dan meninggalkan sunnah yang ditinggalkan oleh nabi.
Offtopic:
Daripada mengkaji tentang makhluk lepas yang saya percaya tiada kesudahan, lebih baik sediakan Ilmu, Iman dan Amal sementara kemunculan Dajjal yang kita tidak tahu apa perancangannya sesebelumnya dan apa kekuasaannya dan kebijaksanaannya selepasnya.

Wallahualam.

Edited by fatah, 14 April 2009 - 05:04 PM.


#35 delima69

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 11 posts
  • Kepakaran:drupal
  • Freelance:Ya

Posted 19 April 2009 - 07:27 PM

UFO ni saya rasa dongen orang putih je, part of conspiracy untuk buat orang sibuk dengan issue UFO ni.

Sila check the Arrival (Dajjal) sebahagian persoalan dijawab.

Just a view, Allah Maha Tahu

#36 fatah

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 253 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kota Damansara
  • Kepakaran:Information Security, Networking, Embedded, Software Engineer
  • Freelance:Ya

Posted 25 April 2009 - 02:48 PM

Ada sesiapa tahu mengenai Qarin nabi kita selepas kewafatan baginda ? Terdengar juga mengenai sesetengah orang-orang yang dapat mimpi bertemu baginda. Akan tetapi rata-rata mimpi tersebut menyatakan tidak dapat melihat wajah baginda. Pada pendapat saya, ilmu roh adalah ilmu yang tidak diberi pada golongan manusia dan jin (diceritakan dalam sejarah Nabi Sulaiman). Dan baginda kini mungkin berada di alam barzakh seperti manusia yang lain yang sudah meninggal dunia atau mungkin dinyatakan tempat di jika wujud dalam hadis yang sohih seperti Nabi Isa. Dikatakan, tiada satu makhluk pun yang mempunyai wajah yang menyamai wajah baginda, dan mungkin ini termasuk golongan jin. Dan baru-baru ni dapat berita dari sahabat yang rapat, mereka yang dapat mengawal mimpi mereka berkemungkinan mendapat pertolongan/bersahabat dari para-para jin. Qarin adalah pendamping manusia dari para jin sejak kita dilahirkan yang dapat menyerupai kita (ini termasuk isu arwah pulang dari kubur). Perbuatannya juga menyerupai kita dan tidak menolak kemungkinan ilmunya juga adalah sama dengan apa yang kita ada. Mungkin kesimpulannya, mereka yang bermimpi bertemu baginda adalah sebenarnya bertemu dengan Qarin baginda. Dan tidak menolak kemungkinan Qarin baginda juga mungkin ada kaitan dengan para-para wali dan alam para-para wali. Wallahualam.

Edited by fatah, 25 April 2009 - 02:52 PM.


#37 ron

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 982 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:Information Security
  • Kepakaran:Software Development and Engineering
  • Freelance:Ya

Posted 26 April 2009 - 10:06 PM

Mengikut buku 'Tragedi DiSegitiga Bermuda' dan hasil kajian daripada buku ni memang wujud UFO dan kapal2nya. Namun ia bukan datang dari planet luar, ada kajian telah dilakukan keatas logam kapal UFO yg telah terhempas, didapati logam tersebut drpd bahan bumi juga tapi jarang ditemui dan jarang digunakan. Logam ni apabila digunakan di tahap kelajuan yg tinggi akan mengeluarkan cahaya. (Dalam Hadith pon pernah cerita mengenai kenderaan Dajjal yg sangat laju selaju cahaya). Dan mahkluk2 di dalam UFO tersebut dipercayai adalah dari golongan Jin dan Syaitan, iaitu suruhan Dajjal yg berpusat di Segitiga Bermuda. Mengikut kajian Segitiga Bermuda yg lokasinya disebelah US, dimasa perlayaran Christopher Columbus merentasi lautan tersebut, tidak ada apa2 berlaku, namun selepas kurun (tak ingat keberapa), terjadi sesuatu kuasa yg menyedut setiap kapal2 laut dan udara ke dasar lautan tersebut, seumpama ada kuasa baru yg menyedut objek yg melalui kawasan tersebut. Teori ni dipercayai ada sebuah alat yg besar di dasar laut yg boleh menyedut setiap objek yg lalu, iaitu teknologi Dajjal sendiri. Dajjal ni dipercayai tidak mati semenjak zaman Nabi Musa lagi sampai lah sekarang ni, JAdi ilmu yg diperolehi sgt2 maju kedepan sehingga dpt buat teknologi seperti kapal UFO dan alat vakum dr dasar laut, dan tentera2nya adalah terdiri daripada Jin Kafir dan Syaitan. Hanya tunggu masa yg sesuai Dajjal ni akan keluar dari tempat persembunyian dan muncul apabila islam sgt lemah

Walluhuallam

#38 ron

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 982 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:Information Security
  • Kepakaran:Software Development and Engineering
  • Freelance:Ya

Posted 26 April 2009 - 10:20 PM



#39 zombie_kun

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 202 posts
  • Gender:Male
  • Location:atas bumi yang bertuah
  • Kepakaran:merosak barang yang dah rosak
  • Freelance:Tidak

Posted 27 April 2009 - 12:00 AM

QUOTE (fatah @ Apr 25 2009, 02:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ada sesiapa tahu mengenai Qarin nabi kita selepas kewafatan baginda ? Terdengar juga mengenai sesetengah orang-orang yang dapat mimpi bertemu baginda. Akan tetapi rata-rata mimpi tersebut menyatakan tidak dapat melihat wajah baginda. Pada pendapat saya, ilmu roh adalah ilmu yang tidak diberi pada golongan manusia dan jin (diceritakan dalam sejarah Nabi Sulaiman). Dan baginda kini mungkin berada di alam barzakh seperti manusia yang lain yang sudah meninggal dunia atau mungkin dinyatakan tempat di jika wujud dalam hadis yang sohih seperti Nabi Isa. Dikatakan, tiada satu makhluk pun yang mempunyai wajah yang menyamai wajah baginda, dan mungkin ini termasuk golongan jin. Dan baru-baru ni dapat berita dari sahabat yang rapat, mereka yang dapat mengawal mimpi mereka berkemungkinan mendapat pertolongan/bersahabat dari para-para jin. Qarin adalah pendamping manusia dari para jin sejak kita dilahirkan yang dapat menyerupai kita (ini termasuk isu arwah pulang dari kubur). Perbuatannya juga menyerupai kita dan tidak menolak kemungkinan ilmunya juga adalah sama dengan apa yang kita ada. Mungkin kesimpulannya, mereka yang bermimpi bertemu baginda adalah sebenarnya bertemu dengan Qarin baginda. Dan tidak menolak kemungkinan Qarin baginda juga mungkin ada kaitan dengan para-para wali dan alam para-para wali. Wallahualam.

Ada juga mangatakan Qarin akan mati bila manusia itu mati. Jika betul, maka mimpi nampak Nabi (Qarin nabi) terus tersangkal. Mengikut pandangan guru agama, juga ustaz, Mimpi adalah satu cabang jalan untuk bertemu dengan Rasulullah. Zikir juga adalah cabang untuk menemuinya (mengikut taraf dan darjah). Lupa pula sanad dan rujukan hadis yang mengatakan bawaha .." sesiapa yang bermimpi akan aku (Rasulullah), benarlah mimpinya itu kerana syaitan dan jin tidak dapat menyerupai aku.."*. kebanyakan ustaz menggunakan hadis ini tetapi saya tidak mengatakan hadis ini sahih, dhoif, atau sebagainya, tetapi jika benar hadis ini sahih, tidak pula ia mengatakan Qarin...

Maaf.. ini adalah kemusykilan saya.

QUOTE (ron @ Apr 26 2009, 10:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>
... Logam ni apabila digunakan di tahap kelajuan yg tinggi akan mengeluarkan cahaya. (Dalam Hadith pon pernah cerita mengenai kenderaan Dajjal yg sangat laju selaju cahaya). Dan mahkluk2 di dalam UFO tersebut dipercayai adalah dari golongan Jin dan Syaitan, iaitu suruhan Dajjal yg berpusat di Segitiga Bermuda. Mengikut kajian Segitiga Bermuda yg lokasinya disebelah US, dimasa perlayaran Christopher Columbus merentasi lautan tersebut, tidak ada apa2 berlaku, namun selepas kurun (tak ingat keberapa)..
Walluhuallam


Ada juga baca buku ini tapi tidak habis. Tapi saya sendiri ada persoalan tentangnya. mengenainya:

1- Jika benar makhluk dalam UFO itu jn dan syaitan, adakah benar mereka melihat wajah syaitan dan jin tersebut..dan adakah wajah sebenar jin dan syaitan??
2- Adakah perlu jin dan syaitan menaiki kenderaan? melihat dari bentuk fizikal mengikut cerita dari orang yang arif, mereka (jin) jika berjalan (selangkah) adalah sejauh 7 batu.

Mengenai segitiga bermuda pula, ramai juga orang kata disana adalah pusat bagi dajjal dan koncu²nya. menarik semua kapal untuk mendapatkan peralatan basi, logam dan sebagainya untuk kegunaan mereka. Disini juga tiimbul pelbagai persoalan, Sejak dahulu hingga sekarang, Jin mempunyai kelebihan yang cukup tinggi berbanding manusia. juga syaitan. Tetapi mengapa perlu mereka menggunakan kelengkapan besi, logam dan lain²? Secara fizikal, jika berlawan dengan manusia, sure kalah. Syaitan yang dahulu boleh pergi kelangit untuk mendengar kabar berita dan turun kebumi dengan cepat. tidak pula menggunakan UFO atau sebagainya.

* hadis di atas saya terlupa sanad dan perawinya. juga mantannya tidak jelas. maka hadis ini boleh diabaikan. Harap merujuk kepada yang arif. sekian

#40 ron

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 982 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:Information Security
  • Kepakaran:Software Development and Engineering
  • Freelance:Ya

Posted 03 May 2009 - 08:51 PM

QUOTE (zombie_kun @ Apr 27 2009, 12:00 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Ada juga baca buku ini tapi tidak habis. Tapi saya sendiri ada persoalan tentangnya. mengenainya:

1- Jika benar makhluk dalam UFO itu jn dan syaitan, adakah benar mereka melihat wajah syaitan dan jin tersebut..dan adakah wajah sebenar jin dan syaitan??
2- Adakah perlu jin dan syaitan menaiki kenderaan? melihat dari bentuk fizikal mengikut cerita dari orang yang arif, mereka (jin) jika berjalan (selangkah) adalah sejauh 7 batu.

Mengenai segitiga bermuda pula, ramai juga orang kata disana adalah pusat bagi dajjal dan koncu²nya. menarik semua kapal untuk mendapatkan peralatan basi, logam dan sebagainya untuk kegunaan mereka. Disini juga tiimbul pelbagai persoalan, Sejak dahulu hingga sekarang, Jin mempunyai kelebihan yang cukup tinggi berbanding manusia. juga syaitan. Tetapi mengapa perlu mereka menggunakan kelengkapan besi, logam dan lain²? Secara fizikal, jika berlawan dengan manusia, sure kalah. Syaitan yang dahulu boleh pergi kelangit untuk mendengar kabar berita dan turun kebumi dengan cepat. tidak pula menggunakan UFO atau sebagainya.

* hadis di atas saya terlupa sanad dan perawinya. juga mantannya tidak jelas. maka hadis ini boleh diabaikan. Harap merujuk kepada yang arif. sekian


Yee ada logik jugak apa yg dipersoal kan.




#41 izam_vespa

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 8 posts
  • Kepakaran:Tech Comp Sekolah
  • Freelance:Ya

Posted 06 May 2009 - 05:52 PM


Yakjuj dan Makjuj - Berita Gempar dari NASA

Bismillahirrahmanirrahim…




WASHINGTON — Weekly World News telah mendedahkan tentang penemuan mengejutkan mengenai satu kaum primitif yang di panggil Mole People hidup 20 batu di bawah tanah, menggunakan terowong rahsia untuk memasuki United States! Penemuan ini telah dibuat bukan oleh ahli kaji purba, tetapi oleh saintis NASA yang menggali jauh ke dalam Bumi - dan mereka cuba menyembunyikan kewujudan kaum ini dari pengetahuan awam ..

Seorang pekerja NASA yang tidak mahu dikenali telah mendedahkan gambar-gambar eksklusif and informasi mengenai kaum 'orang gua' ini. "Cerita ini harus diberitahu," kata sumber itu. "Ia terlalu besar untuk disorok". Sumber itu telah mendedahkan beberapa rahsia besar mengenai Mole People. "Nampaknya mereka seperti kaum yang peramah", beliau berkata, "Tetapi mereka amat primitif. Kami cuba berkomunikasi dengan mereka, tetapi ia satu kerja yang susah memandangkan mereka tidak tahu bahasa English".



"Mole People, sebagaimana yang kami panggil, mempunyai laluan senang untuk ke muka Bumi (surface world)", kata sumber itu. "Dengan demikian, President Bush mengendalikan situasi ini dengan penuh berhati-hati. "Tersilap langkah boleh mengakibatkan makhluk ini mengisytiharkan perang dengan manusia di atas. Kami tidak pasti berapa jumlah mereka ini. Kami baru melihat satu bandar setakat ini, dengan anggaran 2000 orang Mole tinggai di situ. "Tetapi ada pihak yang menyatakan bahawa mungkin berjuta-juta orang Mole tinggal merata-rata di dalam bandar-bandar bawah tanah, berselerak di bawah muka Bumi".

Makhluk itu mempunyai beberapa persamaan dengan manusia - dan juga sedikit perbezaan. "Seperti kita, mereka berjalan dengan dua kaki, tetapi mereka jauh lebih tinggi dari manusia biasa - setinggi 8 ke 10 kaki tinggi. Jari-jari mereka seperti kuku binatang. Dan tangan mereka juga seperti kaki itik (webbed), direka untuk menggali, bukan seperti kuku mole" "Kulit mereka sangat kuat. Ia adalah untuk menahan panas yang melampau dan juga keadaan yang teruk di bawah Bumi".

"Didapati bahawa terdapat perhubungan dan interaksi di antara manusia dengan makhluk ini suatu ketika dahulu - mereka bercakap di dalam bahasa yang hampir sama dengan dialek Navajo Lama.

Sumber itu juga menyatakan bahawa kaum Mole ini mempunyai sistem otot-otot yang sangat besar, membuatkan mereka mampu bertindak ganas. "Apabila salah seorang ahli ekspedisi itu menyalakan rokok, kaum Mole menganggap itu sebagai satu ancaman dan terus menyerang belia u". "Mereka mencakar dan menyerang beliau seperti kucing hutan, hampir menjatuhkan beliau bersama rokoknya. Beliau amat bertuah selamat dan hidup dari insiden itu".

Kaum Mole amat berminat dengan dunia atas muka Bumi - pakaian, alat-alatan dan makanan terutamanya. Mereka amat meminati buah-buahan segar. "Saya belikan mereka sedikit anggur, dan mereka terus berpestadan bersukaria", mengikut kata sumber.

"Amat jelas mereka tidak boleh menanam buah-buahan mereka sendiri memandangkan mereka tinggal 20 batu di bawah muka Bumi". NASA amat berminat untuk mengkaji kaum Mole. "Kami mahu tahu segala-galanya mengenai mereka - apa yang mereka makan,bagaimana mereka tinggal dan yang paling mustahak, apakah perhubungan mereka dengan kaum manusia".

"Kami tertanya-tanya jikalau mereka itu ada kaitan dengan manusia di dalam aspek-aspek yang tertentu. Adakah mereka adalah nenek moyang manusia moden hari ini secara genetiknya ?" Pakar berkata terdapat spekulasi yang pelbagai mengenai kaum Mole. "Mereka boleh jadi apa saja, dari Yetis (BigFoot), makhluk asing dari angkasa atau saki baki orang yang terselamat dari bandar Atlantis Yang Hilang. Adakah makhluk itu musuh dan suka berperang ataupun peramah dan sanggup bekerjasaman? Dan bagaimana dengan minyak dan simpanan mineral di bawah Bumi? Siapa yang memiliki mereka: kaum Mole atau kita?

Bagaimanakah dengan NASA dimana misi asalnya adalah untuk meneroka ruang angkasa - telah menjumpai kaum yang hidup di bawah muka Bumi? Jurucakap NASA tidak menafikan mahupun mengiyakan laporan itu. Setelah menerima tekanan hebat dari warta wan , jurucakap White House menjanjikan informasi yang dibenarkan oleh White House untuk disebarkan. Tetapi beliau telah memberi amaran "mungkin tidak untuk jangkamasa yang terdekat".

Menurut sumber itu, NASA menjumpai kaum bawah tanah itu dalam bulan Ogos ketika sedang menjalankan projek rahsia yang di beri nama Operation Mole Hole - satu inisiatif dimana warta wan sekarang percaya ia mungkin untuk mengintip China, menggunakan "teknologi bawah tanah".

Setakat ini NASA telah menjumpai pintu laluan rahsia ke dunia bawah tanah di kawasan sekitar Washington State's Mount Shasta, gua Mammoth di Kentucky dan juga gua-gua yang berselerak sekitar barat daya U.S mengikut kata sumber. Berkurun lamanya manusia telah bercerita tentang kewujudan makhluk di bawah muka Bumi.

Sekarang, buat pertama kalinya, spekulasi itu telah dibuktikan kesahihannya. Tetapi samada makhluk-makhluk ini kawan ataupun lawan masih tidak diketahui.

DARI SURAH AL KAHFI:

Allah menceritakan kisah lelaki itu seperti firman-Nya dalam surah itu: "Mereka akan bertanya kepadamu (Muhammad) mengenai Zulkarnain. Katakanlah: 'Aku akan bacakan kepadamu cerita mengenainya'. Sesungguhnya Kami memberi kekuasaan kepadanya di (muka) bumi, dan Kami memberikan kepadanya jalan (untuk mencapai) segala sesuatu, maka dia pun menempuh suatu jalan.

"Hingga apabila dia sampai ke tempat terbenam matahari, dia melihat matahari terbenam di dalam laut berlumpur hitam dan dia mendapati di situ segolongan umat. Kami berkata: 'Hai Zulkarnain, kamu boleh menyeksa atau boleh berbuat kebaikan terhadap mereka'. Berkata Zulkarnain: 'Adapun orang yang aniaya maka kami kelak akan mengazabnya dengan azab yang tidak ada taranya'." (ayat 83 hingga 87)

"Kemudian dia menempuh jalan (yang lain). Hingga apabila sampai ke tempat terbit matahari (Timur) dia mendapati matahari itu menyinari segolongan umat yang Kami tidak menjadikan bagi mereka sesuatu yang melindunginya dari (cahaya) matahari itu," (ayat 89 dan 90).

"Kemudian dia menempuh suatu jalan (yang lain lagi). Hingga apabila dia sampai antara dua gunung, dia mendapati di hadapan kedua bukit itu suatu kaum yang hampir tidak mengerti pembicaraan. Mereka berkata: 'Hai Zulkarnain, sesungguhnya Yakjuj dan Makjuj itu

orang yang membuat kerosakan di muka bumi, maka dapatkah kami memberikan sesuatu pembayaran kepadamu, supaya kamu membuat dinding antara mereka?'.

Zulkarnain berkata: 'Apa yang dikuasakan Tuhanku kepadaku terhadapnya adalah lebih baik, maka tolonglah aku dengan kekuatan (manusia dan alat-alat), agar aku membuatkan dinding antara kamu dan mereka, berilah aku potongan-potongan besi'.

"Hingga apabila besi itu sama rata dengan kedua (puncak) gunung itu, berkatalah Zulkarnain: 'Tiuplah (api itu)'. Hingga apabila besi itu sudah menjadi (merah seperti) api, dia pun berkata: 'Berilah aku tembaga (yang mendidih) agar ku tuangkan ke atas besi panas itu'.

"Maka mereka tidak bisa mendakinya dan mereka tidak bisa (pula) melubanginya. Zulkarnain berkata: 'Ini (dinding) adalah rahmat dari Tuhanku, maka apabila sudah datang janji Tuhanku, Dia akan menjadikannya hancur luluh; dan janji Tuhanku itu adalah benar'," (ayat 92 hingga 98).

Demikianlah secebis kisah mengenai Zulkarnain. Dalam rentetan perjalanan hidupnya, lelaki itu bertanggungjawab membina tembok bagi menghalang bangsa Yakjuj dan Makjuj mendatangkan angkara kepada manusia. Tembok binaan Zulkarnain itu hanya akan runtuh apabila dunia terlalu hampir dengan kiamat..

Apa pandangan atau pendapat anda tentang peristiwa di atas ?

Sumber : http://keindahansemalam.blogspot.com


Yang aku nak panggil dia alien jgk ke














1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users